Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
shalashaska 
Wysłany: 2009-05-11, 17:48   Budujemy, skÂładamy kompresor
0
UP DOWN

Dziœ wkoùcu dotar³a do mnie Sprê¿arka ABACNuair VDC.Na auto-szrocie kupi³em butle 50L LPG, nadaje siê wrêcz idealnie do moich celów, butle te testowane s¹ do 3Mpa a w moim przypadku bedzie pracowaÌ tylko do 0.8 Mpa czyli jest super.Do po³¹czenia spre¿arki z butl¹ skorzystam z instalacji miedzinej wykorzystywanej w centralnym ogrzewaniu.Na dzieù dzisiejszy to na tyle, reszte bede uzupe³nia³ na bie¿¹co i zapraszam wszystkich do podsówania ciekawych rozwi¹zaù:)

CoÂś o samej sprĂŞÂżarce:
-V - ukÂład cylindrĂłw zespolony bezpoÂśrednio z silnikiem
-2,2 kW Silnik / 230 V
-agregat smarowany olejem 2-cylindrowy
-cylindry Âżeliwne
-2 peÂłnowartoÂściowe tÂłoki z AL z 3 pierÂścieniami
-wydajnoœÌ na wejœciu: ok.. 360 L-min
-wydajnoœÌ efektywna ok. 260 L-min
-wymiary otworĂłw do mocowania: 140 x 100 mm
-na zbiornik o poj.: 50 - 100 L
-waga 16 Kg
-z kondensatorem i zabezpieczeniem silnika
-z mechanizmem uÂłatwionego rozruchu

butla.JPG
Butla miala troche gazu, jak spuszczaÂłem z niej gaz to teÂściowa prawie odpÂłynĂŞÂła:D
Plik ściągnięto 453 raz(y) 99.53 KB

zlaczki.JPG
Z³¹czki i najwa¿niejszy zawór zwrotny
Plik ściągnięto 304 raz(y) 86.03 KB

k5.JPG
WidaĂŚ bezpicznik:)
Plik ściągnięto 345 raz(y) 100.55 KB

k2.JPG
Korek-wziernik poziomu oleju
Plik ściągnięto 417 raz(y) 102.8 KB

k1.JPG
Plik ściągnięto 293 raz(y) 94.26 KB

timek
Wysłany: 2009-05-11, 18:05   
0
UP DOWN

Ten zawĂłr mĂłgÂłby byĂŚ z grzybkiem mosiĂŞÂżnym . Nie wiem jak ciĂŞ siĂŞ ten bĂŞdzie sprawowaÂł ,ja osobiÂście szukam takiego samego w/w.

Grzesiek11 , myÂślĂŞ Âże ten z mosiĂŞÂżnym grzybem da rady :tak:

Grzesiek11 
Wysłany: 2009-05-11, 18:29   
0
UP DOWN

Ten zawĂłr dÂługo nie pociÂągnie grzybek rozpadnie sie po kilku dniach :shock:

zdenek_zdenek
Wysłany: 2009-05-11, 18:35   
0
UP DOWN

Do butli mo¿esz sie ³atwo pod³¹czyÌ wlutowuj¹c rurkê miedzian¹ o œrednicy 12mm w zawór

wykrĂŞcasz z zaworu wszystko co siĂŞ da (taka Âśruba ze sprĂŞÂżynÂą) pod jednym z kranikĂłw (na wejÂściu) rozwiercasz wiertÂłem fi 12 (o spodu w zaworze teÂż) i wlutowujesz rurkĂŞ i przylutowujesz do niej redukcjĂŞ na gwint np 1/2". Kranik wkrĂŞczsz na teflonie w otwĂłr wlotowy gazu i masz zaÂślepione. drugi kranik zakrĂŞcasz.

shalashaska 
Wysłany: 2009-05-11, 18:42   
0
UP DOWN

zdenek_zdenek napisał/a:
Do butli mo¿esz sie ³atwo pod³¹czyÌ wlutowuj¹c rurkê miedzian¹ o œrednicy 12mm w zawór

wykrĂŞcasz z zaworu wszystko co siĂŞ da (taka Âśruba ze sprĂŞÂżynÂą) pod jednym z kranikĂłw (na wejÂściu) rozwiercasz wiertÂłem fi 12 (o spodu w zaworze teÂż) i wlutowujesz rurkĂŞ i przylutowujesz do niej redukcjĂŞ na gwint np 1/2". Kranik wkrĂŞczsz na teflonie w otwĂłr wlotowy gazu i masz zaÂślepione. drugi kranik zakrĂŞcasz.

Nie, nie tak mam zamiar zrobiÌ.To ca³e œmietnisko z LPG wywalam a otwór zaspawam.Do wpiêcia do butli pos³u¿¹ mi te dwie rurki stalowe 1/2"(lol z wykszta³cenia jestem instalatorem sanitarnym a nie wiem jak sie to nazywa).Spawanie to moje hobby od 14 roku ¿ycia wiêc jest to dla mnie bu³ka z mas³em.Zapomnai³em dodaÌ ¿e posiadam ju¿ w³¹cznik ciœnieniowy i manometr tlenowy (4Mpa :D ), problem mam z w³¹cznikiem 220V bo nie dam za nowy 50z³ :shock: .natomiast ciesze sie ze staracie sie mi cos doradzic :)

Grzesiek11 napisał/a:
Ten zawĂłr dÂługo nie pociÂągnie grzybek rozpadnie sie po kilku dniach :shock:

Trudno :cool:

kondzik 
Wysłany: 2009-05-12, 01:59   
0
UP DOWN

jaka cena samej takiej sprĂŞÂżarki?

shalashaska 
Wysłany: 2009-05-12, 06:24   
0
UP DOWN

Problemem bêd¹ kó³ka bo ich nie mam, a to by ju¿ siê przyda³o by butla sta³a ju¿ jak nale¿y.

kondzik napisał/a:
jaka cena samej takiej sprĂŞÂżarki?

Popatrz na allegro ;)

[ Dodano: 2009-05-12, 20:37 ]
WiĂŞc lecimy dalej.

polka.JPG
ZrobiÂłem z tego co miaÂłem pod rĂŞkÂą:P
Plik ściągnięto 660 raz(y) 94.06 KB

polka1.JPG
Plik ściągnięto 296 raz(y) 107.36 KB

zamontowany kompresor.JPG
No ale kompresor Âładnie siedzi:)
Plik ściągnięto 1186 raz(y) 115.06 KB

wlacznik.JPG
Taki w³¹cznik a jaki drogi:P
Plik ściągnięto 312 raz(y) 82.2 KB

zasilanie.JPG
Dobrze Âże teÂściu ma sprzet do lutowania, wyszÂło mi wszystko szczelne.Na zdjeciu widaĂŚ zawĂłr zwrotny ktory sprawuje sie dobrze
Plik ściągnięto 3768 raz(y) 115.89 KB

timek
Wysłany: 2009-05-12, 22:04   
0
UP DOWN

ÂŁadnie ci to idzie , jutro pewnie pierwsze odpalenie :cool:

shalashaska 
Wysłany: 2009-05-13, 09:16   
0
UP DOWN

timek napisał/a:

ODpaliĂŚ juÂż odpaliÂłem i wszystko chodzi.60L do 8 atmosfer nabija w 120s, dobrze czy zle czy moze mogloby byc lepiej?Jak obliczyc ile ma na wyjsciu?

gizbern 
Wysłany: 2009-05-13, 13:58   
0
UP DOWN

shalashaska napisał/a:
timek napisał/a:

ODpaliĂŚ juÂż odpaliÂłem i wszystko chodzi.60L do 8 atmosfer nabija w 120s, dobrze czy zle czy moze mogloby byc lepiej?Jak obliczyc ile ma na wyjsciu?

Chyba trochĂŞ za dÂługo pompuje.
MĂłj chiĂączyk opisywany w tym watku http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2176
110l do 8bar pompuje w nieca³¹ minutê.

timek
Wysłany: 2009-05-13, 14:28   
0
UP DOWN

Tu jest jak policzyÌ wydajnoœÌ bior¹c pod uwagê tylko czas nape³niania zbiornika i jego pojemnoœÌ.

http://www.insomnia.pl/Ja...e_-t612325.html

shalashaska 
Wysłany: 2009-05-13, 19:07   
0
UP DOWN

gizbern napisał/a:

MĂłj chiĂączyk opisywany w tym watku http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2176

Moja sprĂŞÂżarka ma wedÂług danych producenta 260L na wyjÂściu, czyli twoja musi mieĂŚ minimum z 500L na wydechu.

timek napisał/a:
Tu jest jak policzyÌ wydajnoœÌ bior¹c pod uwagê tylko czas nape³niania zbiornika i jego pojemnoœÌ.

http://www.insomnia.pl/Ja...e_-t612325.html

Te wzory dla mnie to czarna magia :sciana:

[ Dodano: 2009-05-14, 19:36 ]
gizbern napisał/a:

EDIT@
Sorki ale sie pomyli³em i to ostro na twoj¹ nie korzyœÌ bo jezeli moj kompreosr bije 260L na wydechu i nabija butle 60L do 8 amtosfer w czasie 120sekund a twoj jak twierdzisz w 50sekund 110L to oczywiste jest ze twoj nabil by moja butle 60litrow¹ w czasie oko³o 20sekund czyli masz wydajniejszy kompresor od mojego a¿ prawie czterokrotnie czyli twoj supermaszin ma prawie 1000L na wydechu, poka¿ nam fote tego twojego pepretum-mobile :D .Daj linka gdzie taki kupic :D

baqo 
Wysłany: 2009-05-15, 10:43   
0
UP DOWN

shalashaska napisał/a:
jezeli moj kompreosr bije 260L na wydechu i nabija butle 60L do 8 amtosfer w czasie 120sekund
pompa Âładna,ale ten zbiorniczek taki skromny :nie: pompĂŞ kupiÂłeÂś ,to nie wiele byÂś musiaÂł doÂłoÂżyĂŚ do oryginalnej sprĂŞÂżarki ,z atestem,zbiornik chociaÂż ponad sto litrĂłw.

gizbern 
Wysłany: 2009-05-15, 15:54   
0
UP DOWN

JeÂśli dobrze widzĂŞ to brakuje zaworu bezpieczeĂąstwa,warto go zamontowaĂŚ.
Dobrze jest te¿ ca³oœÌ uziemiÌ przewodem ochronnym jeœli taki posiadasz,ewentualnie neutralnym.

shalashaska 
Wysłany: 2009-05-15, 18:55   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
pompa Âładna,ale ten zbiorniczek taki skromny :nie: pompĂŞ kupiÂłeÂś ,to nie wiele byÂś musiaÂł doÂłoÂżyĂŚ do oryginalnej sprĂŞÂżarki ,z atestem,zbiornik chociaÂż ponad sto litrĂłw.

TrzymajÂą mnie ograniczenia w garazu tesciowej i nie moge za duzo zajmowac tam miejsca, a butle posiadam 180L ale ona poczeka na lepsze czasy ;) .Co do pompy to i tak nadwyrĂŞÂżyÂłem ostro budÂżet a zreszta przeciez kupiÂłem ABAC-a wiec nie kumam o co chodzi ci z tÂą orginalnÂą sprĂŞÂżarkÂą ;P

gizbern napisał/a:
JeÂśli dobrze widzĂŞ to brakuje zaworu bezpieczeĂąstwa,warto go zamontowaĂŚ.
Dobrze jest te¿ ca³oœÌ uziemiÌ przewodem ochronnym jeœli taki posiadasz,ewentualnie neutralnym.

Nie tak odrazu, kasa mnie trzyma, dziÂś dotarÂł do mnie nowy presostat z odpowietrznikiem zasilania bo mĂłj stary wlasnie nie mial tej funkcji odpowietrzania i sprezarka niechciala ruszyc przy dobijaniu powietrza.

Nurglepl 
Wysłany: 2009-07-07, 19:04   
0
UP DOWN

Zapraszam na teÂścik sprĂŞÂżareczki ExPo
http://lakierowanko.info/...hp?t=2546#26102

Mariuszczs
Wysłany: 2009-07-08, 12:32   
0
UP DOWN

Do butli 180 litrów mo¿esz dospawaÌ nogi i j¹ postawiÌ w k¹cie, albo po porz¹dnym pomalowaniu na dworze.Pionowo zajmuje ma³o miejsca. Wyjœcie do pod³¹czania kompresora i w razie potrzeby mo¿e byÌ do³¹czona, a bez potrzeby mo¿e pracowaÌ sam kompresor na ma³ej butli.

shalashaska 
Wysłany: 2009-07-08, 20:26   
0
UP DOWN

Jakoœ nie mogê siê zebraÌ na dokoùczenie tego kompresora co nie oznacza ¿e nie dzia³a.W³¹snie pare dni temu dotar³ do mnie reduktor z odwadniaczem i szybkoz³¹czkami firmy BASS :fiu: , owszem w cenie 70 zeta jest bogato wyposa¿ony lecz nie posiada³ uchwytu za 1z³ który umo¿liwi³by mi przymontowanie do zbiornika, no ale ju¿ dorobi³em i pozosta³o mi go przyspawaÌ oraz jakiœ uchwyt który pozwoli mi jakoœ transportowaÌ ten ca³y zestaw.

20090708309.jpg
Plik ściągnięto 323 raz(y) 51.24 KB

Travolta 
Wysłany: 2009-07-08, 21:44   
0
UP DOWN

hej a powiedz mi gdzie kupiÂłes ten reduktor i czy wyglada na solidny bo zastanawiam sie nad firmÂą I nie wiem na co sie zdecydowac :sciana:

shalashaska 
Wysłany: 2009-07-09, 02:45   
0
UP DOWN

Travolta napisał/a:
hej a powiedz mi gdzie kupiÂłes ten reduktor i czy wyglada na solidny bo zastanawiam sie nad firmÂą I nie wiem na co sie zdecydowac :sciana:

KupiÂłem go na alledrogo LINK , widze ze teraz staniaÂł.Czy solidny?Nie wiem jak mam to rozumiec ale napewno nie bede nim rzucaÂł o ziemie.Wiecej powiem jak go podepne i przetestuje.

gizbern 
Wysłany: 2009-07-09, 17:14   
0
UP DOWN

[quote="shalashaska"]
Travolta napisał/a:

Do kompresora zakup lepiej reduktor stojÂący.
Reduktory takie jak na zdjĂŞciu sÂą do montaÂżu na Âścianie.

Travolta 
Wysłany: 2009-07-09, 20:46   
0
UP DOWN

gizbern napisał/a:

A mozesz mi jakies polecic? a tekiego jak ten nie mozna podpiac przy kompresorze?

gizbern 
Wysłany: 2009-07-09, 20:57   
0
UP DOWN

Travolta napisał/a:
gizbern napisał/a:

A mozesz mi jakies polecic? a tekiego jak ten nie mozna podpiac przy kompresorze?

MoÂże byĂŚ taki jak na zdjĂŞciu: http://www.allegro.pl/ite...fv.html#gallery

Ten naÂścienny teÂż moÂże byĂŚ,ale stojÂący wyglÂąda bardziej profesjonalnie przy kompresorze.

Travolta 
Wysłany: 2009-07-17, 23:02   
0
UP DOWN

moge prosic wiecej zdjec tej miedzianej instalacji?

lukasz509
Wysłany: 2009-07-18, 12:33   
0
UP DOWN

a opÂłacaÂło sie robiĂŚ taki kompresor??bo widziaÂłem na allegro za 1300taki sam na butli chyba 50l a widizaÂłem z EXpo za 1400coÂś tam i miaÂł na wyjÂściu 450 a ssaniu 550czu cos takiego wiec to wciskali kit??czy naprawde to morzliwe zeby tyle miaÂł???

shalashaska 
Wysłany: 2009-07-18, 17:18   
0
UP DOWN

lukasz509 napisał/a:
a opÂłacaÂło sie robiĂŚ taki kompresor??bo widziaÂłem na allegro za 1300taki sam na butli chyba 50l a widizaÂłem z EXpo za 1400coÂś tam i miaÂł na wyjÂściu 450 a ssaniu 550czu cos takiego wiec to wciskali kit??czy naprawde to morzliwe zeby tyle miaÂł???

No chyba siĂŞ opÂłacaÂło, za:
-sprezarke z silnikiem dalem 700zÂł
-presostat z odpowietrznikiem zasilania 70zÂł
-butla LPG 60zÂł
-reduktor z szybkozlaczkami 70zÂł
WiĂŞc napewno zamknoÂłem siĂŞ w 1000 zÂł i mam nie chiĂąszcyzne lecz ABACA tak jak mi doradzono na tym forum.Na chwile obecnÂą reduktor leÂży jeszce nie zamontowany, ajak bede go instalowal to chwilowo na elastycznym przewodzie a z czasem zmienie na miedz.

Travolta napisał/a:
moge prosic wiecej zdjec tej miedzianej instalacji?

Ale czego konkretnie potrzebujesz, czego nie wiesz?Lutowanie jest proste.

Travolta 
Wysłany: 2009-07-19, 09:56   
0
UP DOWN

a na czym polega to lutowanie? sÂą do tego jakieÂś sprzĂŞty czy zwykÂła lutownica? jakiej srednicy masz przyÂłacza?

Co to ma byĂŚ w niektĂłrych Twoich postach? "Bodzio mam ciĂŞ na oku"

Nurglepl 
Wysłany: 2009-07-19, 12:54   
0
UP DOWN

Takie rury to widziaÂłem Âże siĂŞ klei na klej (taki szary) a nastĂŞpnie podgrzewa palnikiem i dotyka cynÂą (z dodatkiem srebra chyba). Nagrzana rura topi tÂą cynĂŞ i siĂŞ Âładnie rozlewa uszczelniajÂąc rurkĂŞ.

shalashaska 
Wysłany: 2009-07-19, 13:20   
0
UP DOWN

To nie jest klej tylko pasta która u³atwia lutowanie, elementy lutowane nale¿y oczyœciÌ z zewn¹trz(papierek scierny) i wewn¹trz(taka szczoteczka druciana), potem smarujesz ³¹czenia elementów, nastêpnie je sk³adasz i podgrzewasz.Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury cyna powinna sama ³adnie wszystko zalaÌ.

Travolta 
Wysłany: 2009-07-19, 15:31   
0
UP DOWN

podziĂŞkowac nie wiedziaÂłem ze to takieÂłatwe teraz tylko pokupuje sobie kolanka i rurki i bede miaÂł z gÂłowy

robi
Wysłany: 2009-07-19, 15:46   
0
UP DOWN

Cytat:
robi mam cie na oku

o co ci chodzi :?:

lukasz509
Wysłany: 2009-07-19, 16:27   
0
UP DOWN

no w³¹œnie o co ci chodzi z tym lukasz509 mam cie na oku

weber003
Wysłany: 2009-07-19, 16:34   
0
UP DOWN

ja tez chce wiedzie o co chodzi z tym weber003 mam ciĂŞ na oku

Travolta 
Wysłany: 2009-07-19, 17:11   
0
UP DOWN

:sciana: :D ^^ ^^ ^^ ^^
dobra musze to zmienic bo mnie z forum wywala ale moderatorzy tez sie nabrali a Przemal dal mi nawet ostzezenie ^^
o nic mi nie chodzi chciaÂłem sobie tak zazartowac W moim opisie kazdy widzi swĂłj nick
ale juz to zmieniam

przemo1972 
Wysłany: 2009-07-19, 18:02   
0
UP DOWN

Travolta napisał/a:
:sciana: :D ^^ ^^ ^^ ^^
dobra musze to zmienic bo mnie z forum wywala ale moderatorzy tez sie nabrali a Przemal dal mi nawet ostzezenie ^^
o nic mi nie chodzi chciaÂłem sobie tak zazartowac W moim opisie kazdy widzi swĂłj nick
ale juz to zmieniam

:D :D :D Sorry Travolta ;) Dowcip udany :spoko:Wylacz to bo wprowadza zamieszanie.

Matik
Wysłany: 2009-09-07, 13:06   
0
UP DOWN

jedno pytanko, z racji, Âże teÂż wÂłaÂśnie budujĂŞ kompresor: przy spawaniu butli zalaÂłeÂś jÂą wodÂą czy tylko przemyÂłeÂś?

baqo 
Wysłany: 2009-09-07, 19:53   
0
UP DOWN

Matik napisał/a:
przy spawaniu butli zalaÂłeÂś jÂą wodÂą czy tylko przemyÂłeÂś?
gazu , to chyba juÂż w niej nie byÂło :nie: :D :D

Matik
Wysłany: 2009-09-10, 13:20   
0
UP DOWN

Domyœlam siê, ¿e nie by³o w niej gazu ale mieszanka propan-butan ma takie w³aœciwoœci, ¿e nie odparowuje tak samo jak np. gaz ziemny (doœwaidczenie z wózkami wid³owymi- czsem, gdy w¹¿ jest nieszczelny leje siê po wózku- wtedy szmata zamoczona we wrz¹tku i na wózek - gaz odparowuje - nie wolno go dotykaÌ go³ymi rêkoma). Tak jak w instalacji gazowej samochodu - propan-butan odparowuje pod wp³ywem ciep³a (generowanego przez reduktor). Jeœli ktoœ kiedyœ dotkn¹³ takiego gazu wie o czym mowa - mo¿na sobie delikatnie palce przymroziÌ - gaz w tym momencie odparowuje ale korzystaj¹c z temp. cia³a co mo¿e prowadziÌ do wych³odzenia a w skrajnych przypadkach do odmro¿eù. Dlatego mo¿e go jeszcze trochê zostaÌ na œciankach. A gaz + powietrze = mieszanka paliwowa do tego wysoka temp. i po ch³opie. Ja swoj¹ najpierw zala³em ciep³¹ wod¹. S³ysza³em, ¿e w lato niektórzy nawet tego nie przemywaj¹ tylko wystawiaj¹ na s³oùce. Poza tym jak przy ka¿dym zbiorniku na paliwo nale¿y zachowaÌ maksymalne œrodki bezpieczeùstwa.

Mariuszczs
Wysłany: 2009-09-11, 19:03   
0
UP DOWN

ButlĂŞ moÂżna spokojnie spawaĂŚ po jednym dniu wietrzenia jak jest ciepÂło na dworze.
Wyspawa³em ju¿ kilkadziesi¹t tych butli i wiêkszoœÌ z nich by³a z gazem - gaz przelewam do butli domowych 11 i 6 kg. Resztki nale¿y wypuœciÌ przez wielozawór i po wyjêciu wielozaworu zaczyna siê wietrzenie. Zdarza³o mi siê ¿e spawa³em tak¹ butlê po godzinie, niby gazu ju¿ nie powinno byÌ, ale dla pewnoœci wpuszcza³em tam dwutlenek wêgla ¿eby wyprzeÌ propanbutan.

ZimÂą moÂże siĂŞ okazaĂŚ Âże caÂły gaz nie zleciaÂł i po wyjĂŞciu wielozaworu nie chce wcale odparowywaĂŚ i trzeba go wylaĂŚ. Tego nie polecam i wietrzenie w takich warunkach nie jest pewne.

Matik ten zamarzniĂŞty gaz to nie gaz tylko para z powietrza, a gaz to to co pÂłynie.

W samochodzie gaz do reduktora leci w postaci ciekÂłej i tam jest odparowywany, jest to rozwiÂązanie takie bo w zimĂŞ nie podgrzany by nie odparowaÂł. Butla nie moÂże byc ogrzewana wiĂŞc by tam zostaÂł. Gaz z takiej butli jest pobierany rurkÂą ze spodu gdzie jest w stanie ciekÂłym
W butlach domowych mamy ten sam gaz i sam odparowywyje w butli juÂż bo nie ma rurki na spĂłd od zaworu, ale w domu jest caÂły czas ciepÂło. Z butli na dworze zimÂą byÂśmy obiadu nie ugotowali.

Gaz ziemy nie zawsze jest sprĂŞÂźony do stanu ciekÂłego wiĂŞc od razu jest odparowany :)
SprĂŞÂżenie gazu ziemnego do stanu ciekÂłego to juÂż spore cisnienie, moÂżna go sprĂŞÂżaĂŚ i sÂą do tego grube butle - takie jak do tlenu np. Tak sprĂŞÂżony gaz ziemny raczej teÂż po wycieku z butli zamrozi parĂŞ z powietrza itd.

W kaÂżdym bÂądÂź razie butle po LPG sÂą odpowiednie do budowy kompresora ich wysokie ciÂśnienie prĂłbne do 45 bar, ciÂśnienie pracy 25 bar ( bo takie sÂą bezpieczniki wywalajÂące gaz ) i ciÂśnienie rozrywajÂące powyÂżej 100 bar. A taka cienka blacha - te cholenderskie co nie majÂą wielozaworĂłw zawsze sÂą z grubszej blachy.

Matik
Wysłany: 2009-09-11, 19:55   
0
UP DOWN

zgadza siê Mariuszu, mówisz dok³adanie to samo co ja. Gaz propan-byutan odparowuje pod wp³ywem ciep³a. W niskiej temp. mo¿e zostaÌ go trochê w butli. Jeœli gdzieœ siê pomyli³em to jaknajbardziej wskazane jest ¿eby mnie poprawiÌ. Te¿ robiê kompresor na bazie butli lpg - to chyba dobre rozwi¹zanie. Szczerze to mia³em trochê w¹tpliwoœci przy spawaniu. Ja polecam zalanie wod¹, bo jeœli ju¿ masz jakieœ otwory wywiercone to dwutlenek wêgla siê ulotni, chyba ¿e to wystarczy tylko na jakiœ czas wype³niÌ go tym gazem (nie próbowa³em wiêc nie bêdê siê tu wym¹drza³). Dziêki jeszcze raz za kilka info Mariuszu - takiej wiedzy nigdy doœÌ

air 
Wysłany: 2009-09-13, 06:20   
0
UP DOWN
air

tak czytam i czytam caly ten opis kompresora i wszystko mi sie podoba :profesjonalizm i dopracowanie w ka¿dym po³¹czeniu ale zastanawiam siê czy ta sprê¿arka to dobra sprawa przecie¿ jak szlak trafi jedno to z drugiego nic wg. mnie silnik sprzê¿ony ze sprê¿ark¹ to nie jest dobre rozwi¹zanie (tr¹ci troche chiùszczyzn¹)

ja tam jestem konserwatywny i wolĂŞ pasek napĂŞdowy

i jeszcze jedno silnik2,2 kW zasilany napiĂŞciem 230v to teÂż lekkie przegiĂŞcie bo ten silniczek jest zbyt wysilony a przynajmniej jego system zasilania uzwojen

nie ma to jak 3x400

Matik
Wysłany: 2009-09-14, 12:24   
0
UP DOWN

silnik moim zdaniem wystarczy (ktoÂś to przecieÂż projektowaÂł) ja mam takÂą pompĂŞ (http://www.allegro.pl/item732095723_sprezarka_pompa_kompresor_gpv_2065b_351_l_mi.html#gallery) i zalecany jest do niej silnik 2,2 kw (3km) a jest rĂłwnieÂż niemaÂła. PS jak ktoÂś chce jÂą kupiĂŚ to licytujcie - ja jÂą kupiÂłem prawie 200 zl taniej

rakan09
Wysłany: 2009-09-14, 16:28   
0
UP DOWN

MoÂżecie podpowiedzieĂŚ ktĂłry reduktor lepszy?
http://allegro.pl/item742..._sprezarki.html
czy
http://allegro.pl/item730...a_3_8_40mm.html

Pierwszy ma przepÂływ powietrza 1700l/min a drugi tylko 200l/min...
Ró¿nica doœÌ spora. Ma ten przep³yw powietrza napewno jakieœ znaczenie. Mo¿ecie powiedzieÌ o co z tym chodzi?

lysy_22
Wysłany: 2009-09-24, 22:09   
0
UP DOWN

witam.kupiÂłem sate 3000hvlp digital ale podczas malowania mam koÂło 1.3 lub 1,0 bara podczas malowania wiem ze powinno by okoÂło 2,0 bara. Mam zbiornik 180 litrĂłw ale nie wiem ile pompuje litrĂłw na minutĂŞ. DomyÂślam siĂŞ ze mam za sÂłaby kompresor chciaÂłbym znaleÂźc jakieÂś rozwiÂązanie.Nie chce zamieniac pistoletu na rp bo juz prĂłbowaÂłem i sprzedawca nie chiaÂł zamienic.ChciaÂłbym zeby mĂłj kompresor pompowaÂł te 430l/minMoÂżecie polecic mi jakis komporesor????DP500 da radĂŞ?????

Matik
Wysłany: 2009-09-25, 11:50   
0
UP DOWN

moÂżesz kupiĂŚ nowÂą pompĂŞ i ewentualnie nowy silnik - moÂże coÂś z tego: http://www.allegro.pl/sea...pompa+kompresor

opcja nr 2: to spi¹Ì razem dwa kompresory

lysy_22
Wysłany: 2009-09-25, 17:16   
0
UP DOWN

to moÂżna spina 2 kompresory???????/SÂą jakieÂś wady takiego rozwiÂązania????

[ Dodano: 2009-09-25, 18:47 ]
czy sate 3000hvlp sie gdzies reguluje tzn. cisnienie????????

[ Dodano: 2009-09-25, 23:33 ]
Szukam kogos kto pomorze mi przy mojej sprĂŞÂżarce zwiĂŞkszenie wydajnoÂści itp. Mieszkam w RogoÂźnie wlkp.

[ Dodano: 2009-09-26, 16:49 ]
jak obliczyc ile ma moja sprezarka na wyjsciu?????ma 180 litrĂłw zbiornik pompuje do 4 atm w 130 sekund????

Matik
Wysłany: 2009-09-28, 14:02   
0
UP DOWN

mo¿na spi¹c poprzez trójnik na szybkoz³¹czki a dopiero potem podpi¹Ì odwadniacz/ odolejacz, za tym w¹¿ do guna - czyli dwa kompresory pompuj¹ na jeden pistolet

elspasoo 
Wysłany: 2009-09-29, 21:05   
0
UP DOWN

Ja polecam kompresorek Expo 110L XY365 3,3KW 400V, 110 lirĂłw do 7,5 Bar pompuje 102 sekundy, to wiĂŞcej nawet niÂż podaje producent bo jakieÂś 485L/min. Nie ma zdyt duÂżych obrotĂłw i jak dla mnie jest caÂłkiem "cichy". Jak za 1500zÂł to moim zdaniem warto ,zamiast budowy wÂłasnego.

Matik
Wysłany: 2009-10-01, 15:27   
0
UP DOWN

samemu moÂżna zbudowaĂŚ kompresor za 500 zÂł na nowych podzespoÂłach - trzeba obserwowaĂŚ aukcje

Mariuszczs
Wysłany: 2009-12-12, 12:11   
0
UP DOWN

Temat budowy kompresora zawsze aktualny :)

Dziœ widzia³em na z³omie w Wieluniu zbiornik po fabrycznej sprê¿arce - pojemnoœÌ napewno ponad 300 litrów ( byÌ mo¿e nawet ponad 400 ) Jeœli ktoœ ma blisko to mo¿e go weŸmie bo szkoda ¿eby po niedzieli go wrzucili na kontener i potem znikno³ w piecu hutniczym.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu