Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Bzyku 
Wysłany: 2009-12-18, 08:28   Grzanie kozÂą a lakierowanie...
0
UP DOWN

Witam,

Czy majÂąc kozĂŞ (piecyk taki :) ) w tym samym pomieszczeniu bez wyciÂągu moÂżna lakierowaĂŚ? Normalnymi farbami rozcieĂączanymi rozpuszczalnikami.. Czy zebrany pyÂł i opary w tym pomieszczeniu nie doprowadza do eksplozji :)
Ostatnio malowaÂłem jeden element i dopiero na koniec siĂŞ zastanawiaÂłem czy jakbym malowaÂł caÂłe auto to czy dotrwaÂłbym do koĂąca :D

pozdrawiam

PROJEKTER
Wysłany: 2009-12-18, 09:59   
0
UP DOWN

Zgin¹³byœ w mêczarniach - p³on¹c dwie minuty :D

No-limit
Wysłany: 2009-12-18, 12:44   Re: Grzanie kozÂą a lakierowanie...
0
UP DOWN

Bzyku napisał/a:
Witam,

Czy majÂąc kozĂŞ (piecyk taki :) ) w tym samym pomieszczeniu bez wyciÂągu moÂżna lakierowaĂŚ? Normalnymi farbami rozcieĂączanymi rozpuszczalnikami.. Czy zebrany pyÂł i opary w tym pomieszczeniu nie doprowadza do eksplozji :)
Ostatnio malowaÂłem jeden element i dopiero na koniec siĂŞ zastanawiaÂłem czy jakbym malowaÂł caÂłe auto to czy dotrwaÂłbym do koĂąca :D

pozdrawiam

@Bzyku.Po prostu Âłatwiej,bezboleÂśnie strzeliĂŚ sobie w potylicĂŞ.Przepraszam za drastyczne wyraÂżenia i mam nadziejĂŞ,Âże jeszcze nie raz nas pozdrowisz.

b-rad
Wysłany: 2009-12-18, 15:31   
0
UP DOWN

CaÂły czas tak lakierujĂŞ i jakoÂś Âżyje...

PROJEKTER
Wysłany: 2009-12-18, 19:46   
0
UP DOWN

Idzie zima wiêc pewnie rozgrzejesz t¹ swoj¹ kozê do czerwonoœci ... pomalujesz b³otniczek i na wiosnê ju¿ siê nie odezwiesz ^^ .... Rzeka s³ów wylana zosta³a na tym forum na temat g³upoty i nieodpowiedzialnoœci :sciana: - WITAJ W ODPOWIEDNIEJ SZUFLADZIE

b-rad
Wysłany: 2009-12-18, 22:16   
0
UP DOWN

GrzejĂŞ przed lakierowaniem, na samo lakierowanie zostaje Âżar lekki. Po lakierowaniu wietrzenie delikatne i dopiero mocniej rozpalam, moÂżna utrzymaĂŚ tak ok 15 stopni przez caÂły czas.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-12-19, 09:21   
0
UP DOWN

No có¿ ! To twój maj¹tek i zdrowie. Pewnie wiesz co robisz !

lak 
Wysłany: 2009-12-20, 15:46   
0
UP DOWN

te¿ maluje w ten sposob nic sie niedzieje nawet przy otwartym ogniu....do wybuchu musia³oby dojœÌ przy szczelnym pomieszczeniu i du¿ym stêrzeniu gazow.... :cool:

PROJEKTER
Wysłany: 2009-12-21, 13:59   
0
UP DOWN

Witam ! @lak. - Nastêpny znawco zagadnieù ppo¿ :fiu: :fiu: Ca³y œwiat mówi ¿e jak s¹ trzy czynniki paliwo + powietrze + inicjator - to musi siê zapaliÌ , czyli wybuchn¹Ì bo to nic innego jak szybko rozprzestrzeniaj¹cy siê po¿ar ! ... a ty zaczynasz szukaÌ usprawiedliwieù dla czegoœ co z zasady jest z³e i niebezpieczne :sciana: Pamiêtaj ¿e nie masz najmniejszego nawet wp³ywu na to ile lotnych palnych substancji w mieszaninie z powietrzem znajdzie siê w przestrzeni kolo pieca ¯ADNEGO WP£YWU !

... ale JA po opublikowaniu kilku tekstów na ten temat W PRASIE BRAN¯OWEJ i umieszczeniu TU NA FORUM masy postów JU¯ SIÊ NIE ODZYWAM. :x:

Doszed³em do wniosku ,¿e nie ma sensu udowadniaæ ¿e bia³e jest bia³e .... MALUJ - KIEDY¦ CI CO MAJ¡ POFALOWANY MÓZG I MY¦L¡ nie robi±c takich g³upot, bêd± dziêki twoim do¶wiadczeniom mieæ jednego konkurenta mniej TO PEWNE :tak: PYTANIE TYLKO - ju¿ w tym sezonie grzewczym - czy dopiero w kolejnym ? ... a ty poszerzysz statystykê :D Maluj !

b-rad
Wysłany: 2009-12-21, 18:38   
0
UP DOWN

OK, znasz jakieÂś przypadki wybuchu w takich wÂłaÂśnie okolicznoÂściach ??

przemo1972 
Wysłany: 2009-12-21, 18:48   
0
UP DOWN

Ja znam.Dwa.W pierwszym przypadku piecyk, w drugim malowanie z butli tlenowej.Obydwa wypadki smiertelne.Obydwa wypadki przez glupote i bezmyslnosc.A to z internetu:
http://myslowice.naszemia...nia/251649.html
http://poznan.naszemiasto...nia/246795.html

caci 
Wysłany: 2009-12-21, 22:05   
0
UP DOWN

nic nie ma w tych linkach o przyczynach poÂżaru, do tego to przyklady z lakierni w stolarniach. Nie ma tam teÂż mowy o eksplozjach.
Sam baÂłbym sie malowaĂŚ przy piecu ale widywaÂłem juz amatorskie lakiernie gdzie w zime tylko tak sie robi i jakoÂś ci ludzie ÂżyjÂą. Do tego z opowiesci znam goscia ktory maluje z butli tlenowej w pomeszczeniu gdzie pali sie w piecu otwartym ogniem i nic... oprocz stachu ludzi ktorzy czasem go odwiedzajÂą.
Ja w sumie nie czytalem ani nie slyszalem zeby wybuchl komus garaÂż podczas malowania przy piecu. Jak ktos zna jakis link z opisem takiej sytuacji to bardzo poprosze.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-12-22, 17:44   
0
UP DOWN

Wy to naprawdê myœlicie, ¿e lakiernictwo to czo³owa ga³¹Ÿ przemys³u !

Samych poÂżarĂłw z powodu piecykĂłw w pomieszczeniu gospodarczym to jest 5 - 6 dziennie ! ... a jak nie ma czegoÂś w necie to nie znaczy Âże to nie istnieje !
proponujĂŞ prenumeratĂŞ - moÂże wtedy zmÂądrzejecie - http://www.strazak.org.pl/content/view/318/162/

I taki dodatek ... PRACOWNIK KTÓRY W SPOSÓB PERMANENTNY NARUSZA PRZEPISY BEZPIECZEÑSTWA I PPO¯ ZWI¡ZANE Z OCHRON¡ OBIEKTU PRZED PO¯AREM LUB WYBUCHEM W PRZYPADKU POWSTANIA ZDARZENIA, LUB STANU ZAGRO¯ENIA ODPOWIADAÆ MO¯E ZA UMY¦LNE PODPALENIE. Osoba fizyczna te¿ !

Nie szukajcie w statystykach poÂżarĂłw, czy wybuchĂłw tematu ... zdarzenia z powodu piecyka typu koza ktĂłry spowodowaÂł wybuch, lub poÂżar w trakcie lakierowania. Szukajcie w statystyce UMYÂŚLNE PODPALENIE LUB SPROWADZENIE ZAGROÂŻENIA.

a tu jeszcze o przyczynach poÂżarĂłw http://zpzosprpwbochni.w....p-przyczyny.htm

Problem z wieloma z was Panowie polega na tym Âże wy nie chcecie dopuÂściĂŚ do gÂłowy myÂśli o tym, Âże coÂś jest niebezpieczne i bardziej niÂż zakazy wynikajÂące z przepisĂłw i sama analiza zagroÂżenia, przemawia do was argument, Âże Pan WÂładek tak robi juÂż 10 lat i nic mu nie jest.

PoÂłowa z was nie ma nawet gaÂśnicy - :shock: Bo po co ? ... ci co jÂą majÂą to z zasady staroĂŚ bez legalizacji ... a jak ma legalizacjĂŞ to nie nadaje siĂŞ do gaszenia poÂżarĂłw w lakierni ! ... bo to nie ten typ gaÂśnicy i rodzaj Âśrodka gaÂśniczego.

Ryzykujecie wÂłasnym majÂątkiem i majÂątkiem klienta ( nie wyjdziecie z dÂługĂłw jak to siĂŞ zapali a ubezpieczyciel nie wypÂłaci Âżadnego odszkodowania ) - to FAKT
Ryzykujecie Âżyciem i zdrowiem - to FAKT
Ryzykujecie mandatem, a nawet wiĂŞzieniem - to FAKT
Ryzykujecie kÂłopotami i wypÂłatami odszkodowaĂą z pozwĂłw cywilnych o utratĂŞ zdrowia a to kolejne dÂługi ... do koĂąca Âżycia - to FAKT

i PO CO ? BO OGRZEWANIE KOZ¡ JEST TAÑSZE NI¯ NAGRZEWNICA Z ZAMKNIÊTYM WYMIENNIKIEM CIEP£A !

PodsumujĂŞ to tak ! Nie staĂŚ was na zabawĂŞ w lakierowania zimÂą to siĂŞ za to nie bierzcie !

.... i proszĂŞ nie wypisujcie gÂłupot na forum ,Âże to nie groÂźne i nic siĂŞ nie stanie.
TO GRO¬NE - I PRÊDZEJ CZY PÓ¬NIEJ BÊDZIECIE MIEÆ K£OPOTY.

TO PO PROSTU JEST GÂŁUPIE ! :D a nawet DURNE !

przemo1972 
Wysłany: 2009-12-22, 18:58   
0
UP DOWN

caci napisał/a:
nic nie ma w tych linkach o przyczynach poÂżaru, do tego to przyklady z lakierni w stolarniach. Nie ma tam teÂż mowy o eksplozjach.
Sam baÂłbym sie malowaĂŚ przy piecu ale widywaÂłem juz amatorskie lakiernie gdzie w zime tylko tak sie robi i jakoÂś ci ludzie ÂżyjÂą. Do tego z opowiesci znam goscia ktory maluje z butli tlenowej w pomeszczeniu gdzie pali sie w piecu otwartym ogniem i nic... oprocz stachu ludzi ktorzy czasem go odwiedzajÂą.
Ja w sumie nie czytalem ani nie slyszalem zeby wybuchl komus garaÂż podczas malowania przy piecu. Jak ktos zna jakis link z opisem takiej sytuacji to bardzo poprosze.

http://opole.gazeta.pl/opole/1,35114,1348082.html
http://opole.gazeta.pl/opole/1,35114,1356348.html

b-rad
Wysłany: 2009-12-22, 22:06   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
......

i PO CO ? BO OGRZEWANIE KOZ¡ JEST TAÑSZE NI¯ NAGRZEWNICA Z ZAMKNIÊTYM WYMIENNIKIEM CIEP£A !

........

Grzanie kozÂą taĂąsze nie jest, lecz koszt zakupu pieca od centralnego, przygotowani drugiego pomieszczenia w ktĂłrym go postawimy oraz samej nagrzewnicy jest niestety nie maÂły....

lak 
Wysłany: 2009-12-22, 22:13   
0
UP DOWN

zgadzam siĂŞ panie projekter .na kogo wypadnie na tego bĂŞc.... :shock:

PROJEKTER
Wysłany: 2009-12-23, 12:35   
0
UP DOWN

b-rad napisał/a:
PROJEKTER napisał/a:
......

........

Grzanie kozÂą taĂąsze nie jest, lecz koszt zakupu pieca od centralnego, przygotowani drugiego pomieszczenia w ktĂłrym go postawimy oraz samej nagrzewnicy jest niestety nie maÂły....

To moÂże lepiej kupiĂŚ piec nadmuchowy na raty niÂż ryzykowaĂŚ Âżyciem i wÂłasnym majÂątkiem Âżeby siĂŞ dorobiĂŚ i kupiĂŚ piec nadmuchowy za gotĂłwkĂŞ ?

MAM W ÂŻYCIU TAKIE MOTTO ktĂłrym siĂŞ kierujĂŞ i ktĂłrym oceniam ludzi :

JAK KTO¦ CHCE TO SZUKA SPOSOBÓW - JAK KTO¦ NIE CHCE TO SZUKA POWODÓW !

Jak z kim¶ rozmawiam i omawiam jak±¶ koncepcjê i s³yszê ¿e ZA DROGO, TO SIÊ NIE OP£ACA, NIE MA MO¯LIWO¦CI TECHNICZNYCH zamiast ZAPYTAM CZY DOSTANÊ NA TO KREDYT, SPRAWDZÊ I POLICZÊ JAKIE S¡ Z TEGO KORZY¦CI, JAK DOSTOSOWAÆ DO TEGO MÓJ BUDYNEK ? .... to sory ! ale mam ju¿ wyrobione w³asne zdanie na temat rozmówcy ... po prostu mu siê nie chce pomy¶leæ ¿eby rozwi±zaæ problemy.

Nie gniewaj siê @b-rat to nie tylko do ciebie w tym temacie ... bo tu na forum jest sporo takich malkontentów. To czêsto spotykane podej¶cie ... z którego nigdy nic dobrego nie wynika ... a ju¿ na pewno nie dynamiczny rozwój firmy. Do tego to trzeba "CHCIEÆ" BARDZO CHCIEÆ i szukaæ wy³±cznie sposobów a nie usprawiedliwieñ i powodów dlaczego "NIE" !

WESOÂŁYCH I SPOKOJNYCH ÂŚWIÂĄT

b-rad
Wysłany: 2009-12-24, 22:33   
0
UP DOWN

NapiszĂŞ ci szczerze, Âże jeÂżeli lakierowaÂłbym zarobkowo, bawiÂł siĂŞ w to na codzieĂą, a nie od ÂświĂŞta to na pewno zainwestowaÂłbym w dobre ogrzewanie, lecz gdy w okresie grzewczym lakierujĂŞ max. parĂŞ elementĂłw lub jednÂą caÂłoÂściĂłwkĂŞ to naprawdĂŞ nie opÂłaca mi siĂŞ wstawiaĂŚ ogrzewania do garaÂżu za parĂŞ tysiĂŞcy.. Co innego gdybym miaÂł na tym zarabiaĂŚ grube stĂłwy :roll: dla samej wygody gdy na codzieĂą juÂż siĂŞ lakieruje to warto zaÂłoÂżyĂŚ...

Mariuszczs
Wysłany: 2009-12-27, 18:11   
0
UP DOWN

b-rad - zdaj sobie sprawĂŞ Âże nie montujesz tego tylko ze wzglĂŞdu na wygodĂŞ , a takÂże ze wzglĂŞdĂłw bezpieczeĂąstwa, ale kaÂżdy swoje Âżycie inaczej ceni jak widzĂŞ

Projektor wspomniaÂł o piecu nadmuchowym - mnie wykonanie takiego pieca kosztowaÂło grosze. On akurat stoi w pomieszczeniu ktĂłrym grzeje, ale doÂłoÂżyc rurkĂŞ do wdmuchu powietrza gorÂącego do innego pomieszczenia w ktĂłrym mogÂło by byc lakierowanie to pikuÂś. I to pomieszczenie juÂż byÂło by bezpieczne.
(

Do tego taki piec to oszczĂŞdnoÂści - myÂślĂŞ Âże 50% w opale w porĂłwnaniu z kozÂą.
Czasem teÂż wystarczy zrobiĂŚ przekop z kotÂłowni w domu do garaÂżu i zainstalowaĂŚ grzejniki.

lakierok 
Wysłany: 2009-12-27, 18:37   
0
UP DOWN

Mariuszczs napisał/a:
b-rad - zdaj sobie sprawĂŞ Âże nie montujesz tego tylko ze wzglĂŞdu na wygodĂŞ , a takÂże ze wzglĂŞdĂłw bezpieczeĂąstwa, ale kaÂżdy swoje Âżycie inaczej ceni jak widzĂŞ

Projektor wspomniaÂł o piecu nadmuchowym - mnie wykonanie takiego pieca kosztowaÂło grosze. On akurat stoi w pomieszczeniu ktĂłrym grzeje, ale doÂłoÂżyc rurkĂŞ do wdmuchu powietrza gorÂącego do innego pomieszczenia w ktĂłrym mogÂło by byc lakierowanie to pikuÂś. I to pomieszczenie juÂż byÂło by bezpieczne.
(

Do tego taki piec to oszczĂŞdnoÂści - myÂślĂŞ Âże 50% w opale w porĂłwnaniu z kozÂą.
Czasem teÂż wystarczy zrobiĂŚ przekop z kotÂłowni w domu do garaÂżu i zainstalowaĂŚ grzejniki.

zgadzam siĂŞ z wami ale od razu Warszawy nie zbudowali i kaÂżdy przypadek jest inny i nie kazdego jest staĂŚ zrobiĂŚ wszystko od razu

a co do pieca wdmuchowego to napisz jak to masz zrobione tam gdzie malujesz to masz nadmuchiwane powietrze dmuchawÂą i powiesz jeszcze ze nie masz Âśmieci na lakieÂże no i czy masz piec do suszenia lakieru taz z rurkÂą wdmuchowÂą pozdrawiam.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-12-28, 18:44   
0
UP DOWN

Panowie ! i to info dla wszystkich NIE MA TAKIEJ MO¯LIWO¦CI ¯EBY¦CIE DOROBILI SIÊ PORZ¡DNEGO WARSZTATU CIʯK¡ PRAC¡ Z ODK£ADANYCH PIENIÊDZY !

KURDE ? KTO WAM NAOPOWIADAÂŁ TAKICH PIER...ÂŁ ? TO NIEMOÂŻLIWE !!!

a dlaczego mam tak¹ pewnoœÌ .... bo wystarczy zainwestowaÌ 5 z³ w ... kalkulator i poœwiêciÌ na przyciskanie klawiszy dwa trzy dni !

Wynik - Z jednego stanowiska w gara¿u i z pracy po godzinach ju¿ po 280 latach mo¿e staæ was bêdzie na LEPSZE wyposa¿enie bo na pewno nie na budynek I KABINÊ I WARSZTAT bo to inwestycja na poziomie minimum 300 000 z³.

Wniosek - INTERESU NIE DA SIÊ UDAWAÆ !

I O CO CHODZI Z TYM BUDOWANIEM WARSZAWY ???... bo akurat to bardzo zÂły przykÂład i nie trafiony ... akurat WarszawĂŞ to odbudowano od razu :D
Do tego celu rozebrano czêœÌ Rzeszowa Tarnowa i Szczecina.

Jak siĂŞ ma odpowiednie Âśrodki i determinacjĂŞ to moÂżna zbudowaĂŚ nawet caÂłe miasto w kilka ( moÂże kilkanaÂście ) lat.

Co do NIEOP£ACALNOŒCI INWESTYCJI w sprzêt ! ... Ja ju¿ kiedyœ to napisa³em i nie zmieni³em zdania.... takie dzia³anie w gara¿u, sezonowo po godzinach gdy bierze siê pieni¹dze na czarno za lakierowanie samochodów na fuchê to po prostu z³odziejstwo. Nikt nie ma z tego korzyœci od klienta który nie ma gwarancji, przez te zak³ady które trac¹ klientów, po dostawców wyposa¿enia materia³ów i firmê budowlan¹ ... nawet US i ZUS.

Albo amatorstwo ... nie bierz za to kasy i faktyczne rĂłb co chcesz i jak bezpiecznie chcesz .... albo zÂłodziejstwo ! Dla reszty sÂą kredyty i dotacjĂŞ.

b-rad
Wysłany: 2009-12-28, 19:33   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Panowie ! i to info dla wszystkich NIE MA TAKIEJ MO¯LIWO¦CI ¯EBY¦CIE DOROBILI SIÊ PORZ¡DNEGO WARSZTATU CIʯK¡ PRAC¡ Z ODK£ADANYCH PIENIÊDZY !

KURDE ? KTO WAM NAOPOWIADAÂŁ TAKICH PIER...ÂŁ ? TO NIEMOÂŻLIWE !!!

a dlaczego mam tak¹ pewnoœÌ .... bo wystarczy zainwestowaÌ 5 z³ w ... kalkulator i poœwiêciÌ na przyciskanie klawiszy dwa trzy dni !

Wynik - Z jednego stanowiska w gara¿u i z pracy po godzinach ju¿ po 280 latach mo¿e staæ was bêdzie na LEPSZE wyposa¿enie bo na pewno nie na budynek I KABINÊ I WARSZTAT bo to inwestycja na poziomie minimum 300 000 z³.

Wniosek - INTERESU NIE DA SIÊ UDAWAÆ !

I O CO CHODZI Z TYM BUDOWANIEM WARSZAWY ???... bo akurat to bardzo zÂły przykÂład i nie trafiony ... akurat WarszawĂŞ to odbudowano od razu :D
Do tego celu rozebrano czêœÌ Rzeszowa Tarnowa i Szczecina.

Jak siĂŞ ma odpowiednie Âśrodki i determinacjĂŞ to moÂżna zbudowaĂŚ nawet caÂłe miasto w kilka ( moÂże kilkanaÂście ) lat.

Co do NIEOP£ACALNOŒCI INWESTYCJI w sprzêt ! ... Ja ju¿ kiedyœ to napisa³em i nie zmieni³em zdania.... takie dzia³anie w gara¿u, sezonowo po godzinach gdy bierze siê pieni¹dze na czarno za lakierowanie samochodów na fuchê to po prostu z³odziejstwo. Nikt nie ma z tego korzyœci od klienta który nie ma gwarancji, przez te zak³ady które trac¹ klientów, po dostawców wyposa¿enia materia³ów i firmê budowlan¹ ... nawet US i ZUS.

Albo amatorstwo ... nie bierz za to kasy i faktyczne rĂłb co chcesz i jak bezpiecznie chcesz .... albo zÂłodziejstwo ! Dla reszty sÂą kredyty i dotacjĂŞ.

Przeczytaj jeszcze raz co napisa³em. WyraŸnie piszê, i¿ lakierowanie którym siê zajmuje jest tylko i wy³¹cznie na swoje w³asne potrzeby. NIE ZAROBKOWO... Czy w kuchni masz profesionalne zestaw no¿y za 1500z³ ??? Je¿eli nie to jesteœ partacz ... To powie Ci po³owa kucharzy...

WidzĂŞ, Âże Âżyjesz w innym Âświecie i nie ma sensu kontynuowania rozmowy, tymbardziej Âże nie umiesz czytaĂŚ ze zrozumieniem.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-12-28, 19:56   
0
UP DOWN

Nic ci nie pomo¿e ta irytacja ! TEN TWÓJ PIECYK W GARA¯U TO SZAJS !!! nawet jak malujesz amatorsko ... chocia¿ troszkê to usprawiedliwia twoj± ignorancjê @b-rad !

Nie cytujĂŞ twoich wypowiedzi bo to co umieÂściÂłem jest do caÂłego materiaÂłu z postĂłw tego tematu. GdybyÂś przeczytaÂł uwaÂżnie zamiast siĂŞ irytowaĂŚ to byÂś to zauwaÂżyÂł ! ... ale swojÂą drogÂą jedna caÂłoÂściĂłwka i parĂŞ elementĂłw w okresie grzewczym to nie brzmi juÂż amatorsko ... CoÂś tu krĂŞcisz :nie: ... ale to twoja "amotorka" lub "interes". Sam wiesz czy juÂż przekroczyÂłeÂś granice zÂłodziejstwa, czy jeszcze nie i to nadal zabawa !

.... a w kuchni mam KUCHENKÊ MIKROFALOW¡ ZA 1600 z³ ... bo ta za 300 to dopiero by³o pal±ce ¿arcie Gów...o I powie ci to ka¿dy kto ma tak± kuchenkê za pó³tora tysiaka :D
Gotowanie staÂło siĂŞ przyjemnoÂściÂą trwajÂąca chwilkĂŞ !

b-rad
Wysłany: 2009-12-28, 21:08   
0
UP DOWN

Kolego przeczytaj jeszcze raz to co napisaÂłem.

Cytat:
lakierujĂŞ max. parĂŞ elementĂłw lub jednÂą caÂłoÂściĂłwkĂŞ

Czyli w okresie grzewczym staram siĂŞ lakierowaĂŚ maksymalnie parĂŞ elementĂłw lub ewewntualnie caÂłoÂściĂłwkĂŞ !!

Z twojej wypowiedzi (dot. zÂłodziejstwa) Âśmiem wywnioskowaĂŚ, Âże osoba ktĂłra kupuje w wiĂŞkszej iloÂści chleb nie krojony, a kroi go sama rĂłwnieÂż stoi na granicy zÂłodziejstwa. Lakiernictwo to taki sam fach jak sprzÂątanie, krojenie czy teÂż spawanie. Jeden robi to sam na wÂłasny uÂżytek, a ktoÂś inny zarabia na tym. To jest poprostu Âśmieszne co piszesz. NiedÂługo stwierdzisz Âże osoba ktĂłra chce polakierowaĂŚ se pÂłot ma komore wywaliĂŚ za xxxx baniek..... ZejdÂź na ziemie.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-12-28, 21:31   
0
UP DOWN

Malujesz i bierzesz za to choĂŚ - 1 zÂł jesteÂś zÂłodziejem z szarej strefy !

Malujesz dla siebie - powinni ciê wsadziÌ amatorze za brak pozwolenia na emisjê gazów i py³ów do powietrza i przywaliÌ kar¹ z nadzoru budowlanego za wykorzystywanie gara¿u niezgodnie z przeznaczaniem, oraz skierowaÌ sprawê do s¹du grodzkiego za sprowadzenia zagro¿enia dla zdrowia i ¿ycia osób trzecich, oraz nara¿enia ich na straty materialne.

Co ty myÂślisz ? Âże jak ci siĂŞ wydaje Âże robisz dal siebie we wÂłasnym garaÂżu to OBYWATELU TEGO KRAJU prawo ciĂŞ nie dotyczy i moÂżesz robiĂŚ co chcesz ?

JesteÂś peÂłnoletni ? JesteÂś osobÂą fizycznÂą ? JesteÂś przedsiĂŞbiorcÂą ? JesteÂś instytucjÂą charytatywnÂą, stowarzyszeniem, lub fundacjÂą ? podlegasz pod dwie ustawy o ktĂłrych wspominam i cztery rozporzÂądzenia z ktĂłrych dwa znowelizowano w lutym i sierpniu 2009 !

kroiĂŚ chleb moÂżesz ... ale nie usÂługowo i nie na handel
sprzÂątaĂŚ moÂżesz ... ale nie za kasĂŞ
a spawaĂŚ to moÂżesz dopiero jak bĂŞdziesz miaÂł uprawnienia od inspektora BHP na spawanie gazowe i odpowiednio homologowany sprzĂŞt, bo to grupa czynnoÂści niebezpiecznych tak zresztÂą jak i lakierowanie.
... z lakierowaniem p³otu to tak¿e radzi³by ci uwa¿aÌ bo przy odrobinie z³ej woli podpadasz pod obowi¹zek - zg³oszenie zamiaru przeprowadzenia prac remontowych z u¿yciem materia³ów niebezpiecznych I musisz jeszcze odpowiednio zabezpieczyÌ teren co ju¿ podlega pod inne rozporz¹dzenie - KOLEGO ! ... i uwierz mi ¿e argument i¿ nikt tego nie robi to ¿aden argument ! ... a czy to œmieszne ? No có¿ œmiej siê. Mo¿esz - dopóki jesteœ anonimowy.

b-rad
Wysłany: 2009-12-28, 21:50   
0
UP DOWN

Zostawie to bez komentarza......

Czyli co 3/4 tego forum powinno siê zamkn¹Ì bo nie maj¹ od ciebie kabiny. O to chodzi.... ³adnie ³adnie.....

PROJEKTER
Wysłany: 2009-12-29, 09:13   
0
UP DOWN

b-rad napisał/a:
Zostawie to bez komentarza......

Czyli co 3/4 tego forum powinno siê zamkn¹Ì bo nie maj¹ od ciebie kabiny. O to chodzi.... ³adnie ³adnie.....

Ka¿dy powinien siê zamkn¹Ì jak zaczyna wypisywaÌ bzdury i udzielaÌ idiotycznych rad. Co jeszcze chcesz komentowaÌ w temacie który zosta³ do cna wyczerpany ?

Koza, Rumcajs i Grzybek w lakierni to szczyt arogancji, a arogancja przez ktĂłrÂą moÂżna straciĂŚ majÂątek zdrowie, lub Âżycie to szczyt gÂłupoty i .... nie usprawiedliwia tego brak pieniĂŞdzy bo moÂżna byĂŚ biednym i mÂądrym. Gorzej jak ktoÂś jest chytry i gÂłupi ! ... a to siĂŞ tu na forum czasami zdarza !

Co do KABINY to polecam ostatni¹ moj¹ publikacjê ( 12. 2009 ) w "WARSZTAT BLACHARSKO LAKIERNICZY" zatytu³owan¹ LAKIERNIA Z KABIN¥ CZY BEZ ? Mo¿e tam znajdziesz kilka m¹drych rad jak zrobiÌ ma³¹ profesjonaln¹ ( PROFESJONALN¥ !!! ) dwustanowiskow¹ lakierniê nie kupuj¹c kabiny ! Lakierniê z ogrzewaniem, kanalizacj¹, filtracj¹ powietrza, oœwietleniem, sprê¿onym powietrzem. Mo¿esz szlifowaÌ na sucho i mokro, lakierowaÌ, suszyÌ nadmuchem powietrza, lub promiennikiem, polerowaÌ na sucho lub z u¿yciem wody ... a nawet unieœÌ samochód na 70 cm ¿eby nie le¿eÌ na ziemi przy szlifowaniu progów czy do³u drzwi .... i dostaÌ wszystkie dopuszczenia ... bez kabiny ! Ca³oœÌ mo¿esz wstawiÌ do posiadanego ju¿ budynku ( 10 x 10 m ) lub obudowaÌ lekk¹ os³on¹ z p³yt ob³o¿eniowych.

Wiem Âże TY tego nie potrzebujesz .... ale jak widzisz i owe 3/4 tego forum moÂże dostaĂŚ mÂądre rady nie koniecznie kupujÂąc kabinĂŞ ! SzczegĂłlnie ode mnie bo ... ja nie handlujĂŞ urzÂądzeniami !

Jak nie masz dostĂŞpu do tego wydawnictwa podaj e-mail wyÂślĂŞ ci tekst w pdf. !

P.S @b-rad Ja naprawdê nie mam nic przeciwko tobie ! Po prostu twój sposób na ogrzewanie gara¿u - lakierni, jest bardzo z³y, a argumenty które maj± broniæ tego rozwi±zania s± - niedorzeczne. ( G£ÓD NIE USPRAWIEDLIWIA KANIBALIZMU )

Mariuszczs
Wysłany: 2009-12-29, 18:28   
0
UP DOWN

Panowie - w temacie chodzi Âżeby byÂło bezpiecznie ;)

Palona koza w pomieszczeniu gdzie lakierujemy to duÂże ryzyko i nie waÂżne czy ktoÂś raz na rok maluje czy co dzieĂą - oboje mogÂą siĂŞ przysmarzyĂŚ przy pierwszym podejÂściu, lub nigdy - wszystko zaleÂży od praw fizyki.

NajproÂściej piecyk nadmuchowy zrobiĂŚ z dwu butli. Moga to byĂŚ butle bo LPG, hydroforach itd. Ja stwierdziÂłem Âże chcĂŞ Âżeby pÂłaszcz wewnĂŞtrzny byÂł grubszy i jakoÂś tak wyszÂło Âże zajechaÂłem na zÂłom a tam dwa maÂłe arkusze blachy 4mm. BlachĂŞ na pÂłaszcz zewnĂŞtrzny dokupiÂłem 2 mm na skÂładzie ( w sumie za gruba ).

W piecu dodatkowo zrobiÂłem poziome rury ktĂłre grzeje bezpoÂśrednio pÂłomieĂą. Jak siĂŞ okazaÂło warto ich daĂŚ jak najwiĂŞcej bo one najwiĂŞcej zbierajÂą ciepÂła.
Z tyÂłu na dole pieca jest wentylator ktĂłry wdmuchuje powietrze w pÂłaszcz. W pÂłaszczu jest labirynt z pÂłaskownika Âżeby powietrze obiegaÂło piec prawie wszĂŞdzie. Na koniec powietrze jeszcze przechodzi przez rury poziome w piecu ( gruboÂścienne oczywiÂście ).

Powietrze wychodzÂące z rur na zewnÂątrz parzy w rĂŞkĂŞ tak Âże siĂŞ nie utrzyma. PorobiÂłem teÂż otwory w pÂłaszczu ale tutaj powietrze wydostaje siĂŞ nie bardzo parzÂące wiec najwydajniejsze sÂą rury.
Piec jest w sumie nie du¿y, pomieszczenie ok 36 m2 i nagrzewa w parê minut, nawet w najwiêksze mrozy i trzeba przymkn¹Ì popielnik ¿eby drewno przygasa³o bo siê robi za gor¹co. To pomieszczenie nie s³u¿y mi do lakierowania bo ja lakiernictwem siê nie zajmujê. Jak mam coœ do pomalowania to latem. Jednak jeœli by trzeba to mogê poci¹gn¹Ì rurê z otworu bocznego pieca i wdmuchiwaÌ gor¹ce powietrze do innego pomieszczenia. Nad ruchami powietrza siê nie zastanawia³em nigdy, to musi sobie rozwi¹zac potencjalny lakiernik.
W sumie nie problemem jest zrobic p³aszcz wodny w piecu i zasilaÌ grzejniki w innym pomieszczeniu - rozwi¹zania zale¿¹ od wyobraŸni.

CyknĂŞ potem foto pieca to trocĂŞ rozjaÂśni o co chodzi.

zolwik 
Wysłany: 2009-12-29, 19:58   
0
UP DOWN

No fajny patent ,czekamy na fotĂŞ.
To jeÂśli jest nadmuch z pieca ,to nie zrobi konfliktu z wyciÂągiem oparĂłw z pomieszczenia lakierniczego?

A jak z cyrkulacjÂą wodÂą (grzejniki) to w grĂŞ bedzie wchodziĂŚ pompa.

PROJEKTER
Wysłany: 2009-12-29, 20:09   
0
UP DOWN

Mariuszczs napisał/a:
Panowie - w temacie chodzi Âżeby byÂło bezpiecznie ;)

...... W piecu dodatkowo zrobiÂłem poziome rury ktĂłre grzeje bezpoÂśrednio pÂłomieĂą. Jak siĂŞ okazaÂło warto ich daĂŚ jak najwiĂŞcej bo one najwiĂŞcej zbierajÂą ciepÂła.
Z tyÂłu na dole pieca jest wentylator ktĂłry wdmuchuje powietrze w pÂłaszcz. W pÂłaszczu jest labirynt z pÂłaskownika Âżeby powietrze obiegaÂło piec prawie wszĂŞdzie. Na koniec powietrze jeszcze przechodzi przez rury poziome w piecu ( gruboÂścienne oczywiÂście )......

WOW ! Brzmi jak opis profesjonalnego wymiennika ciep³a ... a z zestawienia materia³ów wynika, ¿e o sporej mocy grzewczej.
Jak widaĂŚ MOÂŻNA tanio, bezpiecznie, profesjonalnie i skutecznie.

Mariuszczs
Wysłany: 2009-12-29, 20:32   
0
UP DOWN

moc wychodzi spora i by³a by du¿o wiêksza gdyby dmuchawa by³a du¿o wydajniejsza, a zastosowa³em tak¹ nadmuchow¹ do paleniska wiêc wydajnoœÌ ma³a i du¿o ciep³a jeszcze ucieka w komin - bo komin gor¹cy
do odprowadzania spalin zastosowaÂłem pociĂŞte gaÂśnice CO2 - gruba stal dalej takie zwykÂłe rury co siĂŞ kupuje do piecy po parĂŞ zÂłotych mam na zewnÂątrz, ale one dokÂładnie starczyÂły na jeden sezon, wiĂŞc polecam odwiedzenie zÂłomu i kupno rur gruboÂściennych ( np te gaÂśnice CO2 )

jeszcze tak siê zastanawiam bo zrobi³em p³aszcz 2cm i tutaj te¿ chyba pope³ni³em b³¹d - powienien byÌ szerszy ze wzglêdu na to ¿e dmuchawa ³atwiej by przepycha³a ciep³o bo ma ona niewielkie cisnienie sprê¿ania

front247
Wysłany: 2009-12-29, 21:17   
0
UP DOWN

Projekter ,nie czepiaj sie ludzi tylko systemu i prawa w tym kraju!!!!

Sami zobaczcie....skoro zabronione jest np wylanie starego oleju z auta do rzeki,tak i pewnie jest zabroniona emisja gazĂłw szkodliwych do atmosfery.
Teraz wyobrazcie sobie jak ktos podjezdza na plaze pelna ludzi i wylewa im z cysterny spalony olej, syf do wody-byÂłby lincz na miejscu..potem sÂąd :D ,kara 100 tys.
A jak ktos lakieruje w garazu to...nikt mu swini nie podklada a nawet jakby to pewnie dostal by mandat 300 zl bo...maÂła szkodliwosc spoleczna- wiĂŞc nie wincie pojedynczych szarych ludzi i projekter nie wyzywaj od zÂłodziei...bo to prawo i system zostal tak stworzony. Jakby bylo za lakierowanie bez koncesji kara 5 lat pozbawienia wolnosci i grzywna 100 tysi to...nikt by nie kupowal kompresorĂłw na allegro....zobacz ile chinczykĂłw straciÂłoby pracĂŞ.. :rotfl: :rotfl:
pozdrawiam
Projekter nie popadaj w przesade :spoko:

PROJEKTER
Wysłany: 2009-12-29, 21:36   
0
UP DOWN

CoÂś siĂŞ pokrĂŞciÂły tematy !

... ale ci odpowiem bo PRAWO to w tym temacie jest akurat jasne i czytelne - broni sprawiedliwie legalnie dziaÂłajÂących lakiernikĂłw i ludzi ktĂłrzy koÂło takich legalnych lakierni musza mieszkaĂŚ !

... KARA za samowolê i brak pozwolenia na emisjê - wynosi od 500 do 20 000 z³ - a jak jesteœ wyj¹tkowym ignorantem i dalej lakierujesz to do 2 lat pozbawienia wolnoœci. Jak siê oka¿e, ¿e wzi¹³eœ za to kasê to UKS przeliczy ci to na zaleg³oœci i uchybienia podatkowe do 5 lat wstecz ! ... a jak to gara¿ np. lekko przerobiony to Powiatowy Nadzór Budowlany ka¿e ci przewróciÌ stan poprzedni i dostaniesz mandat do 2000 z³. Pewnie siê op³aca ?

front247
Wysłany: 2009-12-30, 09:37   
0
UP DOWN

Nie jestes precyzyjny.
Kara za emisje tyle wynosi...to prawda...a wiĂŞc...zrĂłbmy tak .ja ci powiem na 100 % ze bede lakierowaÂł kilka owiewek od moto....kupie do tego 50 l kompresor..i.nie dostane takiej kary..,.ani nikt w Polsce, tak samo jak nie dostanie. Ktos kto kupi 20 puszek spreju i bedzie mazaÂł po scianach(dostanie mandat za niszczenie mienia)....Nie bedzie tu kary poniewaÂż wchodzimy w temat pod tytuÂłem; Co to jest szkodliwa emisja gazĂłw do atmosfery?.
I nie jest to uzycie sprezonego powietrza + 200 ml lakieru na 10 minut w garazu....dlatego uwazam ze prawo i przepisy nie chronia legalnie dziaÂłajÂących lakierni,w zadnym stopniu.
Tyle Âże na konkretne zmiany w prawie nie ma co liczyĂŚ na egzekwowanie tez nie bo lobby ,w tej profesjii jest maÂłe i dosc sÂłabe.
Tak jak tu juz ktos pisaÂł ,z jednej strony stojÂą Aso biorace 900 zl za element i majace po pachy roboty...a z drugiej garazowcy robiacy na czarno i tanio,a pomiedzy stojÂą te wÂłasnie normalne lakiernie,i nie maja Âłatwo.
Uwazam ze g³ówny rynek dla takich lakierni powinni tworzyc w³asnie ludzie z klasy nazwijmy to œredniej -niskiej ,czyli podejrzewam wiekszosc na forum.
Jesli ktos ma staÂła pracĂŞ i dochody na poziomie 2000-3000 miesiecznie ,a peÂłne lakierowanie caÂłego auto kosztowaÂło by tyle samo ....to douzo wiecej osĂłb by korzystaÂło...ja juz to pisaÂłem skoro ja zarabiam 3000-4000 /miesiac i nie stac mnie na polakierowanie auta....to ja go nie polakieruje....tylko wejde na forum,poczytam..kupie sprzet za 3000 sÂł,polakieruje auto i sprzet sprzedam...niestety ,takie jest kombinowanie bo inaczej nie da rady wyrobiĂŚ.I to nie jest zabieranie chleba lakiernikom-to jest tylko radzenie sobie,w ..trudnej sytuacji.
Opisze jeszcze poziom usÂług u nas jesli chodzi o hydraulike.(akurat moja dziaÂłalnoÂśc)
Mia³em taki przypadek ¿e 2 dni temu dzwoni do mnie goœÌ ,i mówi ze ma awarie instalacji w domku,,pêk³a rurka,piec mu nie grzeje...ma chora matkê która siedzi w zimnym od œwi¹t...oczywiscie awaryjna sytuacja wiec mówie ze bede za pó³ godzinki.
PrzyjechaÂłem,wymieniÂłem kolanko,wlutowaÂłem (trwaÂło to moze 5-10 minut...),okazaÂło sie ze czÂłowiek od 3 dni stara siĂŞ kogos wezwac ,jakiegos fachowca i...nikt nie chciaÂł bo...eee to sie nie opÂłaca za maÂła robota. Z jego relacji wynikÂło ze byÂłem 23 na liscie i tylko ja sie zgodziÂłem przyjechac i zdziwiÂł sie gdy powiedziaÂłem ze nalezy sie tylko 60 zÂł...dostaÂłem 100 zl i wielkie podziekowanie.Tak dziaÂłaja usÂługi w Polsce.
pozdrawiam

Bodzio 
Wysłany: 2009-12-30, 09:53   
0
UP DOWN
--B_C_G--

front247 napisał/a:
kupie sprzet za 3000 sÂł,polakieruje auto i sprzet sprzedam...

ÂŻyczĂŞ szczĂŞÂścia jak sprzedasz ten sam sprzĂŞt za te same pieniÂądze... jeÂśli to bĂŞdzie kwota 60% to i tak bym siĂŞ cieszyÂł... a i licz siĂŞ z tym Âże jeÂśli nigdy nie malowaÂłeÂś, to poprawek, zaciekĂłw, Âźle wyprowadzonej powierzchni pod lakier bĂŞdziesz miaÂł duÂżo, co wpÂłynie na koszty zdecydowanie, nie mĂłwiÂąc o czasie jaki trzeba znĂłw poÂświĂŞciĂŚ :sciana: No ale tego siĂŞ nie liczy na poczÂątku, bo Âładnie wyglÂądajÂą koszta wtedy: pistolet 50zÂł, kompresor 500zÂł, papiery itp 100zÂł iiiii .... "o rzesz kur.... ale tanio, toÂż to ja sam pomaluje sobie auto i bĂŞdĂŞ miaÂł tyyyyyle kasy w kieszeni a lakiernicy to mnie mogÂą..." - myÂślenie komunisty jak dla mnie...

PROJEKTER
Wysłany: 2009-12-30, 10:51   
0
UP DOWN

front247 napisał/a:
Nie jestes precyzyjny.
Kara za emisje tyle wynosi...to prawda...a wiĂŞc...zrĂłbmy tak .ja ci powiem na 100 % ze bede lakierowaÂł kilka owiewek od moto....kupie do tego 50 l kompresor..i.nie dostane takiej kary..,.ani nikt w Polsce, tak samo jak nie dostanie. Ktos kto kupi 20 puszek spreju i bedzie mazaÂł po scianach(dostanie mandat za niszczenie mienia)....Nie bedzie tu kary poniewaÂż wchodzimy w temat pod tytuÂłem; Co to jest szkodliwa emisja gazĂłw do atmosfery?.
I nie jest to uzycie sprezonego powietrza + 200 ml lakieru na 10 minut w garazu....dlatego uwazam ze prawo i przepisy nie chronia legalnie dziaÂłajÂących lakierni,w zadnym stopniu.
Tyle Âże na konkretne zmiany w prawie nie ma co liczyĂŚ na egzekwowanie tez nie bo lobby ,w tej profesjii jest maÂłe i dosc sÂłabe.....

WidzĂŞ Âże nie dociera do ciebie rzetelna informacja !!! NIE JESTEM PRECYZYJNY ??????? DOBRA !

MASZ TU NAJD£U¯SZY POST TEGO FORUM I ODEZWIJ SIÊ DOPIERO JAK TO PRZECZYTASZ I.... ZROZUMIESZ :

Instalacja do lakierowania samochodĂłw wymaga pozwolenia.
NieznajomoœÌ prawa nie zwalnia z obowi¹zku jego stosowania.

Zgodnie z art. 180 Prawa ochrony Âśrodowiska eksploatacja instalacji powodujÂąca:
1)wprowadzanie gazów lub py³ów do powietrza,
2) wprowadzanie ÂściekĂłw do wĂłd lub do ziemi,
3) wytwarzanie odpadĂłw
jest dozwolona po uzyskaniu pozwolenia, jeÂśli jest ono wymagane.

Zgodnie z RozporzÂądzeniem Ministra ÂŚrodowiska z dnia 22 grudnia 2004 roku /Dz. U. Nr 283, poz. 2839/ do instalacji, z ktĂłrych emisja wymaga pozwolenia zalicza siĂŞ instalacje do lakierowania lub malowania, zuÂżywajÂące wiĂŞcej niÂż 1 tonĂŞ w ciÂągu roku wyrobĂłw lakierowych o wysokiej zawartoÂści czÂąstek staÂłych lub wyrobĂłw lakierowych wodorozcieĂączalnych. PoniÂżej tej iloÂści wymagane jest zgÂłoszenie instalacji.
Naci¹ganie iloœci na niewiele siê tu zdaje, urzêdnicy czêsto podwa¿aj¹ wiarygodnoœÌ danych, gdy przedstawiamy im, ¿e lakiernia samochodowa (z kabin¹ i stanowiskiem przygotowawczym) nie przekracza zu¿ycia 3 ton/rok. Zani¿anie wielkoœci nie mam sensu, równie¿ z uwagi na fakt, ¿e z tego samego rozporz¹dzenia wynika, pozwolenie jest wymagane gdy emisja jakiejkolwiek substancja wprowadzana do powietrza powoduje przekroczenia 10% dopuszczalnych poziomów substancji w powietrzu albo 10% wartoœci odniesienia. S¹ to bardzo ma³e wartoœci nieosi¹galne przy normalnej eksploatacji dla g³ównych sk³adników lakierów takich jak octan butylu, izocyjaniany, aceton, toluen itd.

Pozwolenie (na emisjĂŞ czy na wytwarzanie odpadĂłw) powinno byĂŚ uzyskane przed uzyskaniem pozwolenia na uÂżytkowanie obiektu lub po zakoĂączeniu postĂŞpowania w sprawie zgÂłoszenia zmiany sposobu uÂżytkowania obiektu budowlanego lub jego czĂŞÂści w rozumieniu ustawy z dnia 7 lipca 1994r. – Prawo budowlane, a jeÂśli nie sÂą wymagane przed przystÂąpieniem do uÂżytkowania. Na decyzjĂŞ czeka siĂŞ powyÂżej 30 dni. OczywiÂście ustawodawca przewidziaÂł karĂŞ za niestosowanie siĂŞ do obowiÂązujÂących przepisĂłw. Kto eksploatuje instalacjĂŞ bez wymaganego pozwolenia lub z naruszeniem jego warunkĂłw podlega karze aresztu albo ograniczenia wolnoÂści albo grzywny (art. 351 ust.1).

Eksploatacja instalacji urzÂądzanie nie powinna powodowaĂŚ przekroczenia standardĂłw emisyjnych, a jaj oddziaÂływane nie powinno powodowaĂŚ pogorszeniu stanu Âśrodowiska w znacznych rozmiarach lub zagroÂżenia dla zdrowia lub Âżycia ludzi. Organ wÂłaÂściwy do wydania pozwolenia odmĂłwi jego wydania jeÂśli te wymagania nie sÂą speÂłnione.

(art. 184 ust. 3) JeÂśli wniosek o wydanie pozwolenia dotyczy instalacji nowobudowanych lub w sposĂłb istotny zmienianych powinien on zawieraĂŚ informacje o speÂłnieniu wymogĂłw, przy ktĂłrych okreÂśleniu uwzglĂŞdnia siĂŞ w szczegĂłlnoÂści:
1. Stosowanie substancji o maÂłym potencjale zagroÂżeĂą
2. Efektywne wytwarzanie oraz wykorzystywanie energii
3. Zapewnienie racjonalnego zu¿ycia wody i innych surowców oraz materia³ów i paliw
4. Stosowanie technologii bezodpadowych i ma³oodpadowych oraz mo¿liwoœÌ odzysku powstaj¹cych odpadów
(…)
8. PostĂŞp naukowo-techniczny (art. 143).

ProwadzÂący instalacjĂŞ oraz uÂżytkownik urzÂądzenia sÂą obowiÂązani do okresowych pomiarĂłw wielkoÂści emisji (art. 147 ust. 1). ProwadzÂący instalacjĂŞ nowobudowanÂą lub zmienionÂą w istotny sposĂłb, z ktĂłrej emisja wymaga pozwolenia jest obowiÂązany do przeprowadzenia wstĂŞpnych pomiarĂłw wielkoÂści emisji z tej instalacji (Art.. 147 ust. 4). ObowiÂązek ten naleÂży zrealizowaĂŚ najpóŸniej w ciÂągu 14 dni od zakoĂączenia rozruchu instalacji lub uruchomienia urzÂądzenia (art. 147 ust. 5). ProwadzÂący instalacjĂŞ oraz uÂżytkownik urzÂądzenia sÂą obowiÂązani zapewniĂŚ wykonanie pomiarĂłw emisji (…) przez laboratorium posiadajÂące certyfikat wdroÂżonego systemu jakoÂści lub certyfikat akredytacyjny (…) w zakresie badaĂą, do ktĂłrych wykonania sÂą zobowiÂązani (art. 147a).

Nie tylko ze wzglĂŞdu na konicznoœÌ wykonania pomiarĂłw nie naleÂży „naciÂągaĂŚ” rzeczywistoÂści przy opracowywaniu zgÂłoszenia instalacji do urzĂŞdu lub wniosku o wydanie pozwolenia. Musimy bowiem w nim wyliczyĂŚ maksymalnÂą emisjĂŞ godzinowÂą. TakÂże nic tu nie pomogÂą informacje, Âże lakierowane sÂą 2-3 samochody na dobĂŞ. WaÂżne jest Âże w ciÂągu godziny moÂżemy przeprowadziĂŚ taki proces lakierowania i musimy uwzglĂŞdniĂŚ skÂład mieszanki, ktĂłra nam posÂłuÂży do polakierowania 3 elementĂłw samochodu ³¹cznie z jego odtÂłuszczeniem, zmyciem, szpachlowaniem, malowaniem farbÂą podkÂładowÂą itd. UrzĂŞdnicy odpowiedzialni za sprawdzenie naszego wniosku o pozwolenie specjalizujÂą siĂŞ tylko i wy³¹cznie w obliczeniu emisji i doskonale znajÂą swojÂą branÂże. Nie przekonamy ich twierdzÂąc, Âże do przygotowania trzech elementĂłw samochodu zuÂżyliÂśmy 20 g kitu szpachlowego (ktĂłry zawiera styren – substancjĂŞ majÂącÂą doœÌ ostre normy dopuszczalnego poziomu substancji w powietrzu). Nie uwierzÂą, Âże do mycia pistoletĂłw i urzÂądzeĂą zuÂżywamy 2 l. na tydzieĂą rozpuszczalnika nitro, ktĂłry zawiera bardzo duÂże iloÂści acetonu, toluenu i octanu butylu. Trudno dotrzymaĂŚ norm dla tych substancji bez odpowiednio wysokich, najlepiej otwartych emitorĂłw lub bez zastosowanie bardzo kosztownych filtrĂłw z wĂŞglem aktywnym.

Z faktycznie maj¹cej miejsce emisji z instalacji musimy z³o¿yÌ raz na pó³ roku sprawozdanie do Urzêdu Marsza³kowskiego oraz do Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Œrodowiska za korzystanie ze œrodowiska, oraz naliczaÌ op³atê. Op³ata stanowi iloczyn masy wyemitowanych substancji i stawki za dany rodzaj substancji. Na bie¿¹cy rok 2009 stawki zosta³y opublikowane w Rozporz¹dzeniu Rady Ministrów z dnia 14 paŸdziernika 2008 r. (Dz. U. nr 196 poz. 1217). Op³ata ta nie musi byÌ wnoszona, gdy nie przekroczy 400 z³. Nie zwalnia to jednak z koniecznoœci z³o¿enie wspomnianego sprawozdania. Niestety w przypadku braku wymaganego pozwolenia na wprowadzanie do powietrza gazów lub py³ów podmiot korzystaj¹cy ze œrodowiska ponosi op³aty podwy¿szone, które wynosz¹:
· od 12 stycznia 2003 roku do 31 grudnia 2006 roku – opÂłata podwyÂższona o 100%,
· od 1 stycznia 2007 roku do 31 grudnia 2008 roku – opÂłata podwyÂższona o 200%,
· od 1 stycznia 2009 roku – opÂłata podwyÂższona o 500%.
O ile op³ata, któr¹ wnosimy za korzystanie ze œrodowiska (emisjê gazów) zgodnie z uzyskanym pozwoleniem, bêdzie kosztem uzyskania przychodu; o tyle op³ata podwy¿szona jako kara ju¿ nie bêdzie mog³a byÌ nawet uwzglêdniona w kosztach firmy, pomijaj¹c ju¿ konsekwencje dla zarz¹du spó³ki, która dopuœci do naliczenia takich kar.

Nie sÂą to jedyne wymogi dotyczÂące eksploatacji lakierni. Proces malowania zgodnie z za³¹cznikami 7 i 8 RozporzÂądzenie Ministra ÂŚrodowiska z dnia 20 grudnia 2005 r. w sprawie standardĂłw emisyjnych z instalacji /Dz. U. Nr 260, poz. 2181 z póŸn. zm./ jest kwalifikowany jako „inny rodzaj powlekania metali, tworzyw sztucznych, tkanin, w³ókien, folii lub papieru”. Standardy emisyjne wystĂŞpujÂą w instalacjach, w ktĂłrych zuÂżycie LZO przekracza 5 Mg/rok.

Zgodnie z Ustaw¹ z dnia 27 kwietnia 2001r. Prawo Ochrony Œrodowiska (tekst jednolity Dz.U. z 2008r. Nr 25, poz. 150 z póŸn. zm.) prowadz¹cy instalacjê oraz u¿ytkownik urz¹dzenia s¹ obowi¹zani do okresowych pomiarów wielkoœci emisji (art. 147 ust. 1).

Prowadz¹cy instalacjê nowobudowan¹ lub zmienion¹ w istotny sposób, z której emisja wymaga pozwolenia jest obowi¹zany do przeprowadzenia wstêpnych pomiarów wielkoœci emisji z tej instalacji (Art.. 147 ust. 4). Obowi¹zek ten nale¿y zrealizowaÌ najpóŸniej w ci¹gu 14 dni od zakoùczenia rozruchu instalacji lub uruchomienia urz¹dzenia (art. 147 ust. 5).

ProwadzÂący instalacjĂŞ oraz uÂżytkownik urzÂądzenia sÂą obowiÂązani zapewniĂŚ wykonanie pomiarĂłw emisji (…) przez laboratorium posiadajÂące certyfikat wdroÂżonego systemu jakoÂści lub certyfikat akredytacyjny w rozumieniu Ustawy o systemie oceny zgodnoÂści (Dz. U. z 2004r. nr 204, poz. 2087 ze zm.) w zakresie badaĂą, do ktĂłrych wykonania sÂą zobowiÂązani (art. 147a) – W przypadku lakierni bĂŞdÂą to lotne zwiÂązki organiczne (LZO).

Tyle mówi ustawa, natomiast kto i jakich terminach jest zobowi¹zany do wykonania pomiarów, jak i komu przesy³aÌ ich wyniki) mówi¹ ju¿ szczegó³owo rozporz¹dzania. Od nowego roku obowi¹zuj¹ w tej kwestii nowe rozporz¹dzenia:

ROZPORZÂĄDZENIE MINISTRA ÂŚRODOWISKA z dnia 4 listopada 2008 r. D. U. Nr 206 poz. 1291 w sprawie wymagaĂą w zakresie prowadzenia pomiarĂłw wielkoÂści emisji oraz pomiarĂłw iloÂści pobieranej wody

ROZPORZÂĄDZENIE MINISTRA ÂŚRODOWISKA (D. U. Nr 215 poz. 1366 z dnia 19 listopada 2008r.) w sprawie rodzajĂłw wynikĂłw pomiarĂłw prowadzonych w zwiÂązku z eksploatacjÂą instalacji lub urzÂądzenia i innych danych oraz terminĂłw i sposobĂłw ich prezentacji

1. Jakie sankcje prawne gro¿¹ lakierni która nie dokona³a zg³oszenia i nie dysponuje pozwoleniem na u¿ytkowanie instalacji :?:

Art. 342 ust. 1 Kto bĂŞdÂąc obowiÂązany do zgÂłoszenia informacji dotyczÂących eksploatacji instalacji, nie speÂłnia tych obowiÂązkĂłw lub eksploatuje instalacjĂŞ niezgodnie ze zÂłoÂżonÂą informacjÂą, podlega karze grzywny.

Art. 351 ust. 1 Kto eksploatuje instalacjĂŞ bez wymaganego pozwolenia lub z naruszeniem jego warunkĂłw, podlega karze aresztu albo ograniczenia wolnoÂści albo grzywny.

Art. 359 ust.1 Kto bêd¹c do tego zobowi¹zany nie prowadzi wymaganej ewidencji (art. 187), podlega karze grzywny. Art. 187 mówi o tym, ¿e nale¿y prowadziÌ ewidencjê m.in. o iloœci i rodzajach gazów i py³ów wprowadzonych do powietrza oraz dane na podstawie których okreœlono te iloœci.

OprĂłcz tego WIOÂŚ moÂże naÂłoÂżyĂŚ na podmiot ró¿ne kary (w tym biegnÂące, tzn. naliczane aÂż do usuniĂŞcia naruszenia przepisĂłw) – stawki kar sÂą w ustawie i rozporzÂądzeniach.

Ponadto zgodnie z art. 367. WIOÂŚ wstrzyma w drodze decyzji uÂżytkowanie instalacji eksploatowanej bez wymaganego pozwolenia (w decyzji ustala termin usuniĂŞcia naruszenia – ale sÂą to z reguÂły krĂłtkie terminy, np. 2 tygodnie, miesiÂąc) JeÂśli naruszenie nie zostanie usuniĂŞte wstrzymane jest uÂżytkowanie instalacji.

WIOÂŚ moÂże rĂłwnieÂż wstrzymaĂŚ uÂżytkowanie obiektu, jeÂżeli stwierdzi, Âże przy oddawaniu go do uÂżytkowania nie zostaÂły speÂłnione wymagania ochrony Âśrodowiska (tj. mi.n. uzyskanie stosownych decyzji, zgÂłoszeĂą, pozwoleĂą). Taka decyzja ma rygor natychmiastowej wykonalnoÂści (art. 366)

2. Czy w przypadku kontroli i stwierdzenia braku pozwolenia / zgÂłoszenia stosowany jest okres przejÂściowy :?:

Jak w pkt. powyÂżej. Grzywny zazwyczaj nakÂładane sÂą od razu.

3. Kto jest uprawniony ( jaka instytucja ) do kontroli lakierni w tym aspekcie ( pozwolenia / zgÂłoszenia ) :?:

Przede wszystkim Wojewódzki Inspektorat Ochrony Œrodowiska. Ponadto w zale¿noœci od po³o¿enia instalacji s¹ wydzia³y ochrony œrodowiska nastêpuj¹cych organów: marsza³ka województwa, starosty, wójta, burmistrza lub prezydenta miasta. Pod koniec ubieg³ego roku powsta³ nowy Urz¹d Regionalny Dyrektor Ochrony Œrodowiska, ale s¹ okresy przejœciowe przejmowania przez niego ró¿nych kompetencji.

Bardzo czĂŞsto przyczynÂą kontroli, jest donos Âżyczliwego sÂąsiada.

4. Czy pomiary emisji lotnych zwiÂązkĂłw prowadzone wewnÂątrz lakierni zlecane przez SANEPID majÂą cokolwiek wspĂłlnego z pomiarami emisji LZO do atmosfery ? ... i jak przeprowadza siĂŞ pomiary LZO w lakierni wynikajÂące z Prawa Ochrony ÂŚrodowiska :?:

Pomiary prowadzone przez Sanepid dotyczÂą BHP. W pomiarach dotyczÂących ochrony atmosfery chcemy zmierzyĂŚ LZO na zewnÂątrz obiektu. Pomiary dotyczÂące Âśrodowiska wykonywane sÂą w Âśrodku obiektu w przystosowanych do tego miejscach pomiarowych w kanale wylotowym lub na dachu budynku.

5. Czy zgÂłoszeniu / pozwoleniu podlegajÂą lakiernie istniejÂące i dziaÂłajÂące od wielu lat np. od 2000 roku :?:

Przepisy dotycz¹ce zg³oszeù/pozwoleù obowi¹zuj¹ (oczywiœcie w ró¿nym zakresie) od koùca 2001r. W momencie wejœcia w ¿ycie kolejnych rozporz¹dzeù okreœlaj¹cych jakie konkretnie instalacje podlegaj¹ zg³oszeniu a jakie pozwoleniu, podmiot mia³ 6 miesiêcy na jego uzyskanie, ostatnia zmiana tych rozporz¹dzeù mia³a miejsce w 01.01.2005r.

6. Czy istniaÂła kiedyÂś inna forma zgÂłoszenia lakierni ktĂłra jest automatycznie traktowana jako zgodna z obecnymi przepisami jeÂżeli uÂżytkownik wykonaÂł takÂą starÂą procedurĂŞ np. w 1995 roku ? ... i co to za procedura :?:

Po wejÂściu w Âżycie Prawa Ochrony ÂŚrodowiska w 2001r. byÂły pewne okresy przejÂściowe i dostosowawcze, ale z ca³¹ pewnoÂściÂą w efekcie naleÂżaÂło speÂłniĂŚ nowe przepisy (zgÂłosiĂŚ instalacjĂŞ lub uzyskaĂŚ pozwolenia). Co do szczegó³ów trzeba by byÂło siĂŞgn¹Ì do tych przepisĂłw w brzmieniu sprzed kilku lat. Kary i opÂłaty podwyÂższone teÂż rosÂły stopniowo – obecnie sÂą na najwyÂższym poziomie.

Dodatkowo pozwolenie jest waÂżne na okres jaki podmiot wskazaÂł we wniosku, ale nie dÂłuÂżej niÂż 10 lat choĂŚ od lutego 2010 prawdopodobnie okres ten zostanie skrĂłcony dla 5 lat.

Czy osoba fizyczna nie prowadzÂąca firmy musi zgÂłosiĂŚ instalacjĂŞ do uÂżytkowania jak np maluje ciÂągniki i maszyny rolnicze we wÂłasnej stodole.

W zasadzie je¿eli nie ma emitera i emisji zorganizowanej to trudno jest zg³osiÌ instalacjê. Zak³adam jednak ¿e pytanie dotyczy tzw. "nielegalnej lakierni us³ugowej" , bo przy jednorazowym malowaniu na w³asne potrzeby trudno jest komuœ dowieœÌ wykroczenie czy przestêpstwo. (znikoma szkodliwoœÌ czynu). Je¿eli jednak w takiej stodole jest zainstalowany jakiœ system wentylacyjny i s¹ œlady ci¹g³ego malowania to jest to wykroczenie i podlega opisanym powy¿ej sankcj¹.
Kary zwiÂązane z budynkiem i jego przeznaczeniem oraz z zagroÂżeniem poÂżarowym i wybuchowym to oczywiÂście juÂż inne przepisy i rozporzÂądzenia, oraz inne procedury karne.
Co do dzia³aù UM i baraku wpisu do ewidencji, oraz sankcji US i ZUS to trzeba by przeœledziÌ ju¿ konkretne przypadki bo samych kar i sankcji ustawowych jest tu mnóstwo. Nie wiem z jak¹ si³¹ i do jakiego stopnia te instytucje siê pastwi¹ na takim cz³owieku, ale z ca³¹ pewnoœci¹ to bardzo dotkliwe kare i ci¹gn¹ce siê latami sprawy karno-skarbowe.

A w sprawie ochrony Âśrodowiska .... jak to jest osoba prywatna :?:

To bez znaczenia ! Prawo Ochrony Œrodowiska nak³ada jednakowy obowi¹zek na ka¿dego obywatela RP i dzia³aj¹ca tu instytucjê ( prawo mówi o U¯YTKOWNIKU ). Oczywiœcie szczegó³owe Rozporz¹dzenia rozró¿niaj¹ ju¿ statut formalny i nak³adaj¹ ró¿ne obowi¹zki.
Prawdopodobnie po dokonaniu zg³oszenia takiej instalacji zak³adaj¹c ¿e to na w³asne potrzeby i iloœÌ materia³ów jest œladowa taki u¿ytkownik otrzyma zwolnienie z op³at œrodowiskowych, a samo zg³oszenie jest wa¿ne tylko 12-mc, a nawet 3-mc bo co kwarta³ trzeba sporz¹dziÌ raport o poziomie zu¿ycia., a po 6 -mc przes³aÌ go do WIOŒ lub Starostwa Powiatowego. Myœlê ¿e 3-mc to doœÌ czasu, ¿eby pomalowaÌ jeden ci¹gnik rolniczy !

POZDRAWIAM ( i gratulujĂŞ cierpliwoÂści !!! ) :D

front247
Wysłany: 2009-12-30, 15:55   
0
UP DOWN

PrzebrnoÂłem :cool: :spoko:

ZrozumiaÂłem,bo sÂą to tylko zapisy ustaw...nic wiĂŞcej.

WiĂŞc juz rozwiewam twe watpliwoÂści ;) ...to co napisaÂłes to jest to co ustawodawca wydaÂł i to co byÂśmy chcieli Âżeby byÂło...ale to teoria i w praktyce wÂłasciwie sie nie sprawdza.Tak wiĂŞc elaborat na nic bo...my znamy przepisy(my Polacy :> ),ale je omijamy to raz a egzekucja tych mijanek przez panstwo stoi na miernym poziomie.

Uczciwie zarabiac ...mozna w krajach cywilizowanych( np benelux)...gdzie prawo jest w miare mÂądre a ludzie majac wÂłasnie takie prawo i jego egzekucje,nie silÂą siĂŞ na cwaniactwo i kombinatorstwo.
Podejrzewam ze jakby przecietny szwajcar czy austriak przeczytaÂł tutaj lamenty lakiernikow w polsce ktorym ,garazowcy robiÂą nieuczciwa konkurencje to by nie uwierzyÂł jak to mozliwe...spytaÂł by zapewne- A dzie policja,skarbĂłwka,pih,sanepid...gdzie te sÂłuzby macie?
No wÂłasnie gdzie te sÂłuzby ktĂłrym sie pÂłaci z naszych podatkĂłw ,po to by pilnowaÂły naszych interesĂłw i zapobiegaÂły szarej strefie.? nie ma.....

Jak nie zmieni sie prawo i egzekwowanie przepisĂłw to nie bedzie lepiej tylko gorzej.

Moze nie powinienem mówic tego otwarcie ale przez prawie 3 lata prowadzenia przeze mnie dzia³alnosci gospodarczej tylko 2(DWÓCH!!!!) klientów chcia³o ode mnie rachunek za us³uge,reszta alebo nie chcia³a albo chcia³a taniej,,bez rachunku,, wiêc? jak ma byc w tym kraju dobrze i uczciwie skoro kombinuje prawie kazdy!!!!!

PROJEKTER
Wysłany: 2009-12-30, 19:47   
0
UP DOWN

front247 napisał/a:
PrzebrnoÂłem :cool: :spoko:

ZrozumiaÂłem,bo sÂą to tylko zapisy ustaw...nic wiĂŞcej.

WiĂŞc juz rozwiewam twe watpliwoÂści ;) ...to co napisaÂłes to jest to co ustawodawca wydaÂł i to co byÂśmy chcieli Âżeby byÂło...ale to teoria i w praktyce wÂłasciwie sie nie sprawdza.Tak wiĂŞc elaborat na nic bo...my znamy przepisy(my Polacy :> ),ale je omijamy to raz a egzekucja tych mijanek przez panstwo stoi na miernym poziomie.
..........................
Jak nie zmieni sie prawo i egzekwowanie przepisĂłw to nie bedzie lepiej tylko gorzej.

Moze nie powinienem mówic tego otwarcie ale przez prawie 3 lata prowadzenia przeze mnie dzia³alnosci gospodarczej tylko 2(DWÓCH!!!!) klientów chcia³o ode mnie rachunek za us³uge,reszta alebo nie chcia³a albo chcia³a taniej,,bez rachunku,, wiêc? jak ma byc w tym kraju dobrze i uczciwie skoro kombinuje prawie kazdy!!!!!

JEZU MIÂŁOSIERNY ! Nagle mnie olÂśniÂło !!! TY bronisz wÂłasnych zachowaĂą !
Dla mnie koniec tematu i dyskusji ( NIESTETY JAÂŁOWEJ ) Strony pozostaÂły przy swoich zdaniach ... a na to szkoda ostatniego roboczego wieczoru roku !

pozdrawiam :x:

przemo1972 
Wysłany: 2009-12-30, 19:53   
0
UP DOWN

front247 napisał/a:
Uczciwie zarabiac ...mozna w krajach cywilizowanych( np benelux)...

A co to jest Benelux? ;) :D ^^ O czym Ty piszesz chlopie,belgia holandia i luxemburg to tylko unia celna ktora przestala obowiazywac w 60 latach ubieglego wieku,to pramatka Unii Europejskiej... :/ Uwazasz ze Francja czy Austria to niecywilizowane kraje?Front- w jednym temacie bronisz szarej strefy, w innym na szara strefe narzekasz...Okresl sie w koncu, bo nie wiem co myslec-Rozdwojenie jazni? :?:

caci 
Wysłany: 2009-12-30, 21:58   
0
UP DOWN

PROJEKTER ile u ciebie kosztuje zrobienie powiedzmy 4 elementow auta w metaliku? Potem spojrz na cene rynkowÂą takiego auta ktore najczesniej potrzebuje naprawy blacharsko-lakierniczej tzn ponad dwunastoletniego. Jak juz sobie podzielisz jedno przez drugie to zrozumiesz dlaczego glowni twoi klienci to ci ktorzy naprawiÂą z OC albo AC.
Poza tym, prosze Cie, zejdz na ziemie. Rozumiem Âże chcesz mieĂŚ wiecej klientow ale nic tu nie pomoÂże antyreklama, 90% ludzi po prostu nie staĂŚ na takich lakiernikĂłw jakich sobie wymarzyleÂś i przez nastepne 20 lat w tym kraju nic sie w tym ukladzie nie zmieni.

front247
Wysłany: 2009-12-30, 22:20   
0
UP DOWN

Przemo ja cie prosze nie Âłap za sÂłowa...benelux uzyÂłem z przyzwyczajenia ,ja wiem co to byÂło itd chodzi mi o bogate kraje europy zachodniej gdzie poziom zycia i swiadomosci spolecznej jest wysoki i tyle....nie czepiaj siue bo wiemy obaj o co chodzi.

Natomiast prosze mi pokazac gdzie ja bronie szarej strefy...ludzie przeciez w mojej branzy tez robiÂą na czarno..co wy piszecie??????????? Ja tylko doczepilem sie do notorycznego nazywania zÂłodziejami ,przez Projektera,oraz nakazywania mi czy moge dorabiac w innych zawodach czy nie moge.....ludzie czytajcie te posty ze zrozumieniem,bo rĂŞce opadajÂą.
pozdrawiam

Benos77
Wysłany: 2009-12-30, 22:35   
0
UP DOWN

@front Szacunek :spoko:

jacenty 741
Wysłany: 2009-12-30, 22:36   
0
UP DOWN

Grzanie koz¹-front i projekter :boks: ,podk³ad ostatni¹ warstw¹-front i projekter :boks: ,otwieram lodówkê-front i projekter :boks: ,w puszce z podk³adem zreszt¹ te¿.Jeden broni szarej strefy,bo wszyscy naoko³o to robi¹,to czemu ja nie mogê,drugi ma ogieù w postach,zacina mu siê caps lock i przekonuje ogó³,¿e nie uszczkn¹³ ani centa fiskusowi(czyli de facto nam)prowadz¹c busines przez du¿e B i nigdy nic nie zakombinowa³,nie da³ kawy albo buzi,¿eby coœ za³atwiÌ.Ja nie wiem,chyba czas umieraÌ... :cry:

ZIEMBA
Wysłany: 2009-12-31, 18:05   
0
UP DOWN

caci napisał/a:
PROJEKTER ile u ciebie kosztuje zrobienie powiedzmy 4 elementow auta w metaliku? Potem spojrz na cene rynkowÂą takiego auta ktore najczesniej potrzebuje naprawy blacharsko-lakierniczej tzn ponad dwunastoletniego.

No wÂłaÂśnie to teÂż jest duÂży problem. Pare lat temu samochody byÂły w cenie i kupawaÂł je ten kogo byÂło na nie stac, a teraz samochody sÂą za bezcen i kupujÂą je wszyscy, nawet Ci, ktĂłrych nie stac na utzrymanie samochodu i to wÂłaÂśnie puzniej oni tak pÂłaczÂą, Âże za drogo i ich nie stac na takÂą naprawe. To wÂłaÂśnie Ci ludzie psujÂą rynek. Nie powiem, bo Ci co przyjeÂżdzajÂą lepszymi samochodami zawsze sie targujÂą, ale jak mĂłwisz im 400zÂł za element to nie pÂłaczÂą, troche siĂŞ potargujÂą na poczÂątku ale przy odbiorze kasa zawsze jest bez marudzenia. Ja jak kupiÂłem samochĂłd i zaprowadziÂłem go do mechanika to za robote powiedziaÂł 2tys. ZapÂłaciÂłem i jeszcze mu flaszke daÂłem bo na miescie nikt tego nie chciaÂł zrobic. Jak ktoÂś kupuje samochĂłd nawet za 3tys to niech nie myÂśli Âże robota bĂŞdzie tansza bo tanszy samochĂłd. A jak go nie stac dokÂładac do tego samochodu to niech chodzi na pieszo, takie jest moje zdanie :!:

front247
Wysłany: 2009-12-31, 20:06   
0
UP DOWN

Ja sie wÂłasnie do takich ludzi zaliczam ,i nie sadze ze psuje rynek,predzej psuje humor lakiernika ze nie dalem mu zarobic 5 stow w godzine.

ZIEMBA
Wysłany: 2009-12-31, 21:55   
0
UP DOWN

Front, nie obrazaj siĂŞ ale poprostu nie stac Cie na samochĂłd, jak poÂłowy posiadaczy samochodĂłw w polsce. Jak idziesz do sklepu to zapewne teÂż nie kupujesz tych najlepszych czesci do niego tylko te najtansze, ew. bardzo Âśrednie. I to wÂłasnie tacy ludzie puzniej najbardziej pÂłacza Âże drogo a juÂż najgorzej wkurza mnie to, Âże przy odbiorze taki chodzi godzine wkoÂło samochodu i patrzy do czego siĂŞ doczepic Âżeby troche jeszcze urwac. Nie 500zÂł tylko 400zÂł, z czego 80 idzie do pracownika plus materiaÂł do tego. Co niektĂłrzy tak bardzo siĂŞ czepiajÂą Âże lakiernicy zdzierajÂą. To niech pujdÂą do murarÂży i zapytajÂą siĂŞ ile kosztuje postawienie Âśredniego domu. 50 tys za samÂą robocizne, gdzie budowa trwa 2 tygodnie. Ile bierze hydraulik lub elektryk za punkt. Albo koleÂś za otwarcie samochodu w ktĂłrym zatrzasneÂły siĂŞ kluczyki, w niedziele zapÂłaciÂłem za to 500zÂł a otwarcie trwaÂło 5minut. Wtedy zobaczycie co to zdzieranie.

front247
Wysłany: 2009-12-31, 23:08   
0
UP DOWN

Ziemba nie obraz sie teraz ty ale....kiedy chcialem polakierowac bak od moto czyli jeden element to dostalem cene 500-600 zl....nie byÂło by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie fakt ze bak byÂł:
-od niewielkiego motocykla
-ani grama rdzy
-najmniejszej wgniotki
-kompletnie nic do szpachlowania
-stara powÂłoka usuniĂŞta przeze mnie chemicznie do goÂłego metalu.

Po tym co wyczytaÂłem na tym forum...ten mĂłj element wystarczyÂło
-zapodkladowaĂŚ
-poÂłozyc baze
-polozyĂŚ klar

Zgadnij ile mi to zajĂŞÂło?

ÂŁÂącznej pracy okoÂło 1 godzinki ,w garazu,wprawdzie powÂłoka byÂła robiona sprejem ,tzn nabili mi podklad ,baze i klar i po kolei.

WyszÂło pieknie gdyby nie to ze klar jest bez utwardzacza i powÂłoka jest nietrwaÂła.

Dlatego napiszĂŞ to jeszc ze raz uwazam ze zarobek lakiernika w godzinĂŞ 500 zÂł ,bez meki to jest za duÂżo jak na to konkretne zlecenie.

ostatnio by³em u chirurga stomatologa,mia³em rwany zab,ze wzgledu na skomlikowany zabieg który ³¹cznie trwa³ oko³o 45-60 minut zap³aci³em ....130 z³..lekarzowi który fachowo wykona³ robotê i bierze odpowiedzialnoœc za to co robi.
Wybacz ale jednak wiekszosc lakiernikĂłw u ktĂłrych byÂłem to mega naciÂągacze i tyle.
pozdrawiam
Ziemba totalniue sie mylisz...ja robie w branzy hydraulicznej...zarabiam jakies 700-900 zl tygodniowo ,6 dni na kolanach w rurach po 8-10 godzin ,i to zarabiam tyle majac dzialalnosc.....ja bym chcial w godzine zarobic chociaz 50 zl...a 500 to ..ahahah rozbawiles mnie naprawde nie ma co porĂłwnywac.
Budowa..znam temat od podszewki 50 tys teraz kosztuje zrobienie stanu surowego z dachem nawet ok 100m.kw...robota trwa nie 2 tygodnie ale 3 miechy i robi to 3-5 ludzi.
Oczywiscie sÂą zawody i usÂługi niewymierne finansowo ale lakiernik ani dentysta ani hydraulik ani piekarz sie do nich nie zaliczajÂą niestety:)
I jesli takie sa ceny uslug lakierniczych to rzeczywiscie nie stac mnie.

b-rad
Wysłany: 2010-01-01, 02:02   
0
UP DOWN

Moim zdaniem normalna cena za element dla klenta jak i lakiernika to 350z³.... U mnie w mieœcie (znowu...) lakieruj¹ po 200-220zl za element, jakoœÌ jest œrednia, ale za t¹ kase wielkiej lipy nie ma. Powiem szczerze ¿e nawet w tym momencie wole oddaÌ im coœ do lakierowania ni¿ samemu siê w to babraÌ i wyjdzie mi 30z³ taniej na elemencie, a uwalony jestem po pachy.

Wiadomo Âże kaÂżdy chciaÂłby jak najwiĂŞcej za element i tutaj nie ma siĂŞ co dziwiĂŚ bo ta praca do miÂłych nie naleÂży... a i nieraz trzeba doÂłoÂżyĂŚ do interesu.

Nie ma co porównywaÌ innych zawodów, Ty liczysz 500 za godzinê...... je¿eli w godzinê zdejmiesz b³otnik, zmatujesz zapodkladujesz, baza lakier schniêcie i polerka..... to niez³y jesteœ. Element elementowi nie równy, dach na którym ³uszczy siê lakier a przerysowany b³otnik to dwie inne rzeczy i zawsze podchodzi siê do tego indywidualnie. Wiadomo ¿e jak ktoœ robi to na codzieù, to wiêkszoœÌ materia³ów bierze z hurtowni. Mo¿na na tym zaoszczêdzic, ale i tak materia³ na jeden b³otnik oscyluje w granicach 120z³ (metalik) a 380z³ za robocizne (licz¹c element po 500z³) to tez w cale nie jest tak du¿o. W wiêkszoœci samochodów ¿eby zdj¹Ì b³otnik to trzeba 3/4 przodu rozebraÌ i naprawdê nie jest to robota na 5 minut. Do tego zus, pr¹d woda..... i zostaje za 2 dni roboty ok 200z³. pracuj¹c 5 dni w tygodniu masz 2tyœ/mies.... Nadal wydaje siê du¿o ??

PrzykÂładowo serwis ogumienia, dziennie myÂślĂŞ Âże jest w stanie przewaliĂŚ ok 10 - 15 samochodĂłw z przekÂładaniem opon (+ sprzedaÂż ktĂłrej nie biorĂŞ teraz pod uwagĂŞ) 15 aut * 4 koÂła* 15zÂł/szt. Wychodzi 900zÂł... do tego dolicz sprzedaÂż opon, felg, Âłatanie..... A co moÂżna przy tym zuÂżyĂŚ materiaÂłu?? parĂŞ odwaÂżnikĂłw i to wszystko. PrÂąd i wodÂą idzie jak wszĂŞdzie....

Co do serwisowania samochodu to trochĂŞ gÂłupoty piszecie... majÂąc 10 letniego sztrucla lepiej jak ktoÂś inwestuje w zawieszenie i hamulce niÂż idzie do lakiernika i pÂłaci grube stĂłwy za wyglÂąd.... Zobaczcie wÂłaÂśnie jak jest w niemcowni, duÂżo samochodĂłw w ogĂłle juÂż nie wyglÂąda a stan jest taki Âże niejednego by zaskoczyÂł.

front247
Wysłany: 2010-01-01, 10:49   
0
UP DOWN

Dlatego wÂłasnie napisaÂłem wyraznie ze w tym konkretnym ,moim przypadku tyle byÂło roboty...wÂłasciwie to chodziÂło o naÂłozenie powÂłok lakierniczych bez zadnych prac blacharskich.

Oczywiscie ze element elementowi nierĂłwny...ale widac sa jeszcze miejsca (zazdroszcze ) gdzie za element jest tak jak napisaÂłeÂś- 200-300 zÂł to moim zdaniem caÂłkowicie akceptowalna cena,do ewentualnej korekty,w przypadku wiekszych prac blacharskich...przeciez sama zmiana koloru nie musi od razu kosztowac 5 stĂłw.Jesliby wiekszosc blach-lakiernikow podchodziÂła do wyceny indywidualnie to ok,po prostu aby brac pod uwage rzeczywisty naklad pracy...nie mozna liczyc tyle samo za zmiane kolory zdrowego auta ,a zrobienie pogietego szrota ...a ja jezdzÂąc po lakierniach odniosÂłem wrazenie Âże chÂłopaki szukaja Âłatwego zarobku z jednej strony a z drugiej ...kompletnie im nie zalezy na robocie...bo pewnie maja handlarza na kontrakcie i klepiÂą masowke na sprzedaz..i ok ja to rozumiem....ale w takim razie zacytuje; Nie ma u nas blacharzy-lakiernikow tylko kowalo-malarze.Oczywiscie nie generalizuje.

Co ciekaweja rozmawiaÂłem z 2 lakiernikami u mnie dlaczego u nich cena za element samochodu jest od 350 zÂł,element od moto 550 zÂł a caÂłosciĂłwka zÂłozona z 10 elementĂłw(zmiana koloru)-6000zl to gadali ze moto zawsze drozsze,caÂłosciowka musi tak kosztowac a element to najtaniej ^^ ...czyli wszystko ewidentnie nieproporcjonalnie do nakladĂłw pracy..kompletnie tego nie rozumiem..widocznie sie nie znam. Juz sie zastanawiaÂłem czy nie zlecicx im malowania mojego auta po ...elementach wtedy zaplacil bym 3500-4000 za 10 elementow a nie 6 tysi...chore to jest.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :spoko:

ZIEMBA
Wysłany: 2010-01-01, 12:06   
0
UP DOWN

Z jednym siê zgodze front, nie mo¿na brac wszystkich do jednego worka. 600z³ za samo pomalowanie baku motocyklowego, hmm. Patrz¹c na to z mojej strony to rzeczywiœcie du¿o za du¿o, ale patrz¹c na to od strony motocyklisty to z tego co mówi¹ mi koledzy co jezdz¹ na przecinakach, do motoru wszystko jest dwa razy dro¿sze ni¿ do samochodu bo motor to niestety ich zdaniem chobby które kosztuje. Nie mo¿na te¿ patrzec na to, ¿e za element lakiernicy bior¹ 350z³ a za ca³oœciowke ze zmian¹ koloru 6tyœ a powinno byc 4tys licz¹c 11 albo 13 elementów. Tylko, ¿e przy zmianie koloru trzeba wszystko rozebrac, drzwi, klape, maske, wszystkie uszczelki, s³upki. A zeby by³o naprawde dobrze to nale¿a³o by pozdejmowac wszystkie drzwi, maske, klape i zderzaki, pomalowac od œrodka, pozak³adac i dopiero pomalowac z zewn¹trz, a wiesz ile z tym wsztstkim jest roboty? Pomaluj ka¿d¹ dziurke w masce albo klapie która by³a czerwona a ma byc zielona. Prusniesz grubiej to pocieknie, mniej to nie dopylisz. A klient pu¿niej wszêdzie zagl¹da i szuka tylko pretekstu ¿eby urwac pare stówek. Ale nie ma co pisac bo jak ktoœ tego nie robi to nie pojmie tego. To tak jak Ty biœ mi t³umaczy³ dlaczego to ropisz z pexu a to z dwa razy dro¿szej miedzi, nie znam sie i tyle. A co do budowlanki, nie wiem gdzie miszkasz front ale u mnie w centrum jak siê dowiadywa³êm na wiosne to za postawienie stanu surowego, od fundamentów po strop, bez dachu, fachowcy krzyczeli mi z umow¹ na trzy tygodnie 50tys. Jakby mieli budowac 3 miesi¹ce to ile by to wszystko trwa³o.S¹siad rozpocza³ budowe na jesieni a w wakacje ju¿ mieszka³. Dom 200m2 z powyginanym dachem. I po drodze by³a kupa problemów z odwodnieniem terenu. Ale jak jest kasa to wszystko siê da zrobic :tak: Elektryk i hydrauli te¿ mieli takie ceny ¿e da³em sobie spokuj z tym wszystkim. Ale nie ma co porównywac, bo te¿ mo¿na powiedziec, ¿e nie stac mnie na dom to nie buduj, proste.

Pozdrowionka dla Ciebie i innych na foru w nowym roku ;)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi