Autor |
Wiadomość |
 |
Mariuszczs
|
Wysłany: 2009-09-23, 12:18 PomalowaĂŚ traktor
|
0
|
|
|
|
Panowie muszĂŞ pomalowac traktor ( Jumz ).
BĂŞde piaskowaÂł poszczegĂłlne elementy tj blachy osÂłaniajÂące silnik i kabinĂŞ.
Niewiem jaki lakier wybraĂŚ ( ma byĂŚ tani ) - czy po prostu akryl ktĂłry siĂŞ napewno sprawdzi, czy moÂże ten poliuretanowy lub alkidowy z ktĂłrymi nie miaÂłem do czynienia.
JeÂśli poliuretan lub alkidowy to czy pod nie normalnie podkÂład epoksydowy, akrulowy ?
Chcia³bym zacz¹Ì w przysz³ym tygodniu bo powoli koùczê klepanie blach wiêc muszê zamówiÌ lakier ju¿ w tym - traktor jeŸdzi³ w lesie wiêc ma pogiête wszystko co siê da zgi¹Ì. |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2009-09-23, 16:44
|
0
|
|
|
|
Alkidowy sobie odpuœÌ. WeŸ poliuretan. Podk³ady takie same jak na samochód. Najpierw epox, potem szpachlowanie, nastêpnie podk³ad akrylowy i nawierzchniówka. Tylko go nie poleruj bo bêdzie sarny w lesie straszy³ |
|
|
|
 |
Mariuszczs
|
Wysłany: 2009-09-23, 16:48
|
0
|
|
|
|
SzpachlĂŞ chyba sobie odpuszczĂŞ - ma po prostu nie rdzewieĂŚ - co siĂŞ da wyklepuje mÂłotkiem i starczy, w lesie juÂż nie bĂŞdzie jeÂździl chyba.
A ten alkidowy to taki syf jak np ÂśnieÂżka alkidowa tzn zdrapie siĂŞ paznokciem ? |
|
|
|
 |
Mariuszczs
|
Wysłany: 2009-10-04, 10:14
|
0
|
|
|
|
Panowie - czy mogê lecieÌ wszystkie warstwy na mokro. Jak ju¿ pisa³em nie zale¿y mi na wygl¹dzie, zacieków postaram siê nie zrobiÌ, ale chcia³bym po³o¿yÌ epoksydowy, akrylowy i lakier bez szlifowania. Czy jednak daÌ wyschn¹Ì i matowiÌ ? |
|
|
|
 |
mÂłody19
|
Wysłany: 2009-10-04, 20:37
|
0
|
|
|
Ăwicz ĂŚwicz ĂŚwicz :D

|
no da sie m/m(mokro na mokro) ale niech sie wypowie ktos kto sie na tym bardziej zna, ale moim zd chyba wolno |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2009-10-04, 21:31
|
0
|
|
|

|
Epoksyd i na to lakier, akrylowy bez sensu dawaĂŚ przy mokro na mokro. |
|
|
|
 |
Mariuszczs
|
Wysłany: 2009-10-10, 20:34
|
0
|
|
|
|
zamĂłwiÂłem te poliuretany wysyÂłkowo :(
DziÂś obspawaÂłem i wypiaskowaÂłem jedne drzwi, bez zbytniego starania poÂłoÂżyÂłem epoksyd i nie wyszedÂł mi ani jeden zaciek, wiĂŞc myÂślĂŞ postaram siĂŞ przy lakierze.
Komplet byÂł rozpuch, utwardzacz i lakier.
Mieszam utwardzacz z lakierem i wydawaÂło mi siĂŞ Âże rzadzizna wiĂŞc nie daÂłem rozpuchu. WÂłaÂściwie to wyszÂła woda. Zero krycia - zacieki.
Z caÂłym szcunkiem do mojego amatorstwa ale chyba zamiast lakieru sprzedali mi mieszankĂŞ z rozpuchem .... i do tego jeszcze butelkĂŞ rozpuszczalnika. |
|
|
|
 |
gizbern
|
Wysłany: 2009-10-15, 09:48
|
0
|
|
|

|
Mariuszczs napisał/a: | zamĂłwiÂłem te poliuretany wysyÂłkowo :(
DziÂś obspawaÂłem i wypiaskowaÂłem jedne drzwi, bez zbytniego starania poÂłoÂżyÂłem epoksyd i nie wyszedÂł mi ani jeden zaciek, wiĂŞc myÂślĂŞ postaram siĂŞ przy lakierze.
Mieszam utwardzacz z lakierem i wydawaÂło mi siĂŞ Âże rzadzizna wiĂŞc nie daÂłem rozpuchu. WÂłaÂściwie to wyszÂła woda. Zero krycia - zacieki.
Z caÂłym szcunkiem do mojego amatorstwa ale chyba zamiast lakieru sprzedali mi mieszankĂŞ z rozpuchem .... i do tego jeszcze butelkĂŞ rozpuszczalnika. |
W ktĂłrym sklepie robiÂłeÂś to zamĂłwienie? |
|
 |
Mariuszczs
|
Wysłany: 2009-10-17, 09:00
|
0
|
|
|
|
gizbern napisał/a: | Mariuszczs napisał/a: | zamĂłwiÂłem te poliuretany wysyÂłkowo :(
W ktĂłrym sklepie robiÂłeÂś to zamĂłwienie? |
To te lakiery co sÂą od 30 zÂł za litr na allegro, w moim przypadku wyszÂło ponad 60 zÂł za litr z utwardzaczem i rozpuszczalnikiem. Cena niska, ale wody siĂŞ nie spodziewaÂłem. No i nie wiem, ale sÂłyszaÂłem Âże poliuretan dÂługo schnie, a to po godzinie juÂż braÂłem w Âłapy i siĂŞ nie kleiÂło.
Dziœ w³aœnie siê szykujê i opiaskuje te drzwi jeszcze raz, bo trzeÌ tych zacieków mi siê nie chce, a poza tym w zakamarkach nie siêgnê. Postawiê drzwi zapodk³adowane ko³o pieca i myœlê ¿e jak osi¹gn¹ z 50 stopni to nie bêdzie tak sp³ywaÌ i do tego po³o¿ê to poziomo do lakierowania. |
|
|
|