Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
gruber
Wysłany: 2007-12-09, 16:56   podkÂład akryl pod szpachlĂŞ?
Gość
Czy przed na³o¿eniem szpachli na plastikowy element jest koniecznosc dawania podk³adu akrylowego i podk³adu zwiêkszaj¹cego przyczepnoœÌ czy mo¿na zrobiÌ to dopiero po na³o¿eniu szpachli? Pytam bo nie zrobi³em tego i zastanawiam siê czy nie zacz¹œÌ od nowa. :?:

rbfm 
Wysłany: 2007-12-09, 17:37   
0
UP DOWN

tak, jest to zalecane. podklad zwiekszajacy przyczepnosc-podklad akrylowy-szpachla- podklad akrylowy.

Wysłany: 2007-12-09, 18:54   
0
UP DOWN
MTGarage.

To zaleÂży w jakim sensie szpachlowaÂłeÂś? Bo jeÂśli rysy tylko, to zazwyczaj nie ma sensu dawania pzp.

Ja pzp daje tylko na calkowicie surowe plastiki, zas elementy z plastiku, lakierowane fabrycznie tego nie wymagajÂą. ew. przy przeszlifce stosuje pzp w spreju :wink:

wiec jak dokladnie szpachlowaÂłeÂś?

rbfm 
Wysłany: 2007-12-09, 20:20   
0
UP DOWN

online napisał/a:
To zaleÂży w jakim sensie szpachlowaÂłeÂś? Bo jeÂśli rysy tylko, to zazwyczaj nie ma sensu dawania pzp.

Ja pzp daje tylko na calkowicie surowe plastiki, zas elementy z plastiku, lakierowane fabrycznie tego nie wymagajÂą. ew. przy przeszlifce stosuje pzp w spreju :wink:

wiec jak dokladnie szpachlowaÂłeÂś?

no przeciez wlasnie o to chodzi w pzp zeby dawac go na goly plastik.

Wysłany: 2007-12-09, 20:43   
0
UP DOWN
MTGarage.

to daj na 1 rysĂŞ o glebokosci 2mm pzp. bez sens. od 4 lat pracuje tylko i wylacznie w lakierownaiu plastexĂłw i na prawde na rysy nie ma sensu kladzenia pzp...

Tym bardziej, ze np. pzp z novolu chujowo sie trzyma starego lakieru :mad:

Bodzio 
Wysłany: 2007-12-09, 21:32   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Szczerze mĂłwiÂąc jeÂśli chodzi o zderzaki itp. to trzyma siĂŞ szpachla na nich bez Âżadnych dodatkĂłw.... wiem co widziaÂłem, i jakoÂś reklamacji nie byÂło....

rbfm 
Wysłany: 2007-12-09, 21:49   
0
UP DOWN

online napisał/a:
to daj na 1 rysĂŞ o glebokosci 2mm pzp. bez sens. od 4 lat pracuje tylko i wylacznie w lakierownaiu plastexĂłw i na prawde na rysy nie ma sensu kladzenia pzp...

Tym bardziej, ze np. pzp z novolu chujowo sie trzyma starego lakieru :mad:

no bez przesady, ja mowie o powierzchniach kilku cm2 a nie rysach :)

Wysłany: 2007-12-10, 20:29   
0
UP DOWN
MTGarage.

Spo spoko RBFM...

Nie napisa³em najwazniejszego. Jak mówie³em, moja praca opiera sie g³ównie na plastikach, dlatego tez gówno wiem o blacharce :evil: Ale nie o tym temat...

Sam po tych kilku latach praktyki doszlem do wniosku, takiego jak mĂłwi Bodzio.
plastikowy element, ktĂłry byÂł juÂż seryjnie lakierowany (owiewka motocykjlowa, zderzak seryjnie malowany) jest zazwyczja z takiego tworzywa, ze nie trzeba stosowaĂŚ pzp :wink:

Przy uÂżyciu odpowiednich spzachlĂłwek i podkÂładĂłw mozna niekiedy pominÂąc tewn pzp :roll:

Dlatego bajka panujÂąca w wielu Âśrodowiskach nt. tego, ze trzeba stosowaĂŚ ZAWSZE pzp jest tak samo przesadzona, jak kazdorazowe stosowanie uelastyczniacza na plastikach :smile:

CaÂłkiem inaczej jest z surowymi elementami... :mad:

W tym celu jakiÂś czas temu przeprowadziÂłem test. moje moto, ktore zostalo polakierowane kameleonem zostalo tak przygotowane:
plastiki zjechane p120 do zera, potem przeróbki (spawanie i laminat, tzn zywica i w³ókno).

Wszystko doprowadzone odpowiednia szpachlĂłwkÂą (specjalnie na goÂły plastik).
na to szpryc, potem akrylowiec, baza, kameleon i chujowy klarlak. po ok roku nie ma zadnych skutkĂłw ubocznych, na prawdĂŞ :!: specjalnie taki test zrobiÂłem, bo kto nie sprĂłbuje, ten siĂŞ nie dowie...

pzdr panowie!

TomaszAntwerpia 
Wysłany: 2007-12-10, 20:34   
0
UP DOWN
Pozdrawiam....

A co do rys na zderzaku to wycieram je szlifierka oscylacyjna najpierw p80 i na koniec p220 albo p320 i potem podklad i elegancko. Kiedys mialem tez porysowane szkla od lamp corsa C zrobilem tak samo wytarlem rysy ale juz p120 i pozniej zmienialem granulacje az do p 2000 pozniej polerka i wszystko wygladalo zajebi.....

rbfm 
Wysłany: 2007-12-11, 05:50   
0
UP DOWN

online napisał/a:
Dlatego bajka panujÂąca w wielu Âśrodowiskach nt. tego, ze trzeba stosowaĂŚ ZAWSZE pzp jest tak samo przesadzona, jak kazdorazowe stosowanie uelastyczniacza na plastikach :smile:

zawsze wtedy gdy mamy goly plastik. nie wiem po co dorabiac do tego jakies glupie ideologie.

Wysłany: 2007-12-11, 15:46   
0
UP DOWN
MTGarage.

gÂłupie cyz nie gÂłupie. jak masz caÂły element zjechany do golego plastiku to mozna pzp walic. ja uzywam novola i zle sie trzyma starego lakieru (w przypadku przetartych miejsc, ktore naprawiamy).

to tyle, wiem ze bedzies zusilowal byc przy swoim ze pzp to koniecznosc.
prawda jest taka, ze primer nie zawsze musi byc.

ot tak.

rbfm 
Wysłany: 2007-12-11, 16:13   
0
UP DOWN

sluchaj, primer wole dac i miec swiety spokoj. jesli nie pomoze to napewno nie zaszkodzi. za to jego brak moze zaszkodzic. zgodzisz sie ze mna?

Wysłany: 2007-12-11, 17:25   
0
UP DOWN
MTGarage.

masz racje, ale zobacz o czym ja juz 2 razy pisalem. moze to wina novolu- nie wiem. ten primer kijowo sie trzyma starego lakieru :evil: mam znajomego koloryste autocolor'u (p. Witkowski), ktĂłry sam powiedziaÂł, ze nie bedzie mi wciskaÂł innych primerĂłw, tylko w miare mozliwosci ograniczac sie do stosowania primera :wink:

koniec dyskusji :smile: ja wiem swoje, ty wiesz swoje, a oboje mamy racje.

tak wiĂŞc mam pytanie do kogoÂś, kto ma duÂże doÂświadczenie w plastikach (nie pare elementĂłw), czy ktoÂś ma doswiadczenie na jakims primerze, ktory bezproblemowo trzyma sie starych powÂłok lakierniczych?

bo podejzewam, ze jak na razie zaden z cudownych producentĂłw nie przewidziaÂł renowacji plastikĂłw (nie lakierowania). ktoÂś wie ocb??

rbfm 
Wysłany: 2007-12-12, 05:59   
0
UP DOWN

online napisał/a:
masz racje, ale zobacz o czym ja juz 2 razy pisalem. moze to wina novolu- nie wiem. ten primer kijowo sie trzyma starego lakieru :evil:

spokojnie, ja nie pisalem konkretnie o novolu, tylko ogolnie. wole zeby ten primer byl niz zeby go nie bylo. a co do tego ze nie trzyma sie lakieru, to nie mialem okazji sprawdzic bo akurat wszystkie plastiki ktore robilem zawsze byly robione w calosci primere, albo zawsze juz mialy jakis podklad na sobie wiec nie bylo potreby czesciowego nakladanie pzp. dobrze ze o tym napisales, bede mial to na uwadze no i skonsultuje to z novolem bezposrednio i zobaczymy co odpowiedza.

Wysłany: 2007-12-12, 13:36   
0
UP DOWN
MTGarage.

Super. jak byÂś coÂś wiedziaÂł wÂłaÂśnie o tych miejscowych naprawach, lub znaÂł coÂś od innego producenta, ktĂłre siĂŞ sprawdza, to bĂŞde wdziĂŞczny za info :wink: pzdr!

mebArth 
Wysłany: 2007-12-20, 21:41   
0
UP DOWN

Nie wiem czy ja dobrze robi³em. Uszkodzony zderzak - spawany - 120 z kr¹zka - odt³uszczenie - szpachla - odt³uszczenie i firma APP, taki srebrnawa wodziana na 2 warstwy na palstik ( tak mi stary przywozi³ w buteleczkach bo setce), po odparowaniu - podk³ad akrylowy. No i to szlifowa³em normalnie jak element do lakieru. Nic mi sie nie zarywa³o nigdy, lubi³o postawiÌ "w³osa" ale to poprawia³em podk³adem w sprayu. No i lakier. Aha zapomnia³em, + uelastyczniacz do podk³adu. Do lakieru nie dodam bo jakiœ zó³tawy jest...

Czy tak jest OK? Dodam ze nigdy nie miaÂłem jaj poÂźniej przy skÂładaniu a wiadomo ze po niezÂłym dzwonie to nieraz podrĂłbe poklejona trzeba nieÂźle powyginaĂŚ, Âżeby weszÂła na swoje miejsce :-)

pozdrawiam

rbfm 
Wysłany: 2007-12-21, 08:15   
0
UP DOWN

Cytat:
Czy tak jest OK?

no nie do konca bo na golym plastiku nie ma pzp i podkladu.

danielpainter 
Wysłany: 2007-12-21, 21:18   
0
UP DOWN
AIRBRUSH:D:D:D:D

Ta wodzina(PZP) APP jest bardzo dobra, tyle tylko ze dobrze jest jak sie jej uzywa odtluszczac zmywaczem do plastikĂłw APP jest dobry i nie trzeba czekac doby zeby wysechl tylko stosujemy go jak zwyklego zmywacza. ja tam tak robie gorsze auta i nigdy nie mialem problemĂłw czy reklamacji

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu