Autor |
Wiadomość |
 |
kamilmjk
|
Wysłany: 2009-07-02, 18:05 Zabawa z ÂżywicÂą ?
|
0
|
|
|

|
Witam,
Mi³o mi do³¹czyÌ do rona uzytkowników tego forum, tudzie¿ serdecznie chcia³em siê przywitaÌ
Mój pierwszy temat wi¹¿e siê z sytuacj¹, która ujêta jest na zdjêciach. W nied³ugim czasie samochód z racji rdzy na nadkolach zostanie oddany w rêce blacharza. Natomiast mniejsze rzeczy chcia³em zrobiÌ sam. Myœla³em o zastosowaniu ¿ywicy dla wszystkich przypadków poni¿ej. Dla klapy baga¿nika oczywiœcie opcja "zamek out". Proszê o opinie Koledzy.
DSC00942.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 83 raz(y) 54.4 KB |
DSC00941.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 69 raz(y) 69.56 KB |
DSC00940.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 100 raz(y) 67.37 KB |
DSC00939.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 72 raz(y) 73.13 KB |
|
|
|
|
 |
Nurglepl
|
Wysłany: 2009-07-02, 18:24
|
0
|
|
|
|
Ja bym polecaÂł tak:
ZjechaĂŚ to szczotkÂą drucianÂą na flexie.
NastĂŞpnie po dokÂładnym oczyszczeniu daĂŚ podkÂład reaktywny. (niech postoi 24 h)
W tÂą dziurkĂŞ daĂŚ drobine Âżywicy z maÂłym kawaÂłeczkiem maty.
A na resztĂŞ szpachel
PodkÂład
Farbka |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2009-07-02, 19:22
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
|
|
|
 |
kamilmjk
|
Wysłany: 2009-07-02, 19:24
|
0
|
|
|

|
na rancie zrobiÌ miejsce na mate i zawin¹Ì <?>...usztywni to mijsce reperacji. Co do klapy daÌ mate 1+1 300g? mo¿e uda siê bez modelowania jeœli rdza nie posune³a sie wystarczaj¹co pod lampe. |
|
|
|
 |
Nurglepl
|
Wysłany: 2009-07-02, 22:11
|
0
|
|
|
|
No najlepiej by byÂło wspawaĂŚ, ale do tego to juÂż trzeba umiejĂŞtnoÂści.
Nic nie zawijaĂŚ na rantach, bo jak to bĂŞdzie wyglÂądaÂło ?
Ja bym daÂł mate tylko na tylnÂą klapĂŞ (koÂło zamka i lampy) w tÂą dziurĂŞ. Ale najpierw trzeba porzÂądnie oczyÂściĂŚ i daĂŚ podkÂład reaktywny, Âżeby zaraz nie wyszÂło. |
|
|
|
 |
stek
|
Wysłany: 2009-07-02, 22:25
|
0
|
|
|
|
ChÂłopaki, ja bym 1i4 obrobiÂł, natomiast 2i3 wstawka gdyÂż pod tymi parchami bankowo dziury i kÂłopoty. |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2009-07-03, 07:22
|
0
|
|
|
|
ÂŚwiĂŞte sÂłowa,polaĂŚ mu Jak nie usuniesz tej rdzy,to ja przewidujĂŞ opcjĂŞ klapa out za niedÂługi czas. |
|
|
|
 |
kamilmjk
|
Wysłany: 2009-07-03, 10:40
|
0
|
|
|

|
No to nie dobrze jak spawaĂŚ trza bĂŞdzie. ZobaczĂŞ po oczyszczeniu, moÂże to tak Âźle nie wyglÂąda.
jacenty 741: masz na myœli brak mo¿liwoœci zastosowania ¿ywicy w miejsce zamka? Myœla³em o tym, dlatego, ¿e mog¹ byÌ problemy z zabezpieczeniem miejsca spawania od wewn¹trz...w klapie mo¿e nie byÌ dziur by oczyœciÌ i psiukn¹Ì czymœ na przysz³oœÌ.
stek: co proponujesz pod klamkĂŞ?
OdnoÂśnie nastĂŞpowania po sobie kolejnych czynnoÂści: poÂłoÂże podkÂład i mozna jakiÂś czas ÂśmigaĂŚ bez farby, czy nie polecacie. Pytam ze wzglĂŞdu na potencjalne utrudnienia w stosunku do moÂżliwoÂści czasowych.
PS. dziĂŞki za podpowiedÂź |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2009-07-03, 12:47
|
0
|
|
|
|
Zastosowac moÂżesz zawsze,tylko pytanie,ile czasu upÂłynie,zanim nieusuniĂŞta rdza zje blachĂŞ pod spodem do tego stopnia Âże Âżywica teÂż nie bĂŞdzie miaÂła czego siĂŞ trzymaĂŚ.Wniosek:Âżywica w takim miejscu to tylko prowizorka. |
|
|
|
 |
kamilmjk
|
Wysłany: 2009-07-03, 13:33
|
0
|
|
|

|
jacenty 741: powierzchnia zardzewiala zostanie wyciêta, a jeœli nie bêdzie zbyt du¿a, co oka¿e sie po oczyszczeniu, to myœla³em ¿eby ³adnie zabezpieczyÌ kanty i go³¹ blache, a potem po³o¿yÌ ¿ywice 1+1. Spawanie na takiej powierzchni, nie nale¿y ju¿ jednak do prac, które wymagaj¹ duzych umiejêtnoœci, wiêc nie upieram sie przy jednym w weekend zdejmê plastik z klapy i zobacze czy praktycznie bêdzie mozliwe spawania i zabezpieczenie.
MyÂśle jak wstawiĂŚ coÂś pod klamkĂŞ, bo tak jak napisaÂł stek Âżywica chyba nie podejdzie. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2009-07-03, 13:49
|
0
|
|
|
|
2,3, moÂżliwe, Âże i 4 zdjĂŞcie ale nie koniecznie wymagajÂą wyciĂŞcia zgnilizny i wstawienia Âłatek z blachy! inna opcja nie wchodzi w grĂŞ bo rdza zaraz siĂŞ pojawi po kilku tyg lub miesiÂącach... |
|
 |
kamilmjk
|
Wysłany: 2009-07-06, 09:21
|
0
|
|
|

|
Za³¹cze rysunek pogl¹dowy jak plan rysuje/rysowa³ siê w mojej g³owie. Jeœli ¿ywica nie ma tutaj zastosowania, bior¹c pod uwagê, ¿e wykonana reperacja ma cechowaÌ siê ¿ywotnoœci¹...to proszê Koledzy o wyt³umaczenie genezy dzia³ania i tego co eliminuje zastosowanie danej techniki.
KrĂłtki opis:
1. WyciĂŞcie elementu z nowotworem
2. zabezpieczenie krawĂŞdzi po ciĂŞcie <reaktywny>
3. ÂŻywica 1+1 (warstwa maty ze strony zew. i wew.)
4. szlif
5. szpachel
6...etc.
z gĂłry dziĂŞki.
DSC00941.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 107 raz(y) 45 KB |
|
|
|
|
 |
pikacz
|
Wysłany: 2009-07-06, 10:06
|
0
|
|
|
|
skoro masz zamiar taki kawalek wyciac to pozostaje tylko wstawienie nowego kawalka blachy o zywicy zapomnij zwlaszcza ze to miejsce pod zamek !
zamiast kupowac zywice wygrzeb w garazu kawalek blaszki kup jakiegos czteropaka i podjedz do byle jakiego zakladu spawalniczego niech ci przylapia |
|
|
|
 |
kamilmjk
|
Wysłany: 2009-07-06, 11:06
|
0
|
|
|

|
zamek stan¹³ w miejscu tyle czasu temu, ¿e poprzedni w³aœciciel tego nie pamiêta:)
OK...to robimy spawane. Tylko co:
wyci¹Ì, oczyœciÌ, zabezpieczyÌ i pojechaÌ z gotow¹ blaszk¹, ¿eby ogarneli sobie wszystko, czy zrobiÌ im dodatkowo felc we w³asnym zakresie? Nie mam tylko felcarki:] |
|
|
|
 |
stek
|
Wysłany: 2009-07-06, 21:58
|
0
|
|
|
|
kamilmjk napisał/a: | zamek stan¹³ w miejscu tyle czasu temu, Âże poprzedni wÂłaÂściciel tego nie pamiĂŞta:)
OK...to robimy spawane. Tylko co:
wyci¹Ì, oczyœciÌ, zabezpieczyÌ i pojechaÌ z gotow¹ blaszk¹, ¿eby ogarneli sobie wszystko, czy zrobiÌ im dodatkowo felc we w³asnym zakresie? Nie mam tylko felcarki:] | Witaj , po co siê tak anga¿ujesz?poprostu zajedŸ poka¿ o co chodzi i po sprawie. blacharz zrobi, a co felcarkê kupisz aby im zrobiÌ felc ? dwie stówy w plecy bo tyle kosztuje. zrobio na styk i bêdzie ok. tym bardziej ¿e od œrodka jest dobrze zabezpieczyÌ element. Pzdr. |
|
|
|
 |
kamilmjk
|
Wysłany: 2009-07-07, 07:22
|
0
|
|
|

|
Nie no felcarki nie chcĂŞ kupowaĂŚ, myslaÂłem o home made felc:) nie wiem tylko jak wypada zajechaĂŚ do fachowca
Na czasie bêde siê tym zajmowa³. Oczywiœcie muszê znaleŸÌ coœ na wstawkê pod klamkê:)
Powiedzcie mi jeszcze: mam do zrobienia nadkola i bÂłotniki tylne + wlew paliwa. Blacharz powiedzial 250/strone z przygotowaniem do lakierowania. Jak waszym zdaniem wyglÂąda cena? okolice Warszawy. |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2009-07-07, 09:49
|
0
|
|
|

|
Ciekawe co to znaczy z przygotowaniem do lakierowania ?? Bo jesli kit na goÂłe spawy a od spodu baranek i wszytko wyrĂłwnane "Âżeby byÂło" to chyba bez sensu.
Zobacz sobie ile to jest roboty tutaj http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=1827 To takie samo padeÂłko jak Twoje tylko, Âże wczeÂśniejsza generacja. |
|
|
|
 |
kamilmjk
|
Wysłany: 2009-07-07, 12:53
|
0
|
|
|

|
Ryba: znam ten topic na pamiĂŞĂŚ zazdroszcze i podziwiam. ZrobiÂłbym to sam po uprzednim zapoznaniu z technikÂą i Âśrodkami, ale nie mam miga:/
U blacharza uprzednio powiedziaÂłem...ma byĂŚ pod lakier i wystawiamy rachunek. 250,-
Ps. znajomy mechanik chciaÂł za to samo, bez rachunku 150,-
Jeszcze po szkole, jakiÂś rok temu pracowaÂłem jako spawacz tig, gdybym wtedy miaÂł taki problem, to w ogĂłle bym nie pytaÂł o opinie na temat ceny usÂłui blacharskiej:D |
|
|
|
 |
kamilmjk
|
Wysłany: 2009-08-04, 12:52
|
0
|
|
|

|
CzeœÌ!
Uda³o mi siê znaleŸÌ blacharza, który w formie wspó³pracy, pomo¿e mi doprowadziÌ Hanie do porz¹dku. Jako ¿e obstaje za doborem materia³ów ze swojej strony, chcia³em Was prosiÌ o opinie na temat producentów w bran¿y lakierniczej.
Piszecie w wiĂŞkszoÂści, Âże najlepiej nie mieszaĂŚ produktĂłw odmiennych marek. TrzymajÂąc siĂŞ tej zasady musiaÂłbym zdecydowaĂŚ siĂŞ na konkretnego producenta, bÂądÂź od niej odstÂąpiĂŚ, w jakimÂś niewielkim stopniu...ale kiedy?
-reaktywny
-akrylowy
-szpachle (wypeÂłniajÂąca, wykoĂączeniowa)
-no i lakier...
...z zewn¹trz, samochód bêdzie ca³y lakierowany. Ze wzglêdu na oszczêdnoœÌ (ale t¹ zdrow¹) mowa bêdzie o akrylowym. Projekt przewiduje zmiany w kolorze pokrywy silnika i dachu (czarny)
Sory za rozwi¹z³oœÌ;) z góry dziêki za opinie. |
|
|
|
 |
optionall
|
Wysłany: 2009-08-04, 14:04
|
0
|
|