Autor |
Wiadomo¶æ |
|
mb3
|
Wys³any: 2009-08-28, 00:24 Lakierowanie dok³adek w Audi A2 - guma i plastik
|
0
|
|
|
|
Witam, chcia³em zapytaæ w jaki sposób polakierowaæ dok³adkê progu (zdjêcie zamieszczam poni¿ej) w Audi A2. Dok³adka wykonana jest z 3 elementów ¶rodkowy (zaznaczony ¿ó³tym kolorem na zdjêciu) jest z plastiku - czarny mat, natomiast elementy zaraz za przednim ko³em oraz zaraz przed tylnym ko³em (zaznaczone czerwonym kolorem na zdjêciu) wykonane s± z grubej gumy. Elementu gumowe daj± siê delikatnie wgnie¶æ przy nacisku palcem. Jak to polakierowaæ w kolor nadwozia? I jakich (konkretnie firma i produkt) materia³ów u¿yæ. Wiem, ze da siê to zrobiæ poniewa¿ widzia³em ju¿ dwa tak zrobione samochody. Pozdrawiam i z góry dziêkujê za pomoc.
lakierowanko.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 206 raz(y) 108.17 KB |
|
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2009-08-28, 05:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 305 Sk±d: Gryfino
|
1. Podk³ad na plastik
2. Podk³ad akrykowy
3. Farbka (baza + lakier z plastyfikatorem, na gumê ok 25%, a na listwê mo¿na bez)
Ja bym to tak zrobi³ |
|
|
|
|
mb3
|
Wys³any: 2009-08-28, 09:35
|
0
|
|
|
|
Czy mogê zastosowaæ do tego produkty przedstawione poni¿ej, czy lepiej wykorzystaæ inne? Je¶li inne to jakie?
1. PODK£AD
Podk³ad do plastików Profix CP390
Grunt na tworzywa sztuczne CP 390 jest szybkoschn±cym jednosk³adnikowym podk³adem o zastosowaniu do gruntowania elementów wykonanych z tworzyw sztucznych. Stosowany jest w celu podwy¿szenia przyczepno¶ci warstwy wierzchniej (lakier, wype³niacz), pe³ni±c funkcjê warstwy izoluj±cej. Wykonany jest na bazie ¿ywic poliuretanowych z dodatkiem ¿ywic specjalnych.
Uwaga: czysty polietylen PE oraz czysty polipropylen PP w warunkach warsztatowych uwa¿a siê za nie nadaj±ce siê do pokrywania metodami lakierniczymi.
Receptura wyrobu zgodna z wytycznymi VOC.
2. DODATEK UELASTYCZNIAJ¡CY
Dodatek uelastyczniaj±cy Profix CP490
Opis ogólny:
Dodatek uelastyczniaj±cy wykonany jest ze specjalnych ¿ywic poliestrowych. Przeznaczony jest do lakierowania czê¶ci samochodów oraz elementów innych pojazdów wykonanych z tworzyw elastycznych. Konieczne jest stosowanie specjalnych dodatków do lakierów i podk³adów 2K. Dodanie preparatu CP 490 do farb oraz podk³adów dwukomponentowych polepsza elastyczno¶æ pow³oki zapobiegaj±c powstawaniu rys na wymalowaniach. |
|
|
|
|
malarz
|
Wys³any: 2009-08-28, 09:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 6 razy Posty: 206 Sk±d: Bieszczady
|
Ja jeszcze dodam, ¿e jak te plastiki i gumy traktowa³e¶ wcze¶niej ¶rodkami nab³yszczaj±cymi, woskami itp to koniecznie trzeba dobrze je wymyæ a najlepiej na przemian podgrzewaæ i przemywaæ ¿eby te wszystkie syfy które siedz± w ¶rodku wysz³y i nie zrobi³y katastrofy przy lakierowaniu.
Do podk³adu akrylowego tez doda³bym plastyfikatora. |
|
|
|
|
mb3
|
Wys³any: 2009-08-29, 00:03
|
0
|
|
|
|
Panowie to jak z tymi materia³ami, Profix którego opisa³em wy¿ej bêdzie dobry, czy nale¿a³oby wzi±æ co¶ innego ?? |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2009-08-29, 06:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 305 Sk±d: Gryfino
|
Ja bym Ci poleca³ braæ wszystko z jednej firmy. Jak kupisz podk³ad na plastik to te¿ przyda siê podk³ad akrylowy profixa, a szczególnie uelastyczniacz z profixa to te¿ bezbarwny tylko profixa bo to siê miesza i ¿eby siê nie zwa¿y³o.
Ja kiedy¶ u¿y³em podk³adu na plastik standoxa, na to podk³ad akrylowy "Multi Fuller 5 :1", baza nie wiem jakiej firmy a bezbarwny Standox Easy VOC z uelastyczniaczem standoxa i by³o git.
Poczytaj sobie, a siê sporo dowiesz.
http://www.standox.pl/por...orzywa+sztuczne |
|
|
|