Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
ZIEMBA
Wysłany: 2009-05-23, 18:45   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
bo warsztat z kabinÂą i wentylacjÂą stanowiska + rama na podnoÂśniku i dwa podnoÂśniki i socjal to tak z 60 KW i jeszcze separator na Âścieku deszczowym i piaskownik na porzÂądkowym i doÂłoÂżysz gaz lub miejskie CO ... jak jest i .... 50 000 pstryk ! ( oby starczyÂło )

Projekter, juÂż Ci mĂłwiÂłem, nikt tu nie pisze i nie mĂłwi o warsztacie za 3mln takÂże nie pisz mi o takich rzeczach. 25kw na kabine podnoÂśnik i pare cenzuraÂłek spokojnie wystarczy. Nie przepraszaj bo nie ma za co. Powtarzam Ci tylko, Âże to o czym piszesz to tylko piĂŞka bajka a takich warsztatĂłw o jakich mĂłwisz jest moÂże kilka w polsce. Pojezdzij troche po warsztatach to sam sie przekonasz jak wyglÂąda rzeczywistoÂśc.

baqo 
Wysłany: 2009-05-23, 19:10   
0
UP DOWN

Cytat:
na razie tylko ja na tym Forum jestem w realnym Âświecie,
teoretycznie!!!

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-23, 19:47   
0
UP DOWN

ZIEMBA ! ale ty nie gotujesz wody na herbatĂŞ jak malujesz w kabinie ? Wiesz to powaÂżna sprawa ... albo mi to Âłaskawie wytÂłumacz :

kabina z wyciÂągiem i nadmuchem to 2 x 7,5 KW i oÂświetlenie z instalacjÂą sterownika to 3,5 KW razem = 18,5 KW + sprĂŞÂżarka 5 KW = 23,5 KW .... ? masz tam jeszcze chyba jakieÂś ÂświatÂło w warsztacie a zimÂą FARELEK ?

[ Dodano: 2009-05-23, 20:26 ]
Powiedz CHCÊ ! I dostaniesz adresy ok 150 lakierni z ostatnich trzech lat ! w których inwestycja siêgnê³a 3 ml i do³±czê ci zdjêcia niektórych !
Teraz masz taki TORUÑ Szosa Bydgoska ARPOL dealer SEATA przepiêkna inwestycja
czytaj powoli - 90 000 000 z³ dziewiêÌdziesi¹t milionów ( bez zakupu budynku po zak³adzie przêdzy czsenkowej ) kto z Torunia wie o jakim obiekcie piszê ... TAK coœ takiego to rzadkoœÌ a ... 3 melony to klitka tak do 600 m/kw z wyposa¿eniem !

moÂże z tych ciut DroÂższych VW w PÂłocku, HONDA w ÂŁodzi ... o tu to tak skromnie 600 000 zÂł bo lakiernie i blacharniĂŞ zrobili w rogu wielkiej hali mechanicznej !

Ziemba ! Tylko w tym roku by³em w minimum 40 warsztatach w Polsce ma³ych i du¿ych i w gara¿ach i w serwisach ... i wszyscy ci ludzie maj± jedn± my¶l CHC¡ SIÊ ROZWIJAÆ jak siê dowiaduj± ile co kosztuje to tak jak ty wyrazaj± ogromne zdziwienie, ale siedz± na przeciwko a na stole maj± podliczenie punkt po punkcie sk±d te kwoty ! ... a ty siedzisz w domu i przesy³asz takie komentarze, ¿e czujê jakby¶ mi zarzuca³ niekompetencje zawodow±. A te wrzutki to sorry dziecinada. TERAZ JA SPYTAM GDZIE TY ¯YJESZ W CHINACH ¿e za miskê ry¿u kto¶ ci co¶ sprzdeda albo wybuduje ?

i jeszcze jedno ! Zauwa¿ ¿e ja nie kr¹¿ê po tym forum od dzia³u do dzia³u i nie wtr¹cam siê w rzeczy o których nie mam pojêcia tylko odpowiadam na posty dotycz¹ce budowy. W dziale budowa .... tak spo³ecznie bo na razie mama na to czas !

Czasami atakujesz mnie "jak±¶ inn± bajk±" i "marzeniami" ... a zastanowi³e¶ siê co o takich osobach które chc± budowaæ za 50 000 lakierniê z blacharni± i wyposa¿eniem my¶l± projektanci kosztorysanci dostawcy wyposa¿enia, firmy budowlane, wykonawcy dróg i parkingów ... no to my¶l± NASTÊPNY FANTASTA I BAJKO PISARZ za 50 000 warsztat ??? .... Wysil siê kiedy¶ i wy¶lij zapytanie ile kosztuje hala stalowa z p³yty ob³o¿eniowej tak z 500 m/KW ... to pogadamy !

ZIEMBA
Wysłany: 2009-05-24, 15:05   
0
UP DOWN

Projekter, ale Ty mi tu piszesz o aso i innych wielkich firmach! A mi chodzi o przecetnego czÂłowieka takiego jak ja lub wiĂŞkszoÂśc chÂłopakĂłw z forum. ZkÂąd my mamy wziÂąc 3mln? Zejdz na ziemie czÂłowieku. A te swoje opowiesci i plany moÂżesz przedstawic ludziom z
PROJEKTER napisał/a:
VW w PÂłocku, HONDA w ÂŁodzi
i innym potentatom a nie nam. Konczmy ten temat bo nie ma sensu go dalej ciÂągnÂąc. ZresztÂą sam widzisz Âże chÂłopakom z forum nawet nie chce siĂŞ juz pisac o tych Twoich opowieÂściach o chalach za 90mln. Pozdrowionka dla Ciebie.

baqo 
Wysłany: 2009-05-24, 20:36   
0
UP DOWN

ZIEMBA napisał/a:
Konczmy ten temat bo nie ma sensu go dalej ciÂągnÂąc.
bo tu sÂą lakiernicy ,a nie biznesmeni w krawacikach :D :D :D i nikt za komuny tu siĂŞ nie nakradÂł ^^ ^^ ^^

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-25, 08:13   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
Cytat:
na razie tylko ja na tym Forum jestem w realnym Âświecie,
teoretycznie!!!

I to jest chyba najlepsze podsumowanie tych wywyodĂłw... ale pan projekter chyba chce kogoÂś na siÂłe uszczĂŞÂśliwiĂŚ, bĂŞdÂąc wujkiem "dobra rada" .... w innym temacie ktoÂś siĂŞ zapytaÂł konkretnie o dotacje... a jaka byÂła odpowiedÂź projektera?
"powiedz co , do kogo? jakie pismo? itd... bo mnie tu jeszcze ktoÂś obrazi jak siĂŞodezwĂŞ" :rotfl:

DziĂŞki za pomoc... :spoko:

Travolta 
Wysłany: 2009-05-25, 23:31   
0
UP DOWN

Projekter to ja bym tak chciaÂł zobaczyĂŚ ten twĂłj realny Âświat na jakiÂś zdjĂŞciach Jestem wzrokowcem a nie sÂłuchowcem (czytowcem ;P ) Skoro twĂłj realny swiat obraca sie w tak duÂżych pieniÂądzach to pokaz do czego ty "realnie" doszedÂłeÂś?

mebArth 
Wysłany: 2009-05-26, 19:12   
0
UP DOWN

SkusiÂłem sie i poczytaÂłem temat od A do Z.
Kolega PROJEKTER jest businessman'em ok... Lew Rywin teÂż nim byÂł.

Cieszymy sie bardzo (nie zazdroÂścimy) ze kolega P. ma takie fajne ukÂłady i potrafi to co mĂłwi (jesli potrafi).
Tylko KOLEGO PR. widzisz...tu nie ma milionerĂłw...jakby byli milionerami to by nie siedziali na byle forum i to BEZPÂŁATNYM.
Nie pytali by siĂŞ czy NOVOL jest ok czy nie bo mam maÂło ciakĂłw i nie wiem na co sie zecydowaĂŚ.
Nie pytali by siĂŞ, jak przerobiĂŚ komĂłrke w MINI kabinĂŞ.
Nie pytali by siĂŞ jak ustawiĂŚ nawiew wyciag i le metrĂłw potzreba, czym obieliĂŚ sciany...co na sufit...jakie grzanie (czy piecyk starczy).

Co do projektĂłw dla ASO...no i co z tego jak tam matoÂły pracujÂą a robota wychodzi jak z dziupli Pana Zdzicha?

MĂłj byÂły szef zbudowaÂł BLASZAKA ocieplanego... z instalacjÂą na miedzi, 3 stanowiska przygotĂłwki PLUS coÂś a'la kabina czyli nawiew, wyciÂąg i obieg wewnĂŞtrzny. Sama budowa kosztowaÂła 10 000zÂł Dyche. Plus oczywiscie piec kafelki i inne bzdety. I robota wychodzi LEPIEJ niÂż z niejednej KABINY SMIECHU za 100 000.

Tak¿e w imieniu niektórych przedmówców (jesli mozna) Prosi³bym Ciê, abyœ zacz¹³ pisaÌ po naszemu..doceniaj¹c to ¿e 16-latek chce malowac a nie ma 3 500 000 PLN'ów.

Bo mi sie wydaje.... Âże dalsza rozmowa/pisownia o milionach z UE,dotacjach,rozwojach nie ma sensu.

A i co najwazniejsze.... bude mozesz mieĂŚ...ale co do niej wsadzisz? Trabanta? Tzreba miec ukÂłady....tysiac aut rocznie.... znajomosci, TRZEBA MIEC ROBOTE zeby ta twojÂą kabine smiechu czymÂś zapeÂłniĂŚ. A jak narazie to ja miaÂłem tydizen wolnego bo jest bryndza.

Pozdrawiam serdecznie.

Piotr112
Wysłany: 2009-05-26, 21:53   
0
UP DOWN

mebart popieram

Greg
Wysłany: 2009-05-26, 22:11   
0
UP DOWN

Piotr112 napisał/a:
mebart popieram

jak w/w kolega pisze !!

baqo 
Wysłany: 2009-05-26, 22:53   
0
UP DOWN

mebi !!! ale ³adnie to napisa³eœ ^^ jakaœ nowa dusza w ciebie wst¹pi³a,ani razu nie napisa³eœ du***pa . ja mam warsztat jaki mam bez dotacji. gdyby sytuacja na rynku by³a lepsza ,by³oby lepiej. nie chodzê w krawacie i robiê to co lubiê ,bez takich kredytów,wszystko budowane od zera i z tego jestem dumny.na pocz¹tku ledwo dosta³em tysi¹c z³otych w ratach na miga do spawania, bo nie mia³em wiêkszych moc kredytowych,kupe kasy po¿ycza³em od przyjació³. jakoœ siê wysz³o :idea:

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-27, 07:53   
0
UP DOWN

Pan Projekter ma tak zawê¿one pole widzenia, ¿e niestety nie potrafi³ zrozumieÌ tego, ¿e jego rady s¹ nie na miejscu... jak siê zbyt mocno zawi¹¿e krawat to krew mo¿e nie dop³ywaÌ... :fiu: Myœla³em ¿e facet mo¿e byÌ dos³ownie skarbnic¹ wiedzy i mo¿e sporo doradziÌ, ale takie rady... sami widzicie... i jeszcze siê obrazi³... ^^

a tak bardziej "prywatnie" to jak koleœ mówi, ¿e najlepiej jest wspó³pracowaÌ z cwaniakiem, i twierdzi ze to wielka zaleta jest przytaczaj¹c jakieœ przyk³ady o wyszarpywaniu kasy, to ja temu panu dziêkujê... ja jestem ciêty na krawaciarzy i dok³adnie wiem dlaczego im siê krêci biznes lepiej... bo po co p³aciÌ zus? po co wolne soboty i niedziele? po co tak du¿e wynagrodzenie, na twoje miejsce czeka kolejka przed bram¹... ja mam wiêcej szacunku do siebie i do innych...

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-27, 10:59   
0
UP DOWN

Loboloco - moderatorze ! Nie obraziÂłem siĂŞ ... bo kiedyÂś ludzie z takimi poglÂądami zostawali moimi klientami ... tylko Âże oni zmÂądrzeli ! Nie gniewaj siĂŞ ( albo ) gniewaj i przeczytaj powoli co ty napisaÂłeÂś w pierwszych 20 sÂłowach swojego postu ?

Czego ty bronisz ? blaszaka za 10 000 zÂł, Czy kabiny z kartonu po telewizorze ?
Jako warsztatowcy gara¿owcy - jesteœcie w mniejszoœci .... skazani na wymarcie jak dinozaury po uderzeniu meteorytu. Albo to wy³¹cznie forum dla amatorów i nie ma tu nikogo dla kogo lakiernictwo to sposób na ¿ycie ... i wtedy ty masz racjê, a ja siê mylê.

a .... i za³ó¿ kombinezon uwal siê pyle od szpachli i wsadŸ rêce do puszki z farb¹ a potem idŸ do banku po 500 z³ kredytu ... dostaniesz w ciemno .., na rozwój !

I nie pisz bzdur jak nie jesteÂś pracodawcÂą ... tylko pracownikiem ! Bo pracownik jak popsuje samochĂłd albo narazi firmĂŞ na straty swojÂą gÂłupotÂą to siĂŞ zawija, a koszty pokrywa.... no jak myÂślisz kto .... Loboloco ?

I bezdyskusyjnie jestem skarbnic± wiedzy ! ale ty jako moderator my¶la³e¶ ¿e chamstwem i bezczelno¶ci± niektórych zachêcisz mnie do udzia³u w tym forum PROMOCJA SIÊ SKOÑCZY£A nigdy na tym forum nie by³o tylu rzetelnych i prawdziwych i profesjonalnych, informacji o projektowaniu i budowie warsztatu NIGDY LOBOLOCO !

poczytaj i przywal mi Âże kogoÂś okÂłamaÂłem !

[ Dodano: 2009-05-27, 11:06 ]
w nawiÂązaniu do profesjonalizmy i plotek na forum zamiast faktĂłw :

poczytaj sobie wywody Bago z 2008-03-03 19.57 o recyrkulacji w kabinie !
i wymaganej prĂŞdkoÂści opadu powietrza ??? Bago dla ciebie poniÂżej Prezent : link do rzetelnych informacji od producenta kabin ... poczytaj i zweryfikuj plotki jakie rozpowszechniasz od marca 2008 !

[ Dodano: 2009-05-27, 11:07 ]
http://www.astherm.pl/mity.html

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-27, 11:09   
0
UP DOWN

(PowtarzajÂący siĂŞ post)

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-27, 11:11   
0
UP DOWN

mebart ! Dziêki za pozdrowienia. Przykro mi ¿e przeze mnie nie masz od tygodnia roboty PRZEPRASZAM ! .... ale widzisz ZACYTUJE TU CIEBIE .... mato³y z ASO .... MAJ¡ ROBOTÊ np. MARIMEX, albo EURO CAR i narzekaj± .... ¿e lakiernia za ma³a ! to mo¿e co¶ u ciebie w warsztacie co¶ jest nie tak .... Co ?

[ Dodano: 2009-05-27, 11:14 ]
loboloco jeste¶ moderatorem ! napisa³em Chamstwem i Beczelno¶ci± NIEKTÓRYCH

[ Dodano: 2009-05-27, 11:17 ]
Wiesz akurat z tobÂą to lubiĂŞ siĂŞ spieraĂŚ !

WiĂŞc pierwszy raz widzĂŞ proacodawcĂŞ ! ktĂłry psioczy sam na siebie ... to pod publiczkĂŞ taka kokieteria tak ?

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-27, 11:20   
0
UP DOWN

Po pierwsze to jest forum profesjonalistĂłw i amatorĂłw jak mĂłwi napis na gĂłrze strony...

PROJEKTER napisał/a:
I nie pisz bzdur jak nie jesteÂś pracodawcÂą ... tylko pracownikiem !

Jak to siê ma do tego co piszê..? jakie bzdury masz na myœli? A pozatym to my siê znamy? sk¹d ta pewnoœÌ ¿e nie zatrudniam?

PROJEKTER napisał/a:
I bezdyskusyjnie jestem skarbnic± wiedzy ! ale ty jako moderator my¶la³e¶ ¿e chamstwem i bezczelno¶ci± niektórych zachêcisz mnie do udzia³u w tym forum PROMOCJA SIÊ SKOÑCZY£A nigdy na tym forum nie by³o tylu rzetelnych i prawdziwych i profesjonalnych, informacji o projektowaniu i budowie warsztatu NIGDY LOBOLOCO !

Ja byÂłem chamski i beszczelny? w ktĂłrym momencie?

przy okazji podaĂŚ ci adres do wysÂłania fakturki....?

PROJEKTER napisał/a:
Bo pracownik jak popsuje samochĂłd albo narazi firmĂŞ na straty swojÂą gÂłupotÂą to siĂŞ zawija, a koszty pokrywa.... no jak myÂślisz kto .... Loboloco ?

A kto pracuje na wpÂływy do kasy? nie pracownik?

PROJEKTER napisał/a:
i wtedy ty masz racjĂŞ, a ja siĂŞ mylĂŞ.

PROJEKTER napisał/a:

pozatym nie Âładnie jest manipulowaĂŚ... obraÂżasz tym ludzi z ktĂłrymi rozmawiasz.

Starczy mi tych sÂłownych przepychanek, wiĂŞc odpowiem krĂłtko... nie chce mi siĂŞz tobÂą gadaĂŚ (koniec cytatu)...

i jeszcze w imieniu niektĂłrych urzytkownikĂłw forum... nie chce mi siĂŞtego czytaĂŚ.... ;)

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-27, 11:29   
0
UP DOWN

LOBOLOCO ! do fakturki za doradctwo to jest konieczna umowa ¿eby ksiêgowoœÌ wiedzia³ jak to rozliczyÌ - od razu w koszty czy roz³o¿yÌ na miesi¹ce ?

zaproponuj coœ na prywatnym ³¹czu ... albo ciesz siê z informacji za free które s¹ na forum !

A jak juÂż skoĂączysz siĂŞ ze mnÂą przepychaĂŚ ? to zaproÂś mnie na forum, a moÂże - moÂże - w kaÂżdÂą sobotĂŞ poÂświĂŞcĂŞ wam godzinĂŞ na odpowiedzi za free ... i jestem otwarty na wÂątpliwoÂści i rzeczowe pytania ... natomiast zamkniĂŞty na zÂłoÂśliwoÂści i podwaÂżanie mojej wiedzy bo kosztowaÂło mnie to 16 lat pracy ! ... ale mogĂŞ siĂŞ zalogowaĂŚ jako JEÂŁOP 2000 i i zawsze odpowiadaĂŚ .... Ta ty siĂŞ znasz na lakierowaniu frajerze ! albo ... weÂź siĂŞ w Âłeb cenzura czÂłowieku ! albo ... spadaj biedaku garaÂżowcu ... albo ... Rozumiesz LOBOLOCO DO CZEGO ZMIEÂŻAM ? ... ludzie to czytajÂą i wyrabiajÂą sobie opinie nie o anonimowym nick-u tylko o caÂłej rzetelnoÂści i fachowoÂści tego forum.

i przypominam nie wchodzi³em nigdy w tematy zwi±zane z radami dla amatorów ... Sprawd¼! .... i jeszcze jedno nale¿y rozdzielaæ czyje¶ pogl±dy od faktów jakie podaje ... faktów nie zmienisz ... a o pogl±dach mogê dyskutowaæ choæ trzeba mieæ co¶ wiêcej ni¿ NEGACJÊ WSZYSTKIEGO ¿eby mnie przekonaæ lub zainteresowaæ !

zupeÂłnie szczerze - CiĂŞ pozdrawiam

[ Dodano: 2009-05-27, 11:43 ]
I raz na zawsze koniec tematu warsztatu za 3 000 000 ! to tylko 580 000 EUR !

Poogl¹dajcie sobie rewelacyjne rozwi¹zanie techniczne i fachow¹ wiedzê konstruktora bo niektórzy z was nie potrafi¹ obj¹Ì rozumem nawet 5% problemów jakie trzeba by³o rozwi¹zaÌ ¿e zrobiÌ coœ takiego ! Wielkie uznanie i szacunek dla ich wiedzy ! Top wyposa¿enie ! Geometria zawieszenia bez monta¿u g³owic na ko³ach ! ale co ja tu do was o tym jak bran¿a naprawa samochodów wygl¹da - Europejczycy !

http://www.automotive.eur...%20(ENG)_NP.pdf

http://www.nussbaum-lifts...nt.php?idcat=95

to jest CEL !!! A nie blaszak za 10 000 zl !

[ Dodano: 2009-05-27, 11:49 ]
Warsztat w 10 dni !!! ja tak nie potrafie. Dlatego ich podziwiam !

baqo 
Wysłany: 2009-05-27, 11:54   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
to jest CEL !!!
no dobra ! dziaÂłamy! od czego zaczynamy?

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-27, 11:57   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
[ Dodano: 2009-05-27, 11:14 ]
loboloco jeste¶ moderatorem ! napisa³em Chamstwem i Beczelno¶ci± NIEKTÓRYCH

racja, Âźle przeczytaÂłem...

Kurde cz³owieku, ci¹gle nie rozumiemy siê do koùca... To forum jest dedykowane amatorom i profesjonalistom... nie chodzi o nazwê dzia³u tylko o urzytkowników... jak chcesz za³ó¿ temat w og³oszeniach lub firmie "profesjonalne projektowanie warsztatu" i zaoferuj swoje porady... Ja wszystkiego nie negujê tylko broniê tych skazanych na wymarcie jak to okreœli³eœ. Kapitalizm nie ma litoœci dla ludzi którzy maj¹ marzenia, ale nie s¹ w stanie tyle zainwestowaÌ co ludzie z którymi wspó³pracujesz... albo nie maj¹ tyle odwagi by zaryzykowaÌ dorobek ¿ycia i ca³¹ kasê wpompowaÌ w biznes...

PodsumowĂłjÂąc zapraszam ciĂŞ oczywiÂście, jeÂżeli chcesz, lecz postaraj siĂŞ odpowiadaĂŚ na pytania nie proponujÂąc rozwiÂązaĂą najlepszych ale nieosiÂągalnych.... JeÂżeli etyka zawodowa nie pozwala ci na polecenie amatorskich rozwiÂązaĂą to przecieÂż nikt ciebie nie zmusza do radzenia...

dla niektórych celem JEST blaszak za 10 000... I daj¹ z siebie wszystko, ¿eby dojœÌ do tego celu... nie mówiê o partactwie tylko o walce o swoje, stoj¹c na ziemi obiema nogami... dlatego ich podziwiam... ale to moje odmienne i odklejone od rzeczywistoœci, ca³kowicie prywatne zdanie...

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-27, 13:56   
0
UP DOWN

Doskonale siĂŞ rozumiemy ! ale dopiero jak masz swoje odmienne i odklejone od rzeczywistoÂści, caÂłkowicie prywatne zdanie ! Wtedy rozumiesz o co te spory !

[ Dodano: 2009-05-27, 14:08 ]
Bago ! ZACZNIJ OD SPROSTOWANIA !

B±d¼ profesjonalist± za którego siê uwa¿asz i zacznij od sprostowania i przeprosin dla Amigoo BO ON MIA£ RACJÊ A TY NIE ! choæ Ciê pochopnie przeprosi³ ! .... myliæ siê rzecz ludzka przy tak skomplikowanych tematach, ale ¿eby to sprostowaæ to ju¿ trzeba mieæ klasê !

Szczegó³y w post z dziœ 10.59 na koùcu !

baqo 
Wysłany: 2009-05-27, 15:54   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
poczytaj sobie wywody Bago z 2008-03-03 19.57 o recyrkulacji w kabinie !
i wymaganej prĂŞdkoÂści opadu powietrza ??? Bago dla ciebie poniÂżej Prezent : link do rzetelnych informacji od producenta kabin ... poczytaj i zweryfikuj plotki jakie rozpowszechniasz od marca 2008 !
moÂże Âłaskawie zacytujesz,bo nie bardzo wiem do czego pijesz?
Cytat:
Tak wiêc w kabinie o wymiarach 7 x 4 m wydajnoœÌ uk³adu wentylacyjnego powinna wynosiÌ 30240 m3/h
ja mam saime 24000 m3/h ,wymiary 6,6x3,96 . co mam jÂą na zÂłom wywaliĂŚ?lakierowaÂłem i w kabinie co miaÂła 18000 na grawitacyjnym wyciÂągu ,jakoÂś nie wybuchÂła,a wczeÂśniej dwadzieÂścia lat robiÂła we wÂłoszech,teraz jest u kogo innego.
PROJEKTER napisał/a:
Bago dla ciebie poniÂżej Prezent
nie zachwyci³eœ mnie :nie: nie pamiêtam co kiedyœ pisa³em ,ale zastosowaÌ 30000 m3/h to ¿aden problem ,tylko kto zarobi na pr¹d i paliwo do takiej kabiny. ty znowu zaczynasz waliÌ zerami i powiem ci ¿e ju¿ mam tego doœÌ. doklejasz co chwilê posty i w ogóle nie mo¿na ciê zrozumieÌ. z twoich kilometrowych opisów mo¿e jeden metr coœ wnosi do forum a reszta to spam .
Cytat:
Szczegó³y w post z dziœ 10.59 na koùcu !
szczegó³y ! nie widzê ¿adnych szczegó³ów ! zacznij cytowaÌ . dla mnie tylko szczujesz swoj¹ wiedz¹ a nic nie wnosisz do forum!!! przyszed³eœ bawiÌ siê tu z nami w ciu ciu babkê :?:

[ Dodano: 2009-05-27, 16:25 ]
Cytat:
"najbardziej nowoczesne to wentylatory zawieszone na osi silnika" - oczywiœcie, zw³aszcza kilkadziesi¹t lat temu, bo mniej wiêcej tak dawno by³y ju¿ stosowane. Kiedyœ stosowa³o je wielu producentów kabin, jednak ich niska sprawnoœÌ i ha³aœliwoœÌ prawie wyeliminowa³a je z zastosowania w kabinach lakierniczych. Obecnie stosuje je chyba ju¿ tylko 2 producentów z po³udniowej czêœci naszego kontynentu. Bez komentarza.
a to ,to pewnie ty pisaÂłeÂś. te firmy to blowtherm i usi . co masz do tych firm ?ha ha ha

[ Dodano: 2009-05-27, 16:32 ]
no i znalazÂłem ten text,zrobiÂłem to za ciebie
Cytat:
WysÂłany: 2008-03-03, 19:57
kalbi napisaÂł/a:
jaki najlepszy powinien byc przepÂływ powietrza by suszyĂŚ wodĂŞ??
by suszyÌ wodê podstawa to pe³na cyrkulacja powietrza w czasie suszenia.opad powietrza powinien wynosiÌ 0,25 m/s w pustej kabinie. proponujê pe³n¹ kratê,czyli ca³a pod³oga okratowana. za 60 tyœ :roll: na pewno kupisz chinszczyznê :cry: ostatnio u znajomka ogl¹da³em tak¹ YOKI.nazwa i pochodzenie mówi sama za siebie :mrgreen: . ch³opaki robili pó³ roku nie wiedz¹c ¿e wyci¹g ma zapchane wiltry. jak zobaczy³em auto po lakierowaniu to :shock: .! klapa od recyrkulacji ustawia³a siê jak sama chcia³a,si³ownik belimo w ogóle jej nie trzyma³,drzwi serwisowe wygina³y siê podczas otwierania,na ramkach trzymaj¹cych filtry sufitowe oznaki korozji,w panelach styropian,a tak poza tym to w miarê chodzi³o,dobre kabiny chodz¹ ko³o 20 000 euro. proponujê ci zobaczyÌ za firm¹ saima -w³oska.nuzior sprzedaje na allegro . ja mam saime model chimera 4/6/2,5 22 000 m3/h nadmuch. da³em 10 000 e bez krat,kana³ów i wyci¹gu.

@PROJEKTER, zakoĂącz te swoje dyrdymaÂły,reklamujesz kabinĂŞ co Âśmiga 30000 m3/h firmy astherm, pewnie za 150 000 zÂł i dalej nic ciekawego do forum nie wnosisz,a siejesz zamĂŞt :nie:

[ Dodano: 2009-05-27, 16:35 ]
i ostatnie pytanie! jakie jest zagroÂżenie w kabinie wybuchem przy lakierowaniu lakierami wodnymi ???

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-27, 18:02   
0
UP DOWN

WiedziaÂłem amatorze i dyletancie Âże siĂŞ nie przyznasz do braku z bladego pojĂŞcia o kabinach lakierniczych bladego AMATORZE !

[ Dodano: 2009-05-27, 18:07 ]
Norma PN-EN 13355 Urz¹dzenia malarskie Kabiny zespolone Wymagania bezpieczeùstwa stanowi integraln¹ czêœÌ Dyrektywy maszynowej UE i do tej normy wydaje siê deklaracje zgodnoœci ! Kup sobie i poczytaj zanim zaczniesz wypisywaÌ amatorskie cenzura³ody !

[ Dodano: 2009-05-27, 18:13 ]
PrêdkoœÌ opadu powietrza w strefie roboczej musi wynosiÌ 0,3m/sek w szeœciu z dziesiêciu punktach pomiarowych i nie mniej ni¿ 0,25 m/sek w pozosta³ych czterech.

... inaczej urzÂądzenie nie jest zgodne z wymogami bezpieczeĂąstw i nie moÂżna wydaĂŚ do nie go deklaracji zgodnoÂści. Jak masz takÂą przy swojej Saimie to se poczytaj do czego siĂŞ odwoÂłuje. Musi byĂŚ po Polsku wiĂŞc nie bĂŞdziesz mialÂł problemĂłw !

[ Dodano: 2009-05-27, 18:18 ]
PosÂługiwanie siĂŞ sformuÂłowaniami ktĂłrych nie rozumiesz to Dyletanctwo !

np RECYRKULACJA -

WyjaÂśnij mi teÂż o co ci chodzi z tymi tysiÂącami metrĂłw szeÂściennych w kabinie ? te 24000 czy 30 000 m3/h bo to jakieÂś bzdety ... nie do zmierzenia !

mam to gdzieÂś czy kabina kosztuje landrynkĂŞ czy 1 mln zÂł ... mnie zawsze interesuje czy oferta jest zgodna z obowiÂązujÂącymi przepisami i wymogami technicznymi a twoje wywody kochanieĂąki to nie sÂą zgodne ani z jednym ani z drugim !

[ Dodano: 2009-05-27, 18:30 ]
i w przeciwieĂąstwie do ciebie ja wiem o co chodzi z wadÂą wentylatorĂłw na osi silnika ... to ÂżebyÂś byÂł mÂądrzejszy .... o wywarzanie turbiny i drgania przenoszone na korpus urzÂądzenia i wentylacjĂŞ ale to jeszcze musisz wiedzieĂŚ co to korpus a co wentylacja ?

moje zdanie jest trochĂŞ inne bo oddawaÂłem do uÂżytkowania kabiny Blowtherma. Dwie z nich stojÂą w fabryce VW w Poznaniu. A Yoki ktĂłra tak krytykujesz to teÂż ma wentylator na silniku ... tylko tu krĂŞci siĂŞ stojan !

Nie pisz o pr¹dzie i paliwie jak siê na tym nie znasz .... w nowych kabinach jest falownik na silniku zmniejszaj¹cy i zwiêkszaj¹cy prêdkoœÌ w zale¿noœci od fazy pracy wiêc mo¿esz j¹ nawet w fazie lakierowania jak nie lakierujesz tylko przewietrzasz spowolniÌ do prêdkoœci opadu 0,15 m/sek i momentalnie przyspieszyÌ. Obowi¹zkiem producentów kabin jest zmniejszenie wydajnoœci cieplnej kabiny i odzysk ciep³a miêdzy innymi w rekuparatorze .... takie jest Prawo .... i teraz ju¿ wiesz dlaczego nowa kabina kosztuje 120 000 tyœ a ta wyprodukowana przed 2003 roku 30 000 tyœ !

Jedne sÂą dopuszczone do eksploatacji a inne nie !

[ Dodano: 2009-05-27, 18:38 ]
I doprecyzuj amatorze od kabin lakierniczych swoje ostatnie pytanie ?

Chodzi ci o strefy zagroÂżenia wybuchem w kabinie lakierniczej, Czy o KlasyfikacjĂŞ wybuchowÂą kabino suszarki i jej przestrzeni zewnĂŞtrznej !

ale wybaczam ci takie dyletanctwo ! i odpowiem zwiĂŞÂźle :

strefa zagroÂżenia 2 wyznaczona pomiĂŞdzy pistoletem a lakierowanym elementem,
strefa zagroÂżenia 2 we wnĂŞtrzu elementĂłw w ktĂłrych utrzymuje siĂŞ mieszanina palnych gazĂłw i powietrza w kondensacji mogÂącej przy sprzyjajÂących warunkach zapaliĂŚ siĂŞ i doprowadziĂŚ do wybuchu.

Wnêtrze kabiny lakierniczej o prêdkoœci przep³ywu powietrza 0,3m/sek nie jest zagro¿one wybuchem bez wzglêdu na iloœÌ i rodzaj rozpylonych materia³ów lakierniczych. Wystarczaj¹ca odpowiedŸ ?

[ Dodano: 2009-05-27, 18:45 ]
i zanim wyskoczysz z czym¶ idiotycznym to od razu Ciê uprzedzam ... nie ma takiego zagadnienia NIE MA ! dotycz±cego kabiny lakierniczej którego nie znam lub nie móg³bym rozpoznaæ w ci±gu 24 godzin JA Z TEGO ¯YJÊ ! ze wspó³pracy z polow± dostawców tych urz±dzeñ w Polsce to moi zleceniodawcy ! ... wiêc Bago nie wydurniaj siê wiêcej !

i uprzedzam zwrĂłciÂłem uwagĂŞ na "wodnymi"w twoim ostatnim pytaniu wiĂŞc siĂŞ zastanĂłw zanim siĂŞ podÂłoÂżysz ?

gola 
Wysłany: 2009-05-27, 22:15   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
... nie ma takiego zagadnienia NIE MA ! dotycz±cego kabiny lakierniczej którego nie znam lub nie móg³bym rozpoznaæ w ci±gu 24 godzin JA Z TEGO ¯YJÊ...

oki.a wiec pewnie bedziesz znal odpowiedz na moje pytanie.
Czym moze byc spowodowane drzenie calej kabiny.Od jakiegos czasu zaobserwowalem takie zjawisko na kabinie w ktorej pracuje.poprostu na cyklu lakierowania kabina dostaje jakichs dziwnych wibracji i zauwazalne jest delikatne jej drzenie.Na cyklu suszenia zjawisko takie nie wystepuje.Kabina to Nova Verta 6x4 .

baqo 
Wysłany: 2009-05-27, 22:19   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
WiedziaÂłem amatorze i dyletancie Âże siĂŞ nie przyznasz do braku z bladego pojĂŞcia o kabinach lakierniczych bladego AMATORZE !
mam w nosie twoje wyzwiska,a jak juÂż na forum dla amatorĂłw wyzywaĂŚ od dyletantĂłw :?: za kogo siĂŞ uwaÂżasz. za lakiernika moÂże??? moÂże to samo mogĂŞ powiedzieĂŚ o tobie ,Âże i ty jesteÂś w naszej branÂży amatorem,wiĂŞc nie czepiaj siĂŞ tego co wiem,a czego nie wiem. albo grzecznie odpowiadasz i nie szpanujesz swoimi studiami ,lub zniknij z tego forum dla amatorĂłw. przyznam ci szacun za wiedzĂŞ,ele nie pasuje tu twoja osoba.moÂże liczysz tu na zdobycie jakiegoÂś klienta ?powodzenia.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-27, 22:54   
0
UP DOWN

To nie jest z reguÂły problem tego typu kabin. U CIEBIE I w urzÂądzeniach bliÂźniaczych SAIMY I SAICO wentylatory sÂą na paskach i bardzo stabilnie osadzone. Nestety drganie obudowy to zawsze problem z elemntami ruchomymi napĂŞdu.
JeÂżeli tego nie byÂło, a jest, lub siĂŞ powiĂŞksza to zdejmij osÂłonĂŞ klapy rewizyjnej na jednym i drugim wentylatorze. Nie wiem jaki model, ale w korpusie na osi jest czĂŞsto gumowa poduszka przy ÂłoÂżysku .. szarpnij zdecydowanie wentylator i zobacz czy nie ma tam luzu. SprawdÂź Âśruby mocujÂące wentylator i silniki na obudowie... jak to standard to sÂą na wierzchu !
No oczywiÂście wykluczam, Âże na wentylatorze ekstraktora osadziÂł siĂŞ pyÂł lakierniczy i wentylator ma bicie przy maksymalnych obrotach ... te kabiny sÂą na to bardzo oporne ! KiedyÂś w Katowicach w Hodzie Auto Kopex w urzÂądzeniu Nova Verta zablokowaÂła siĂŞ niefortunnie klapa bajpasu i drganie pojawiÂło siĂŞ na kanaÂłach wentylacyjnych i obudowie zestawu napĂŞdowego od samego przepÂływu i zawirowania powietrza ... ale serwis twierdziÂł Âże to ekstremalny i wyjÂątkowy przypadek !

Je¿eli to prostszy model to napêd turbiny wyci¹gowej powinien siê w ogóle wy³¹czyÌ w trakcie suszenia i jak wtedy drganie ustêpuje to trzeba szukaÌ problemu tylko w ekstraktorze !

HaÂłas z kabiny i drgania to najwiĂŞksza zmora przy oddawaniu urzÂądzeĂą do uÂżytkowania po ich zÂłoÂżeniu !

[ Dodano: 2009-05-27, 23:13 ]
Bago ! I co koleÂś ? Super jest siĂŞ mÂądrowaĂŚ i popisywaĂŚ przed kimÂś kto nie ma pojĂŞcia co mĂłwisz ?
Gorzej jak na forum zajrzy ktoÂś zorientowany w temacie. Wtedy co specu od przepÂływu powietrza i recyrkulacji ? WymiĂŞkasz ze ze swoimi mÂądrymi fachowymi radami i zÂłoÂśliwoÂściami !

Nadal nie przeprosiÂłeÂś Amiggo za to Âże go zaszczuÂłeÂś i chÂłopaka napisaÂł ....przepraszam z tym 0,3m/sek to trochĂŞ przesadziÂłem. a miaÂł racjĂŞ !

i przeczytaj sam ... tÂą swojÂą odpowiedÂź skierowanÂą do mnie ..... KLASA, STYL, SZYK I ELEGANCJA WYPOWIEDZI Brawo Bago ! Brawo ... daleko zajdziesz !

baqo 
Wysłany: 2009-05-28, 00:20   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
amatorze od kabin lakierniczych
wali mnie to jak mnie nazywasz. zajmujĂŞ siĂŞ lakiernictwem ,a kabina to najlepsze miejsce do tego dzieÂła. ile o niej wiem to moje,a Âże tu siĂŞ znalazÂłeÂś i poprawisz mnie Âże zamiast recyrkulacja napisaÂłem cyrkulacja
( mogÂłem napisaĂŚ obieg zamkniĂŞty 75%, jak nakazuje Norma PN-EN 13355 :D )
PROJEKTER napisał/a:
WyjaÂśnij mi teÂż o co ci chodzi z tymi tysiÂącami metrĂłw szeÂściennych w kabinie ? te 24000 czy 30 000 m3/h bo to jakieÂś bzdety ... nie do zmierzenia !
to takie maÂłe kwadraciki :cool: nie znasz siĂŞ?
PROJEKTER napisał/a:
JA Z TEGO ¯YJÊ
widzisz! a ja mam kabinĂŞ bo lubiĂŞ lakierowaĂŚ :tak:

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-28, 01:35   
0
UP DOWN

Bago ! ja nie poprawiam b³êdów jêzykowych bo sam je robiê jak piszê szybko !

Chodzi o to Âże recyrkulacja to zamkniĂŞty obieg powietrza w fazie suszenia przy zamkniĂŞtych klapach kabiny. I caÂły ten proces nie ma Âżadnego wpÂływu na szybsze suszenie baz wodnych. To znaczy ma bo wÂłaÂśnie uruchomiÂłeÂś suszarkĂŞ ... tylko jeszcze trzeba klar, ale to wiesz lepiej ode mnie !

Jak przestaniesz ciskaĂŚ inwektywy pod moim adresem to ci wytÂłumaczĂŞ dlaczego te maÂłe kwadraciki zwane m3 sÂą gĂłw...o wartym parametrem kabiny ! Nic nie znaczÂą a potrafiÂą cudownie na mieszaĂŚ w gÂłowie i juÂż jest klient !

Po pierwsze to wartoœÌ nie do zmierzenia .... wiêc jak sprawdziÌ ile tysiêcy metrów przep³ywa przez kabinê ?

Trzeba policzyĂŚ z kubatury i prĂŞdkoÂści opadu powietrza i uwzglĂŞdniĂŚ sprĂŞÂż czyli opory filtrĂłw sufitowych i podÂłogowych. Dlatego 24, 26, 28, 30 000 metrĂłw to parametry tak samo istotne jak kolor obudowy !

Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ... zapytaj grzecznie, a powiem ci jak dziaÂła kabina ASTHERM ktĂłrÂą tak opluwasz .. a to urzÂądzenie jak siĂŞ popsuje to samo dzwoni do serwisu tak tak dzwoni telefonem sygnaÂłowym podaje kod i juÂż operator wie ktĂłre i gdzie w Polsce siĂŞ schrzaniÂło. A zamiast sterownika jest 10 calowy monitor dotykowy !

Ale to musisz poprosiĂŚ o takÂą wiedzĂŞ. ChĂŞtnie ci odpowiem !

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-28, 07:48   
0
UP DOWN

PROJEKTER, nie zgrywaj tu szeryfa mówi¹c kto ma kogo przepraszaÌ i za co, jesteœ nachalny i nieprzyjemny, a wiêkszoœÌ twoich postów zawiera "wyplute" strzêpki informacji wykorzystane w k³utniach z innymi urzytkownikami, których nazywasz dyletantami i amatorami...
PROJEKTER napisał/a:
Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ... zapytaj grzecznie, a powiem ci

Na poczÂątek sam mĂłgÂłbyÂś daĂŚ przykÂład dobrych manier, lecz obawiam siĂŞ Âże jest to niemoÂżliwe... takÂże albo dziel siĂŞ swojÂą wiedzÂą kulturalnie i rzeczowo, albo dowidzenia...

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-28, 09:08   
0
UP DOWN

Loboloco Moderatorku ! Zaczynasz mnie irytowaÌ tymi swoimi wrzutkami. WeŸ ty siê cz³owieku zastanów dla kogo powsta³o to forum ! TYLKO DLA CIEBIE i dwóch trzech napuszonych dyletantów ! Odwal siê w koùcu !!! Albo choÌ raz napisz coœ m¹drego ! Do mnie masz pretensje nieudaczniku ¿yciowy, ¿e nie masz kasy na inwestycje i odwagi na rozwój ! Do mnie masz pretensje ¿e ty i kilku obecnych tu doradców to amatorzy i dyletanci ! Przestaù siê oœmieszaÌ anonimie i rusz g³ówk¹ jak tu zaprosiÌ specjalistów z ro¿nych dziedzin ... bo na razie to stajesz na rzêsach ¿eby nie dopuœciÌ do g³osu nikogo kto siê zna na tym co robi ! LUDZIU SZKODZISZ WIZERUNKOWI TEGO FORUM !!! Co ty masz do powiedzenia na temat projektowania i wyposa¿enia i WARSZTATU. Co ty masz do powiedzenia na temat systemów organizacji zarz¹dzania lakierni¹ a o przepisach ... to co znajdziesz w likach w necie ! Ju¿ siê parê razy wydurni³eœ w postach do mnie i komentarzach ... Przyhamuj Ÿdziebko ! CZ£OWIEKU LUDZIE TO CZYTAJ¥ ! Co ty masz tu do powiedzenia konkretnego ? Negacie ! Ca³y czas na NIE ! Nie to nie tamto nie sramto za drogo do kitu nie to forum .... WeŸ siê zastanów co ty cenzura !

I wreszcie przyÂślij te dane FV VAT ? ... albo siĂŞ ucisz i poczytaj za darmo o wiedzy i doÂświadczeniu specjalistĂłw !

Loboloco ! autorytet to siê wypracowuje latami ... a zblamowaÌ siê mo¿na jednym idiotyzmem i w³aœnie przegi¹³eœ pa³ê ! Wyjmij sobie coœ z kontekstu mojego postu neguj neguj i neguj ! ... I co z tym ZUS em ? Peniasz ¿e wyjdzie na to ¿e o tym te¿ nie masz pojêcia ? internauto !

DrCruel
Wysłany: 2009-05-28, 09:13   
0
UP DOWN

Panowie, proponujĂŞ rozejm. Emocje sÂą duÂże ale nie potrzebne a efekty juÂż kiedyÂś mogliÂśmy obserwowaĂŚ. Dajcie na luz.

LoboLoco 
Wysłany: 2009-05-28, 09:46   
0
UP DOWN

Projekter daÂł popis swoich moÂżliwoÂści, mnie to nie bierze... niech kaÂżdy sam oceni z kim ma do czynienia... ja koĂączĂŞ temat... :x: ;)

baqo 
Wysłany: 2009-05-28, 09:51   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Po pierwsze to wartoœÌ nie do zmierzenia .... wiêc jak sprawdziÌ ile tysiêcy metrów przep³ywa przez kabinê ?
w kabinie nie zmierzê ,bo nie mam niestety jako amator takiego czujnego miernika,ale w tunelu z³apiê prêdkoœÌ .zmierzê przekrój i pomno¿ê przez trzy tysi¹ce szeœÌset sekund i mam masê przep³ywaj¹cego powietrza,a jak mam masê to j¹ przeliczê przez przekrój kabiny razy sekundy i znajdê jej opad :D teraz tak. mój generator ma 24000 m3/h nadmuchu,po za³o¿eniu filtrów i oporów przet³oczy 23000 . jaki jest opad w pustej kabinie 6,6x3,96?
zobacz na to zdjĂŞcie sufitu kabiny i powiedz dlaczego wÂłosi dali te blachy od panela do filtra na suficie?[img][/img] ,a przecieÂż mĂłgÂłby byĂŚ peÂłny sufit w filtrach?

[ Dodano: 2009-05-28, 09:57 ]
PROJEKTER napisał/a:
Chodzi o to Âże recyrkulacja to zamkniĂŞty obieg powietrza w fazie suszenia przy zamkniĂŞtych klapach kabiny. I caÂły ten proces nie ma Âżadnego wpÂływu na szybsze suszenie baz wodnych. To znaczy ma bo wÂłaÂśnie uruchomiÂłeÂś suszarkĂŞ .
no i sam mi to potwierdziÂłeÂś o co siĂŞ spieraÂłem z AMIGGO. :) :) :)

[ Dodano: 2009-05-28, 10:03 ]
PROJEKTER napisał/a:
powiem ci jak dziaÂła kabina ASTHERM ktĂłrÂą tak opluwasz
nie opluwam,bo wszystkie kabiny dla mnie maj¹ szacun ,nawet stare kopciuszki,bo pracowaÌ w nich to jest coœ wspania³ego. tylko zwróÌ uwagê ¿e kabin wybór jest bardzo wielki ,a ka¿de dodatkowe wyposa¿enie lakierni to cena o tysi¹c euro w górê. mam taki sprzêt na jaki mnie staÌ,z regulacj¹ rêczn¹ przepustnicy extraktora a nie na falownikach. :/
PROJEKTER napisał/a:
Ale to musisz poprosiĂŚ o takÂą wiedzĂŞ
nie bĂŞdĂŞ ciĂŞ prosiÂł. jak chcesz to rozmawiaj ,jak nie to nie.
a teraz mam takÂą kabinkĂŞ [img][/img] myÂślĂŞ aby w naroÂżniki dodaĂŚ cztery lampy. jest to wysoka kabina i jednak trochĂŞ brakuje ÂświatÂła w dolnej czĂŞÂści. co sÂądzisz o takim domontowaniu?

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-28, 16:28   
0
UP DOWN

LobuÂś ! co tak oszczĂŞdnie ? ... napisz : POPIS MOÂŻLIWOÂŚCI, ELOKWENCJI ZDECYDOWANIA, SPOSTRZEGAWCZOÂŚCI, DOÂŚWIADCZENIA I ZÂŁOÂŚCI !!!
... ale przyjmujĂŞ propozycjĂŞ rozejmu od DrCruel ... bo spory o kompetencje na tym forum do niczego nie doprowadzÂą i nikomu nie pomogÂą w problemach !

Jedna jedyna pro¶ba LOBU¦ ! PROSZÊ NIE PROWOKUJ MNIE ! bo ja te¿ mam granice wytrzyma³o¶ci i czasami gorszy dzieñ !

[ Dodano: 2009-05-28, 17:04 ]
baqo, propozycja pierwsza ! ObniÂżymy naszÂą dyskusjĂŞ o ton niÂżej a Âłatwiej bĂŞdzie siĂŞ dogadaĂŚ. Masz wiedzĂŞ o kabinie lakierniczej,wiec nie jesteÂś amatorem, ale jest w tej wiedzy trochĂŞ chaosu i niedokÂładnoÂści.

Na pierwszy ogieĂą porzÂądek z tym przepÂływem!

[ Dodano: 2009-05-28, 17:23 ]
PrêdkoœÌ opadu powietrza w kabinie lakierniczej mierzy siê w fazie lakierowania we wnêtrzu urz¹dzenia. Pomiary wykonywane w kana³ach pokazuj¹ jedynie prêdkoœÌ przep³ywu powietrza za i przed wentylatorem i nie odnosz¹ siê do wielkoœci przep³ywu powietrza przez wnêtrz kabiny ! trochê zawi³e ale mam nadziejê ¿e jeszcze jasne !

We wnĂŞtrzu przy uÂżyciu tzw miernika ANOMETRU - TO TAKI PIERWSZY LEPSZY !http://www.muratorplus.pl/technika/narzedzia-budowlane/przenosne-mierniki-parametrow-powietrza_57518.html

mierzy siĂŞ kilka punktĂłw pomiarowych norma wskazuje 10 ale wystarczy 5.
Z tych pomiarĂłw wyciÂąga siĂŞ ÂśredniÂą. ZakÂładamy Âże to jest 0,3m/sek !
to oznacza ¿e 30 cm powietrze z góry na dó³ pokona w sekundê a kabina ma np 3 metry wiec w 10 sek jedna wymian powietrza w kabinie.

Jedna wymiana to 7x 4 x 3 m = 84 m3 ( wypchniĂŞte z kabiny w 10 sek )

[ Dodano: 2009-05-28, 17:26 ]
w minute 84 m3 x 6 = 504 m/3
w godzinĂŞ 504 x 60 = 30 240 m3

czyli dla tej kabiny wydajnoÂści to 30 240 m3/h

mam nadziejĂŞ Âże to jasne ..... za chwilĂŞ wyjaÂśnie dalej sorry !

[ Dodano: 2009-05-28, 18:36 ]
Je¿eli zmieni siê jakiœ parametr np. prêdkoœÌ opadu wynosi 0,21 m/s to zmieniasiê wynki na mnjejszy a zasada obliczeniowa pozostaje taka sama !

tzw. Sprê¿ czyli opory filtrów powoduj¹cych wzrost ciœnienia w takim obliczeniu ju¿ nie graj¹ roli bo prêdkoœÌ opadu jest zmierzona. Gdy jednak ( i oto posz³o trochê przytyków ) podany jest parametr wielkoœci przep³ywu powietrza jako dane techniczne urz¹dzenia np 26 000 m3/h to nawet maj¹c gabaryt policzenie prêdkoœci opadu jest problematyczne bo nie znamy sprê¿u czyli oporów filtrów ! z tego powodu niektórzy dostawcy urz¹dzeù stosuj¹ triki np montuj¹ w suficie filtr VILEDON 500 anie 600 i w pod³odze unikaj¹ papierowego filtra stabilizacyjnego zostawiaj¹c tylko matê PAINT STOP na siatce, czasami tak¿e wk³adane s¹ rzadkie filtry wstêpne to wszystko u³atwia przep³yw powietrza i pozwala na monta¿ silników w zestawie np 4 x 3,5 KW i sugerowanie ze kabina ma 24 000 m3/h wiêc jest lux ! A ci super bezczelni to pisz¹ w katalogu .... WydajnoœÌ przesy³owa wentylatora 26 000 m3/h ! to dopiero jest cenzura !

i tak .... parametr wielkoÂści przepÂływu powietrza w kabinie lakierniczej jest tak samo waÂżny jak jej kolor !

baqo 
Wysłany: 2009-05-28, 18:41   
0
UP DOWN

czyli jak kabina bĂŞdzie niÂższa, np 2,8 m ,to z prĂŞdkoÂściÂą 0,3 m/s szybciej pokona ten dystans???

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-28, 18:43   
0
UP DOWN

Falowniki to œwietna sprawa ale nawet dziœ renomowane firmy ich unikaj¹ bo nie chc¹ podnosiÌ cen urz¹dzeù. Ja mam inne zdanie tj. Rozwi¹zanie technicznie jest perfekt a kasa ... ( nie chcê nikogo denerwowaÌ moje zdanie znacie ... 100 z³ wiêkszy kredyt i s¹ falowniki ) Rêczne sterowanie klap¹ to standard dla taùszych modeli kabin z 1995 - 2001 póŸniej nawet w tych taùszych pojawia³y siê si³owniki. Mówimy o nowych urz¹dzeniach wprowadzanych na rynek .... jednak klient ma zawsze racjê wziê³o górê i w pewnym okresie kabiny sprzedawane by³y jak klocki lego .... ka¿dy sk³ada³ sobie zestaw, a nazwa modelu to bardziej by³ design obudowy !

[ Dodano: 2009-05-28, 18:44 ]
Tak ! dokÂładnie tak !

baqo 
Wysłany: 2009-05-28, 18:44   
0
UP DOWN

gdy nas interesuje opad ,to wysokoœÌ kabiny nie ma na niego wp³ywu ,ale zmienia siê iloœÌ wymian :)

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-28, 18:45   
0
UP DOWN

Bago ! kolego - jeszcze o tych lampach ! wiesz juÂż jak czy pisaĂŚ ?

[ Dodano: 2009-05-28, 18:49 ]
WysokoœÌ kabiny ma wp³yw na prêdkoœÌ opadu i zmienia siê iloœÌ wymian. Tak o to chodzi !

Chyba ¿e pytasz o dane techniczne np prêdkoœÌ opadu 0,3 kabina wysoka na 2,8 wtedy s³absze turbiny .... a jak kabina uroœnie a opad zostanie na 0,3 to silniejsze turbiny ... ale to samo dotyczy d³ugoœci i szerokoœci. wa¿ny jest gabaryt czyli ta pocz¹tkowa objêtoœÌ kabiny w m3 !

baqo 
Wysłany: 2009-05-28, 18:50   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
wiesz juÂż jak czy pisaĂŚ ?
pisz pisz :spoko:

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-28, 18:57   
0
UP DOWN

To tylko jako przyk³ad .... Astherm ma kabiny 7 x 4 x 3 i gwarantowan¹ prêdkoœÌ opadu powietrza 0,3m/sek. W standardzie falowniki i oœwietlenie pionowe w ka¿dym panelu 3600 lux ... a¿ nie mo¿na patrzeÌ ! Dlatego maj¹c takie doœwiadczenie jakie mam i tak¹ wiedzê jak¹ mam napisa³em kiedyœ ... ¿e to najlepsi specjaliœci w Polsce od kabin lakierniczych.

Bago ! czy w swojej nowej kabinie zauwaÂżyÂłeÂś kiedyÂś zjawisko turbulencji, przy skosach sufitu ? tzn . czy rozpylony lakier unosi siĂŞ trochĂŞ do gĂłry przy samej Âścianie i opada na element jako maÂły syfek jak malujesz blisko Âściany np na stojaku maskĂŞ albo drzwi? Albo czy na foli ochronnej przy Âścianach i podÂłodze nie zaobserwowaÂłeÂś wiĂŞkszego zabrudzenia niÂż wyÂżej ! WyÂżej to tak z metr ?

[ Dodano: 2009-05-28, 19:08 ]
Oprawy mo¿esz zawiesiÌ w rogach kabiny, Tak robi od wielu lat USI w modelu TECHNO. Oprawa powinna mieÌ klasyfikacjê EX ... ale ta w USI nie m nawet oprawy tylko szczelne d³awiki na z³¹czu z gumy. Wada jest taka ¿e siê taka lampa szybko zabrudzi ... zaleta ¿e to tania inwestycja ! Ja sugerowa³bym lampê EX ( przeciwwybuchow¹ ) a w najgorszym razie w standardzie IP 65 to lampy do pomieszczeù o wysokim zapyleniu lub zawilgoceniu. Ceny EX ok 2600 z³ szt IP65 od 600 do 1200 z³ .... z trzema lampami. Nie polecam ciêcia œcian i monta¿u w panelu to go os³abi ... a po za tym musia³byœ siê zwróciÌ do producenta kabin o elementy Taka uszczelka z gumy nie mo¿e popêkaÌ a w kabinie rano zim¹ O st C ... a jak zaczniesz pracowaÌ po wysuszeniu .... 60 st ! Taka guma to musi wytrzymywaÌ 4 - 5 razy dziennie ! albo lampa zaparuje i pêknie szk³o !

baqo 
Wysłany: 2009-05-28, 19:19   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Bago ! czy w swojej nowej kabinie zauwaÂżyÂłeÂś kiedyÂś zjawisko turbulencji, przy skosach sufitu ? tzn . czy rozpylony lakier unosi siĂŞ trochĂŞ do gĂłry przy samej Âścianie i opada na element jako maÂły syfek jak malujesz blisko Âściany np na stojaku maskĂŞ albo drzwi? Albo czy na foli ochronnej przy Âścianach i podÂłodze nie zaobserwowaÂłeÂś wiĂŞkszego zabrudzenia niÂż wyÂżej ! WyÂżej to tak z metr ?
dzieje siĂŞ tak :tak:

gola 
Wysłany: 2009-05-28, 19:25   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
...No oczywiÂście wykluczam, Âże na wentylatorze ekstraktora osadziÂł siĂŞ pyÂł lakierniczy i wentylator ma bicie przy maksymalnych obrotach ... te kabiny sÂą na to bardzo oporne!...

A jednak.Dzisiaj wszedlem na kabine celem sprawdzenia turbin.Dostalem sie do srodka,tam gdzie sa i jednak to jest pyl lakierniczy.Ogromne ilosci na lopatkach turbin.Kiedys juz byl taki problem,caly dzien spedzilem przy turbinach,czyszczac je :blee: .

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-28, 19:45   
0
UP DOWN

Gola ! to naprawdê musia³o byÌ tego du¿o !!! i bardzo nierównomiernie ! Takie rzeczy to raczej standard w USI i BLOWTHERM ! Wspó³czujê to szorowanie szczot¹ ka¿dej ³opatki brrrrry.

Ale wiesz, ¿e to wina filtrów pod³ogowych ? To one odpowiadaj¹ za ochronê turbiny. Jak s¹ nieszczelnie pouk³adane to tak siê dzieje. To musia³o narastaÌ od d³u¿szego czasu ! I jak ju¿ skoùczysz porz¹dki to w³¹cz mo¿e kabinê bez pokryw i zobacz czy wentylator nie ma bicia ! Uwa¿aj to wbrew zasad¹ BHP !!!

Przykro mi Gola ! to taka przerÂąbana robota to czyszczenie i odkurzanie !
I nie ma wygodnego dojÂścia !

Jak ta kabina ma dobry wydatek to moÂże paierowe filtry ANDREA uchroniÂą ciĂŞ w przyszÂłoÂści przed problemem . Nie sÂą drogie i montuje siĂŞ je pod matÂą PAINT STOP i nie wymienia tak czĂŞsto jak podÂłogowych .... stabilizujÂą CiÂśnienie w kabnie !

gola 
Wysłany: 2009-05-28, 19:52   
0
UP DOWN

filtry ulozone sa rownomiernie,na wyciagu.nie ma nawet cm2 gdzie moglby przedostawac sie pyl lakierniczy.Filtry zmieniam systematycznie co 3 miesiace (podlogowe) i raz w roku sufitowe.Nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje,ostatnio to bylo jakies 3 lata temu,ten sam problem.Tak drzy kabina,ze sterownik az podskakuje ;) .
Nie mam wlasnie filtrow o ktorych wspominasz,bede musial zapytac o nie.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-28, 19:54   
0
UP DOWN

Ale drÂży chociaÂż wyczyÂściÂłeÂś juÂż turbiny ????

gola 
Wysłany: 2009-05-28, 19:57   
0
UP DOWN

nie czyscilem jeszcze,bylem tylko upewnic sie przy turbinach,ze to jest ten problem.Czyscil bede chyba w przyszlym tygodniu,jak czas pozwoli.

baqo 
Wysłany: 2009-05-28, 19:58   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Bago ! czy w swojej nowej kabinie zauwaÂżyÂłeÂś kiedyÂś zjawisko turbulencji, przy skosach sufitu ? tzn . czy rozpylony lakier unosi siĂŞ trochĂŞ do gĂłry przy samej Âścianie
potem pogadasz z gola :> , skoĂącz ten temat . dziĂŞkujĂŞ :tak:

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-28, 20:00   
0
UP DOWN

To trochê jak w samochodzie ... Jak dr¿y kierownica to :albo opona, albo felga, albo ³o¿ysko, albo przegub, albo pó³oœ, albo tarcza ! kilka mo¿liwych wad elementów i przyczyn .... JEDNA LOKALIZACJA PROBLEMU !

[ Dodano: 2009-05-28, 20:11 ]
Nooo ! W kabinie w której lampy montowane s¹ w skosach sufitu zmniejsza siê powierzchnia nadmuchu ... i to tak nie fortunnie ¿e mg³a lakiernicza przy œcianach nie jest spychana do do³u przez nap³ywaj¹ce powietrze bo nadmuch nie siêga do krawêdzi ³¹czenia sufit œciana. Jak siê maluje elementy i o tym nie wie a stoj¹ one blisko œcian to czêsto jest du¿o wiêcej syfu ni¿ na samochodzie czy elementach które stoj¹ na œrodku. Te syfki to lakier który siê uniós³ do góry trochê podsech³ i osiad³ w pow³oce.
Nie bardzo jest na to rada !

No moÂże tak mniej profesjonalnie ... dbaj o to aby pyÂłochÂłon na foli ochronnej Âściany byÂł aktywny tj Âżeby siĂŞ kleiÂł ... i jak moÂżesz unikaj ustawiania elementĂłw przy Âścianach. Jak nie masz wyjÂścia uchwyty stojakĂłw na max do gĂłry.... im wyÂżej tym lepiej

baqo 
Wysłany: 2009-05-28, 20:21   
0
UP DOWN

przy samych Âścianach mam blachy z maÂłymi otworami ,aby teÂż wyciÂągaÂło w tych miejscach.i to fakt Âże przed zmianÂą zabezpieczenia paneli ,jak juÂż folia sucha ,jest wiĂŞcej wtrÂąceĂą w lakierze. peÂłny sufit zapobiega temu zjawisku, ale wÂłosi dali te blachy aby wiĂŞksza masa powietrza padaÂła na Âśrodek kabiny ,tam gdzie siĂŞ najwiĂŞcej lakieruje,gdzie stoi centralnie auto.hmm :roll:

mebArth 
Wysłany: 2009-05-28, 22:35   
0
UP DOWN

NIech to ktoÂś zamknie....ten temat PROJEKTER ty nie porĂłwnuj ASO do innych dziupli. ASO liczy 900zÂł/element a dziupla 300. O czym ty w ogĂłle mĂłwisz? Ty nadal Âżyjesz w swiecie milionĂłw a MY forumowicze Âżyjemy w swiecie stĂłwek/tysiĂŞcy. Swoja prozÂą nas nie przekonasz bo NIKT z NAS forumowiszĂłw nie weÂźmie kreski na 3 i pĂłl baĂąki. Bo Âżaden bank nie da nawet jak zrobisz plan na 40 lat
Takze poraz kolejny prosze - Jako lakiernik od 16 lat....zacznij z nami rozmawiac, a nie chwaliĂŚ siĂŞ...oferowaĂŚ..itd. Zacznij gadaĂŚ gosciu. kapiszi ? :) Mam gdzieÂś Twoje komory, kaabiny smiechu..inwestycje..stanowiska...miszczu......kogo na to staĂŚ stad z tego forum? NIKOGO. wiĂŞc sprowadzam CiĂŞ na ziemie. Jesli sie nie przystoszujesz to ludzie zaczna Cie olewaĂŚ alebo napieprzac na Ciebie.

@BAQ no miaÂłem dobry dzieĂą to sie Âładnie wysÂłowiÂłem :D

przemo1972 
Wysłany: 2009-05-28, 23:22   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
NIech to ktoÂś zamknie....ten temat PROJEKTER ty nie porĂłwnuj ASO do innych dziupli. ASO liczy 900zÂł/element a dziupla 300. O czym ty w ogĂłle mĂłwisz? Ty nadal Âżyjesz w swiecie milionĂłw a MY forumowicze Âżyjemy w swiecie stĂłwek/tysiĂŞcy. Swoja prozÂą nas nie przekonasz bo NIKT z NAS forumowiszĂłw nie weÂźmie kreski na 3 i pĂłl baĂąki. Bo Âżaden bank nie da nawet jak zrobisz plan na 40 lat
Takze poraz kolejny prosze - Jako lakiernik od 16 lat....zacznij z nami rozmawiac, a nie chwaliĂŚ siĂŞ...oferowaĂŚ..itd. Zacznij gadaĂŚ gosciu. kapiszi ? :) Mam gdzieÂś Twoje komory, kaabiny smiechu..inwestycje..stanowiska...miszczu......kogo na to staĂŚ stad z tego forum? NIKOGO. wiĂŞc sprowadzam CiĂŞ na ziemie. Jesli sie nie przystoszujesz to ludzie zaczna Cie olewaĂŚ alebo napieprzac na Ciebie.

@BAQ no miaÂłem dobry dzieĂą to sie Âładnie wysÂłowiÂłem :D

@Mebarth-Jezeli mowimy tu o zamykaniu tematow-to bardziej bylbym sklonny zrobic to z popularnym swego czasu na Forum tematem pt."Projekt Infinity"Jezeli nie interesuje Cie zdanie kol.Projektera to po prostu nie czytaj.Co do kredytow bankowych-racja, ale pewnie sa tacy , ktorzy z biegiem czasu beda doposarzac warsztat za pieniadze,ktore na nim zarobili.A co do "kaabiny smiechu"-nie oceniaj ludzi wlasna miara,bo na forum sa osoby ktore maja wlasne kabiny, nie brakuje tez takich osob ktore w przyszlosci zamierzaja je kupic.Najwyzszy czas samemu zejsc na ziemie,a biorac pod uwage przepisy unijne tego czasu masz bardzo malo.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi