Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
shalashaska 
Wys³any: 2009-05-11, 17:48   Budujemy, sk³adamy kompresor
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Kraków
Dzi¶ wkoñcu dotar³a do mnie Sprê¿arka ABACNuair VDC.Na auto-szrocie kupi³em butle 50L LPG, nadaje siê wrêcz idealnie do moich celów, butle te testowane s± do 3Mpa a w moim przypadku bedzie pracowaæ tylko do 0.8 Mpa czyli jest super.Do po³±czenia spre¿arki z butl± skorzystam z instalacji miedzinej wykorzystywanej w centralnym ogrzewaniu.Na dzieñ dzisiejszy to na tyle, reszte bede uzupe³nia³ na bie¿±co i zapraszam wszystkich do podsówania ciekawych rozwi±zañ:)

Co¶ o samej sprê¿arce:
-V - uk³ad cylindrów zespolony bezpo¶rednio z silnikiem
-2,2 kW Silnik / 230 V
-agregat smarowany olejem 2-cylindrowy
-cylindry ¿eliwne
-2 pe³nowarto¶ciowe t³oki z AL z 3 pier¶cieniami
-wydajno¶æ na wej¶ciu: ok.. 360 L-min
-wydajno¶æ efektywna ok. 260 L-min
-wymiary otworów do mocowania: 140 x 100 mm
-na zbiornik o poj.: 50 - 100 L
-waga 16 Kg
-z kondensatorem i zabezpieczeniem silnika
-z mechanizmem u³atwionego rozruchu

butla.JPG
Butla miala troche gazu, jak spuszcza³em z niej gaz to te¶ciowa prawie odp³ynê³a:D
Plik ¶ci±gniêto 452 raz(y) 99.53 KB

zlaczki.JPG
Z³±czki i najwa¿niejszy zawór zwrotny
Plik ¶ci±gniêto 302 raz(y) 86.03 KB

k5.JPG
Widaæ bezpicznik:)
Plik ¶ci±gniêto 344 raz(y) 100.55 KB

k2.JPG
Korek-wziernik poziomu oleju
Plik ¶ci±gniêto 415 raz(y) 102.8 KB

k1.JPG
Plik ¶ci±gniêto 290 raz(y) 94.26 KB

timek
Wys³any: 2009-05-11, 18:05   
0
UP DOWN

Ten zawór móg³by byæ z grzybkiem mosiê¿nym . Nie wiem jak ciê siê ten bêdzie sprawowa³ ,ja osobi¶cie szukam takiego samego w/w.

Grzesiek11 , my¶lê ¿e ten z mosiê¿nym grzybem da rady :tak:

Grzesiek11 
Wys³any: 2009-05-11, 18:29   
0
UP DOWN

Ten zawór d³ugo nie poci±gnie grzybek rozpadnie sie po kilku dniach :shock:

zdenek_zdenek
Wys³any: 2009-05-11, 18:35   
0
UP DOWN

Do butli mo¿esz sie ³atwo pod³±czyæ wlutowuj±c rurkê miedzian± o ¶rednicy 12mm w zawór

wykrêcasz z zaworu wszystko co siê da (taka ¶ruba ze sprê¿yn±) pod jednym z kraników (na wej¶ciu) rozwiercasz wiert³em fi 12 (o spodu w zaworze te¿) i wlutowujesz rurkê i przylutowujesz do niej redukcjê na gwint np 1/2". Kranik wkrêczsz na teflonie w otwór wlotowy gazu i masz za¶lepione. drugi kranik zakrêcasz.

shalashaska 
Wys³any: 2009-05-11, 18:42   
0
UP DOWN

zdenek_zdenek napisa³/a:
Do butli mo¿esz sie ³atwo pod³±czyæ wlutowuj±c rurkê miedzian± o ¶rednicy 12mm w zawór

wykrêcasz z zaworu wszystko co siê da (taka ¶ruba ze sprê¿yn±) pod jednym z kraników (na wej¶ciu) rozwiercasz wiert³em fi 12 (o spodu w zaworze te¿) i wlutowujesz rurkê i przylutowujesz do niej redukcjê na gwint np 1/2". Kranik wkrêczsz na teflonie w otwór wlotowy gazu i masz za¶lepione. drugi kranik zakrêcasz.

Nie, nie tak mam zamiar zrobiæ.To ca³e ¶mietnisko z LPG wywalam a otwór zaspawam.Do wpiêcia do butli pos³u¿± mi te dwie rurki stalowe 1/2"(lol z wykszta³cenia jestem instalatorem sanitarnym a nie wiem jak sie to nazywa).Spawanie to moje hobby od 14 roku ¿ycia wiêc jest to dla mnie bu³ka z mas³em.Zapomnai³em dodaæ ¿e posiadam ju¿ w³±cznik ci¶nieniowy i manometr tlenowy (4Mpa :D ), problem mam z w³±cznikiem 220V bo nie dam za nowy 50z³ :shock: .natomiast ciesze sie ze staracie sie mi cos doradzic :)

Grzesiek11 napisa³/a:
Ten zawór d³ugo nie poci±gnie grzybek rozpadnie sie po kilku dniach :shock:

Trudno :cool:

kondzik 
Wys³any: 2009-05-12, 01:59   
0
UP DOWN

Sk±d: CK&Ft.Myers
jaka cena samej takiej sprê¿arki?

shalashaska 
Wys³any: 2009-05-12, 06:24   
0
UP DOWN

Problemem bêd± kó³ka bo ich nie mam, a to by ju¿ siê przyda³o by butla sta³a ju¿ jak nale¿y.

kondzik napisa³/a:
jaka cena samej takiej sprê¿arki?

Popatrz na allegro ;)

[ Dodano: 2009-05-12, 20:37 ]
Wiêc lecimy dalej.

polka.JPG
Zrobi³em z tego co mia³em pod rêk±:P
Plik ¶ci±gniêto 657 raz(y) 94.06 KB

polka1.JPG
Plik ¶ci±gniêto 295 raz(y) 107.36 KB

zamontowany kompresor.JPG
No ale kompresor ³adnie siedzi:)
Plik ¶ci±gniêto 1177 raz(y) 115.06 KB

wlacznik.JPG
Taki w³±cznik a jaki drogi:P
Plik ¶ci±gniêto 310 raz(y) 82.2 KB

zasilanie.JPG
Dobrze ¿e te¶ciu ma sprzet do lutowania, wysz³o mi wszystko szczelne.Na zdjeciu widaæ zawór zwrotny ktory sprawuje sie dobrze
Plik ¶ci±gniêto 3766 raz(y) 115.89 KB

timek
Wys³any: 2009-05-12, 22:04   
0
UP DOWN

£adnie ci to idzie , jutro pewnie pierwsze odpalenie :cool:

shalashaska 
Wys³any: 2009-05-13, 09:16   
0
UP DOWN

timek napisa³/a:

ODpaliæ ju¿ odpali³em i wszystko chodzi.60L do 8 atmosfer nabija w 120s, dobrze czy zle czy moze mogloby byc lepiej?Jak obliczyc ile ma na wyjsciu?

gizbern 
Wys³any: 2009-05-13, 13:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Czêstochowa-Poland
shalashaska napisa³/a:
timek napisa³/a:

ODpaliæ ju¿ odpali³em i wszystko chodzi.60L do 8 atmosfer nabija w 120s, dobrze czy zle czy moze mogloby byc lepiej?Jak obliczyc ile ma na wyjsciu?

Chyba trochê za d³ugo pompuje.
Mój chiñczyk opisywany w tym watku http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2176
110l do 8bar pompuje w nieca³± minutê.

timek
Wys³any: 2009-05-13, 14:28   
0
UP DOWN

Tu jest jak policzyæ wydajno¶æ bior±c pod uwagê tylko czas nape³niania zbiornika i jego pojemno¶æ.

http://www.insomnia.pl/Ja...e_-t612325.html

shalashaska 
Wys³any: 2009-05-13, 19:07   
0
UP DOWN

gizbern napisa³/a:

Mój chiñczyk opisywany w tym watku http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2176

Moja sprê¿arka ma wed³ug danych producenta 260L na wyj¶ciu, czyli twoja musi mieæ minimum z 500L na wydechu.

timek napisa³/a:
Tu jest jak policzyæ wydajno¶æ bior±c pod uwagê tylko czas nape³niania zbiornika i jego pojemno¶æ.

http://www.insomnia.pl/Ja...e_-t612325.html

Te wzory dla mnie to czarna magia :sciana:

[ Dodano: 2009-05-14, 19:36 ]
gizbern napisa³/a:

EDIT@
Sorki ale sie pomyli³em i to ostro na twoj± nie korzy¶æ bo jezeli moj kompreosr bije 260L na wydechu i nabija butle 60L do 8 amtosfer w czasie 120sekund a twoj jak twierdzisz w 50sekund 110L to oczywiste jest ze twoj nabil by moja butle 60litrow± w czasie oko³o 20sekund czyli masz wydajniejszy kompresor od mojego a¿ prawie czterokrotnie czyli twoj supermaszin ma prawie 1000L na wydechu, poka¿ nam fote tego twojego pepretum-mobile :D .Daj linka gdzie taki kupic :D

baqo 
Wys³any: 2009-05-15, 10:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
shalashaska napisa³/a:
jezeli moj kompreosr bije 260L na wydechu i nabija butle 60L do 8 amtosfer w czasie 120sekund
pompa ³adna,ale ten zbiorniczek taki skromny :nie: pompê kupi³e¶ ,to nie wiele by¶ musia³ do³o¿yæ do oryginalnej sprê¿arki ,z atestem,zbiornik chocia¿ ponad sto litrów.

gizbern 
Wys³any: 2009-05-15, 15:54   
0
UP DOWN

Je¶li dobrze widzê to brakuje zaworu bezpieczeñstwa,warto go zamontowaæ.
Dobrze jest te¿ ca³o¶æ uziemiæ przewodem ochronnym je¶li taki posiadasz,ewentualnie neutralnym.

shalashaska 
Wys³any: 2009-05-15, 18:55   
0
UP DOWN

baqo napisa³/a:
pompa ³adna,ale ten zbiorniczek taki skromny :nie: pompê kupi³e¶ ,to nie wiele by¶ musia³ do³o¿yæ do oryginalnej sprê¿arki ,z atestem,zbiornik chocia¿ ponad sto litrów.

Trzymaj± mnie ograniczenia w garazu tesciowej i nie moge za duzo zajmowac tam miejsca, a butle posiadam 180L ale ona poczeka na lepsze czasy ;) .Co do pompy to i tak nadwyrê¿y³em ostro bud¿et a zreszta przeciez kupi³em ABAC-a wiec nie kumam o co chodzi ci z t± orginaln± sprê¿ark± ;P

gizbern napisa³/a:
Je¶li dobrze widzê to brakuje zaworu bezpieczeñstwa,warto go zamontowaæ.
Dobrze jest te¿ ca³o¶æ uziemiæ przewodem ochronnym je¶li taki posiadasz,ewentualnie neutralnym.

Nie tak odrazu, kasa mnie trzyma, dzi¶ dotar³ do mnie nowy presostat z odpowietrznikiem zasilania bo mój stary wlasnie nie mial tej funkcji odpowietrzania i sprezarka niechciala ruszyc przy dobijaniu powietrza.

Nurglepl 
Wys³any: 2009-07-07, 19:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Gryfino
Zapraszam na te¶cik sprê¿areczki ExPo
http://lakierowanko.info/...hp?t=2546#26102

Mariuszczs
Wys³any: 2009-07-08, 12:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Do butli 180 litrów mo¿esz dospawaæ nogi i j± postawiæ w k±cie, albo po porz±dnym pomalowaniu na dworze.Pionowo zajmuje ma³o miejsca. Wyj¶cie do pod³±czania kompresora i w razie potrzeby mo¿e byæ do³±czona, a bez potrzeby mo¿e pracowaæ sam kompresor na ma³ej butli.

shalashaska 
Wys³any: 2009-07-08, 20:26   
0
UP DOWN

Jako¶ nie mogê siê zebraæ na dokoñczenie tego kompresora co nie oznacza ¿e nie dzia³a.W³±snie pare dni temu dotar³ do mnie reduktor z odwadniaczem i szybkoz³±czkami firmy BASS :fiu: , owszem w cenie 70 zeta jest bogato wyposa¿ony lecz nie posiada³ uchwytu za 1z³ który umo¿liwi³by mi przymontowanie do zbiornika, no ale ju¿ dorobi³em i pozosta³o mi go przyspawaæ oraz jaki¶ uchwyt który pozwoli mi jako¶ transportowaæ ten ca³y zestaw.

20090708309.jpg
Plik ¶ci±gniêto 322 raz(y) 51.24 KB

Travolta 
Wys³any: 2009-07-08, 21:44   
0
UP DOWN

Sk±d: Radom
hej a powiedz mi gdzie kupi³es ten reduktor i czy wyglada na solidny bo zastanawiam sie nad firm± I nie wiem na co sie zdecydowac :sciana:

shalashaska 
Wys³any: 2009-07-09, 02:45   
0
UP DOWN

Travolta napisa³/a:
hej a powiedz mi gdzie kupi³es ten reduktor i czy wyglada na solidny bo zastanawiam sie nad firm± I nie wiem na co sie zdecydowac :sciana:

Kupi³em go na alledrogo LINK , widze ze teraz stania³.Czy solidny?Nie wiem jak mam to rozumiec ale napewno nie bede nim rzuca³ o ziemie.Wiecej powiem jak go podepne i przetestuje.

gizbern 
Wys³any: 2009-07-09, 17:14   
0
UP DOWN

[quote="shalashaska"]
Travolta napisa³/a:

Do kompresora zakup lepiej reduktor stoj±cy.
Reduktory takie jak na zdjêciu s± do monta¿u na ¶cianie.

Travolta 
Wys³any: 2009-07-09, 20:46   
0
UP DOWN

gizbern napisa³/a:

A mozesz mi jakies polecic? a tekiego jak ten nie mozna podpiac przy kompresorze?

gizbern 
Wys³any: 2009-07-09, 20:57   
0
UP DOWN

Travolta napisa³/a:
gizbern napisa³/a:

A mozesz mi jakies polecic? a tekiego jak ten nie mozna podpiac przy kompresorze?

Mo¿e byæ taki jak na zdjêciu: http://www.allegro.pl/ite...fv.html#gallery

Ten na¶cienny te¿ mo¿e byæ,ale stoj±cy wygl±da bardziej profesjonalnie przy kompresorze.

Travolta 
Wys³any: 2009-07-17, 23:02   
0
UP DOWN

moge prosic wiecej zdjec tej miedzianej instalacji?

lukasz509
Wys³any: 2009-07-18, 12:33   
0
UP DOWN

a op³aca³o sie robiæ taki kompresor??bo widzia³em na allegro za 1300taki sam na butli chyba 50l a widiza³em z EXpo za 1400co¶ tam i mia³ na wyj¶ciu 450 a ssaniu 550czu cos takiego wiec to wciskali kit??czy naprawde to morzliwe zeby tyle mia³???

shalashaska 
Wys³any: 2009-07-18, 17:18   
0
UP DOWN

lukasz509 napisa³/a:
a op³aca³o sie robiæ taki kompresor??bo widzia³em na allegro za 1300taki sam na butli chyba 50l a widiza³em z EXpo za 1400co¶ tam i mia³ na wyj¶ciu 450 a ssaniu 550czu cos takiego wiec to wciskali kit??czy naprawde to morzliwe zeby tyle mia³???

No chyba siê op³aca³o, za:
-sprezarke z silnikiem dalem 700z³
-presostat z odpowietrznikiem zasilania 70z³
-butla LPG 60z³
-reduktor z szybkozlaczkami 70z³
Wiêc napewno zamkno³em siê w 1000 z³ i mam nie chiñszcyzne lecz ABACA tak jak mi doradzono na tym forum.Na chwile obecn± reduktor le¿y jeszce nie zamontowany, ajak bede go instalowal to chwilowo na elastycznym przewodzie a z czasem zmienie na miedz.

Travolta napisa³/a:
moge prosic wiecej zdjec tej miedzianej instalacji?

Ale czego konkretnie potrzebujesz, czego nie wiesz?Lutowanie jest proste.

Travolta 
Wys³any: 2009-07-19, 09:56   
0
UP DOWN

a na czym polega to lutowanie? s± do tego jakie¶ sprzêty czy zwyk³a lutownica? jakiej srednicy masz przy³acza?

Co to ma byæ w niektórych Twoich postach? "Bodzio mam ciê na oku"

Nurglepl 
Wys³any: 2009-07-19, 12:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Gryfino
Takie rury to widzia³em ¿e siê klei na klej (taki szary) a nastêpnie podgrzewa palnikiem i dotyka cyn± (z dodatkiem srebra chyba). Nagrzana rura topi t± cynê i siê ³adnie rozlewa uszczelniaj±c rurkê.

shalashaska 
Wys³any: 2009-07-19, 13:20   
0
UP DOWN

To nie jest klej tylko pasta która u³atwia lutowanie, elementy lutowane nale¿y oczy¶ciæ z zewn±trz(papierek scierny) i wewn±trz(taka szczoteczka druciana), potem smarujesz ³±czenia elementów, nastêpnie je sk³adasz i podgrzewasz.Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury cyna powinna sama ³adnie wszystko zalaæ.

Travolta 
Wys³any: 2009-07-19, 15:31   
0
UP DOWN

podziêkowac nie wiedzia³em ze to takie³atwe teraz tylko pokupuje sobie kolanka i rurki i bede mia³ z g³owy

robi
Wys³any: 2009-07-19, 15:46   
0
UP DOWN

Cytat:
robi mam cie na oku

o co ci chodzi :?:

lukasz509
Wys³any: 2009-07-19, 16:27   
0
UP DOWN

no w³±¶nie o co ci chodzi z tym lukasz509 mam cie na oku

weber003
Wys³any: 2009-07-19, 16:34   
0
UP DOWN

ja tez chce wiedzie o co chodzi z tym weber003 mam ciê na oku

Travolta 
Wys³any: 2009-07-19, 17:11   
0
UP DOWN

:sciana: :D ^^ ^^ ^^ ^^
dobra musze to zmienic bo mnie z forum wywala ale moderatorzy tez sie nabrali a Przemal dal mi nawet ostzezenie ^^
o nic mi nie chodzi chcia³em sobie tak zazartowac W moim opisie kazdy widzi swój nick
ale juz to zmieniam

przemo1972 
Wys³any: 2009-07-19, 18:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: SC
Travolta napisa³/a:
:sciana: :D ^^ ^^ ^^ ^^
dobra musze to zmienic bo mnie z forum wywala ale moderatorzy tez sie nabrali a Przemal dal mi nawet ostzezenie ^^
o nic mi nie chodzi chcia³em sobie tak zazartowac W moim opisie kazdy widzi swój nick
ale juz to zmieniam

:D :D :D Sorry Travolta ;) Dowcip udany :spoko:Wylacz to bo wprowadza zamieszanie.

Matik
Wys³any: 2009-09-07, 13:06   
0
UP DOWN

jedno pytanko, z racji, ¿e te¿ w³a¶nie budujê kompresor: przy spawaniu butli zala³e¶ j± wod± czy tylko przemy³e¶?

baqo 
Wys³any: 2009-09-07, 19:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
Matik napisa³/a:
przy spawaniu butli zala³e¶ j± wod± czy tylko przemy³e¶?
gazu , to chyba ju¿ w niej nie by³o :nie: :D :D

Matik
Wys³any: 2009-09-10, 13:20   
0
UP DOWN

Domy¶lam siê, ¿e nie by³o w niej gazu ale mieszanka propan-butan ma takie w³a¶ciwo¶ci, ¿e nie odparowuje tak samo jak np. gaz ziemny (do¶waidczenie z wózkami wid³owymi- czsem, gdy w±¿ jest nieszczelny leje siê po wózku- wtedy szmata zamoczona we wrz±tku i na wózek - gaz odparowuje - nie wolno go dotykaæ go³ymi rêkoma). Tak jak w instalacji gazowej samochodu - propan-butan odparowuje pod wp³ywem ciep³a (generowanego przez reduktor). Je¶li kto¶ kiedy¶ dotkn±³ takiego gazu wie o czym mowa - mo¿na sobie delikatnie palce przymroziæ - gaz w tym momencie odparowuje ale korzystaj±c z temp. cia³a co mo¿e prowadziæ do wych³odzenia a w skrajnych przypadkach do odmro¿eñ. Dlatego mo¿e go jeszcze trochê zostaæ na ¶ciankach. A gaz + powietrze = mieszanka paliwowa do tego wysoka temp. i po ch³opie. Ja swoj± najpierw zala³em ciep³± wod±. S³ysza³em, ¿e w lato niektórzy nawet tego nie przemywaj± tylko wystawiaj± na s³oñce. Poza tym jak przy ka¿dym zbiorniku na paliwo nale¿y zachowaæ maksymalne ¶rodki bezpieczeñstwa.

Mariuszczs
Wys³any: 2009-09-11, 19:03   
0
UP DOWN

Butlê mo¿na spokojnie spawaæ po jednym dniu wietrzenia jak jest ciep³o na dworze.
Wyspawa³em ju¿ kilkadziesi±t tych butli i wiêkszo¶æ z nich by³a z gazem - gaz przelewam do butli domowych 11 i 6 kg. Resztki nale¿y wypu¶ciæ przez wielozawór i po wyjêciu wielozaworu zaczyna siê wietrzenie. Zdarza³o mi siê ¿e spawa³em tak± butlê po godzinie, niby gazu ju¿ nie powinno byæ, ale dla pewno¶ci wpuszcza³em tam dwutlenek wêgla ¿eby wyprzeæ propanbutan.

Zim± mo¿e siê okazaæ ¿e ca³y gaz nie zlecia³ i po wyjêciu wielozaworu nie chce wcale odparowywaæ i trzeba go wylaæ. Tego nie polecam i wietrzenie w takich warunkach nie jest pewne.

Matik ten zamarzniêty gaz to nie gaz tylko para z powietrza, a gaz to to co p³ynie.

W samochodzie gaz do reduktora leci w postaci ciek³ej i tam jest odparowywany, jest to rozwi±zanie takie bo w zimê nie podgrzany by nie odparowa³. Butla nie mo¿e byc ogrzewana wiêc by tam zosta³. Gaz z takiej butli jest pobierany rurk± ze spodu gdzie jest w stanie ciek³ym
W butlach domowych mamy ten sam gaz i sam odparowywyje w butli ju¿ bo nie ma rurki na spód od zaworu, ale w domu jest ca³y czas ciep³o. Z butli na dworze zim± by¶my obiadu nie ugotowali.

Gaz ziemy nie zawsze jest sprê¼ony do stanu ciek³ego wiêc od razu jest odparowany :)
Sprê¿enie gazu ziemnego do stanu ciek³ego to ju¿ spore cisnienie, mo¿na go sprê¿aæ i s± do tego grube butle - takie jak do tlenu np. Tak sprê¿ony gaz ziemny raczej te¿ po wycieku z butli zamrozi parê z powietrza itd.

W ka¿dym b±d¼ razie butle po LPG s± odpowiednie do budowy kompresora ich wysokie ci¶nienie próbne do 45 bar, ci¶nienie pracy 25 bar ( bo takie s± bezpieczniki wywalaj±ce gaz ) i ci¶nienie rozrywaj±ce powy¿ej 100 bar. A taka cienka blacha - te cholenderskie co nie maj± wielozaworów zawsze s± z grubszej blachy.

Matik
Wys³any: 2009-09-11, 19:55   
0
UP DOWN

zgadza siê Mariuszu, mówisz dok³adanie to samo co ja. Gaz propan-byutan odparowuje pod wp³ywem ciep³a. W niskiej temp. mo¿e zostaæ go trochê w butli. Je¶li gdzie¶ siê pomyli³em to jaknajbardziej wskazane jest ¿eby mnie poprawiæ. Te¿ robiê kompresor na bazie butli lpg - to chyba dobre rozwi±zanie. Szczerze to mia³em trochê w±tpliwo¶ci przy spawaniu. Ja polecam zalanie wod±, bo je¶li ju¿ masz jakie¶ otwory wywiercone to dwutlenek wêgla siê ulotni, chyba ¿e to wystarczy tylko na jaki¶ czas wype³niæ go tym gazem (nie próbowa³em wiêc nie bêdê siê tu wym±drza³). Dziêki jeszcze raz za kilka info Mariuszu - takiej wiedzy nigdy do¶æ

air 
Wys³any: 2009-09-13, 06:20   
0
UP DOWN
air

Sk±d: s k±towni
tak czytam i czytam caly ten opis kompresora i wszystko mi sie podoba :profesjonalizm i dopracowanie w ka¿dym po³±czeniu ale zastanawiam siê czy ta sprê¿arka to dobra sprawa przecie¿ jak szlak trafi jedno to z drugiego nic wg. mnie silnik sprzê¿ony ze sprê¿ark± to nie jest dobre rozwi±zanie (tr±ci troche chiñszczyzn±)

ja tam jestem konserwatywny i wolê pasek napêdowy

i jeszcze jedno silnik2,2 kW zasilany napiêciem 230v to te¿ lekkie przegiêcie bo ten silniczek jest zbyt wysilony a przynajmniej jego system zasilania uzwojen

nie ma to jak 3x400

Matik
Wys³any: 2009-09-14, 12:24   
0
UP DOWN

silnik moim zdaniem wystarczy (kto¶ to przecie¿ projektowa³) ja mam tak± pompê (http://www.allegro.pl/item732095723_sprezarka_pompa_kompresor_gpv_2065b_351_l_mi.html#gallery) i zalecany jest do niej silnik 2,2 kw (3km) a jest równie¿ niema³a. PS jak kto¶ chce j± kupiæ to licytujcie - ja j± kupi³em prawie 200 zl taniej

rakan09
Wys³any: 2009-09-14, 16:28   
0
UP DOWN

Mo¿ecie podpowiedzieæ który reduktor lepszy?
http://allegro.pl/item742..._sprezarki.html
czy
http://allegro.pl/item730...a_3_8_40mm.html

Pierwszy ma przep³yw powietrza 1700l/min a drugi tylko 200l/min...
Ró¿nica do¶æ spora. Ma ten przep³yw powietrza napewno jakie¶ znaczenie. Mo¿ecie powiedzieæ o co z tym chodzi?

lysy_22
Wys³any: 2009-09-24, 22:09   
0
UP DOWN

witam.kupi³em sate 3000hvlp digital ale podczas malowania mam ko³o 1.3 lub 1,0 bara podczas malowania wiem ze powinno by oko³o 2,0 bara. Mam zbiornik 180 litrów ale nie wiem ile pompuje litrów na minutê. Domy¶lam siê ze mam za s³aby kompresor chcia³bym znale¼c jakie¶ rozwi±zanie.Nie chce zamieniac pistoletu na rp bo juz próbowa³em i sprzedawca nie chia³ zamienic.Chcia³bym zeby mój kompresor pompowa³ te 430l/minMo¿ecie polecic mi jakis komporesor????DP500 da radê?????

Matik
Wys³any: 2009-09-25, 11:50   
0
UP DOWN

mo¿esz kupiæ now± pompê i ewentualnie nowy silnik - mo¿e co¶ z tego: http://www.allegro.pl/sea...pompa+kompresor

opcja nr 2: to spi±æ razem dwa kompresory

lysy_22
Wys³any: 2009-09-25, 17:16   
0
UP DOWN

to mo¿na spina 2 kompresory???????/S± jakie¶ wady takiego rozwi±zania????

[ Dodano: 2009-09-25, 18:47 ]
czy sate 3000hvlp sie gdzies reguluje tzn. cisnienie????????

[ Dodano: 2009-09-25, 23:33 ]
Szukam kogos kto pomorze mi przy mojej sprê¿arce zwiêkszenie wydajno¶ci itp. Mieszkam w Rogo¼nie wlkp.

[ Dodano: 2009-09-26, 16:49 ]
jak obliczyc ile ma moja sprezarka na wyjsciu?????ma 180 litrów zbiornik pompuje do 4 atm w 130 sekund????

Matik
Wys³any: 2009-09-28, 14:02   
0
UP DOWN

mo¿na spi±c poprzez trójnik na szybkoz³±czki a dopiero potem podpi±æ odwadniacz/ odolejacz, za tym w±¿ do guna - czyli dwa kompresory pompuj± na jeden pistolet

elspasoo 
Wys³any: 2009-09-29, 21:05   
0
UP DOWN

Ja polecam kompresorek Expo 110L XY365 3,3KW 400V, 110 lirów do 7,5 Bar pompuje 102 sekundy, to wiêcej nawet ni¿ podaje producent bo jakie¶ 485L/min. Nie ma zdyt du¿ych obrotów i jak dla mnie jest ca³kiem "cichy". Jak za 1500z³ to moim zdaniem warto ,zamiast budowy w³asnego.

Matik
Wys³any: 2009-10-01, 15:27   
0
UP DOWN

samemu mo¿na zbudowaæ kompresor za 500 z³ na nowych podzespo³ach - trzeba obserwowaæ aukcje

Mariuszczs
Wys³any: 2009-12-12, 12:11   
0
UP DOWN

Temat budowy kompresora zawsze aktualny :)

Dzi¶ widzia³em na z³omie w Wieluniu zbiornik po fabrycznej sprê¿arce - pojemno¶æ napewno ponad 300 litrów ( byæ mo¿e nawet ponad 400 ) Je¶li kto¶ ma blisko to mo¿e go we¼mie bo szkoda ¿eby po niedzieli go wrzucili na kontener i potem znikno³ w piecu hutniczym.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: