Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
kamilmjk 
Wysłany: 2009-11-19, 09:09   MĂłj Civic 2
0
UP DOWN

Witam,

InspirujÂąc siĂŞ tematem Ryby, ktĂłry jednakowo udzielaÂł mi wielu rad ze swojego doÂświadczenia, postanowiÂłem przedstawiĂŚ Wam jak przebiegajÂą prace blacharskie nad moim samochodem.

Honda Civic, 1992, 1.5 vtec-e, kanada, kupiona od sÂąsiada za 500plnĂłw

Samochód kupi³em po tym jak sta³ od 6 mies, kiedy to s¹siadowi zerwa³o dach z gara¿u a jedyna ceg³a, jak spad³a na ziemiê, nie zapomnia³a zbiÌ s³upka, szyby przedniej i pogi¹Ì maski. Wersja nadwoziowa EH2, charakteryzuje siê brakiem listew bocznych, kierunków bocznych, lampami USDM, amberami (postojówki pomaraùcz.), oraz czarnym wnêtrzem.

PostanowiÂłem Hanie wrĂłciĂŚ do Âżycia i nadszedÂł czas na blacharkĂŞ, poniÂżej zdjĂŞcia.

CDN

Bauer1000 
Wysłany: 2009-11-19, 13:39   
0
UP DOWN
PoczatkujÂący

fajnie sie zapowiada, troche pracy trzeba wÂłozyc, ale mam nadzieje ze efekt koncowy wszystko wynagrodzi

kamilmjk 
Wysłany: 2009-11-20, 07:59   
0
UP DOWN

Wczoraj mierzy³em reperaturke. No i musze siê pochwaliÌ, ¿e uda³o siê dopasowaÌ ca³oœÌ:].
Na zdjêciach widaÌ, ¿e ca³e nadkole by³o przeszczepiane i punktem odniesienia by³y miary z drugiego boku i ten noœnik, ktory doci¹³em do pó³owy otworu. Wzglêdem budy co do 1mm w ka¿dej p³aszczyŸnie. Samochód nie by³ bity, wiêc finalnie powinno byc ok. Foty postaram siê wkleiÌ na wieczór.

Ryba 
Wysłany: 2009-11-21, 17:00   
0
UP DOWN

Hmm no co mozna powiedzieÌ !? Oby do przodu !! Na pocz¹tku myœla³em, ¿e to mój temat sam siê up'n¹³ :rotfl:

W tylnym nadkolu wywierĂŚ dziurĂŞ na otwĂłr do konserwacji - tak jak jest fabrycznie ;)

kamilmjk 
Wysłany: 2009-11-23, 13:56   
0
UP DOWN

ooo mĂłj Mentor:D

Ryba, nad tym otworem sie zastanawiam, poniewa¿ od niego ca³a ruda siê zaczê³a. W jajku s¹ plastikowe progi maskuj¹ce, mocowane z boku i od do³u do progu...chcia³em ów miejsca mocowania wykorzystaÌ do póŸniejszej koserwacji.

Natomiast w warsztacie poczyniÂłem postĂŞpy:

Niestety na tydzieĂą stopuje, dopadÂło mnie przeziĂŞbienie i nie chciaÂłbym Âżeby przerodziÂło siĂŞ w grypĂŞ:/
Wlew wklejony z obu stron na Soudal 940, tym samym Âśrodkiem uszczelniaÂłem spawy. Na wiĂŞksze powierzchnie uÂżywaÂłem gumy na pĂŞdzel golda.

b-rad
Wysłany: 2009-11-25, 22:09   
0
UP DOWN

Dziwie Ci siê ¿e takiego starego sztrucla robisz. Ja mia³em niestety dwa razy takie cos do roboty i naprawdê ci wspó³czuje. Je¿eli jeszcze nie by³o nigdy dotykane przez nikogo to coœ siê z tego da zrobiÌ...

kamilmjk 
Wysłany: 2009-11-27, 16:43   
0
UP DOWN

B-rad...jeszcze nie widziaÂłeÂś strucli:D Obok mojej hondy staÂła niedawno vectra a i miaÂła chyba z 12 Âłat na podÂłodze!!!

Robie z 2ch wzglĂŞdĂłw:
1)z miÂłoÂści do marki - honda technicznie wyprzedza wielu konstruktorĂłw (chocby ITR;) Poza tym ta buda podobaÂła mi siĂŞ od dziecka. Jak za te pieniÂądze moge sobie pozwoliĂŚ na maÂłe inwestycje, zwaÂżywszy na to, Âże sama buda w idealnym stanie to jakies 5-6k.
2)bo lubie nowe wyzwania

Dawid1989 
Wysłany: 2009-12-01, 23:02   
0
UP DOWN

kamilmjk . Popieram Cie w 100%.Sam mia³em Jajko.Ale niestety w tym roku sprzeda³em :sciana: a mi¹³em 100% bezwypadkowy egzemplarz.Oryginalne tylne b³otniki bez reperaturek. Teraz jak robie auta to te z 2003 maj¹ gorsz¹ pod³ogê od tej mojej.Zachcia³o mi sie innych marek Audi>Fiat>Alfa :blee: Ale w przysz³ym roku kupie sobie rozwalonego VTEC i zrobiê laleczke :cool: Czekam na kolejne fotki :)

kamilmjk 
Wysłany: 2009-12-02, 07:41   
0
UP DOWN

Dawid1989 - dziĂŞki za poparcie, dobrze wiedzieĂŚ, Âże jest nas (miÂłoÂśnikĂłw marki) wiĂŞcej niÂż kilku. ZdjĂŞcia bĂŞda ale jeszcze troche, bo katuje diaxem spawy na reperaturce :) a czasu maÂło po pracy, tak wiĂŞc idzie i idzie...

Ps. co do silnika, jest plan na d16z6 z kompresorem i granice 200kuniĂłw...no chyba, Âże siĂŞ trafi jakiÂś anglik z b18 w dobrej cenie to razem z silnikiem wrzuce heble 282/260, bedzie 170km N/A

Dawid1989 
Wysłany: 2009-12-03, 10:16   
0
UP DOWN

Nie porobiÂło Ci fal na ty6ch blotnikach od spawania???Podoba mi sie twoja praca zw.Âże wymieniasz to co kwalifikuje sie do wymiany a nie odstawiasz fuszery.Daj tylko reaktywny na to +podkÂład akrylowy,Âładnie pomaluj i auto na wieki :spoko: b18 to rarytas Ale osobiÂście zadowoliÂłbym sie d16 :) ÂŁadna czarna felga+ gwintowane zawiasy MMMM Bajka :cool:

kamilmjk 
Wysłany: 2009-12-03, 11:13   
0
UP DOWN

Dawid, móg³bym idee projektu uj¹Ì w s³owa "no rust, honda super fast" :D

Na b³otnikach po kompletnym obspawaniu zrobi³ siê jeden do³ek w miejscu gdzie ³¹czenie mia³y 3 elementy, ko³o wlewu, po stronie lampy. Ju¿ go wyci¹gn¹³em. Spawanie w 2 osoby i odpowiednie dopasowanie szczelin -> gra gitara
Mam juÂż wszystko oszlifowane. zostaÂło kilka dziurek do zaspawania i mozna poÂłoÂżyĂŚ reaktywny i epoksydowy.
Zakola, jak juÂż pisaÂłem na forum, robie: reaktywny->epox->guma na pedzel/soudal na spawy->baranek->bezbarwny.

Mam pytanie z kategori uzywanej chemii. Jest kilka miejsc, szczelin, ktĂłrych mechanicznie nie oczyszcze z "rdzewiaÂłego nalotu" - brak dostĂŞpu. ChciaÂłem prosiĂŚ o podpowiedÂź i opinie, co do tego, czego uzyĂŚ. google efektywnie promuje cortanin i brunox, a co Wy polecacie?

Ps. MiaÂłem natomiast chwilĂŞ czasu i przymierzyÂłem mĂłj "spolier" :)

OczywiÂście nie ori, bo byÂłoby znacznie za drogo. Narazie jest na nim 2 porzÂądne warstwy fillera, po oszlifowaniu .

jacenty 741
Wysłany: 2009-12-03, 11:26   
0
UP DOWN

Reaktywny + epox???Nie pomyliÂłeÂś siĂŞ?Albo jedno,albo drugie,na reaktywny tylko akrylowy !

kamilmjk 
Wysłany: 2009-12-03, 11:30   
0
UP DOWN

mia³obyÌ ³amane i po³kn¹³em akrylowy :] Gapa

sory, juÂż poprawiam: reaktyw/epox -> akrylowy -> guma na pedzel/soudal na spawy->baranek->bezbarwny.

Swoj¹ drog¹, czyta³em kiedyœ kilka artyku³ów o stosowaniu reaktyw+epox. Wspominano o wa¿nej kwestii sezonowania reaktywnego przed po³o¿eniem epoxu...w praktyce nie wiem jak to siê ma.

Bodzio 
Wysłany: 2009-12-03, 16:24   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Najlepsza opcja na naloty z rdzy w niedostĂŞpnych miejscach to piaskowanie. Co do baranka i na niego bezbarwny, to bĂŞdzie siĂŞ to trzymaĂŚ?

Dawid1989 
Wysłany: 2009-12-03, 18:46   
0
UP DOWN

No w³aœnie nie wiem po co ten bezbarwny :roll: Jak Zastosujesz epoksydowy nie musisz na niego dawaÌ akrylowego.Dobrze zmatuj mat¹ i na to szpachla.Co do ciê¿ko dostêpny6ch miejsc to tak jak Bodzio pisze.Ja jak nie mam mo¿liwoœci ¿adn¹ metod¹ usun¹Ì korozji do pryskam reaktywnym na to baran?œrodek do profili i finito .I nie radze Ci kombinowaÌ z ³¹czeniem reakty6wnego z epoxydowym.Mo¿esz potem mieÌ niemi³e niespodzianki

kamilmjk 
Wysłany: 2009-12-04, 07:26   
0
UP DOWN

Ch³opacy, ten epox na rekatywny, to tylko b³¹d w piœmie;) Wczoraj smarowa³em próg akrylem na reaktyw, ¿eby dzisiaj uszczelniaÌ. Na epox nie bêdzie akrylowego - nie mogê wiêcej malowaÌ schematów typu "->" bo same b³êdy mi wychodz¹:D

A co do bezbarwnego: w jednym aucie juÂż tak miaÂłem i byÂło super. Mycie zakola to byÂło 10sekund z wĂŞÂżem ogrodowym - nic siĂŞ nie czepia. No i pewnie jakiÂś tam efekt wizualny teÂż na + jeÂśli ktoÂś ma pedantyczne podejÂście. TrzymaÂło siĂŞ bez oznak przeciwko.

Z tym piaskowaniem nie wypali:/ SamochĂłd jest kompletnie rozebrany poniewaÂż komora silnika teÂż bĂŞdzie malowana - bez lipy. Na warsztacie nie ma piaskarki, a najbliÂższy sensowny czÂłowiek, ktĂłry siĂŞ tym zajmuje jest w Pruszkowie. Jest opcja wsadziĂŚ fure na lawete i podskoczyc, tylko jak musiaÂłbym przygotowaĂŚ spĂłd auta? Wszystko co niemetalowe (gumy zawieszenia, przewody etc) musiaÂłoby byĂŚ odczepione? Co do ceny, to zadzwonie i spytam...bo kaÂżdy siĂŞ ceni inaczej.

