Autor |
Wiadomo¶æ |
|
ferek94
|
Wys³any: 2009-07-11, 06:56 Malowanie czerwonym akrylem
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich
Chcia³bym was co¶ zapytaæ odno¶nie mojego malowania przy volkswagenie.
Wygl±da to tak:
To nadkole zgryz³ pies (listwê ju¿ ¶ci±gn±³em)teraz to wyszpachluje, wypodk³aduje itd..
Ale pó¼niej przy malowaniu nie wiem co i jak, malowa³em ostatnio metalikiem, podobno akrylem jest ³atwiej ale jako¶ nie jestem do tego przekonany
Farbê ju¿ mam, aha farbê mam mieszaæ tylko z rozcieñczalnikiem w proporcjach takich jak pisze producent..??i gotowe??
Na ile mam k³a¶æ warstw???
W tym przypadku bêdzie cieniowanie?gdzie?
no to tyle
...idê braæ siê za to szpachlowanie.
bedê pó¼niej mam nadzieje ¿e ju¿ kto¶ mi doradzi co i jak
Pzdr |
|
|
|
|
ferek94
|
Wys³any: 2009-07-20, 22:09
|
0
|
|
|
|
W³a¶nie skoñczy³em lakierowanie, teraz zosta³a tylko polerka, nied³ugo dodam foto jak wyszed³ efekt koñcowy ;]
...jeden minus to taki ¿e jak na zdjêciu widaæ ¿e porobi³o siê kilka takich ma³ych kropek ale my¶lê ¿e to przez to ¿e nie posiadam odwadniacza, jak my¶licie???jak kupiê odwadniacz to nie bêdzie kropek???
Pzdr |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2009-07-20, 22:49
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 305 Sk±d: Gryfino
|
Ja niestety na zdjêciu na widzê kropek. Ale jak sprê¿arka pluje CI wod± to te kropki s± tego przyczyn±.
Ale ogólnie ³adna robota, tylko szkoda ¿e okleja³e¶ ta¶m± i lakierowa³e¶ do ta¶my, teraz bêdzie próg i mocno odciêta ró¿nica w jako¶ci i mo¿liwa te¿ ró¿nica w barwie bardzo widoczna. |
|
|
|
|
ferek94
|
Wys³any: 2009-07-20, 23:06
|
0
|
|
|
|
w³a¶nie nie, stara³em siê nie tak bardzo do ta¶my i przy ta¶mie jest taka cieniutka warstwa lakieru(przypylona), ale i tak za bardzo pojecha³em ...nastêpnym razem ju¿ takiego b³êdu nie pope³niê na szczê¶cie po odklejeniu ta¶my nie ma du¿ego progu mam nadzieje ¿e siê szlifie 2000 , nastêpnie G3 Faracella polerka, a na koniec jaki¶ wosk i gites. |
|
|
|
|
Ryba
|
Wys³any: 2009-07-21, 06:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 430 Sk±d: Radomsko
|
Bêdzie widaæ tak czy tak, lepiej by³o cieniowaæ. Kropki to niestety problem, bo albo zetrzesz lakier a¿ do kropek - bedzie baaardzo cienki, albo je zostawisz i bêdzie je widaæ |
|
|
|
|
ferek94
|
Wys³any: 2009-07-21, 06:47
|
0
|
|
|
|
no wiem ale tych kropek strasznie nie ma, bêdzie dobrze |
|
|
|
|
vit
|
Wys³any: 2009-07-22, 18:41
|
0
|
|
|
|
A wiecie co mo¿e byæ powodem powstawania plam, takich ogromnych kraterów ( farba siê rozwarstnia³a ) tylko w jednym miejscu.
Element jest malowany akrylem czerwonym. |
|
|
|
|
stek
|
Wys³any: 2009-07-22, 19:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 235 Sk±d: ok kraków
|
vit napisa³/a: | A wiecie co mo¿e byæ powodem powstawania plam, takich ogromnych kraterów ( farba siê rozwarstnia³a ) tylko w jednym miejscu.
Element jest malowany akrylem czerwonym. |
Prawdopodobnie powsta³y w wyniku pêkniêæ pow³oki pod wp³ywem wahañ temperatury, a tak¿e niew³a¶ciwego zestawienia materia³ów lakierniczych pod wzglêdem ich elastyczno¶ci co prowadzi do powstawania naprê¿eñ (np. twarda szpachlówka poliestrowa i termoplastyczny lakier akrylowy) mo¿e byæ równie¿ za bardzo dolany lakier a czas miedzy warstwami za krótki -na odparowanie. zeszlifowaæ i ponownie zrobiæ w³a¶ciwymi komponentami.Pzdr. |
|
|
|
|
vit
|
Wys³any: 2009-07-22, 21:29
|
0
|
|
|
|
Yhy po czêsci siê zgadza mój proces lakierniczy. Gdzie¶ to tutaj czyta³em lecz nie kojarze gdzie, Jakie powinny byæ odstêpy po miedzy warstwami.
A i co najwa¿niejsze maluje w warunkach gara¿owych, przy jakiej pogodzie najlepiej lakierowaæ? |
|
|
|
|
Ryba
|
Wys³any: 2009-07-23, 06:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 430 Sk±d: Radomsko
|
W ka¿dej, tylko nalezy stosowaæ odpowiednie komponenty ! szybki/wolny rozpuch i utwardzacz, ewentualnie przyspieszacz |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-07-23, 09:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
Ryba napisa³/a: | W ka¿dej, tylko nalezy stosowaæ odpowiednie komponenty ! szybki/wolny rozpuch i utwardzacz, ewentualnie przyspieszacz |
Broñ sie przed przyspieszaczem/akceleratorem/.To jest ostateczno¶æ przy niskich temp..Przy obecnych temp. wolny roz. i utwardzacz standard lub nawet utwardzacz wolny/do kabin/,je¶li nie chcesz zrobiæ "MORY" . |
|
|
|