Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
kamilmjk 
Wysłany: 2009-07-02, 18:05   Zabawa z ÂżywicÂą ?
0
UP DOWN

Witam,

Mi³o mi do³¹czyÌ do rona uzytkowników tego forum, tudzie¿ serdecznie chcia³em siê przywitaÌ :)

Mój pierwszy temat wi¹¿e siê z sytuacj¹, która ujêta jest na zdjêciach. W nied³ugim czasie samochód z racji rdzy na nadkolach zostanie oddany w rêce blacharza. Natomiast mniejsze rzeczy chcia³em zrobiÌ sam. Myœla³em o zastosowaniu ¿ywicy dla wszystkich przypadków poni¿ej. Dla klapy baga¿nika oczywiœcie opcja "zamek out". Proszê o opinie Koledzy.

DSC00942.JPG
Plik ściągnięto 83 raz(y) 54.4 KB

DSC00941.JPG
Plik ściągnięto 69 raz(y) 69.56 KB

DSC00940.JPG
Plik ściągnięto 100 raz(y) 67.37 KB

DSC00939.JPG
Plik ściągnięto 72 raz(y) 73.13 KB

Nurglepl 
Wysłany: 2009-07-02, 18:24   
0
UP DOWN

Ja bym polecaÂł tak:

ZjechaĂŚ to szczotkÂą drucianÂą na flexie.
NastĂŞpnie po dokÂładnym oczyszczeniu daĂŚ podkÂład reaktywny. (niech postoi 24 h)
W tÂą dziurkĂŞ daĂŚ drobine Âżywicy z maÂłym kawaÂłeczkiem maty.
A na resztĂŞ szpachel
PodkÂład
Farbka

Bodzio 
Wysłany: 2009-07-02, 19:22   
0
UP DOWN
--B_C_G--

W tÂą dziurĂŞ to trzeba daĂŚ blaszkĂŞ nowÂą, wspawaĂŚ (po uprzednim wyciĂŞciu zgnitej blachy) a nie amatorszczyznÂą lecieĂŚ i dawaĂŚ matĂŞ z ÂżywicÂą...

kamilmjk 
Wysłany: 2009-07-02, 19:24   
0
UP DOWN

na rancie zrobiÌ miejsce na mate i zawin¹Ì <?>...usztywni to mijsce reperacji. Co do klapy daÌ mate 1+1 300g? mo¿e uda siê bez modelowania jeœli rdza nie posune³a sie wystarczaj¹co pod lampe.

Nurglepl 
Wysłany: 2009-07-02, 22:11   
0
UP DOWN

No najlepiej by byÂło wspawaĂŚ, ale do tego to juÂż trzeba umiejĂŞtnoÂści.
Nic nie zawijaĂŚ na rantach, bo jak to bĂŞdzie wyglÂądaÂło ? :/
Ja bym daÂł mate tylko na tylnÂą klapĂŞ (koÂło zamka i lampy) w tÂą dziurĂŞ. Ale najpierw trzeba porzÂądnie oczyÂściĂŚ i daĂŚ podkÂład reaktywny, Âżeby zaraz nie wyszÂło.

stek
Wysłany: 2009-07-02, 22:25   
0
UP DOWN

ChÂłopaki, ja bym 1i4 obrobiÂł, natomiast 2i3 wstawka gdyÂż pod tymi parchami bankowo dziury i kÂłopoty.

jacenty 741
Wysłany: 2009-07-03, 07:22   
0
UP DOWN

ÂŚwiĂŞte sÂłowa,polaĂŚ mu :spoko: Jak nie usuniesz tej rdzy,to ja przewidujĂŞ opcjĂŞ klapa out za niedÂługi czas.

kamilmjk 
Wysłany: 2009-07-03, 10:40   
0
UP DOWN

No to nie dobrze jak spawaĂŚ trza bĂŞdzie. ZobaczĂŞ po oczyszczeniu, moÂże to tak Âźle nie wyglÂąda.

jacenty 741: masz na myœli brak mo¿liwoœci zastosowania ¿ywicy w miejsce zamka? Myœla³em o tym, dlatego, ¿e mog¹ byÌ problemy z zabezpieczeniem miejsca spawania od wewn¹trz...w klapie mo¿e nie byÌ dziur by oczyœciÌ i psiukn¹Ì czymœ na przysz³oœÌ.

stek: co proponujesz pod klamkĂŞ?

OdnoÂśnie nastĂŞpowania po sobie kolejnych czynnoÂści: poÂłoÂże podkÂład i mozna jakiÂś czas ÂśmigaĂŚ bez farby, czy nie polecacie. Pytam ze wzglĂŞdu na potencjalne utrudnienia w stosunku do moÂżliwoÂści czasowych.

PS. dziĂŞki za podpowiedÂź

jacenty 741
Wysłany: 2009-07-03, 12:47   
0
UP DOWN

Zastosowac moÂżesz zawsze,tylko pytanie,ile czasu upÂłynie,zanim nieusuniĂŞta rdza zje blachĂŞ pod spodem do tego stopnia Âże Âżywica teÂż nie bĂŞdzie miaÂła czego siĂŞ trzymaĂŚ.Wniosek:Âżywica w takim miejscu to tylko prowizorka.

kamilmjk 
Wysłany: 2009-07-03, 13:33   
0
UP DOWN

jacenty 741: powierzchnia zardzewiala zostanie wyciêta, a jeœli nie bêdzie zbyt du¿a, co oka¿e sie po oczyszczeniu, to myœla³em ¿eby ³adnie zabezpieczyÌ kanty i go³¹ blache, a potem po³o¿yÌ ¿ywice 1+1. Spawanie na takiej powierzchni, nie nale¿y ju¿ jednak do prac, które wymagaj¹ duzych umiejêtnoœci, wiêc nie upieram sie przy jednym :) w weekend zdejmê plastik z klapy i zobacze czy praktycznie bêdzie mozliwe spawania i zabezpieczenie.

MyÂśle jak wstawiĂŚ coÂś pod klamkĂŞ, bo tak jak napisaÂł stek Âżywica chyba nie podejdzie.

kalbi 
Wysłany: 2009-07-03, 13:49   
0
UP DOWN

2,3, moÂżliwe, Âże i 4 zdjĂŞcie ale nie koniecznie wymagajÂą wyciĂŞcia zgnilizny i wstawienia Âłatek z blachy! inna opcja nie wchodzi w grĂŞ bo rdza zaraz siĂŞ pojawi po kilku tyg lub miesiÂącach...

kamilmjk 
Wysłany: 2009-07-06, 09:21   
0
UP DOWN

Za³¹cze rysunek pogl¹dowy jak plan rysuje/rysowa³ siê w mojej g³owie. Jeœli ¿ywica nie ma tutaj zastosowania, bior¹c pod uwagê, ¿e wykonana reperacja ma cechowaÌ siê ¿ywotnoœci¹...to proszê Koledzy o wyt³umaczenie genezy dzia³ania i tego co eliminuje zastosowanie danej techniki.

KrĂłtki opis:

1. WyciĂŞcie elementu z nowotworem
2. zabezpieczenie krawĂŞdzi po ciĂŞcie <reaktywny>
3. ÂŻywica 1+1 (warstwa maty ze strony zew. i wew.)
4. szlif
5. szpachel
6...etc.

z gĂłry dziĂŞki.

DSC00941.JPG
Plik ściągnięto 107 raz(y) 45 KB

pikacz 
Wysłany: 2009-07-06, 10:06   
0
UP DOWN

skoro masz zamiar taki kawalek wyciac to pozostaje tylko wstawienie nowego kawalka blachy o zywicy zapomnij zwlaszcza ze to miejsce pod zamek !
zamiast kupowac zywice wygrzeb w garazu kawalek blaszki kup jakiegos czteropaka i podjedz do byle jakiego zakladu spawalniczego niech ci przylapia

kamilmjk 
Wysłany: 2009-07-06, 11:06   
0
UP DOWN

zamek stan¹³ w miejscu tyle czasu temu, ¿e poprzedni w³aœciciel tego nie pamiêta:)

OK...to robimy spawane. Tylko co:
wyci¹Ì, oczyœciÌ, zabezpieczyÌ i pojechaÌ z gotow¹ blaszk¹, ¿eby ogarneli sobie wszystko, czy zrobiÌ im dodatkowo felc we w³asnym zakresie? Nie mam tylko felcarki:]

stek
Wysłany: 2009-07-06, 21:58   
0
UP DOWN

kamilmjk napisał/a:
zamek stan¹³ w miejscu tyle czasu temu, ¿e poprzedni w³aœciciel tego nie pamiêta:)

OK...to robimy spawane. Tylko co:
wyci¹Ì, oczyœciÌ, zabezpieczyÌ i pojechaÌ z gotow¹ blaszk¹, ¿eby ogarneli sobie wszystko, czy zrobiÌ im dodatkowo felc we w³asnym zakresie? Nie mam tylko felcarki:]
Witaj , po co siĂŞ tak angaÂżujesz?poprostu zajedÂź pokaÂż o co chodzi i po sprawie. blacharz zrobi, a co felcarkĂŞ kupisz aby im zrobiĂŚ felc ? dwie stĂłwy w plecy bo tyle kosztuje. zrobio na styk i bĂŞdzie ok. tym bardziej Âże od Âśrodka jest dobrze zabezpieczyĂŚ element. Pzdr.

kamilmjk 
Wysłany: 2009-07-07, 07:22   
0
UP DOWN

Nie no felcarki nie chcĂŞ kupowaĂŚ, myslaÂłem o home made felc:) nie wiem tylko jak wypada zajechaĂŚ do fachowca ;)

Na czasie bêde siê tym zajmowa³. Oczywiœcie muszê znaleŸÌ coœ na wstawkê pod klamkê:)

Powiedzcie mi jeszcze: mam do zrobienia nadkola i bÂłotniki tylne + wlew paliwa. Blacharz powiedzial 250/strone z przygotowaniem do lakierowania. Jak waszym zdaniem wyglÂąda cena? okolice Warszawy.

Ryba 
Wysłany: 2009-07-07, 09:49   
0
UP DOWN

Ciekawe co to znaczy z przygotowaniem do lakierowania ?? Bo jesli kit na goÂłe spawy a od spodu baranek i wszytko wyrĂłwnane "Âżeby byÂło" to chyba bez sensu.
Zobacz sobie ile to jest roboty tutaj http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=1827 To takie samo padeÂłko jak Twoje tylko, Âże wczeÂśniejsza generacja.

kamilmjk 
Wysłany: 2009-07-07, 12:53   
0
UP DOWN

Ryba: znam ten topic na pamiĂŞĂŚ :spoko: zazdroszcze i podziwiam. ZrobiÂłbym to sam po uprzednim zapoznaniu z technikÂą i Âśrodkami, ale nie mam miga:/

U blacharza uprzednio powiedziaÂłem...ma byĂŚ pod lakier i wystawiamy rachunek. 250,-

Ps. znajomy mechanik chciaÂł za to samo, bez rachunku 150,-

Jeszcze po szkole, jakiÂś rok temu pracowaÂłem jako spawacz tig, gdybym wtedy miaÂł taki problem, to w ogĂłle bym nie pytaÂł o opinie na temat ceny usÂłui blacharskiej:D

kamilmjk 
Wysłany: 2009-08-04, 12:52   
0
UP DOWN

CzeœÌ!

Uda³o mi siê znaleŸÌ blacharza, który w formie wspó³pracy, pomo¿e mi doprowadziÌ Hanie do porz¹dku. Jako ¿e obstaje za doborem materia³ów ze swojej strony, chcia³em Was prosiÌ o opinie na temat producentów w bran¿y lakierniczej.

Piszecie w wiĂŞkszoÂści, Âże najlepiej nie mieszaĂŚ produktĂłw odmiennych marek. TrzymajÂąc siĂŞ tej zasady musiaÂłbym zdecydowaĂŚ siĂŞ na konkretnego producenta, bÂądÂź od niej odstÂąpiĂŚ, w jakimÂś niewielkim stopniu...ale kiedy?

-reaktywny
-akrylowy
-szpachle (wypeÂłniajÂąca, wykoĂączeniowa)
-no i lakier...

...z zewn¹trz, samochód bêdzie ca³y lakierowany. Ze wzglêdu na oszczêdnoœÌ (ale t¹ zdrow¹) mowa bêdzie o akrylowym. Projekt przewiduje zmiany w kolorze pokrywy silnika i dachu (czarny)

Sory za rozwi¹z³oœÌ;) z góry dziêki za opinie.

optionall 
Wysłany: 2009-08-04, 14:04   
0
UP DOWN
sklep z lakierami

Propozycja zrobienia tego na MIPIe:

SzpachlĂłwka:
- Mipa P 13 - drobna wykoĂączeniowa
- Mipa P 90 - uniwersalna

Podk³ady na go³¹ blachê
- Mipa Rapidprimer - podkÂład przyczepnoÂściowy 1K
- Mipa 2K Aktivprimer - doskona³a przyczepnoœÌ do ¿elaza szczególnie zalecany do aluminium

PodkÂład wypeÂłniajÂący
- Mipa 4 + 1 Acrylfiller HS - podk³¹d wype³niaj¹cy

lub w komplecie:

http://sklep.optionall.pl...akierowankoinfo

*Lakier akrylowy *
Mipa Miksy PUR HS - lakiery 2K
Grupa I
Grupa I I
Grupa I I I

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu