Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Mariuszczs
|
Wys³any: 2009-09-23, 11:18 Pomalowaæ traktor
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 100
|
Panowie muszê pomalowac traktor ( Jumz ).
Bêde piaskowa³ poszczególne elementy tj blachy os³aniaj±ce silnik i kabinê.
Niewiem jaki lakier wybraæ ( ma byæ tani ) - czy po prostu akryl który siê napewno sprawdzi, czy mo¿e ten poliuretanowy lub alkidowy z którymi nie mia³em do czynienia.
Je¶li poliuretan lub alkidowy to czy pod nie normalnie podk³ad epoksydowy, akrulowy ?
Chcia³bym zacz±æ w przysz³ym tygodniu bo powoli koñczê klepanie blach wiêc muszê zamówiæ lakier ju¿ w tym - traktor je¼dzi³ w lesie wiêc ma pogiête wszystko co siê da zgi±æ. |
|
|
|
|
glover
|
Wys³any: 2009-09-23, 15:44
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 303
|
Alkidowy sobie odpu¶æ. We¼ poliuretan. Podk³ady takie same jak na samochód. Najpierw epox, potem szpachlowanie, nastêpnie podk³ad akrylowy i nawierzchniówka. Tylko go nie poleruj bo bêdzie sarny w lesie straszy³ |
|
|
|
|
Mariuszczs
|
Wys³any: 2009-09-23, 15:48
|
0
|
|
|
|
Szpachlê chyba sobie odpuszczê - ma po prostu nie rdzewieæ - co siê da wyklepuje m³otkiem i starczy, w lesie ju¿ nie bêdzie je¼dzil chyba.
A ten alkidowy to taki syf jak np ¶nie¿ka alkidowa tzn zdrapie siê paznokciem ? |
|
|
|
|
Mariuszczs
|
Wys³any: 2009-10-04, 09:14
|
0
|
|
|
|
Panowie - czy mogê lecieæ wszystkie warstwy na mokro. Jak ju¿ pisa³em nie zale¿y mi na wygl±dzie, zacieków postaram siê nie zrobiæ, ale chcia³bym po³o¿yæ epoksydowy, akrylowy i lakier bez szlifowania. Czy jednak daæ wyschn±æ i matowiæ ? |
|
|
|
|
m³ody19
|
Wys³any: 2009-10-04, 19:37
|
0
|
|
|
Æwicz æwicz æwicz :D
|
no da sie m/m(mokro na mokro) ale niech sie wypowie ktos kto sie na tym bardziej zna, ale moim zd chyba wolno |
|
|
|
|
Ryba
|
Wys³any: 2009-10-04, 20:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 430 Sk±d: Radomsko
|
Epoksyd i na to lakier, akrylowy bez sensu dawaæ przy mokro na mokro. |
|
|
|
|
Mariuszczs
|
Wys³any: 2009-10-10, 19:34
|
0
|
|
|
|
zamówi³em te poliuretany wysy³kowo :(
Dzi¶ obspawa³em i wypiaskowa³em jedne drzwi, bez zbytniego starania po³o¿y³em epoksyd i nie wyszed³ mi ani jeden zaciek, wiêc my¶lê postaram siê przy lakierze.
Komplet by³ rozpuch, utwardzacz i lakier.
Mieszam utwardzacz z lakierem i wydawa³o mi siê ¿e rzadzizna wiêc nie da³em rozpuchu. W³a¶ciwie to wysz³a woda. Zero krycia - zacieki.
Z ca³ym szcunkiem do mojego amatorstwa ale chyba zamiast lakieru sprzedali mi mieszankê z rozpuchem .... i do tego jeszcze butelkê rozpuszczalnika. |
|
|
|
|
gizbern
|
Wys³any: 2009-10-15, 08:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 99 Sk±d: Czêstochowa-Poland
|
Mariuszczs napisa³/a: | zamówi³em te poliuretany wysy³kowo :(
Dzi¶ obspawa³em i wypiaskowa³em jedne drzwi, bez zbytniego starania po³o¿y³em epoksyd i nie wyszed³ mi ani jeden zaciek, wiêc my¶lê postaram siê przy lakierze.
Mieszam utwardzacz z lakierem i wydawa³o mi siê ¿e rzadzizna wiêc nie da³em rozpuchu. W³a¶ciwie to wysz³a woda. Zero krycia - zacieki.
Z ca³ym szcunkiem do mojego amatorstwa ale chyba zamiast lakieru sprzedali mi mieszankê z rozpuchem .... i do tego jeszcze butelkê rozpuszczalnika. |
W którym sklepie robi³e¶ to zamówienie? |
|
|
Mariuszczs
|
Wys³any: 2009-10-17, 08:00
|
0
|
|
|
|
gizbern napisa³/a: | Mariuszczs napisa³/a: | zamówi³em te poliuretany wysy³kowo :(
W którym sklepie robi³e¶ to zamówienie? |
To te lakiery co s± od 30 z³ za litr na allegro, w moim przypadku wysz³o ponad 60 z³ za litr z utwardzaczem i rozpuszczalnikiem. Cena niska, ale wody siê nie spodziewa³em. No i nie wiem, ale s³ysza³em ¿e poliuretan d³ugo schnie, a to po godzinie ju¿ bra³em w ³apy i siê nie klei³o.
Dzi¶ w³a¶nie siê szykujê i opiaskuje te drzwi jeszcze raz, bo trzeæ tych zacieków mi siê nie chce, a poza tym w zakamarkach nie siêgnê. Postawiê drzwi zapodk³adowane ko³o pieca i my¶lê ¿e jak osi±gn± z 50 stopni to nie bêdzie tak sp³ywaæ i do tego po³o¿ê to poziomo do lakierowania. |
|
|
|