Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Coscast
Wysłany: 2009-08-22, 02:56   skĂłrka pomaraĂączy/baranek na klarze
0
UP DOWN

Witam!
Mam nastêpuj¹cy problem. Lakierowa³em ostatnio b³otnik. Baza i klar Debeer'a, kompresor 50l o wydajnoœci efektywnej 196l/min, pistolet EVO-T. Przed pistoletem mam odwadniacz i reduktor. Baz¹ malowa³em 2,0 bara i klar 2,5 bara (tak jak wyczyta³em tutaj na forum). K³ad¹c klar, pierwsz¹ warstwê przypruszy³em i po ok.10 min nastêpn¹ warstwê próbowa³em ju¿ wylaÌ. Lakierowa³em pod œwiat³o i jak ju¿ widzia³em ¿e lakier siê rozlewa ³adnie to przesuwa³em pistolet. Ale efekt delikatnie mówi¹c wyszed³ kiepski -> . Widz¹c to próbowa³em nak³adaÌ kolejne warstwy lepiej rozlane ale ju¿ bardziej nie mog³em bo zaczê³y siê robiÌ delikatne zacieki. Gdzieœ s³ysza³em/ czyta³em ¿e mo¿e to byÌ wina zbyt ma³ej œrednicy wê¿a. Ja mam taki zwyk³y gratisowy, który dosta³em razem ze sprê¿ark¹ ( 5m, œrednica wewnêtrzna ok 5mm) Czy to mo¿e byÌ przyczyn¹ takich efektów? Pozatym zamierzam kupiÌ lakier bezbarwny profix cp1500 bo zapewne tak¿e czêœciowo lakier ma wyp³yw na takie efekty. I tak jeszcze odchodz¹c od tematu chcia³em zapytaÌ czym prawid³owo rozcieùcza siê podk³ad akrylowy? nitro czy rozcieùczalnik akrylowy? I czy jest mo¿liwoœÌ tak rozlania podk³adu ¿eby nie trzeba by³o go szlifowaÌ? ja mam z nim zawsze sporo roboty... :roll:

Nurglepl 
Wysłany: 2009-08-22, 07:42   
0
UP DOWN

A powiedz jak ustawi³eœ te 2,5 bar ?. Jak masz tak¹ kolejnoœÌ to jest ok.
sprê¿arka -> w¹¿ -> filtr -> reduktor -> pistol
a jak masz reduktor przed filtrem to masz niskie ciÂśnienie.

Ja do podkÂładu dolewam rozcieĂączalnika akrylowego.

Co do lakieru to polecam Standox Easy Clear VOC
Ja przy tym lakierze czekam ok minuty, czyli jadê ca³y element delikatnie, randy mocniej i jak skoùczê to po minucie zaczynam pe³n¹ warstwê k³aœÌ.

A w¹¿ to musisz kupiÌ lepszy. Nawet w opisie EVO-t jest zalecany 10 mm wewn¹trz. To mo¿e byÌ przyczyn¹, bo jak za ma³o powietrza przechodzi to za ma³e ciœnienie.

Coscast
Wysłany: 2009-08-22, 11:17   
0
UP DOWN

dziêki za szybk¹ i rzeczow¹ odp, odwadniacz mam przed reduktorem tak jak napisa³eœ kolejnoœÌ. W takim raziê bêdê musia³ kupiÌ nowy w¹¿. A czy d³ugoœÌ ma znaczenie? czy tylko liczy siê jego œrednica bo coœ mi sie odbi³o o uszy ¿e ma byÌ 10m d³ugoœci i 10mm œrednicy.
Ten Standox Easy Clear VOC to jest gdzieÂś do dostania w internecie (jaka cena za litr z utw.?)? bo tutaj w okolicy to nie mam za duÂżego wyboru...

ksenonn 
Wysłany: 2009-08-22, 12:46   
0
UP DOWN

wiekszosc kobiet twierdzi, ze nie dlugosc a grubosc jest wazniejsza :D

a co do weza to mysle ze 10m to tak optymalnie, im dluzszy tym wydajniejszy kompresor jest potrzebny, no i bardziej woda moze sie w nim zbierac - tak slyszalem :)

Ari29
Wysłany: 2009-08-22, 13:14   
0
UP DOWN

tez mialem kiedys taki problem zdecydowanie za maly przekrĂłj wĂŞÂża a poza tym za sÂłaby kompresor malowalem kiedys takim i go wyje....Zrobilem sobie kompresor duÂży i mam Âświety spokoj teraz

kdian
Wysłany: 2009-08-22, 14:13   
0
UP DOWN

Ari29 napisał/a:
tez mialem kiedys taki problem zdecydowanie za maly przekrĂłj wĂŞÂża a poza tym za sÂłaby kompresor malowalem kiedys takim i go wyje....Zrobilem sobie kompresor duÂży i mam Âświety spokoj teraz
tzn ostatecznie jaka ma byĂŚ Âśrednica wĂŞÂża?

Nurglepl 
Wysłany: 2009-08-22, 18:55   
0
UP DOWN

Ja posiadam 12 m o Âśrednicy 10 mm i jest ok.
Mam tak¹ kolejnoœÌ
Sprê¿arka -> w¹¿ 4 m (10 mm) -> filtr 1/2" na œcianie -> w¹¿ 12 m (10mm) -> reduktor przykrêcony pod guna..
Czyli ³¹cznie mam 16 m i ciœnienie odpowiednie.

Ten klar to moÂżna kupiĂŚ w sklepie standoxa (3 dni temu pÂłaciÂłem 107 zÂł za litr w kommpecie 2:1), albo w internecie np tu
http://www.allegro.pl/ite...oc_standox.html
LAKIER BEZBARWNY EASY KLARLACK VOC STANDOX
Do niego dolewasz 10 - 15 % rozcieĂączalnika akrylowego i jest git.

Nurglepl 
Wysłany: 2009-08-22, 20:15   
0
UP DOWN

Daje zdjĂŞcie wczoraj lakierowanego zderzaka tym klarem.

pepi 
Wysłany: 2009-08-22, 20:54   
0
UP DOWN

jak siĂŞ umie to siĂŞ pomaluje :spoko:
a tak to ja bym proponowaÂł cieniej lakieru - wiecej warstw i wiecej czekaj aÂż palec ci siĂŞ bĂŞdzie przyklejaÂł do lakieru - delikatnÂą morĂŞ -da siĂŞ zniwelowaĂŚ

pepi 
Wysłany: 2009-08-22, 20:57   
0
UP DOWN

a jaki masz pistolet :D kolego Nurglepl, ??????

Nurglepl 
Wysłany: 2009-08-22, 21:00   
0
UP DOWN

STAR EVO-t V2

jurek 
Wysłany: 2009-08-22, 22:29   
0
UP DOWN

na allegro sÂą

jurek 
Wysłany: 2009-08-22, 22:32   
0
UP DOWN

nawet jeden evo-t jest na allegro za 300 zÂł warto!!!

Coscast
Wysłany: 2009-08-23, 03:58   
0
UP DOWN

W¹¿ ju¿ dzisiaj zakupi³em 5m o œrednicy 10mm. Teraz zastanawiam siê który lakier wybraÌ Profix CP1500 czy EASY KLARLACK VOC STANDOX... Mo¿e niech wypowiedz¹ siê te¿ inni fachowcy bo trudno jest mi siê zdecydowaÌ.
Co do kompresora to narazie nie mam pieniĂŞdzy na lepszy, muszĂŞ pracowaĂŚ na tym co mam. Pozatym i tak nie maluje duÂżych powierzchni.
Mam jeszcze takie jedno pytanko. Od 3 dni szpachlowa³em nadkole po wstawieniu reperaturki. Przez ca³y czas samochód sta³ na dworzu. Pocz¹tkowo go³¹ blachê zabezpieczy³em gruntem reaktywnym. Dzisiaj kiedy ju¿ po 3 dniowych mêkach wyrówna³em wszystko elegancko i mia³em wje¿d¿aÌ do gara¿u to zacz¹³ padaÌ deszcz no i szpachla dosta³a troche wody :/ suszy³em j¹ ok.2h w temperaturze 60-70stopni. Teraz powiedzcie mi czy jeszcze to uratuje czy wszystko posz³o mi sie je...aÌ? :sciana:

Nurglepl 
Wysłany: 2009-08-23, 07:13   
0
UP DOWN

5 m przewodu Ci wystarczy ?. Mi ta 12 jest na styk, a nawet czasami przydaÂło by siĂŞ wiĂŞcej.
Kompresora nie musisz kupowaÌ, tylko pod³¹cz siê do butli bezpoœrednio, a nie przez reduktor (czyli z przodu i z ty³u jak masz takie koreczki, to odkrêÌ jeden i wkrêÌ tam szybkoz³¹czkê zazwyczaj jest to 1/2" gwint) i powinno byÌ lepiej i stabilniej. Taka szybkoz³¹czka jest w castoramie za 20 z³ firmy metabo.

Ja szpachle Âścieram na mokro, wiĂŞc deszcze nie szkodzi. Tylko pamiĂŞtaj o przemyciu wszystkiego benzynÂą przed lakierowaniem. PrzeciÂągaj kilka razy, aÂż bĂŞdziesz widziaÂł Âże przeciÂągniĂŞcie wilgotnym papierkiem szybko schnie.

Ryba 
Wysłany: 2009-08-23, 08:34   
0
UP DOWN

Ze swoich doÂświadczeĂą mogĂŞ poleciĂŚ klary:
- Novol Spectral 515 85zÂł/L
- Novol Spectral 505 (wersja szybsza i taĂąsza 515) - 70 zÂł/L
UÂżywa siĂŞ je bez rozpuszczalnika, tylko sam utwardzacz i wystarczy. SÂą to lakiery w kategorii VHS. PoÂłysk jest na prawdĂŞ super, gdyby nie jakieÂś Âśmiotki (garaÂż) to bym w ogĂłle nie polerowaÂł.
PrzykÂładowa fota. Wiem, Âże to felgi, ale teraz zepsuÂł mi siĂŞ aparat i nie mam czym cykaĂŚ nowch fot :nie: Tak wychodzi BEZ polerki.

Odradzam natomiast:
- Novol Novoakryl MS 570 albo 590 - nie pamiĂŞtam, ale czerwone opakowanie. Zostaje morka, dodatkowo ja miaÂłem problem z gazowaniem.
- Dyna HS - w zaleÂżnoÂści od iloÂści rozcienczalnika mora lub baran
- Delta - to ju¿ w ogóle pora¿ka totalna, szkoda s³ów.

jacenty 741
Wysłany: 2009-08-23, 09:41   
0
UP DOWN

Po pierwsze primo:podk³ad reaktywny oddziela siê od szpachli poliestrowej podk³adem akrylowym,nie wolno k³aœÌ jej bezpoœrednio.Zrobi³eœ tak?Po drugie primo:na tym forum wielokrotnie omawiany by³ temat NIEOBRABIANIA SZPACHLI NA MOKRO!!!Proponujê przejrzeÌ karty technologiczne,np. NOVOLA i znaleŸÌ tam informacjê o mo¿liwym obrabianiu na mokro.Brak! Bo nie mo¿na,szpachla jest porowata,tak jak pumeks,tylko w mniejszej skali,i ta cecha powoduje wch³anianie wody,która nie maj¹c póŸniej ujœcia powoduje korozjê i odpadanie szpachli.

Ari29
Wysłany: 2009-08-23, 10:15   
0
UP DOWN

Ja uzywam Profix CP1500 1litr 70 zl i jestem zadowolony malowalem dupontem o wiele drozszy jest a roznicy wilekszej nie ma a co do weza to przekrĂłj 10mm jest ok tylko uwazaj na ten kompresor zeby nie bylo spadkĂłw cisnienia,nie wolno rozcienczac nitrem :nie:

przemo1972 
Wysłany: 2009-08-23, 12:04   
0
UP DOWN

Nurglepl napisał/a:
Kompresora nie musisz kupowaÌ, tylko pod³¹cz siê do butli bezpoœrednio,

A co kolega mial na mysli?
PS
Szpachli nie obrabia sie na mokro!!!

Nurglepl 
Wysłany: 2009-08-23, 12:41   
0
UP DOWN

przemo1972 napisał/a:
Nurglepl napisał/a:
Kompresora nie musisz kupowaÌ, tylko pod³¹cz siê do butli bezpoœrednio,

A co kolega mial na mysli?

Zeby mieÌ stabilniejsze ciœnienie. Czyli podpi¹Ì siê do szybkoz³¹czki zamontowanej do butli bez reduktora na sprê¿arce.

przemo1972 napisał/a:

Szpachli nie obrabia sie na mokro!!!

Nigdy siĂŞ nad tym nie zastanawiaÂłem, ale jak widzĂŞ warsztat blacharko - lakierniczy blisko mojego miejsca pracy to oni zawsze jadÂą na mokro gdy juÂż jest praktycznie wygÂładzony mimoÂśrodowÂą albo oscylacyjnÂą, czyli wygÂładzanie koĂącowe szpachli. NastĂŞpnie po godzinie kÂładÂą podkÂład, schnie, szlifowanie na mokro i lakierowanie.
DziĂŞki za info. CzÂłowiek uczy siĂŞ caÂłe Âżycie.

Coscast
Wysłany: 2009-08-23, 13:56   
0
UP DOWN

5m przewodu mi starczy bo nie mam duÂżego garaÂżu. MĂłwisz o benzynie ekstrakcyjnej zamiast zmywacza silikonu?
Z tym reaktywnym to by³o tak... chcia³em kupiÌ w lakierni epoksyd ale powiedzieli mi ¿e nie maj¹, ale mog¹ mi daÌ reaktywny. Mówie do niego ¿e chyba na to trzeba epoksyd przed szpachl¹, a on mi mówi ¿e moge daÌ szpachle na to a póŸniej akrylowy.
Wiem, Âże szpachli nie szlifuje siĂŞ na mokro dlatego pytam czy dam rade to uratowaĂŚ suszeniem, a nie chcem Âżeby za kilka miesiĂŞcy z powrotem rdza mi wylazÂła... :roll:
Co do klaru to chyba jednak Profixa wezmĂŞ, a nastĂŞpnym razem Standoxa.

Nurglepl 
Wysłany: 2009-08-23, 15:07   
0
UP DOWN

Ja eksperymentowa³em z ró¿nymi klarami i ten najbardziej mi podpasowa³. Inni chwal¹ profixa, inni nowola. Wszystko zale¿y od lakiernika.

pepi 
Wysłany: 2009-08-25, 22:22   
0
UP DOWN

coœ siê czepili tego novala jak siê ma dobry pistolet i troszke praktyki to jest ok :spoko: a dla ludzi co zaczynaj¹ malowaÌ to raczej nawet najlepszy lakier i te¿ mo¿e nie wyjœÌ novlal gazuje jak siê go sporo nak³ada

Coscast
Wysłany: 2009-08-29, 03:43   
0
UP DOWN

Witam po przerwie. Dzisiaj w koùcu malowa³em to co przygotowywa³em przez prawie ca³y ten miesi¹c. Ju¿ z nowym przewodem (10mm) i lakierem Profix CP1500. Mia³em do malowania 2 ¿e tak powiem g³ówne elementy (nadkola).
1.element
-pierwsza warstwa bezbarwnego przypruszona,
-po 10 min. druga warstwa wylana, ale jeszcze dobrze nie pokryÂło wszystkiego
-po 10 min. trzecia warstwa, juÂż byÂło bardzo Âładnie ale jeszcze do kilku miejsc miaÂłem maÂłe zastrzeÂżenia, jako Âże jeszcze miaÂłem lakieru na jednÂą warstwĂŞ to zdecydowaÂłem Âże pomaluje jeszcze jednÂą
-po 10 min. ostania warstwa i lakierek poprostu wyszedÂł cudo,

W ci¹gu godziny jak ju¿ zacz¹³ lakier przysychaÌ troche to jeszcze lepiej wszystko wygl¹da³o. Ju¿ przygotowywa³em sobie nastêpne nadkole kiedy na tym pierwszym zobaczy³em tak jakby bardzo drobny piasek w lakierze czy coœ. :shock: Poprostu wkurzy³em sie maxymalnie. Domyœlam siê, ¿e za szybko k³ad³em nastêpne warstwy i lakier zgazowa³. Mam racje? Czy da siê to coœ zetrzeÌ papierkiem i spolerowaÌ? Jestem za³amany, tyle roboty i taki b³¹d na sam koniec...a by³o tak piêknie :sciana: .
A tak na przysz³oœÌ to jak d³ugie robiÌ przerwy miêdzy kolejnymi warstwami? Jak trzeba fotke jak to wygl¹da to mówcie, a wstawie. Nied³ugo mam nadzieje (je¿eli znajde troche wolnego czasu i poprawie t¹ kupe co wysz³a) zamieszcze w fotorelacjach ca³y przebieg prac z remontu mojego auta.
PS. na drugim nadkolu daÂłem jednÂą warstwĂŞ mniej i te kropeczki czy jak to tam zwaĂŚ wystÂąpiÂły w dwĂłch miejscach o wielkoÂści dÂłoni.

Nurglepl 
Wysłany: 2009-08-29, 06:42   
0
UP DOWN

Daje Ci linki do b³êdów lakierniczych. Poczytaj sobie, a wiele siê nauczysz.
http://www.standox.pl/sta...int_Defects.pdf
http://www.cnc.info.pl//files/index_677.pdf

A tu masz wiĂŞcej o sposobach prawidÂłowego przygotowania
http://www.standox.pl/por...orzywa+sztuczne

ZIEMBA
Wysłany: 2009-08-29, 16:55   
0
UP DOWN

Coscast, cp 1500 daje siĂŞ dwie warstwy, teÂż nim malowaÂłem. ZresztÂą tak podaje producent,a nie 4 :/

pepi 
Wysłany: 2009-08-29, 21:21   
0
UP DOWN

moÂżna 4 tylko te 3 byÂło daĂŚ mniejsze i w odstepie 10 -15 min a tak nawaliÂłeÂś sporo i szybko i masz pisalem juÂż Âże gazuje jak siĂŞ sporo go nakÂłada :spoko:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu