Autor |
Wiadomość |
 |
kawas
|
Wysłany: 2009-08-25, 19:07 Polerka od A do Z POMOCY
|
0
|
|
|
|
MĂłgÂłby mi ktoÂś wytÂłumaczyĂŚ jak polerowaĂŚ lakier ? jakie pasty uÂżywaĂŚ jakich papierĂłw jak sobie poradziĂŚ z syfem na lakierze (brak komory malowanie w maÂłym garaÂżu dlatego syf sie pojawiÂł) lakier jest Âświerzo po malowaniu (5dni) i jeszcze nie wszystkie elementy motocykla pomalowaÂłem
ile nale¿y czekaÌ a¿ bêdzie mo¿na polerowaÌ na bezbarwnym pisze chyba ¿ê 4dni schnie
jeszli to ma jakieÂś znaczenie maluje lakierem bezbarwnym firmy RANAL PROFESSIONAL
baza- czarna perÂła |
|
|
|
 |
zibi86
|
Wysłany: 2009-08-25, 19:24
|
0
|
|
|
|
Opcja szukaj sie klania.Na forum bylo o tym milion razy ile mozna pisac to samo litosci |
|
|
|
 |
Nurglepl
|
Wysłany: 2009-08-25, 20:34
|
0
|
|
|
|
Ja uÂżywam wÂłaÂśnie tej pasty. Efekt jest super, tylko te biaÂłe plastiki trochĂŞ mnie wnerwiajÂą, ale po czasie schodzi.
A wstawiĂŞ Ci opis pasty G3 z allegro
Po jednokrotnym uÂżyciu pasta polerska FARECLA G-3 1kg na staÂłe usuwa znaki i zadrapania pozostaÂłe po papierze Âściernym, daje wysokiej jakoÂści poÂłysk i pozostawia powierzchniĂŞ wolnÂą od zamazaĂą. Zazwyczaj po uÂżyciu G3 Regular Grade polerowana powierzchnia nie wymaga dalszych prac.
G3 jest uniwersalna. Umo¿liwia usuniêcie ró¿nego rodzaju defektów powierzchni:
* ÂŚladĂłw kurzu
* ZaciekĂłw
* SkĂłrki pomaraĂączowej
* ZadrapaĂą
* Utlenienia
Pasta G3 jest odpowiednia do wielu typów powierzchni w³¹czaj¹c:
* ÂŚrednio stĂŞÂżone, suszone na powietrzu i w niskich temperaturach
* CelulozĂŞ
* Lakiery przemysÂłowe
* Plastik wzmocniony w³óknem szklanym i pochodne
* Akryl i inne powierzchnie plastikowe
* Meble
* Powierzchnie syntetyczne
ABY UZYSKAĂ JAK NAJLEPSZY EFEKT STOSUJÂĄC REGULAR GRADE G3:
Przygotowanie powierzchni:
* Upewnij siĂŞ, Âże powierzchnia zostaÂła odpowiednio wykoĂączona w fabryce, jest czysta i nie zawiera wosku
* Tam, gdzie jest to konieczne usuĂą papierem Âściernym wady powierzchni
Przywracanie poÂłysku przy pomocy maszyny:
* Na³ó¿ œciereczk¹ niewielk¹ iloœÌ pasty polerskiej Regular Grade G3 na powierzchniê lakieru
* Namocz G-Mopa w czystej wodzie i zamontuj do maszyny polerskiej, odwiruj nadmiar wody, aÂż nie bĂŞdzie juÂż wyczuwalne rozpryskiwanie
* Posuwistym ruchem przesuwaj G-Mopa po powierzchni lakieru, dodaj pasty G3 jeÂśli jest to konieczne
* Utrzymuj G-Mopa w stanie wilgotnym, jeÂśli jest to konieczne dodaj wody ze spryskiwacza
RĂŞczne przywracanie poÂłysku:
* WilgotnÂą i czystÂą ÂściereczkÂą silnie wcieraj pastĂŞ G3 poruszajÂąc jÂą do przodu i do tyÂłu, regularnie zmieniajÂąc kierunek, tak by zapewniĂŚ rĂłwnomierne pokrycie
Ostateczne wykoĂączenie:
* UsuĂą resztki czystÂą ÂściereczkÂą
* WykoĂącz stosujÂąc jedynie lekki nacisk i wodĂŞ
* Wypoleruj powierzchniĂŞ lakieru miĂŞkkÂą ÂściereczkÂą o luÂźnym splocie, tak aby uzyskaĂŚ wysoki poÂłysk bez zamazaĂą |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2009-08-26, 08:54
|
0
|
|
|
|
I pamiêtaj o tym,¿e pasta Farecla G# to pasta-oszustka,dobrze sprawdza siê przy pojazdach oddawanych klientowi,bo ten ³adny po³ysk po kilku tygodniach lub miesi¹cach nie bêdzie ju¿ tak ³adny,ale to ju¿ problem klienta.Mo¿e to trochê z³oœliwe stwierdzenia,ale na w³asnej skórze przekona³em siê, ¿e maj¹ racjê Ci,co polecaj¹ inne pasty.O ile nie potrafisz tego zrobiÌ w³aœciwie,bêdziesz zadowolony z efektu na pocz¹tku,a po jakimœ czasie zaczniesz dostrzegaÌ niedopolerowane fragmenty,skutek bodaj¿e wymywania silikonu zawartego w paœcie.No,i robi¹c to tak,jak opisa³ to kolega Nurglepl,nastaw siê na syf wokó³ miejsca,gdzie polerujesz. Past¹ G3 mo¿na polerowaÌ na sucho,mocz¹c (delikatnie!)mopa tylko w celu sch³odzenia polerowanej powierzchni,nawet za pomoc¹ zraszacza do kwiatów. |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2009-08-26, 09:00
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-08-26, 09:10
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisał/a: | skutek bodajÂże wymywania silikonu zawartego w paÂście | ta pasta nie zawiera silikonu
jacenty 741 napisał/a: | PastÂą G3 moÂżna polerowaĂŚ na sucho,moczÂąc (delikatnie!)mopa tylko w celu schÂłodzenia polerowanej powierzchni,nawet za pomocÂą zraszacza do kwiatĂłw. | schÂłodzenia jacenty 741 napisał/a: | a po jakimÂś czasie zaczniesz dostrzegaĂŚ niedopolerowane fragmenty | to znaczy Âże nie dopolerowaÂłeÂś odpowiednio lakieru. uÂżywam G3 i do wykoĂączenia 3M, i nie mam Âżadnych problemĂłw . |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2009-08-26, 11:08
|
0
|
|
|
|
Jak Ty sam ze sob¹ wytrzymujesz,ztara zrzêdo?Powinieneœ sam siê zwolniÌ za paskudny charakter.Skoro piszesz,¿e u¿ywasz po G3 3M,ta znaczy,¿e te¿ nie uwa¿asz Farecli za szczytowe osi¹gniêcie w dziedzinie polerowania.Ja po G3 u¿ywam G10,ale niedawno stosowa³em tylko G3,tak jak poradzi³ to Nurglepl,nie pisz¹c nic o koniecznoœci zastosowania pasty wykoùczaj¹cej,i wiem,¿e mimo ³adnego po³ysku w chwili polerowania,po jakimœ czasie wychodz¹ niedopolerowania,z czym siê z Tob¹ zgadzam,¿ e to skutek niedok³adnoœci.Ale goœÌ,który siê pyta o takie rzeczy,nie ma o tym pojêcia,wiêc mo¿e zamiast siê m¹drzyÌ i czekaÌ na mo¿liwoœÌ wiecznej krytyki postów innych forumowiczów,po prostu mu poradŸ,co i jak.A co do sch³odzenia, to tak,ale chodzi mi o ch³odzenie œwie¿ego lakieru, a nie, jak pewnie pomyœla³eœ,gara¿u. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-08-26, 12:12
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisał/a: | Jak Ty sam ze sobÂą wytrzymujesz,ztara zrzĂŞdo?PowinieneÂś sam siĂŞ zwolniĂŚ za paskudny charakter. | tylko po za przeprosinami za obraÂżanie ,powiedz dokÂładniej o co ci chodzi??? jacenty 741 napisał/a: | Skoro piszesz,Âże uÂżywasz po G3 3M,ta znaczy,Âże teÂż nie uwaÂżasz Farecli za szczytowe osiÂągniĂŞcie w dziedzinie polerowania. | dlaczego? przecieÂż wiadomo Âże po takiej paÂście trzeba wykoĂączyĂŚ innym Âśrodkiem ,a Âże to jest akurat 3m to czego siĂŞ czepiasz. nie moÂżna moÂże?? jacenty 741 napisał/a: | zamiast siĂŞ mÂądrzyĂŚ i czekaĂŚ na moÂżliwoœÌ wiecznej krytyki postĂłw innych forumowiczĂłw,po prostu mu poradÂź,co i jak | to jest dyskusja. nie uÂżywam w porĂłwnaniu do ciebie wyzwisk,nie ubliÂżam,a to co piszĂŞ jest na temat ,i kaÂżdy user czytajÂąc wypowiedzi moÂże wyciÂągn¹Ì jakieÂś wnioski. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-08-26, 12:22
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisał/a: | Jak Ty sam ze sobÂą wytrzymujesz,ztara zrzĂŞdo?PowinieneÂś sam siĂŞ zwolniĂŚ za paskudny charakter. | tylko po za przeprosinami za obraÂżanie ,powiedz dokÂładniej o co ci chodzi??? jacenty 741 napisał/a: | Skoro piszesz,Âże uÂżywasz po G3 3M,ta znaczy,Âże teÂż nie uwaÂżasz Farecli za szczytowe osiÂągniĂŞcie w dziedzinie polerowania. | dlaczego? przecieÂż wiadomo Âże po takiej paÂście trzeba wykoĂączyĂŚ innym Âśrodkiem ,a Âże to jest akurat 3m to czego siĂŞ czepiasz. nie moÂżna moÂże?? jacenty 741 napisał/a: | zamiast siĂŞ mÂądrzyĂŚ i czekaĂŚ na moÂżliwoœÌ wiecznej krytyki postĂłw innych forumowiczĂłw,po prostu mu poradÂź,co i jak | to jest dyskusja. nie uÂżywam w porĂłwnaniu do ciebie wyzwisk,nie ubliÂżam,a to co piszĂŞ jest na temat ,i kaÂżdy user czytajÂąc wypowiedzi moÂże wyciÂągn¹Ì jakieÂś wnioski. Cytat: | .A co do schÂłodzenia, to tak,ale chodzi mi o chÂłodzenie ÂświeÂżego lakieru, a nie, jak pewnie pomyÂślaÂłeÂś,garaÂżu. | poleruje siĂŞ stosujÂąc wilgotnego mopa, aby poprawiĂŚ skutecznoœÌ polerowania. caÂłe polerowanie polega na wytworzeniu temperatury. podobnie jak prasowanie Âżelazkiem . po co siĂŞ spryskuje ,aby schÂłodziĂŚ pranie. |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2009-08-26, 12:36
|
0
|
|
|
|
PoddajĂŞ siĂŞ,bujaj sobia dalej w obÂłoku swojej nieomylnoÂści.Pa. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-08-26, 12:45
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisał/a: | PoddajĂŞ siĂŞ,bujaj sobia dalej w obÂłoku swojej nieomylnoÂści.Pa. | spamujesz tylko! albo rozmawiaj na temat ,albo nie praw mi o bujaniu w obÂłokach.wyluzuj trochĂŞ !!! |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2009-08-26, 15:25
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
kawas
|
Wysłany: 2009-08-26, 21:46
|
0
|
|
|
|
Z waszych wypowiedzi wynika Âże dopiero jak bĂŞdĂŞ miaÂł ochotĂŞ sprzedaĂŚ motocykl to mam wypolerowaĂŚ to bo efekt wypolerowania po paru tygodniach znika dobrze zrozumiaÂłem?
Nigdy nie polerowaÂłem lakieru, w byÂłej pracy nie musiaÂłem tego robiĂŚ bo jak coÂś spapraÂłem pÂłaciÂłem za lakier i odnowa musiaÂłem pomalowaĂŚ nie byÂło polerowania.(w domu niestety siĂŞ tak nie da) |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-08-26, 21:55
|
0
|
|
|
|
kawas napisał/a: | dopiero jak bĂŞdĂŞ miaÂł ochotĂŞ sprzedaĂŚ motocykl to mam wypolerowaĂŚ | powiem ci szczerze , Âże jak lakierujĂŞ motocykl,to nie ma co polerowaĂŚ. rozlewa siĂŞ Âładnie lakier na takich elementach i wszycho. a z drugiej strony ,to jak tu polerowaĂŚ jakieÂś owiewki ,plastiki itp? |
|
|
|
 |
kawas
|
Wysłany: 2009-08-26, 22:06
|
0
|
|
|
|
syfu siê nalepi³o i chcê to po czêœci usun¹Ì nie mam gdzie za bardzo malowaÌ (malutki gara¿) jak bym mia³ jakieœ wiêksze pomieszczenie to podejrzewam ¿e nie by³o by tego tematu ale tak to trzeba sobie jakoœ radziÌ
baqo napisał/a: | a z drugiej strony ,to jak tu polerowaĂŚ jakieÂś owiewki ,plastiki itp? |
Nie ma pojĂŞcia o polerowaniu dlatego siĂŞ pytam i szukam tematĂłw z tym zwiÂązanych |
|
|
|
 |
zibi86
|
Wysłany: 2009-08-26, 22:13
|
0
|
|
|
|
baqo ma racje. Lakierowalem kilka motocyklow w warunkach gazrazowych bo lepszych nie mam i zawsze lakier sie pieknie rozlaÂł i zadnych syfow tez nie ma wiec bez sensu polerka to nie samochod zrob sobie komore z foli i bedzie git |
|
|
|
 |
kawas
|
Wysłany: 2009-08-26, 22:19
|
0
|
|
|
|
chyba bĂŞdĂŞ musiaÂł tak zrobiĂŚ chociaÂż na te elementy ktĂłrych jeszcze nie pomalowaÂłem bo ten syf mnie dobija jak ktoÂś chce zobaczyĂŚ jak to wyglÂąda daÂłem zdjĂŞcia jest tam jedno ktĂłre pokazuje ten syf na boczku
zamieÂściÂłem to przez przypadek tu http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2738 zamiast w FOTORELACJACH |
|
|
|