Autor |
Wiadomo¶æ |
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-04-17, 07:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 184
|
Poza tym poruszy³em temat zmniejszenia ilo¶ci rozcieñczalnika w bazie po tym jak przeczyta³em ¿e kolega Dj.Mcg rozcieñczy³ 1:1 i malowa³ dysz± 1.8 co moze utrudniaæ malowanie bazy w takiej konsystencji. |
|
|
|
|
Dj.McG
|
Wys³any: 2009-04-19, 22:42
|
0
|
|
|
|
tak naprawde to rozpuszczalnika da³em mniej bo farma mi sie wydawa³a za ¿adka
my¶le ze by³o 58% farba 42% rozpuszczalnik pierwszy raz lakierowa³em a wyda³o mi siê za rzadkie
teraz i tak musze zainwestowaæ w pistolet z dysz± 1,3 ale narazie kupie taki tani ja mam ten 1.8 FOBO
no na Star evo narazie szkoda mi kasy:( |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-04-19, 22:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
1.8 do malunku czy do podk³adu? |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
Dj.McG
|
Wys³any: 2009-04-19, 22:56
|
0
|
|
|
|
1.8 do podk³adu
1.3 chce zakupiæ do malowania |
|
|
|
|
shalashaska
|
Wys³any: 2009-04-29, 16:49
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 190 Sk±d: Kraków
|
mebArth napisa³/a: | .... Anawet jak jest woda/wodzianka baza tosie nie wylewa na pierwszy raz. ty;lko robi sie "kontakt" i potem wylewki. |
Jak mam rozumieæ ten "kontakt"?Zapyliæ?Przy akrylu robi sie podobnie? |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-04-29, 20:37
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
shalashaska napisa³/a: | mebArth napisa³/a: | .... Anawet jak jest woda/wodzianka baza tosie nie wylewa na pierwszy raz. ty;lko robi sie "kontakt" i potem wylewki. |
Jak mam rozumieæ ten "kontakt"?Zapyliæ?Przy akrylu robi sie podobnie? | tak i tak |
|
|
shalashaska
|
Wys³any: 2009-04-30, 02:09
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | shalashaska napisa³/a: | mebArth napisa³/a: | .... Anawet jak jest woda/wodzianka baza tosie nie wylewa na pierwszy raz. ty;lko robi sie "kontakt" i potem wylewki. |
Jak mam rozumieæ ten "kontakt"?Zapyliæ?Przy akrylu robi sie podobnie? | tak i tak |
A nie bedzie mialo to wp³ywu potem na morke?Po co wogóle tak sie robi?Po tym kontakcie po jakim czasie nakladac normalna warstwe? |
|
|
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-04-30, 07:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 184
|
shalashaska napisa³/a: | kalbi napisa³/a: | shalashaska napisa³/a: | mebArth napisa³/a: | .... Anawet jak jest woda/wodzianka baza tosie nie wylewa na pierwszy raz. ty;lko robi sie "kontakt" i potem wylewki. |
A nie bedzie mialo to wp³ywu potem na morke?Po co wogóle tak sie robi?Po tym kontakcie po jakim czasie nakladac normalna warstwe? |
Jak chcesz robiæ zacieki to rób bez kontaktu i wylej pierwsz± warstwê. Poza tym to po cz±êsci izoluje od pod³o¿a co jest przydatne |
|
|
|
|
banshee
|
Wys³any: 2009-04-30, 13:29
|
0
|
|
|
staram siê jak mogê
Pomóg³: 2 razy Posty: 71 Sk±d: Bydgoszcz
|
"przymierzam siê do pomalowania ... - za wyj±tkiem dachu, (co prawda nigdy wcze¶niej tego nie robi³em)"
LUDZIE TRZYMAJCIE!!!
Zamiast zak³adaæ nowe tematy zacznijcie u¿ywaæ opcji szukaj
Wszystko jest napisane, jakie materia³y w jakiej kolejno¶ci siê nak³ada i jak dociera.
Nawet jakich pistoletów do czego u¿ywaæ.
Takie tematy powinny byæ usuwane!
Ekspertem nie jestem, ale TICO zrobi³e¶ jak fabryka - niedomalowane.
Mistrza masz u mnie za po³o¿enie bazy i klaru dysz± 1,8 - chyba nawet dziecko by siê domy¶li³o, ¿e rzadsze lakiery = mniejsza dysza.
Lubie takich go¶ci, bo daj± robotê porz±dnym lakiernikom, a sami wk³adaj± 2x kasê na to samo. Jedno tylko mnie wpienia - ¿eby tak± KASZANÊ lakiernik poprawi³ musi nie¼le siê przy tym napie..rd...liæ.
Praktykuj i du¿o czytaj - taka moja rada.
Wystarczy stan±æ na ¶wiat³ach obok innego auta i z daleka widaæ rze¼bê na ca³ym boku, albo malunek sprayem ze standardowej palety z Castoramy. |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-04-30, 18:17
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
to jest dzial dla poczatkujacych jak bys nie zauwazyl.Kazdy jakos zaczynal.Jedni lepiej,drudzy gorzej.
Chyba ze ty jestes z tych co to sie lakierowac z ksiazek nauczyli i trzymajac pistolet pierwszy raz w rece idealnie im pierwsze lakierowanie wyszlo (bo byli i tacy)
banshee napisa³/a: | "...Lubie takich go¶ci, bo daj± robotê porz±dnym lakiernikom... |
siebie miales na mysli? |
|
|
|
|
shalashaska
|
Wys³any: 2009-04-30, 18:37
|
0
|
|
|
|
Fajnie by by³o jakby kto¶ napisa³ jaki¶ poradnik.Nawet taki króciutki, czy k³a¶æ wachlarzem, czy strumieniem itp, a potem krecimy flaszke |
|
|
|
|
shalashaska
|
Wys³any: 2009-05-01, 06:43
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-05-01, 10:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Mozna tak powiedziec...ale mi sie to wydaje na 1 warstwe normalnie wylana. Gosc widac profi /rekawiczki szmatki...itp. W ogóle kontakt to jest pierwsza warstwa.
Co mi sie nie podoba na tym filmie - zamalowane amory od tylnej klapy amory sie zdejmuje i wsadza sie pod klape kija. np ja tak robiê...nie chce mi sie potem myæ amorów i zmywac oryginalnych napisów na nich. I go¶æ robi na konwencji bo nie ma wylania jak na wodzie.
Za daleko trzyma pistol i ma szorstk± baze na bank!
Chyba ze ma magiczny pistol jakis? |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
Ryba
|
Wys³any: 2009-07-12, 15:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 430 Sk±d: Radomsko
|
Odswie¿am.
Mam do pomalowania 2 zderzaki. Do podk³adu (novol protect 310) mam uelastyczniacz, natmiast do lakieru (akryl dyna420) nie ma takiego produktu. Co zrobiæ ?? dolaæ do dyny uelastyczniacza Novola, czy polakieowaæ bez u¿ycia tego dodatku ?? |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2009-07-12, 21:15
|
0
|
|
|