Autor |
Wiadomo¶æ |
|
f_maciej
|
Wys³any: 2009-08-13, 20:43 4 warstwowy lakier
|
0
|
|
|
|
Elosz. Witam szanowne grono. Mam do pomalowania plastiki od sqterka. . . Ogólnie nie by³oby problemu,ale lakierek to arancio ishtar, wiem co mam zrobiæ,ale tylko do podk³adu... Kumpel dorabia³ ten lakier i dosta³:
bazê bia³±(podsypka)
bazê czerwon±(podsypka)
bazê w³a¶ciw±, czyli pomarañcz no i bezbarwny na to,ale jak na³o¿yæ te podsypki?? Do pe³nego pokrycia elementu?? czy tylko pó³warstwy?? Bia³a idzie jako pierwsza, czerwon± nak³adaæ jak bia³a zmatowieje, czy po 24h?? Mia³ kto¶ do czynienia z czym¶ takim?? Pomo¿ecie?? |
|
|
|
|
Ari29
|
Wys³any: 2009-08-14, 07:34
|
0
|
|
|
|
Witam
Malowalem takim lakierem kiedys Yamahe R1,ta biala podsypka jak piszesz to traktuj jak podk³ad bia³y dlatego ze ta czerwona baza s³abo kryje mnie sie udalo pomalowac bez tego bialego podk³adu ale ³atwiej jest z tym podk³adem.Ja bym pomalowal bialym podk³adem jak wyschnie to zmatowil a potem to juz normalnie ta czerwona baza potem zamiast zwyk³y bezbarwny to ten zakrapiany czyli pomarancz i na koniec bezbarwny |
|
|
|
|
f_maciej
|
Wys³any: 2009-08-14, 09:46
|
0
|
|
|
|
Czyli bia³± do pokrycia, na to przepyliæ czerwon± i pó¼niej pomarañcz itd?? Jakie odstêpy czasowe pomiêdzy bia³± i czerwon± baz±?? |
|
|
|
|
Ari29
|
Wys³any: 2009-08-14, 11:03
|
0
|
|
|
|
Ja biala traktowalbym jako podklad czyli po zmatowieniu normalnie czerwona baza pomaluj ok 20 min przerwy bo to szybko schnie choc zalezne tez gdzie to bedziesz malowa³ a potem ten pomarancz dotad az zmieni kolor jaki byl orginal bo po tej czerwonej bazie bedziesz calkiem inny kolor dopiero ten pomarancz zmienia kolor na wlasciwy i na koniec bezb. oczywiscie ja tak to robilem ale moze ktos inny tez sie wypowie mnie tak mowili w mieszalni wiec tak robilem |
|
|
|
|
f_maciej
|
Wys³any: 2009-08-14, 20:36
|
0
|
|
|
|
Dobra, widzê, ¿e temat tego lakieru nie jest bliski wielu osobom, mimo wszystko dziêki, w pon bêdê w mieszalni to podpytam jeszcze. |
|
|
|
|
pepi
|
Wys³any: 2009-08-15, 07:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 158 Sk±d: krzczonów
|
ja te¿ kiedy¶ malowa³em takie co¶ tylko mi dali srebrn± baze jako pierszy podk³ad
dlatego tyle korowodu z tym malowaniem jest ¿e ta farba bez dodania tych podk³adow -zmieni kolor - i jak naciapesz w³asciwej bazy a raczej per³y sporo te¿ kolor bêdzie inny |
|
|
|
|
f_maciej
|
Wys³any: 2009-08-22, 16:46
|
0
|
|
|
|
Pomalowane, ten lakier jest boski Jak bêdê mia³ chwilê wolnego czasu to wrzucê na forum fotki malowanych elementów Dziêki za pomoc,ale i tak robi³em wed³ug siebie szczególne podziêkowania dla meb'a. |
|
|
|
|
ksenonn
|
Wys³any: 2009-08-22, 21:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 279 Sk±d: Czêstochowa
|
to daj jakies foty i powiedz jak lakierowales, do pelnego pokrycia czy jak? |
_________________ Blacharstwo/Lakiernictwo
|
|
|
|
|
f_maciej
|
Wys³any: 2009-08-23, 19:37
|
0
|
|
|
|
Bêd± foty, najpierw wszystko polecia³em ¿ó³tym podk³adem akrylowym, na to bia³a baza niemetaliczna, do pe³nego pokrycia, pó¼niej ta czerwona(w rzeczywisto¶ci okaza³a siê pomarañczowa ) te¿ do pe³nego pokrycia i na to ju¿ w³a¶ciwa baza i klar, ta w³a¶ciwa baza ch#jowo kryje i trzeba by³o do pe³nego pokrycia waliæ poprzednimi bazami, a w mieszalni mówili, ¿eby tylko przepyliæ,ale zrobi³em po swojemu i wysz³o tak jak byæ powinno |
|
|
|