Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
sn0w
Wysłany: 2009-05-11, 19:12   Nietypowe pytanie - przekwalifikowanie siĂŞ na lakiernika
0
UP DOWN

Witam.

Nie uda³o mi siê znaleŸÌ podobnego tematu wiec zapytam tutaj.

Jest jakaœ mo¿liwoœÌ/szansa na przekwalifikowanie siê ma lakiernika od zera ?
Moja obecna praca jest juz kwestia tygodni(kryzys...), praca lakiernika od zawsze mi odpowiadala (posiadam zdolnosci plastyczne, jestem dokladny i systematyczny i takich rzeczy bardzo szybko sie ucze), chodzi mi konkretnie o jakies kursy/szkolenia.
Praca jako praktykant przez 3 lata zupelnie odpada, jestem na to za stary i mam pewne stale wydadki.

Tylko jak zacznac? Nie moge pojsc do warstatu i powiedziec ze mam ambicje bo mnie wysmieja, potrzebna mi teoria i praktyka (kurs ? ) i to w trybie ekspresowym a potem np. dorywcza praca jako pomonick lakiernika ew. lakiernik "po godzinach", jak sie sprawdze mam duze mozliwosc zatrudnienia w miejscu zamieszkania.

Kazda rada sie przyda, narazie studiuje forum. Musze poznac pierw same podstawy w teori a potem w jakis sposob w praktyce aby miec z czym isc na warsztat. (praca za free jakos pomocnik lakiernika moze ? ) dodam ze bardzo szybko wpajam wiedze i nie trzeba mi tlumaczyc 2 razy, mam zdolnosci plastyczne, i nie obchodzi mnie liczba godzin pracy w tygodniu, bo i tak jestem przyzwyczajony do pracy 12h/dzien 6dni w tygodniu, poprostu chce jak najszybciej zdobyc kwalifikacje.

Z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc!

Prezes
Wysłany: 2009-05-11, 19:55   
0
UP DOWN

Teoretyczne podstawy znajdziesz tutaj. Praktyczne - na youtube.com :) A Âżeby siĂŞ nauczyĂŚ samemu, trzeba malowaĂŚ, malowaĂŚ i jeszcze raz malowaĂŚ. Innej drogi nie ma. :( Kursy sÂą organizowane przez producentĂłw oraz dystrybutorĂłw i sÂą najczĂŞÂściej bezpÂłatne, lecz ta oferta jest skierowana do staÂłych odbiorcĂłw, czyli do warsztatĂłw.
Ja teÂż mam juÂż swoje lata i na co dzieĂą robiĂŞ co innego, lecz mam dostĂŞp do sprĂŞÂżarki, mam pistolet (maskĂŞ ktoÂś mi ukradÂł :sciana: ), wiĂŞc siĂŞ uczĂŞ. To ciekawy fach; kilka lat temu siĂŞ zainteresowaÂłem i niezmiennie uwaÂżam, Âże warto to umieĂŚ, choĂŚ, pĂłki co, tylko od czasu do czasu mogĂŞ sobie pozwoliĂŚ na zabawĂŞ ze szpachelkÂą i pistoletem.

PS. JeÂżeli szukasz pracy w tym zawodzie, moÂżesz zagadaĂŚ w warsztacie, Âże coÂś pomalujesz i oni oceniÂą, czy siĂŞ nadajesz, ale to by miaÂło sens dopiero wtedy, gdy miaÂłbyÂś jakieÂś doÂświadczenie. Bo jeÂżeli to byÂłby TwĂłj pierwszy kontakt z pistoletem, to raczej wÂątpiĂŞ...

Travolta 
Wysłany: 2009-05-11, 20:37   
0
UP DOWN

Witam jestem tutaj od wczoraj :D (tzn zarejestrowany) bo forum przeglÂądam od okoÂło trzech tygodni :cool:

OdnoÂśnie twojego pytania to mogĂŞ powiedzieĂŚ ze mamy podobny problem Ja tez zostaÂłem zmuszony przez kryzys do pracy jako lakiernik i do tej pory nie miaÂłem o tym zielonego pojĂŞcia (ale na dzieĂą dzisiejszy jestem bardzo zadowolony i ciesze siĂŞ z tego kryzysu :D )

Jest jeden sposĂłb abyÂś jako praktykant wyciÂągaÂł okoÂło 1500zÂł
tylko ze musisz mieĂŚ wyksztaÂłcenie Âśrednie i mniej niÂż 25 lat

To jest staÂż
UmĂłw siĂŞ ze swoim przyszÂłym pracodawca na taki ukÂład ze bĂŞdziesz pracowaÂł jak normalny pomocnik za powiedzmy 800zÂł a resztĂŞ bĂŞdzie dopÂłacaÂł ci UP :cool:

Proste?? :D

a moÂże ktoÂś juÂż tak pracuje :?:

sn0w
Wysłany: 2009-05-11, 21:32   
0
UP DOWN

Travolta napisał/a:
Witam jestem tutaj od wczoraj :D (tzn zarejestrowany) bo forum przeglÂądam od okoÂło trzech tygodni :cool:

OdnoÂśnie twojego pytania to mogĂŞ powiedzieĂŚ ze mamy podobny problem Ja tez zostaÂłem zmuszony przez kryzys do pracy jako lakiernik i do tej pory nie miaÂłem o tym zielonego pojĂŞcia (ale na dzieĂą dzisiejszy jestem bardzo zadowolony i ciesze siĂŞ z tego kryzysu :D )

Jest jeden sposĂłb abyÂś jako praktykant wyciÂągaÂł okoÂło 1500zÂł
tylko ze musisz mieĂŚ wyksztaÂłcenie Âśrednie i mniej niÂż 25 lat

To jest staÂż
UmĂłw siĂŞ ze swoim przyszÂłym pracodawca na taki ukÂład ze bĂŞdziesz pracowaÂł jak normalny pomocnik za powiedzmy 800zÂł a resztĂŞ bĂŞdzie dopÂłacaÂł ci UP :cool:

Proste?? :D

a moÂże ktoÂś juÂż tak pracuje :?:

Tak sie sklada ze mam 23lata i wyksztalcenie srednie ;)
Moze nie zmuszony do pracy jako lakiernik, raczej to moj wlasnt wybor.
Jesli chodzi o kursy to stac mnie jeszcze na kurs jesli odbyl by sie platnie.

Tylko jest ten problem. Nie moge isc na warsztat i powiedziec "siema, nic nie umiem ale chce pracowac" odpowiedz "malowalem stare blachy w domu" tez raczej odpada. Taki kurs dal by mi jakis start. Chyba ze jakis inny pomysl ?

Problemem jest to ze nie mam wogle sprzetu do malowania, nie wiem czy szukac tego kursu czy kupowac jakis taniutki sprzet i cwiczyc.

Konkretnie szukam od czego zaczac, jak juz zaczne to pojdzie z gorki ale pocztkia sa zawsze najgorsze. Dobrze ze jest chocia zte forum.

O kursie myslalem do ok 800-1000zl moze wiecej jestli byl by konkretny ale za to mozna tez kupic zestaw "dla poczatkujacego" ?

pitterek 
Wysłany: 2009-05-11, 21:47   
0
UP DOWN

sÂłuchaj, prawda jest taka Âże na kursie nauczÂą CiĂŞ teorii, prawidÂłowego postepowania wq technologii napraw, a w ogromnej wiĂŞkszoÂści warsztatĂłw praca wyglÂąda zupeÂłnie inaczej. chcesz miec podstawy? idÂź na free pozamiataĂŚ przez tydzieĂą w jakimÂś warsztacie a zobaczysz jak sie odbywaja takie naprawy. jesli masz zdolnoÂści plastyczne to super, umiesz rzeÂźbic i kleiĂŚ :D na bank zaczniesz od przygotowywania pod podkÂład/ lakier. To jest najbardziej pracochÂłonne. lakiernictwo niejest wcale takie trudne, moÂże trohe niewdziĂŞczne i cenzura. pozdrawiam i powodzenia

jacklack 
Wysłany: 2009-05-12, 00:21   
0
UP DOWN

SÂłyszaÂłem, i to czytajÂąc ,i teÂż sÂłyszÂąc na wÂłasne uszy Âże technicy reprezentujÂący pewnÂą wysoko postawionÂą markĂŞ lakierĂłw wyszkolÂą w przeciÂągu dwĂłch tygodni czÂłowieka z traktorzysty na profi lakiernika,czekam tylko aÂż pojawi siĂŞ wzmianka o szczepionce aktywujÂącej w organiÂżmie zamiÂłowanie do zawodu i bardzo szybkie pochÂłanianie wiedzy praktycznej ;)
to tak Âżartobliwie :)
Ale proponuje tak jak mówi¹ koledzy ,spróbuj przyj¹Ì sie do jakiegoœ warsztatu i obserwuj procesy przygotowawcze i du¿o pytaj ,dlaczego tak a nie inaczej :)

kondzik 
Wysłany: 2009-05-12, 01:09   
0
UP DOWN

ja bylem w 3 miesiecznej szkole i poza opier*** sie nic sie nie nauczylem ^^

Jak na moje to starac sie dostac gdzies do warsztatu na pomocnika, przyniesc, wyniesc pozamiataj, podlapiesz troche i pozniej mozna czegos normalnego szukac.Ja tak wlasnie pracowalem kilak miesiecy, ale glupi bylem i zrezygnowalem, a teraz sam sie musze uczyc :sciana:

marikk 
Wysłany: 2009-05-12, 20:45   
0
UP DOWN

OczywiÂście,Âże najlepiej bĂŞdzie jak kolega poszuka warsztatu w ktĂłrym mĂłgÂłby siĂŞ przyuczyĂŚ fachu ale waÂżne jest ÂżebyÂś znalazÂł warsztat,w ktĂłrym siĂŞ idzie coÂś nauczyĂŚ jak trafisz na do bani bude bo jest troche takich to bĂŞdziesz lataÂł po wĂłde,po piwo i nic sie nie nauczysz a nie daj boÂże Âżeby jeszcze szlifowali szpachle na mokro,oklejali gazetami,rozcieĂączanie lakierĂłw nitrem i innych ciarajskich nawykĂłw wiĂŞc spĂłjrz na to rĂłwnieÂż z tej strony pozdro

Travolta 
Wysłany: 2009-05-12, 21:16   
0
UP DOWN

marikk napisał/a:
nie daj boÂże Âżeby jeszcze szlifowali szpachle na mokro,oklejali gazetami,rozcieĂączanie lakierĂłw nitrem i innych ciarajskich nawykĂłw wiĂŞc spĂłjrz na to rĂłwnieÂż z tej strony pozdro

Marikk ty chyba kiedyÂś pracowaÂłeÂś w moim zakÂładzie :tak:
Wez mnie nie strasz ja tu wi¹za³em przysz³oœÌ w lakiernictwie a siê oka¿e ze nauczê siê cha³tury
Napisz mi w ogĂłle co znaczy ciarajskich?? :help: :D

marikk 
Wysłany: 2009-05-13, 09:10   
0
UP DOWN

Travolta napisał/a:
Marikk ty chyba kiedyÂś pracowaÂłeÂś w moim zakÂładzie :tak:
Wez mnie nie strasz ja tu wi¹za³em przysz³oœÌ w lakiernictwie a siê oka¿e ze nauczê siê cha³tury
Napisz mi w ogĂłle co znaczy ciarajskich?? :help: :D
Wiesz ja tutaj nie strasze tylko ostrzegam przed takimii budami a jeÂżeli chodzi o szlif szpachli na mokro,rozcieĂączanie lakierĂłw nitrem,temat byÂł waÂłkowany juÂż wiele razy na forum a ciarajskie nawyki to jest wÂłaÂśnie np szlif szpachli na mokro,rozcieĂączanie lakierĂłw nitrem,oklejanie gazetami,odtÂłuszczanie benzynÂą ekstrakcyjnÂą

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-13, 09:56   
0
UP DOWN

To moÂże byĂŚ geneza:

* CIARACH pogardl. [mê¿czyzna niechlujnie ubrany, brudny; obwieœ, flejtuch]: Same ciarachy ³a¿¹ dziœ po ty gie³dzie. Zas³ysz. Nie pójdê po piwo, bo pe³no tam stoi ciarachów w kolejce. Zas³ysz

;)

A tak w temacie, to kiedyœ pracowa³em za darmo jakiœ czas w profesjonalnej lakierni, chcieli mnie wys³aÌ na szkolenie do Szczecina ( http://www.centrum.csv.pl/ ) tam przez chyba 3 dni naucz¹ ciebie teorii ca³ego procesu naprawy lakierniczej... czasem lakiernie id¹na taki uk³¹d i wysy³aj¹ pracownika na kurs je¿eli podpisze on lojalkê na powiedzmy 2 lata... ja nie chcia³em daÌ siê usidliÌ... te¿ mam zdolnoœci manualne i te¿ szybko siê uczê, gdy poszed³em do lakierni nie mia³êm praktycznie nic wspólnego z lakiernictwem, po miesi¹cu chcieli mnie pos³aÌ na kurs, wiêc napewno taka droga do zdobycia zawodu lakiernika jest mo¿liwa.... powodzenia...

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-22, 10:20   
+1
UP DOWN

Podpowiem ¿e s¹ w Polsce instytucje które ucz¹ podstaw zawodu lakiernik blacharz w ramach 3-mc kursu za kasê z Unii czyli dla uczestników za 20 % wp³aty. Po tym jest papier i podstawowe wiadomoœci. Reszta jak wspomnia³ Loboloco na kursach technologi materia³owej w oœrodkach szkoleniowych. Zapytaj w sklepie z mieszalnikiem jak kogoœ tam znasz czy mo¿liwe jest pod³¹czenie ciê do jakieœ grupy ... mo¿e bêdziesz mia³ fuks i nic za to nie zap³acisz.

a.. w sprawie LOJALEK to podpisujcie ! To jest gówno warte ... zgodnie z Przepisami Kodeksu pracy pracodawca ma obowi¹zek podnoszenia kwalifikacji zawodowych pracownika. Je¿eli szkolenie zawodowe przeprowadzone zosta³o zgodnie ze stanowiskiem zatrudnienia( uwaga na pu³apki) a pracodawca odniós³ z tego korzyœÌ ... tzn je¿eli przepracowa³eœ minimum 30 dni do kolejnego okresu rozliczeniowego ... to mo¿e ci naskoczyÌ ( UWAGA ! nie dotyczy kursu na prawo jazdy, studiów zawodowych i uzupe³niaj¹cych ... tu ostro¿nie z LOJALKAMI )

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-22, 10:56   
+1
UP DOWN

Zawarcie tzw. "lojalki" dopuszczalne jest zarówno w formie odrêbnej umowy, jak równie¿ aneksu do umowy o pracê. Przy czym taki aneks jest odrêbn¹ umow¹, a nie czêœci¹ (punktem, paragrafem, czy ustêpem) umowy o pracê. Taki aneks jest zatem traktowany jako odrêbna umowa. ZaznaczyÌ nale¿y, ¿e "lojalka" nie ma ¿adnego wp³ywu na mo¿liwoœÌ wypowiedzenia umowy o pracê przez pracownika. Jest ona traktowana jako przyjêcie przez pracownika odpowiedzialnoœci
finansowej za jego wyszkolenie, w sytuacji, gdy nie zostanie speÂłniony okreÂślony warunek - tu w postaci przepracowania okreÂślonego minimalnego okresu czasu. Zapis w umowie o pracĂŞ nie moÂże zabraniaĂŚ rozwiÂązania stosunku pracy pracownikowi. Takie bowiem rozwiÂązanie byÂłoby sprzeczne z prawem pracy. MoÂżliwy jest jednak zapis, klauzula umowna o obowiÂązku zwrotu kosztĂłw szkolenia w caÂłoÂści lub odpowiednim stosunku w razie niespeÂłnienia warunku okresu minimalnego zatrudnienia u pracodawcy. W opisanym przypadku pracownik zobowiÂązaÂł siĂŞ do poniesienia odpowiedzialnoÂści finansowej za odbyte na koszt pracodawcy szkolenia jeÂżeli nie przepracuje o tego pracodawcy 3 lat po ukoĂączeniu nauki.

(Âźr. MojePrawo.pl)

malarz
Wysłany: 2009-05-22, 11:03   
0
UP DOWN

Kolego snow wysÂłaÂłem ci na PW dobry kontakt, pogadaj sobie z czÂłowiekiem.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-31, 11:08   
0
UP DOWN

WOW LOBO ! Prawie jak mĂłj Radca Prawny ! NiezÂłe ! I jak Profesjonalnie !

... Uwa¿am ¿e ( ale to moja opinia ) pracodawcy bardzo trudno by³oby dowieœÌ koszów szkolenia dla konkretnego lakierników bo wynikaj¹ one z ca³oœci umowy z dostawc¹. nie spotka³em siê z sytuacj¹ ¿eby oœrodek szkoleniowy firmy zaopatruj¹cej wystawi³ swojemu klientowi odrêbn¹ FV VAT za szkolenia. Prz taki sporze przed S¹dem Pracy pracodawca raczej skazany jest na pora¿kê. Co najwy¿ej mo¿e zwrot kasy za delegacjê choÌ w¹tpiê ! Mia³em taki przypadek ze 4 lata temu gdy jeden z moich klientów wyszkoli³ pracowników na serii szkoleù w Sikkensie w³¹cznie z wyjazdem do Holandii a ,póŸniej SATA ... i zanim skoùczyliœmy monta¿ drugiej kabiny w serwisie to ch³opaki ju¿ mieli w³asny warsztat ??? ... po awanturze skoùczy³o siê S¹dem Pracy bo nie wyp³aci³ im ostatatnich pensji ... ale przegra³ i becelowa³ z odsetkami ... jeszcze dosta³ 600 z³ grzywny za naruszenie Kodeksu Pracy w zakresie terminu wyp³aty.... po 200 z ka¿dego z nich !

Ale! Prawo to Prawo i jest tam tak jak napisaÂłeÂś !!!

Kurde ! Dobrze Âże moi tego nie czytajÂą !

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi