Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
sorden
Wys³any: 2009-08-20, 22:32   usuwanie rys bez malowania elementu
0
UP DOWN

witam.

mam takie oto pytanie do fachowców z dziedziny lakiernictwa samochodowego. Czy istnieje mo¿liwo¶æ zaprawienia i cieniowania rys na aucie, bez malowania calego elementu ?
Slyszalem, ze sa techniki dzieki ktorym po takiej operacji lakier jest idealnie zcieniowany, a zamalowana jest sama rysa.

Jakis pajac pojechal mi srubokretem po drzwiach i blotniku, cale auto ma oryginalny lakier i jest dla mnie dosc wartosciowe. Dlatego tez szukam sposobu, aby uniknac malowania calych elementow.

Moze wiecie w ktorych warsztatach bylaby szansa na taka usluge ?

pozdrawiam!

To_mas 
Wys³any: 2009-08-20, 22:38   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: ¯ywiec
sorden napisa³/a:
Jakis pajac pojechal mi srubokretem po drzwiach i blotniku, cale auto ma oryginalny lakier i jest dla mnie dosc wartosciowe. Dlatego tez szukam sposobu, aby uniknac malowania calych elementow.

wg mnie to zcieniuj± ci tylko baz± a i tak na ca³o¶æ pójdzie klar :)

-Diagnostyka VAG'iem - TDI grupa Vag do 2004r
-Polerowanie aluminium - felgi / pokrywy itp!!!!
gg 6794125

sorden
Wys³any: 2009-08-20, 22:51   
0
UP DOWN

A gdyby by³ to taki w³a¶nie wariant, to czy tym samym zwiêksza siê grubo¶æ lakieru pokazywana przez popularne ostatnio czytniki ? Kto¶ mi kiedy¶ powie, ¿e siê z tramwajem spotka³em...

jacenty 741
Wys³any: 2009-08-21, 07:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
To na wypadek takiego pajaca zrób najpierw zdjêcia przed napraw±,¿eby pokazaæ,co by³o naprawiane i dlaczego,a je¶li go to nie przekona i jest takim fachowcem,to niech szuka i sprawdza,jaki by³ faktyczny zakres roboty.Skuteczne usuniêcie rysy zrobionej do podk³adu to( zw³aszcza w aucie warto¶ciowym dla Ciebie) niestety konieczno¶æ malowania,ale dobry zak³ad zrobi to tak,¿e nie bêdzie wielkiej ró¿nicy w grubo¶ci lakieru.

lukas
Wys³any: 2009-08-21, 12:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Zrób zdjêcia tak jak mówi jacenty 741, a lakierowanie daj do dobrego warsztatu. Nie wierz magikom którzy zaproponuj± ci zrobienie tego na tzw zaprawkê po której nie bêdzie ¶ladu. To jest za bardzo wyeksponowane miejsce aby bawiæ siê w takie rzeczy. Rysy trzeba rozszlifowaæ, zaszpachlowaæ, zapodk³adowaæ, rozcieniowaæ bazê, pociagn±æ ca³e elementy lakierem bezbarwnym. Koszty bêd± jak za ca³e elementy.

sorden
Wys³any: 2009-08-22, 00:11   
0
UP DOWN

Planuje sporzadzic pelna dokumentacje (protokol z policji, dokumentacje od ubezpieczyciela + pelna dokumentacja stanu obecnego i wykonanej naprawy).

Co do samej naprawy - mnie nie chodzi o koszty. To schodzi na plan dalszy. Chcialbym jedynie, aby malowany lakierem byl jak najmniejszy fragment.

Dlaczego konieczne jest polozenie lakieru bezbarwnego na calym elemencie ? To jest ten lakier ktory sie sciera przy kazdej polerce auta ?

Opcja z szlifowaniem i malowaniem czarnym lakierem tylko wokol rysy brzmi calkiem dobrze ;)

baqo 
Wys³any: 2009-08-22, 08:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
sorden napisa³/a:
Opcja z szlifowaniem i malowaniem czarnym lakierem tylko wokol rysy brzmi calkiem dobrze
przecie¿ to i tak wyjdzie niemal¿e ca³y panel :tak:

Ryba 
Wys³any: 2009-08-22, 18:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: Radomsko
Nie wiem co wolisz bardziej czy nowy lakier i utratê oryginalno¶ci czy gorszy wygl±d, ale ja u ojca na klapie zrobi³em co¶ takiego;
- zmatowi³em miejsce w okó³ rysy P1500
- zamalowa³em rysê pêdzelkiem zaprawkowym (jest jak by sklejony na koñcu), który stawia bardzo cienkie kreski.
- poczeka³em a¿ wyschnie i przetar³em ca³e miejsce P2500
- polerka

No i generalnie jak siê przyjrzysz mocno z bliska (bania z 5cm od elementu) to widaæ co robi³em ale z normalnej perspektywy nie widaæ nic.

sorden
Wys³any: 2009-08-22, 19:51   
0
UP DOWN

Ryba, to dosc ciekawe rozwi±zanie. My¶le, ¿e przy doborze dobrego koloru - czarna perla mogloby wygladac calkiem dobrze ?

Poradzcie prosze, gdzie w 3city lub okolicach sie udac, zeby znalezc lakiernika ktory bedzie chcial troche poeksperymentowac ?

Wychodze z zalozenia, ze pomalowac to zawsze mozna i jest to ostateczno¶æ, a na jednym z elementow (np. drzwiach) mozna by sprobowac czegos bardziej nowatorskiego :)

Przypuszczalnie wszelkie ASO odpadaj±, bo oni hurtem leca elementy ?

baqo 
Wys³any: 2009-08-22, 21:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
a co masz za auto z tymi rysami?

sorden
Wys³any: 2009-08-23, 01:13   
0
UP DOWN

saab 9-3

kalbi 
Wys³any: 2009-08-23, 10:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
lakiernikowi nie bêdzie siê chcia³o bawiæ w pêdzelki - ja przynajmniej tego nie robie i mówie by sobie klient sam pêdzelkiem pomalowa³. Kup sobie zaprawkê i zamaluj, a najlepiej spraya:D

jacenty 741
Wys³any: 2009-08-23, 16:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Ja tak my¶lê,¿e szukasz sobie k³opocików.A jak ten eksperyment nowatorski nie wypali?Mo¿e siê okazaæ,¿e poprawienie paproctwa sprawi wiêkszy k³opot i bêdzie dro¿sze,ni¿ zrobienie tego raz a dobrze.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: