Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
socpaw
Wysłany: 2009-09-01, 00:37   Jak myĂŚ pistolet.
0
UP DOWN

Witam. chciaÂł bym sie dowiedzieĂŚ jak myĂŚ pistolet po lakierowaniu.
W sobote podkladowalem podkÂładem epoksydowym, pistolet fobo 1,8 Hp...
Odkrecilem czerwona obejme. wyczyscilem, wczesniej nalalem nitra odczekalem chwile i przeplukalem aÂż zaczol na czysto psikaĂŚ. nie odkrecalem dyszy kluczykiem. Powinienem jÂą odreciĂŚ? Nie bedzie jeszcze za pozno jak to jutro zrobie? Jak powinno sie myĂŚ pistolet? moze tylko wyszczyscic kubek i nalac nitra w pistolet i tak zostawic? nie chcial bym zepsuĂŚ pistoletu dlatego prosze o dokladna informacje, w szczegolnosci jak chce kupic airgunsa. z gory dziekuje ;)

Nurglepl 
Wysłany: 2009-09-01, 07:39   
0
UP DOWN

Ja tak czyszcze:
- wlewam nitra i przemywam kubek 2 x
- wlewam nitra i psikam, aÂż bĂŞdzie czyste leciaÂło
- wlewam troche nitra i zatykam palcem (³atwiej to osi¹gn¹Ì zatykaj¹c papierkiem) dyszê ¿e lec¹ b¹belki do góry (wtedy nie zagl¹daj do œrodka bo mo¿e wypluÌ) i tak robiê kilka razy, a¿ bêdzie czyste nitro po b¹belkach :) .
- co kilka malowaĂŚ odkrĂŞcam kubek i wyciÂągam sitko do wyczyszczenia.

socpaw
Wysłany: 2009-09-01, 11:21   
0
UP DOWN

dziĂŞki, prosze niech ktos jeszcze coÂś doda. zostanie dla potomnych :D

f_maciej
Wysłany: 2009-09-01, 13:30   
0
UP DOWN

Ja robiĂŞ tjNurglepl, tylko, Âże po ostatnim pÂłukaniu nitrem pistolet zalewam rozcieĂączalnikiem akrylowym i to takie ostateczne pÂłukanie.

Po podkÂładowaniu dodatkowo odkrĂŞcam motylek, wykrĂŞcam dyszĂŞ i myjĂŞ iglicĂŞ.

Homer S. 
Wysłany: 2009-09-01, 14:00   
0
UP DOWN

A ja pistol. do podk³adu czyszczê jak Kol.Nurglepl a na koniec wlewam jakieœ 100g rozcieùczalnika i zostawiam w pistolecie.Pozosta³e pistolety do bazy i klaru rozbieram kompletnie w korpusie zostaje tylko zawór powietrza myje w pojemniku ka¿d¹ czêœÌ wycieram œciereczk¹ i rozkrêcony pistolet zostawiam w walizce .

mebArth 
Wysłany: 2009-09-01, 17:44   
0
UP DOWN

Jesli maluje np jeden element to tylko 2,3 razy buzuje nitrem w Âśrodku bez odkrecania niczego i zostawiam zalany.
jesli kilka elementĂłw to rozbieram do zera prawie czyli - motylek, dysza, iglica, sprĂŞzynka pokretaÂłka materiaÂłu, kubek, dekiel.

Po umyciu wszytsko dmucham i skrĂŞcam. I dziaÂła.

domagalka 
Wysłany: 2009-09-01, 21:20   
0
UP DOWN

U tych Fobo nie radzĂŞ odkrĂŞcaĂŚ dyszy bo pistol pujdzie w kosz ja tak miaÂłem po pierwszym zapodkÂładowanym elemencie. Ja po kaÂżdym lakierowaniu rozbieram pistol i myjĂŞ kaÂżdÂą czĂŞĂŚ i odmuchujĂŞ potem skÂładam.

kawas
Wysłany: 2009-09-01, 21:25   
0
UP DOWN

ja w byÂłej pracy rozkrĂŞcaÂłem wszystko i myÂłem dokÂładnie 2 razy w ciÂągu dnia (podkÂład lakier) po czym skrĂŞcaÂłem zalewaÂłem rozpuszczalnikiem i czekaÂło do nastĂŞpnego dnia jeÂżeli masz swĂłj pistolet to nie zostawiaj rozpuszczalnika w nim podobno szybciej pistolet siĂŞ psuje w robocie ganiali nas za to ze nitro zostawaÂło w kubku
A i dodam ze pistolety SATA3000 po roku byÂły do wymiany, koledze po 3miesiÂącach popsuÂł siĂŞ gwint w pistolecie od tego wykrĂŞcania i wkrĂŞcania.

Nurglepl 
Wysłany: 2009-09-01, 21:25   
0
UP DOWN

Ja mam fobo z dyszÂą 2.0 i ani razu jeszcze go nie rozkrĂŞcaÂłem (2 miesiÂące). PodkÂład leci aÂż miÂło, a czyszczĂŞ go tak samo jak ten do lakieru.

przemo1972 
Wysłany: 2009-09-02, 13:31   
0
UP DOWN

kawas napisał/a:
jeÂżeli masz swĂłj pistolet to nie zostawiaj rozpuszczalnika w nim podobno szybciej pistolet siĂŞ psuje w robocie ganiali nas za to ze nitro zostawaÂło w kubku

Nie wierz w takie pogloski, pistoletu nie nalezy pozostawiac "na sucho", zawsze gdzies w zakamarkach moze pozostac odrobina farby ktora poprostu wyschnie.W kontakcie z nowym materialem lakierniczym ta farba sie "zwazy" i beda piekne smieci na malowanym panelu.Dysze "motylki"najlepiej przechowywac w osobnym naczyniu z rozcienczalnikiem, zapobiega to stopniowemu zanieczyszczaniu otworkow w dyszy.Pistolet z wierzchu najlepiej sie myje...drugim pistoletem :tak: Nalezy w drugi pistolet nalac rozcienczalnik i na niewielkim strumieniu splukac odkurz i inne zanieczyszczenia z pistoletu, ktory pozniej wycieramy dokladnie recznikiem jednorazowym .

tomxx92 
Wysłany: 2009-09-04, 22:11   
0
UP DOWN

A czy moÂżna pistolet czyÂściĂŚ rozcieĂączalnikiem akrylowym czy tylko nitro??

jacenty 741
Wysłany: 2009-09-04, 22:27   
0
UP DOWN

Mo¿na tylko po co,skoro rozcieñczalnik akrylowy kosztuje 10-15 pln za litr,a nitro 23-30 za 5 litrów,poza tym nitro jest skuteczniejszym ROZPUSZCZALNIKIEM,natomiast do akryli stosuje siê ROZCIEÑCZALNIKI.

tomxx92 
Wysłany: 2009-09-04, 22:49   
0
UP DOWN

no ok. Tylko Âże kupiÂłem akrylowy rozcieĂączalnik do rozcieĂączenia podkÂładu i lakieru (a Âże maksymalnie moÂżna go dodaĂŚ 10 %) to mi zostanie na czyszczenie pistoletu.

bez nowego tematu chciaÂłem siĂŞ zapytaĂŚ czy istnieje jakieÂś moÂże okreÂślenie jakiej konsystencji powinien byĂŚ lakier i podkÂład tak mniejwiĂŞcej Âżebym wiedziaÂł jaki ma byĂŚ gĂŞsty?? (bo nie wiem ile rozcieĂączalnika dolaĂŚ)

jacenty 741
Wysłany: 2009-09-05, 07:44   
0
UP DOWN

Kubek z podziaÂłkÂą,do kupienia w kaÂżdej mieszalni.

Nurglepl 
Wysłany: 2009-09-05, 08:28   
0
UP DOWN

tomxx92 napisał/a:
bez nowego tematu chciaÂłem siĂŞ zapytaĂŚ czy istnieje jakieÂś moÂże okreÂślenie jakiej konsystencji powinien byĂŚ lakier i podkÂład tak mniejwiĂŞcej Âżebym wiedziaÂł jaki ma byĂŚ gĂŞsty?? (bo nie wiem ile rozcieĂączalnika dolaĂŚ)

Jest takie coÂś. KUBEK FORDA
GêstoœÌ masz podan¹ w danych lakieru jako DIN
PrzykÂładowo przy standoxie easy voc

"Gotowy do natrysku
21-23 s / DIN 4mm / 20°C"

Sprawdzasz czas w jakim opró¿ni siê kubek, przez dyszê 4 mm przy 20 oC.

jacenty 741
Wysłany: 2009-09-05, 12:55   
0
UP DOWN

Zastanów siê co piszesz,kubek forda kosztuje oko³o 100 pln,kto z pocz¹tkuj¹cych zainwestuje w tak powa¿ny kubek???Poza tym trzeba umieÌ z niego korzystaÌ,za³o¿ê siê,¿e Ty równie¿ nie widzia³eœ go nawet na oczy.Kubek z podzia³k¹ za 1,5 pln,trzymanie siê w³aœciwych proprcji podanych przez producenta a podanych na opakowaniu w formie piktogramów,i nic wiêcej na takim etapie nie trzeba.

Nurglepl 
Wysłany: 2009-09-05, 15:28   
0
UP DOWN

jacenty 741, kubek taki kupisz w castoramie za 15 zÂł
A powiedz skÂąd wiesz Âże tomxx92 jest poczÂątkujÂący?, ale moÂże i jest, ale moÂże ma mnĂłstwo kasy i wydatek 100 zÂł to dla niego nic. MoÂże za takÂą sume je Âśniadanie codziennie.

Pozatym tomxx92 zapytaÂł o sprawdzanie gĂŞstoÂści, a nie o coÂś do sprawdzania proporcji mieszania.

To moÂże jak ktoÂś poczÂątkujÂący napiszĂŞ Âże jaki pistolet jest dobry, to pocajmy FOBO za 60 zÂł, czy do tego zmierzasz jacenty 741 ?

przemo1972 
Wysłany: 2009-09-05, 16:36   
0
UP DOWN

Nurglepl napisał/a:
A powiedz skÂąd wiesz Âże tomxx92 jest poczÂątkujÂący?, ale moÂże i jest, ale moÂże ma mnĂłstwo kasy i wydatek 100 zÂł to dla niego nic. MoÂże za takÂą sume je Âśniadanie codziennie.

Proponuje jeszcze dokupic laboratoryjna laznie wodna (do otrzymania idealnej temp.20*) stoper i termometr.Przydalo by sie tez zainwestiwac w podgrzewany zbiornik przy pistolecie, bo przeciez temp.lakieru spadnie po wlaniu go do pistoletu (przez co lepkosc sie podniesie i mora powstanie ;) A tak na powaznie-od tego sa piktogramy ktore podaja ze "lepkosc 20-23s. ...itp. w danym produkcie jest przy np.10-15% rozcienczalnika.Jesli Masz zimno w pomieszczeniu i lakier jest zbyt lepki to co Ci po kubku?

Nurglepl 
Wysłany: 2009-09-05, 16:47   
0
UP DOWN

DokÂładnie, a najlepiej oddajmy auto do lakiernika, ktĂłry taki sprzĂŞt posiada w swoim warsztacie :)

jacenty 741
Wysłany: 2009-09-05, 20:51   
0
UP DOWN

A czy przypadkiem gêstoœÌ nie jest skutkiem mieszania we w³aœciwych proporcjach?Jeœli wymieszasz zgodnie z zalecanymi proporcjami,wyjdzie Ci w³aœciwa gêstoœÌ!I po co sobie dodatkowo komplikowaÌ pracê.Koleœ wymiesza w kubku zgodnie z proporcjami zalecanymi przez producenta,potem przeleje do kubka forda,poluka i powie: do d..py,producent siê pomyli³,zrobiê to po swojemu. Jak masz ju¿ za...iste doœwiadczenie,i chcesz uzyskaÌ za...sty efekt,to kombinujesz z gêstoœci¹,kierunkiem wiatru,³aŸni¹ wodn¹ i czym tam jeszcze chcesz,ale goœÌ,który zastanawia siê co zrobiÌ ze zbywaj¹cym rozcieùczalnikiem akrylowym,raczej zawodowcem z przerobem kilkudziesiêci aut na miesi¹c nie jest!

Nurglepl 
Wysłany: 2009-09-05, 21:31   
0
UP DOWN

jacenty 741, Jak jesteÂś taki super to jaka powinna byĂŚ proporcja (Lakier : utwardzacz : rozcieĂączalnik) dla tego lakieru aby wylaĂŚ go na gÂładko.
Podpowiem, Âże w takich porporcjach jakich podaje producent to jest zaje....a mora.
Standocryl VOC-Easy-Klarlack
Tu jest metryczka
http://www.sxcolor.info/S...20PC%201502.PDF

przemo1972 napisał/a:
Jesli Masz zimno w pomieszczeniu i lakier jest zbyt lepki to co Ci po kubku?
A mo¿e ma zamontowanego climatornika w gara¿u i ma sta³¹ temp. 20 oC :p
Kolega pytaÂł o narzĂŞdzie do pomiaru to odpowiedziaÂłem.
Tak samo moÂżna mieĂŚ zatwardzenie na Syberii jak tyÂłek zamarznie :D , chociaÂż zje siĂŞ to samo co w ciepÂłych krajach i normalnie wylazÂło :) .

OgĂłlnie to tymi postami robimy wielki Âśmietnik.
To jest temat o czyszczeniu pistoletu. Ale odpowiedz, to temat bĂŞdzie zakoĂączony.

jacenty 741
Wysłany: 2009-09-05, 21:47   
0
UP DOWN

Ja jestem tylko amatorem,który próbuje pos³ugiwaÌ siê g³ównie zdrowym rozs¹dkiem,nie b³yszczê tu dla samego b³yszczenia,nie proponuje nikomu poprawiania producenta,bo sam tego nie robiê,jestem œwiadom swojej ignorancji i tego,¿e wiêkszoœÌ z osób,które zadaj¹ pytania o podstawowe rzeczy,takie jak mycie pistoletu,nigdy nie znajdzie siê nawet w pobli¿u kubka forda.A jak siê znajdzie,i nawet potknie siê o niego, to nie bêdzie wiedzieÌ,do czego to s³u¿y.Po prostu nie proponuj strzelania z armaty do wróbli,mo¿na coœ zrobiÌ ³atwiej,to takie rozwi¹zanie proponuj,m¹drzyÌ siê mo¿esz na czêœci dla profesjonalistów,tam szukaj odpowiedzi na swoje pytanie,ja nie wiem,i pewnie tomxx92 te¿ nie.A co do œmietnika: widzia³em Twój post ,,acha" :spoko:

Nurglepl 
Wysłany: 2009-09-05, 22:04   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisał/a:
A co do Âśmietnika: widziaÂłem TwĂłj post ,,acha" :spoko:

Bo to by³a odpowiedz. Chodzi³o o ró¿nice pomiêdzy pistoletem z certyfikatem i bez niego. Osoba która piszê, ¿e u niego kupiony gun ma certyfikat (który jak sam pisze, ¿e to jest ksero) a przy okazji jest on dro¿szy, a ró¿nica polega na tym ¿e niezale¿na instytucja potwierdza ¿e dane technicze s¹ prawdziwe (przypominam ¿e te potwierdzenie jest na ksero) to sory, ale co mia³em napisaÌ. Odpowiedzia³ Mi to odpisa³em. Powinienem jakoœ rozwin¹Ì moj¹ odpowiedz, w której by chodzi³o o to samo, czyli o ACHA, nie s¹dze.
Pozdrawiam i juÂż siĂŞ nie wtrÂącam. Niech sobie kolega robi wedÂług proporcji, to zaraz bĂŞdzie czytaÂł temat "Jak pozbyĂŚ siĂŞ morki", albo "Co robie nie tak". Powodzonka.

A i jeszcze jedno, mÂądrzyĂŚ to siĂŞ nie mÂądrze. ZapytaÂłem Ciebie, bo skoro tak odrazu mnie pojechaÂłeÂś Âże zaproponowaÂłem kubek, to stwierdziÂłem Âże jesteÂś profesjonalistÂą. Nawet wiesz co to jest kubek forda i ile kosztuje :) . Powiem Ci Âże ja teÂż nie jestem profesjonalistÂą, a co do proporcji tego klaru to najlepiej siĂŞ rozlewa przy:
100 ml lakieru : 50 ml utwardzacza : 20 ml rozcieĂączalnika
Robie na nim wiĂŞc stÂąd wiem.

tomxx92 
Wysłany: 2009-09-06, 02:17   
0
UP DOWN

Witam ja tam Âżadnym profesjonalistÂą nie jestem i myÂślaÂłem Âże konsystencje lakieru czy podkÂładu moÂżna okreÂśliĂŚ np. takie jak mleko czyli w porĂłwnaniu do jakiegoÂś ogĂłlno dostĂŞpnego pÂłynu itp.

Ale Nurglepl napisaÂłeÂś Âże na 100ml lakieru dajesz 50 ml utwardzacza i 20 ml rozcieĂączalnika to czy taka proporcja w przypadku kaÂżdego lakieru akrylowego jest dobra?? (a czy moÂżna wogĂłle rozcieĂączlnika nie dodaĂŚ do lakieru---- czy wtedy bĂŞdzie na 100% za gĂŞsty)

Nurglepl 
Wysłany: 2009-09-06, 07:00   
0
UP DOWN

Tak to konsystencji siĂŞ nie okreÂśli niestety.
KaÂżdy lakier ma innÂą konsystencjĂŞ i inne proporcje. Ten akurat ma takÂą (Mi one najlepiej pasujÂą, moÂże ktoÂś dolewa delikatnie wiĂŞcej, albo mniej rozcieĂączalnika)
Jak chcesz inny bez dodawania rozcieĂączalnika to wyprĂłbuj Dupont 3050s (sprawdzony).

http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2751

Ryba napisał/a:
- Novol Spectral 515 85zÂł/L
- Novol Spectral 505 (wersja szybsza i taĂąsza 515) - 70 zÂł/L
UÂżywa siĂŞ je bez rozpuszczalnika, tylko sam utwardzacz i wystarczy. SÂą to lakiery w kategorii VHS. PoÂłysk jest na prawdĂŞ super, gdyby nie jakieÂś Âśmiotki (garaÂż) to bym w ogĂłle nie polerowaÂł.

Pozdrawiam

hlecter
Wysłany: 2010-07-14, 13:37   
0
UP DOWN

pytanie pewnie Âśmieszne....wykopie stary temat , chodzi o samo czyszczenie czy to Âże iglice wyciÂągam przed odkreceniem dyszy moze miec zÂły skutek'?

tak przeglÂądam filmiki z yt dotyczace czyszczenia szprey guna i widze zawsze iÂż iglice wyciÂąga siĂŞ po odkreceniu dyszy(choĂŚ zawsze jest chyba prawdopodobieĂąstwo uszkodzenia iglicy) , i teraz nie wiem juz;D co myslec , guna czyszcze tak jak aerograf(tam dysza nie jest przykrecona do korpusu i po odkrĂŞceniu osÂłony jest luÂźna)

obcy_69
Wysłany: 2010-07-14, 18:05   
0
UP DOWN

@hlecter...napisze Ci jak ja to robie (zechcesz - skorzystasz)..
Naciskasz spust i odkrecasz iglice..cala filozoofia.. ^^ :spoko:

Jak zaczniesz odkrecac dysze nie wycofawszy iglicy..moze dojsc do uszkodzenia jednego czy drugiego elementu..

Co do mycia pistoletu..to robie to w ten sposob..
-wlewam nitro - przetryskuje ..
-odkrecam kubek..
-odkrecam dysze powietrza..
-wyciagam sitko...
-wlewam do naczynka ..kubka 300 ml nitro..
-pedzelkiem myje wszystkie czesci..
-wycieram do sucha..
-skladam..
-jeszcze raz przetryskuje samym powietrzem..

to wszystko..zadnego zostawiania rozpucha w pistolecie. Dodam , ze moja IVATA W-400 LV2....pracuje juz 9 lat i ma sie swietnie..

Z tego co gdzies czytalem..dysze materialowa nie mozna czesto odkrecac..tylko w newralgicznych momentach ( gdy pistolet nie pracuje prawidlowo)...i wtedy oczywiscie mycie gruntowne..

Co do kubka forda..to wspaniala rzecz, ktora nabylem ponad 15 lat temu SATA DIN 4 wydalem wtedy niebagatelna kwote 800 tys.. :spoko: ..nie rozstaje sie z nim do dzisiaj..Faktem jest , ze najbardziej dokladny wynik uzyskuje sie przy 20*.Jednak mierzac raz...mamy jakas obrazowosc przy innych temperaturach (czyli wiemy jaka jest wyjsciowa ilosc rozpucha do danego klaru, aby uzyskac odpowiednia lapkosc)..
Poza tym...bardzo pomocny jest przy bazach i tu przyklad...
STANDOX - proporcja mieszania 100% baza - 50% rozpuch , ale np.przy bazie czarnej, zeby uzyskac prawidlowa lepkosc na kubku forda..tego rozpucha potrzeba juz okolo 90%..

Dlatego tez...optowalbym , by wlasnie poczatkujacy lakiernicy zaopatrywali sie w to prymitywne skadinad urzadzonko - bo jak przekonalismy sie wyzej , to oni wlasnie nie maja w ogole doswiadczenia jak ta "konsystencja" klaru czy tez i bazy ma wygladac..A jak wiadomo kazdy klar ma inna..Oczywiscie do wszystkiego mozna dojsc metoda prob i bledow, tylko ile czasu potrzeba..
Jeszcze jedno ...jak tez wiadomo, kazde auto jest inaczej lakierowane (tzn. ma inna strukture)..i do kazdego potrzeba indywidualnego podejscia. Stad potrzeba manipulacji rozpuchem (wieksza - mniejsza ilosc) a to juz wyzsza matematyka jak dla poczatkujacego..Dla mnie osobiscie, wylane na glace rowna sie - zle polakierowanie.. :spoko:

hlecter
Wysłany: 2010-07-14, 22:44   
0
UP DOWN

ale tak czy siak iglice sie wyciÂąga pozniej a niÂżeli wczesniej...dzieki za porade , ja do swojego aero z iwatki dokupiÂłem jesze iwate air gunse hte2 i jako ze lubie dba`c o sprzet wolaÂłem spytaĂŚ czy moze to mieĂŚ negatywny wpÂływ , jeszcze raz dziĂŞki

obcy_69
Wysłany: 2010-07-14, 23:11   
0
UP DOWN

A dlaczego pozniej...niz wczesniej..??

Trolex 
Wysłany: 2010-08-20, 19:16   Pierwsze mycie pistoletu przed pierwszym uzyciem.
0
UP DOWN
Legacy Lover

Witam.
Pod³¹czê siê do tematu. Dosta³em dziœ od znajomego pistolet Fobo Lux HP ( ten z czerwonymi akcentami ) , który nigdy nie by³ u¿ywany a le¿a³ u tego kolegi jakieœ 3 lata.
Pistolet jest zakurzony i "zakonserwowany" jakiÂś olejem i smarem.
Konserwacja jest naÂłoÂżona na kaÂżdy element z gwintem a smar na iglicy.
Powinienem rozkrĂŞciĂŚ wszystko co siĂŞ da i myĂŚ benzynÂą ekstrakcyjnÂą / nitrem / czymÂś innym ? Czy po umyciu musze naÂłoÂżyĂŚ smar na iglice ?

Pozdrawiam

PROJEKTER
Wysłany: 2010-08-20, 20:02   
0
UP DOWN

hlecter napisał/a:
pytanie pewnie Âśmieszne....wykopie stary temat , chodzi o samo czyszczenie czy to Âże iglice wyciÂągam przed odkreceniem dyszy moze miec zÂły skutek'?

tak przeglÂądam filmiki z yt dotyczace czyszczenia szprey guna i widze zawsze iÂż iglice wyciÂąga siĂŞ po odkreceniu dyszy(choĂŚ zawsze jest chyba prawdopodobieĂąstwo uszkodzenia iglicy) , i teraz nie wiem juz;D co myslec , guna czyszcze tak jak aerograf(tam dysza nie jest przykrecona do korpusu i po odkrĂŞceniu osÂłony jest luÂźna)

Absolutnie zawsze i w ka¿dym pistolecie najpierw trzeba wyj¹Ì iglicê potem odkrêca siê dysze materia³ow¹. Zdarzaj¹ siê lakiernicy którzy w poœpiechu nie wyjmuj¹ iglicy przy myciu i odkrecaj¹ dysze materialow¹ na wciœniêtym spuœcie :x: . Có¿ ka¿dy z regu³y sam zap³aci³ za swój pistolet i niech sobie robi jak chce nawet wbrew instrukcji i zdrowemu rozs¹dkowi ... ale jak pytasz co na to producenci pistoletów w swoich instrukcjach serwisowych i zaleceniach obs³ugi .... to zasada jest taka .... zawsze najpierw wyjmujemy iglicê potem odkrêcamy dyszê materia³ow¹ .... i zaznaczê, ¿e nie podejmuje dyskusji w tym temacie z nikim kto ma inne zdanie ... :sciana:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi