Autor |
Wiadomo¶æ |
|
socpaw
|
Wys³any: 2009-08-31, 23:37 Jak myæ pistolet.
|
0
|
|
|
|
Witam. chcia³ bym sie dowiedzieæ jak myæ pistolet po lakierowaniu.
W sobote podkladowalem podk³adem epoksydowym, pistolet fobo 1,8 Hp...
Odkrecilem czerwona obejme. wyczyscilem, wczesniej nalalem nitra odczekalem chwile i przeplukalem a¿ zaczol na czysto psikaæ. nie odkrecalem dyszy kluczykiem. Powinienem j± odreciæ? Nie bedzie jeszcze za pozno jak to jutro zrobie? Jak powinno sie myæ pistolet? moze tylko wyszczyscic kubek i nalac nitra w pistolet i tak zostawic? nie chcial bym zepsuæ pistoletu dlatego prosze o dokladna informacje, w szczegolnosci jak chce kupic airgunsa. z gory dziekuje |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2009-09-01, 06:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 305 Sk±d: Gryfino
|
Ja tak czyszcze:
- wlewam nitra i przemywam kubek 2 x
- wlewam nitra i psikam, a¿ bêdzie czyste lecia³o
- wlewam troche nitra i zatykam palcem (³atwiej to osi±gn±æ zatykaj±c papierkiem) dyszê ¿e lec± b±belki do góry (wtedy nie zagl±daj do ¶rodka bo mo¿e wypluæ) i tak robiê kilka razy, a¿ bêdzie czyste nitro po b±belkach .
- co kilka malowaæ odkrêcam kubek i wyci±gam sitko do wyczyszczenia. |
|
|
|
|
socpaw
|
Wys³any: 2009-09-01, 10:21
|
0
|
|
|
|
dziêki, prosze niech ktos jeszcze co¶ doda. zostanie dla potomnych |
|
|
|
|
f_maciej
|
Wys³any: 2009-09-01, 12:30
|
0
|
|
|
|
Ja robiê tjNurglepl, tylko, ¿e po ostatnim p³ukaniu nitrem pistolet zalewam rozcieñczalnikiem akrylowym i to takie ostateczne p³ukanie.
Po podk³adowaniu dodatkowo odkrêcam motylek, wykrêcam dyszê i myjê iglicê. |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2009-09-01, 13:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
A ja pistol. do podk³adu czyszczê jak Kol.Nurglepl a na koniec wlewam jakie¶ 100g rozcieñczalnika i zostawiam w pistolecie.Pozosta³e pistolety do bazy i klaru rozbieram kompletnie w korpusie zostaje tylko zawór powietrza myje w pojemniku ka¿d± czê¶æ wycieram ¶ciereczk± i rozkrêcony pistolet zostawiam w walizce . |
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-09-01, 16:44
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Jesli maluje np jeden element to tylko 2,3 razy buzuje nitrem w ¶rodku bez odkrecania niczego i zostawiam zalany.
jesli kilka elementów to rozbieram do zera prawie czyli - motylek, dysza, iglica, sprêzynka pokreta³ka materia³u, kubek, dekiel.
Po umyciu wszytsko dmucham i skrêcam. I dzia³a. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
domagalka
|
Wys³any: 2009-09-01, 20:20
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 223 Sk±d: Beszowa
|
U tych Fobo nie radzê odkrêcaæ dyszy bo pistol pujdzie w kosz ja tak mia³em po pierwszym zapodk³adowanym elemencie. Ja po ka¿dym lakierowaniu rozbieram pistol i myjê ka¿d± czêæ i odmuchujê potem sk³adam. |
|
|
|
|
kawas
|
Wys³any: 2009-09-01, 20:25
|
0
|
|
|
|
ja w by³ej pracy rozkrêca³em wszystko i my³em dok³adnie 2 razy w ci±gu dnia (podk³ad lakier) po czym skrêca³em zalewa³em rozpuszczalnikiem i czeka³o do nastêpnego dnia je¿eli masz swój pistolet to nie zostawiaj rozpuszczalnika w nim podobno szybciej pistolet siê psuje w robocie ganiali nas za to ze nitro zostawa³o w kubku
A i dodam ze pistolety SATA3000 po roku by³y do wymiany, koledze po 3miesi±cach popsu³ siê gwint w pistolecie od tego wykrêcania i wkrêcania. |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2009-09-01, 20:25
|
0
|
|
|
|
Ja mam fobo z dysz± 2.0 i ani razu jeszcze go nie rozkrêca³em (2 miesi±ce). Podk³ad leci a¿ mi³o, a czyszczê go tak samo jak ten do lakieru. |
|
|
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2009-09-02, 12:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 551 Sk±d: SC
|
kawas napisa³/a: | je¿eli masz swój pistolet to nie zostawiaj rozpuszczalnika w nim podobno szybciej pistolet siê psuje w robocie ganiali nas za to ze nitro zostawa³o w kubku |
Nie wierz w takie pogloski, pistoletu nie nalezy pozostawiac "na sucho", zawsze gdzies w zakamarkach moze pozostac odrobina farby ktora poprostu wyschnie.W kontakcie z nowym materialem lakierniczym ta farba sie "zwazy" i beda piekne smieci na malowanym panelu.Dysze "motylki"najlepiej przechowywac w osobnym naczyniu z rozcienczalnikiem, zapobiega to stopniowemu zanieczyszczaniu otworkow w dyszy.Pistolet z wierzchu najlepiej sie myje...drugim pistoletem Nalezy w drugi pistolet nalac rozcienczalnik i na niewielkim strumieniu splukac odkurz i inne zanieczyszczenia z pistoletu, ktory pozniej wycieramy dokladnie recznikiem jednorazowym . |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
|
tomxx92
|
Wys³any: 2009-09-04, 21:11
|
0
|
|
|
|
A czy mo¿na pistolet czy¶ciæ rozcieñczalnikiem akrylowym czy tylko nitro?? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2009-09-04, 21:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Mo¿na tylko po co,skoro rozcieñczalnik akrylowy kosztuje 10-15 pln za litr,a nitro 23-30 za 5 litrów,poza tym nitro jest skuteczniejszym ROZPUSZCZALNIKIEM,natomiast do akryli stosuje siê ROZCIEÑCZALNIKI. |
|
|
|
|
tomxx92
|
Wys³any: 2009-09-04, 21:49
|
0
|
|
|
|
no ok. Tylko ¿e kupi³em akrylowy rozcieñczalnik do rozcieñczenia podk³adu i lakieru (a ¿e maksymalnie mo¿na go dodaæ 10 %) to mi zostanie na czyszczenie pistoletu.
bez nowego tematu chcia³em siê zapytaæ czy istnieje jakie¶ mo¿e okre¶lenie jakiej konsystencji powinien byæ lakier i podk³ad tak mniejwiêcej ¿ebym wiedzia³ jaki ma byæ gêsty?? (bo nie wiem ile rozcieñczalnika dolaæ) |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2009-09-05, 06:44
|
0
|
|
|
|
Kubek z podzia³k±,do kupienia w ka¿dej mieszalni. |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2009-09-05, 07:28
|
0
|
|
|
|
tomxx92 napisa³/a: | bez nowego tematu chcia³em siê zapytaæ czy istnieje jakie¶ mo¿e okre¶lenie jakiej konsystencji powinien byæ lakier i podk³ad tak mniejwiêcej ¿ebym wiedzia³ jaki ma byæ gêsty?? (bo nie wiem ile rozcieñczalnika dolaæ) |
Jest takie co¶. KUBEK FORDA
Gêsto¶æ masz podan± w danych lakieru jako DIN
Przyk³adowo przy standoxie easy voc
"Gotowy do natrysku
21-23 s / DIN 4mm / 20°C"
Sprawdzasz czas w jakim opró¿ni siê kubek, przez dyszê 4 mm przy 20 oC. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2009-09-05, 11:55
|
0
|
|
|
|
Zastanów siê co piszesz,kubek forda kosztuje oko³o 100 pln,kto z pocz±tkuj±cych zainwestuje w tak powa¿ny kubek???Poza tym trzeba umieæ z niego korzystaæ,za³o¿ê siê,¿e Ty równie¿ nie widzia³e¶ go nawet na oczy.Kubek z podzia³k± za 1,5 pln,trzymanie siê w³a¶ciwych proprcji podanych przez producenta a podanych na opakowaniu w formie piktogramów,i nic wiêcej na takim etapie nie trzeba. |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2009-09-05, 14:28
|
0
|
|
|
|
jacenty 741, kubek taki kupisz w castoramie za 15 z³
A powiedz sk±d wiesz ¿e tomxx92 jest pocz±tkuj±cy?, ale mo¿e i jest, ale mo¿e ma mnóstwo kasy i wydatek 100 z³ to dla niego nic. Mo¿e za tak± sume je ¶niadanie codziennie.
Pozatym tomxx92 zapyta³ o sprawdzanie gêsto¶ci, a nie o co¶ do sprawdzania proporcji mieszania.
To mo¿e jak kto¶ pocz±tkuj±cy napiszê ¿e jaki pistolet jest dobry, to pocajmy FOBO za 60 z³, czy do tego zmierzasz jacenty 741 ? |
|
|
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2009-09-05, 15:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 551 Sk±d: SC
|
Nurglepl napisa³/a: | A powiedz sk±d wiesz ¿e tomxx92 jest pocz±tkuj±cy?, ale mo¿e i jest, ale mo¿e ma mnóstwo kasy i wydatek 100 z³ to dla niego nic. Mo¿e za tak± sume je ¶niadanie codziennie. |
Proponuje jeszcze dokupic laboratoryjna laznie wodna (do otrzymania idealnej temp.20*) stoper i termometr.Przydalo by sie tez zainwestiwac w podgrzewany zbiornik przy pistolecie, bo przeciez temp.lakieru spadnie po wlaniu go do pistoletu (przez co lepkosc sie podniesie i mora powstanie A tak na powaznie-od tego sa piktogramy ktore podaja ze "lepkosc 20-23s. ...itp. w danym produkcie jest przy np.10-15% rozcienczalnika.Jesli Masz zimno w pomieszczeniu i lakier jest zbyt lepki to co Ci po kubku? |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2009-09-05, 15:47
|
0
|
|
|
|
Dok³adnie, a najlepiej oddajmy auto do lakiernika, który taki sprzêt posiada w swoim warsztacie |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2009-09-05, 19:51
|
0
|
|
|
|
A czy przypadkiem gêsto¶æ nie jest skutkiem mieszania we w³a¶ciwych proporcjach?Je¶li wymieszasz zgodnie z zalecanymi proporcjami,wyjdzie Ci w³a¶ciwa gêsto¶æ!I po co sobie dodatkowo komplikowaæ pracê.Kole¶ wymiesza w kubku zgodnie z proporcjami zalecanymi przez producenta,potem przeleje do kubka forda,poluka i powie: do d..py,producent siê pomyli³,zrobiê to po swojemu. Jak masz ju¿ za...iste do¶wiadczenie,i chcesz uzyskaæ za...sty efekt,to kombinujesz z gêsto¶ci±,kierunkiem wiatru,³a¼ni± wodn± i czym tam jeszcze chcesz,ale go¶æ,który zastanawia siê co zrobiæ ze zbywaj±cym rozcieñczalnikiem akrylowym,raczej zawodowcem z przerobem kilkudziesiêci aut na miesi±c nie jest! |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2009-09-05, 20:31
|
0
|
|
|
|
jacenty 741, Jak jeste¶ taki super to jaka powinna byæ proporcja (Lakier : utwardzacz : rozcieñczalnik) dla tego lakieru aby wylaæ go na g³adko.
Podpowiem, ¿e w takich porporcjach jakich podaje producent to jest zaje....a mora.
Standocryl VOC-Easy-Klarlack
Tu jest metryczka
http://www.sxcolor.info/S...20PC%201502.PDF
przemo1972 napisa³/a: | Jesli Masz zimno w pomieszczeniu i lakier jest zbyt lepki to co Ci po kubku? | A mo¿e ma zamontowanego climatornika w gara¿u i ma sta³± temp. 20 oC :p
Kolega pyta³ o narzêdzie do pomiaru to odpowiedzia³em.
Tak samo mo¿na mieæ zatwardzenie na Syberii jak ty³ek zamarznie , chocia¿ zje siê to samo co w ciep³ych krajach i normalnie wylaz³o .
Ogólnie to tymi postami robimy wielki ¶mietnik.
To jest temat o czyszczeniu pistoletu. Ale odpowiedz, to temat bêdzie zakoñczony. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2009-09-05, 20:47
|
0
|
|
|
|
Ja jestem tylko amatorem,który próbuje pos³ugiwaæ siê g³ównie zdrowym rozs±dkiem,nie b³yszczê tu dla samego b³yszczenia,nie proponuje nikomu poprawiania producenta,bo sam tego nie robiê,jestem ¶wiadom swojej ignorancji i tego,¿e wiêkszo¶æ z osób,które zadaj± pytania o podstawowe rzeczy,takie jak mycie pistoletu,nigdy nie znajdzie siê nawet w pobli¿u kubka forda.A jak siê znajdzie,i nawet potknie siê o niego, to nie bêdzie wiedzieæ,do czego to s³u¿y.Po prostu nie proponuj strzelania z armaty do wróbli,mo¿na co¶ zrobiæ ³atwiej,to takie rozwi±zanie proponuj,m±drzyæ siê mo¿esz na czê¶ci dla profesjonalistów,tam szukaj odpowiedzi na swoje pytanie,ja nie wiem,i pewnie tomxx92 te¿ nie.A co do ¶mietnika: widzia³em Twój post ,,acha" |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2009-09-05, 21:04
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisa³/a: | A co do ¶mietnika: widzia³em Twój post ,,acha" |
Bo to by³a odpowiedz. Chodzi³o o ró¿nice pomiêdzy pistoletem z certyfikatem i bez niego. Osoba która piszê, ¿e u niego kupiony gun ma certyfikat (który jak sam pisze, ¿e to jest ksero) a przy okazji jest on dro¿szy, a ró¿nica polega na tym ¿e niezale¿na instytucja potwierdza ¿e dane technicze s± prawdziwe (przypominam ¿e te potwierdzenie jest na ksero) to sory, ale co mia³em napisaæ. Odpowiedzia³ Mi to odpisa³em. Powinienem jako¶ rozwin±æ moj± odpowiedz, w której by chodzi³o o to samo, czyli o ACHA, nie s±dze.
Pozdrawiam i ju¿ siê nie wtr±cam. Niech sobie kolega robi wed³ug proporcji, to zaraz bêdzie czyta³ temat "Jak pozbyæ siê morki", albo "Co robie nie tak". Powodzonka.
A i jeszcze jedno, m±drzyæ to siê nie m±drze. Zapyta³em Ciebie, bo skoro tak odrazu mnie pojecha³e¶ ¿e zaproponowa³em kubek, to stwierdzi³em ¿e jeste¶ profesjonalist±. Nawet wiesz co to jest kubek forda i ile kosztuje . Powiem Ci ¿e ja te¿ nie jestem profesjonalist±, a co do proporcji tego klaru to najlepiej siê rozlewa przy:
100 ml lakieru : 50 ml utwardzacza : 20 ml rozcieñczalnika
Robie na nim wiêc st±d wiem. |
|
|
|
|
tomxx92
|
Wys³any: 2009-09-06, 01:17
|
0
|
|
|
|
Witam ja tam ¿adnym profesjonalist± nie jestem i my¶la³em ¿e konsystencje lakieru czy podk³adu mo¿na okre¶liæ np. takie jak mleko czyli w porównaniu do jakiego¶ ogólno dostêpnego p³ynu itp.
Ale Nurglepl napisa³e¶ ¿e na 100ml lakieru dajesz 50 ml utwardzacza i 20 ml rozcieñczalnika to czy taka proporcja w przypadku ka¿dego lakieru akrylowego jest dobra?? (a czy mo¿na wogóle rozcieñczlnika nie dodaæ do lakieru---- czy wtedy bêdzie na 100% za gêsty) |
|
|
|
|
Nurglepl
|
Wys³any: 2009-09-06, 06:00
|
0
|
|
|
|
Tak to konsystencji siê nie okre¶li niestety.
Ka¿dy lakier ma inn± konsystencjê i inne proporcje. Ten akurat ma tak± (Mi one najlepiej pasuj±, mo¿e kto¶ dolewa delikatnie wiêcej, albo mniej rozcieñczalnika)
Jak chcesz inny bez dodawania rozcieñczalnika to wypróbuj Dupont 3050s (sprawdzony).
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2751
Ryba napisa³/a: | - Novol Spectral 515 85z³/L
- Novol Spectral 505 (wersja szybsza i tañsza 515) - 70 z³/L
U¿ywa siê je bez rozpuszczalnika, tylko sam utwardzacz i wystarczy. S± to lakiery w kategorii VHS. Po³ysk jest na prawdê super, gdyby nie jakie¶ ¶miotki (gara¿) to bym w ogóle nie polerowa³. |
Pozdrawiam |
|
|
|
|
hlecter
|
Wys³any: 2010-07-14, 12:37
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 213
|
pytanie pewnie ¶mieszne....wykopie stary temat , chodzi o samo czyszczenie czy to ¿e iglice wyci±gam przed odkreceniem dyszy moze miec z³y skutek'?
tak przegl±dam filmiki z yt dotyczace czyszczenia szprey guna i widze zawsze i¿ iglice wyci±ga siê po odkreceniu dyszy(choæ zawsze jest chyba prawdopodobieñstwo uszkodzenia iglicy) , i teraz nie wiem juz;D co myslec , guna czyszcze tak jak aerograf(tam dysza nie jest przykrecona do korpusu i po odkrêceniu os³ony jest lu¼na) |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-07-14, 17:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
@hlecter...napisze Ci jak ja to robie (zechcesz - skorzystasz)..
Naciskasz spust i odkrecasz iglice..cala filozoofia..
Jak zaczniesz odkrecac dysze nie wycofawszy iglicy..moze dojsc do uszkodzenia jednego czy drugiego elementu..
Co do mycia pistoletu..to robie to w ten sposob..
-wlewam nitro - przetryskuje ..
-odkrecam kubek..
-odkrecam dysze powietrza..
-wyciagam sitko...
-wlewam do naczynka ..kubka 300 ml nitro..
-pedzelkiem myje wszystkie czesci..
-wycieram do sucha..
-skladam..
-jeszcze raz przetryskuje samym powietrzem..
to wszystko..zadnego zostawiania rozpucha w pistolecie. Dodam , ze moja IVATA W-400 LV2....pracuje juz 9 lat i ma sie swietnie..
Z tego co gdzies czytalem..dysze materialowa nie mozna czesto odkrecac..tylko w newralgicznych momentach ( gdy pistolet nie pracuje prawidlowo)...i wtedy oczywiscie mycie gruntowne..
Co do kubka forda..to wspaniala rzecz, ktora nabylem ponad 15 lat temu SATA DIN 4 wydalem wtedy niebagatelna kwote 800 tys.. ..nie rozstaje sie z nim do dzisiaj..Faktem jest , ze najbardziej dokladny wynik uzyskuje sie przy 20*.Jednak mierzac raz...mamy jakas obrazowosc przy innych temperaturach (czyli wiemy jaka jest wyjsciowa ilosc rozpucha do danego klaru, aby uzyskac odpowiednia lapkosc)..
Poza tym...bardzo pomocny jest przy bazach i tu przyklad...
STANDOX - proporcja mieszania 100% baza - 50% rozpuch , ale np.przy bazie czarnej, zeby uzyskac prawidlowa lepkosc na kubku forda..tego rozpucha potrzeba juz okolo 90%..
Dlatego tez...optowalbym , by wlasnie poczatkujacy lakiernicy zaopatrywali sie w to prymitywne skadinad urzadzonko - bo jak przekonalismy sie wyzej , to oni wlasnie nie maja w ogole doswiadczenia jak ta "konsystencja" klaru czy tez i bazy ma wygladac..A jak wiadomo kazdy klar ma inna..Oczywiscie do wszystkiego mozna dojsc metoda prob i bledow, tylko ile czasu potrzeba..
Jeszcze jedno ...jak tez wiadomo, kazde auto jest inaczej lakierowane (tzn. ma inna strukture)..i do kazdego potrzeba indywidualnego podejscia. Stad potrzeba manipulacji rozpuchem (wieksza - mniejsza ilosc) a to juz wyzsza matematyka jak dla poczatkujacego..Dla mnie osobiscie, wylane na glace rowna sie - zle polakierowanie.. |
|
|
|
|
hlecter
|
Wys³any: 2010-07-14, 21:44
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 213
|
ale tak czy siak iglice sie wyci±ga pozniej a ni¿eli wczesniej...dzieki za porade , ja do swojego aero z iwatki dokupi³em jesze iwate air gunse hte2 i jako ze lubie dba`c o sprzet wola³em spytaæ czy moze to mieæ negatywny wp³yw , jeszcze raz dziêki |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-07-14, 22:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
A dlaczego pozniej...niz wczesniej..?? |
|
|
|
|
Trolex
|
Wys³any: 2010-08-20, 18:16 Pierwsze mycie pistoletu przed pierwszym uzyciem.
|
0
|
|
|
Legacy Lover
|
Witam.
Pod³±czê siê do tematu. Dosta³em dzi¶ od znajomego pistolet Fobo Lux HP ( ten z czerwonymi akcentami ) , który nigdy nie by³ u¿ywany a le¿a³ u tego kolegi jakie¶ 3 lata.
Pistolet jest zakurzony i "zakonserwowany" jaki¶ olejem i smarem.
Konserwacja jest na³o¿ona na ka¿dy element z gwintem a smar na iglicy.
Powinienem rozkrêciæ wszystko co siê da i myæ benzyn± ekstrakcyjn± / nitrem / czym¶ innym ? Czy po umyciu musze na³o¿yæ smar na iglice ?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-08-20, 19:02
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
hlecter napisa³/a: | pytanie pewnie ¶mieszne....wykopie stary temat , chodzi o samo czyszczenie czy to ¿e iglice wyci±gam przed odkreceniem dyszy moze miec z³y skutek'?
tak przegl±dam filmiki z yt dotyczace czyszczenia szprey guna i widze zawsze i¿ iglice wyci±ga siê po odkreceniu dyszy(choæ zawsze jest chyba prawdopodobieñstwo uszkodzenia iglicy) , i teraz nie wiem juz;D co myslec , guna czyszcze tak jak aerograf(tam dysza nie jest przykrecona do korpusu i po odkrêceniu os³ony jest lu¼na) |
Absolutnie zawsze i w ka¿dym pistolecie najpierw trzeba wyj±æ iglicê potem odkrêca siê dysze materia³ow±. Zdarzaj± siê lakiernicy którzy w po¶piechu nie wyjmuj± iglicy przy myciu i odkrecaj± dysze materialow± na wci¶niêtym spu¶cie . Có¿ ka¿dy z regu³y sam zap³aci³ za swój pistolet i niech sobie robi jak chce nawet wbrew instrukcji i zdrowemu rozs±dkowi ... ale jak pytasz co na to producenci pistoletów w swoich instrukcjach serwisowych i zaleceniach obs³ugi .... to zasada jest taka .... zawsze najpierw wyjmujemy iglicê potem odkrêcamy dyszê materia³ow± .... i zaznaczê, ¿e nie podejmuje dyskusji w tym temacie z nikim kto ma inne zdanie ... |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|