Autor |
Wiadomo¶æ |
|
dooku
|
Wys³any: 2009-10-18, 18:57 rysy a technologia
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 117 Sk±d: £ód¼
|
jak w temacie
chcialem pouk³adaæ dobra praktyke oparta o spostrzerzenia a nie o ksiazki:
jaka gradacja papieru na klocku mozna konczyc szlifowac szpachlowke pod podklad?
ja robie 150 zmiana na 240 na klocku a pozniej calosc przeprawiam 240 na kolko.
mozna jak jest rzezba zaczac hard core 100/120 ale jak kto woli.
jest to o tyle nie dobre ze maszyna wycina koncowki szpachli i robi sie skok.
wtedy lape jeszcze raz cienko przejscia i juz tylko szlif 240 na klocek i tak zostawiam.
czyli teoretycznie rysa 240 na klocku uwazam ze nie usiadzie
jak jest mala wgniotka to mozna rozszlifiwac 240 na kolko i szpachla,obrobka 240 na klocek i osobiscie przeprawiam 320 na klocek i juz nic na kolko.
jak mam np.maske masakre czy inny element do daje grubo podkladu dre na klocek i jeszcze jeden podklad.
podklad:
jak jest bardzo lipa to grubieja podkladu 360 na klocek na sucho 360/400 na kolko i 800 na wode.
ale uwaga bo 360 na kolcek zetnie cala more i trzeba uwazc zeby nie przegapic jakis rys.
mozna uzyc zmywacza i patrzec z kata czy nie ma rys(patrzec w odbiciu lampy)
pod srebro to juz bajaka zeby bylo good:P
jak robicie caly element to 800 Matadorem jest ok ale trzeba wylac baze a pozniej juz wykurzac.
cieniowanie:
jak naprawiacie kawalek elementu to szlif podkladu 800 na wode jest ok ale pojawia sie problem dalej, tam gdzie tylko cieniujecie: jak wpadnie zniarno srebra w ryse na starym bezbarwnym o grubosci 800 1000 1200 to jest masakra
z pomoca idzie tu wg. mnie BLENDER ktory wyrowna te rysy i zniarno sie rowno polozy .
ja osobiscie robie Blender na caly element idopiero baza.
mam nadzieje ze niektorym pomoge a moze ktos zweryfikuje moj opis
pozD |
|
|
|
|
marikk
|
Wys³any: 2009-10-18, 19:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 249
|
dooku napisa³/a: | jak jest bardzo lipa to grubieja podkladu 360 na klocek na sucho 360/400 na kolko i 800 na wode.
ale uwaga bo 360 na kolcek zetnie cala more i trzeba uwazc zeby nie przegapic jakis rys.
mozna uzyc zmywacza i patrzec z kata czy nie ma rys(patrzec w odbiciu lampy) | Bezsensu nie szkoda Ci zmywacza po prostu przepyl se czarnym matem czy star± baz± rozpuszczalnikow± to bêdziesz widzia³ gdzie masz rysy |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2009-10-19, 08:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
dooku napisa³/a: | osobiscie robie Blender na caly element idopiero baza. | Binder-¿ywica. je¿eli masz plamê podk³adu do przykrycia baz± ,to nie ma potrzeby na ni± nanosiæ ¿ywicy do cieniowania. w systemie wodorozcieñczalnym dosz³oby do zacieku,gdy¿ aplikacja odbywa siê M/M. |
|
|
|
|
dooku
|
Wys³any: 2009-10-19, 20:07
|
0
|
|
|
|
jak juz wszystko wydrzesz nawet 800 na wode to po co paprac element?i tak go musisz umyc zmywaczem zeby go odtluszczyc i wtedy mozna z kata dojrzec nie przeprawione rysy.
Baqo daje jak cieniuje w systemie konwencjonalnym ,bo mam nauczke na srebrach.
wymatowalem late z podkladu a dalej matowalem drzwi cale 1500 bo mialy male syfki bo ktos to lakierowal i ich nie spilowal,i jakos zrobilem mala ryske juz na miejscu gdzie nie poszla wylana baza a odkurz,i tu byl problem ziarno sie tak wbilo ze szmata antystatyczna tego nie zebralem dokladnie bo bylo w rowku i poznie strasznie swiecilo ale dopiero po bezbarwnym,wczesniej nic nie widzialem.
a blender spokojnie wypelni te ryse i jest po temacie,teraz juz juzywam pasty matujacej i wlokniny chyba ze trzeba papierem to wtedy na bank Blender(tak dziala blender z RM nic innego nie uzywalem) |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-10-20, 15:01
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
dooku napisa³/a: | tak dziala blender z RM nic innego nie uzywalem | no dok³adnie tez u¿ywam RM-a BC100 ale czêsto wystarczy sama w³óknina z mat past± |
|
|
dooku
|
Wys³any: 2009-10-21, 21:17
|
0
|
|
|
|
popieram kalbi wluknina plus pasta.
ja teraz robile op 157 srebro i mialem problem bo wytarlem element 800 na wode i jakies male rysy mi sie na bazie pojawily i nawet wylanie mokrej bazy ich nie zakrylo to zrobilem juz na baze blender i po rysach 800.
podlapalem nowy trick normalnie zeby wylac bezbarwny na element szlo ok 150-180 ml bo nie chce dawac rozcienczalnika ,to teraz puche z bezbarwnym stawiam na 0,5h przy piecu i lakier ma lux rozlewnosc i zuzycie 125ml i morka kosmos |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-10-22, 10:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
dooku napisa³/a: | ja teraz robile op 157 srebro i mialem problem bo wytarlem element 800 na wode | ja koncze 1200 po 800 zostaja rysy na bazie |
|
|
baqo
|
Wys³any: 2009-10-22, 14:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
dooku napisa³/a: | jakos zrobilem mala ryske juz na miejscu gdzie nie poszla wylana baza a odkurz,i tu byl problem ziarno sie tak wbilo ze szmata antystatyczna tego nie zebralem dokladnie bo bylo w rowku | my¶lisz ¿e chropowata baza siê zrobi³a bo by³o 1500 zmatowane? ja my¶lê ¿e to padanie ziarna na sucho tak je ustawia. |
|
|
|
|
dooku
|
Wys³any: 2009-10-22, 22:04
|
0
|
|
|
|
nie chyba nie bo to byly rysy poziome pod listwa ,widocznie papier byl jeszcze za twardy i rantem gdzies porysowal.to juz nawet nie gradacja ale sam papier ,albo jakis syf moze rysy zrobil |
|
|
|
|
dooku
|
Wys³any: 2009-10-22, 22:06
|
0
|
|
|
|
ale to padanie ziarna tez ma wplyw ,bo jak jest taka ryska i nie wylejesz tam bazy to pozniej nie mozna z niej ziarna usunac i ustawia sie ono bardzo ostro i swieci. |
|
|
|
|
dooku
|
Wys³any: 2009-10-27, 18:28
|
0
|
|
|
|
dzisiaj byl technik z 3M i pod srebro robi sie 600 na krazek na sucho a zakamarki 600 na ich gabce
kosmos
ale jak mi moje auto przepolerowal to myslalem najpierw ze bedzie od nowa do lakieru ale jest baja |
|
|
|
|
maras
|
Wys³any: 2009-10-29, 00:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 211 Sk±d: Sokolniki k.Poznania
|
Co do szlifowania szpachlu, robiê tak jak teoria mówi i nigdy siê nie zawiod³em, czyli szlifuj±c przeskakujê co dwie gradacje. Przy hard corach zaczynam 80, potem 120, 180 i 240 wyg³adzam. Podk³ad staram siê k³a¶æ w 3 warstwach. Przy takim systemie nic nie siada, nawet po czasie. |
|
|
|
|
kamilbusko
|
Wys³any: 2009-10-29, 17:56
|
0
|
|
|
|
ja przy hardkorach zaczynam od P 60. tylko ¿e po P 60 trzeba obowi±zkowo po³o¿yæ jeszcze raz szpachlê. potem P 80, P 120 i na koniec P 240 |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2009-11-20, 23:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
kamilbusko...czy ta nastepna warstwe szpachli kladziesz w te rysy po 60 ..??
Tak naprawde to szpachel nalezaloby klasc na gola blache....nie wchodzac na stare warstwy..Tylko komu by sie chcialo prawda..?? |
|
|
|