Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
darecki_W 
Wysłany: 2009-06-20, 19:46   Polerowanie na wysoki poÂłysk - problem z papierem
0
UP DOWN

Witam szanowne grono fachowcĂłw

ostatnio coraz czĂŞÂściej klienci zamawiajÂą fronty w wysokim poÂłysku w zwiÂązku z tym jestem teraz na etapie nauki polerowania lakieru ( poliuretan) za waszymi radami stosuje system 3M
z pastami nie mam problemów ale z papierem ( kr¹¿ki fi 150) mam problem a mianowicie pozostaj¹ drobne kó³eczka ( zawsze szlifuje na mokro) ostatnio kupi³em kr¹¿ki 1500 z 3M i one te¿ pozostawiaj¹ te cholerne kó³eczka :sciana:
mam pytanie czy s¹ kr¹¿ki o gr. 2000 na mokro :?:
w sumie to potrzebuje papier który by œci¹³ ma³e wytracenia lakieru ewentualnie py³ki
w tej chwili to szlifuje tak :
- kr¹¿ki 1500
- kr¹¿ki na g¹bce z Festoola 2000
- tryzack z 3M o gr. 3000
- i pasty ale z tym nie mam problemu

gola 
Wysłany: 2009-06-20, 23:22   
0
UP DOWN

o jakim skoku jest twoja maszynka ? i czy krazki jakie posiadasz sa pelne,czy z otworami?

darecki_W 
Wysłany: 2009-06-21, 00:40   
0
UP DOWN

szlifuje i poleruje szlifierkÂą Festool Rotex

Dane techniczne
PobĂłr mocy 720 W
PrêdkoœÌ obrotowa, ruch ROTEX 320-660 min-1
Ruchy mimoÂśrodowe 3300-6800 min-1
Suw szlifujÂący 5 mm
Talerz szlifierski FastFix Ø 150 mm
Przy³¹cze do odsysania pyÂłu Ø 27 mm
CiĂŞÂżar 2,3 kg

producent nie podaje jaki jest skok na mimoÂśrodzie , ale szlifuje na biegu 2-3 ( skala 1-6) to sÂą delikatne ruchy na moje oko skok wynosi 3 mm

kr¹¿ki s¹ bez otworów , czy je te¿ trzeba moczyÌ w wodzie kilka godzin ?

siwy_1981 
Wysłany: 2009-06-21, 10:39   
0
UP DOWN
siwy1981

Rotex w wersji 150mm ma skok wÂłaÂśnie 5mm. Do szlifowania pod polerkĂŞ powinno byĂŚ 3mm. A co do polerowania tym Festoolem to nie za bardzo idzie polerowanie wstĂŞpne (mĂłwie oczywiscie o ruchu planetarnym) . RadziÂłbym uÂżyc typowej polerki obrotowej. Z doswiadczenia wiem, Âże rotex lepiej radzi sobie z nabÂłyszczaniem lub usuwaniem hologramĂłw.

gola 
Wysłany: 2009-06-21, 10:57   
0
UP DOWN

darecki_W napisał/a:
szlifuje i poleruje szlifierkÂą Festool Rotex

Dane techniczne
PobĂłr mocy 720 W
PrêdkoœÌ obrotowa, ruch ROTEX 320-660 min-1
Ruchy mimoÂśrodowe 3300-6800 min-1
Suw szlifujÂący 5 mm
Talerz szlifierski FastFix Ø 150 mm
Przy³¹cze do odsysania pyÂłu Ø 27 mm
CiĂŞÂżar 2,3 kg

producent nie podaje jaki jest skok na mimoÂśrodzie , ale szlifuje na biegu 2-3 ( skala 1-6) to sÂą delikatne ruchy na moje oko skok wynosi 3 mm

krazkow ne moczysz we wodzie,to jest produkt do obrobki na sucho.Pytalem o skok maszynki,bo to ma znaczenie przy szlifowaniu lakieru do polerki,@siwy_1981 juz objasnil jaki skok powinien byc.
Jezeli chodzi o samo polerowanie,to maszynka ta do tego sie nie nadaje,musisz sprawic sobie polerke,a festol uzywac do wykanczania np woskowania

darecki_W 
Wysłany: 2009-06-21, 20:20   
0
UP DOWN

ok :spoko: dziĂŞki za podpowiedz

darecki_W 
Wysłany: 2009-06-25, 21:02   
0
UP DOWN

zaopatrzy³em siê w kr¹¿ki firmy KOVAX i poler wyszed³ za......cie :spoko:

na pierwszy ogieù da³em kr¹¿ek Yellow Film P1500 na rotexa i na mokro i powiem wam ¿e zero rys i kó³eczek
nastêpnie kr¹¿ek Buflex P3000 te¿ na mokro
i po tym pasta 3M zielona (50417) i b³êkitna (09376) i jest miód malina

i teraz mam pytanie czy po b³êkitnej coœ siê jeszcze daje naturalnie chodzi mi o pasty
nadmieniĂŞ tylko Âże chodzi o polerowanie lakieru na drzwiczkach meblowych

P.S.
jestem pod wra¿eniem jakoœci i ¿ywotnoœci kr¹¿ków z Kovaxa
jeden kr¹¿ek starczy³ mi na szlif 8 m2 :cool:
moim zdaniem Buflex jest lepszy od trizact-a z 3M-a

binsu18
Wysłany: 2009-07-02, 16:58   
0
UP DOWN

darecki_W napisał/a:
zaopatrzy³em siê w kr¹¿ki firmy KOVAX

MoÂżesz podpowiedzieĂŚ gdzie? Czy moÂżesz podac jakieÂś namiary? Pozdrawiam.

darecki_W 
Wysłany: 2009-07-04, 19:28   
0
UP DOWN

kupowaÂłem w ÂŁomÂży w sklepie "Lakiernik"
nie wiem czy ci pasuje :?:

binsu18
Wysłany: 2009-07-05, 09:43   
0
UP DOWN

darecki_W napisał/a:
kupowaÂłem w ÂŁomÂży w sklepie "Lakiernik"
nie wiem czy ci pasuje :?:

Dziêkujê za odpowiedŸ. Niestety, £om¿a jest za daleko od Jeleniej Góry :) Poszukujê namiarów na jakiœ sklep internetowy. Przeszuka³em Gogle , ale raczej z mizernym skutkiem, a do zakupu zachêci³a mnie Twoja opinia o tych kr¹¿kach :) Jeszcze raz dziêki .

Pozdrawiam.

artbike 
Wysłany: 2009-07-05, 11:06   
0
UP DOWN

http://www.pw-wlodarczyk.pl/kovax.html

binsu18
Wysłany: 2009-07-05, 15:12   
0
UP DOWN

artbike napisał/a:
http://www.pw-wlodarczyk.pl/kovax.html

Artbike, dziêki. By³em na tej stronie chyba w pi¹tek. Telefony przedstawicieli - nie aktualne, pczta internetowa zwracana jest przez serwer do nadawcy, kontakt utrudnony, strona prawdopodobnie nie aktualizowana. Przedstawiciele regionalni - z jednego regionu ( £ódŸ, Sieradz, P³ock) Trudno to nazwaÌ "podejœciem do klienta". W tej sytuacji firma nie budzi mojego zaufania. Prawdopodobnie nie obs³uguj¹ wysy³ki do klientów "drobnych" Na allegro mo¿na wyrwaÌ kr¹¿ki 1500 3M za 3,80 za sztukê . z 2000 i wy¿ej na razie posucha.

Pozdrawiam.

binsu18
Wysłany: 2009-07-06, 11:48   
0
UP DOWN

Dziêki wszystkim za pomoc. Kr¹¿ki Kovax Buflex znalaz³em przez przypadek w pobliskiej mieszalni. Jak mówi stare przys³owie "Najciemniej jest zawsze pod latarni¹"

Pozdrawiam.

binsu18
Wysłany: 2009-07-17, 18:56   
0
UP DOWN

gola napisał/a:
darecki_W napisał/a:

krazkow ne moczysz we wodzie,to jest produkt do obrobki na sucho.

Nie wykluczone ¿e mo¿na ich u¿ywaÌ na sucho , jednak s¹ przystosowane do pracy na mokro wraz z przek³adk¹ g¹bkow¹. Poni¿szy film przedstawia kr¹¿ki na rzep. W handlu s¹ równie¿ dostêpne kr¹zki na klej, oraz specjalne przejœciówki g¹bkowe rzep/klej umo¿liwiaj¹ce zastosowanie tych kr¹zkó do najczeœciej spotykanych padów na rzep. Opiniê Dareckiego o wyœmienitej jakoœci Buflexa potwierdza mieszalnia i warsztat gdzie zaopatrujê siê .

http://www.youtube.com/wa...feature=related film instrukta¿owy- sposób u¿ywania kr¹¿ków Kovax-Buflex 3000.
Gola ..jeÂśli coÂś pogmatwaÂłem to z gĂłry przepraszam :)

binsu18
Wysłany: 2009-07-18, 08:47   
0
UP DOWN

Gola ... Zwracam honor... Twoja informacja dotyczyÂła 3M a nie Buflexa. Jeszcze raz sory.

pio_len
Wysłany: 2009-07-18, 21:05   
0
UP DOWN

witam wszystkich jestem tutaj nowy i mam kilka pytaĂą odnoÂśnie polerowania mechanicznego ( szlif mimoÂśrodowa ).
1 czy za pomoc¹ takiej metody mo¿na usun¹Ì skutecznie œmieci na lakierze . normalnie œmieci œcinam papierem 2000 na klocku potem resztê elementu 2500 póŸniej farekla 3g nastêpnie wosk rêcznie na wysoki po³ysk .
2 jakie woski nakÂładacie na wysoki poÂłysk rĂŞcznie czy maszynowo za pomocÂą gÂąbki czy fura .
3czy nie boicie siĂŞ przetarĂŚ lakieru na rantach i przetÂłoczeniach ( matuje podkÂład za pomocÂą szlifierki i przetarcia niekiedy siĂŞ pojawiajÂą a przecieÂż podkÂład jest grubszy od lakieru bezb .
4 co sÂądzicie o farekli pomiĂącie mycie auta z kropek chodzi mi o efekt finalny liczĂŞ na szybkÂą i rĂłwnie obszernÂą odpowiedzieĂŚ .
:)

Travolta 
Wysłany: 2009-07-19, 13:04   
0
UP DOWN

U mnie w pracy polerujÂą farekla 3g a potem mleczkiem 3m rĂŞcznie i wychodzi dosc Âładnie kiedys mieli tez taki balsam do samochodĂłw ale tylko na chwile bo mleczko byÂło lepsze

A o farekli to sÂłyszaÂłem ze na ta chwile jest najlepsza

pio_len
Wysłany: 2009-07-19, 13:57   
0
UP DOWN

a jak radzÂą sobie ze Âśmieciami i nierĂłwnÂą morkÂą

zed
Wysłany: 2009-07-19, 14:54   
0
UP DOWN

Cytat:
zed mam cie na oku

a czemusz to :?:

binsu18
Wysłany: 2009-07-20, 09:51   
0
UP DOWN

pio_len napisał/a:
a jak radzÂą sobie ze Âśmieciami i nierĂłwnÂą morkÂą

Pio_len, ,,, Zdania s± podzielone. Na forum znajdziesz zarówno zwolenników jak i przeciwników Farecli. Podobnie z innymi ¶rodkami do wykañczania powierzchni. S± ró¿ne szko³y. Zanim zrobi to moderator pode¶lê ci link do strony forum gdzie moderatorzy zebrali posty dotycz±ce wykañczania powierzchni lakierowanej popularnie zwan± polerk±. Temat jest zbyt obszerny aby w jednym poscie daæ 100% receptê. Niemi³ych ytuacji i niespodzianek przy polerowaniu, które mog± Ciê zaskoczyæ s± dziesi±tki, i tyle¿ samo jest sposobów aby je usun±æ . W handlu jest niezliczona ilo¶c past , mleczek, wosków i wyb³yszczaczy ( nie wspomnê o materia³ach typowo sciernych do usuwania wtr±ceñ) Jedne z nich s ± wysokiej klasy i najczêsciej drogie, inne porównywalnej klasy nieco tañsze. Wydaje mi siê ¿e najlepszym sposobem jest próbowanie i æwiczenie. To w³a¶nie "Æwiczenie czyni mistrza"

Tu masz link do tematĂłw zwiÂązanych z polerkÂą http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2423

a tu jeden ze sposobĂłw walki z Âśmietkami, kĂłleczkami i hologramami http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2230

miÂłej lektury :)

pio_len
Wysłany: 2009-07-20, 22:55   
0
UP DOWN

binsu18 a ty kolego w jaki sposób œcinasz syfy ma mokro 2000 czy na sucho . widzia³em wiele filmów w internecie jak goœÌ poleruje lakier szlif mimoœrodow¹ nie tylko p³askie elementy ale te¿ b³otniki itp .na filmie wygl¹da to œwietnie i czas polerowania pora¿a niestety w realu tego nigdy nie widzia³em i nikt z moich kolegów tak nie poleruje . czy ktoœ z was próbowa³ za pomoc¹ szlif mimoœrodowej œcinaÌ syfki ? .

jacenty 741
Wysłany: 2009-07-21, 17:13   
0
UP DOWN

Bracie Travolta,a Ty czemu wsiadasz do mojego tramwaju?Mnie w tym temacie nie ma!Masz jakiÂś kÂłopot z mojÂą osobÂą?

ZIEMBA
Wysłany: 2009-07-21, 18:06   
0
UP DOWN

pio_len napisał/a:
czy ktoÂś z was prĂłbowaÂł za pomocÂą szlif mimoÂśrodowej ÂścinaĂŚ syfki ? .

Ja tak robie i polecam, Âświetna sprawa. Klocek z p2000 i wiadro z wodÂą uÂżywam tylko na bardzo powiginane powierzchnie i trudno dostĂŞpne miejsca. Tylko trzeba baaaardzo uwarzac na przetarcia jak robisz mimoÂśrodem.

pio_len
Wysłany: 2009-07-21, 22:01   
0
UP DOWN

ZIEMBA jak Âścinasz syfa mimoÂśrodem to do zera tak Âże zostaje lustro czy tylko Âścinasz mu Âłepek i pozostaje niewielki Âślad po Âśmieciu .

ZIEMBA
Wysłany: 2009-07-22, 16:37   
0
UP DOWN

Scinam do zera, tak Âże nie ma po nim Âśladu, zostaje lustro. OczywiÂście trzeba to robic na twardej podkÂładce. Tylko odrazu Ci mĂłwie ze to jest na granicy przetarcia. PuÂżniej z polerkÂą trzeba baaaardzo uwarzac. No chyba Âże dasz na samochĂłd banke 5l bezbarwnego, ja tak daÂłem na swĂłj, to wtedy moÂżesz sobie drzec :D

pio_len
Wysłany: 2009-07-24, 22:06   
0
UP DOWN

wielkie dziĂŞki za fachowÂą pomoc .

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu