Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
mariush19
Wysłany: 2009-10-09, 20:14   MaÂłe ogniska korozji
0
UP DOWN

Witam wszystkich. PoniewaÂż za lakierowanie mojej Felki profesjonaliÂści chcieli policzyĂŚ 2-2,5tys zÂł z malowaniem praktycznie caÂłej oprĂłcz dachu ( felka warta 3tys) postanowiÂłem sam powalczyĂŚ z ogniskami korozji.
oto kilka przykÂładĂłw

mam jeszcze kilka bÂąbelkĂłw tu i Ăłwdzie.
mam pytanie co do sÂłusznoÂści mojego planu tej naprawy:

1. SzlifujĂŞ ogniska korozji ale nie na bÂłysk ( aby brunox epoxy miaÂł siĂŞ czego trzymaĂŚ)
2. odtÂłuszczam i stosujĂŞ brunox
3. delikatnie szlifujĂŞ brunoxa
4 odtÂłuszczam i nakÂładam szpachlĂłwkĂŞ jeÂśli to konieczne ( mam na stanie dwa rodzaje firmy Troton, z wÂłoknem szklanym i wykaĂączajÂącÂą)
5. Przycieram szpachlówkê na zadowalaj¹c¹ mniê g³adkoœÌ na sucho oczywiœcie.
6. odtÂłuszczam i nakÂładam podklad akrylowy ( VHS)
7. MatujĂŞ podkÂład na mokro P800 uwaÂżajÂąc aby go nie przetrzeĂŚ do szpachli.
8. odtÂłuszczam i nakÂładam akryla.
9. Na koniec polerka itd.

Czy taki plan dziaÂłania jest wÂłaÂściwy? z gĂłry dziekuje za odpowiedÂź

kamilbusko
Wysłany: 2009-10-09, 21:53   
0
UP DOWN

to ma³o chcieli za tak¹ robotê zw³aszcza ¿e auto jest pognite. co z tego ¿e auto jest warte 3 tys. to powinienwzi¹Ì ko³o 50 z³ za element wed³g ciebie? to za nowe trzeba by by³o braÌ ko³o tysi¹ca za elemenent conajmniej. nie wa¿ne jakie auto cena za element jest sta³a i tyle. ra¿ robi³em facetowi ca³e auto z zewn¹trz a koszt roboty przewyzszy³ wartoœÌ samochodu a jadnak siê zgodzi³. auto mia³o dla niego wartoœÌ sentymentaln¹ tak stwierdzi³ pozdro

kamilbusko
Wysłany: 2009-10-09, 21:54   
0
UP DOWN

to ma³o chcieli za tak¹ robotê zw³aszcza ¿e auto jest pognite. co z tego ¿e auto jest warte 3 tys. to powinienwzi¹Ì ko³o 50 z³ za element wed³g ciebie? to za nowe trzeba by by³o braÌ ko³o tysi¹ca za elemenent conajmniej. nie wa¿ne jakie auto cena za element jest sta³a i tyle. ra¿ robi³em facetowi ca³e auto z zewn¹trz a koszt roboty przewyzszy³ wartoœÌ samochodu a jadnak siê zgodzi³. auto mia³o dla niego wartoœÌ sentymentaln¹ tak stwierdzi³ pozdro

adams90-90 
Wysłany: 2009-10-09, 22:36   
0
UP DOWN

Ludzie mysla ze jak starsze auto to powinno sie brac mniej! Ludzie przy starych jest jeszcze wiecej roboty niz z nowymi autami :roll:

mariush19
Wysłany: 2009-10-10, 05:49   
0
UP DOWN

Wiem Âże element to element tyle kosztuje i koniec kropka. Dlatego teÂż postanowiÂłem siĂŞ sam pobawiĂŚ w malowanie, zaoszczĂŞdzĂŞ kasy a i doÂświadczenie bezcenne. Moje pytanie raczej dotyczyÂło tego czy dobrÂą strategiĂŞ wybraÂłem do tej naprawy?

kalbi 
Wysłany: 2009-10-10, 08:01   
0
UP DOWN

mariush19 napisał/a:
Moje pytanie raczej dotyczyÂło tego czy dobrÂą strategiĂŞ wybraÂłem do tej naprawy?
strategia taka, Âżeby sprzedac strucla i kupiĂŚ coÂś zdrowego. Ta rdza wyjdzie po zimie znowu, a najdalej za rok.

jacenty 741
Wysłany: 2009-10-10, 08:25   
0
UP DOWN

Jak chÂłopak ma auto za 3 koÂła i kilka pln na naprawĂŞ,ktĂłrÂą miaÂł wykonaĂŚ,to za te 4 koÂła(strzelam) co proponujecie zdrowego?JakieÂś konkretne auto?Dajcie spokĂłj,on i tak nie bĂŞdzie zmieniaÂł samochodu,a obczytawszy siĂŞ na forum myÂśli,Âże to buÂłka z masÂłem taka naprawa.Mariusch19,ogĂłlnie strategia nie jest zÂła,jak na samochĂłd o tej wartoÂści ,trochĂŞ jednak bojĂŞ siĂŞ,Âże jak ruszysz te purchle z chociaÂżby 1 zdjĂŞcia,ukaÂże siĂŞ dziura na wylot.A jako Âże to fela,to jak tam tylna klapa?Takich niespodzianek bĂŞdzie wiĂŞcej,ale baw siĂŞ!JeÂśli juÂż upierasz siĂŞ na brunoksa,to moÂże odizoluj go dla ÂświĂŞtego spokoju od szpachli dwoma warstwami podkÂładu,zawsze kilka tygodni spokoju wiĂŞcej.

mariush19
Wysłany: 2009-10-10, 09:20   
0
UP DOWN

DokÂładnie, nie bedĂŞ zmieniaÂł bo mam sentyment do tego auta jezdze nim juz 6 rok:) Wiem Âże to nie jest buÂłka z masÂłem, ale tez nie jestem z pierwszej Âłapanki chÂłopaczek , dwie rĂŞce mam , pojĂŞcie o technice rĂłwnieÂż i troche zapaÂłu:) Tylna klapa byÂła robiona 2 razy przez fachowcĂłw. Za drugim razem juÂż nowe wstawki poszÂły wiĂŞc teraz mam minimalne ogniska korozji . DziĂŞki jacenty 741, Odetne Brunoxa podkÂładem :)

marikk 
Wysłany: 2009-10-10, 15:02   
0
UP DOWN

Ogólnie koncepcja wporz¹dku jeœli chcesz to robiÌ z tym ¿e jak napisa³eœ ¿e nak³adasz szpachle jeœli to konieczne w tym przypadku bêdzie to konieczne i troche Ci tego pójdzie dobrze ¿e masz z w³óknem szklanym do takich napraw idealna ogólnie jeœli chodzi o trotona to s³ysza³em ¿e to syf ale ja sie nie bêde wypowiadaÌ jeœli chodzi o podk³ad i szlif jego to mo¿esz œmia³o zacz¹Ì od P400 lub P500 i zakoùczyÌ na P600 bo bêdziesz lakierowaÌ akrylem tylko musisz mieÌ na tyle grubo podk³adu zebyœ sie nie poprzediera³ pozdro

mebArth 
Wysłany: 2009-10-10, 17:30   
0
UP DOWN

Jakbym ja miaÂł auto warte 3 gole... to bym z nim NIC nie robiÂł a jak zgnije to bym wypie... na smietnik. szkoda zachodu pieniedzy i czasu.
Zreszta kto da 3 gole za takie auto? Ja kupiÂłem Audi 80 2.8 V6 za 3 gole zdrowa...wiec.,...za twoje moge Ci daĂŚ 200zÂł. :x:

Ryba 
Wysłany: 2009-10-10, 17:43   
0
UP DOWN

Na czymÂś siĂŞ trzeba uczyĂŚ i zawsze warto saemu coÂś podziaÂłaĂŚ, a nie tylko patrzeĂŚ jak niszczeje.
Ja kupiÂłem auto za 1000 a teraz po roku kaÂżdy siĂŞ za nim oglÂąda na ulicy :D

mariush19
Wysłany: 2009-10-12, 07:06   
0
UP DOWN

mebArth, ja twojego audi za darmo bym nie chciaÂł nawet. Jak byÂś nie zauwaÂżyÂł nie pytaÂłem tutaj co warto a co nie warto tylko konkretnie o proces technologiczny takiej naprawy.

Auto mam juÂż pomalowane. ÂŁÂącznie 8 caÂłych elementĂłw . Nigdzie nie byÂło dziur, korozja byÂła tylko powierzchowna, brunox zaÂłatwiÂł jÂą mam nadzieje chociaÂż na rok:)
PochwalĂŞ siĂŞ robotÂą jak zrobie polerkĂŞ i usunĂŞ dwa zacieki ;)

camel
Wysłany: 2009-10-12, 15:27   
0
UP DOWN

Dobr¹ radê wam dam - przestaùcie u¿ywac brunoxa :) - testowa³em na paru autach - albo nie doschnie i wy³a¿¹ plamy, albo siê zwa¿y z podk³adem, ewentualnie odpada od blachy wraz z podk³adem - nie idzcie t¹ drog¹:):). Brunox jest dobry na totalna amatorkê, gdzieœ od spodu, pod baranka mo¿e i tak - pod lakier wg. mnie nie nadaje siê. Reaktywny, akryl i zrobione porz¹dnie i raz a nie poprawiane 10 razy.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu