Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Bzyku
|
Wys³any: 2009-08-19, 23:21 szpachel - rêce opadaj± :D
|
0
|
|
|
|
Po na³o¿eniu szpachli na element nie schnie mi to za bardzo na papierze zostaje szpachel po przetarciu, wiêc idzie wiêcej papieru ¶ciernego ni¿ szpachli chyba powinno byæ odwrotnie
Szpachlówka czy to Novol professional finish czy te¿ Goldcar uniwersalna to jeden ptak, wiêc co¶ robiê nie tak
rozrabiam sobie szpachel piêknie mieszam a¿ ³adnie zrobi siê jednolity kolorek i wyci¶niêty utwardzacz siê rozejdzie nanoszê na element ju¿ pod koniec 2-3 minuty zasycha na tacce, chc±c przytrzeæ za 30minut czy te¿ godzinkê jest kiepsko nie jest do koñca twarda.
Próbowa³em do³adowaæ do szpachli utwardzacza tyle ¿e kolor szpachel zmieni³a na ró¿owy te¿ nic nie daje, to samo. Gdzie problem? za du¿o utwardzacza? za ma³o czy mo¿e za krótko mieszam albo....
Jakie¶ rady? ;] |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2009-08-20, 05:44
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 305 Sk±d: Gryfino
|
Kiedy¶ mia³em taki przypadek, bo da³em szpachel na ¶wie¿y podk³ad i zdziera³êm szpachel z podk³adem.
Albo jaki¶ szpachel walniêty. |
|
|
|
|
Bzyku
|
Wys³any: 2009-08-20, 08:16
|
0
|
|
|
|
Kupi³em w³a¶nie inny pisa³em, ¿e testowa³em dwa rodzaje wiêc problem tkwi gdzie¶ w rozrabianiu raczej, ale gdzie. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2009-08-20, 09:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Nie kombinuj za bardzo z dodawaniem utwardzacza wiêcej ni¿ podaje instrukcja,bo bêdziesz niemile zdziwiony,jak po pomalowaniu pojawi Ci siê czerwona plama powsta³a wskutek za du¿ej ilo¶ci utwardzacza,który zareaguje z warsyw± lakieru.W³a¶ciwe proporcjê to 2-3 %,jak nie masz wyczucia,zainwestuj 50pln w wagê elektroniczn± z dok³adno¶ci± do 0,05 g,i bêdziesz mia³ spokój.Co do Twojego problemu:albo szpachla stara,albo papier musisz zmieniæ na taki,który siê mniej zapycha. |
|
|
|
|
mezotr
|
Wys³any: 2009-08-20, 10:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 172
|
to raczej jest wina utwardzacza pewnie stracil waznosc
tez to przerabialem |
|
|
|
|
marikk
|
Wys³any: 2009-08-20, 16:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 249
|
Problem mo¿e tkwiæ równie¿ te¿ w sposobie rozrabiania szpachli jak j± rozrabiasz wygniatasz ?? bo widzia³em jak niektóre zdolniachy jako¶ po niemiecku rozrabiaj± szpachel nie wiem jak to wyt³umaczyæ mo¿e poszperam na you tube to zapodamm wydaje mi sie ¿e starzy fachury domy¶laj± sie o co mi chodzii a je¿eli Ci zasycha na tacce tzn ¿e za du¿o utwardzacza dajesz jak na puszczce pisze 2-:3% to znaczy ¿e troszke dos³oewnie a nie na ilo¶æ szpachlu czy na tacce |
|
|
|
|
Bzyku
|
Wys³any: 2009-08-20, 20:52
|
0
|
|
|
|
opiszê tak po swojemu sposób w jaki j± rozrabiam.
Mam tak± faj± blaszkê na której szpachel rozrabiam, nabieram trochê szpachli na blaszkê obok tego wyciskam sobie utwardzacza czerownego, nastêpnie najmniejsz± szpachelk± made in co¶ tak± ¿ó³t± ro¿kiem jej zataczam kó³ka i siê wszystko ³adnie zaczyna zgrywaæ pó¼niej jest te ugniatanie (dociskanie po ca³o¶ci szpachelk± rozmieszan± warstwê o blaszkê itp
Nastêpnie juz idzie na element:)
to wszystko |
|
|
|
|
lukas
|
Wys³any: 2009-08-21, 13:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 339
|
Mo¿e kó³ka w nieodpowiedni± stronê zataczasz
A tak na powa¿nie to pewnie wszystko jest OK. Czêsto te lepsze szpachlówki ze wzglêdu na "odowiedni±" ilo¶æ ¿ywicy maj± tendencjê do zabijania papieru tzn. chodzi o tê pierwsz± warstwê któr± zaczyna siê obrabiaæ. Dlatego dobrze jest wtedy wzi±æ zu¿yty kawa³ek papieru i ¶ci±gn±æ tê "mokr±" warstwê a pó¼niej juz nowym papierem. Gorsze szpachlówki tego nie maja bo tam jest oszczêdnosciowa proporcja pomiêdzy zywic± a wype³niaczami i pierwszy efekt jest przyjemniejszy ale materia³ jest gorszy w eksploatacji.
PS Zbyt ma³a ilo¶æ utwardzacza mo¿e powodowaæ odbarwienia na lakierze bezbarwnym jak zreszt± zbyt du¿a tak¿e. |
|
|
|