Dawid1989 
Wysłany: 2009-12-04, 09:52   
0
UP DOWN

Elementów gumowych ja bym nie demontowa³ (musia³byœ ca³e zawiasy œci¹gn¹Ì) Piasek nie uszkodzi elementów gumowych o ile gosc bêdzie to robi³ umyœlnie ;) Co do przewodów hamulcowych...Ja bym zdemontowa³.Bo te gumowy i tak bym wymieni³ dla w³asnego bezpieczeùstwa :)

kamilmjk 
Wysłany: 2009-12-04, 10:09   
0
UP DOWN

Lipton - w mojej okolicy Âśrednia cena 600pln za poÂłowe pow podÂłogi w aucie 3d pokroju civica. Plus laweta wyjdzie 700plnow w Pruszkowie 300 + 200 na przejazd...wole posiedziec ze szczota i sie pomeczyc za te 7stowek.

Wiem, ¿e brunox to pó³-œrodek, ale postaram siê ¿eby wszystkie zalecenia by³y zachowane i go u¿yje. Na miejsca, które siê kwalifikuj¹ do tego - u¿yje reaktywnego. Na reaktyw akryl, na brunox epox - bêdzie dobrze?

Sytuacja wyglÂąda tak, Âże szczotÂą nie podejde w miejsca tak Âżeby doczyÂściĂŚ do biaÂłego, zostanÂą czarne plamy. W sobote wrzucĂŞ zdjĂŞcia, Âżeby pokazaĂŚ jak to wyglÂąda.

Bodzio 
Wysłany: 2009-12-04, 15:58   
0
UP DOWN
--B_C_G--

W najgorszym przypadku, jak oczyÂścisz wszystko szczotkĂŞ itp, a zostanie tylko gdzieniegdzie rdza, to sÂą pistolety za 50zÂł na allegro do piaskowania. Nie jest to super sprzĂŞt, ale na kilka razy bĂŞdzie do maÂłych niedostĂŞpnych ognisk korozji. Tylko nie spodziewaj siĂŞ jakoÂści itp, bo dysze siĂŞ szybko wycierajÂą (najlepsze widiowe, ale koszt z pistoletem to 200zÂł) a i kompresor trzeba mieĂŚ "troszkĂŞ" wydajniejszy

kamilmjk 
Wysłany: 2009-12-05, 09:55   
0
UP DOWN

Kurka, no to dzisiaj grzeje do lakierniczego:) a jaki piasek zastosowaĂŚ i gdzie go kupic??

lukasz509
Wysłany: 2009-12-05, 13:03   
0
UP DOWN

kup zwyk³y pasek ¿ó³ty daje sobie rade alegancko tylko go dobrze wysusz ja na takim robie jest tani i dobry

mezotr 
Wysłany: 2009-12-05, 14:35   
0
UP DOWN

a na jakim cisnieniu piaskujesz ?

Bodzio 
Wysłany: 2009-12-05, 16:48   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Do kompletu zawsze 1kg korundu dajÂą, zajeb... jest bo jest ostry i szybko rdza schodzi, ale Âżeby dobrze i efektywnie piaskowaĂŚ przez dÂłuÂższy czas to trzeba mieĂŚ na wyjÂściu tak z 7-8atm (na dyszy) wtedy idzie szybko i sprawnie. OczywiÂście im mniejsza dysza, tym mniej wydajny kompresor moÂżna mieĂŚ, a im wiĂŞksza tym kompresor wiĂŞkszy.
ZwykÂły piasek teÂż jest ok, ale trzeba go osuszyĂŚ i przesiaĂŚ. OczywiÂście nie bĂŞdzie tak wydajny pod wzglĂŞdem "Âścierania" rdzy jak korund, ale dla amatorskich zastosowaĂą raz na jakiÂś czas wystarczy

lukasz509
Wysłany: 2009-12-05, 20:46   
0
UP DOWN

nie wiem kompreor ma 10atm. czyli na 10atm

kamilmjk 
Wysłany: 2009-12-06, 23:05   
0
UP DOWN

Oj u nas kompresor jest gigant...az potrzebna byla kompresorownia - pochodzi z pociagu, a pojemnosc okolo 1000L mysle, ale ile dokladnie to nie powiem. Na wyjsciu ile ma tez nie wiem, ale da rady z pewnoÂściÂą :spoko: takie OT

WracajÂąc do tematu: lakierniczy w Grodzisku miÂło mnie zaskoczyÂł. Pistolet do piachu bedzie w poniedziaÂłek za 52pln:] co do piasku, dadza znac telefonicznie w poniedziaÂłek.

Tymczasem u Wujka Romana...

Prawie caÂły dziaĂą smarowaÂłem przednie zakole, Âżeby usunÂąc stary spĂŞkany bitex...ropa usuneÂła go skutecznie. Na szczĂŞÂście ogniska korozji w Âśladowych iloÂściach :cool:

Mastyka nie ruszona, ani nie popekana. Trzyma sie swojego miejsca. W jednym miejscu ustÂąpiÂła wilogoci - przy zawiasie maski.

W poniedziaÂłek baranek i hopsa na drugÂą stronĂŞ. BĂŞdzie duÂżo Âłatwiej zwaÂżywszy na doÂświdczenie, brak wlewu paliwa i lepszy stan ogĂłlny drugiego boku.

lukasz509
Wysłany: 2009-12-07, 16:53   
0
UP DOWN

mówie ci anjlpeiej zrub to zó³tym piaskiem aj za wiaderko 25l p³aci³em 3z³a anawet chcieli mi za darmo daÌ. a móg³ byœ zrobic pare zdj tego twojego kompreora??myœle nad takim.

Bodzio 
Wysłany: 2009-12-08, 17:06   
0
UP DOWN
--B_C_G--

ZwykÂły piasek ze Âżwirowni, z lasu itp... aby byÂł suchy i przesiany (efekt sÂłaby, ale darmowy)

kamilmjk 
Wysłany: 2009-12-09, 10:54   
0
UP DOWN

Pany, najpierw musze doczekaĂŚ siĂŞ "realizacji zamĂłwienia" pistoletu w lakierniczym.
...nawiasem, mam 500m od domu Budokrusz, chyba majÂą tam piach :D

Dzisiaj rzucam baran na zakola i stawiam samochĂłd w drugÂą stronĂŞ. Przy okazji pstrykne troche zdjĂŞĂŚ jak wyglÂąd reperaturka progu w V genie.

lukasz509, daj mail, to wyÂśle Ci zdjĂŞcia. Straszny majÂą tam baÂłagan, ale moÂże coÂś Ci pomoÂże. ew. gg 8584572

lukasz509
Wysłany: 2009-12-09, 18:49   
0
UP DOWN

creizy@op.pl

Siekiera
Wysłany: 2009-12-15, 00:09   
0
UP DOWN

Hondy gĂłrÂą w fotorelacjach :spoko:

kamilmjk 
Wysłany: 2009-12-21, 22:42   
0
UP DOWN

No to chyba czas na jakis nowy foto-towar:)

Zima, jest zimno i ludzie chorujÂą...Kamil teÂż czÂłowiek i choruje. Na szczĂŞÂście juÂż odpuszcza i moÂżna byÂło coÂś pocudowaĂŚ.

Na zdjêciach pogl¹d na to jak wygl¹da³a sytuacja zanim zacz¹³em wycinaÌ próg. Auto przestawione w drug¹ stronê i do dzie³a. Próg wyciêty, jutro o ile czas pozwoli, wyczyœcimy to co zosta³o i wytniemy po kawa³ku zakole przy progu...jest co robiÌ. Jest jednak jakieœ doœwiadczenie, które mam nadziejê przyczyni siê do czasu w jakim wykonywane s¹ prace.

b-rad
Wysłany: 2009-12-22, 14:10   
0
UP DOWN

Jeszcze raz napiszĂŞ Âże jestem pod wraÂżeniem twoich chĂŞci do tego sztrucla.... Jak go wyrzeÂźbisz to niczym MichaÂł AnioÂł bĂŞdziesz...

kamilmjk 
Wysłany: 2009-12-22, 15:40   
0
UP DOWN

Ja jestem pe³en podziwu dla siebie za wytrwa³oœÌ.
Wydaje mi siê, ¿e podo³a³bym finansowo zlecaj¹c ca³¹ prace jakiemuœ Fachowcowi, który by To przyj¹³, ale gdybym mia³ mo¿liwoœÌ zmiany decyzji to bym tego nie zrobi³. Œwietna szko³a pokory, cierpliwoœci i spokoju.

Ps. do czyszczenia tego progu i reszty, poczekam chyba aÂż przyjdzie pistolet...mimo Âże wiertarka mocna i poczciwa, to sprĂłbujĂŞ drugiej metody:]

pozdro

Wszystkim Forumowiczom ÂżyczĂŞ wesoÂłych, pogodnych, radosnych ÂświÂąt :spoko:

ÂŻeby MikoÂłaj o Was pamiĂŞtaÂł... ;)

No to mĂłj trzeci post pod rzÂąd...ale nie obijam siĂŞ :]

pistolet od mikoÂłaja

Panowie mieli racjĂŞ. Piasek budowlany jest ok. MiaÂłem jedynie taki pod kostkĂŞ brukowÂą, ktĂłry jest bardzo drobny. Obecnie dosusza siĂŞ w garaÂżu, bo byÂł lekko wilgotny i pistolet co chwilĂŞ siĂŞ zatykaÂł. Dzisiaj pierwsze prĂłby na aucie :devil:

Aktualne wiadomoÂści:
byÂło :rotfl:

jest :cool:

kupiÂłem piasek kwarcowy 1-1,4mm 6pln/25kg - warto.

Po wypiaskowaniu oczywiÂście poszedl Wash Primer

:edit by Bodzio:

Mario26
Wysłany: 2010-01-07, 13:54   
0
UP DOWN

Gratuluje reanimacji Hani teÂż miaÂłem takie i wiem Âże jak o nie zadbasz to odpÂłaci ci dwa razy tak. Wiec powodzenia i nie jedz nie spij dziaÂłaj JDM ;P

arbuz92
Wysłany: 2010-01-08, 17:35   
0
UP DOWN

a wyczyszczenie takie kawaÂłka duÂżo czasu ci zajeÂło ? Bo szczerze mowiac wÂątpiÂłem w mozliwosci takiego pistoleciku :) a ten piasek kwarcowy gdzie moglbym dostac ? w zwykÂłym sklepie budowlanym ??
Pzdr
Arbuz92

kamilmjk 
Wysłany: 2010-01-08, 20:13   
0
UP DOWN

kawaÂłka nie liczyÂłem, ale caÂły prĂłg wewnĂŞtrzny do goÂłego na caÂłej wysokoÂści wyczyÂściÂłem w jakieÂś 2h. TeÂż nie miaÂłem zaufania i sceptycznie podchodziÂłem z poczatku do tematu.
Piasek mogĂŞ polecic, kupiÂłem go w Leroy Merlin.

arbuz92
Wysłany: 2010-01-09, 22:47   
0
UP DOWN

i jeszcze jedno pytanko ;) na te 2 godziny pracy ile piachu zuzyÂłes ??

kamilmjk 
Wysłany: 2010-01-21, 21:19   
0
UP DOWN

Wiesz co...nie wiem czy to godne pochwaÂły, ale po tym jak zrzuciÂłem tÂą grubÂą rdze to, zamiataÂłem z podkÂładki kartonowej (czysty) piasek i jeszcze raz bo byÂło wygodniej jak lataĂŚ do worka.

Natomiast na koniec zaÂładowaÂłem z worka i przeleciaÂłem jeszcze raz z grubsza zeby poprawiĂŚ. PoszĂł jakieÂś 10kg. Gdybym nie uÂżywaÂł tego z ziemii to wyszÂłoby jakieÂś 25kg czyli worek.

Na przyszÂłoÂśc zamierzam kupiĂŚ rurke, pociagnÂąc 1m do worka za plecami i lecieĂŚ z niego ciÂągle - czasowo byÂłoby o 1/4 szybciej, bo napeÂłnianie tego pojemniczka co 2min to katastrofa.No to jazda z materiaÂłem...
Kilka dni wolnego i jazda od switu do nocy -> eat / sleep / garage
Co siĂŞ wydarzyÂło? zdjĂŞcia ponizej:

Wspawany prĂłg oraz dwie Âłatki powyÂżej progu, poniewaÂż nie byÂło sensu czyszczenia.

