Autor |
Wiadomość |
 |
tajmus
|
Wysłany: 2010-01-27, 12:58 Jakie lampy do garaÂżu??
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-01-27, 13:28
|
0
|
|
|

|
ÂŻycie tylko jedno, bierz hermetyczne ale nie takie, poszukaj samego klosza i dokup stabilizator elektroniczny lub gotowiec z elektronikÂą - dÂłuÂższe Âżycie ÂświetlĂłwki, mniejsze straty prÂądu, zdrowsze dla czÂłowieka bo ÂświatÂło nie miga z f=50Hz. |
|
|
|
 |
pio_len
|
Wysłany: 2010-01-27, 15:28
|
0
|
|
|
|
Jakie lampy oto jest pytanie . Lampy hermetyczne z plastikowym kloszem maj¹ jeden minus , gdy nie masz wyci¹gu bêd¹ ca³e pomalowane i bêdzie problem z ich umyciem .Rozcieùczalnik rozpuœci plastik i zrobi¹ siê matowe a niczym innym tego nie ruszymy p³yny do silników zmywacze mog¹ wejœÌ w reakcje z plastikiem .A pyzatym to bardzo drogie te lampy kiedyœ widzia³em po 35 z³ na allegro nowe z niewielkimi uszkodzeniami . |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-01-27, 15:37
|
0
|
|
|

|
Na siadanie farby jest niezbyt profesjonalny ale tani patent: obkÂładasz stretch foliÂą i jak sie zapaĂŚka to wymieniasz |
|
|
|
 |
tajmus
|
Wysłany: 2010-01-27, 15:43
|
0
|
|
|

|
crystal napisał/a: | ÂŻycie tylko jedno, bierz hermetyczne ale nie takie, poszukaj samego klosza i dokup stabilizator elektroniczny lub gotowiec z elektronikÂą - dÂłuÂższe Âżycie ÂświetlĂłwki, mniejsze straty prÂądu, zdrowsze dla czÂłowieka bo ÂświatÂło nie miga z f=50Hz. | Hmm fajnie by byÂło ale na elektryce nie znam siĂŞ jeszcze dobrze Gdzie takich szukaĂŚ No a ta folia to teÂż nie gÂłupi pomysÂł hehe
JakbyÂście rozplanowali oÂświeltenie w pomieszczeniu 4x7 i wys 3,5
A co do wyciÂągu to bede go robiÂł bo bez tego |
_________________ www.fiestaklubpolska.pl
http://lakierowanko.info/...hp?t=3246#33565 |
|
|
|
 |
pio_len
|
Wysłany: 2010-01-27, 15:46
|
0
|
|
|
|
CzêœÌ w rogach a reszta w ko³o œcian na wysokoœci ok 120 cm |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-01-27, 15:58
|
0
|
|
|

|
Odnoœnie sprzêtu bym radzi³ siê przejœÌ do du¿ej hurtowni elektrycznej, bêd¹ mieli na miejscu pewnie ca³y asortyment to rozpoznasz temat i bêdziesz wiedzia³ jakie s¹ ceny - wtedy mo¿na szukaÌ okazji . Trzeba najpierw zaplanowaÌ ile tych lamp ma byÌ i w jakim uk³adzie bo pod to siê dobiera stabilizatory. |
|
|
|
 |
marer
|
Wysłany: 2010-02-01, 17:40
|
0
|
|
|
|
Witam
RĂłwnieÂż mam mam problem z oÂświetleniem do garaÂżu i poszukaÂłem lamp po sklepach.
ZnalazÂłem w jednym z supermarketĂłw lampy w promocji.
SÂą to lampy hermetyczne 2x36w z stabilizatorami elektronicznymi w cenie 49 zÂł za sztukĂŞ.
SÂądzĂŞ Âże to jest dobra cena jak za takie lampy i nic lepszego do garaÂżu nie znajdĂŞ.
GaraÂż mam 7m na 4,5m , jak sÂądzicie ile tych lamp zamontowaĂŚ i w jakich miejscach ? |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-02-01, 18:24
|
0
|
|
|

|
Nie gniewaj siĂŞ @marer, ale w tej cenie to hermetyczne to on na pewno nie sÂą ! Co najwyÂżej w obudowie przeciw kurzowej z uszczelkÂą. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
marer
|
Wysłany: 2010-02-01, 20:45
|
0
|
|
|
|
Spoko @PROJEKTER
Nie mam siĂŞ za co gniewaĂŚ .
A co do tych lamp to raczej masz racjĂŞ jest uszczelka i ja sobie myÂślaÂłem Âże hermetyczne .
W sumie jak za tÂą kasĂŞ to i takie chyba siĂŞ opÂłaca ?
Powiedzcie jeszcze jak moÂże siĂŞ zachowywaĂŚ plastik w interesujÂących nas warunkach.
Czy macie jakieÂś doÂświadczenie no i sposoby jego zabezpieczenia w razie jakby sie mu coÂś dziaÂło.
No i jeszcze sprawa czy te 2x36w to nie za sÂłabo czy do takiej lampy moÂżna mocniejszÂą rurĂŞ zaÂłoÂżyĂŚ ? |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-02-01, 21:00
|
0
|
|
|

|
Idealna ochrona lamp to .... nawiew powietrza z gĂłry wyciÂąg z doÂłu ... lampy montujemy 5 cm powyÂżej dolnej krawĂŞdzi kanaÂłu nawiewowego po obu jego stronach. PozostajÂą czyste i bezpieczne latami ... nawet nie musza mieĂŚ osÂłony, |
 |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-02-01, 23:14
|
0
|
|
|

|
marer napisał/a: | SÂądzĂŞ Âże to jest dobra cena jak za takie lampy |
Trudno powiedzieĂŚ, moÂże to byĂŚ takie badziewie Âże 5zl niewarte, ale faktem jest Âże sam stabilizator ponad 50 kosztuje.
marer napisał/a: | czy do takiej lampy moÂżna mocniejszÂą rurĂŞ zaÂłoÂżyĂŚ ? |
Czy nie jest tak ¿e d³ugoœÌ œwietlówki determinuje jej moc?
Jak¹ maj¹ d³ugoœÌ te 36W? |
|
|
|
 |
marer
|
Wysłany: 2010-02-02, 07:46
|
0
|
|
|
|
Œwietlówki 36w maj¹ d³ugoœÌ 120 cm |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-02-02, 18:43
|
0
|
|
|

|
Noto sÂą 58W o tej dÂługoÂści. Ale zostaje jeszcze kwestia wyprowadzeĂą no i elektroniki.
Ciekawe czy by siê op³aci³o zrobiÌ obudowê z blachy/plexi, d³awiki, bior¹c 20kh pracy œwietlówki to nawet uszczelniÌ PU, a bebechy na czêœci kupowaÌ/wyj¹Ì ze z³omu(gniazda) |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2010-02-02, 20:07
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
crystal napisał/a: | Noto sÂą 58W o tej dÂługoÂści. Ale zostaje jeszcze kwestia wyprowadzeĂą no i elektroniki. |
na moje, to 58W sÂą tylko o dlugoÂści 150cm (mam 36 i 58 w lakierni ).
Z tym, ze te 58W bardzo maÂło popularne w PL sÂą... |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-02-02, 20:16
|
0
|
|
|

|
WÂłaÂśnie dlatego siĂŞ obawiam czy to bĂŞdzie ok bo te 58W na 120cm to wyglÂąda na inny typoszereg.
Z kupnem nie powinno byÌ problemu, mo¿na te¿ 70W daÌ, ale zastanawiam sie nad robion¹ opraw¹ bo przy takich warunkach(szczelnoœÌ, moc) to mo¿e byÌ trudno i/lub drogo, a kolega szuka tanioœci. |
|
|
|
 |
marer
|
Wysłany: 2010-02-02, 20:20
|
0
|
|
|
|
Witam
Wydaje mi siĂŞ Âże jak zastosujĂŞ te 36w to bĂŞdzie ok.
Powiem szczerze Âże u mnie w pracy mamy 2 kabiny lakiernicze o dÂługoÂści 26 metrĂłw , szerokoÂści 7 metrĂłw i wysokoÂści 5,5 metra i lamp na okoÂło jest mnĂłstwo tylko wszystkie.
RozwiÂązane jest to w ten sposĂłb Âże kabina ma szklane boki a lampy sÂą zamontowane na zewnÂątrz i w ten sposĂłb sie nie brudzÂą.
Nie wiem ile bo nie liczyÂłem ale tych lamp jest okoÂło 200 sztuk na kabinĂŞ |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-02-03, 23:55
|
0
|
|
|
|
Lampy hermetyczne muszÂą miec klosze akrylowe a nie z poliwĂŞglanu.
Nie wchodzÂą w reakcje z rozcienczalnikami i z nitrem i nie matowiejÂą.
Co do obmywania to |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
marer
|
Wysłany: 2010-02-04, 13:05
|
0
|
|
|
|
Wiem Âże klosze z poliwĂŞglanu matowiejÂą pod wpÂływem rozpuszczalnikĂłw.
Mo¿na takie klosze ³adnie owin¹Ì foli¹ ewentualnie jest taki œrodek co siê nim maluje i lampa jest jak zafoliowana .
Raz na jakiÂś czas ÂściÂągasz starÂą powÂłokĂŞ , zakÂładasz nowÂą i jest ok. |
|
|
|
 |
caci
|
Wysłany: 2010-03-09, 20:24
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
tajmus
|
Wysłany: 2010-03-10, 16:29
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-03-10, 16:48
|
0
|
|
|

|
Wg tej strony:
2X58W - 93,00PLN 5,8 kg
18W faktycznie dobre dla akwarium |
|
|
|
 |
marer
|
Wysłany: 2010-03-19, 08:09
|
0
|
|
|
|
Witam
W niedÂługim czasie i ja bĂŞdĂŞ siĂŞ borykaÂł z montaÂżem lamp w garaÂżu.
KupiÂłem 9 szt 2x36 w czy to wystarczy?
GaraÂż mam 7m x 4,5m i wysoki 2,3 m.
Jak najlepiej zamontowaĂŚ te lampy i czy nie trzeba jeszcze dokupiĂŚ.
Powiedzcie jeszcze jaki rodzaj instalacji macie w swoich garaÂżach bo ja teraz miaÂłem kable i puszki nad tynkiem ale nie wiem czy lepiej tego nie wpuÂściĂŚ w ÂścianĂŞ albo korytek zaÂłoÂżyĂŚ.
MyÂślĂŞ o tym z tego powodu bo na takich przewodach na wierzchu zbiera siĂŞ duÂżo kurzu i jakbym chciaÂł uprawiaĂŚ swoje hobby to nie kurz nie wskazany jest .
[ Dodano: 2010-07-09, 06:41 ]
Witam
Jednak zdecydowa³em siê zamontowaÌ lampy poziomo u góry ale pod k¹tem w dó³ i drugi rz¹d poziomo ni¿ej i tu mam pytanie.
Czy ten dolny rzÂąd jak zamontujĂŞ 80 cm od posadzki to bĂŞdzie dobrze ? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-12-08, 22:22
|
0
|
|
|
|
KupiÂłem 12 szt lamp OPRAWA HERMETYCZNA LAMPA 2x36W Zap. ELEKTRONICZNY
Cena za szt 43.90zÂł z zapÂłonem elektronicznym.
http://screenshooter.net/2200499/wbqqqgp
Jakiego typu barwa ÂświatÂła jest najbardziej odpowiednia do lakierni ???
ÂŚwietlĂłwki oczywiÂście trĂłjpasmowe. O mniejszym spadku jasnoÂści w okresie koĂącowym max 8%, gdzie normalne ÂświetlĂłwki majÂą spadek nawet do 40% jasnoÂści.
http://screenshooter.net/2200499/dmdkico
Przyznam siĂŞ Âże dotychczas nie interesowaÂła mnie barwa ÂświatÂła i chyba wszystkie ÂświetlĂłwki mam o barwie --- zimna biaÂła.
Myslê ¿e jak do³o¿ê te œwietlówki do ju¿ zainstalowanych i pomieszczenie bêdzie odpowiednio wykoùczone to efekt bêdzie odpowiedni.
Jaka barwa ???
Ja obstawiam 4000K lub 2700K aby zrĂłwnowaÂżyĂŚ barwĂŞ z pozostaÂłymi lampami.
Dodam Âże niema mozliwoÂści wymiany wszystkich lamp na odpowiedniÂą barwĂŞ, bo ÂświetlĂłwki trĂłjpasmowe wymagajÂą zapÂłonu elektronicznego. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-12-08, 23:06
|
0
|
|
|
|
WÂłaÂśnie jestem w trakcie remonto-przebudowy i teÂż dokupowaÂłem oprawy oraz ÂświetlĂłwki.
Oprawy to pikuÂś ale ÂświetlĂłwki masakra. Z tych czterech marek ktĂłre testowaÂłem tylko jedne mogÂą nosiĂŚ miano ÂświetlĂłwki bo reszta to byÂły tylko czyste poÂżeracze prÂądu tlÂące siĂŞ w oprawkach.
Z tych ktĂłre miaÂłem do wyboru najlepsze byÂły NARWY 6500K. DokÂładny symbol mogĂŞ podaĂŚ jutro bo teÂż jest ich kilka.
Reszta przy tych tliÂła siĂŞ jakby miaÂła poÂłowĂŞ mocy tych ktĂłre wybraÂłem. Ale byĂŚ moÂże sÂą jeszcze mocniejsze - lecz w tych sklepach w ktĂłrych ja szukaÂłem nic takiego nie mieli.
Jutro podam symbol i moÂże fotkĂŞ jak sypiÂą. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-12-08, 23:14
|
0
|
|
|
|
senior napisał/a: | najlepsze byÂły NARWY 6500K. |
No tak.
Ale to jest barwa zimna biaÂła - 6500K
Interesuje mnie jaka jest odpowiednia barwa do kabiny lakierniczej.
Moim zdaniem najlepsze bĂŞdÂą o barwie 4000K oczywiÂście trĂłjpasmowe.
http://sagahurt.com.pl/B-...6508,2862).aspx
Opis ze strony...
Wersja trójpasmowa charakteryzuje siê podwy¿szonymi parametrami strumienia œwietlnego i trwa³oœci ale wymaga zap³onnika elektronicznego w oprawce. Moc 36 W Typ trzonka G13 Temperatura barwowa 4000 K Strumieù œwietlny 3050 lm Trwa³oœÌ 10000 h |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-12-08, 23:31
|
0
|
|
|
|
Tak to s¹ zimne bia³e. Generalnie znawc¹ kabin nie jestem a wybiera³em na podstawie porównaù u siebie w warsztacie i te co wzi¹³em bi³y pozosta³e na g³owê o nie przesadzê jeœli nie ok 40%.
Te dla mnie s¹ rewelka. Ale byÌ mo¿e mog¹ byÌ takie tylko dla mnie - chocia¿ z drugiej strony jak zdawa³em te co mi nie pasowa³y to by³ akurat jakiœ elektryk prywaciarz który zwija³ takich kilkadziesi¹t sztuk bo mówi³ ¿e gdzieœ komuœ wymieni³ kilka w firmie i w³aœciciel widz¹c ró¿nicê kaza³ wymieniÌ wszystkie.
Ale wiĂŞcej i konkretniej chyba tylko Pan z nickiem na duÂże P....... podpowie. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-12-09, 10:14
|
0
|
|
|

|
senior napisał/a: | Ale wiĂŞcej i konkretniej chyba tylko Pan z nickiem na duÂże P....... podpowie. | i miejmy nadzieje ze za darmo...mi sie wydaje ze czym bielsze tym lepsze...ja mam kilka starych jeszcze tych grubych to ladnie swieca...ostatnio dokupilem kilka to mi na zolto swieca...traGEdia normalnie... |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-12-09, 10:57
|
0
|
|
|

|
6000 K ... lub powy¿ej ... zdecydowanie i wy³¹cznie. ... Oczywiœcie dotyczy to fazy lakierowania. Tu nie chodzi o œwiat³o najbardziej zbli¿one do z³o¿onego naturalnego pasma dziennego. Takie lampy s¹ OK w mieszalni i na stanowiskach przygotowania bo oczy siê nie mêcz¹ jak twierdz¹ fachowcy. W przypadku lakierowania ( kabina ) wy³¹cznie lampy o mo¿liwie ... hmm .... nazwijmy to "wyja³owionym" œwietle.
z doÂświadczenia .... lepiej 4 x 58 Watt w oprawie i dwa obwody na kaÂżdÂą oprawĂŞ 2 + 2 ......... niÂż 2 x 36 watt |
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-12-09, 12:03
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | lepiej 4 x 58 Watt w oprawie i dwa obwody na kaÂżdÂą oprawĂŞ 2 + 2 ......... niÂż 2 x 36 watt |
Wiem, niedawno daÂłem ciaÂła i nie kupiÂłem za 1000 zÂł 6 lamp kabinowych z koÂłnierzem do wpuszczenia , takich o ktĂłrych wÂłaÂśnie piszesz.
PROJEKTER napisał/a: | 6000 K ... lub powyÂżej ... zdecydowanie i wy³¹cznie. |
Wielkie dziĂŞki.
PROJEKTER napisał/a: | Takie lampy sÂą OK w mieszalni i na stanowiskach przygotowania bo oczy siĂŞ nie mĂŞczÂą jak twierdzÂą fachowcy. |
Tu mam wÂłaÂśnie dylemat, bo w tym pomieszczeniu robiĂŞ wszystko i zmiana barwy by byÂła mile widziana.
4000K dla czĂŞÂści lamp podwieszonych kolo sufitu jednak kupiĂŞ.
Reszta 6500K i bĂŞdzie znacznie lepiej.
PS
wiatraczka juz niema |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-12-09, 12:15
|
0
|
|
|

|
to pokaz na jakim etapie juz jestes??:) |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-12-09, 12:42
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | na jakim etapie juz jestes |
Nooo... wiatraczka niema
PokazĂŞ po zakoĂączeniu prac.
Najpierw poka¿e jak wysz³o.... potem usi¹dziesz i poka¿ê jak by³o. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-12-09, 13:14
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | Najpierw pokaÂże jak wyszÂło.... potem usiÂądziesz i poka¿ê jak byÂło. | jak bylo to ja widzialem no i podobny wystroj widze na codzien a tak z ciekawosci to nore remontujesz czy juz nowe??a co do oprawek to takie tez czesciowo idzie wpuscic w sciane razem z kablami...tylko trzeba pokombinowac ciutek |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-12-09, 18:34
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | 6000 K ... lub powyÂżej ... zdecydowanie i wy³¹cznie | DziĂŞki.
Te co kupiÂłem sÂą 6500K i sÂą to NARVY o symbolu 865.
Jak wspominaÂłem kilka innych w porĂłwnaniu do tych praktycznie nie ÂświeciÂły - tzn. ÂświeciÂły ale jakby prawie o poÂłowĂŞ sÂłabiej.
ÂŚwietlĂłwka: http://imageshack.us/phot...ietlwka002.jpg/
Poza tym w Leroy Merlin s¹ w fajnej cenie oprawy hermetyczne 2x36W. Standardowe s¹ po ok. 85-95z³ a te s¹ ciut wê¿sze i po 48z³ BRUTTO. Wiêc kupi³em "troszeczkê" tych wê¿szych bo jeœli kosztuj¹ po³owê ceny to lepiej za te same pieni¹¿ki wzi¹Ì dwa razy tyle sztuk.
Oprawy: http://www.leroymerlin.pl...1316441755.html
A ÂświecÂą z tymi ÂświetlĂłwkami tak {to ciemne pomieszczenie w nocy}:
http://imageshack.us/phot...696/rne010.jpg/
http://imageshack.us/phot...13/rne011i.jpg/
Teraz jak wspominaÂłem jestem w trakcie remontu i pracujĂŞ w pomieszczeniu zastĂŞpczym {normalnie sÂłuÂży mi do mycia aut} gdzie jest tylko 7 tych opraw z pojedynczymi ÂświetlĂłwkami i pracujÂąc caÂły dzieĂą oczy nic a nic mi siĂŞ nie mĂŞczÂą a mam o wiele widniej niÂż z 18-stoma starymi ÂświetlĂłwkami.
Tutaj niewiele widaĂŚ ale w realu jest naprawdĂŞ widno a jest to bardzo ciemne pomieszczenie i Âświeci siĂŞ w nim tylko 7 pojedynczych tych ÂświetlĂłwek: http://imageshack.us/phot.../51/rne006.jpg/
Obecnie przy remonto/przebudowie wkuwam w Âściany po dÂługoÂściach na wysokoÂści ok 50cm od podÂłogi z obydwu stron i bĂŞdzie tam takich podwĂłjnych po 5 sztuk na stronĂŞ, plus po 5 na gĂłrze pod sufitem i plus po dwie na gĂłrach pod sufitem z obydwu wĂŞÂższych stron. Czyli razem 24 oprawy 2x36W.
MiaÂłem 18 sztuk ÂświetlĂłwek a bĂŞdzie 48 i to duÂżo mocniejszych wiĂŞc juÂż wiem Âże bĂŞdĂŞ HAPPY.
Troszeczkê siê pobawiê z ich pod³¹czeniem bo bêd¹ odpalane i stronami oczywiœcie i oddzielnie góra i dó³, oraz dodatkowo w wersji co druga oprawa.
No ale jeszcze troszeczkĂŞ to potrwa................. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-12-09, 18:50
|
0
|
|
|
|
senior napisał/a: | Te co kupiÂłem sÂą 6500K i sÂą to NARVY o symbolu 865. |
Ja kupiÂłem takie oprawy
http://allegro.pl/oprawa-...html#tabsAnchor
Teraz szukam opinii na temat ÂświetlĂłwek trĂłjpasmowych
http://sagahurt.com.pl/B-...6508,2862).aspx
Czy ÂświecÂą naprawdĂŞ lepiej od standardowych i po czasie spadek ich jasnoÂści to nie 40% lecz max 8%
JeÂśli ktoÂś mi to wytÂłumaczy gdzieÂś lokalnie to napiszĂŞ na forum o co z nimi chodzi.
Dodam Âże zapÂłon elektroniczny oszczĂŞdza energiĂŞ elektrycznÂą a jak policzĂŞ moje lampy to wyjdzie 2 kW spokojnie.
To sÂą jakieÂś koszty i fajna sprawa by byÂła gdyby sprawdziÂły siĂŞ ÂświetlĂłwki diodowe.
Narazie cena powala - 150 zl szt.
Ich ÂświatÂło jest biaÂłe zimne, czyli barwa ponad 6000K
Na przygotowanie auta trochĂŞ szkoda energii na oÂświetlenie i robiĂŞ, juÂż kiedyÂś praktykowany, obwĂłd z oÂświetleniem 10 ÂżarĂłwek energooszczĂŞdnych 25W/125W
http://allegro.pl/zarowka...1951496197.html
Co da znaczne oszczĂŞdnoÂści a ich barwa jest bardziej ciepÂła , coÂś ok 4000K.
Do lakierowania mogê je w³¹czyÌ razem.
Takie mam zaÂłoÂżenia a remont w trakcie. |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-12-09, 19:04
|
0
|
|
|
|
To chyba dokÂładnie te same Lackdoctor napisał/a: | Teraz szukam opinii na temat ÂświetlĂłwek trĂłjpasmowych | DokÂładnie dzisiaj odbieraÂłem resztĂŞ zamĂłwionych ÂświetlĂłwek -bo poprzednio nie byÂło tyle ile chciaÂłem- i zapytaÂłem o te ÂświetlĂłwki trĂłjpasmowe i dostaÂłem odpowiedÂź Âże rzekomo te co wzi¹³em takie sÂą. Ale odpowiedÂź byÂła maÂło przekonujÂąca wiĂŞc nie wiem. Lackdoctor napisał/a: | Na przygotowanie auta trochĂŞ szkoda energii na oÂświetlenie i robiĂŞ, juÂż kiedyÂś praktykowany, obwĂłd z oÂświetleniem 10 ÂżarĂłwek energooszczĂŞdnych 25W/125W | Dlatego ja bĂŞdĂŞ siĂŞ bawiÂł z rozbiciem za³¹czania: gĂłra - dó³, strona lewa - prawa - czoÂła, oraz dodatkowo za³¹czanie co drugiej oprawy: czyli sporo wersji za³¹czeĂą w zaleÂżnoÂści od zapotrzebowania. Razem ok 9-10 klawiszy |
|
|
|
 |
lak
|
Wysłany: 2011-12-10, 00:07
|
0
|
|
|
|
Te oprawy plastikowe sÂą do du...y, uchwyty trzymajÂące klosz bĂŞdÂą siĂŞ urywaĂŚ po zetkniĂŞciu z oparami lakierniczymi |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2011-12-10, 01:22
|
0
|
|
|
|
lak napisał/a: | Te oprawy plastikowe sÂą do du...y, uchwyty trzymajÂące klosz bĂŞdÂą siĂŞ urywaĂŚ po zetkniĂŞciu z oparami lakierniczymi |
Od dwĂłch lat takie mam i jeszcze nic nie pĂŞkÂło ani siĂŞ nie urwaÂło. A odpinane sÂą co 3 miesiÂące na czyszczenie i polerowanie . |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-12-10, 10:01
|
0
|
|
|

|
Wiem Âże juÂż kupiliÂście ... ale dla innych taka rada ... Znacznie lepiej jest kupiĂŚ kosze kotwiczne luzem ( blacha trzymajÂąca caÂły osprzĂŞt ) i zrobiĂŚ lampy samemu.
ÂŻeby byÂło taniej moÂżna wtedy kupiĂŚ w markecie najtaĂąsze oprawy ( w markecie ) i przezbroiĂŚ. Taniej to nie jest niÂż kupiĂŚ te plastikowe powyÂżej, ale wtedy moÂżna budowane oprawy spÂłaszczyĂŚ, wbudowaĂŚ w ÂścianĂŞ ... zrobiĂŚ po prostu wszytko |
 |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-12-10, 10:25
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | eby byÂło taniej moÂżna wtedy kupiĂŚ w markecie najtaĂąsze oprawy ( w markecie ) i przezbroiĂŚ. Taniej to nie jest niÂż kupiĂŚ te plastikowe powyÂżej, ale wtedy moÂżna budowane oprawy spÂłaszczyĂŚ, wbudowaĂŚ w ÂścianĂŞ ... zrobiĂŚ po prostu wszytko | i na to cos ala plexa na przykrywke??? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2011-12-10, 12:19
|
0
|
|
|
|
Cytat: | i na to cos ala plexa na przykrywke??? | SzkÂło ,chyba Âże jakiÂś poliwĂŞglan albo po kilku lakierach same rury |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-12-10, 12:44
|
0
|
|
|

|
a tak z ciekawosci to czym sie tnie szklo???? |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-12-10, 16:08
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-12-10, 17:19
|
0
|
|
|

|
ciekawe jak to w realu wyglada:) |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-12-10, 19:02
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-12-13, 17:46
|
0
|
|
|
|
No to sprawa ÂświetlĂłwek opanowana.
PorĂłwnajcie sobie parametry standardowych ÂświetlĂłwek i nowego typu ÂświetlĂłwek.
Bardzo ³atwo mo¿na doœwietliÌ pomieszczenie przy zachowaniu tej samej iloœci lamp a co za tym idzie oszczêdnoœÌ pr¹du bêdzie znaczna jeœli weŸmiemy pod uwagê ewentualnoœÌ do³o¿enia co trzeciej lampy - to takie uœrednione dane ze wzglêdu na szybkie straty jasnoœci w standardowych œwietlówkach a do tego czas ich pracy 13000 godzin do 20000 godzin przy zastosowaniu nowoczesnych œwietlówek trójpasmowych.
Stary typ - standardowy
http://screenshooter.net/2200499/xfbuxsu
Nowe trĂłjpasmowe
http://screenshooter.net/2200499/mgdcppv
KrĂłtki opis nowego typu ÂświetlĂłwek ...
http://screenshooter.net/2200499/dgkysqd
Ekonomia, ekologia, oddawanie barw, jasnoœÌ..... co jeszcze???
Cena podobna, ale dokÂładnie bĂŞdĂŞ jutro wiedziaÂł ile w lokalnej hurtowni kosztujÂą takie Âświetlowki o barwie 840.
Dodajmy do tego zastosowanie elektroniki i wywalenie statecznikĂłw i starterĂłw a mamy nastĂŞpny plus.. mniejsze zuÂżycie prÂądu.
JakieÂś problemy ??? |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-12-13, 18:10
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | JakieÂś problemy ??? | wszystko jasne jak... |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-12-13, 18:23
|
0
|
|
|
|
senior,
Masz bardzo dobre ÂświetlĂłwki, dokÂładnie te o ktĂłrych piszĂŞ.
Fajnie Âże trafiÂłem na to zagadnienie i sprawa jest opanowana.
Czyli najlepsze bĂŞdÂą te z Twojego linka
http://imageshack.us/phot...ietlwka002.jpg/
, lub sprawdze jeszcze barwĂŞ 840 - dziennÂą a nie zimnÂą dziennÂą. |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-12-13, 19:17
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Masz bardzo dobre ÂświetlĂłwki, dokÂładnie te o ktĂłrych piszĂŞ. | No jam nie elektryk wiĂŞc wybieraÂłem "na oko" czyli porĂłwnujÂąc jak ÂświecÂą i te mi siĂŞ bardzo spodobaÂły
Ale jeÂśli ktoÂś znajdzie lepsze to proszĂŞ siĂŞ chwaliĂŚ bo mam jeszcze w planach dalsze zakupy.
A teraz pytanie odnoÂśnie montaÂżu ÂświetlĂłwek:
Jak/gdzie lepiej zamontowaÌ w szeregu œwietlówki: pod sufitem {3 metry} aby œwieci³y w dó³, czy na œcianach na wysokoœci ok 2,2-2,5metra nad posadzk¹? Bo mam z tym pewne w¹tpliwoœci.
{Dodam tylko Âże bĂŞdzie to dodatkowy zestaw bo jeden bĂŞdzie z obydwu stron Âścian po caÂłej dÂługoÂści na wysokoÂści 50cm od posadzki} |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-12-13, 19:21
|
0
|
|
|

|
ja mam na dlugosc u gory pod katem 3 lampy + w pionie 3 lampy pomiedzy tymi u gory a na scianie od wiazdu tylko gora a na przeciwnej 2 piony+1 gora na maske zeby ladnie padalo" i swieci ok mimo ze co druga juz nie pali:) |
|
|
|