Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
inter
Wysłany: 2010-01-24, 20:52   
0
UP DOWN
inter

POPIERAM FORUM MIA£O BYC O LEGALIZACJACH WARSZTATÓW A NIE O ELEMENTACH ZA PÓ£TOREJ STÓWY :D

front247
Wysłany: 2010-01-24, 20:53   
0
UP DOWN

Lackdoctor...jestes wredny :D :D :D
Nie bêde juz kopa³ le¿¹cego.....ale z tym ciœnieniem w rurach to hit ^^ ^^ ^^
pozdrawiam

Co do reszty moje zdanie jest niezmienne-telefon,internet..myœlenie,o³ówek ,kalkulator ..to wystarczaj¹ce narzêdzia by siê zorientowac w realnych kosztach takich projektów-polecam ka¿demu ten jak¿e prosty,darmowy i ogólnodostêpny sposób :spoko:

PROJEKTER
Wysłany: 2010-01-24, 21:21   
0
UP DOWN

Dobra ! to jak oszo³omów mamy ju¿ z bani to dalej rzeczowa dyskusja w temacie - ile co kosztuje, i co potrzeba ¿eby by³o dobrze, legalnie i rozs¹dnie cenowo. O³ówek i kalkulator nie bêdzie potrzebny bo mamy bardziej profesjonalne narzêdzia, a t¹ "ogólnodostêpn¹" metodê kalkulacji iloœci rurek do ogrzewania gara¿u pozostawimy ju¿ fantast¹ ! ^^

front247
Wysłany: 2010-01-24, 22:20   
0
UP DOWN

PÂłyta siĂŞ komus zacieÂła :D

Projekter juz tak nie gadaj bo parenascie postĂłw wyzej,albo nawet w sasiednim temacie prosiÂłem cie o ogĂłlnÂą wycene ,co proponujesz za danÂą kwotĂŞ..to nabraÂłeÂś wody w usta...a teraz chcesz gadac? :>
A jak tak czy siak w wolnej chwili zrobie dokÂładniejszy kosztorys takiej maÂłej powiedzmy dwustanowiskowej ,legalnej lakierni+ niezbedny sprzet i udowodnie Tobie Âże da siĂŞ tanio..oczywiscie tanio poruwnujÂąc do twoich propozycji.
Zrobie to tylko po to ,by do koĂąca wyrwac tobie ostatnie argumenty czyli wyzywanie od kÂłamcĂłw i zÂłodzieji.

gdulus
Wysłany: 2010-01-25, 02:11   
0
UP DOWN

przemo1972 napisał/a:
front247 napisaÂł/a:
SztukÂą jest zrobiĂŚ takie coÂś jak gduluÂś zrobiÂł,7 tysii ,peÂłny nielegal,zaraz pod oknami anglikĂłw-nie oceniam czy top dobrze czy zle ale to jest sztuka i jeszcze miec klientĂłw.

A coz to za sztuka :D :?: Front- nie zasmiecaj tego tematu takimi idiotycznymi komentarzami :D

no a to ze w ciagu dwuch miesiecy praktycznie od niemowlaka ogarnolm podstawy lakierwanie na tyle zeby juz miec klijentow ktrozy wracaja, a projector wrozyl mi ze umre z nosem w szpachli
a ja dalej przerabiam forum i sobie maluje i coraz lepiej idzie
i moze by ktos jakas ksiaze polecil o lakiernictwie , i napisal co trzeba zeby zalegalizowac przemalowywani elementow w uk
mam garaz 11X4X3.5 m
sciek na srodku garazu brame automatyczna szerokosc 3.5metra toalete , kuchnie, garaz jest ogordzony plotem betonowym i ma wokol garazu miejsca na 6 samochod dla klijentow , najblizszy blok jest w odleglosci 10 metrow od garazu.. chcial bym sie tylko zajac lakierowaniem. bez blacharki, jak cos to mam znajomych ktorzy maja swoj warsztat mechaniczy i moga mi rowniez robic blacharke i przygotwanie
jak jest z tym w uk co trzeba spelnic by to zalegalizowac - mysle juz o przyszlosci
napewno bedzie wiedzial cos PRZEMO1792

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-01-25, 09:43   
0
UP DOWN

BO JA kolego drogi nic nie pisaÂłem o Âżadnym piecu na paliwo, stale, ciekÂłe, lub gazowe, kotÂłach i instalacji wysokociÂśnieniowej ...
To tak jakbys nie pytaÂł jaki silnik w aucie tylko wszystkim doradzaÂł olej napedowy bo dobry.
Zapytaj fachowca, front pomoze, :rotfl: moÂże :rotfl:

baqo 
Wysłany: 2010-01-25, 10:40   
0
UP DOWN

gdulus napisał/a:
moze by ktos jakas ksiaze polecil o lakiernictwie , i napisal co trzeba zeby zalegalizowac przemalowywani elementow w uk
mam garaz 11X4X3.5 m
pewnie to samo co w PL :D :D . spieracie siĂŞ z PROJEKTER, o cenzuraÂły(ciÂśnienie w CO :D ) ,a to o czym pisaÂł sto razy jakoÂś do gÂłowy nie dociera . :sciana:

:arrow: jakiÂś wyÂścig tu siĂŞ dzieje pomiĂŞdzy garaÂżowÂą prowizorkÂą a legalnym profesjonalizmem .
szkoda gadaĂŚ!!! :nie: dom postawiĂŚ komuÂś siĂŞ wydaje Âże za sto tysiĂŞcy zrobi,owszem ale stan surowy . co dopiero mĂłwiĂŚ o warsztacie i jego wyposaÂżeniu .
front247, !!! projekter pisze o tym jak powinno byĂŚ ,a ty upierasz siĂŞ przy swoim garaÂżyku. 60m2 budynek :D :D przecieÂż to dopiero starcza na pomieszczenia socjalne :rotfl: :rotfl: a gdzie wstawiĂŚ ze cztery auta ,komorĂŞ ,przed kabinÂą trochĂŞ wolnego placu aby z dworu nie wjeÂżdÂżaĂŚ ???????
PROJEKTER, koùcz dyskusjê ,bo co niektórzy nie potrafi¹ dalej siêgn¹Ì ni¿ warsztat 60m2 jako lakiernia :D :D mo¿e niech pomyœl¹ o budowaniu z klocków :?: bêdzie jeszcze taniej :D :D

DrCruel
Wysłany: 2010-01-25, 12:25   
0
UP DOWN

Panowie!
KaÂżdy z was ma swoje zdanie i kaÂżdy ma bardzo duÂżo racji.
Prawda o polskim lakiernictwie jest smutna ale Wy tego nie zmienicie. Takie sÂą uroki wolnej gospodarki.
S¹ warsztaty nazywane serwisami lub bardziej presti¿owo ASO i one celuj¹ w naprawy gwarancyjne, flotowe a najbardziej w szkody likwidowane za du¿¹ kasê czyli nie na kosztorys.

Te warsztaty nie maj¹ wyjœcia, musz¹ iœÌ w kierunku który przedstawia Projekter. Dlaczego?
- bo wymaga producent obsÂługiwanej marki samochodĂłw
- Âżeby mieĂŚ prestiÂż czyli budowaĂŚ wizerunek
- Âżeby mieĂŚ czym pÂłaciĂŚ wszystkim po drodze (np. dobra likwidacja szkody)

Jak ju¿ ktoœ wejdzie na tê œcie¿kê to nie ma odwrotu. Tylko do przodu. Inwestycja za inwestycj¹, szkolenia kadr, aktywny marketing, kreatywna ksiêgowoœÌ itp.
W ASO sÂą jeszcze audyty, autoryzacje, jak zwaÂł tak zwaÂł, ktĂłre majÂą podnosiĂŚ standard obsÂługi a tak naprawdĂŞ producentom samochodĂłw nabijajÂą kasĂŞ i na to tez trzeba zarobiĂŚ.

W tym wariancie, bycie wÂłaÂścicielem sprowadza siĂŞ do zarzÂądzania lakierniÂą (serwisem) a nie lakierowaniem, o czym mĂłwiÂł Projekter.

Namiastk¹ tego sposobu prowadzenia firmy s¹ niezale¿ne warsztaty bez autoryzacji, czasami z jak¹œ specjalizacj¹ ale ogólnie bior¹ce to co wpadnie oczywiœcie w ramach kalkulacji kosztów. Tutaj te¿ najbardziej po¿¹danym jest sta³y klient, ma³a flota, klient "niekosztorysowy".

Te warsztaty s¹ w najgorszej sytuacji. Najczêœciej za póŸno ju¿ ¿eby za³apaÌ siê na jak¹œ autoryzacjê. Trzeba biÌ siê o "dobre szkody" a to s¹ koszty. Wieczny dylemat czy robiÌ na markowych materia³ach czy skusiÌ siê na taùsze a do tego jeszcze notoryczne problemy z pracownikami. G³ówny powód: koszty, koszty, koszty. Ka¿de rozwa¿anie o inwestycji w warsztat, nawet poparte biznes planem to wró¿enie z fusów. Powód: bardzo zmienne prawo, przepisy podatkowe, bhp, ochrony œrodowiska, przeciwpo¿arowe, prawa pracy itp.

Dla tych warsztatów us³ugi Projektera powinny byÌ zbawieniem... ale strach przed wpadk¹ finansow¹ parali¿uje myœlenie. W³aœciciele dochodz¹ do wniosku ¿e lepiej "ma³¹ ³y¿eczk¹ a d³u¿ej. Ka¿dy ma rodzinê a to najczêœciej interesy rodzinne. Wiêc... stagnacja, czekanie na lepsze czasy.
Ja nie potrafiĂŞ powiedzieĂŚ czy to Âźle czy dobrze, bo jak patrzĂŞ na to co siĂŞ dzieje w europie ze sÂłynnÂą w branÂży "dyrektywÂą" to wydaje mi siĂŞ Âże dobrze Âże nie inwestujÂą. PrzecieÂż wielkie koncerny popÂłynĂŞÂły na dyrektywie w grube miliony, gdzie siedzÂą caÂłe sztaby analitykĂłw. Tylko Âże oni majÂą kasĂŞ, wybroniÂą siĂŞ z tego, przerzucÂą koszty na lakiernikĂłw w materiale itp.
Patrz¹c na nasze podwórko to zapytajcie ile mieszalni wtopi³o na mieszalnikach wodnych. Nikt o tym nie mówi bo ka¿dy siê boi ewentualnej kontroli i trzyma te przeterminowane lakiery które w najlepszym razie je¿eli nie spleœniej¹ to bêd¹ póŸniej kolorystyczn¹ masakr¹ (sedymentacja, zmiana ciê¿arów w³aœciwych).
WiĂŞc z tego punktu widzenia inwestycja to utopia. Z drugiej strony brak tejÂże inwestycji w prostej drodze prowadzi do walki o klienta z "garaÂżem" (szarÂą strefÂą) a tu te warsztaty nie majÂą szans bez obniÂżenia kosztĂłw. KtĂłrych? Ludzie nie dadzÂą sobie zabraĂŚ z pensji, elektrownia teÂż nie jest dobrym wujkiem a US i ZUS patrzÂą kiedy siĂŞ tylko potkniesz. Za rogiem czekajÂą jeszcze PIH, PIP, OÂŚ itp.

Zapada decyzja. Tniemy koszty materia³ów. Wizja inwestycji.... oddala siê. Ka¿dy goœÌ pod krawatem z ofert¹ to wróg (Projekter nie obraŸ siê ;) )

Klienci zaczynaj¹ krêciÌ nosem. Przychodzi któregoœ dnia @front247 i te¿ nie podoba mu siê obs³uga. ¯ali siê na forum ale inni mówi¹ mu ¿e... dziwak. Pytanie dlaczego? Malkontent czy mo¿e inni nie mog¹ siê znaleŸÌ w nowych realiach?

Przepraszam za te przyd³ugie wywody ale uwa¿am ¿e nie dojdziecie do zgody. Nie stoicie po tej samej stronie. Dalsze dyskusje potêguj¹ tylko z³oœÌ ka¿dej ze stron i przenosicie rozmowê na inne tematy ale zawsze jako kontra.

Po drodze ktoÂś sie wtrÂąci i rzeÂźnia od poczÂątku ;P

PS. PamiĂŞtajmy Âże wÂśrĂłd tzw. "garaÂży" jest sporo zarejestrowanych dziaÂłalnoÂści czyli pracujÂą legalnie tyle Âże w sprtaĂąskich warunkach kosztem wÂłasnego zdrowia i tez naleÂży im siĂŞ szacunek. Tutaj jeÂżeli mĂłwimy o inwestycjach to na poziomie... zakupu wĂŞgla w zimie do ogrzania warsztatu a szczytem jest kompresor za 2 kpln. To teÂż realia ale to nie znaczy Âże w takich warunkach nie moÂżna dopieÂściĂŚ autka. PrzykÂłady znam ale nie podam na forum.

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-01-25, 12:45   
0
UP DOWN

DrCruel, Bardzo dobrze ujĂŞte sedno sprawy.
WÂątek powinien byc zakonczony lub projekter powinien dostac ze dwa ostrzezenia za obrazanie ludzi i wyzywanie od zÂłodziei itd.
Front tez musi odpuscic, ja juz to dawno zrobiÂłem.
Projektera nie przeskoczysz a jak wyzej Dr Cruel napisaÂł on robi pod duze aso i serwisy.
Projekter , przestan wciskac jak akwizytor bo przeciez tu nie znajdziesz TAKICH klientow.
Przestan obrazac.!!!!!
Przeciez Ty jedyny nie jestes tu tylko nickim lecz z racji prowadzonej dziaÂłalnosci jestes realnÂą osobÂą.

Przeczyta³em post Cruela i w 100% zie zgadzam, uwazam ze dalsza k³ótnia tu jest zbedna.

ZIEMBA
Wysłany: 2010-01-25, 13:24   
0
UP DOWN

front247 napisał/a:
A jak tak czy siak w wolnej chwili zrobie dokÂładniejszy kosztorys takiej maÂłej powiedzmy dwustanowiskowej ,legalnej lakierni+ niezbedny sprzet i udowodnie Tobie Âże da siĂŞ tanio.

I tak bedzie najlepiej. Blacharnia dwustanowiskowa, lakiernia i socjalka, razem powiedzmy 150m2. Mniejszego nie ma sensu stawiac. Policz to sobie front, wypisz wszystko dok³adnie, z czego i jak robi³eœ i wtedy wszyscy siê przekonamy. A co do inwestycji, dzisiaj rozmawia³em z kolega, chc¹ otworzyc tartak we dwoch, podobna kase z tego du¿a i wogóle, ale potrzebuj¹ 100tyœ z³. No i maj¹ problem bo skad wzi¹c takie ogromne pieni¹dze. Mówie im, ¿e to œmieszna kwota i ka¿dy bank da taki kredyt, no i siê zaczê³o. Oszala³em i wogóle, bo kiedy oni to sp³ac¹, a co jak to nie wypali itp. Skoro ktoœ uwa¿a, ¿e mo¿e siê nie udac, to po co wogóle zaczynac? Albo robisz coœ dobrze i wk³adasz w to troche ciêzkiej kasy, w 95% przypadków przy du¿ym udziale kredytów, albo lepiej dac sobie spokuj i nie zaczynac bo takie pó³ œrodki nie s¹ dobre. Front, naprawde uwa¿am, ¿e te dwa stanowiska bêd¹ du¿o za ma³e. Lepiej sko³owac troche wiecej kasy, chcby z tego kredytu i zrobic coœ konkretniejszego. A je¿eli Ty, czy ktos inny boi siê, ¿e mo¿e sie nie udac bo du¿a konkurencja i wogóle to lepiej niech da sobie z tym spokuj i pójdzie gdzieœ do pracy.

front247
Wysłany: 2010-01-25, 20:27   
0
UP DOWN

Administartor piĂŞknie rozÂładowaÂł te niepotrzebne emocje :spoko:
Szanujmy siĂŞ nawzajem i niech kazdy jeÂśli chce to zostanie przy swojej racji :) ,ale jesli mamy rozmawiac to bez zÂłodzieji i kÂłamcĂłw itd.

PROJEKTER
Wysłany: 2010-01-25, 21:28   
0
UP DOWN

Powa¿nie @fornt ? ^^ ... a nie ³atwiej jest nie k³amaÌ i nie kraœÌ ... ni¿ przestaÌ rozmawiaÌ nazywaj¹c rzeczy po imieniu ??? ... Myœlisz, ¿e teraz siê wybielisz ? :nie: Bêdziesz prostowaÌ te swoje wyliczanki dopóki bêd¹ wisieÌ w aktywnych tematach na tym forum ... S³owo harcerza ! Trzeba ponosiÌ odpowiedzialnoœÌ za to co siê pisze nawet jak jesteœ anonimem :x:

front247
Wysłany: 2010-01-25, 21:50   
0
UP DOWN

chcesz mĂłj adres ,regon ,nip i dane? powiedz tylko sÂłowo a je dostaniesz..KÂŁAMCO !!!
JesteÂś taki kozak zeby zarzucac kÂłamstwo i wyzywac? To dam ci dane przyjedz i mi to powiedz prosto w oczy...twoje zachowania jest poniÂżej krytyki...kompromitujesz sie z kazdym sÂłowem.

[ Dodano: 2010-01-25, 22:29 ]
A ja na twojej witrynie nie znalazÂłem ani adresu,ani siedziby,ani regonu...email i telefon to se kazdy moze kupic za 3 zlote.nawet nie wiem z kim mam do czynienia,jaki status prawny? Pokaz kompetencje do jakiejkolwiek polemiki najpierw.Pokaz Âże masz wiedze chocby na poziomie...hydraulika z toytoya..

[ Dodano: 2010-01-25, 22:37 ]
DrCruel napisał/a:

.

W³aœciciele dochodz¹ do wniosku ¿e lepiej "ma³¹ ³y¿eczk¹ a d³u¿ej. Ka¿dy ma rodzinê a to najczêœciej interesy rodzinne. Wiêc... stagnacja, czekanie na lepsze czasy.
Ja nie potrafiĂŞ powiedzieĂŚ czy to Âźle czy dobrze, bo jak patrzĂŞ na to co siĂŞ dzieje w europie ze sÂłynnÂą w branÂży "dyrektywÂą" to wydaje mi siĂŞ Âże dobrze Âże nie inwestujÂą. PrzecieÂż wielkie koncerny popÂłynĂŞÂły na dyrektywie w grube miliony, gdzie siedzÂą caÂłe sztaby analitykĂłw. Tylko Âże oni majÂą kasĂŞ, wybroniÂą siĂŞ z tego, przerzucÂą koszty na lakiernikĂłw w materiale itp.
Patrz¹c na nasze podwórko to zapytajcie ile mieszalni wtopi³o na mieszalnikach wodnych. Nikt o tym nie mówi bo ka¿dy siê boi ewentualnej kontroli i trzyma te przeterminowane lakiery które w najlepszym razie je¿eli nie spleœniej¹ to bêd¹ póŸniej kolorystyczn¹ masakr¹ (sedymentacja, zmiana ciê¿arów w³aœciwych).
WiĂŞc z tego punktu widzenia inwestycja to utopia. Z drugiej strony brak tejÂże inwestycji w prostej drodze prowadzi do walki o klienta z "garaÂżem" (szarÂą strefÂą) a tu te warsztaty nie majÂą szans bez obniÂżenia kosztĂłw. KtĂłrych? Ludzie nie dadzÂą sobie zabraĂŚ z pensji, elektrownia teÂż nie jest dobrym wujkiem a US i ZUS patrzÂą kiedy siĂŞ tylko potkniesz. Za rogiem czekajÂą jeszcze PIH, PIP, OÂŚ itp.

To co powyzej admin napisaÂł to jest caÂła kwintesencja prawdy...ktĂłrej projekter nie jest w stanie ani zrozumiec ani nawet dopuscic do mysli.
Cz³owieku...wydrukuj to sobie i powies nad ³ózkiem i pomysl zanim kogos znów bedziesz chcia³ namówiÌ na ,,inwestycyjne harakiri,, :roll:

PROJEKTER
Wysłany: 2010-01-26, 09:30   
0
UP DOWN

No dawaj te dane K£AMCO i anonimie .... mo¿e wreszcie bêdê móg³ siê do ciebie zwróciÌ imiennie ? Ró¿nica miêdzy nami polega na tym cwaniaku ¿e JA jestem osob¹ publiczn¹ i reprezentuje legalnie dzia³aj¹c¹ firmê PROJEKTER ponosz¹c odpowiedzialnoœÌ za to co piszê ... wszêdzie TU te¿ ! .... a ty Nr247 jesteœ anonimem który notorycznie k³amie przytaczaj¹c niby dowody z netu. ¯adnych dowodów - niczego co tu napisa³eœ merytorycznie nie mo¿na ani sprawdziÌ ani potwierdziÌ niezbitymi faktami ! Co najwy¿ej mo¿na sprawdziÌ w s³owniku pisowniê epitetów którymi ciskasz.

... i tak jak nie potrafisz sprawdziÌ niczego na temat budowy, niczego na temat inwestycji i niczego na temat lakierni ... tak te¿ nie potrafisz namierzyÌ strony internetowej mojej firmy z jej adresem ! ¯enada Front, ¯enada absolutna :sciana: - w ka¿dej twojej wypowiedzi ! Nie wychodz¹c z tego Forum znajdziesz moje imiê i nazwisko ... a jeszcze ciut wysi³ku wiêcej i masz nr, telefonu ... ale to trzeba w³¹czyÌ ... myœlenie Front .... czy jak ty siê tam nazywasz !

front247 napisał/a:
chcesz mĂłj adres ,regon ,nip i dane? powiedz tylko sÂłowo a je dostaniesz..KÂŁAMCO !!!

No tak zapomniaÂłem o haseÂłku wywoÂławczym ... no to mĂłwiĂŞ S ÂŁ O W O ! Teraz dawaj te dane anonimie.

front247
Wysłany: 2010-01-26, 10:15   
0
UP DOWN

NamierzyĂŚ dane? ^^
CzÂłowieku ,proponujesz usÂługi a na stronie ktĂłra tu ciÂągle podsyÂłasz nie ma Âżadnych wiarygodnych danych z kim mamy do czynienia.
Dlatego jeszcze raz proszĂŞ mi pokazaĂŚ swĂłj nip,regon,itd....bo na stronie tego nie ma.

Zreszt± na marginesie ,nie ma to nic do rzeczy ty proponujesz ludziom banialuki i mine w postaci utopijnych inwestycji,a ja tylko RADZÊ(jak to zwykle ma miejsce na forach),jak w prosty i darmowy sposób unikn±æ marketingowego naciagactwa.

Nawet nie muszĂŞ siĂŞ tobie tÂłumaczyĂŚ skÂąd wiem i dlaczego twoja oferta jest tylko dla rockefelerĂłw nie majacych co z kasa zrobiĂŚ,a nie ma nic wspĂłlnego z sensownym inwestowaniem,,na poziomie przĂŞciĂŞtnegp polaka ktĂłry ma rodzinĂŞ.
:tak:

Ja piszĂŞ niemerytorycznie..? ok jeszcze raz ^^
RadzĂŞ kaÂżdemu kto chocby pomysli o zakÂładaniu lakierni czy warsztatu,by poÂświeciÂł chwile ,przejrzaÂł dziesiatki tanich budynkĂłw,mogÂących sÂłuzyĂŚ za lakiernie/warsztat,potem dobraÂł to pod swoje wymagania,potem wysÂłaÂł wstĂŞpny kosztorys,do 3-4 skÂładĂłw materiaÂłowych w swojej okolicy z proÂśbÂą o wycenĂŞ,potem to samo do firm budowlanych bÂądz z polecenia,z prosb o wycene robocizny,badz jej etapĂłw(jesli oczywiscie nie chce budowaĂŚ sys gospodarczym,duuÂżo tanszym wbrew temu co piszesz na swojej witrynie,)
Po tych zabiegach inwestor minimalnym nakÂładem czasu dowie siĂŞ o REALNYCH kosztach takiego projektu,ktĂłre przy obecnych kryzysowych ,cenach robocizny i tanszych o 10-30% materiaÂłach w porĂłwnaniu z okresem 2006-2008,bedzie na 100% przynajmniej o poÂłowe nizszy od tego co proponujesz....i to tylko dlatego Âże obedzie siĂŞ bez poÂśrednika...ktĂłry trzepie kase na ,,koordynacji i doswiadczeniu,, :sciana:

Sam widzisz Âże wystarczy kilka zdan ,zreszta kaÂżdy w miarĂŞ inteligentny gosc to wie bez mojego pisania.

Jak podam ci dane na priv jako ..anonimowi ,, i to wyjdzie,dobrowolnie to mi jeszcez POLTAX sprawe wytoczy za ujawnianie danych objĂŞtych tajemnicÂą skarbowÂą :D ,chyba Âże bylibyÂśmy zwiÂązani jakÂąkolwiek ofertÂą...a nie bĂŞdziemy :cool: ,chociaz ustawa o ochronie danych osobowych mnie ochrania jednak mimo wszystko nie wiem z kim mam do czynienia :spoko:
poozdrawiam

ZIEMBA
Wysłany: 2010-01-26, 10:46   
0
UP DOWN

Front, a powiedz mi ile trwa taka budowa systemem gospodarczym, bo nie wiem? Wez pod uwage, ¿e jak biore kredy na budowe, to co miesi¹c musze p³acic raty. Nie mam warsztatu wiec nie mam te¿ dochodów, a co miesi¹c te 3tys trzeba wp³acac do banku. Dlatego budowa takiego warsztatu musi trwac jak najkrucej. Oferta Projektera jest r¿eczywiœcie wysoka, spokojnie da siê zejsc z ceny, bo nie ma co poruwnywac ceny materia³ów i robocizny w warszawie i np. krasnystawie. Ale pomyœl sobie, ¿e lepiej podac wy¿sz¹ cena która oka¿e siê potem nizsza, ni¿ podac ni¿sz¹ a okaze siê, ¿e bedzie dro¿ej, wtedy klient by ciê zjad³. Jak realizujesz projekt, taki np. jak Projektera za kilkaset tys. to chcesz to zrobic jak najszybciej bo trza kase zarabiac, dlatego bierzesz firme która wchodzi i robi szybko, ale za to bierze kase wiêks¿a niz przeciêtny wykonawca. Dlatego ceny takich warsztatów moga sie znacznie ró¿nic. Ale nie przesadzajmy i nie mówmy, ¿e za 100tyœ zrobimy dobry warsztat z wyposarzeniem bo to nierealne.

front247
Wysłany: 2010-01-26, 10:57   
0
UP DOWN

ZIEMBA napisał/a:
Front, a powiedz mi ile trwa taka budowa systemem gospodarczym bo nie wiem? Wez pod uwage, Âże jak biore kredy na budowe to co miesiÂąc musze pÂłacic raty. Nie mam warsztatu wiec nie mam teÂż dochodĂłw, a co miesiÂąc te 3tys trzeba wpÂłacac do banku. Dlatego budowa takiego warsztatu musi trwac jak najkrucej.

Ziemba,to Âże budowa jest prowadzona systemem gospodarczym wcale nie oznacza Âże bedzie zle i dÂługo...to tylko oznacza Âże nie zatrudniasz firmy ktĂłra ci robi od a do z a ty tylko faktury podpisujesz...wtedy wychodzi ZAWSZE,duzo drozej...zalezy to od wielu czynnikĂłw ale firmy majac do dyspozycji,takie moÂżliwosci wykorzystujÂą to na maxa i zarabiaja na wszystkim a najczesciej dodatkowo na posrednictwie,podwykonastwie i materiaÂłach.
Znam budowy ktĂłre systemem gospodarczym zamykaÂły sie w rok i znam takÂże firmy ktĂłre robiÂły dÂłuzej i drozej,a potem jeszcze przyjazdzaali 2 miechy na poprawki tu nie ma zasady...po prostu duÂżo zalezy od tego jak wszystko organizujesz ,z kim masz do czynienia i jakie sÂą priorytety.

Szczerze mĂłwiac taki projekt Projektera realizowany w ,,reklamowane ,, 99 dni moÂżna zrobiĂŚ czybciej,tylko kwestia czy technologicznie i finasowo bedzie to uzasadnione.
Kwestia wyboru,co dla kogo jest najwazniejsze.
Projekter ciÂągle wymaga by tu podac kosztorysy liczby ,a przeciez nie jest to mozliwe nie znajÂąc wytycznych...moje przekonanie oprzewymiarowaniu jego kalkulacji bierze siĂŞ po prostu z tego Âże praktycznie na codzien mam do czynienia z budowlankÂą,widzĂŞ faktury na wÂłasne oczy po prostu jestem na biezÂąco,fakt Âże nie znam kompletnie idealnych wymagaĂą takiego lakiernika ale ..czytajÂąc godzinke forum chyba moÂżna co nieco wywnioskowac co jest potrzebne w takim warsztacie..i to wsio Âżadnej magii :sciana:
pozdrawiam
Szkoda tu czasu na dalsze przekomarzania ,bo tylko woda na mÂłyn dla Projektera.

MODULAR 
Wysłany: 2010-01-26, 11:04   
0
UP DOWN
PROJEKTER

front247 napisał/a:
[ Dodano: 2010-01-25, 22:29 ]
A ja na twojej witrynie nie znalazÂłem ani adresu,ani siedziby,ani regonu...email i telefon to se kazdy moze kupic za 3 zlote.nawet nie wiem z kim mam do czynienia,jaki status prawny? Pokaz kompetencje do jakiejkolwiek polemiki najpierw.Pokaz Âże masz wiedze chocby na poziomie...hydraulika z toytoya..

Panie Front ! Bardzo jest mi przykro Âże nie przejrzaÂł Pan witryny modularny-warsztat i z caÂłkowitej niewiedzy graniczÂącej z ignorancjÂą tak niegrzecznie traktuje Pan 9 firm ktĂłre stojÂą za tym programem. W zakÂładce PYTANIA I ODPOWIEDZI na naszej stronie znajdujÂą siĂŞ odpowiedzi na kluczowe pytania dotyczÂące tego programu zadawane przez zainteresowane osoby na etapie intensywnej kampanii reklamowej systemu. Jest tam takÂże to :

… zapoznaÂłem siĂŞ ze witrynÂą modularny-warsztat.pl i nie wiem czy MODULAR to firma, jakiÂś podmiot gospodarczy, czy spó³ka prawa handlowego. Kto realizuje takÂą inwestycjĂŞ i jak jest gwarancja Âże nie bĂŞdzie problemĂłw z finansowaniem w trakcie budowy ?

… @ dociekliwy

Z tak „dociekliwego” pytania wnioskujĂŞ, Âże pewnie zwiÂązany jest Pan z naszÂą konkurencjÂą. Ale oczywiÂście nie ukrywamy Âżadnych aspektĂłw oferty. MODULAR - to nazwa handlowa segmentowych obiektĂłw warsztatowych. Nazwa wywodzi siĂŞ z zupeÂłnie innej branÂży ale uznaliÂśmy, Âże w tych obiektach „wszystko gra” i jest ³¹czone „modularnie” wiĂŞc nazwa jest adekwatna do zawartoÂści. Modularny-warsztat to nazwa caÂłego programu wsparcia jaki towarzyszy realizacji obiektu. Dlatego czĂŞsto uÂżywamy sformuÂłowania … w systemie modular … lub … programem objĂŞte jest …

Dalej... ( jeÂżeli oczywiÂście jest Pan zainteresowany ) proszĂŞ doczytaĂŚ tu :

http://www.modularny-wars...odpowiedzi.html

W zak³adce kontakt podany jest nr. dy¿urnego telefonu do biura doradców, oraz kontakt e-mail. By³o by oczywiœcie wspaniale gdyby produkt modularny warsztat spoczywa³ na magazynie, a prawa do jego budowy posiada³a jedna spó³ka, czy firma, lub biuro projektowe. Sformowanie tak rozbudowanej oferty inwestycyjnej zawieraj¹cej wszystko - od formalnoœci przez, projekt, budowê, wyposa¿enie, szkolenie, pracowników, odbiory techniczne obiektu, zg³oszenia i pozwolenia wraz z programem finansowania zawieraj¹cym dotacjê z UE - wymaga³o udzia³u 9 firm i instytucji finansowych. Sama realizacja obiektu w 99 dni wymaga doskona³ej koordynacji wszystkich wykonawców i dostawców urz¹dzeù. Proszê pamiêtaÌ, ¿e jeszcze ktoœ musi finansowaÌ poszczególne etapy zanim nasi zleceniodawcy dokonaj¹ ostatecznych p³atnoœci.

W planie marketingowym okreœlaj¹cym kierunek rozwoju produktu jest powo³anie MODULAR Sp. z o.o. ale to wymaga wygenerowania odrêbnego kapita³u i porozumienia twórców ca³ego programu którzy jak na razie zaanga¿owali tu w³asny kapita³ czas i doœwiadczenie. Obecnie ceny obiektów nie maj¹ mar¿y pozwalaj¹cej na szybkie wygenerowanie kapita³u startowego dla spó³ki ... ale mam nadziejê ¿e rozumie Pan i¿ powoli bêdzie siê to zmieniaÌ poniewa¿ dzia³ania promocyjne maj¹ swój okreœlony czas a celem dzia³aù biznesowych jest w³aœnie zysk.

Z ca³¹ pewnoœci¹ przez kolejne trzy lata modularny-warsztat pozostanie wy³¹cznie programem inwestycyjnym z promocyjnymi warunkami ofertowymi i w tym okresie bêdzie jeszcze nieznacznie modyfikowany do ostatecznej wersji, a¿ stanie siê gotowym produktem ju¿ bez ¿adnej mo¿liwoœci wprowadzania w nim zmian !

OczywiÂście kaÂżda firma planujÂąca inwestycjĂŞ moÂże wybieraĂŚ pomiĂŞdzy ofertÂą programowÂą naszego "produktu", budowÂą systemem gospodarczym, czy inwestycjÂą w oparciu o indywidualny projekt obiektu i wyÂłonionego generalnego wykonawcĂŞ. Modularny- warsztat to tylko jedna z moÂżliwoÂści ... ale teÂż jedyna tak kompleksowa bo zawarcie w jednej ofercie wszystkich elementĂłw inwestycji byÂło nadrzĂŞdnym celem formowanego pod koniec 2009 roku programu modularny-warsztat. Pozdrawiam i zapraszam Pan do wnikliwego zapoznania siĂŞ naszÂą witrynÂą internetowÂą !

PROJEKTER
Wysłany: 2010-01-26, 11:47   
0
UP DOWN

front247 napisał/a:
NamierzyĂŚ dane? ^^
CzÂłowieku ,proponujesz usÂługi a na stronie ktĂłra tu ciÂągle podsyÂłasz nie ma Âżadnych wiarygodnych danych z kim mamy do czynienia.
Dlatego jeszcze raz proszĂŞ mi pokazaĂŚ swĂłj nip,regon,itd....bo na stronie tego nie ma.

Ja piszĂŞ niemerytorycznie..? ok jeszcze raz ^^
RadzĂŞ kaÂżdemu kto chocby pomysli o zakÂładaniu lakierni czy warsztatu,by poÂświeciÂł chwile ,przejrzaÂł dziesiatki tanich budynkĂłw,mogÂących sÂłuzyĂŚ za lakiernie/warsztat,potem dobraÂł to pod swoje wymagania,potem wysÂłaÂł wstĂŞpny kosztorys,do 3-4 skÂładĂłw materiaÂłowych w swojej okolicy z proÂśbÂą o wycenĂŞ,potem to samo do firm budowlanych bÂądz z polecenia,z prosb o wycene robocizny,badz jej etapĂłw(jesli oczywiscie nie chce budowaĂŚ sys gospodarczym,duuÂżo tanszym wbrew temu co piszesz na swojej witrynie,)
Po tych zabiegach inwestor minimalnym nakÂładem czasu dowie siĂŞ o REALNYCH kosztach takiego projektu,ktĂłre przy obecnych kryzysowych ,cenach robocizny i tanszych o 10-30% materiaÂłach w porĂłwnaniu z okresem 2006-2008,bedzie na 100% przynajmniej o poÂłowe nizszy od tego co proponujesz....i to tylko dlatego Âże obedzie siĂŞ bez poÂśrednika...ktĂłry trzepie kase na ,,koordynacji i doswiadczeniu,, :sciana:

Sam widzisz Âże wystarczy kilka zdan ,zreszta kaÂżdy w miarĂŞ inteligentny gosc to wie bez mojego pisania.

Czyli - tak!.... w sprawie POWIEDZ S£OWO i podam ci dane ... znowu Ciê ponios³a wyobra¿nia i buùczucznoœÌ i znowu nak³ama³eœ .... K£AMCA ! ;P ... nie mam twoich danych anonimie - choÌ napisa³eÌ co mam zrobiÌ zeby je dostaÌ ! W przyszloœci pomyœl i we¿ g³eboki wdech zanim zaczniesz pisaÌ nastêpny k³amliwy post ^^ ^^ ^^ nie bêdziesz musia³ siê wiÌ ¿eby z tego wybrn¹Ì !

... a co do merytorycznej rady ... to przeczytaj raz, drugi, piÂąty i setny to co tu powiesiÂłeÂś i wychwyĂŚ z tego jednÂą .... Front - JEDNÂĄ ... rzeczowÂą informacjĂŞ !

Bo w wiĂŞkszoÂści to tylko twoje poglÂądy na Âświat Front.
Od wycen inwestycji to jest kosztorys cz³owieku ! :tak: Na koùcu ka¿dego projektu bran¿owego, a tam ceny detaliczne ka¿dego elementu i zestawienie materia³ów. Po co inwestor ma dzwoniÌ do hurtowni czegokolwiek jak nie ma projektu wykonawczego tylko budowlany z kszta³tem obiektu. Po co ? .... ¿eby siê dowiedzieÌ w trakcie budowy ¿e niestety .... spyta³ Pan o podstawowe materia³y to wys³aliœmy wycenê na 100 tyœ, a teraz Panie Front, ¿eby te mury zamkn¹Ì i wyposa¿yÌ w instalacje to jeszcze 100 tyœ ... Natomiast t¹ noooo kabin¹ malownicz¹ to my siê nie zajmujemy ... to to Pan musi w jakiejœ firmie sprawdziÌ tak jaki i pozosta³e 1000 pozycji kosztorysu technologicznego ^^ ^^ ^^

... No FRONT to ÂżeÂś radĂŞ daÂł inwestycyjnÂą forumowiczÂą .... Âże WOW - WIEDZA I DOÂŚWIADCZENIE aÂż z ciebie wytrysnĂŞÂła .... tak Âże ho ho ! :help:

Przeczytaj sobie art. w Lakierniku B£ÊDY INWESTYCYJNE W TRAKCIE BUDOWY WARSZTATU zobaczysz z dowodami merytorycznymi ile pieniêdzy idzie w b³oto placu budowy i jak wzrasta koszt budowy - wed³ug projektu bez koordynacji ( jak mnie nazwa³e¶ .... PO¦REDNIKA :cool: ) Mo¿e doczytasz sobie co siê dzieje jak ka¿dy bran¿ysta robi projekt sam sobie bez uzgodnieñ z "po¶rednicz±cym" architektem ... lub choæby technologiem. Zobacz ile kosztuj± bezsensowne zabezpieczenia przeciwpo¿arowe i wybuchowe jak projektanci nie maj± do¶wiadczenia, przy budowie lakierni, a stra¿ak narzuca rozwi±zania z lat 70 ubieg³ego wieku i nikt tego nie koordynuje. Z tob± Front i takimi radami to nie do¶æ ¿e to by by³a buda z toy toyem to jeszcze by kosztowa³a 300 000 z³.

SprawdÂź mÂądralo w hurtowni ile kosztujÂą materiaÂły na ÂścianĂŞ ogniowÂą przeciwwybuchowÂą z obu stron kabiny i drzwi przeciwpoÂżarowe 140 x 210 ! ... zupeÂłnie bez sensu narzucane w kaÂżdym projekcie i trzeba mieĂŚ wiedzĂŞ i dowody obliczeniowe, oraz merytoryczne Âżeby to usunaĂŚ ! ... trzeba zadzwoniĂŚ do poÂśrednika i mu zapÂłaciĂŚ ... jak siĂŞ nie ma o tym pojĂŞcia ^^

.... ale TY Front wiesz przecie¿ lepiej ! TY to siê na tym znasz ^^ .... Nie tak jak ja NIEPOTRZEBNY NIKOMU PO¦REDNIK W KRAWACIKU WY£UDZAJ¡CY KASÊ OD BIEDNYCH LUDZI ! :spoko:

[ Dodano: 2010-01-26, 12:32 ]
front247 napisał/a:
....
Szczerze mĂłwiac taki projekt Projektera realizowany w ,,reklamowane ,, 99 dni moÂżna zrobiĂŚ czybciej,tylko kwestia czy technologicznie i finasowo bedzie to uzasadnione.
Kwestia wyboru,co dla kogo jest najwaÂżniejsze ....

Ty K£AMCO Fantasto i ignorancie ... jak mo¿esz pisaÌ takie rzeczy ??? O te trzy miesi¹ce zawsze jest najwiêksza awantura z wykonawcami i dostawcami wyposa¿enia systemu Modular. Dwa dni obsuwy z pod³og¹ pod kabinê to czêsto 14 dni opóŸnienia. Myœlisz ze dostawcy urz¹dzeù to maj¹ techników po to ¿eby siedzieli na budowie i pili kawê i czekali a¿ ³askawie pracê skoùczy np. hydraulik ? Nie jest gotowe na umówiony dzieù i nie ma ... jutro - tylko do widzenia bêdziemy za tydzieù. Nie masz bladego pojêcia ile wysi³ku kosztuje takie skoordynowanie budowy ma³ego warsztatu, ¿eby skoùczyÌ w trzy miesi¹ce i to prawie nie mo¿liwe w ¿adnej technologi a szczególnie w przypadku ceramiki. Program modularny - warsztat ma precyzyjny harmonogram inwestycyjny rozpisany dzieù po dniu ! ... sezonowania wylewek s¹ wpisane na sobotê i niedzielê ! Instalacje przychodz¹ czêœciowo poskrêcane w du¿ych czêœciach ¿eby monta¿ by³ mo¿liwie najkrótszy ... i zdradzê ci Front tajemnice. Nigdy nie uda³o siê dotrzymaÌ tego terminu ... choÌ wykonawcy znaj¹ siê od kilku lat pracuj¹c na inwestycjach które ja prowadzi³em, a teraz s¹ uczestnikami programu Modular.

ZBUDUJ TAKI WARSZTAT W TRZY MIESI¥CE - K³amco ! Ja widocznie jestem za têpy ^^ ¿eby to zrobiÌ w tak krótkim terminie choÌ jednym telefonem mogê œci¹gn¹Ì na budowê dowoln¹ ekipê techniczn¹ zastêpuj¹c t¹ która mnie wkurzy !

WeÂź jeszcze powaÂżnie pod uwagĂŞ to co napisaÂł @Ziemba : Jak bierzesz kredyt na 200 000 zÂł to moÂżesz sobie z bankiem uzgodniĂŚ karencjĂŞ w spÂłacie 30 czy 60 dni ... a potem juÂż spÂłacasz raty i nie ma czasu na zabawy z panem Heniem bo zachlaÂł z pomocnikiem i nie bĂŞdzie dziÂś murowaÂł ... albo "gosodarcza" betoniarka siĂŞ rozwaliÂła i budowa stoi. Tak to moÂżna budowaĂŚ altankĂŞ na dziaÂłce albo garaÂż jak ci nie zleÂży na terminie.

Co do firmy i generalnego wykonawcy ... nie pisz Front takich rzeczy bo wiele z tych du¿ych firm robi czêsto ma³e budowy po kosztach, lub poni¿ej kosztów do tego dok³adaj¹c ... ( wiem ¿e jesteœ zdziwiony ) ... tylko ¿e zwolnienie etatowych pracowników w przypadku jak klient obsuwa siê z terminem rozpoczêcia budowy to koszt dalece wykraczaj¹cy poza ma³e straty gdy siê bierze robotê na przeczekanie ! ... i nikt nie chce traciÌ fachowej kadry ... lepiej wzi¹Ì ma³¹ robotê i na niej nie zarobiÌ, ale mieÌ w gotowoœci potencja³ na realizacjê du¿ego zadania. A chcia³bym zobaczyÌ pana Henia który do³o¿y komuœ do budowy ... i FRONT du¿e firmy s¹ ubezpieczone jak coœ spartol¹ ... a gwarancja od Pana Henia to jest niby na co ?

[ Dodano: 2010-01-26, 13:00 ]
front247 napisał/a:
PÂłyta siĂŞ komus zacieÂła :D

Projekter juz tak nie gadaj bo parenascie postĂłw wyzej,albo nawet w sasiednim temacie prosiÂłem cie o ogĂłlnÂą wycene ,co proponujesz za danÂą kwotĂŞ..to nabraÂłeÂś wody w usta...a teraz chcesz gadac? :

Bardzo ciĂŞ przepraszam FRONT247 dopiero teraz zauwaÂżyÂłem tÂą proÂśbĂŞ - Sory. !

Oczywiœcie nie ma ¿adnego problemu ... ogóln¹ cenê obiektu w programie MODULAR ju¿ znasz œrednio ok. 360 000 z³ z wyposa¿eniem. Jak to wygl¹da ... zapraszam na nasza stronê. Je¿eli chcesz kompletn¹ szczegó³owa wycenê stanowi¹c¹ czeœÌ kosztorysu to podaj dane do umowy na PW, lub e-mail przeœlê umowê wp³acisz 15 000 z³ zaliczki i wci¹gu 21 dni dostaniesz kosztorys technologiczny z projektem. Potem jeszcze 25 000 z³ i po trzech miesi¹cach dostaniesz projekt wykonawczy z szeœcioma bran¿ami i pozwoleniem na budowê a w nim szczegó³owe zestawienie materia³ów ich ceny i wartoœÌ robocizny dla ka¿dej operacji.

Przepraszam Front ... ale ja nigdzie nie napisa³em ... "Zaraz ci poka¿ê kosztorys i sobie sam zobaczysz" ... czy coœ w tym równie aroganckim nie przemyœlanym stylu !

LoboLoco 
Wysłany: 2010-01-26, 13:18   
0
UP DOWN

Mam pytanie, czy ktoÂś oprucz projektera i fronta czyta ten wÂątek? Ja juÂż nie mam siÂły... Taka dyskusja wpÂływa ujemnie na wizerunek forum, wiĂŞc proponujĂŞ albo konkretnie materiaÂły i ceny (najlepiej w odpowiednim topicu) albo niech admin zamknie ten wÂątek...

crystal
Wysłany: 2010-01-26, 14:15   
0
UP DOWN

Mnie interesowa³y opinie obu stron ale faktycznie od jakiegoœ czasu nic nowego sie nie pojawia, mam wra¿enie ¿e panowie nie rozumiej¹ ¿e mówi¹ o dwóch ró¿nych rzeczach.

ChciaÂłbym zadaĂŚ inne pytanie poÂśrednio zwiÂązane z tematem.
Jak myÂślicie dlaczego ludzie nie chcÂą pÂłaciĂŚ podatkĂłw i tego wszystkiego co z dziaÂłalnoÂściÂą zwiÂązane?
Dlatego ¿e s¹ biedni? a mo¿e ¿¹dza pieni¹dza?
a moÂże dlatego Âże mamy kapitalizm i kaÂżdy wybiera czy chce kupiĂŚ przedmiot/usÂługĂŞ i od kogo, a poniewaÂż panuje poglÂąd Âże paĂąstwo marnuje pieniÂądze na zbyt wygĂłrowane pensje politykĂłw i nic nie daje obywatelom, czÂłowiek nie chce kupowaĂŚ od paĂąstwa usÂługi tak marnej jakoÂści?

PROJEKTER
Wysłany: 2010-01-26, 14:31   
0
UP DOWN

LoboLoco napisał/a:
Mam pytanie, czy ktoÂś oprucz projektera i fronta czyta ten wÂątek? Ja juÂż nie mam siÂły... Taka dyskusja wpÂływa ujemnie na wizerunek forum, wiĂŞc proponujĂŞ albo konkretnie materiaÂły i ceny (najlepiej w odpowiednim topicu) albo niech admin zamknie ten wÂątek...

Zamkniecie temat .... Ja napiszĂŞ o kosztach budowy gdzie indziej przyplÂąt siĂŞ Front247 z wÂłasnÂą wizjÂą Âświata biedy i malowania sprayem .... i od nowa to samo ! Czy ja na wstĂŞpie nie prosiÂłem o kulturalne rzeczowe wypowiedzi ? ... no i do tego mam wraÂżenie, Âże to juÂż drugi lub trzeci temat o tym samym ^^ ... i ciÂągle tylko jeden oponent ! Niezadowolony z ceny klient lakierni ! :x:

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-01-26, 17:59   
0
UP DOWN

front247, Zakonczmy juz ten temat a jesli chodzi o malowanie za 150 zl w dobrej jakosci to zapraszam bo w mojej okolicy za tyle sie w wiekszosci robi i to nie szaisem tylko materiaÂłami novola (takie prowadzi mieszalnia).

Novol to moÂże nie szajs, ale rewelacji teÂż nie ma heh... Pozdro i jak wszyscy proszÂą, to temat zamykam. Bodzio

resolute 
Wysłany: 2010-10-28, 12:02   
0
UP DOWN

Witam.
Na wstĂŞpie chciaÂłbym wszystkich forumowiczĂłw gorÂąco pozdrowiĂŚ i podziĂŞkowaĂŚ za wszystkie udzielone do tej pory rady.
Mam jednak pytanko na ktĂłre pomimo przeczytania wielu tematĂłw i postow w nich zawatych nie znalazÂłem odpowiedzi. MoÂże marnie szukaÂłem ale przjdĂŞ do sedna sprawy.

Za³ó¿my ¿e jest lakiernia z kabin¹ bezpy³ow¹ budowana w 1996 roku. Mia³a w tych czasach wszelkie badania, zg³oszone emisje i iloœci zu¿ywanych materia³ów lakierniczych. I od tej pory nie by³o nic aktualizowane w ¿adnych urzêdach czy œrodowisku.

Co teraz zrobiĂŚ w zwiÂązku z wieloma zmianami w przepisach o ochronie Âśrodowiska itp.
UjawniĂŚ siĂŞ i naraziĂŚ na konsekwencje... i teraz pytanie jakie?
SiedzieĂŚ cicho i liczyĂŚ na szczĂŞÂście bo warsztat nie ma bezpoÂśredniego sÂąsiada ktĂłry by mieszkaÂł przez pÂłot?

A co w przypadku gdyby np. obecna dzia³alnoœÌ zosta³a zaniechana tj. wyrejestrowana a sam warsztat z lakierni¹ by³by wynajmowany przez now¹ firmê. Kto wtedy ma obowiazek zg³oszenia, czy wynajmuj¹cy czy najemca jako u¿ytkuj¹cy i emituj¹cy szkodliwe zwiazki?
I co w tym przypadku z poprzednim okresem dzia³¹lnoœci bez wymaganych zezwoleù. Czy to siê jakoœ przedawni i spoko czy to prawo dzia³¹ wstecz nawet w stosunku do nieistniejacej firmy?

JeÂśli ktoÂś moze wyjaÂśniĂŚ mi te kwestie to bĂŞdĂŞ bardzo wdzieczny.

lak 
Wysłany: 2010-10-29, 23:46   
0
UP DOWN

W tym przypadku,to tylko ;PROJEKTER;wyklaruje Ci to na tip top.To nie jest ;wazelina; ;P

ZIEMBA
Wysłany: 2010-10-30, 17:33   
0
UP DOWN

resolute napisał/a:
Co teraz zrobiĂŚ w zwiÂązku z wieloma zmianami w przepisach o ochronie Âśrodowiska itp.

Nic. JeÂżeli dziaÂłalnosc byÂła otworzona w 96roku i dziaÂła do tej pory bez zamykania, to musi speÂłniac standardy ktĂłre obowiÂązywaÂły w tym wÂłaÂśnie roku, czyli 96. Obecne siĂŞ jej nie tyczÂą.

resolute 
Wysłany: 2010-11-01, 07:31   
0
UP DOWN

Dzia³alnoœÌ prowadzona jest od 1978 roku a budowa kabiny lakierniczej ukoùczona i oddana do u¿ytku w 96r lecz chyba w zwi¹zku ze zmianami w przepisach by³ okres na dostosowanie siê do nowych norm emisji i przepisów WIOŒ. Tak mi coœ wspomina³ BHP-owiec który prowadzi firmowe sprawy ale wolê jeszcze dopytaÌ co te¿ czyniê......

[ Dodano: 2010-11-03, 21:15 ]
Qurcze.....
ByÂło niekiedy tak gorÂąco na tym forum a teraz jakoÂś cicho.........
Nic nie moÂżna siĂŞ dopytac.......
A moÂże jednak ktoÂś podrzuci jakieÂś info w tym temacie..........

PROJEKTER
Wysłany: 2010-11-05, 07:48   
0
UP DOWN

resolute napisał/a:
Dzia³alnoœÌ prowadzona jest od 1978 roku a budowa kabiny lakierniczej ukoùczona i oddana do u¿ytku w 96r lecz chyba w zwi¹zku ze zmianami w przepisach by³ okres na dostosowanie siê do nowych norm emisji i przepisów WIOŒ. Tak mi coœ wspomina³ BHP-owiec który prowadzi firmowe sprawy ale wolê jeszcze dopytaÌ co te¿ czyniê......

Qurcze.....

Cicho i spokojnie bo Ja tu rzadko bywam ^^ ( nastĂŞpnym razem niech ktoÂś mnie przywoÂła przez e-mail )

No dobra to info dla ciebie @resolute. Ustawa Prawo Ochrony ÂŚrodowiska weszÂło w Âżycie w 2001 roku i od tego momentu ( od czerwca 2001 ) jest obowiÂązek zgÂłaszania instalacji emitujÂącej gazy i pyÂły do powietrza. Do 1 tony rocznie jeÂżeli nie sÂą przekroczone standardy emisyjne dla LZO wystarcza zgÂłoszenie ... w ustawie takie instalacje sÂą wymienione jako niewymagajÂące pozwolenia ... wtedy podlegajÂą pod rozporzÂądzenie i ZGÂŁOSZENIE do Starostwa. W przypadku wiĂŞkszej lakierni powyÂżej 1 tony mat. rocznie, lub przekraczajÂącej standard emisji LZO - POZWOLENIE z WIOÂŚ. ZgÂłoszenie jest bez terminowe, ale musisz pamiĂŞtaĂŚ o opÂłatach za korzystanie ze Âśrodowiska bo to warunek jego obowiÂązywania. POZWOLENIA do niedawna byÂły wydawane na 10 lat teraz na 10, 7 , 5 i 3.

ObowiÂązek uregulowanie tego problemu spoczywa na uÂżytkowniku instalacji i statut obiektu nie ma tu znaczenia. Jednak gdy to dzierÂżawa z okreÂślonym terminem to pozwolenia i zgÂłoszenia wydaje siĂŞ do dnia obowiÂązywania umowy. Po 2001 roku byÂł okres przejÂściowy 3 lata. Teraz kaÂżdy musi to zrobiĂŚ 30 dni przed planowanym uruchomieniem instalacji.

... Có¿ w sprawach "przegapionych" je¿eli nie by³o ¿adnej kontroli z WIOŒ jedyne wyjœcie to b³yskawicznie zg³osiÌ tak¹ instalacjê ( kabina to tylko czeœÌ emiterów lakierni, a zg³asza siê wszystkie w obiekcie ) udaj¹c, ¿e ruszy to za miesi¹c. Jak ju¿ po kontroli - to z regu³y jest mandat , zakaz u¿ytkowania instalacji do czasu uzyskania pozwolenia, kary biegn¹ce w ty³ ... najczêœciej liczone do momentu rozpoczêcia dzia³alnoœci pod tym adresem chyba, ¿e potrafisz jakoœ udowodniÌ ¿e np. lakierniê to prowadzisz tu dopiero rok, choÌ firma dzia³a pod tym adresem lat 10. Kary naliczane byÌ mog¹ wstecz do 2004 roku. Je¿eli w wyznaczonym terminie nie zlikwidujesz instalacji pod tym adresem i nie wyst¹pisz o pozwolenie to WIOŒ skieruje sprawê do S¹du nak³adaj¹c wczeœniej karê administracyjn¹ do 20 tyœ z³ z tym, ¿e w praktyce to dzieje siê przeciw tym wyj¹tkowo bezczelnym przedsiêbiorc¹. W wiêkszoœci przypadków .... mandat 500 i kary biegn¹ce ok 460 z³ za ka¿dy rok wstecz.

Prawo Ochrony ÂŚrodowiska ma dopiero 9 lat i jeszcze jest wzglĂŞdy spokĂłj ... ale nie ma siĂŞ ci ÂłudziĂŚ ... Jak nie wiadomo o co chodzi zawsze chodzi o kasĂŞ .... wiec urzĂŞdnicy dobiorÂą siĂŞ do tyÂłka kaÂżdej maÂłej lakierni ... i za emisjĂŞ i za pozwolenia na odpady. Teraz na celowniku sÂą ci najwiĂŞksi. Od poÂłowy ubiegÂłego roku SANEPID ma uprawnienia do kontroli dokumentacji ochrony Âśrodowiska i obowiÂązek skÂładania informacji do WIOÂŚ w przypadku stwierdzenia nieprawidÂłowoÂści.

Moja rada ... rĂłbcie wszystko po kolej jak zakÂładacie maÂły warsztat. To kosztowne, ale nie do unikniĂŞcia. NajwiĂŞcej problemĂłw mam tam gdzie ktoÂś olaÂł wszystko na poczÂątku, a po kilku latach trzeba wyprostowaĂŚ wszystkie sprawy zaczynajÂąc od zmiany sposobu uÂżytkowania stodoÂły, czy budynku gospodarczego, uzyskania pozwolenia na budowĂŞ kabiny na zewnÂątrz budynku, przez dopuszczenie WIOÂŚ, zgÂłoszenia do PIP, SANEPID pomiary stĂŞÂżeĂą i dokumentacjĂŞ ppoÂż. Wtedy to koszt siĂŞga nawet 25 tyÂś i jest dla wielu juÂż nie do wytrzymania. Pozostaje likwidacja firmy ... albo czekaĂŚ na nieuniknione konsekwencje. Znacznie lepiej jest to robiĂŚ sukcesywnie kawaÂłek po kawaÂłku, rok po roku.

ZIEMBA
Wysłany: 2010-11-05, 17:57   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
resolute napisał/a:

Qurcze.....

Cicho i spokojnie bo Ja tu rzadko bywam ^^ ( nastĂŞpnym razem niech ktoÂś mnie przywoÂła przez e-mail )

No dobra to info dla ciebie @resolute. Ustawa Prawo Ochrony ÂŚrodowiska weszÂło w Âżycie w 2001 roku i od tego momentu ( od czerwca 2001 ) jest obowiÂązek zgÂłaszania instalacji emitujÂącej gazy i pyÂły do powietrza. Do 1 tony rocznie jeÂżeli nie sÂą przekroczone standardy emisyjne dla LZO wystarcza zgÂłoszenie ... w ustawie takie instalacje sÂą wymienione jako niewymagajÂące pozwolenia ... wtedy podlegajÂą pod rozporzÂądzenie i ZGÂŁOSZENIE do Starostwa. W przypadku wiĂŞkszej lakierni powyÂżej 1 tony mat. rocznie, lub przekraczajÂącej standard emisji LZO - POZWOLENIE z WIOÂŚ. ZgÂłoszenie jest bez terminowe, ale musisz pamiĂŞtaĂŚ o opÂłatach za korzystanie ze Âśrodowiska bo to warunek jego obowiÂązywania. POZWOLENIA do niedawna byÂły wydawane na 10 lat teraz na 10, 7 , 5 i 3.

ObowiÂązek uregulowanie tego problemu spoczywa na uÂżytkowniku instalacji i statut obiektu nie ma tu znaczenia. Jednak gdy to dzierÂżawa z okreÂślonym terminem to pozwolenia i zgÂłoszenia wydaje siĂŞ do dnia obowiÂązywania umowy. Po 2001 roku byÂł okres przejÂściowy 3 lata. Teraz kaÂżdy musi to zrobiĂŚ 30 dni przed planowanym uruchomieniem instalacji.

... Có¿ w sprawach "przegapionych" je¿eli nie by³o ¿adnej kontroli z WIOŒ jedyne wyjœcie to b³yskawicznie zg³osiÌ tak¹ instalacjê ( kabina to tylko czeœÌ emiterów lakierni, a zg³asza siê wszystkie w obiekcie ) udaj¹c, ¿e ruszy to za miesi¹c. Jak ju¿ po kontroli - to z regu³y jest mandat , zakaz u¿ytkowania instalacji do czasu uzyskania pozwolenia, kary biegn¹ce w ty³ ... najczêœciej liczone do momentu rozpoczêcia dzia³alnoœci pod tym adresem chyba, ¿e potrafisz jakoœ udowodniÌ ¿e np. lakierniê to prowadzisz tu dopiero rok, choÌ firma dzia³a pod tym adresem lat 10. Kary naliczane byÌ mog¹ wstecz do 2004 roku. Je¿eli w wyznaczonym terminie nie zlikwidujesz instalacji pod tym adresem i nie wyst¹pisz o pozwolenie to WIOŒ skieruje sprawê do S¹du nak³adaj¹c wczeœniej karê administracyjn¹ do 20 tyœ z³ z tym, ¿e w praktyce to dzieje siê przeciw tym wyj¹tkowo bezczelnym przedsiêbiorc¹. W wiêkszoœci przypadków .... mandat 500 i kary biegn¹ce ok 460 z³ za ka¿dy rok wstecz.

Prawo Ochrony ÂŚrodowiska ma dopiero 9 lat i jeszcze jest wzglĂŞdy spokĂłj ... ale nie ma siĂŞ ci ÂłudziĂŚ ... Jak nie wiadomo o co chodzi zawsze chodzi o kasĂŞ .... wiec urzĂŞdnicy dobiorÂą siĂŞ do tyÂłka kaÂżdej maÂłej lakierni ... i za emisjĂŞ i za pozwolenia na odpady. Teraz na celowniku sÂą ci najwiĂŞksi. Od poÂłowy ubiegÂłego roku SANEPID ma uprawnienia do kontroli dokumentacji ochrony Âśrodowiska i obowiÂązek skÂładania informacji do WIOÂŚ w przypadku stwierdzenia nieprawidÂłowoÂści.

Moja rada ... rĂłbcie wszystko po kolej jak zakÂładacie maÂły warsztat. To kosztowne, ale nie do unikniĂŞcia. NajwiĂŞcej problemĂłw mam tam gdzie ktoÂś olaÂł wszystko na poczÂątku, a po kilku latach trzeba wyprostowaĂŚ wszystkie sprawy zaczynajÂąc od zmiany sposobu uÂżytkowania stodoÂły, czy budynku gospodarczego, uzyskania pozwolenia na budowĂŞ kabiny na zewnÂątrz budynku, przez dopuszczenie WIOÂŚ, zgÂłoszenia do PIP, SANEPID pomiary stĂŞÂżeĂą i dokumentacjĂŞ ppoÂż. Wtedy to koszt siĂŞga nawet 25 tyÂś i jest dla wielu juÂż nie do wytrzymania. Pozostaje likwidacja firmy ... albo czekaĂŚ na nieuniknione konsekwencje. Znacznie lepiej jest to robiĂŚ sukcesywnie kawaÂłek po kawaÂłku, rok po roku.

Ale przecieÂż Resolute pisaÂł, Âże w momencie kiedy zakupiona byÂła kabina, czyli w 96 warsztat speÂłniaÂł wszystkie wymogi. Prawo nie dziaÂła wstecz wiĂŞc teoretycznie skoro warsztat ciÂągle funkcjonuje od tego 96 roku to nowe przepisy o ochronie Âśrodowiska chyba nie powinny siĂŞ go tyczyc, tylko tych co dopiero otwieraja. Jak to wkoĂącu jest?

PROJEKTER
Wysłany: 2010-11-05, 19:50   
0
UP DOWN

Prawo nie dziaÂła wstecz. WeszÂło w Âżycie w czerwcu 2001 i pozostawiÂło tym co juÂż mieli instalacje aÂż trzy lata na ich zgÂłoszenie, lub uzyskanie pozwolenia na ich eksploatacjĂŞ.
Dok³adnie na emisjê gazów i py³ów do powietrza. Dzisiaj ka¿da firma która ma jakiœ emiter gazów, lub py³ów musi go zg³osiÌ ... a nawet niektóre z tych firm które nie maj¹ emitera i formuj¹ tzw. emisjê "niezorganizowan¹" np. przez bramê, lub okno.
Dotyczy to kaÂżdej firmy niezaleÂżnie od tego, czy to lakiernia, czy nie. Nie ma Âżadnych wyjÂątkĂłw ani branÂżowych, ani historycznych.

baqo 
Wysłany: 2010-11-05, 21:13   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Dzisiaj ka¿da firma która ma jakiœ emiter gazów, lub py³ów musi go zg³osiÌ ... a nawet niektóre z tych firm które nie maj¹ emitera i formuj¹ tzw. emisjê "niezorganizowan¹" np. przez bramê, lub okno.
Dotyczy to kaÂżdej firmy niezaleÂżnie od tego, czy to lakiernia, czy nie.
czyli sam robie lakiery w garaÂżu ,mam gdzieÂś pipy i sanepidy ,aby tylko zgÂłosiĂŚ emisjĂŞ?
zapÂłaciĂŚ komuÂś ,za to Âże chcesz ÂżyĂŚ i potrzebujesz na to Âśrodowiska.bo co kasa zmieni?
czy uiszczajÂąc opÂłatĂŞ w wioÂśiu bĂŞdĂŞ miaÂł czystsze powietrze?
dosadzÂą lasu ? (a i tak kubik drzewa drogi wiĂŞc zarabiajÂą na materiale)
mo¿e w ogóle kto wymyœli³ samochody niech idzie do wiêzienia (bo teraz trzeba je naprawiaÌ). wszyscy niech je¿d¿¹ na rowerach ,a zap³ac¹ tylko za puszczane b¹ki :D
PROJEKTER napisał/a:
nawet 25 tyÂś
a co to jest :cool:
dziesiĂŞĂŚ samochodĂłw :D (bez materiaÂłu) a dzieciaki niech zimÂą w sandaÂłach ganiajÂą :blee:

PROJEKTER
Wysłany: 2010-11-05, 23:19   
0
UP DOWN

Jakby to kogokolwiek obchodziÂło ^^ ... np. vat 23 % ... albo akcyza na paliwo.
ÂŻyjesz w Polsce pÂłaĂŚ ... takie jest obowiÂązujÂące prawo. Kto nie zadowolony ... walizeczka i do Londynu. Kto nie moÂże, nie chce, boi siĂŞ, lub ma inne powody ... pÂłaci od razu, albo pÂłaci podwĂłjnie z mandatami. JakieÂś opory ? ... komornik nie ma litoÂści i sentymentalnego podejÂścia szczegĂłlnie jak dziaÂła w imieniu ZUSu, SkarbĂłwki, czy innego urzĂŞdu.

Wiesz @baqo jak okrutnie mnie boli vat ... nawet sobie nie wyobraÂżasz ... tylko co z tego ?

JeÂżeli myÂślisz, Âże jakikolwiek urzÂąd obchodzi z czego Ty wyÂżywisz rodzinĂŞ to jesteÂś mega idealistÂą ... To nikogo nie interesuje. ÂŁamiesz przepisy pÂłacisz ... a jak siĂŞ ktoÂś w urzĂŞdzie nad tobÂą zlituje albo weÂźmie czekoladki w prezencie ... to jutro stoi w kolejce po zasiÂłek.

baqo 
Wysłany: 2010-11-06, 08:13   
0
UP DOWN

no tak! do londynu ,tam bĂŞdziemy lakierowaĂŚ :D

[ Dodano: 2010-11-06, 08:26 ]
mogĂŞ zapÂłaciĂŚ za emisjĂŞ przez drzwi w stodole ,zanim zmieniĂŞ sposĂłb uÂżytkowania na ASO?

PROJEKTER
Wysłany: 2010-11-06, 08:41   
0
UP DOWN

Jak emisja bez zg³oszenia..... a prowadzisz w tej stodole dzia³alnoœÌ ... to mo¿esz zap³aciÌ.
... i raczej nie zakÂładaj Âże w Londynie to moÂżna lakierowaĂŚ w garaÂżu, bez Âżadnych zgÂłoszeĂą i pozwoleĂą. Tak to moÂże jest w Burundi ... ale pewnoÂści nie ma ^^

baqo 
Wysłany: 2010-11-06, 10:57   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Jak emisja bez zg³oszenia..... a prowadzisz w tej stodole dzia³alnoœÌ ... to mo¿esz zap³aciÌ.
co zapÂłaciĂŚ ? karĂŞ?
chodzi mi o uregulowanie stosunku z wioÂś .
zg³oszenie ¿e bêdê dmucha³ w niebo i zap³aciÌ ile za¿¹daj¹ .

PROJEKTER
Wysłany: 2010-11-06, 11:41   
0
UP DOWN

MaÂły warsztat dziaÂłajÂący w oparciu o zgÂłoszenie ( do 1 tony rocznie ) wnosi Âśrednio 250 - 300 zÂł opÂłaty rocznie .... do koĂąca marca kaÂżdego roku. Kwoty naliczane sÂą dla kaÂżdej substancji chemicznej odrĂŞbnie w zaleÂżnoÂści od tego ile jej jest w takiej rocznej emisji. Z praktyki to ok 300 zÂł. Drugie tyle za odpadu niebezpieczne ... i jeÂżeli chodzi o wymogi Âśrodowiskowe to w zasadzie sÂą najwaÂżniejsze rzeczy. Reszta to tylko papieru i sprawozdania ktĂłrych trzeba pilnowaĂŚ ... raz na kwartaÂł.

baqo 
Wysłany: 2010-11-06, 11:52   
0
UP DOWN

czyli to i tak musi wykonaĂŚ inÂżynier z biura ochrony Âśrodowiska. :idea:
wspó³praca z nim jest nie do unikniêcia :?:

resolute 
Wysłany: 2010-11-06, 19:37   
0
UP DOWN

DziĂŞkujĂŞ za info. Jest tak jak myÂślaÂłem i to co sugerowaÂł mi BHP-owiec od spraw firmowych.
Nie zapominajcie te¿ o innych odpadach toksycznych bo do tej pory by³a dyskusja co do emisji w powietrze a przecie¿ trzeba jeszcze zainstalowaÌ kilka jak nie kilkanaœcie kontenerów na ró¿ne odpady które m musz¹ byÌ segregowane, np. œwietlówki, py³ szpachlowy, papiery maskuj¹ce, folia, szlaka szlifierska, elementy instalacji elektrycznej [ w przypadku kompleksowych napraw powypadkowych lub mechaniki ] zderzaki, akumulatory, itp, itd nie zapominaj¹c o samych kominach od piecow C.O. bez wzglêdu czym to jest opalane, wêgiel, koks, olej opalowy a koùcz¹c na samochodach firmowych które równie¿ emituj¹ spaliny do atmosfery.
¯eby sprostaÌ tym wszystkim wymogom ja bêd¹c w³aœcicielem ma³ej firmy dzia³aj¹cej w sektorze samochodów ciê¿arowych [ czasem osobówki bo s¹ warunki ] czyli œrednie i du¿e samochody jak równie¿ zabudowy izotermiczne i ch³odnicze bêdê sobie przyznawa³ jak do tej pory skromn¹ wyp³atê o wiele ni¿sz¹ od niektórych moich wykwalifikowanych pracowników bo na wiêcej ni hu hu mi nie starczy. Jedyny plus ¿e chodzê w pantoflach i koszuli [ bez krawatu ] reszta to same minusy [ bezsenne noce, koniecznoœÌ resetowania co jakiœ czas, brak kontaktu z rodzin¹ i znajomymi, spadek libido :}... itp, itd ]
Ca³e szczêÌcie ¿e firma u progu stolicy i jako tako mo¿na klienta pozyskaÌ bo gdzieœ g³êbiej to brrrrr, a¿ strach pomyœleÌ.
Teraz z innej beczki raczej do Ciebie PROJEKTER.
¯eby nie lamentowaÌ bo nie z tej gliny jestem ulepiony podj¹³em ostanimi czasy kilka decyzji które zamierzam wprowadziÌ w ¿ycie gdy¿ "zlote strzaly" w tym sektorze siê skoùczy³y wiêc trzeba nadrobiÌ iloœci¹ i czerpaÌ ma³¹ ³y¿eczk¹ ... mianowicie znalaz³em fajny lokal przy nowej A-2 i wylotówce z W-wy na Poznaù, nowy obiekt pod wynajem i dla mnie pasuj¹cy. Mam kilka ofert na kabinê lakiernicz¹ 9 mtr d³ug¹ i strefê przygotowawcz¹ 16 mtb w jednym ci¹gu z maszynowni¹ da dachu kabiny, piec gazowy z otwart¹ komor¹ spalania, wyci¹gi boczne bez kana³u w posadzce ¿eby zawsze mo¿na by³a "zabraÌ swoje zabawki " w inne miejsce i ciekaw jestem jakie wide³ki widzia³byœ dla takiej inwestycji?
Nie ukrywam Âże jedna jest z firmy Asterm, Usi, Autokabina, Jedna firma z Cieszyna nie pamiĂŞtam nazwy i jeden no name co zrobi wszystko i wszĂŞdzie....
Jak myœlisz jaka jest rozpiêtoœÌ ofert i czy mo¿e jesteœ zainteresowany wspó³prac¹ przy tym projekcie.
Nie ukrywam Âże budÂżet jest ograniczony i oscyluje w ok. 500 tysi bo tak jest w miarĂŞ bezpiecznie inwestujÂąc na cudzym.
Powierzchnia pod to stanowisko to 460 m2 plus druga hala 780 m2.
Wynajem za to to worek kasy, ale jak siĂŞ bĂŞdzie dobrze kreciĂŚ to na wszystko powinno wystarczyĂŚ [tak myÂślĂŞ]..........

Ps. Na koniec jeszcze pytanko........
Co musze sprawdziÌ ¿ebym móg³ tam prowadziÌ taka dzia³alnoœÌ....
Facet od wynajmu prowadzi tam ju¿ dzia³alnoœÌ typu SKP, warsztat mechaniki pojazdowej, magazyn i sklep z czêœciami zamiennymi oraz wynajem powierzchni magazynowej.
Kto musi zgÂłosiĂŚ do starostwa nowy rodzaj dziaÂłalnoÂści i czy bĂŞdzie zgoda bo nie wiem jakie warunki zagospodarowania terenu ale zakÂładam Âże wystarczajace na dziaÂłalnoÂśc z uwagi na juÂż prowadzone .

PROJEKTER
Wysłany: 2010-11-07, 09:56   
0
UP DOWN

W czêœci odpowiem na forum ... dla potomnoœci gdyby te¿ coœ takiego planowali ... w czêœci przeœlê informacjê na PW ... bo oczywiœcie jestem zainteresowany ka¿d¹ inwestycj¹ zawsze wszêdzie ma³¹ i du¿¹ drog¹ i tani¹ ... bo w praktyce do dopiero powa¿na rozmowa z inwestorem klasyfikuje tak¹ inwestycjê. Plany to fajna sprawa, ale uwarunkowania formalne i techniczne to zupe³nie co innego. Przez 12 lat widzia³em jak jedni maj¹ pieni¹dze i wielkie chêci, ale nie mog¹ zrobiÌ tego co chc¹ tam gdzie to planowali, inni chc¹ bardzo du¿o maj¹ fajny obiekt, a po wstêpnej kalkulacji kosztów - rezygnuj¹. ... Ale kilka konkretów :

1. W sprawie odpadĂłw nie ma tak duÂżego problemu. OczywiÂście segregacja na komunalne, niebezpieczne i stwarzajÂąc zagroÂżenie dla Âśrodowiska jest konieczne ... ale wystarczajÂą do tego trzy odrĂŞbne boksy na zderzaki i szkÂło, blachy, akumulatory i pÂłyny hydrauliczne. Reszta to tylko sprawa odpowiednio prowadzonej kartoteki. ZgÂłoszenie emisji zawsze obejmuje wszystkie emitery zakÂładu czyli takÂże kominy i wentylacjĂŞ z blacharni i odciÂąg spalin z mechaniki ... tylko tu na Forum lakiernikĂłw zawsze piszemy o kabinie.

2. Co do obowi¹zków w obiekcie dzier¿awionym to w przypadku zg³oszenia instalacji i odpadów spoczywa to na u¿ytkowniku lokalu i wynika to bezpoœrednio z zapisów ustawy bez wzglêdu na zapisy w umowie najmu. Je¿eli jednak chodzi o przeznaczenie budynku to tu ju¿ jest to obowi¹zek w³aœciciela obiektu. Jak to za³atwiaÌ i co powinno siê znaleŸÌ w umowie odpowiem ka¿demu na PW lub e-mailem bo jedni wynajmuj¹ swoje obiekty, inni s¹ najemcami, a to zawsze takie przepychanie obowi¹zków. W twoim przypadku ( szczególnie w Warszawie i okolicach gdzie nie ma czêsto miejscowego planu zagospodarowania terenu ) Ÿle przygotowana umowa mo¿e spowodowaÌ, ¿e nie bêdziesz móg³ u¿ytkowaÌ tego obiektu dostaÌ pozwolenia na emisjê i gromadzenie odpadów. Tu niektóre zapisy musz¹ byÌ jasno sprecyzowane z okreœlonymi terminami.

3. Co do sprzêtu to firmy które wymieni³eœ ( ta z Cieszyna to AR TECH S.C ) to renomowani producenci tego typu urz¹dzeù i do tego bardzo bardzo drodzy. Je¿eli nie zale¿y ci na super nowoczesnych rozwi¹zaniach technicznych w komorze lakierniczej i w strefach przygotowawczych i wystarczy poziom standardowy to raczej ci partnerzy tak jak i jeszcze kilku innych bêd¹ mieli ma³o atrakcyjne oferty. Je¿eli jednak presti¿ i elementy techniczne jak palniki bezpoœrednie, czy system spraytornic nie s¹ potrzebne proponujê wiêkszoœÌ rzeczy zrobiÌ samodzielnie ( kabina to bardzo proste urz¹dzenie, a strefa przygotowawcza to tylko wentylacja ) lub rozejrzeÌ siê za u¿ywan¹, lub skorzystaÌ z oferty firmy no name je¿eli tylko mo¿e coœ gotowego ju¿ pokazaÌ.
Nie proponowaÂłbym ci tego, ale 500 tyÂś przy samochodach ciĂŞÂżarowych to nie jest wcale zawrotna kwota na kompletnÂą inwestycjĂŞ z adaptacjÂą pomieszczeĂą. Tyle moÂże kosztowaĂŚ sama lakiernia jak siĂŞ renomowani dostawcy rozpĂŞdzÂą w doposaÂżaniu, a rozumiem Âże inne dziaÂły teÂż trzeba zorganizowaĂŚ w tym budÂżecie.

to publicznie tyle ...

resolute 
Wysłany: 2010-11-07, 19:17   
0
UP DOWN

Cytat:
Nie proponowaÂłbym ci tego, ale 500 tyÂś przy samochodach ciĂŞÂżarowych to nie jest wcale zawrotna kwota na kompletnÂą inwestycjĂŞ z adaptacjÂą pomieszczeĂą. Tyle moÂże kosztowaĂŚ sama lakiernia jak siĂŞ renomowani dostawcy rozpĂŞdzÂą w doposaÂżaniu, a rozumiem Âże inne dziaÂły teÂż trzeba zorganizowaĂŚ w tym budÂżecie.

Ta kalkulacja ma zdrowe podstawy poparte kilkoma ofertami i wieloma konsultacjami z wykonawcami. Trzeba pamiêtaÌ ze pozostale ga³êzie tego przedsiêwziêcia s¹ ju¿ wyposa¿one i pozostaje tylko kwestia przeniesienia wyposa¿enia w nowe miejsce. Lakiernia o której myœlê renomowanej firmy to koszt rzêdu 300 tysi netto +/- 30 tysi zale¿nie od wariantów.
Wiêcej napiszê pó¿niej bo "policja domowa" zrobi³a nalot i muszê koùczyÌ...........

Amatolak 
Wysłany: 2017-12-04, 11:43   
0
UP DOWN

Odgrzeje kotleta jak ze stypy PiÂłsudskiego.... Ale, myÂślĂŞ Âże warto to zrobiĂŚ, aby dowiedzieĂŚ siĂŞ "kto kim jest" dzisiaj i gdzie jest po tych siedmiu latach. Taka maÂła rewizja :)

Mnie interesuje ta dyskusja, co wiĂŞcej chciaÂłbym usÂłyszeĂŚ wiĂŞcej od PROJEKTER-a, bo facet wie co z czym siĂŞ je. ChoĂŚ wiem Âże juÂż siĂŞ nie udziela jak kiedyÂś, juÂż tylko raczej spoglÂąda na forum bez logowania siĂŞ, jego posty na pewno byÂły dla jednych "zbawieniem", a dla innych przysÂłowiowym "gwoÂździem".

No, wiĂŞc jak to wyglÂąda Panowie po tych prawie siedmiu latach?

Kto z u¿ytkowników pamiêtaj¹cych czasy kiedy to PROJEKTER pisa³, ma dziœ legaln¹, profesjonaln¹ lakierniê? Kto ma mo¿e kilka lakierni w ró¿nych lokalizacjach? Kto przesta³ sam malowaÌ i zbudowa³ biznes (ma³¹, lub du¿¹ sieÌ)? Kto nadal bierze za element 200z³, a kto na przyk³ad 700?

Front - Jak twoja firma (hydrauliczna/malarska)? Sorry, ale tylko tyle wyÂłapaÂłem na twĂłj temat.

Lackdoktor - Jak idzie biznes? Ile masz lakierni? Ile stanowisk? Jaki sprzĂŞt? Jakie roboty robisz?

Nadal sami malujecie, czy juÂż moÂże macie ludzi od tego a wy sami zarzÂądzacie Biznesem?

Napiszcie co i jak u was, jak wam siĂŞ krĂŞci biznes, myÂślĂŞ Âże bĂŞdzie to ciekawym odÂświeÂżeniem tematu. Czy "prorocze" wpisy PROJEKTERA urzeczywistniÂły siĂŞ w twoim przypadku? A jeÂżeli tak, to w jakim kierunku to poszÂło?

Ja sam widzĂŞ, jako klient, Âże przez te siedem lat niewiele siĂŞ zmieniÂło. Jako klient, ktĂłry chce sobie odÂświeÂżyĂŚ bÂłotniki, reperaturki plus lakier (na moim zabytkowym aucie), 90% firm oferuje wykonanie usÂługi za 150-300 od elementu (a mamy juÂż 2018 prawie...), tylko nieliczni oferujÂą usÂługĂŞ za 1000-1500zÂł.

WiĂŞc jak to wyglÂąda dziÂś?

Popzdrawiam

P.S Jestem nowym uÂżyszkodnikiem wiĂŞc siĂŞ tutaj przywitam, Witajcie!

KK 
Wysłany: 2017-12-04, 16:42   
0
UP DOWN

ZmieniÂło siĂŞ tak, Âże nieliczni majÂą duÂże lakiernie, a reszta wali godziny w norach. Cieszy siĂŞ, Âże zarabia, a za 10 lat zwÂłoki w 997 od zatrucia. Jak moÂżna myÂśleĂŚ o jakimkolwiek zarobku biorÂąc za element np 200zÂł.
Ludzie nie majÂą szacunku do swojej pracy i swojego zdrowia.

Amatolak 
Wysłany: 2017-12-05, 11:42   
0
UP DOWN

Czyli nic siê nie zmieni³o. Ja piep.... Tyle czasu up³ynê³o i jesteœ jedyn¹ osob¹, która siê wypowiedzia³a. Cisza w tym temacie tylko potwierdza to co napisa³eœ, i to co przypuszcza³em. Kiedy ludzie zrozumiej¹ ¿e konkurowanie cen¹ prowadzi tylko w jedn¹ stronê... Ju¿ nawet nie mam na myœli "wytrawnego" inwestowania w sprzêt, siebie i warsztat. Bo wiadomo, jak ktoœ nie ma zdolnoœci kredytowej to nie ma i tyle, ale ¿eby zainwestowaÌ wystarczy podnieœÌ po prostu ceny, i zadbaÌ o swoje cztery k¹ty na ile to mo¿liwe (a to nie takie kosztowne przy odrobinie chêci i pracy - mam na myœli sam wygl¹d warsztatu, a nie prawn¹ legalizacjê). Wtedy wiêkszy wp³yw do kasy i co za tym idzie wiêksze mo¿liwoœci rozwoju, i potencjalna mo¿liwoœÌ wyrwania siê z b³êdnego ko³a. Znam takiego lakiernika, który zacz¹³ zmiany od swojej osoby. Zamiast ³acha w umorusanym kombinezonie z petem w gêbie, i pustymi butelkami po piwie w warsztacie, przeistacza siê w normalnego us³ugodawcê, który przynajmniej dba o siebie i o miejsce pracy (i chce siê legalizowaÌ... - czas najwy¿szy!).

Ktokolwiek to czyta a ma chêÌ pozostania w tej bran¿y (w sumie wejœcia w ni¹ na SERIO), oprzytomnijcie bo topór ju¿ zawis³, i za chwilê bêd¹ siê sypaÌ ³by. Nie chodzi o legalnoœÌ, ale o rynek. Rynek zweryfikuje wszystko (a rynek ju¿ ma do tego narzêdzia...).

Siekiera
Wysłany: 2017-12-18, 23:58   
0
UP DOWN

Nic siĂŞ nie zmieniÂło a jest jeszcze gorzej. Poprawi siĂŞ gdy ktoÂś rozwali karuzelĂŞ vatowskÂą krĂŞconÂą przez ubezpieczalnie :cool: Czyli nie ma co liczyĂŚ na to, bo skoro silnik tej karuzeli to PZU to musi pracowaĂŚ na 500+

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2017-12-23, 00:53   
0
UP DOWN

PZU przyjê³o sprytn¹ taktykê. Podnieœli stawki w obszarze polis które generowa³y straty. Czyli g³ównie OC i OC PrzewoŸnika. Musz¹ mieÌ w ofercie pe³ny pakiet ubezpieczeù, ale zamra¿aj¹ wysokimi stawkami, obszar który przynosi im straty. Nie ponosz¹ strat - wiêc zarabiaj¹. Po tym jak PZU siê podnios³o, podnieœli siê wszyscy. Kwoty odszkodowaù nie wzros³y a nawet spad³y.
Nie muszĂŞ tÂłumaczyĂŚ, Âże firmy ubezpieczeniowe teÂż zostaÂły objĂŞte podatkiem bankowym. DroÂższe polisy= wiĂŞksze aktywa=wyÂższa kwota podatku do zapÂłaty.

PROJEKTER
Wysłany: 2018-03-17, 22:50   
0
UP DOWN

No wiem, Âże latami nie odpowiadaÂłem na posty. Przepraszam, ale kompletnie nie mam czasu.

U mnie wszytko siê pozmienia³o. W zasadzie zupe³nie nie zajmuje siê ju¿ warsztatami samochodowymi. Nie szkolê ju¿ ludzi, nie zajmuje siê prezentacj¹ pistoletów nie kontroluje rozwoju materia³ów ... z przykroœci¹ muszê stwierdziÌ, ¿e w tych sprawach wypad³em z obiegu wiêc nie bêdê siê m¹drowa³ bo od 2015 roku nie kontroluje ju¿ tej ga³êzi bran¿y.

Wszytko co teraz robiê ma zwi¹zek z przemys³em ... lakierowanie wagonów kolejowych, cystern samochodowych i kolejowych, samolotów pasa¿erskich, maszyn, konstrukcji stalowych.... ale nadal zajmuje siê projektowaniem lakierni i za³atwianiem wszystkich wymaganych formalnoœci, w³¹cznie z awanturami w urzêdach i s¹dach w obronie moich klientów. Teraz to przede wszystkim formalnoœci i dokumenty.

W temacie ostatnich postów. Zgadzam siê z opini¹, ¿e lakierowanie samochodów to dupa, a nie biznes. Je¿eli ktoœ z was nie robi zacieków, umie zrobiÌ równ¹ powierzchnie i utrzymaÌ na niej po³ysk i umie czytaÌ karty techniczne materia³ów, to sugerujê powa¿nie tym którzy szukaj¹ Ÿród³a utrzymania w lakiernictwie i rozwoju zawodowego natychmiast przenieœÌ siê do realizowania us³ug dla przemys³u. Na pocz¹tek do tych drobniejszych spraw, a w miarê rozwoju do coraz wiêkszych produktów.

Tym którzy pozostan¹ jednak uparcie przy lakierowaniu samochodów ... nawet jak zainwestuj¹ w rozwój swoich warsztatów ... No co Ja mogê napisaÌ ??? ... No có¿ Panowie. Tak mi przykro ! ... "Zdechniecie z g³odu".

Jak ktoÂś juÂż w tym siedzi po uszy od wielu lat ... pewnie jakoÂś przetrwa, ale juÂż siĂŞ nie dorobi kasy... Jak komuÂś siĂŞ wydaje, Âże dziÂś zacznie i siĂŞ rozwinie po kilku latach ... niech czyta pkt. wyÂżej !

Prosta sprawa. Przemys³ zlecaj¹cy lakierowanie ma kasê i œrodki na wykonanie takiego zadania tzn zlecenie go zewnêtrznej firmie i nie ma innego wyjœcia gdy nie ma te¿ w³asnej lakierni. Takie zlecenie jest hurtowe, albo seryjnie powtarzalne .... a Klient zlecaj¹cy naprawê powypadkow¹ nigdy nie ma pieniêdzy na takie zlecenie i musi je wygospodarowaÌ z domowego bud¿etu bo ubezpieczyciel jak ju¿ sami wiecie zwraca tylko czêœÌ i z zasady jest klientem detalicznym / jednorazowym.

No dobra. To tyle w ramach opinii. Na koniec ... pozdrawiam bran¿ê lakierników. Bez wzglêdu na wszytko, ¿yczê wszystkim ambitnym i tym zgorzknia³ym sukcesów i dalszego rozwoju zawodowego.

pchelka
Wysłany: 2019-11-17, 23:11   
0
UP DOWN

Panowie

Odkopie stary wÂątek, generalnie jest tak mam spory garaÂż pare wÂłasnych aut (obecnie 3 sztuki), do tego motocykl ktory odnawiam.

Nie jest to dzia³alnoœÌ maszyny s¹ moje, na posesji - no i oczywiœcie s¹siad nagra³ jak lakieruje czasze od motocykla na wolnym powietrzu.

i teraz baĂŚ siĂŞ czy nie baĂŚ ?
ZgÂłosiĂŚ gdzie trzeba zgÂłosi na pewno gdyÂż jest wojna o rozgraniczenie drogi - tylko zastanawiam siĂŞ czy przy prywatnym malowaniu mam jest sobie czym zawracaĂŚ gÂłowĂŞ.

fryc
Wysłany: 2019-11-23, 05:01   
0
UP DOWN

Cysterny chemikaliĂłw wylewajÂą w szczerych polach i nic im nikt nie robi

klapek
Wysłany: 2019-12-10, 13:22   
0
UP DOWN

SÂąsiad nagraÂł jak robisz coÂś przy wÂłasnym motocyklu. Wg niego lakierowaÂłeÂś czaszĂŞ, a wg Ciebie.. natryskiwaÂłeÂś jakiÂś Âśrodek kosmetyczny. JeÂśli zgÂłosi do ochrony Âśrodowiska w miejscowoÂści, to pewnie bĂŞdÂą KtoÂś musiaÂł to sprawdziĂŚ. MoÂże nawet zadzwoni i umĂłwi siĂŞ na spotkanie. Kup ciasteczka i czekaj.
;)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Firma

Odpowiedz do tematu