Autor |
Wiadomość |
 |
elspasoo
|
Wysłany: 2009-10-21, 16:13 Ogrzewanie warsztatu
|
0
|
|
|
|
Na forum nie ma zbyt wiele na ten temat. Mam gara¿ w którym majsterkujê, obok jest 2 pomieszczenie, nad gara¿em strych. Chcia³bym zrobiÌ ogrzewanie ze starego webasto na ON - nadmuch np. z góry. Jak i czym powinienem filtrowaÌ to powietrze w trakcie lakierowania i czy takie ogrzewanie jest bezpieczne . Nie wiem czy w przypadku tego urz¹dzenia spaliny odprowadzane s¹ osobno czy te¿ nie. Ewentualnie jakie inne tanie w przygotowaniu, zastosowaÌ ogrzewanie do sporadycznego u¿ytku? Jakie wentylatory mogê u¿yÌ do wyci¹g powietrza przez kana³ w trakcie malowania - najlepiej jakiœ przyk³ad. Chcia³bym przez zimê odnowiÌ mojego kampera ,ale puki co doœÌ mocno zniechêca mnie robota w obecnych temperaturach. Wdziêczny bêdê za ka¿da sugestiê. |
|
|
|
 |
tajmus
|
Wysłany: 2009-10-21, 16:31
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
tajmus
|
Wysłany: 2009-10-21, 16:48
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
siwus2007
|
Wysłany: 2009-10-21, 19:28
|
0
|
|
|

|
Mam podobny piecyk i uÂżywam go w moim garaÂżu 7x3,5 i musze powiedziec ze nie wydala jesli czĂŞsto wychodzimy z garaÂżu otwierajÂąc drzwi... Jesli przebywamy w garazu dluÂżej to jest w stanie przeÂłamac temperature ale rewelacji niema.
Co do wy¿ej wymienionej narzewnicy myœle ze ju¿ nagrzeje konkretnie Ci to gara¿ ale i licznik te¿.... Wiec radzi³ bym zaopatrzyc sie w nagrzewnice do CO albo samemu pokombinowac z du¿¹ ch³odnca i wiatrakiem od ch³odnicy xD
JeÂśli mamy w pobliÂżu CO to najlepszym i najefektywniejszym moim zdaneim byÂło by zmontowanei sobie takeij nagrzewnicy
http://allegro.pl/item784...a_wys_grat.html
Cena powala jednak troszq wyobraÂżni i moÂżna bez problemu sobie takÂą zrobic domowym sposobem:) |
|
|
|
 |
kula
|
Wysłany: 2009-11-08, 17:36
|
0
|
|
|
konrad
|
Ogrzewam garaÂż nagrzewnicÂą gazowÂą na propan-butan, ale chyba nie jest to do koĂąca bezpieczne, gdy temperatura zostanie osiÂągniĂŞta zakrĂŞcam gaz i malowanie, nastĂŞpnie otwieram drzwi,,wentylacja,, zamykam nagrzewam zakrĂŞcam i procedura siĂŞ powtarza |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2009-11-08, 18:32
|
0
|
|
|

|
Jak ma byÌ tanio to ja bym pokombinowa³ z u¿ywanymi palnikami olejowymi. Jest tego sporo na gie³dach w gratach przywo¿onych z zachodu. Mo¿na pospawaÌ z blachy wymiennik powietrzny i tam wpi¹Ì palnik. Wyjdzie wtedy taki piec nadmuchowy, nic innego jak stosuje siê w kabinach. PodumaÌ nad rozwi¹zaniami technicznymi i da radê.
Albo jak ktoœ nie chce nadmuchowego to podjechaÌ na z³om, kupiÌ stary piec CO i do niego wpi¹Ì palnik. W obieg wody pompa i to co kto ma: kaloryfery, nagrzewnice itp tylko wiadomo przy nadmuchowym mo¿na pobawiÌ siê jeszcze z filtracj¹ a przy kaloryferach ju¿ nie.
U ka¿dego bêdzie inne rozwi¹zanie wiêc trzeba wzi¹Ì na tapetê konkretne ale wydaje mi siê ¿e taki wymiennik powietrzny to mo¿na by tanio uskuteczniÌ. |
|
|
|
 |
bandita7
|
Wysłany: 2009-11-10, 19:15
|
0
|
|
|
|
ja grzeje sobie piecem z nadmuchem w garazu o wielkosci 9x5 i za sciana 2 garaz 9x5,5 m jesli pale weglem jest nawet i 25 stopni tam gdzie stoi piec i 17 w drugim pomieszczeniu jesli pali sie tak aby byl ogien to 18 stopni w garazu. Piec prosta sprawa wentylator 1 rura i blacha na pÂłaszcz zewneczny pÂłaskownik jako radiatory i mozna zime przezyc w garazu
piecyk.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1883 raz(y) 40.37 KB |
|
|
|
|
 |
elspasoo
|
Wysłany: 2009-11-12, 12:34
|
0
|
|
|
|
Dziêkuje wszystkim kolegom za odpowiedzi, z pewnoœci¹ daj¹ do myœlenia. Spodoba³ mi siê pomys³ .Bandita7. W pomszczeniu warsztatowym ustawi³ bym piec od Co, na dnie wyciêty otwór z dostêpem do p³aszcza wodnego (byÌ mo¿e z wentylatorem) na górze 2 otwory jeden otwarty do pomieszczenia w którym sta³ by piec ,a drugi po³¹czony rur¹ z pomieszczeniem w którym, bêdê malowa³ (nawiew ciep³ego powietrza). To powinno za³atwiÌ sprawê. Musia³ bym tylko rozwi¹zaÌ sprawê komina dymnego ,ale to ju¿ inna sprawa. |
|
|
|