|
|
|
Autor |
Wiadomość |
 |
Âżuraw
|
Wysłany: 2009-06-12, 14:28 PoczÂątkujÂący, potrzebne informacje.
|
0
|
|
|
|
Witam.
Zabieram siĂŞ za malowanie mojego samochodu. Jest to fiat 126p z 1977r.
Mam kompresor, pistolet, malowaÂłem juÂż kiedyÂś malucha - ale brak odpowiednich technologii dotyczÂących podkÂładĂłw, zakoĂączyÂł siĂŞ tym Âże lakier w wielu miejscach odpryskiwaÂł.
Ostatnio malowaÂłem motorower, wyszÂło nieÂźle, mam nadziejĂŞ Âże z maluchem bĂŞdzie podobnie.
Otó¿, mam auto, po blacharce, wyszpachlowane, tymczasowo zabezpieczone podk³adem z novola w sprayu. Chcê teraz to ³adnie zeszlifowac, wyrównaÌ, i tutaj nasuwa siê pytanie, jaki podk³ad po³o¿yÌ? Docelowo chcê malowaÌ akrylem (jakieœ wskazówki? czego nie robiÌ, itp).
ChciaÂłbym pracowaĂŚ na dobrych jakoÂściowo produktach (myÂślĂŞ Âże novol jest dobry).
PodkÂład musi siĂŞ trzymaĂŚ goÂłej blachy ( bo w nie ktĂłrych miejscach takowa jest) oraz wypeÂłniaĂŚ nie rĂłwnoÂści. Jakim papierem go szlifowaĂŚ, na mokro czy na sucho? Ile czasu po naÂłoÂżeniu odczekaĂŚ do matowania?
Jeszcze jedno pytanko, czym zmyÌ konserwacje ró¿nego rodzaju z maski przedniej i tylnej (od wewn¹trz), oraz czego u¿ywaÌ do odt³uszczania powierzchni?
WertowaÂłem forum, ale na wiele pytaĂą nie znalazÂłem odpowiedzi. |
|
|
|
 |
shalashaska
|
Wysłany: 2009-06-12, 17:25
|
0
|
|
|

|
Oczywiœcie zak³adam ¿e przeczyta³es wiele w¹tków na tym forum i nie znala¿³eœ odpowiedzi na swoje pytania? |
|
|
|
 |
Âżuraw
|
Wysłany: 2009-06-12, 20:53
|
0
|
|
|
|
znalazÂłem, to Âże mogĂŞ uÂżyĂŚ podkÂładu novola 350 - tylko zaÂś jedni piszÂą Âże jest nie dobry do szlifowania, wiĂŞc mam mĂŞtlik w gÂłowie. Co do odtÂłuszczania to benzyna ekstrakcyjna, ale czy przed wÂłaÂściwym malowaniem takÂże trzeba? poniewaÂż widziaÂłem wÂątek gdzie wÂłaÂśnie odtÂłuszczona powierzchnia ta benzynÂą , spowodowaÂła nierĂłwnomiernÂą gÂładÂź lakieru. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-06-12, 21:49
|
0
|
|
|

|
Âżuraw napisał/a: | znalazÂłem, to Âże mogĂŞ uÂżyĂŚ podkÂładu novola 350 - tylko zaÂś jedni piszÂą Âże jest nie dobry do szlifowania, wiĂŞc mam mĂŞtlik w gÂłowie. Co do odtÂłuszczania to benzyna ekstrakcyjna, ale czy przed wÂłaÂściwym malowaniem takÂże trzeba? poniewaÂż widziaÂłem wÂątek gdzie wÂłaÂśnie odtÂłuszczona powierzchnia ta benzynÂą , spowodowaÂła nierĂłwnomiernÂą gÂładÂź lakieru. |
Bzdura,chyba ,Âże nie byÂła to benzyna ekstrakcyjna,tylko np. lakowa.A w zasadzie taniej wyjdzie zmywacz antysilikonowy,ktĂłry wolniej odparowuje. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|