Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Bzyku 
Wysłany: 2009-08-20, 00:21   szpachel - rĂŞce opadajÂą :D
0
UP DOWN

Po naÂłoÂżeniu szpachli na element nie schnie mi to za bardzo na papierze zostaje szpachel po przetarciu, wiĂŞc idzie wiĂŞcej papieru Âściernego niÂż szpachli chyba powinno byĂŚ odwrotnie :)
SzpachlĂłwka czy to Novol professional finish czy teÂż Goldcar uniwersalna to jeden ptak, wiĂŞc coÂś robiĂŞ nie tak :)

rozrabiam sobie szpachel piĂŞknie mieszam aÂż Âładnie zrobi siĂŞ jednolity kolorek i wyciÂśniĂŞty utwardzacz siĂŞ rozejdzie nanoszĂŞ na element juÂż pod koniec 2-3 minuty zasycha na tacce, chcÂąc przytrzeĂŚ za 30minut czy teÂż godzinkĂŞ jest kiepsko nie jest do koĂąca twarda.
Próbowa³em do³adowaÌ do szpachli utwardzacza tyle ¿e kolor szpachel zmieni³a na ró¿owy te¿ nic nie daje, to samo. Gdzie problem? :) za du¿o utwardzacza? za ma³o czy mo¿e za krótko mieszam albo....

JakieÂś rady? ;]

Nurglepl 
Wysłany: 2009-08-20, 06:44   
0
UP DOWN

Kiedyœ mia³em taki przypadek, bo da³em szpachel na œwie¿y podk³ad i zdziera³êm szpachel z podk³adem.

Albo jakiÂś szpachel walniĂŞty.

Bzyku 
Wysłany: 2009-08-20, 09:16   
0
UP DOWN

KupiÂłem wÂłaÂśnie inny pisaÂłem, Âże testowaÂłem dwa rodzaje :) wiĂŞc problem tkwi gdzieÂś w rozrabianiu raczej, ale gdzie.

jacenty 741
Wysłany: 2009-08-20, 10:58   
0
UP DOWN

Nie kombinuj za bardzo z dodawaniem utwardzacza wiĂŞcej niÂż podaje instrukcja,bo bĂŞdziesz niemile zdziwiony,jak po pomalowaniu pojawi Ci siĂŞ czerwona plama powstaÂła wskutek za duÂżej iloÂści utwardzacza,ktĂłry zareaguje z warsywÂą lakieru.WÂłaÂściwe proporcjĂŞ to 2-3 %,jak nie masz wyczucia,zainwestuj 50pln w wagĂŞ elektronicznÂą z dokÂładnoÂściÂą do 0,05 g,i bĂŞdziesz miaÂł spokĂłj.Co do Twojego problemu:albo szpachla stara,albo papier musisz zmieniĂŚ na taki,ktĂłry siĂŞ mniej zapycha.

mezotr 
Wysłany: 2009-08-20, 11:11   
0
UP DOWN

to raczej jest wina utwardzacza pewnie stracil waznosc
tez to przerabialem

marikk 
Wysłany: 2009-08-20, 17:48   
0
UP DOWN

Problem mo¿e tkwiÌ równie¿ te¿ w sposobie rozrabiania szpachli jak j¹ rozrabiasz wygniatasz ?? bo widzia³em jak niektóre zdolniachy jakoœ po niemiecku rozrabiaj¹ szpachel nie wiem jak to wyt³umaczyÌ mo¿e poszperam na you tube to zapodamm wydaje mi sie ¿e starzy fachury domyœlaj¹ sie o co mi chodzii a je¿eli Ci zasycha na tacce tzn ¿e za du¿o utwardzacza dajesz jak na puszczce pisze 2-:3% to znaczy ¿e troszke dos³oewnie a nie na iloœÌ szpachlu czy na tacce

Bzyku 
Wysłany: 2009-08-20, 21:52   
0
UP DOWN

opiszĂŞ tak po swojemu :D sposĂłb w jaki jÂą rozrabiam.

Mam tak¹ faj¹ blaszkê na której szpachel rozrabiam, nabieram trochê szpachli na blaszkê obok tego wyciskam sobie utwardzacza czerownego, nastêpnie najmniejsz¹ szpachelk¹ made in coœ tak¹ ¿ó³t¹ ro¿kiem jej zataczam kó³ka i siê wszystko ³adnie zaczyna zgrywaÌ póŸniej jest te ugniatanie (dociskanie po ca³oœci szpachelk¹ rozmieszan¹ warstwê o blaszkê :) itp :)
NastĂŞpnie juz idzie na element:)

to wszystko

lukas
Wysłany: 2009-08-21, 14:14   
0
UP DOWN

Mo¿e kó³ka w nieodpowiedni¹ stronê zataczasz ;P

A tak na powa¿nie to pewnie wszystko jest OK. Czêsto te lepsze szpachlówki ze wzglêdu na "odowiedni¹" iloœÌ ¿ywicy maj¹ tendencjê do zabijania papieru tzn. chodzi o tê pierwsz¹ warstwê któr¹ zaczyna siê obrabiaÌ. Dlatego dobrze jest wtedy wzi¹Ì zu¿yty kawa³ek papieru i œci¹gn¹Ì tê "mokr¹" warstwê a póŸniej juz nowym papierem. Gorsze szpachlówki tego nie maja bo tam jest oszczêdnosciowa proporcja pomiêdzy zywic¹ a wype³niaczami i pierwszy efekt jest przyjemniejszy ale materia³ jest gorszy w eksploatacji.

PS Zbyt ma³a iloœÌ utwardzacza mo¿e powodowaÌ odbarwienia na lakierze bezbarwnym jak zreszt¹ zbyt du¿a tak¿e.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu