Autor |
Wiadomość |
 |
ManiekCK
|
Wysłany: 2009-12-13, 16:42 Przerwa w malowaniu - zima - podkÂład ostatniÂą warstwÂą
|
0
|
|
|
|
Witam, aktualnie moja Honda stoi u czÂłowieka ktĂłry zajmuje siĂŞ zmianÂą jej koloru. Niestety samochĂłd byÂł w takim stanie, Âże dla mnie tego wymagaÂł, a koszta nie pozwoliÂły na skorzystanie z lakierni z prawdziwego zdarzenia.
Samochód ju¿ jest prostowany, miejscami poszpachlowany, sk³ada siê z elementów ró¿nych kolorów itp.
Wszystkie materiaÂły (lakier perÂła MaxMeyer, podkÂłady itp.) mam kupione i czekajÂą na poÂłoÂżenie na samochodzie.
Niestety pogoda siê bardzo zmieni³a przez ostatnie kilka dni i wydaje mi siê, ¿e w tamtym gara¿u jest za zimno na malowanie, a lakier nie bêdzie mia³ szansy wyschn¹Ì, i tutaj pojawia siê moje pytanie: co dalej z tym fantem zrobiÌ?
Nie posiadam w³asnego gara¿u i autko stoi pod blokiem, jazda samochodem widocznie poszpachlowanym przez ca³¹ zimê nie wchodzi w grê. To samo odstawienie go do gara¿u na zimê i nie u¿ywanie poniewa¿ to mój jedyny samochód.
I w zwiÂązku z tym mam takie pytania:
- czy mo¿na jeŸdziÌ z po³o¿onym jedynie podk³adem pod per³ê (czarny podk³ad)? Zastanawiam siê czy taki podk³ad samodzielnie mo¿e byÌ zewnêtrzn¹ warstw¹ przez zimê, a jak siê ociepli czy po wyczyszczeniu i zmatowaniu mo¿na dokoùczyÌ normalnie malowanie i nic siê nie rozpadnie.
- czy moÂże dokoĂączyĂŚ malowanie w garaÂżu i jak juÂż bĂŞdzie poÂłoÂżony bezbarwny to skorzystaĂŚ z lamp do utwardzania lakieru w jakiejÂś firmie , a potem wypolerowaĂŚ? (czy nie bĂŞdzie problemu z tym, Âże bardziej spodnie warstwy byÂły malowane w niskiej temperaturze?)
- po³o¿yÌ tylko podk³ad i szybko jechaÌ dokoùczyÌ to w komorze. Je¿eli zgodz¹ siê skorzystaÌ z moich materia³ów i zaproponuj¹ cenê na któr¹ mogê przystaÌ (niestety jak mówi³em, nie mam za bardzo teraz pieniêdzy, a samochód ju¿ wystarczaj¹co nadszarpn¹³ bud¿et)
Ja sam jestem za tym Âżeby poÂłoÂżyĂŚ czarny podkÂład i jeÂździĂŚ tak aÂż siĂŞ ociepli, tylko czy to potem nie wyjdzie jak siĂŞ poÂłoÂży lakier?
ProszĂŞ o pomoc. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-12-13, 19:19
|
0
|
|
|
|
ManiekCK napisał/a: | a koszta nie pozwoliÂły na skorzystanie z lakierni z prawdziwego zdarzenia. | to nie jest tÂłumaczenie Âże wstawiasz auto na dzika do garaÂżowca ktĂłrego nie staĂŚ na ogrzewanie swojej budy. ManiekCK napisał/a: | (niestety jak mĂłwiÂłem, nie mam za bardzo teraz pieniĂŞdzy, a samochĂłd juÂż wystarczajÂąco nadszarpn¹³ budÂżet) | to jeÂździj rowerem ,chodÂź pieszo ,albo przemieszczaj siĂŞ autokarami. |
|
|
|
 |
ManiekCK
|
Wysłany: 2009-12-13, 23:17
|
0
|
|
|
|
Dzieki, ktoÂś jeszcze zechce mi "pomoc"?
baqo 17 pomogl na 1409 posty , to juz wiem dlaczego. |
|
|
|
 |
mÂłody19
|
Wysłany: 2009-12-14, 00:20
|
0
|
|
|
Ăwicz ĂŚwicz ĂŚwicz :D

|
ManiekCK, jaki k**** idiota pieszesz 2 posta a g**** o nim wiesz wiec zamknij sie! |
|
|
|
 |
ManiekCK
|
Wysłany: 2009-12-14, 00:58
|
0
|
|
|
|
Pó³tora tysi¹ca postów i nie mo¿e normalnie odpowiedzieÌ na pytanie czy mo¿na bezpiecznie po zmatowieniu po³o¿yÌ bazê na podk³ad w którym samochód przejeŸdzi³ zimê.
Ty teÂż mi nie odpowiedziaÂłeÂś.
Cytat: | ManiekCK, jaki k**** idiota pieszesz 2 posta a g**** o nim wiesz wiec zamknij sie! |
Tak naprawdĂŞ to nawet szkoda tego komentowaĂŚ.
----
Nadal czekam na odpowiedÂź na moje pytania. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-12-14, 08:07
|
0
|
|
|
|
ManiekCK napisał/a: | baqo 17 pomogl na 1409 posty , to juz wiem dlaczego. | ManiekCK, nie o to chodzi. myÂślĂŞ Âże gdybyÂś byÂł bystry i przetrzepaÂł forum znalazÂłbyÂś odpowiedÂź . co do mojej odpowiedzi robota na czarno ,bo ja nie mam pieniĂŞdzy nie jest tÂłumaczeniem. zapomniaÂłeÂś panie Âże na forum sÂą lakiernicy co i prowadzÂą legalne warsztaty ,a garaÂżowiec jest dla takich nie lada konkurencjÂą. wiĂŞc zamiast Âładnie zapytaĂŚ,ty szczycisz siĂŞ naprawÂą po garaÂżach . co innego chociaÂż gdybyÂś ty sam sobie to robiÂł ,dÂłubiÂąc we wÂłasnym garaÂżu i pytaÂł o poradĂŞ.
co do takiej naprawy na raty. nigdy nikomu tak nie robi³em. jak ktoœ wstawia auto do naprawy, to na kompleksow¹ . zim¹ s¹ du¿e zanieczyszczenia na drogach . sole ,rozje¿d¿ona guma z opon ,oleje .wszystko to za pomoc¹ mokrej nawierzchni ,œnieg,deszcze ,bêdzie wnikaÌ w g³¹b podk³adu ,potem wszystkiego dok³adnie nie usuniesz a zakryjesz lakierem . |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-12-14, 09:05
|
0
|
|
|
|
ManiekCK napisał/a: | czy moÂże dokoĂączyĂŚ malowanie w garaÂżu i jak juÂż bĂŞdzie poÂłoÂżony bezbarwny to skorzystaĂŚ z lamp do utwardzania lakieru w jakiejÂś firmie , a potem wypolerowaĂŚ? (czy nie bĂŞdzie problemu z tym, Âże bardziej spodnie warstwy byÂły malowane w niskiej temperaturze?) | jeÂżeli uÂżywasz promiennika ,powinno siĂŞ wszystkie warstwy kolejno od spodu suszyĂŚ lampÂą. ManiekCK napisał/a: | poÂłoÂżyĂŚ tylko podkÂład i szybko jechaĂŚ dokoĂączyĂŚ to w komorze. | gdzieÂś to jednak w odpowiednich warunkach polakieruj i to bĂŞdzie najlepszym wyjÂściem .dokoĂączyĂŚ lakierowanie! |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-12-14, 09:13
|
0
|
|
|
|
ManiekCK napisał/a: | Nadal czekam na odpowiedÂź na moje pytania. | jeszcze ci na coÂś odpowiedzieĂŚ???
ManiekCK napisał/a: | Pó³tora tysiÂąca postĂłw i nie moÂże normalnie odpowiedzieĂŚ na pytanie czy moÂżna bezpiecznie po zmatowieniu poÂłoÂżyĂŚ bazĂŞ na podkÂład w ktĂłrym samochĂłd przejeÂździÂł zimĂŞ. | Âżeby wszyscy potrafili za pomoc grzecznie punktem podziĂŞkowaĂŚ ,byÂłoby ich wiĂŞcej. ale piszÂąc na forum nie liczĂŞ na niczyje wynagrodzenie. |
|
|
|
 |
ManiekCK
|
Wysłany: 2009-12-14, 15:36
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | co do mojej odpowiedzi robota na czarno ,bo ja nie mam pieniĂŞdzy nie jest tÂłumaczeniem. zapomniaÂłeÂś panie Âże na forum sÂą lakiernicy co i prowadzÂą legalne warsztaty ,a garaÂżowiec jest dla takich nie lada konkurencjÂą. wiĂŞc zamiast Âładnie zapytaĂŚ,ty szczycisz siĂŞ naprawÂą po garaÂżach . co innego chociaÂż gdybyÂś ty sam sobie to robiÂł ,dÂłubiÂąc we wÂłasnym garaÂżu i pytaÂł o poradĂŞ. |
Nie doczyta³eœ, ¿e nie jestem na tyle majêtny by posi¹œÌ w³asny gara¿, a samochodu potrzebuje, wiêc korzystam z pomocy znajomego i jego doœwiadczeù z lakierowaniem by tanim kosztem doprowadziÌ samochód do zadowalaj¹cego stanu. Uczestniczê w tym ca³y czas i te¿ tam "d³ubê". To nie jest tak, ¿e wstawi³em do jakiegoœ gara¿owca z og³oszenia, je¿eli tym sprowokowa³em twoj¹ niemi³a wypowiedŸ.
SamochĂłd kosztowaÂł 1000zl, naprawy 2000zl. Teraz stan techniczny jest w porzÂądku. Nie mogĂŞ sobie pozwoliĂŚ na malowanie za kolejne 3000zÂł+. Uwierz mi, Âże jeÂżeli byÂło by to moÂżliwe to bym siĂŞ tym nie zajmowaÂł w ogĂłle tylko zostawiÂł samochĂłd, kasĂŞ, wybraÂł kolor i odebraÂł gotowe.
DziĂŞki za odpowiedzi na pytanie. A co do czytania to przejrzaÂłem wszystkie strony tego dziaÂłu, ale moÂże nie wystarczajÂąco siĂŞ skupiÂłem. Jest temat o jeÂżdÂżeniu samochodem pokrytym samym podkÂładem epoksydowym, ale mi chodzi o podkÂład akrylowy poÂłoÂżony na stary lakier oraz miejsca naprawiane szpachlÂą itp.
BTW. Taki garaÂżowiec jakoÂś musi zarobiĂŚ na rozwijanie dziaÂłalnoÂści. OczywiÂście nie pochwalam nielegalnej pracy, ale ja traktuje to jako przysÂługĂŞ po znajomoÂści. Posiada trochĂŞ sprzĂŞtu i umiejĂŞtnoÂści wiĂŞc czemu nie. Na codzieĂą nie zajmuje siĂŞ lakierowaniem :P |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-12-14, 17:23
|
0
|
|
|
|
ManiekCK napisał/a: | Jest temat o jeÂżdÂżeniu samochodem pokrytym samym podkÂładem epoksydowym, | sam podkÂład epoxydowy prĂŞdzej by siĂŞ nadawaÂł na takie tymczasowe zabezpieczenie . ma lepsze wÂłaÂściwoÂści izolujÂące ,jest podkÂładem antykorozyjnym ,stawiajÂącym barierĂŞ wÂłaÂśnie takim zÂłym czynnikom z drogi. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2009-12-14, 23:58
|
0
|
|
|

|
baqo napisał/a: | ManiekCK, nie o to chodzi. myÂślĂŞ Âże gdybyÂś byÂł bystry i przetrzepaÂł forum znalazÂłbyÂś odpowiedÂź . co do mojej odpowiedzi robota na czarno ,bo ja nie mam pieniĂŞdzy nie jest tÂłumaczeniem. zapomniaÂłeÂś panie Âże na forum sÂą lakiernicy co i prowadzÂą legalne warsztaty ,a garaÂżowiec jest dla takich nie lada konkurencjÂą. wiĂŞc zamiast Âładnie zapytaĂŚ,ty szczycisz siĂŞ naprawÂą po garaÂżach |
Sorki ¿e siê wtr¹cê ale tematy s¹ do dyskusji. Po pierwsze: to druga czêœÌ odpowiedzi baqo by³a pomocna i tu nie mam zastrze¿eù ale co do pocz¹tku to nie rozumiem dlaczego naje¿d¿asz na cz³owieka który grzecznie pyta. GoœÌ ma problem, ³adnie opisuje i wcale nie jest z tego dumny ¿e nie mo¿e sobie pozwoliÌ na warsztat z komor¹ a jedynie na gara¿ a tu taka jazda po nim.
WiêkszoœÌ mieszalni w Polsce ¿yje z takich klientów gara¿owców i fakt, ¿e to co robi¹ jest niezgodne z prawem finansowym, pracy, ochrony œrodowiska i wielu innych ale to nie znaczy ¿e trzeba za to winiÌ ich klientów. Jak ktoœ ma wybór to wybiera. Nasi urzêdnicy doskonale wiedz¹ ¿e tak to dzia³a bo sami ubezpieczyciele tak wszystkich ucz¹ kombinowaÌ i trzeba siê z tym pogodziÌ albo namalowaÌ baner i urz¹dziÌ demonstracjê pod sejmem.
Ka¿dego potencjalnego klienta chc¹cego naprawiÌ auto warte 3 - 4 kpln dok³adnie wali czy goœÌ prowadzi legalny biznes czy nie, wa¿ne ¿e tanio zrobi a wszyscy wiemy ¿e w szopie tez da siê zrobiÌ tak ¿eby jako tako wygl¹da³o.
A wracaj¹c do problemu Maùka CK to baqo wyjaœni³ ci dlaczego lepiej dokoùczyÌ naprawê, wiêc nie kombinuj z szukaniem innej lakierni tylko kup albo po¿ycz coœ do grzania i dokoùcz teraz naprawê w tym gara¿u bo na wiosnê mo¿e byÌ za póŸno. Nie wierzê ¿e goœÌ nie ma jakiejœ kozy czy innego parnika, kup wêgla i po k³opocie. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-12-15, 08:16
|
0
|
|
|
|
Siekiera, ach !!! bo tak wszyscy narzekaj¹ ¿e nie maj¹ pieniêdzy. ja gdybym nie zasuwa³ te¿ bym nie mia³ ,a jak jest dziura w bud¿ecie , to nie chodzê i nie marudzê ,tylko myœlê jak dalej zarobiÌ aby wydawaÌ . tutaj kolega naprowadzi³ tak¹ sytuacjê ,¿e gdyby wszyscy tacy byli ,to ja spokojnie mogê zamykaÌ swój warsztat ,sprzedaÌ kabinê, ramê ,mieszalnik,kompresor ,pistolety sata ,rupesa i wiele wiele innego ca³ego dorobku . ale dobra! luz. czasami ka¿dy ma ciê¿ki dzieù ¿e mo¿e ponieœÌ.ManiekCK, przepraszam jeœli ciê urazi³em ,ale |
|
|
|
 |
Fytlon
|
Wysłany: 2009-12-15, 16:04
|
0
|
|
|
|
Problem nie polega na garaÂżu, tylko czy lakier malowany w temp. ok 20 stopni spokojnie wyschnie. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-12-15, 17:29
|
0
|
|
|
|
Fytlon napisał/a: | Problem nie polega na garaÂżu, tylko czy lakier malowany w temp. ok 20 stopni spokojnie wyschnie. | to przecieÂż jest idealna temperatura. moÂże nie wyschnie w trzydzieÂści minut ,ale schniĂŞcie bĂŞdzie pozytywne. |
|
|
|
 |
stek
|
Wysłany: 2009-12-15, 20:49
|
0
|
|
|
|
Siekiera napisał/a: | A wracajÂąc do problemu MaĂąka CK to baqo wyjaÂśniÂł ci dlaczego lepiej dokoĂączyĂŚ naprawĂŞ, wiĂŞc nie kombinuj z szukaniem innej lakierni tylko kup albo poÂżycz coÂś do grzania i dokoĂącz teraz naprawĂŞ w tym garaÂżu bo na wiosnĂŞ moÂże byĂŚ za póŸno. Nie wierzĂŞ Âże goœÌ nie ma jakiejÂś kozy czy innego parnika, kup wĂŞgla i po kÂłopocie. | Ja lakierowaÂłem swojÂą B-4 po dzwonku w garaÂżu w temp. ok 10 st. dokÂładnie rok temu i uschÂło bez Âżadnych nagrzewnic i promiennikĂłw, lakier do dziÂś siedzi i nic sie nie dzieje. Producenci piszÂą tylko o optymalnej temperaturze malowania, to nie znaczy Âże sie nie da przy 10 lub 35stopni.Pzdr. |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2009-12-15, 23:36
|
0
|
|
|

|
Jak tylko ten garaÂż jest szczelny a nie jakiÂś blaszak jak mĂłj to warto go nagrzaĂŚ.
Koza to otwarty ogieù wiêc oceù czy to bezpieczne w Twojej sytuacji, jeœli nie to dawaj termowentylatory 2kW a jak za ma³o to do³ó¿ nastêpny, czymœ oddychaÌ trzeba ale niepotrzebne dziury uszczelnij w koùcu mamy -10C wygrzewanie ¿ywic 2K zawsze podnosi parametry wiêc sie nie bój 20C+.
Warto teraz to machn¹Ì naraz i mieÌ spokój, powodzenia. |
|
|
|
 |
malarz
|
Wysłany: 2009-12-16, 00:21
|
0
|
|
|
|
Ja tam sie nie dziwiĂŞ baqo Âże ciĂŞÂżko siĂŞ pogodziĂŚ z takim stanem rzeczy. Jedni staraja siĂŞ mieĂŚ wszystko na legalu a inni to olewajÂą. Mnie teÂż to czasami wkurza ale nic siĂŞ nie zrobi. W zasadzie to nawet wolĂŞ jak ktoÂś od razu mĂłwi Âże ma maÂło kasy i szuka taniej usÂługi bo nie muszĂŞ siĂŞ produkowaĂŚ Âżeby wyceniĂŚ robotĂŞ, ktĂłrej i tak dla wszystkich wystarcza. |
|
|
|
 |
Fytlon
|
Wysłany: 2009-12-16, 15:20
|
0
|
|
|
|
ChÂłopak wyÂżej napisaÂł, Âże nie robi tego u jakiegoÂś lakiernika, tylko u znajomego ktĂłry ma o tym trochĂŞ pojĂŞcia. NapisaÂł teÂż, Âże mu w tym pomaga. WiĂŞc jeÂżeli sam nie ma garaÂżu, tylko znajomy ma i robiÂą to razem to nie rozumiem waszego problemu/oburzenia :P Ja sam np. mam sprĂŞÂżarkĂŞ i garaÂż i chcĂŞ pomalowaĂŚ sobie swĂłj samochĂłd ;p Najpierw wykonam 1000 prĂłb na jednym elemencie, ale w koĂącu uda mi siĂŞ to zrobiĂŚ jakoÂś przyzwoicie
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-12-20, 22:44
|
0
|
|
|
|
ManiekCK napisał/a: | baqo 17 pomogl na 1409 posty , to juz wiem dlaczego. | a to dlatego Âże siĂŞ pomaga takim jak ten user ,co w garaÂżu lakieruje i potem znika bez najmniejszej odrobiny podziĂŞkowania |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2009-12-21, 10:36
|
0
|
|
|
|
Jako ze obserwuje i czytam to forum od jakiegos czasu to zarejestrowaÂłem sie niedawno,oczywiscie takze zadaÂłem pytanie o pomoc w sprawie lakierowania.
Po przewertowaniu tematow archiwalnych,po prostu poraza prostactwo niektorych userow takich jak np.baqo.
Przeciez to ze ktos sam chce lakierowac to w wiekszosci przypadkĂłw przyczynÂą jest caÂłkowity brak kompetencji oraz ceny takich profi usÂług.
Ja moim samochodem zjechaÂłem 7 warsztatĂłw w Zielonej GĂłrze....w zadnym nie potraktowano mnie jako klienta zostawiajÂącego kase,mimo kwoty okoÂło 6000 zÂł za zmiane koloru.To sa zarty..dlatego ludzie kupuja sprezarki w marketach i czytaja o lakierowaniu.
Zgroza jest to ze co 2 temat poraza brakiem kompetencji,k³ótniami,wytykaniem sobie nawzajem b³edów.
Ja mam 1 osobowÂą dziaÂłalnosc usÂługowa..ale nie stac mnie na polakierowanie auta u lakiernika. Moze dlatego ze ja musze pracowac miesiÂąc na 3-4 tys a lakiernik chciaÂł mi oddac gotowe auto po 6 dniach (6500zl),bez gwarancjii ze bedzie perfekt.
Lakiernik samochodowy to moim zdaniem powinna byc kompetencja,miÂła obsÂługa,i perfekcyjna czystoÂśc ...a tymczasem nie dziwcie sie ze klienci narzekajÂą,a co 2 co nie ma 2 lewych rÂąk chce sam.
I nie ma tu nic do rzeczy ze ktos chce legalnie a ktos tam w garazu..jak jest dobry i ma dobre ceny to jest dobrym fachowcem.
Jaw swojej branzy jestem uwazam dobrym fachowcem ale musze sie bic z konkurencja ,jakoscia swiadczonych usÂług a wtedy cena moze byĂŚ wyzsza,u niektorych jednak trzeba robic za cene mniejszÂą ale zachowac dalej dobrÂą jakosc.
Czy wy wiecie ze w Zielonej u mnie nikt ze znajomych nie by³ mi w stanie polecic lakiernika ktory by³by dobry ,zwsze by³y jakies zastrzezenia.....i jeden wspolny mianownik-totalnie niemi³a obs³uga...jakby ³aske robi³ ze polakieruje cos....tak sie nie przetrwa na rynku.Uwazam ze facet ktory kasuje za tydzien roboty 6500 zl powinien na oczach biegac wokó³ mnie bym chcia³ mu powierzyc auto...jak czytam takie tematy ze mi sie lakier w mleko zrobi³,albo czemu sie pomarszczy³o...i to pisz¹ lakiernicy co biora kase za us³uge to mi sie nóz w kieszeni otwiera.Dajcie gwarancje perfekt rozlanej pow³oki...to i 10-15 beda p³acic.
pozdrawiam
pozdrawiam |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2009-12-21, 13:57
|
0
|
|
|

|
front247, Jak Cie nie stac na lakiernika mto sprzedaj auto! To co sam bedziesz sie leczyl bo lekarze biora duzo za leczenie, kupisz lawete jak Ci sie popsuje auto bo laweciarze duzo zdzieraja? Powiem Ci tak taki amator kupi kompresor pistolet materialy na cale auto to juz 2 2,5 tysiaca kup teraz polerke i pasty polerskie 400. Spiepszysz cos kupuj znow lakier ktory nie jest tani 250 litr A gdzie jeszcze montarz demontarz gdzie zalpacic jakiemus pomocnikowi tak sie zdaje ale to ciezko jest. A za 1000 zl to ja pieprze truc sie tymi lakierami |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2009-12-21, 14:48
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
adams90-90, Œwiêta prawda... ja tam robiê sam dla siebie ró¿ne naprawy i malowania, choÌ w innej bran¿y pracujê, ale... przynajmniej wiem ¿e zrobiê to tak jak ja chcê i tak jak ja oczekujê. No ale trochê czasu trzeba by³o w bran¿y posiedzieÌ, ¿eby móc sobie samemu malowaÌ, bo jak s³yszê ¿e to nic trudnego to... pora¿ka... I jeszcze mi powie jeden z 2 ¿e sobie kupi pistolet za 50z³, renolaka farbê i ¿e bêdzie mu siê œwieciÌ jak psu jajca auto... |
_________________ http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2009-12-21, 15:21
|
0
|
|
|

|
A poza tym, jak myÂślisz, Âże caÂłosciowkĂŞ ze zmianÂą koloru zrobisz w tydzien to fajnie masz Ja takie coÂś - blacharka i caÂłoÂściĂłwka ze zmianÂą kloru robiÂłem rok - ale tylko w weekendy i wszystko samemu. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-12-21, 15:29
|
0
|
|
|
|
[quote="front247"],po prostu poraza prostactwo niektorych userow takich jak np.baqo. [quote] nie wiem co ciĂŞ gnĂŞbi? ale powinieneÂś mnie za to przeprosiĂŚ!!! a jak nie potrafisz przeprosiĂŚ ,to znaczy Âże sam jesteÂś prostakiem i nie staĂŚ ciĂŞ na to. ten temat myÂślĂŞ Âże wczeÂśniej zakoĂączyÂłem ,ale ty musisz jeszcze jakieÂś swoje super uwagi przedstawiaĂŚ . masakra |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-12-21, 15:42
|
0
|
|
|
|
front247 napisał/a: | Czy wy wiecie ze w Zielonej u mnie nikt ze znajomych nie byÂł mi w stanie polecic lakiernika ktory byÂłby dobry ,zwsze byÂły jakies zastrzezenia... | naprawdĂŞ przykro mi bardzo . czyli caÂła zielona lakieruje w garaÂżach i wtedy popadajÂą wszyscy niemili lakiernicy. front247 napisał/a: | mimo kwoty okoÂło 6000 zÂł za zmiane koloru. | naprawdĂŞ wybredni . na jakim samochodzie ten kolor chciaÂłeÂś zmieniaĂŚ? moÂże nie byÂło na co kÂłaœÌ tego lakieru? |
|
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2009-12-21, 15:43
|
0
|
|
|
|
Ale Âże co? prawda kole w oczy?
Przeciez ja jako klient jestem obiektywny ,bo chce kupic us³ugê u lakiernika....i nie mogê...bo potem bede po s¹dach chodzi³ i sie wyk³óca³. Przykro mi,ale doswiadczenie pokazuje ze ciezko w tej branzy zaufac fachowcowi,ale to przeciez oni sami taka reputacje sobie robi¹,to nie moja wina.
A tak na marginesie ... czy to tak trudno sie przyÂłozyc do swojego zawodu?
NapisaÂłem wyraznie Âże chciaÂłem polakierowac samochĂłd bez rdzy....tylko zmiana koloru w dodatku z czarnego na..czarny metalik.. mitsu colt wiec auto raczej mniejsze,nic wiĂŞcej i za to najnizsza cena byÂła 5500 zÂł bez mozliwosci targowania i lakiernik sam stwierdziÂł ze zajmie mu to tydzien...wiĂŞc? jakies jeszcze uwagi? i tak jeszcze 7 lakierni z rzĂŞdu.
Bez komentarza.
Baqo przepraszam.
ten epitet byÂł podyktowany tym co niekiedy piszesz ...a takze moim zniecheceniem do lakiernikĂłw:) Jeszcze raz przepraszam,nie miej mi za zÂłe.....w nerwach pisaÂłem.
Ryba ja nie wierze ze moze to zaj¹Ì rok samo przelakierowanie auta na zewn¹trz na inny kolor....nie wierzê.
Moze niektorym wyda siĂŞ dziwne ale ja mysle nad polakierowaniem auta nie tylko juz ze wzgledu na drogie usÂługi,ja po prostu boje sie oddac auto po tym co sie naczytaÂłem tylko na tym forum...nie moja wina.
Baqo u nas w w miescie wiem ze jeden tylko ma kabinĂŞ..reszta
Tyle ze ja sÂądze ze jak sie ktos przyÂłozy to bez kabiny tez zrobi Âładnie.... |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-12-21, 16:17
|
0
|
|
|

|
[quote="baqo"]
Bo to Matuzalem-mistrz Tego forum . |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-12-21, 17:07
|
0
|
|
|
|
front247 napisał/a: | Baqo u nas w w miescie wiem ze jeden tylko ma kabinĂŞ | teÂż mam kabinĂŞ i nie robiĂŞ za szeœÌ tysiĂŞcy po caÂłoÂści nawet najnowszych mercedesĂłw. trzysta za element ,w kabinie ,wodÂą (wiesz co to) DuPonta lakierami ,z epoxydami i innymi rzeczami .front247, po prostu musisz siĂŞ przeprowadziĂŚ ,bo w zielonej nie ma lakiernikĂłw ,ale to nie znaczy Âże wszyscy tacy sÂą.ja w lakiernictwo wkÂładam wszystko !!!a pieniÂądze jakie biorĂŞ to i tak uwaÂżam za jaÂłmuÂżnĂŞ ,w porĂłwnaniu do tego jak siĂŞ robi |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2009-12-21, 17:38
|
0
|
|
|

|
Moze zyczyli sobie za czas ta kase u mnie w okolicy to przeba czekac tydzien na zrobienie 2-3 elementow co mowic o calaku. Ja trabanta robilem miesiac(po szkole 2-3h i tez nie codziennie) tez zmiana koloru |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2009-12-21, 18:10
|
0
|
|
|
|
Moze by sie odezwaÂł tu na forum jakis porzÂądny lakiernik z Zielonej...i uratowaÂł honor....
pozdrawiam
w Zielonej nikt za 300 nawet nie rozmawia,akurat kumpel ostatnio tez lataÂł z jednym elementem,zero klepania i szpachlu...po prostu kupiÂł nowe nadkole w caÂłosci i trza byÂło prysnÂąc i zaÂłozyc.kolor bordo metalik ..najtaniej 500 zÂł(ale paprok straszny).
wiecie ja rozumiem ze ktos siĂŞ ceni ale....niech mi facet da gwarancje,i pokaze czyste miejsce pracy ale o tym nie ma mowy....jak to jeden sie wyraziÂł..,,ja nie gwarantuje ze bedzie identyczny kolor bo to mieszalnia Panie ,miesza...ale bedzie pan zaadowoloooony...tu sie prysnie tam spoleruje i bedzie ok,,-- to sie u nas nazywa profi lakiernik 500 zl za element
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2009-12-21, 22:03
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
Ja w ÂŁĂŞknicy sobie robiĂŞ i jakoÂś nie narzekam... i nic nie odpada bo wiem czym robiĂŞ, a porobiĂŚ zdjĂŞcia kaÂżdego etapu teÂż nie problem Âżeby przedstawiĂŚ co i jak robione jest... |
_________________ http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2009-12-21, 23:51
|
0
|
|
|

|
Tak jak mówi Ryba blacha+ca³oœÌ w oko³o 100 dni to nie jest problem, wiadomo zale¿y co w blacharce bo jak pójdzie woda po ³¹czeniach to mo¿e byÌ i rok za ma³o i póŸniej to jest tylko kwestia kiedy powiesz sobie stop bo zawsze znajdzie sie jakiœ przeklêty zakamar nad którym mo¿na by posiedzieÌ dodatkowe 2 dni. |
|
|
|
 |
ManiekCK
|
Wysłany: 2009-12-25, 17:38
|
0
|
|
|
|
Odpowiedzi sÂą rozbieÂżne, ale jasne. Nie mam narazie wiĂŞcej pytaĂą, ani tym bardziej nic do dodania.
Ten mĂłj tekst z 17 pomĂłgÂł byÂł nie trafiony, wiadomo. Ale Âładnie ukazywaÂł akurat wtedy to co chciaÂłem wyraziĂŚ. Czyli to Âże odpowiedÂź byÂła niepotrzebna. Licznik postĂłw i pomĂłgÂł nie Âświadczy o doÂświadczeniu.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-12-28, 19:23
|
0
|
|
|

|
Ten temat i posty to jawny przykÂład na co raz bardziej ostry konflikt pomiĂŞdzy tymi co lakierujÂą samochody legalnie i starajÂą siĂŞ to robiĂŚ dobrze , a zÂłodziejami ktĂłrzy spijajÂą widzĂŞ za darmo ( miĂŞdzy innymi z tych fachowcĂłw tu na forum ) ... a po roku amatorskich prĂłb robiÂą im konkurencjĂŞ na czarno - pistoletem za 50 zÂł i sprĂŞÂżarka z ciĂŞÂżarĂłwki.
Ja jestem projektantem lakierni i warsztatĂłw ... zÂłodziej nie da mi zarobiĂŚ, a wÂłaÂściciel warsztatu ktĂłry chce go rozbudowaĂŚ lub wybudowaĂŚ i w koĂącu mieĂŚ wÂłasny rezygnujÂąc z dzierÂżawy ... juÂż TAK . Wielu z was to moÂże dotknie, ale naprawdĂŞ uwaÂżam Âże szara i czarna strefa w kaÂżdej branÂży powinna byĂŚ wytĂŞpiona do korzeni.
Co do poczÂątku tego tematu : merytorycznie odpowiem tak PODKÂŁAD Z WYPEÂŁNIACZEM JEST HIGROSKOPIJNY CO OZNACZA ÂŻE POCHÂŁANIA OGROMNE ILOÂŚCI WILGOCI I ZAMYKA JÂĄ W ÂŚRODKU. METAL KORODUJE BARDZO SZYBKO. Po to wÂłasnie jest politura z lakieru ktĂłra chroni warstwy pod spodem przed przenikaniem do nich wilgoci. Jak pojeÂździsz w podkÂładzie 2 -5 mc to nikt nie uratuje juÂż twojego samochody bo ogniska korozji bĂŞdÂą pod podkÂładem i wyjdÂą za rok dwa !
TYLE MERYTORYCZNIE ... ale chciaÂłbym, ÂżebyÂś pamiĂŞtaÂł o tym Âże ta rada jest za free ... choĂŚ zdobycie wiedzy na takim poziomie kosztowaÂło mnie 16 lat pracy w branÂży i ogromne nie zliczone pieniÂądze. ChciaÂłbym Âżeby ktoÂś pÂłaciÂł za to co robiĂŞ bo ja teÂż mam rodzinĂŞ i nie mniejsze potrzeby niÂż ty ... ale zwróÌ uwagĂŞ Âże TY jednak swoim dziaÂłanie komuÂś szkodzisz ... choĂŚ chciaÂłeÂś dobrze tj. dobrze zaoszczĂŞdziĂŚ I caÂłkowicie rozumiem irytacjĂŞ @baqo bo on na takich dziaÂłanich zÂłodziej z wsiowych garaÂży, traci wymiernie .... I NIE BĂDĂ PRZEPRASZAÂŁ NIKOGO KTO POCZUÂŁ SIĂ URAÂŻONY ZÂŁODZIEJ SIĂ NIE PRZEPRASZA ! Co najwyÂżej amatorĂłw ... ale WY panowie nie bierzecie za to pieniĂŞdzy. WAS to nie dotyczy ! ... a reszta niech przestanie udawaĂŚ fachowcĂłw tylko zarejestruje sobie dziaÂłalnoœÌ i uczciwie konkuruje z ... @baqo np. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
Fytlon
|
Wysłany: 2009-12-29, 14:42
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER, Wydaje mi siĂŞ Âże trochĂŞ zbyt brutalnie podchodzisz do sprawy xD
Ja mam zamiar pomalowaĂŚ mojego 24 letniego grata sam. Auto jest warte w takim stanie nie caÂłe 1000zÂł. To gdzie jest sens wysyÂłaĂŚ go do lakierni i zaplaciĂŚ te ok. 4000zÂł??
Zabytkiem jeszcze nie jest...wiĂŞc wartoÂści nie ma Âżadnej ;d
wiĂŞc jakiÂś procent ludzi w polsce decyduje sie na malowanie w garaÂżu wÂłaÂśnie z tego powodu ;p
pozdrawiam |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-12-29, 16:09
|
0
|
|
|

|
Fytlon napisał/a: | PROJEKTER, Wydaje mi siĂŞ Âże trochĂŞ zbyt brutalnie podchodzisz do sprawy xD
Ja mam zamiar pomalowaĂŚ mojego 24 letniego grata sam. Auto jest warte w takim stanie nie caÂłe 1000zÂł. To gdzie jest sens wysyÂłaĂŚ go do lakierni i zaplaciĂŚ te ok. 4000zÂł?? ....
|
@ Fytlon ! Nie s¹dzê ¿eby jakiœ lakiernik posiadaj¹cy w³asny warsztat siê na ciebie za to obrazi³ , albo robi³ problemy ... ALE zacznij lakierowaÌ takie GRATY za kasê i ju¿ nie dla siebie tylko KOLEGOM, ZNAJOMYM, RODZINIE i ... z amatora staniesz siê szar¹ stref¹. To o to w³aœnie chodzi. Jest mega przepaœÌ pomiêdzy tym o czym piszesz a tym o co chodzi @baqo. ... i nie zapominaj, ¿e zrobisz to taniej bo nie masz wyposa¿enia które wymaga dopuszczeù pozwoleù i serwisu, nie masz uprawnieù ani zezwoleù które kosztuj¹ masê kasy i nie musisz przestrzegaÌ prawa pracy bo sam ryzykujesz tylko w³asnym zdrowiem.
Do niczego nigdy nie dojdziemy przy takiej filozofii. Ka¿dy powinien uczciwie zarabiaÌ na tym na czym siê zna i uczciwie p³aciÌ za zrobienie tego na czym siê nie zna, lub na co nie pozwala mu system ( czytaj PRAWO ). Lekarze ganiaj¹ znachorów, Policja tych co je¿d¿¹ bez Prawa Jazdy ... ju¿ nikt z was nie zrobi sobie lakierni w gara¿u gdzie za dom inni zap³acili milion z³ !!! - Czemu nikt z was nie bierze siê za hodowlê "zio³a" albo pêdzenie alkoholu ? Te¿ jest drogi ... i te¿ mo¿na na tym nieŸle zarobiÌ ! ... Tylko ¿e za to mo¿na siedzieÌ ... a za lakierowanie w gara¿u na czarno - na razie nie ! |
 |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2009-12-29, 18:39
|
0
|
|
|
|
Projektor...z caÂłym szacunkiem ale pleciesz gÂłupotki....w dodatku na uÂżytek wÂłasnej niewymiernej korzyÂści(to oczywiscie rozumiem), niestety nie masz racji.Postaram sie to udowodniĂŚ.
Po pierwsze Âżyjemy w kraju ,gdzie prawo ogĂłlne jest ustanowione...to prawo nakazuje ze,jesli chcesz coÂś robiĂŚ,to musisz to robiĂŚ legalnie(zgodnie z przepisami),niestety to samo prawo w Âżadnym stopniu nie przeciwdziaÂła szarej strefie...przez co dobija tych uczciwych(wiem bo sam dziaÂłam ). WiĂŞc prosze ciĂŞ zrĂłb transparent...idz na manifestacje,zmien prawo tak by byÂło koszystne dla uczciwych,legalnych......a tymczasem ze tak powiem ....odwal siĂŞ od uczciwych ludzi ktĂłrzy rejestrujÂą siĂŞ na forum,pytaja,kupujÂą pistolety za 50 zÂł,maluja gruchoty w garazach bez wentylacji...To nie oni sÂą winnni!!!!!!!!!!! PrzemyÂśl to.
Zadne prawo nie zabrania mi malowac auta w moim garazu ogĂłlnie dostepnym sprzetem!!!!!!!
Projektor ,moze za ciezko pracowaÂłes te 16 lat bo coÂś umknĂŞÂło twojej uwadze chyba:)....mam proÂśbe ..zostaw biednych,uczciwych ludzi w spokoju,chcÂą pytac na fcorum i malowac..niech to robiÂą,nie potrzebna jest tu ,,twoja ,,kabina za 100 koÂła ani sata3000...te rzeczy zostaw profesjonalistom.
Ja juz kiedys pisaÂłem i powtĂłrze...Gdyby poziom usÂług lakierniczych w przeciĂŞtnym 150 tys. mieÂście byÂł na dobrym poziomie,a cena byÂłaby akceptowalna i rozsÂądna to ja nigdy bym nie trafiÂł na to forum,tylko po tygodniu odebraÂł poieknie polakierowane auto ,podaÂł Âłape fachowcowi i to wsio-niestety jest z tym duuuzy problem...i nie pomoÂże tu kabina za 100 tysi.Przykre to ale prawdziwe.
Podejrzewam Âże jest wielu na tym forum ktĂłrzy z chĂŞcia otworzyliby legalny interes,ba powierzyli projekt wÂłasnie komus takiemu jak Ty,czyli z wiedzÂą i kompetencjami....ale ci sami wiedzÂą ze ich nie stac po prostu..a nawet jak by byÂło stac to niegdy im to sie nie zwrĂłci i pewnie bĂŞdzie bankrut...
Zauwazcie Âże w Polsce najlepiej zarabiajÂą...poÂśrednicy...u nas nie ma fabryk,maÂłych firm wytwĂłrczych..wszystko jest z Chin,kazdy pistolet,kompresor ,rurka ....nie ma bo sie nie opÂłaca..nikomu sie nie opÂłaca..zatrudnic ludzi,wytwarzac,i na tym zarabiac....nie mamy wÂłasnych polskich aut,motocykli,samolotĂłw,statkĂłw,elektroniki,przemysÂłu ciezkiego- nie ma podstaw.......wiĂŞc zarabiaja tylko posrednicy... |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-12-29, 20:25
|
0
|
|
|
|
front247 napisał/a: | odwal siĂŞ od uczciwych ludzi ktĂłrzy rejestrujÂą siĂŞ na forum,pytaja,kupujÂą pistolety za 50 zÂł,maluja gruchoty w garazach bez wentylacji...To nie oni sÂą winnni!! | nikt tu nic nie ma do takich amatorĂłw! ale jak ktoÂś siĂŞ rejestruje ,a dziaÂła na dziko to niech lepiej o tym nie wspomina, bo to nie wypada front247, przyjmij lepiej do ÂświadomoÂści co pisze PROJEKTER ,bo znikÂąd indziej takich rzeczy nie zdobĂŞdziesz . jesteÂśmy w uni ,jesteÂśmy w europie ,jesteÂśmy w cywilizowanym Âświecie i przepisy zawsze bĂŞdÂą ,a im wiĂŞkszy baÂłagan robi siĂŞ na Âświecie ,tym przepisy bĂŞdÂą bardziej siĂŞ zaostrzaĂŚ . masakra |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2009-12-29, 20:44
|
0
|
|
|
|
Ale nie liczcie na ludzkê naiwnoœc a w dodatku na zle rozumian¹ uczciwoœÌ.
Jak ktos bedzie miaÂł mozliwosc polakierowania elementu za 200 zl a u ciebie bedzie to samo,ta jakosc i efekt za 500 zl to klient pojdzie wiadomo gdzie...niewazne czy na czarno czy nie ...nie zmienisz 50 lat komuny
Ale z drugiej strony patrzÂąc jesli jakis samouk w zwykÂłym garazu polakieruje pistoletem za 300 zl i kompem 50 litrow element,a potem ten sam element zrobi lakiernik po szkole z kabinÂą i sprzetem za tysiace i bedzie to samo to...? Moze sie okazac ze lakierowanie ..to wcale nie jest magia...to tylko hipoteza z mojej strony nie mĂłwie ze tak jest, ale- byĂŚ moze sie to zdarza.
Ja uwazam ze najlepszym sposobem na wykonczenie konkurencji tej taniej ,garazowej byÂłoby ..uwaga..Obnizenie cen przy zachowaniu jakosci...to jedyny sposĂłb...jak u garazowca bez rachunku bedzie 300 zl za element i to samo bedzie u goscia z rachunkiem i kabinÂą to...tÂłumy bĂŞdÂą walic ..proste i sprawdzone....z korzyscia dla klientĂłw i lakiernikĂłw ktĂłrzy bedÂą miec wiecej pracy.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-12-29, 21:04
|
0
|
|
|

|
@front247 miaÂłeÂś udowodniĂŚ Âże "plotĂŞ gÂłupotki" ... a jak na razie przestawiÂłeÂś tu swojÂą wÂłasna rozgoryczonÂą wizjĂŞ tego kraju. PRAWO "obywatelu" to jest po to ÂżebyÂś wiedziaÂł co jest legalne a co nie. Od likwidacji szarej strefy to sÂą odpowiednie UrzĂŞdy np.
UrzÂąd Pracy i jego WydziaÂł do spraw legalnoÂści zatrudnienia ( choĂŚ wÂątpiĂŞ ÂżebyÂś o nim sÂłyszaÂł ? ) ... A o tym dlaczego to dziaÂła jak dziaÂła poczytaj sobie tu :
http://orka2.sejm.gov.pl/IZ3.nsf/main/150600E1
ale to nic Âże tak powiem uczciwy czÂłowieku ... bo najbardziej to chciaÂłbym ÂżebyÂś obroniÂł swĂłj AUTORYTET i udowodniÂł tÂą bzdurĂŞ :
cytata z twojego postu - "ÂŻadne prawo nie zabrania mi malowac auta w moim garazu ogĂłlnie dostepnym sprzĂŞtem !!!!!!! -
tak Âżeby byÂło krĂłtko i na temat ... OSZALAÂŁEÂŚ ? CZY JAK ?
... Zwrócê Tobie ³askawie uwagê, ¿e na tym forum pytasz o porady ludzi którzy w przeciêtnym 150 tyœ. mieœcie lakieruj¹ samochody na wysokim poziomie i jak twierdz¹ pomimo ci¹g³ego obni¿ania cen a¿ do granic mo¿liwoœci utrzymania warsztatu nikt nie skar¿y siê na poziom i jakoœÌ ich us³ug ... NO !!! CHYBA ¯E ONI K£AMI¥ NA FORUM ( odwalaj¹ szajs w tych swoich warsztatach i bior¹ za element 800 z³ ) A TY MASZ RACJà !
ChciaÂłbyÂś mieĂŚ przemysÂł ciĂŞÂżki samochody motocykle statki i fabrykĂŞ komputerĂłw ... pracujÂąc za miseczkĂŞ ryÂżu 16 godzin dziennie bez Âżadnych praw ??? CZEMU NIKT Z EUROPU NIE EMIGRUJE DO CHIN DO PRACY ?
To lepiej TY pomyÂśl do czego doprowadzi ta BRONIONA przez ciebie "uczciwa praca" biednych ludzie w szarej strefie !!! Kto skorzysta z twoich usÂług, lub produktu jak jakiÂś Wietnamczyk co mieszka w samochodzie i szcza w lesie zrobi to samo 5 x taniej ÂłamiÂąc wszystkie przepisy normy i wytyczne w tym kraju ? On mnie okrada ! ... i kaÂżdy kto nie pÂłaci za to z czego korzysta, lub bezczelnie i arogancko spycha te opÂłaty na innych. To nie idealizm - TO KAPITALIZM wszystko jest pÂłatne ! A ty namawiasz broniÂąc takich zachowaĂą do zÂłodziejstwa i omijania opÂłat Âśrodowiskowych, skÂładek ZUS, podatkĂłw, opÂłat za dopuszczenia do uÂżytkowania, i pozwolenia ! To nie zÂłodziejstwo ??? To czego nie wniesie szara strefa musi zapÂłaciĂŚ ta biaÂła ! CZYLI JA !
I niech ci COÂŚ NIE UMKNIE tj. moje pytanie ! .... ObroĂą swojÂą "mÂądrÂą" tezĂŞ o legalnym malowaniu w garaÂżu i podaj chociaÂż jeden zapis w ustawie, lub rozporzÂądzeniu ktĂłry ci na to pozwoli ! WidaĂŚ ze maÂło czytasz ! |
 |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-12-29, 21:09
|
0
|
|
|
|
front247 napisał/a: | jak u garazowca bez rachunku bedzie 300 zl za element i to samo bedzie u goscia z rachunkiem i kabinÂą to. | chÂłopie tyle to siĂŞ teraz bierze ,a garaÂżowcy robiÂą od stu do dwustu piĂŞĂŚdziesiĂŞciu za element . ty myÂślisz Âże bĂŞdĂŞ robiÂł za dwie stĂłwy? front247 napisał/a: | Moze sie okazac ze lakierowanie ..to wcale nie jest magia...to tylko hipoteza z mojej strony nie mĂłwie ze tak jest, ale- byĂŚ moze sie to zdarza. | hipoteza nigdy byÂś mi nie zrobiÂł tak naprawy ,Âżebym odebraÂł auto nie doczepiajÂąc siĂŞ do czegoÂś. jest milion rzeczy ,ale wydaje ci siĂŞ Âże to takie proste to co teraz mĂłwisz ,o czym siĂŞgasz myÂślami ,to jest wÂłaÂśnie garaÂżowa jakoœÌ lakierniczej roboty . ty nie wiesz po prostu jak wyglÂąda dobrze zrobiona robota |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2009-12-29, 21:15
|
0
|
|
|
|
A czy Wam siê coœ nie pop.....li³o???To jest temat o podk³adzie jako ostatnia warstwa,te ideologiczne pogaduszki mo¿e kontynuujcie w innym miejscu,za³ó¿cie oddzielny temat do wyzywania siê od z³odziei i oszustów,a nie zaœmiecacie temat!!! |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-12-29, 21:18
|
0
|
|
|

|
front247 napisał/a: |
Ja uwazam ze najlepszym sposobem na wykonczenie konkurencji tej taniej ,garazowej byÂłoby ..uwaga..Obnizenie cen przy zachowaniu jakosci...to jedyny sposĂłb...jak u garazowca bez rachunku bedzie 300 zl za element i to samo bedzie u goscia z rachunkiem i kabinÂą to...tÂłumy bĂŞdÂą walic ..proste i sprawdzone....z korzyscia dla klientĂłw i lakiernikĂłw ktĂłrzy bedÂą miec wiecej pracy. pozdrawiam |
... ale ÂżeÂś wymyÂśliÂł a moÂże w promocji wszystkie czarne Hondy gratis ? ... a co 20 klient wygrywa rower ...
Lekcja 1. RACHUNEK EKONOMICZNY http://portalwiedzy.onet....czny,haslo.html |
 |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-12-29, 21:24 Re: Przerwa w malowaniu - zima - podkÂład ostatniÂą warstwÂą
|
0
|
|
|

|
ManiekCK napisał/a: | Witam, aktualnie moja Honda stoi u czÂłowieka ktĂłry zajmuje siĂŞ zmianÂą jej koloru. Niestety samochĂłd byÂł w takim stanie, Âże dla mnie tego wymagaÂł, a koszta nie pozwoliÂły na skorzystanie z lakierni z prawdziwego zdarzenia. ..... |
I o co chodzi @jacenty741 ??? Na resztĂŞ pytaĂą z tego postu juÂż odpowiedzieliÂśmy. Teraz omawiamy tÂą kwestie powyÂżej. Jak widzisz trzymamy siĂŞ tematu ! |
 |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-12-29, 21:24
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisał/a: | A czy Wam siĂŞ coÂś nie pop.....liÂło???To jest temat o podkÂładzie jako ostatnia warstwa,te ideologiczne pogaduszki moÂże kontynuujcie w innym miejscu, | jacenty 741, spokojnie! zawsze idzie wydzieliĂŚ do nowego tematu .
a co do lepszych p³atnoœci i wyciêcia szarej strefy. ubezpieczalnie wci¹¿ ,coraz to bardziej obcinaj¹ stawki kalkulacji napraw kosztorysowych. klienci zaczynaj¹ wybieraÌ rachunek ,gdzie maj¹ zaoferowan¹ porz¹dn¹ naprawê i na dobrych czêœciach zamiennych ,na co z pieni¹¿ków na rêkê i w gara¿u maj¹ problem aby mieÌ ³adnie zrobione auto . wiêc nie ma co tkwiÌ w gara¿u na dziko ,tylko siê rozwijaÌ. |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2009-12-29, 21:27
|
0
|
|
|
|
Projekter ,skoro ja mijam sie z prawdÂą to..skÂąd ta ciagÂła gorycz twoja i innych profi,ze garazowcy zabierajÂą wam chleb? skÂąd pytam?
Moge tu teraz zapodac 20 adresow nielegalnych ,,firm,, zapewne ty tez znasz takie...wiec? Co za problem? ktos ci psuje interes to donos na niego do skarbowki,pihu,sanepidu i dupe mu obrobiÂą no co za problem??????
Baqo jak nie bedziesz robiÂł za 200 zl to...splajtujesz ..pasuje Tobie? ZrĂłb cos co pozwoli ci dobrze prospoerowac
Ale nie mieszajcie do tego kogos kto zrobi se poprawke w garazu czy nawet kumplowi i wezmie za to 100 zÂł...to jest szara strefa nie do wyeliminowania,jesli sankcje prawne nie beda ostre i przede wszystkim EGZEKWOWANE!!!!!!! ,to lipa...i nie ma sie co spierac.Myslimy podobnie tylko ze trzeba zachowac rozsadek...ujadanie na forum tego nie zlikwiduje.
przepraszam autora za offtop |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-12-29, 21:49
|
0
|
|
|

|
No tak 100 zÂł bez rachunku w garaÂżu jest OK a 200 ?, 300 ?, 400 ? ... nie wiem po prostu gdzie dla ciebie jest granica tolerowania takich zachowaĂą ? ... u mnie przy 1 zÂł + 22 % vat
... i przypominam kolejny raz NIE MAM NIC PRZECIWKO AMATOROM do ktĂłrych zaliczam tych ktĂłrzy sami sobie lakierujÂą samochody we wÂłasnych garaÂżach choĂŚ to nielegalne !
Chcesz zrobiĂŚ kumplowi zaprawkĂŞ ... to zrĂłb ! a on niech ci kupi browarek i kieÂłbaskĂŞ na grilla ... to jest kumpelstwo ! ... a za stĂłwkĂŞ to jest zÂłodziejstwo ! Czasami dosÂłowne ... bo sÂą i tacy ktĂłrym materiaÂły przyklejajÂą siĂŞ do Âłapy w miejscach w ktĂłrych pracujÂą ! i dlatego mogÂą naprawiaĂŚ za 1/3 ceny ! |
 |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2009-12-30, 02:28
|
0
|
|
|
|
Projekter,po przeczytaniu kilku tematĂłw z twoim udziaÂłem ,udzielĂŞ tobie rady teraz ja!!!
ZmieĂą dilera .....chÂłopie pÂłyniesz strasznie
Na chwilkĂŞ zapomnij o swoim swiecie i wyobraz sobie mÂłodych chÂłopakĂłw,jak maluja auto w zwykÂłym garage ...maja z tego radoÂśc i peÂłen szpas...i nie ma tu miejsca na miliony ..bo to wszystko by tylko popsuÂło...popsuÂło by sens normalnego zycia.
Projekter pedzisz w tym swoim inter city..chyba za szybko bo juz nie widzisz jak wiekszosc ludzi ¿yje wspó³czuje
pozdrawiam |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-12-30, 11:46
|
0
|
|
|

|
Musisz w koĂącu zdecydowaĂŚ jakie masz na ten temat zdanie bo ciĂŞÂżko dyskutuje siĂŞ z czÂłowiekiem ktĂłry w jednej wypowiedzi pisze jedno, a w drugiej coÂś zupeÂłnie innego !
... mÂłody, czy stary biedny, czy bogaty, na wsi, czy w mieÂście, z gÂłodu czy chytroÂści ...
lakierujesz za pieniÂądze .... na czarno, w garaÂżu lub szopie ... POPEÂŁNIASZ PRZESTĂPSTWO, a w zasadzie szereg wykroczeĂą.
Dla mnie CZ£OWIEKA Z P£ACZEM P£AC¥CEGO PODATEK DOCHODOWY I VAT od uczciwie wypracowanych pieniêdzy - jesteœ Z£ODZIEJEM ! ... a czy moje zdanie popiera wiêkszoœÌ, czy mniejszoœÌ to ju¿ sprawa ka¿dego z was ! Tylko @front247 - JA mam precyzyjnie okreœlone zdanie w tej sprawie, a TY sam nie wiesz o co ci chodzi ...
Twój œwi¹teczny przyk³ad z wymian¹ rurki u starszej pani pokazuje jak niepowa¿ne jest twoje podejœcie .... chcia³eœ 60 z³ a dosta³eœ 100 z³. Naprawdê myœlisz ¿e dosta³byœ 10 z³ za t¹ robotê jakby jakiœ goœÌ z pod sklepu ... doszed³ do wniosku ¿e zrobi to za dwa piwa ? A co bêdzie jak mu siê to spodoba ? ... zacznie kraœÌ materia³y i robiÌ za wódê szajs bo on nie ma firmy i nie udziela gwarancji. Myœlisz, ¿e nie bêdzie mia³ roboty ? Zm¹drzej !!! Œwiat jest pe³en biednych ufnych ludzi którzy powierz¹ mu swoje ³azienki ( lub samochody ).... a TY ?
OdetnÂą ci internet za niepÂłacenie rachunkĂłw i stracisz szansĂŞ wypisywania gÂłupot na forum ! Zaczniesz piĂŚ z braku pracy ... Âżona CiĂŞ zostawi i dzieci ucieknÂą z domu ... wreszcie z gÂłodu zdechnie ci pies i zostaniesz ... SAM na dworcu ! ....
a JA ci pomacham z INTERCITI jak bĂŞdĂŞ jechaÂł do swojego nowego dealera do Amsterdamu ( stolica Holandi ... w Europie ).
I dalej bêdê grzecznie t³umaczy³ ludziom ¿e "interesów nie da siê udawaÌ" i chêtnie poka¿ê sk¹d pozyskaÌ pieni¹dze na rozwój, jak tanio i profesjonalnie urz¹dziÌ lakierniê, jak j¹ zg³osiÌ i dostaÌ wszystkie pozwolenia i wyjaœniê im ¿e najgorsza forma pozyskiwania klientów to obni¿anie cen ! ( na tym nikt nie korzysta - a najmniej wyrolowany na tanich materia³ach klient ) ...
a upartych cwanych oportunistów bior¹cych kasê na czarno dalej bêdê wyzywa³ od z³odziei .... i tu i w prasie i na wszystkich spotkaniach, oraz prezentacjach ... z³odziej to z³odziej ! Psuje rynek, nikomu nie daje zarobiÌ, z nikim nie dzieli siê otrzymanymi pieniêdzmi, œmieje siê bezczelnie z uczciwych ludzi ... np. ze Mnie ( bo ja frajer p³acê podatki i to ³¹cznie 40 % tego co otrzymujê za swoj¹ pracê ) !!!
... i ¿ebyœ mnie dobrze zrozumia³ .... "z³odziej" - to nie AMATOR który próbuje coœ osi¹gn¹Ì i marzy o w³asnym legalnym warsztacie, pytaj¹c na forum o ka¿dy aspekt tej bran¿y. Takim osob¹ MO¯NA ... a w moim przypadku, nawet TRZEBA pomagaÌ ! |
 |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2009-12-30, 16:39
|
0
|
|
|
|
Co do rurki ...no facet szukaÂł 4 dni kogokolwiek,ja byÂłem praktycznie ostatni na jego liscie poszukiwan wiĂŞc...ja to zrobiÂłem bo miaÂłem wiedze,doswiadczenie,czas,szlifirke kÂątowa za 1600 zÂł,i palnik za 260 zl...i tylko dlatego zajeÂło to jakies 5 minut...znajdz menela spod sklepu z tym wszystkim ktĂłry bierze 10 zÂł ...a bedzie moim pracownikiem do konca swoich dni....upraszczasz sprawe...te gÂłupia rurke moze wlutowac kazdy,bo to proste nawet majac brzeszczot.,i mocna zapalniczke benzynowa ale pociagnÂąc kilometry z miedzi tak sie juz nie da:).... menel spod sklepu tego nie uczyni bo nikt mu nie da do rĂŞki miedzianej rurki
Dlatego amatorzy niech zostana w garazu ,a profi niech lakieruja metry aut.
Mimo wszystko uwazam ze Âżycie to..nie firma. Ja po pracy zapominam o pracy i tyle.
Projekter mi chodzi o to tylko ze naduzywasz s³owa z³odziej,poniewaz nie mozna wg ciebie od kolegi wzi¹œc 100 zl za ,,coœ,,...Te twoje podejscie to wchodzenie buciorami w prywatne relacje miedzy ludzkie czy jak chcesz kolezenskie....swiat od zarania dziejów opiera sie na...kolezenstwie,wymienianiu sie dobrami czy informacjami...w starozytnej grecji by³y bazary gdzie ludzie dyskutowali ,wymieniali sie doswiadczeniami a teraz mamy 21 wiek i jest forum...i tu wymieniamy sie doswiadczeniami,radzimy sobie itd. oficjalnie nie ma tu miejsca dla z³odzieji,trzeba ludziom troszke ufac,nie kazdy jest przesiaknietym chêci¹ zysku ,kapitalist¹...ja np. do pieniedzy mam asertywny stosunek,wprawdzie zyjemy w swiecie gdzie za wszystko trezba p³acic,ale staram sie nie popadac w wir pracy i kasy.Mam znajomych podobnie podchodzacych do sprawy ale znam tez takich którzy kazd¹ wolna chwile gadaj¹ o interesach i pieniadzach. Ale nie oceniam ich czy to zle czy dobrze..po prostu wolnosc woboru mamy.
Na forum tez jest dziaÂł komercyjny ,wÂłasnie do zarabiania na swoich usÂługach badz nawet radach...pozdrawiam |
|
|
|