NastĂŞpnie trzeby byÂło wymieniĂŚ element/nosnik mocujÂący prĂłg w jego koĂącowej czĂŞÂści:

W dalszej drodze reperacji prawej strony przysz³a czêœÌ na zakole...i tu problem. Du¿y element do wymiany a nie ma z czego przeszczepiÌ, tak jak to sie mia³o z poprzedniej strony. Tote¿ postanowilismy wykonaÌ zakole z reperaturki b³otnika. Pocz¹tkowo plan zak³ada³ jeden integralny element...nie uda³o siê z m³otkiem w moim rêku i zakole by³o ³¹czone z dwóch czêœci - o tak:

W koĂącu bÂłotnik :spoko: tak jak za pierwszy razem, ze wzglĂŞdu na podejÂście, mnĂłstwo obaw czy wszystko zostaÂło dobrze zabezpieczone. Jedziemy do czoÂła...

Nie obeszÂło siĂŞ tez bez piaskowania :blee:

Ot wsio. Idzie sesja, trzeba siĂŞ pouczyĂŚ. Natomiast w poniedziaÂłek planowana jest wstawka powyÂżej progu. Potem konserwa boku i zabieram siĂŞ za dupe, bo sÂą tam jakieÂś maÂłe purchelki...koniec wydaje siĂŞ juÂż bardzo bliski.

Pozdrawiam Pany.

Ryba 
Wysłany: 2010-01-22, 16:03   
0
UP DOWN

No widze, Âże wewnĂŞtrzne nadkole zrobiÂłeÂś tak jak Ci mowiÂłem ;) Dobrze, ze dalej dziaÂłasz. Niestety sesja niszczy wszystkie nasze plany i bardzo Âźle siĂŞ czujemy gdy chce siĂŞ dÂłubaĂŚ auto, a trzeba robiĂŚ coÂś czego siĂŞ nie lubi :(

KAMILcom
Wysłany: 2010-01-23, 21:31   
0
UP DOWN

Âśledze projekt od poczÂątku i widze Âże coraz lepiej to zaczyna wyglÂądaĂŚ.
widze Âże kolega z grodziska, jak byÂś miaÂł kiedyÂś za duÂżo czasu to chĂŞtnie wpadne pogadaĂŚ i zobaczyĂŚ fure :roll:

resko
Wysłany: 2010-01-24, 11:02   
0
UP DOWN

nie no robota pierwsza klasa :spoko: :spoko: :spoko:

kamilmjk 
Wysłany: 2010-01-26, 22:49   
0
UP DOWN

Ryba nie do konca tak jak Ty mowi³eœ, mo¿liwe, ¿e ja niejasno wyrazi³em moj¹ wizjê:) chcia³em unikn¹Ì "wycinanki" z p³askiego kawa³ka i spawania co 5cm. Stara³em siê ¿eby jak najmniej ingerowaÌ migiem...Trochê m³otków i siê uda³o, ale nie by³o ³atwo.

KAMILcom, na gadanie nie ma czasu :P <joke> wpadaj kiedy chcesz, warsztat w ³¹kach na przeciwko boiska sp4. Jestem niemal¿e ca³y czas.

kamilmjk 
Wysłany: 2010-02-04, 23:01   
0
UP DOWN

Witam Pany:)

DÂługo nie pisze, bo miaÂłem dziure w dachu :D
Na szczĂŞÂście uporaÂłem siĂŞ z niÂą po wyciĂŞciu szyby...troche strachu, ale udaÂło siĂŞ. I dachu nie porzucaÂło!!
Obecnie bÂłotniki i drzwi w kicie. ZdjĂŞcia z rzemiosÂła, o ktĂłre mĂŞczyÂł mnie Ryba, juÂż niebawem.

Tym czasem pozdrawiam przed ostatnim egzaminem - caÂła reszta zaliczona za pierwszym :spoko:

kamilmjk 
Wysłany: 2010-02-09, 12:59   
0
UP DOWN

Hello :]

Ma³y up. Niestety gdzieœ zapodzia³em zdjecia z prac nad czyszczeniem/piaskowaniem/konserwowaniem drzwi i dupy. Na lewych trzeba by³o odgi¹Ì rant, tak to wszystko do wypiaskowania i nie trzeba by³o spawaÌ.

Tutaj dach o ktĂłrym wspominaÂłem:

ZostaÂła wymieniona rynienka z kawaÂłkiem czoÂła po prawej stronie i el. czoÂła po lewej.

ZostaÂły wyciete szyby. Resztki kleju wyskrobane, a karoseria doczyszczona polerem. Zaruntowane cieniutko i czeka...a kierowca cieszy siĂŞ wiatrem we wÂłosach i Âłzami na karku :cool:

A z boku szpachlu szpachlu :] po drugim szpachlowaniu (alu szpachel golda )

kamilmjk 
Wysłany: 2010-02-11, 12:53   
0
UP DOWN

Nikt nie odpisuje na moje posty, Âżadnych uwag...spoko, nie smucĂŞ siĂŞ.

Pozostanie dla nastĂŞpnych pokoleĂą :] nie wiem czy to aby zgodne z reg. Âże piszĂŞ jedno pod drugim, ale inaczej chyba nie da rady.

Tym czasem poznaÂłem w dniu wczorajszym "moc kreta"

Zobaczcie co siĂŞ dzieje z aluminiowymi elementami po kÂąpieli w mieszance kretowej (kret + woda) :shock:

Jedna uwaga. Nie wiem czy opary sÂą Âłatwopalne...napewno sÂą trujÂące, wiĂŞc rĂłbcie gdzieÂś w przeciÂągu. Ja spieprzyÂłem z garaÂżu w 5sek :]

resko
Wysłany: 2010-02-11, 13:44   
0
UP DOWN

czekamy na dalsze pokazy,co tu duÂżo gadaĂŚ :spoko:

camel
Wysłany: 2010-02-11, 14:35   
0
UP DOWN

kret reaguje z aluminium, tam nawet chyba sÂą w Âśrodku opiÂłki aluminiowe do przyÂśpieszenia reakcji. Nie popsuÂło tego aluminium za bardzo ?

kamilmjk 
Wysłany: 2010-02-11, 15:09   
0
UP DOWN

Owszem, wiedziaÂłem, Âże wchodzi w reakcje...ale nie tak agresywnie!!!
Oczywiœcie doœwiadczenie wynik³o wy³¹cznie z lenistwa...chcia³em sobie przypomnieÌ czy pamiêtam jak hondê z³o¿yÌ, bo w komorze zosta³ sam silnik z kolktorami i pomyœla³em ¿e mo¿e coœ poczyszczê.

5sek w roztworze i wyjmujemy. Ja chwilowo do wody potem dawaÂłem i wycieraÂłem ÂścierkÂą...nie ma ubytkĂłw, jedynie wyczyszczone do cna. Na noc wrzucĂŞ coÂś na dÂługo, zobaczĂŞ czy zniknie :cool:

Ps. sama reakcja w wodzie zachodzi tak gwaÂłtownie, Âże naczynie z wodÂą robi siĂŞ gorÂące.

maciejowski
Wysłany: 2010-02-12, 00:17   
0
UP DOWN

wodĂłr siĂŞ wytwarza i tyle.
ztcw, truj¹cy nie jest, najwy¿ej dusz¹cy. za to bardzo wybuchowy w po³¹czeniu z powietrzem.

crystal
Wysłany: 2010-02-12, 01:17   
0
UP DOWN

Z palnymi gazami tutaj chyba wszyscy obeznani ale silne zasady to jeszcze bardziej niebezpieczne niÂż kwasy, daÂłbym zdjĂŞcia ale jeszcze ktoÂś bĂŞdzie to czytaÂł przy obiedzie i ... ^^

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Fotorelacje

Odpowiedz do tematu