Autor |
Wiadomo¶æ |
|
gandalf1986
|
Wys³any: 2009-05-08, 20:49 proszê o ma³e rozja¶nienie tematu - warstwy
|
0
|
|
|
|
Na pocz±tek witam wszystkich, mam takie ma³e pytanko ? prosi³ bym o wyt³umaczenie mi o co chodzi z tymi pó³ warstwami i pe³nymi warstwami ja rozumuje to tak ze ta pe³na warstwa jest na normalnym ci¶nieniu np 2.0 bar i normalnej odleg³o¶ci a pó³ warstwa na zmniejszonym ci¶nieniu i z dalszej odleg³o¶ci od elementu pewno namiesza³em trochê ale od razu nie jest siê alf± i omeg± prosi³ bym o rozprostowanie mi tego tematu raz na zawsze za pomoc dziêkuje . |
|
|
|
|
dooku
|
Wys³any: 2009-05-08, 22:40
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 117 Sk±d: £ód¼
|
na pierwsze przejscie idzie pol warstwa.jest to warstwa kontaktowa nie wylana.najlatwiej wyjasnic na bezbarwnym.jak bys napierwsze przejscie dal cala warstwe to masz pewne wafle
ja daje zawsze na baze pierwsza pol warstwe to jak by sie cos gryzlo lub bylo zle zmyte zmywaczem to nie bedzie wielkiej lipy |
|
|
|
|
dooku
|
Wys³any: 2009-05-08, 22:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 117 Sk±d: £ód¼
|
a wlasnie pierwsza pol warstwa wplywa na to jaka ci morka wyjdzie na wylanej:P
jak dasz kasze to masz wieksza fakture ,jak dasz ja na wiekszym cisnieniu to latwiej bedzie ci wylac clear na lustro |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-05-09, 12:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
taaaa tylko ze jak Novola wyleje na 1 raz na lustro to na 2 raz sie pop³acze. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
gandalf1986
|
Wys³any: 2009-05-09, 19:07
|
0
|
|
|
|
oki! Dziêki to prawie tak jak my¶la³em, tylko trochê zagmatwa³em ze swojej strony. Jeszcze raz dziêki za pomoc pewnie jeszcze nie raz skorzystam z waszej pomocy. |
|
|
|
|
banshee
|
Wys³any: 2009-05-11, 10:24
|
0
|
|
|
staram siê jak mogê
Pomóg³: 2 razy Posty: 71 Sk±d: Bydgoszcz
|
gandalf1986 napisa³/a: | oki! Dziêki to prawie tak jak my¶la³em, tylko trochê zagmatwa³em ze swojej strony. Jeszcze raz dziêki za pomoc pewnie jeszcze nie raz skorzystam z waszej pomocy. |
to przeczytaj jeszcze raz, skoro my¶lisz, ¿e jest to samo co napisa³e¶ |
|
|
|
|
jacek!
|
Wys³any: 2009-06-11, 10:49
|
0
|
|
|
|
Mo¿e troszkê wiêcej powiecie o tym wylaniu na pó³ warstwy
Czy chodzi o to ¿eby machaæ pistoletem szybciej i daæ mniejsz± ilo¶æ podawanego materia³u i w efekcie dostaniemy element niedolany a odrazy po tym wylewamy na pe³na czyli machamy wolniej i dajemy wiecej materia³u i wylewamy na lustro ???
Jakby¶cie mogli to prosi³ bym troszke bardziej opisowa jak to wygl±da |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-06-11, 19:40
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
jacek! napisa³/a: | Mo¿e troszkê wiêcej powiecie o tym wylaniu na pó³ warstwy
Czy chodzi o to ¿eby machaæ pistoletem szybciej i daæ mniejsz± ilo¶æ podawanego materia³u i w efekcie dostaniemy element niedolany a odrazy po tym wylewamy na pe³na czyli machamy wolniej i dajemy wiecej materia³u i wylewamy na lustro ???
Jakby¶cie mogli to prosi³ bym troszke bardziej opisowa jak to wygl±da |
W tym przypadku ci¶nienie i odleg³o¶æ pistoletu nie ma j± znaczenia.Trzeba "szybciej" operowaæ pistoletem.Opisowo:warstwa niedomkniêta,niepe³na to warstwa,w której po natrysku s±siaduj±ce krople lakieru zlewaj± siê ze sob± lecz nie tworz± lustrzanej powierzchni//tzw.morka/ i na tak± warstwê dobrej jako¶ci lakierem/nie MS,tylko HS,VHS lub UHS/ po po³o¿eniu tej warstwy bez przerwy na odparowanie tej pierwszej k³adzie siê drug± pe³n±,ktróra rozlewa siê na g³adko,na "lustro".Mam nadziejê,¿e pomog³em i nie bêdê ju¿ tego opisywa³ |
|
|
|
|
shalashaska
|
Wys³any: 2009-06-11, 20:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 190 Sk±d: Kraków
|
Najlepiej jakby kto¶ zapoda³ foto takiej nie domkniêtej warstwy.Chyba jest to mo¿liwe. |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-06-11, 20:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
|
|
|
|
timek
|
Wys³any: 2009-06-11, 20:41
|
0
|
|
|
|
Do kolegi No-limit , czyli rozumiem ¿e tê pierwsz± warstwê bezbarwnego "natryskujê szybko" ? tak aby nie powsta³ po³ysk tylko taka jak gdyby "kasza" na elemencie malowanym , inaczej to ilustruj±c czy chodzi o to aby na powierzchni powsta³a struktura kropek gêsto s±siaduj±cych ze sob± {czy o to chodzi }. Dla mnie na logikê wygl±da to tak ¿e podczas malowania nale¿y szybko przeci±gn±æ pistolet po elemencie malowanym i nie poprawiaæ w jednym miejscu 2 razy {bo inaczej powstanie warstwa po³yskowa}.
Nie rozumiem jeszcze jednego , opisujesz procedurê w taki sposób ¿e na tê pierwsz± warstwê {dla uzyskania morki} u¿ywasz innego lakieru bezbarwnego , a pó¼niej jak ju¿ k³adziesz nastêpn± {wylan± } to znów u¿ywasz innego lakieru bezbarwnego , CZY JA TO DOBRZE PO£APA£EM ? . Czyli mam rozumieæ ¿e chc±c uzyskaæ efekt morki muszê mieæ 2 ró¿ne lakiery bezbarwne , jeden na warstwê kszta³tuj±c± morkê a drugi na wykoñczenie {dla uzyskania po³ysku }????. |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-06-11, 21:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
timek napisa³/a: | Do kolegi No-limit , czyli rozumiem ¿e tê pierwsz± warstwê bezbarwnego "natryskujê szybko" ? tak aby nie powsta³ po³ysk tylko taka jak gdyby "kasza" na elemencie malowanym , inaczej to ilustruj±c czy chodzi o to aby na powierzchni powsta³a struktura kropek gêsto s±siaduj±cych ze sob± {czy o to chodzi }. Dla mnie na logikê wygl±da to tak ¿e podczas malowania nale¿y szybko przeci±gn±æ pistolet po elemencie malowanym i nie poprawiaæ w jednym miejscu 2 razy {bo inaczej powstanie warstwa po³yskowa}.
Nie rozumiem jeszcze jednego , opisujesz procedurê w taki sposób ¿e na tê pierwsz± warstwê {dla uzyskania morki} u¿ywasz innego lakieru bezbarwnego , a pó¼niej jak ju¿ k³adziesz nastêpn± {wylan± } to znów u¿ywasz innego lakieru bezbarwnego , CZY JA TO DOBRZE PO£APA£EM ? . Czyli mam rozumieæ ¿e chc±c uzyskaæ efekt morki muszê mieæ 2 ró¿ne lakiery bezbarwne , jeden na warstwê kszta³tuj±c± morkê a drugi na wykoñczenie {dla uzyskania po³ysku }????. |
AD 1:/pogrubiony tekst-rozumujesz prawid³owo,ale pamietaj, nie czekaj na odparowanie rozc.,tylko k³ad¿ drug± warstwê od razu je¶li chcesz mieæ na lustro.
Ad 2:ten sam lakier,ale musisz oczekaæ na odparowanie ok 5 min. i robiæ rzadszym lakierem na mniejszym ci¶nieniu np.HVLP nie 2,5 tylko 2,0.Zazwyczaj z wiêkszej odleg³o¶ci i w zalezno¶ci od rodzaju lakieru.proponujê wykonaæ natryki próbne. |
|
|
|
|
jacek!
|
Wys³any: 2009-06-14, 14:28
|
0
|
|
|