Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
crazyarczi 
Wysłany: 2009-09-07, 20:50   Malowanie tylnego bÂłotnika, metoda chaÂłupnicza
0
UP DOWN

Witam serdecznie na forum.

Pisze do was z proÂśbÂą pomocy gdyÂż chcĂŞ pomalowaĂŚ tylni bÂłotnik w VW polo III gdyÂż pojawiÂły mi siĂŞ bÂąble rdzy. StosujĂŞ tak zwanÂą metodĂŞ garaÂżowa.

1.WiĂŞc tak zaczynam od zdarcia starej powÂłoki lakierniczej papierem 80,120,240
2. NastĂŞpnie odtÂłuszczam zmywaczem silikonowym i nakÂładam podkÂład epoxydowy ( brunox )
3. Czekam 24h na reakcje z rdza i zaczynam obrĂłbkĂŞ szpachlĂłwka poliestrowa i uniwersalnÂą oczywiÂście na sucho papierami 80,120,240,320
4. Po wygÂładzeniu szpachli nakÂładam podkÂład akrylowy w sprayu z utwardzaczem firmy motip i matujĂŞ na mokro 400,500,800 po czym powierzchniĂŞ odtÂłuszczam.

Powierzchnia do malowania przygotowana. Dobrze ?

5. NakÂładam bazĂŞ perÂłowa Standox kolor dragon green ( ciemna zieleĂą perÂłowa)
I tutaj pojawia siê moje pytanie do was drodzy fachowcy lakiernicy. Czy bazê mogê wycieniowaÌ w ten sposób ¿e na³o¿ê trochê ponad podk³ad akrylowy tj. nowa baza zajdzie na lakier bezbarwny starej pow³oki dodam ¿e zostanie ona odt³uszczona ? Czy mogê w ten sposób wycieniowaÌ ? Ile warstw tej bazy na³o¿yÌ ? Jak zaczynaÌ - najpierw mniejsze pole bazowania a potem wyjœÌ na klar starego ?
6. Dobra po zakoùczeniu bazowania przechodzê do malowania bezbarwnym w sprayu firmy Motip z utwardzaczem w sprayu. Pytanie jak pomalowaÌ tym bezbarwnym by uzyskaÌ po¿¹dany efekt. najpierw mgie³ka bezbarwnego a potem wyjœÌ poza bazê ?
7. Usuwanie wytraceĂą na bezbarwnym jaki numer papieru polecacie na poczatek . Bo ja pojechaÂł bym 2000 a potem 2500 na klocku a potem polerka pastÂą g3. Jak myslicie jaka gabka bedzie dla mnie najlepsza ?. Po polerowaniu mleczko g10 z czarna gÂąbka na bÂłysk

proszê bardzo o pomoc. wiem ze malowanie w ten sposób nie bêdzie jak pistoletem ale chcê zaryzykowaÌ i wyci¹gn¹Ì z tego wnioski na przysz³osc gdy ju¿ kupie kompresor i pistolety.

DziĂŞkuje i pozdrawiam

cder
Wysłany: 2009-09-07, 21:01   
0
UP DOWN

Witam - te¿ obecnie w taki sposób próbuje naprawiÌ b³otnik w mojej bravie,i jestem ciekaw co napisz¹ ludzie którzy robi¹ to na codzieù.Ale powiem ci kolego ¿e jak do tej pory nie wychodzi mi to najlepiej.Mo¿e dlatego ¿e zrobi³em mnóstwo banalnych b³êdów np. tar³em szpachle na mokro,ona mi siada³a i jest ¿le.Czekam razem z tob¹ na wypowiedzi fachowców.
Pozdrawiam.

baqo 
Wysłany: 2009-09-07, 21:21   
0
UP DOWN

crazyarczi napisał/a:
podkÂład epoxydowy ( brunox )
3. Czekam 24h na reakcje z rdza
podkÂład epoxydowy to nie brunox
crazyarczi napisał/a:
Pytanie jak pomalowaÌ tym bezbarwnym by uzyskaÌ po¿¹dany efekt.
tak nanieœÌ mokr¹ pow³okê ,aby siê rozla³a i nie by³o zacieków.
crazyarczi napisał/a:
wiem ze malowanie w ten sposĂłb nie bĂŞdzie jak pistoletem ale chcĂŞ zaryzykowaĂŚ
ogĂłlnie na nic wielkiego nie ma co liczyĂŚ, sam jestem ciekaw spraya z utwardzaczem??? sÂą takie?oby ci ciÂśnienia nie zabrakÂło ;)
crazyarczi napisał/a:
Czy bazê mogê wycieniowaÌ w ten sposób ¿e na³o¿ê trochê ponad podk³ad akrylowy tj. nowa baza zajdzie na lakier bezbarwny starej pow³oki dodam ¿e zostanie ona odt³uszczona ?
musi byÌ odt³uszczona ,zmatowana np. mat¹,w³óknin¹ ,odt³uszczona i wtedy trzeba cieniowaÌ . mata ma byÌ gradacj¹ pod cieniowanie,gdy¿ s¹ ró¿ne gruboœci i po tym ró¿ne rysy.

crazyarczi 
Wysłany: 2009-09-07, 21:31   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
ogĂłlnie na nic wielkiego nie ma co liczyĂŚ, sam jestem ciekaw spraya z utwardzaczem??? sÂą takie?oby ci ciÂśnienia nie zabrakÂło

tak sa
http://allegro.pl/item734...clear_coat.html

Cytat:
musi byÌ odt³uszczona ,zmatowana np. mat¹,w³óknin¹ ,odt³uszczona i wtedy trzeba cieniowaÌ . mata ma byÌ gradacj¹ pod cieniowanie,gdy¿ s¹ ró¿ne gruboœci i po tym ró¿ne rysy.

Jaka mata ? MoÂżesz mi bardziej wyjaÂśniĂŚ ? o co chodzi z ta gradacjÂą pod cieniowanie ?

Czy pozostaÂłe punkty jak polerka napisaÂłem dobrze ?

cder napisał/a:
Mo¿e dlatego ¿e zrobi³em mnóstwo banalnych b³êdów np. tar³em szpachle na mokro,ona mi siada³a i jest ¿le
Ja chce by tych b³êdów by³o jak najmniej a ze szpachl¹ to bym siê domyœli³ ¿e lepiej nie robiÌ na mokro by wesz³a woda w szpachel

baqo 
Wysłany: 2009-09-07, 21:35   
0
UP DOWN

crazyarczi napisał/a:
Jaka mata ? MoÂżesz mi bardziej wyjaÂśniĂŚ ?

[URL=http://www.allegro.pl/search.php?string=w%C5%82%C3%B3knina+&category=18554 ]maty[/URL]

stek
Wysłany: 2009-09-07, 21:42   
0
UP DOWN

@bago, mam pytanie do Ciebie, takie z innej beczki, powiedz mi jak robisz przejœcie z ciemnego niebieskiego po jasny np. b³êkit? czy to jakieœ specjalne sztuczki?

crazyarczi 
Wysłany: 2009-09-07, 21:42   
0
UP DOWN

A mo¿esz mi powiedzieÌ dok³adnie jak tego u¿yÌ tzn z czym to siê je . Wiem ¿e zawracam g³owê ale ty pomo¿esz mi ja komuœ i tak forum siê krêci. Proszê o cenne wskazówki . jaka gradacje bym mia³ u¿yÌ tej w³ókniny :sciana: ?

DziĂŞkuje

baqo 
Wysłany: 2009-09-07, 21:51   
0
UP DOWN

crazyarczi napisał/a:
jaka gradacje bym mia³ u¿yÌ tej w³ókniny
3M -a tej sam uÂżywam kolor miedziany , inne ,innych producentĂłw jasno szare . matuje siĂŞ na sucho ,albo ze specjalnÂą pastÂą na mokro. a czasami jak chcĂŞ zmatowaĂŚ i domyĂŚ ,to woda z pÂłynem do mycia.

baqo 
Wysłany: 2009-09-07, 21:51   
0
UP DOWN

stek napisał/a:
powiedz mi jak robisz przejœcie z ciemnego niebieskiego po jasny np. b³êkit?
nie rozumie???

stek
Wysłany: 2009-09-07, 21:56   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
stek napisał/a:
powiedz mi jak robisz przejœcie z ciemnego niebieskiego po jasny np. b³êkit?
nie rozumie???
nie bardzo.

crazyarczi 
Wysłany: 2009-09-07, 21:58   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
3M -a tej sam uÂżywam kolor miedziany , inne ,innych producentĂłw jasno szare . matuje siĂŞ na sucho ,albo ze specjalnÂą pastÂą na mokro. a czasami jak chcĂŞ zmatowaĂŚ i domyĂŚ ,to woda z pÂłynem do mycia.

czy ta mo¿e byÌ gradacja 800 http://www.allegro.pl/ite...adacja_ss.html? I to matuje lakier bezbarwny starej pow³oki przed naniesieniem bazy czy bazê nowej pow³oki naniesiona na bezbarwny ? A powiedz mi dlaczego nie u¿ywa siê papieru œciernego tylko tej w³ókniny ?

ksenonn 
Wysłany: 2009-09-07, 21:59   
0
UP DOWN

pod cieniowanie papier 1500 na wodzie lub mata odpowiadajaca tej gradacji

a forum jest wlasnie po to by odpowiadac na takie tzw. " zawaracanie glowy"

widac ze troche poczytales forum i nie robisz takich glupich bledow jak docieranie szpachli na mokro i co lepsze nie zadajesz banalnych pytan, na ktore juz ze 100 razy padla odpowiedz

poczytaj sobie jeszcze na temat cieniowania na forum o tym tu pelno..

ciekaw jestem jak te spraye sie spisza, wiec nie zapomnij sie pochwalic po robocie

powodzenia i pozdro

crazyarczi 
Wysłany: 2009-09-07, 22:06   
0
UP DOWN

A te w³ókninê stosujê siê na mokro czy na sucho ?Jak lepiej ? Wkoùcu teraz niewiem czy mam te mat¹ polerowaÌ stary bezbarwny czy cieniujac bazê która przecie¿ jest bardzo miêkka bo nie zawiera utwardzacza ale wy wiecie lepiej ja siê dopiero uczê . A ten bezbarwny dlatego stosujê gdy¿ chce pow³okê mieÌ tward¹ a nie miekk¹ która mi odejdzie za 3 miesi¹ce

ksenonn 
Wysłany: 2009-09-08, 08:06   
0
UP DOWN

mata zmatowic miejsce cieniowane na sucho lub papierkiem na wodzie 1500

czyli przed polozeniem bazy, matowisz w miejscu cieniowania bezbarwny - na to cieniujesz baza, pozniej bezbarwnym - ja cieniuje tez bezbarwny inni jada bezbarwnym po calosci

jak cieniujesz bezbarwny to dobrze jest uzyc w miejscu zapruszenia nowego bezbarwnego ze starym rozpuszczalnika do cieniowania

poczytaj o cieniowaniu!

jacenty 741
Wysłany: 2009-09-08, 08:08   
0
UP DOWN

Baqo napisaÂł Ci,Âże moÂżesz stosowaĂŚ w wersji na sucho,jak i na mokro,to TwĂłj wybĂłr.Matujesz starÂą powÂłokĂŞ,na ktĂłrÂą ma byĂŚ nanoszona baza,nowej bazy nie wolno matowaĂŚ.

crazyarczi 
Wysłany: 2009-09-08, 20:19   
0
UP DOWN

ksenonn napisał/a:
czyli przed polozeniem bazy, matowisz w miejscu cieniowania bezbarwny - na to cieniujesz baza, pozniej bezbarwnym - ja cieniuje tez bezbarwny inni jada bezbarwnym po calosci

Dobra powiedzmy ¿e staropolskim dobrym obyczajem jadê po ca³oœci wiêc bazê star¹ polerujê na mokro 1500 czy 1200 bo zdania na tym forum s¹ podzielone ale jaki papiur da lepszy efekt . oczywiœcie potem bezbarwny ca³oœÌ papirus 2000,2500 i jedziemy wytr¹cenia na koniec polerka po ca³oœci i glanc

Dobra a teraz bez staropolskiego obyczaju uÂżywajÂąc rozcieĂączalnika w spray firmy boll do cieniowania. Czy zastosowanie tego Âśrodka naprawdĂŞ trzeba zastosowaĂŚ 15 min po naÂłoÂżeniu ostatniej warstwy bazy czy po utwardzeniu 24 h.
No i pytanie czy wystarczy go tylko rozpyliÌ na miejsce ³¹czenia ze starym w stosunku 1 warstwy by nie porobiÌ zacieków ? Jak w ogóle dzia³a dok³adnie ten rozcieùczalnik bym nie zrobi³ jakieœ gafy ? :spoko:
Na koniec 2500 delikatnie by nie powyrywaĂŚ bo nie wiem czy w tym miejscu bĂŞdzie utwardzone czy raczej straci wÂłaÂściwoÂści utwardzenia :help:

jacenty 741
Wysłany: 2009-09-08, 21:22   
0
UP DOWN

Radzi³bym Ci nie kombinowaÌ z rozcieùczalnikiem,tylko prysn¹Ì po ca³oœci.To wcale nie jest proste,zw³aszcza w wersji w sprayu,lepszy efekt jest przy stosowaniu w pistolecie,gdzie robisz to 2-etapowo:najpierw 50/50 z bezbarwnym,a sama koùcówka sam rozpuszczalnik.Ale i tak lepiej zrobiÌ ca³oœÌ,jeœli nie ma innych przeciwskazaù,ni¿ finanse(rozcieùczalnik te¿ swoje kosztuje).

crazyarczi 
Wysłany: 2009-09-08, 21:39   
0
UP DOWN

Dobra to jakim papierem matowac pod nowy bezbarwny na elemencie na mokro ?

baqo 
Wysłany: 2009-09-09, 08:47   
0
UP DOWN

crazyarczi napisał/a:
pod nowy bezbarwny na elemencie na mokro ?
pod sam lakier bezbarwny moÂże byĂŚ P1000 na mokro,ale pod wykonanie cieniowania nie :!:

crazyarczi 
Wysłany: 2009-09-09, 10:19   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
pod sam lakier bezbarwny moÂże byĂŚ P1000 na mokro,ale pod wykonanie cieniowania nie

No baqo chodzi mi o wykonanie zmatowienia poza obszarem cieniowania a pod cieniowanie jak pisa³eœ wy¿ej w³óknina miedziana 3m . Teraz siê rozumiemy ? :)

baqo 
Wysłany: 2009-09-09, 11:20   
0
UP DOWN

podczas cieniowania w systemie wodorozcieĂączalnym, przy matowaniu pod cieniowanie kolorĂłw srebrnych papierem na mokro , wpierw zawsze kÂładĂŞ miĂŞdzy warstwĂŞ w miejsce przejÂścia .

crazyarczi 
Wysłany: 2009-09-09, 13:27   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
podczas cieniowania w systemie wodorozcieĂączalnym, przy matowaniu pod cieniowanie kolorĂłw srebrnych papierem na mokro

Tzn powiedz mi teraz która czêœÌ twojej wypowiedzi do czego bo teraz zg³upia³em i nie rozumiem

jacenty 741
Wysłany: 2009-09-09, 13:59   
0
UP DOWN

Ups,coœ mi siê wydaje,¿e mówicie o dwu ró¿nych systemach,bo nie wydaje mi siê,¿ebynasz pytaj¹cy robi³ na wodzie,a raczej na rozpuszczalnikowym.

baqo 
Wysłany: 2009-09-09, 15:38   
0
UP DOWN

crazyarczi napisał/a:
Tzn powiedz mi teraz która czêœÌ twojej wypowiedzi do czego
a to taka ciekawostka. sam osobiÂście poprawiaÂłem widoczne Âślady po papierze w miejscu przejÂścia na cieniowanym elemencie. miĂŞdzywarstwa w tym przypadku, miĂŞdzy innymi zalewa ryski,wyrĂłwnuje je ,a i sÂłuÂży jeszcze ku czemu innemu.

crazyarczi 
Wysłany: 2009-09-10, 15:52   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
a to taka ciekawostka

A jakies inne ciekawostki byÂś nam teÂż wyjawiÂł jeÂżeli chodzi o lakiernictwo ? :P

Dobra po konsultacji z jacenty741 na gg dowiedzialem siĂŞ ze mam zmatowiĂŚ caÂły starybezbarwny papierem 1000-1200 i pojechaĂŚ caÂły element na nowo bezbarwnym.

A jak chce np nanieÂśc bezbarwny miejscowo to teÂż mudze miejsce gdzie pĂłjdzie miejscowo zmatowiĂŚ tym papierem 1000-1200 i potem zastosowac ten rozcienczalnik do cieniowania c zy nie mudze juÂż matowiĂŚ ? :shock:

jacenty 741
Wysłany: 2009-09-10, 21:35   
0
UP DOWN

Zawsze musisz zmatowaĂŚ,moÂże byĂŚ to nawet 1500.

crazyarczi 
Wysłany: 2009-09-10, 21:38   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisał/a:
Zawsze musisz zmatowaĂŚ,moÂże byĂŚ to nawet 1500.

No dobra siĂŞ ma rozumieĂŚ kÂładziesz nowe= matuj matadorem :tak:

BojĂŞ siĂŞ jednak Âże mi tym sprayem nie wyjdzie tak dobrze bo ciÂśnienie nie odpowiednie ^^ najwyÂżej waÂłkiem potem a co tam :sciana:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu