Autor |
Wiadomość |
 |
dev246
|
Wysłany: 2009-06-02, 15:36 Zmiana koloru plastikĂłw a stary lakier ?
|
0
|
|
|
|
Witam
ChcĂŞ przemalowaĂŚ sobie motocykl na inny kolor niÂż mam obecnie, tylko pytanie co zrobiĂŚ ze starym lakierem? Wystarczy go zmatowiĂŚ na to podkÂład itd. czy trzeba go najpierw papierem Âściernym caÂły zetrzeĂŚ, czy moÂże jest jakiÂś Âśrodek do zmywania starego lakieru ? |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2009-06-02, 19:26
|
0
|
|
|
|
wszystko zalĂŞzy w jakim stanie masz ten lakier na plastikach! JeÂśli stan jest idealny to wystarczy przemyĂŚ zmywaczem, zmatowaĂŚ i lakierowaĂŚ bez podkÂładu. |
|
 |
dev246
|
Wysłany: 2009-06-02, 22:35
|
0
|
|
|
|
Lakier w wiĂŞkszoÂści jest w bardzo dobrym stanie, na kilku plastikach sÂą spawy wiĂŞc rozumiem te plastiki mam oczyÂściĂŚ w caÂłoÂści i zrobiĂŚ Âżeby nie byÂło progĂłw z lakieru.
No a w z dobrym lakierem to mam na stary lakier k³aœÌ podk³ad , jeœli tak to z ile warstw ? no i ile warstw lakieru. Dodam ¿e plastiki s¹ srebrne matowe oraz w kilku przypadkach metalik a ja chce po³o¿yÌ niebieski metalik. Dodam ¿e chodzi o plastiki od motocykla wiêc lakier jest tam nara¿ony na zewnêtrzne czynniki no i naprê¿enia. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2009-06-02, 22:45
|
0
|
|
|
|
nie potrzebny jest podk³ad jeœli s¹ w dobrym stanie polakierowane ju¿ wczeœniej plastiki - matujesz i od razu lakierujesz! Bazê k³adziesz do pokrycia tj. ok. 3 warstw. w zale¿noœci czym lakierujesz, na to bezbarwny (dodaj uelastyczniacz do lakieru bezbarwnego). Plastiki, które s¹ spawane - spawy - wyg³adŸ na równo p 120/240 (w razie koniecznoœci szpachla - szpachle obrabiasz p80/120/240). Przedarcia do go³ego plastiku traktujesz podk³adem zwiêkszaj¹cym przyczepnoœÌ, a na niego dopiero podk³ad akrylowy. |
|
 |
dev246
|
Wysłany: 2009-06-05, 01:18
|
0
|
|
|
|
Czy za kaÂżdym razem kolejne warstwy podkÂładu / bazy powinienem powierzchnie zmatowiĂŚ ? |
|
|
|
 |
banshee
|
Wysłany: 2009-06-05, 10:18
|
0
|
|
|
staram siĂŞ jak mogĂŞ
|
dev246 napisał/a: | Czy za kaÂżdym razem kolejne warstwy podkÂładu / bazy powinienem powierzchnie zmatowiĂŚ ? |
JeÂżeli kÂładziesz warstwy podkÂładu jedna po drugiej to trzesz papierem tylko po utwardzeniu ostatniej.
JeÂżeli malujesz juÂż bazÂą to po wyschniĂŞciu kaÂżdej warstwy przecierasz ÂściereczkÂą antystatycznÂą, jeÂżeli element Âłapie syf.
Je¿eli wpad³ paproch to po wyschniêciu bazy trzesz w tym miejscu papierkiem wodnym 1500 ¿eby go usun¹Ì i znów k³adziesz bazê.
JeÂżeli masz spawy na plastiku i bĂŞdziesz go tarÂł na sucho P120/240 to mogÂą sterczeĂŚ mikro wÂłoski tworzywa. RadzĂŞ wĂłwczas na poczÂątek zapyliĂŚ podkÂładem chwilĂŞ poczekaĂŚ i dalej normalnie. WĂłwczas nic siĂŞ nie pogryzie. |
|
|
|