Autor |
Wiadomość |
 |
cichy
|
Wysłany: 2009-09-25, 09:17 PodkÂład a czas
|
0
|
|
|
|
Witajcie
PoczytaÂłem forum ale nie udaÂło mi siĂŞ znaleÂśc odpowiedzi na nurtujÂące mnie pytania .
Pacjentem jest stare auto (1986 rok) koloru biaÂłego. Docelowo bĂŞdzie caÂłe malowane, ale................ trzeba pozbyĂŚ sie rdzy (powierzchniowa, zewnĂŞtrzna na bÂłotnikach, podszybiu, nadkola, w sumie nic szczegĂłlnego).
Nie chce auta rozebraÌ i postawiÌ na ko³kach bo wiem jak siê takie projekty koùcz¹ - moje dwa skoùczy³y na rozsprzedaniu kalmotów i unicestwieniu budy . Z tym autem ma byÌ inaczej. Naprawy blacharskie chce zrobiÌ wieloetapowo, np. biore siê za drzwi, poœwiêcam im ca³y dzieù lub dwa, zak³adam do auta i je¿d¿e, to samo z innymi elementami, na koniec maluje ca³¹ furê.
I tu rodzi siĂŞ pytanie, na ktĂłrym etapie zaprzestaĂŚ i "czekaĂŚ" na dalsze prace.
Ustalmy kolejnoœÌ:
1. UsuniĂŞcie rdzy (mechanicznie, lub rĂŞcznie, ewentualnie wymiana reparaturki itp.)
2. Grunt reaktywny (jak wyschnie to trzeba go szlifowac przed nastĂŞpnym etapem )
3. PodkÂład wypeÂłniajÂący (jego na pewno sie szlifuje)
4. Lakier nawierzchniowy (pewnie baza i klar, czy przed poÂłoÂżeniem klaru baze siĂŞ szlifuje )
Pytanie:
Po ktĂłrym z powyÂższych punktĂłw moge zrobiĂŚ przerwe czy po gruncie reaktywnym czy podklÂądzie wypeÂłniajÂącym
Czy owa przerwa nie wpÂłynie negatywnie na lakier nawierzchniowy
Jak widac po pytaniach wiedza moja ogranicza siĂŞ do minimalnego minimum, staram siĂŞ czegoÂś nauczyĂŚ, warunki do alkierowania mam kiepskie (zwykÂły garaÂż, kompresor 95litrĂłw i pistolet "chiĂączyk", jeÂżeli bĂŞdzie potrzeba to zakupi sie lepszy)[/quote] |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2009-09-25, 11:35
|
0
|
|
|
|
cichy napisał/a: | 2. Grunt reaktywny (jak wyschnie to trzeba go szlifowac przed nastĂŞpnym etapem ) | tak trzeba szlifowaĂŚ, moÂże byĂŚ czerwona w³óknina
Cytat: | 3. PodkÂład wypeÂłniajÂący (jego na pewno sie szlifuje) |
tak szlifujesz w zale¿noœci jak jest rozlany podk³ad papierami wodnymi 400/800/1200 koùcz¹Ì
Cytat: | 4. Lakier nawierzchniowy (pewnie baza i klar, czy przed poÂłoÂżeniem klaru baze siĂŞ szlifuje ) | bazy siĂŞ nie szlifuje przed naÂłoÂżeniem klaru, jedynie przecierasz ÂściereczkÂą antystatycznÂą po wyschniĂŞciu bazy i na to lakier bezbarwny
Cytat: | Po ktĂłrym z powyÂższych punktĂłw moge zrobiĂŚ przerwe czy po gruncie reaktywnym czy podklÂądzie wypeÂłniajÂącym
Czy owa przerwa nie wpÂłynie negatywnie na lakier nawierzchniowy |
po podk³adzie wype³niaj¹cym ale jeœli masz zamiar jeŸdziÌ tym samochodem to nie szlifuj go, zrobisz to póŸniej. Czy ma to wp³yw na efekt koùcowy??!! nie powinno ale ja tak nie robi³em nigdy |
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2009-09-25, 11:46
|
0
|
|
|

|
Prace zakoncz na podkladzie wypelniajacym, choc najlepiej by bylo Gdybys pomalowal na gotowo.Oszczedzi Ci to pozniejszego mycia panelu przed matowaniem.Problemem jest tylko pasownosc koloru, jesli to metalik lub perla malowanie elementow osobno moze skonczyc sie "szachownica" na samochodzie.Bazy nie matujemy.Po wyschnieciu staje sie matowa i wtedy przykrywamy ja klarem w takiej ilosci warstw jak przewidzial producent na opakowaniu.
PS.
Pamietaj ze na podklad reaktywny nie szpachlujemy, musisz go odizolowac np. podkladem wypelniajacym.Jesli zabezpieczasz gola blache (bez sladow korozji) mozesz uzyc podkladu epoxydowego.Na ten podklad Mozesz po uprzednim zmatowaniu szpachlowac. |
|
|
|
 |
cichy
|
Wysłany: 2009-09-25, 12:16
|
0
|
|
|
|
dziêkuje za dotychczasowe odpowiedzi, ale pozwole sobie "poci¹gn¹Ì" temat dalej.
podk³ad epoxydowy a podk³ad reaktywny to dwie ró¿ne rzeczy??
JeÂżeli tak to:
1. KtĂłry lepszy reaktywny czy epoxydowy?
2. Czy oba moÂżna stopsowac na powierzchnie widoczne i przeznaoczone do alkierowania?
3. Czym lepiej zapodk³adowaÌ blachy widoczne, a czym np wnêki kó³-nadkola (na które pójdzie œwierzy baran) |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2009-09-25, 12:53
|
0
|
|
|

|
1 Reaktywny jest na blache z sladami korozji a epoxyd na czysta
2 Oba w sensie albo jeden , albo drugi
3 Blachy widoczne bez sladow korozu -epox, jesli byly slady -reaktywny, na wneki kol profilaktycznie reaktywny.
Ups,@kalbi, pisalismy w tym samym momencie |
|
|
|
 |
cichy
|
Wysłany: 2009-09-25, 13:35
|
0
|
|
|
|
no to nastepne pytania:
R-Stop- mam takie coÂś, czy po wyczyszczeniu rdzy na tyle ile siĂŞ da, nakÂładam R-Stop namiejsce gdzie ejst korozja. Ile zcasu czekam przed naÂłoÂżeniem podkÂładu, czy R-Stop musze przed tym zmyĂŚ czy tylko odtÂłuÂściĂŚ
BĂŞde stosowaÂł reaktywny, po jakim czasie na reaktywny moÂżna stosowaĂŚ wypeÂłniajÂący? ile czasu schnie reaktywny??
czy reaktywny jest z utwardzaczem?? czy moÂżna go zakupiĂŚ/nabiĂŚ w spray??
mam pistolet i sprezarke ale nie usmiecha mi sie zabezpeiczanie czesto malych ilosci blachy i za kazdym razem mycie sprzetu, szalu idzie od tego dostac |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2009-09-25, 14:30
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2009-09-25, 14:42
|
0
|
|
|
|
Dopowiedzmy trochê:czytaj karty tds dla produktów,których u¿ywasz,w miarê mo¿liwoœci.Pad³o tu stwierdzenie (z ca³ym szacunkiem dla Kalbiego,to na pewno fachowiec,bez ¿adnej z³oœliwoœci),¿eby szlifowaÌ podk³ad reaktywny w³óknin¹ œciern¹.Jeœli bêdzie to podk³ad reaktywny Novol,to nie nale¿y szlifowaÌ,jest to opisane w tds,za to mo¿na ju¿ po 15 min. pokryÌ go dowolnym podk³adem wype³niaj¹cem. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2009-09-25, 15:18
|
0
|
|
|
|
u¿ywam 1k reaktywny w sprayu na rdzawki (czerwony podk³ad) i go lece w³óknin¹, ale sprawdza³em i mozna bez matowania |
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2009-09-25, 19:49
|
0
|
|
|

|
U mnie podkÂład akrylowy byÂł na aucie 3 miesiÂące zanim je pomalowaÂłem ( na niekorych elementach) i wszystko jest w porzÂądku. |
|
|
|
 |
cichy
|
Wysłany: 2009-09-28, 06:46
|
0
|
|
|
|
czy podk³ad wype³niaj¹cy i podk³¹d pod baze to ten sam podk³ad
czy moge zrobiĂŚ przerwe po szpachli i podkÂładzie na niej
tak by byÂło dla mnie najwygodniej |
|
|
|
 |
cichy
|
Wysłany: 2009-09-28, 11:00
|
0
|
|
|
|
niestety niemoÂżna edytowaĂŚ postĂłw wiĂŞc zadam kolejne pyatnia:
podk³¹d reaktywny, czy jest on z jakimœ aktywatorem? Mo¿liwe jest nabycie w aerozolu?
to samo dotyczy siĂŞ podkÂładu wypeÂłniajÂącego.
JeÂżeli to moÂżiwe napiszcie prosze jakie uÂżywaĂŚ a jakich siĂŞ wystrzagaĂŚ, najlepiej firme i "model"
Czy podk³ady "lubi¹" wszystkie szpachlówki czy bywa ¿e na podk³¹d X nie mo¿na nak³adaÌ szpachlówki Y
1K to znaczy jednokomponentowy |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-09-28, 15:49
|
0
|
|
|

|
cichy napisał/a: | niestety niemoÂżna edytowaĂŚ postĂłw wiĂŞc zadam kolejne pyatnia:
podk³¹d reaktywny, czy jest on z jakimœ aktywatorem? Mo¿liwe jest nabycie w aerozolu?
to samo dotyczy siĂŞ podkÂładu wypeÂłniajÂącego.
JeÂżeli to moÂżiwe napiszcie prosze jakie uÂżywaĂŚ a jakich siĂŞ wystrzagaĂŚ, najlepiej firme i "model"
Czy podk³ady "lubi¹" wszystkie szpachlówki czy bywa ¿e na podk³¹d X nie mo¿na nak³adaÌ szpachlówki Y
1K to znaczy jednokomponentowy |
ad1:tak podkÂład reaktywny zawiera kwas fosforowy i jest to podkÂład 1k tzn.jednoskÂładnikowy bez utwardzacza i jest do nabycia w aerozolu,
ad2:podkÂład akrylowy wypeÂłniajÂący moÂżna rĂłwnieÂż nabyĂŚ w aerozolu lecz niestety nie zawiera utwardzacza wiĂŞ nie posiada tak dobrych parametrĂłw izolujÂących jak 2k,ale moÂżna go uÂżyĂŚdo zaprawek,
ad3:na podkÂład akrylowy z utwardzaczem moÂżesz poÂłoÂżyĂŚ dowolnÂą szpachlĂłwkĂŞ.
Ps:istniejÂą podkÂłady reagujÂąco wypeÂłniajÂące tzn. moÂżesz poÂłoÂżyĂŚ nie lakiery bazowe i 2k,ale nie moÂżesz poÂłoÂżyĂŚ szpachlĂłwki,wtedy kÂładziesz 1 warstwĂŞ reaktywnego + podkÂład wypeÂłniajÂący i dopiro szpachlĂŞ.prace pzrygotowawcze naleÂży zakoĂączyĂŚ na podkÂładzie akryl.wyp./2 warszwty,bo i tak trzeba bĂŞdzie go szlifowaĂŚ/. |
|
|
|
 |
cichy
|
Wysłany: 2009-10-22, 12:54
|
0
|
|
|
|
czy ja dobrze zrozumiaÂłem czy znowu mi siĂŞ coÂś pomieszaÂło , proszĂŞ poprawcie mnie jesli sie myle :
na go³a blachê nak³¹dam podk³ad reaktywny, szlifujê reaktywny czerwon¹ w³óknin¹ i nak³¹dam podk³ad wypoe³niaj¹cy, na niego szpachla i znowu podk³¹d wype³niaj¹cy (ten sam co poprzednio??) i nie szlifuj¹c robie przerwê do wiosny. Czy jak tak zrobie bêdzie ok |
|
|
|