Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
mb3
Wys³any: 2009-08-28, 00:24   Lakierowanie dok³adek w Audi A2 - guma i plastik
0
UP DOWN

Witam, chcia³em zapytaæ w jaki sposób polakierowaæ dok³adkê progu (zdjêcie zamieszczam poni¿ej) w Audi A2. Dok³adka wykonana jest z 3 elementów ¶rodkowy (zaznaczony ¿ó³tym kolorem na zdjêciu) jest z plastiku - czarny mat, natomiast elementy zaraz za przednim ko³em oraz zaraz przed tylnym ko³em (zaznaczone czerwonym kolorem na zdjêciu) wykonane s± z grubej gumy. Elementu gumowe daj± siê delikatnie wgnie¶æ przy nacisku palcem. Jak to polakierowaæ w kolor nadwozia? I jakich (konkretnie firma i produkt) materia³ów u¿yæ. Wiem, ze da siê to zrobiæ poniewa¿ widzia³em ju¿ dwa tak zrobione samochody. Pozdrawiam i z góry dziêkujê za pomoc.

lakierowanko.JPG
Plik ¶ci±gniêto 206 raz(y) 108.17 KB

Nurglepl 
Wys³any: 2009-08-28, 05:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Gryfino
1. Podk³ad na plastik
2. Podk³ad akrykowy
3. Farbka (baza + lakier z plastyfikatorem, na gumê ok 25%, a na listwê mo¿na bez)

Ja bym to tak zrobi³

mb3
Wys³any: 2009-08-28, 09:35   
0
UP DOWN

Czy mogê zastosowaæ do tego produkty przedstawione poni¿ej, czy lepiej wykorzystaæ inne? Je¶li inne to jakie?

1. PODK£AD

Podk³ad do plastików Profix CP390

Grunt na tworzywa sztuczne CP 390 jest szybkoschn±cym jednosk³adnikowym podk³adem o zastosowaniu do gruntowania elementów wykonanych z tworzyw sztucznych. Stosowany jest w celu podwy¿szenia przyczepno¶ci warstwy wierzchniej (lakier, wype³niacz), pe³ni±c funkcjê warstwy izoluj±cej. Wykonany jest na bazie ¿ywic poliuretanowych z dodatkiem ¿ywic specjalnych.
Uwaga: czysty polietylen PE oraz czysty polipropylen PP w warunkach warsztatowych uwa¿a siê za nie nadaj±ce siê do pokrywania metodami lakierniczymi.

Receptura wyrobu zgodna z wytycznymi VOC.

2. DODATEK UELASTYCZNIAJ¡CY

Dodatek uelastyczniaj±cy Profix CP490

Opis ogólny:

Dodatek uelastyczniaj±cy wykonany jest ze specjalnych ¿ywic poliestrowych. Przeznaczony jest do lakierowania czê¶ci samochodów oraz elementów innych pojazdów wykonanych z tworzyw elastycznych. Konieczne jest stosowanie specjalnych dodatków do lakierów i podk³adów 2K. Dodanie preparatu CP 490 do farb oraz podk³adów dwukomponentowych polepsza elastyczno¶æ pow³oki zapobiegaj±c powstawaniu rys na wymalowaniach.

malarz
Wys³any: 2009-08-28, 09:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 6 razy
Sk±d: Bieszczady
Ja jeszcze dodam, ¿e jak te plastiki i gumy traktowa³e¶ wcze¶niej ¶rodkami nab³yszczaj±cymi, woskami itp to koniecznie trzeba dobrze je wymyæ a najlepiej na przemian podgrzewaæ i przemywaæ ¿eby te wszystkie syfy które siedz± w ¶rodku wysz³y i nie zrobi³y katastrofy przy lakierowaniu.

Do podk³adu akrylowego tez doda³bym plastyfikatora.

mb3
Wys³any: 2009-08-29, 00:03   
0
UP DOWN

Panowie to jak z tymi materia³ami, Profix którego opisa³em wy¿ej bêdzie dobry, czy nale¿a³oby wzi±æ co¶ innego ??

Nurglepl 
Wys³any: 2009-08-29, 06:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Gryfino
Ja bym Ci poleca³ braæ wszystko z jednej firmy. Jak kupisz podk³ad na plastik to te¿ przyda siê podk³ad akrylowy profixa, a szczególnie uelastyczniacz z profixa to te¿ bezbarwny tylko profixa bo to siê miesza i ¿eby siê nie zwa¿y³o.

Ja kiedy¶ u¿y³em podk³adu na plastik standoxa, na to podk³ad akrylowy "Multi Fuller 5 :1", baza nie wiem jakiej firmy a bezbarwny Standox Easy VOC z uelastyczniaczem standoxa i by³o git.

Poczytaj sobie, a siê sporo dowiesz.
http://www.standox.pl/por...orzywa+sztuczne

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: