Szukaj FAQ Album

Zamknięty przez: przemo1972 2009-07-27, 16:24
Autor Wiadomość
michalk66
Wysłany: 2009-07-11, 11:43   Gun Devilbiss z dolnym zbiornikiem
0
UP DOWN

witam wszystkich,

chcia³em sobie pomalowaÌ furê, troszkê siê tym interesujê, traktujê to jako Hobby po pracy :) . Po¿yczy³em od znajomego pistolet Devilbiss JGA-544 z dolnym zbiornikiem podciœnieniowym (dokupi³em do niego zbiornik bo nie by³o). Wszystkie ³adnie wyczyszczone elementy z³o¿y³em do kupy i rozpocze³êm próby. Okaza³o siê, ¿e czy maksymalnie rozkrêconej farbie na pistolecie farby leci bardzo ma³o, szerokoœÌ "wi¹zki" maluj¹cej jest bardzo ma³a no i przy natryskiwaniu bardzo czêsto wystêpuj¹ chwilowe przerwy w podawaniu farby (leci samo powietrze, bez farby), Nie bardzo wiem co mo¿e byÌ tego przyczyn¹ no i najwa¿niejesz co pistolety z dolnym zbiornikiem s¹ warte bez pompy farby.

z gĂłry dziĂŞki za pomoc.

Nurglepl 
Wysłany: 2009-07-11, 17:16   
0
UP DOWN

Ja Ci powiem tyle.
Lakierowanie caÂłego autka u lakiernika wyniesie CiĂŞ coÂś koÂło 3000 zÂł, czyli:

1. 1000 zÂł - sprĂŞÂżarka - Kupujesz sprĂŞÂżareczkĂŞ z minmalnÂą wydajnoÂściÂą 250 l. Czyli musi byĂŚ 2-tÂłokowa i przynajmniej 50 L, aby starczyÂło wiatru na lakierowanie elementami.

2. 400 zÂł - pistolet - ja bym CI poleciÂł STAR EVO V2 LVLP z dyszÂą 1.4

3. 80 zÂł - pistolet do podkÂładu - Ja sobie kupiÂłem FOBO LUX HP z dyszÂą 2.0

4. 100 z³ - przewód - w castoramie kupisz na metry przewodzik 10 mm œrednicy w œrodku. 10 metrów polecam. Do tego z³¹czki.

5. 300 zÂł - filtry, reduktory. Do pistolecikĂłw przydaÂły by siĂŞ reduktory i filtry.
Ja jeszcze nie zainwestowaÂłem w filtr przygotowania powietrza (mam narazie tylko filterki pod pistolecikami. Ale niedÂługo sobie kupie zestawik CKD za 200 zÂł.

Czyli wydatki 1580 zÂł + materiaÂły do lakierowania.

Zalety:
- masz sprzĂŞcik do wÂłasnych napraw, znajomym moÂżesz coÂś zrobiĂŚ itd
- wkoĂącu to Twoje HOBBY :) , czyli tak jak u mnie :) . Ja juÂż kase wydaÂłem i teraz nawet zarabiam po pracy dÂłubiÂąc w garaÂżu :) . Nie krocie, bo to znajomym i sobie, rodzinie.

A co do Twojego problemu z tym pistoletem, to moÂże:
- farba gĂŞsta
- brudy w farbie
- za maÂła dysza
- pistolet walniĂŞty

baqo 
Wysłany: 2009-07-11, 17:51   
0
UP DOWN

Nurglepl napisał/a:
Lakierowanie caÂłego autka u lakiernika wyniesie CiĂŞ coÂś koÂło 3000 zÂł, czyli:
Nurglepl napisał/a:
Ja juÂż kase wydaÂłem i teraz nawet zarabiam po pracy dÂłubiÂąc w garaÂżu :)
jak piszesz w ten sposĂłb o lakierniku to pomyÂśl kim ty jesteÂś??? a moÂże branÂża lakiernik juÂż w ogĂłle nie powinna istnieĂŚ???bo po co???
Nurglepl napisał/a:
- wkoĂącu to Twoje HOBBY :)
hobby to s¹ rybki ,znaczki itp. a to co ty robisz to wykroczenie ponad prawo!!!Nurglepl, jak chcesz sobie mieÌ to hobby ,to za³ó¿ legaln¹ lakierniê,p³aÌ podatki ,a nie szczyÌ siê swoim gara¿owaniem na publicznym forum!!! tak siê sk³ada ¿e ja jestem tym lakiernikiem ,a ty odbierasz mi chleb jad¹c po najmniejszej linii oporu.
Nurglepl napisał/a:
akurat to forum dla lakiernikĂłw a nie garaÂżowcĂłw!!! :D :D :D

michalk66
Wysłany: 2009-07-11, 18:45   
0
UP DOWN

dysze mam 1.4 to powinna w zupeÂłnoÂści wystarczyĂŚ do akrylu, farbĂŞ rozcieĂączaÂłem juÂż do tego stopnia, Âże laÂła siĂŞ jak woda, a zresztÂą po wlaniu samego rozpuszczalnika lub benzyny do Âśrodka teÂż wystĂŞpujÂą takie zjawiska jak opisaÂłem, czyli wychodzi na to, Âże pistolet jest uszkodzony, ciekwa jestem tylko co moÂże siĂŞ w takim pistolecie uszkodziĂŚ ??

odnoœnie wypowiedzi baqo to nie ma co przesadzaÌ, dla nurglepl te¿ jest to hobby, a to ¿e po godzinach robi coœ ZNAJOMYM i RODZINIE to nic z³ego ze spo³ecznego punktu widzenia, a s¹dze ¿e gdyby na lakierowaniu b³otnika znajomemu zarobi³ na czysto flaszkê (30 z³). to Tobie, Banqo nawet by siê niechcia³o r¹k brudziÌ za tak¹ sumê! Ciekaw tylko jestem, czy Ty Baqo prowadz¹Ì t¹ lakierniê, na ka¿d¹ robotê wystawiasz rachunek, nawet jeœli klient nie chce? Jeœli tak to naprawdê powinieneœ byÌ wzorem prawowitoœci. Jak to siê mówi "Biznes is Biznes" :) :) :)

baqo 
Wysłany: 2009-07-11, 19:39   
0
UP DOWN

michalk66 napisał/a:
Ciekaw tylko jestem, czy Ty Baqo prowadz¹Ì t¹ lakierniê,
prowadzĂŞ i nie w szopie zbitej z desek.a nawet gdybym to robiÂł na dziko to nie miaÂłbym czelnoÂści aby jawnie na forum odradzaĂŚ komuÂś napraw na legalnej lakierni.
Nurglepl napisał/a:
to tak jakbyÂś wsadziÂł palca w gniazdo os . na tym forum sÂą nie tylko garaÂżmeni ale i legalni lakiernicy

Nurglepl 
Wysłany: 2009-07-11, 20:48   
0
UP DOWN

Przepraszam BAQO. WiĂŞcej nikomu nie bĂŞdĂŞ doradzaÂł kupna pistoletu, czy sprzĂŞtu.
TwĂłj chleb.
A teraz ja Ci powiem.
ÂŚniadanie, obiad, kolacja wychodzisz z domu i idziesz do restauracji. Kucharz teÂż musu zarobiĂŚ !!.
BranÂża KUCHARZ nie powinna istnieĂŚ ?
Co ??, nie staĂŚ CiĂŞ ?
Tak samo moi znajomi niektĂłrzy. Nie pojadÂą do lakierni bo ich niestaĂŚ. A jechaĂŚ z golfem II, czy astrÂą I i pÂłaciĂŚ za element 450 zÂł ?, gdzie u mnie zapÂłaci 100 zÂł za kilka elementĂłw, zaleÂżnie od czasu. Auto jest taĂąsze niÂż malowanie.
WiĂŞc lepiej Âżeby jeÂździli zardzewiaÂłymi, zgnitymi.

No to juÂż zamawiaj pizze, jak Ci siĂŞ nie chce wychodziĂŚ z domu ?, albo do restauracji na kolacje.

baqo napisał/a:
prowadzĂŞ i nie w szopie zbitej z desek
No niestety tu nie trafi³eœ. Jak sugerujesz siê zdjêciami z malowania felg to jesteœ w b³êdzie. Tam samochodem siê nie wjedzie, a ja jakoœ lakierowa³em w pomieszczeniu, tylko ¿e w swoim gara¿u, a nie szopie znajomego.

Ja tÂą wypowiedziÂą koĂączĂŞ gadkĂŞ. WiĂŞcej siĂŞ odzywaĂŚ nie bĂŞdĂŞ w tej sprawie.

PowracajÂąc do tematu, to znawcÂą pistoletĂłw nie jestem, ale na chÂłopski rozum to raczej nic nie powinno siĂŞ zepsuĂŚ, iglica moÂże siĂŞ wykrzywiĂŚ (objawem tego by byÂło chlapanie kropelkami, i krzywy strumieĂą). Ale wedÂług mnie to moÂże jest coÂś zatkane w miejscu gdzie siĂŞ nie dojdzie z papierkiem, czy igieÂłkÂą.

stek
Wysłany: 2009-07-11, 21:18   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
akurat to forum dla lakiernikĂłw a nie garaÂżowcĂłw!!! :D :D :D

czy aby nie przesadziÂłeÂś z tym stwierdzeniem? czytam Twoje posty i nie Âładnie postÂąpiÂłeÂś wypowiadaĂŚ siĂŞ w ten sposĂłb. Ja nie jestem lakiernikiem z zawodu i co?mam spadaĂŚ?, tĂŞÂż dorywczo robiĂŞ, moja przygoda z lakierowaniem sie zaczĂŞÂła to Ty zapewne jeszcze siusiaÂłeÂś w pieluchy, pzdr.

@Michalk66 sprawdÂź moÂże zabrudzony lub coÂś Âźle poskĂŞcaÂłeÂś, brak farby, to jedno a miotÂła to druga regulacja, poprubuj.

przemo1972 
Wysłany: 2009-07-11, 22:22   
0
UP DOWN

Nurglepl napisał/a:

Miejsce takich samochodow jest na zlomie! Uwazam ze jesli kogos nie stac na utrzymanie samochodu niech jezdzi tramwajem.Temat przenosze do dzialu "Pomoc dla amatorow".

baqo 
Wysłany: 2009-07-11, 22:56   
0
UP DOWN

stek napisał/a:
moja przygoda z lakierowaniem sie zaczĂŞÂła to Ty zapewne jeszcze siusiaÂłeÂś w pieluchy, pzdr.
ja mam 40tkê na karku i d¹¿ê do profesjonalnego warsztatu ,a ty ,nawet jesteœ starszy ,to siê ch³opie zatrzyma³eœ na gara¿u i to koniec twoich marzeù .
stek napisał/a:
nie jestem lakiernikiem z zawodu i co?mam spadaĂŚ?,
jesteÂś stary ,ale ci powiem Âże lakiernictwo w czasach teraÂżniejszych to nie zabawa w klocki.czytajcie caÂłe forum,a potem siĂŞ udzielajcie! hobbiÂści lakiernicy ,co sobie czasem dorobiÂą :D :D zrozum jeden z drugim Âże to nie jest zabawa ,a hobby bardzo drogie i wymagajÂące.
przemo1972 napisał/a:
Uwazam ze jesli kogos nie stac na utrzymanie samochodu niech jezdzi tramwajem.
ale dobrze Âże jest forum lakiernicze ,gdzie moÂżna komuÂś doradziĂŚ przed caÂłym Âświatem" ty nie jedÂż do lakiernika" bo oni sÂą drodzy :D :D lepiej zorganizuj sobie swĂłj sprzĂŞt to jeszcze zarobisz.
Nurglepl napisał/a:
gdzie u mnie zapÂłaci 100 zÂł za kilka elementĂłw,
a tego juÂż nie skomentujĂŞ!!! za symbolicznÂą stĂłwĂŞ :D
stek napisał/a:
czytam Twoje posty i nie Âładnie postÂąpiÂłeÂś wypowiadaĂŚ siĂŞ w ten sposĂłb
dlaczego nie?,
Cytat:
Przepraszam BAQO.
Nurglepl juÂż mnie przeprosiÂł,ale mĂłwiÂąc szczerze to bardzo mnie to poruszyÂło. stek, braknie ci wyobraÂżni ,aby postawiĂŚ siĂŞ w mojej sytuacji.

przemo1972 
Wysłany: 2009-07-12, 03:07   
0
UP DOWN

Nurglepl napisał/a:
Tak samo moi znajomi niektĂłrzy. Nie pojadÂą do lakierni bo ich niestaĂŚ. A jechaĂŚ z golfem II, czy astrÂą I i pÂłaciĂŚ za element 450 zÂł ?, gdzie u mnie zapÂłaci 100 zÂł za kilka elementĂłw, zaleÂżnie od czasu. Auto jest taĂąsze niÂż malowanie.

I historia sie powtarza...Chyba cos w temacie:
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2436

stek
Wysłany: 2009-07-12, 07:29   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
stek napisaÂł/a:
nie jestem lakiernikiem z zawodu i co?mam spadaĂŚ?,
jesteÂś stary ,ale ci powiem Âże lakiernictwo w czasach teraÂżniejszych to nie zabawa w klocki.czytajcie caÂłe forum,a potem siĂŞ udzielajcie! hobbiÂści lakiernicy ,co sobie czasem dorobiÂą zrozum jeden z drugim Âże to nie jest zabawa ,a hobby bardzo drogie i wymagajÂące.

Zgadzam siê z Tob¹, ¿e nie zabawa i drogie hobby, Zrozum przyjacielu ¿e nie trzeba byÌ Lakiernikiem aby posiadaÌ potencja³ wiedzy. Fajnie ¿e d¹¿ysz do profesjonalizmu, idziesz akurat wtym kierunku, ale nie wszyscy musz¹ byÌ malarzami aby to robiÌ. Ja na przyk³ad mama pracê inn¹, a dorywczo od kilku lat sobie maluje nawet w gara¿u! Tak ¿e widzisz ¿e to nie mój chleb powszedni. Szanujê Cie na forum ale b¹d¿ trochê wyrozumia³y dla takich w³aœnie userów. Pozdrawiam.

adamndg 
Wysłany: 2009-07-12, 10:48   
0
UP DOWN

Ja rowniez mam inna prace, napewno trudniejsza i wymagajaca wiekszej fachowosci niz lakierowanie.

kalbi 
Wysłany: 2009-07-12, 11:21   
0
UP DOWN

adamndg napisał/a:
Ja rowniez mam inna prace, napewno trudniejsza i wymagajaca wiekszej fachowosci niz lakierowanie.
a co to za praca?

kalbi 
Wysłany: 2009-07-12, 11:22   
0
UP DOWN

adamndg napisał/a:
Przeciez papiery lakiernika mozna otrzymac po ukonczeniu kilkudniowego kursu.
i co daja takie papiery?

przemo1972 
Wysłany: 2009-07-12, 12:08   
0
UP DOWN

adamndg napisał/a:
Przeciez papiery lakiernika mozna otrzymac po ukonczeniu kilkudniowego kursu.

Panie adamndg, pisze pan bzdury.Jak na dwa pierwsze posty na tym forum obydwa to mokre siano!Warn! Prosze pisac na temat!Pomijajac to ze taki papier mozna uzyc tylko w celach higienicznych taki kurs to lipa.Zaden(powtarzam-ZADEN)szanujacy sie warsztat nie przyjmie do pracy lakiernika bez praktyki, stazu i referencji!!!A wlasna jednoosobowa firma dla takiego kursanta to stapanie po cienkim lodzie!

Nurglepl 
Wysłany: 2009-07-12, 14:35   
0
UP DOWN

przemo1972 lepiej bĂŞdzie jak zablokujesz temat.
No chyba Âże ktoÂś chce siĂŞ wypowiedzieĂŚ to przypominam ostatnie zdanie pytajÂącego

michalk66 napisał/a:
dysze mam 1.4 to powinna w zupeÂłnoÂści wystarczyĂŚ do akrylu, farbĂŞ rozcieĂączaÂłem juÂż do tego stopnia, Âże laÂła siĂŞ jak woda, a zresztÂą po wlaniu samego rozpuszczalnika lub benzyny do Âśrodka teÂż wystĂŞpujÂą takie zjawiska jak opisaÂłem, czyli wychodzi na to, Âże pistolet jest uszkodzony, ciekwa jestem tylko co moÂże siĂŞ w takim pistolecie uszkodziĂŚ ??

KtoÂś inny bĂŞdzie szukaÂł odpowiedzi na podobny problem, to kaÂżdy szybko napisze Âże "juÂż byÂło", "Jest wyszukiwarka", "UÂżyj opcji szukaj" , a tak na serio to co byÂło w odpowiedzi ?, praktycznie nic.

kalbi 
Wysłany: 2009-07-12, 15:16   
0
UP DOWN

adamndg napisał/a:
Lakiernik to zadna sztuka, to zwykla fizyczna praca do ktorej nie potrzeba wygorowanych preferencji, a wiec Panowie lakiernicy przestancie sie puszyc:)
powiedz mi czym siê zajmujesz, bo napisa³eœ, ¿e trudniejsza i wymagaj¹ca wiêcej fachowoœci. Co do zawodu lakiernika to nie jest to prosty temat wg mnie. Ja siê uczê ci¹gle w tym temacie. S¹ prace trudniejsze i ³atwiejsze do wykonania, tak¿e nie piedrol, ¿e to ³atwizna, tu liczy siê czas i to, ¿e ma byÌ elegancko zrobione, i ¿eby klient nie wróci³ za 5 miesiêcy, ¿e coœ mu wy³azi itd.... Tu siê nikt nie puszy ale wiêkszoœÌ siedzi w tym po ³okcie i takie teksty typu, ¿e to ³atwa robota nie s¹ na miejscu wiêc powtarzam czym siê zajmujesz zawodowo ??

przemo1972 
Wysłany: 2009-07-12, 16:29   
0
UP DOWN

Travolta napisał/a:

wow te papiery daja bardzo duÂżo dziĂŞki nim dostaniesz znizke na wszystkie lakiery ok.22% :spoko:

Nie lubie czytac bzdur Travolta,prowokujesz do klotni, za malo konkretow, za duzo siana!
Jeszcze jeden glupi post, i nie Bedziesz mial gdzie pisac!

kondzik 
Wysłany: 2009-07-12, 16:31   
0
UP DOWN

przemo1972 napisał/a:
Nurglepl napisał/a:

Miejsce takich samochodow jest na zlomie! Uwazam ze jesli kogos nie stac na utrzymanie samochodu niech jezdzi tramwajem.Temat przenosze do dzialu "Pomoc dla amatorow".

sory, ze sie wtrace, ale moim zdaniem kazdy robi to co lubi i uwaÂża za dobre.Tak samo z autami, kazdy jezdzi tym na co go stac, lub tym czym lubi i tak samo z lakierowaniem, sie spinacie, ze ktos chce sobie lub sasiadowi umalowac cos w garazu/szopie, boli Was to ze Oni zarabia, a Wy nie?

przemo1972 
Wysłany: 2009-07-12, 16:46   
0
UP DOWN

kondzik napisał/a:
przemo1972 napisał/a:
Nurglepl napisał/a:

sory, ze sie wtrace, ale moim zdaniem kazdy robi to co lubi i uwaÂża za dobre.Tak samo z autami, kazdy jezdzi tym na co go stac, lub tym czym lubi i tak samo z lakierowaniem, sie spinacie, ze ktos chce sobie lub sasiadowi umalowac cos w garazu/szopie, boli Was to ze Oni zarabia, a Wy nie?

OK, ale niech nie przyjezdzaja na poprawki.Nie pracuje w Polsce, ale znam ten problem.Jezeli ktos chce reanimowac 15 letniego wraka zywica i szpachla to niestety nie tedy droga!Miejsce wrakow jest na zlomie.Jezdzij sobie czym chcesz, pod warunkiem ze stan techniczny auta nie bedzie stwarzal zagrozenia dla innych.Tak trudno to pojac?
PS
Panowie, zagladaja tu ludzie ktorzy oczekuja pomocy, piszemy w temacie!

baqo 
Wysłany: 2009-07-12, 20:35   
0
UP DOWN

adamndg napisał/a:
W koncu lakierowanie nie jest az takie trudne,
:D :D :D mowa o jakoÂści garaÂżowca ,gdzie za robotĂŞ za darmo ,to siĂŞ nikt do niczego nie doczepi:D :D :D
ale skoĂączmy ten temat :!: :!: :!:

przemo1972 
Wysłany: 2009-07-12, 21:19   
0
UP DOWN

michalk66 napisał/a:
Okaza³o siê, ¿e czy maksymalnie rozkrêconej farbie na pistolecie farby leci bardzo ma³o, szerokoœÌ "wi¹zki" maluj¹cej jest bardzo ma³a no i przy natryskiwaniu bardzo czêsto wystêpuj¹ chwilowe przerwy w podawaniu farby (leci samo powietrze, bez farby), Nie bardzo wiem co mo¿e byÌ tego przyczyn¹ no i najwa¿niejesz co pistolety z dolnym zbiornikiem s¹ warte bez pompy farby.

1 Nieszczelne polaczenie korpus pistoletu-rurka podajaca "towar"(czy ta rurka nie jest zapchana? Moze nie dokrecona?Pistolet pobiera "lewe"powietrze :tak: )
2 Nieszczelnosc korpusu pistoletu z iglica (uszczelniacze iglicy-typowe objawy dot.pistoletow z dolnym zbiornikiem)
3 Nieszczelne polaczenie korpus- dysza lakieru.
Sposobem na sprawdzenie szczelnosci pistoletu jest pokrycie go warstewka np.plynu do mycia naczyn, i podanie cisnienia na rurke pobierajaca farbe.W miejscach nieszczelnych polonczen pojawia sie "banki".Mysle ze pistolet jest OK, tylko jest zle poskladany.Test z "ludwikiem" przeprowadzamy przy odkreconym "motylku"(dysza powietrza)

PROJEKTER
Wysłany: 2009-07-24, 11:12   
0
UP DOWN

PrzeczytaÂłem tÂą wymianĂŞ opinii i …wiem Âże nie zupeÂłnie na temat … ale wtrÂącĂŞ swoje zdanie.

Nie ma nic zÂłego w tym ze ktoÂś hobbystycznie w ramach wolnego czasu lakieruje we wÂłasnym garaÂżu swĂłj samochĂłd …. lub brata, Âżony dziewczyny, czy rodzicĂłw. Malujcie i piszcie na forum z proÂśbÂą o poradĂŞ fachowcĂłw / zawodowcĂłw. TAK JAK JEST W TEMACIE PYTAJÂĄCEGO !. Ale moi mili panowie - jak weÂźmiecie za swÂą pracĂŞ - choĂŚ 1 zÂł ! ... to juÂż nie jesteÂście amatorami realizujÂącymi swoje hobby tylko dziaÂłajÂącymi niezgodnie z prawem - zÂłodziejami ! Jak ktoÂś chce prowadziĂŚ biznes oparty o lakierowanie to musi ponieœÌ nakÂłady inwestycyjne i od razu, lub kroku po kroku wypeÂłniĂŚ wszystkie wymogi prawne i techniczne. Do³¹czam siĂŞ do opinii tych ktĂłrzy napisali, Âże to bardzo trudny i wymagajÂący zawĂłd. Od siebie dodam, Âże jeszcze niewdziĂŞczny ... jeden b³¹d na ktĂłrymkolwiek etapie pracy i trzeba czĂŞsto zaczynaĂŚ od nowa. SÂą Âłatwiejsze sposoby na zarabianie pieniĂŞdzy ! ÂŁadnie polakierowaĂŚ to poÂłowa sukcesu ... to jeszcze musi wytrzymaĂŚ z rok albo dwa, a czasami nawet 7 .... i nie odpaœÌ za bramÂą . Dlatego konieczna jest taka ogromna wiedza na temat materia³ów i zasad ich stosowania. MachaĂŚ pistoletem moÂżna siĂŞ nauczyĂŚ w 3 dni, a lakiernictwa nie daje siĂŞ opanowaĂŚ nigdy, bo bez przerwy zmieniajÂą siĂŞ zasady technologiczne urzÂądzenia i materiaÂły ... a do tego jeszcze taki lakiernik we wÂłasnym warsztacie musi byĂŚ szefem pÂłaciĂŚ podatki znaĂŚ przepisy, umieĂŚ wystawiĂŚ fakturĂŞ policzyĂŚ pensje, zapÂłaciĂŚ ZUS i ... TO NIE MA KOÑCA !

AMATOR - to ktoÂś kto nie czerpie zyskĂłw z tego co robi choĂŚ technicznie moÂże w tym byĂŚ czĂŞsto lepszy niÂż wielu zawodowcĂłw ( jak ktoÂś lubi to robiĂŚ i ma pieniÂądze to czĂŞsto ma sprzĂŞt lepszy niÂż niektĂłre warsztaty )... ale jak ktoÂś udaje Âże jest amatorem bo nie prowadzi firmy i lakieruje samochody za 1 zÂł, lub 30 zÂł, lub za flaszkĂŞ ... to jest zÂłodziejem ! ... i dlatego bardzo dobrze, Âże wszystkie przepisy o ktĂłrych czĂŞsto piszĂŞ sÂą tak restrykcyjne. One nie dotyczÂą amatorĂłw tylko zawodowcĂłw i tych niby warsztatowcĂłw co udajÂą Âże nie majÂą firmy, a za lakierowanie biorÂą pieniÂądze ! a takich naleÂży tĂŞpiĂŚ … panowie ! Tylko, Âże tym to juÂż siĂŞ zajmuje co raz skuteczniej aparat urzĂŞdniczy i kontrolny ... wiĂŞc jak ktoÂś chce ryzykowaĂŚ niech ryzykuje ... ale na poparcie zawodowcĂłw w branÂży to raczej niech nie liczy !

@nurglepl - kucharzy teÂż to dotyczy … bo jak zacznie ktoÂś gotowaĂŚ w domu i sprzedawaĂŚ to jedzenie …. to SANEPID wdepcze go w podÂłogĂŞ ! … ale sam dla siebie to moÂże gotowaĂŚ nawet Âślimaki z jarzĂŞbinÂą - jak lubi … i jeœÌ je z rodzinÂą !

Jak siĂŞ ktoÂś poczuÂł uraÂżony to ... bardzo dobrze ;P Mam nadziejĂŞ, Âże nadchodzi
czas porz±dków ! ... i ¿e wreszcie siê skoñczy to biedowanie i kombinowanie. TU W EUROPIE KA¯DY CHCE GODZIWIE ZARABIAÆ NA RODZINÊ I JEJ UTRZYMANIE. Za wizytê u lekarza trzeba zap³aciæ 200 z³ ...i za leki drugie tyle ! Jak ciê nie staæ to siê ubezpiecz ... albo umieraj !!! Z samochodami musi byæ tak samo ... albo niech p³aci ubezpieczyciel ... albo na z³om ! .... a nie do znachora na wsi i leczenie zió³kami !!!

No-limit
Wysłany: 2009-07-24, 12:52   Re: Gun Devilbiss z dolnym zbiornikiem
0
UP DOWN

michalk66 napisał/a:
Nie bardzo wiem co moÂże byĂŚ tego przyczynÂą no i najwaÂżniejesz co pistolety z dolnym zbiornikiem sÂą warte bez pompy farby..

Nigdy nie robi³em takim pistoletem,ale obi³o mi siê o uszy,¿e przyczyn¹ mo¿e byÌ za ma³a iloœÌ
lakieru w zbiorniku.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi