Autor |
Wiadomo¶æ |
|
tajmus
|
Wys³any: 2010-01-27, 12:58 Jakie lampy do gara¿u??
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-01-27, 13:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 611
|
¯ycie tylko jedno, bierz hermetyczne ale nie takie, poszukaj samego klosza i dokup stabilizator elektroniczny lub gotowiec z elektronik± - d³u¿sze ¿ycie ¶wietlówki, mniejsze straty pr±du, zdrowsze dla cz³owieka bo ¶wiat³o nie miga z f=50Hz. |
|
|
|
|
pio_len
|
Wys³any: 2010-01-27, 15:28
|
0
|
|
|
|
Jakie lampy oto jest pytanie . Lampy hermetyczne z plastikowym kloszem maj± jeden minus , gdy nie masz wyci±gu bêd± ca³e pomalowane i bêdzie problem z ich umyciem .Rozcieñczalnik rozpu¶ci plastik i zrobi± siê matowe a niczym innym tego nie ruszymy p³yny do silników zmywacze mog± wej¶æ w reakcje z plastikiem .A pyzatym to bardzo drogie te lampy kiedy¶ widzia³em po 35 z³ na allegro nowe z niewielkimi uszkodzeniami . |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-01-27, 15:37
|
0
|
|
|
|
Na siadanie farby jest niezbyt profesjonalny ale tani patent: obk³adasz stretch foli± i jak sie zapaæka to wymieniasz |
|
|
|
|
tajmus
|
Wys³any: 2010-01-27, 15:43
|
0
|
|
|
|
crystal napisa³/a: | ¯ycie tylko jedno, bierz hermetyczne ale nie takie, poszukaj samego klosza i dokup stabilizator elektroniczny lub gotowiec z elektronik± - d³u¿sze ¿ycie ¶wietlówki, mniejsze straty pr±du, zdrowsze dla cz³owieka bo ¶wiat³o nie miga z f=50Hz. | Hmm fajnie by by³o ale na elektryce nie znam siê jeszcze dobrze Gdzie takich szukaæ No a ta folia to te¿ nie g³upi pomys³ hehe
Jakby¶cie rozplanowali o¶wieltenie w pomieszczeniu 4x7 i wys 3,5
A co do wyci±gu to bede go robi³ bo bez tego |
_________________ www.fiestaklubpolska.pl
http://lakierowanko.info/...hp?t=3246#33565 |
|
|
|
|
pio_len
|
Wys³any: 2010-01-27, 15:46
|
0
|
|
|
|
Czê¶æ w rogach a reszta w ko³o ¶cian na wysoko¶ci ok 120 cm |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-01-27, 15:58
|
0
|
|
|
|
Odno¶nie sprzêtu bym radzi³ siê przej¶æ do du¿ej hurtowni elektrycznej, bêd± mieli na miejscu pewnie ca³y asortyment to rozpoznasz temat i bêdziesz wiedzia³ jakie s± ceny - wtedy mo¿na szukaæ okazji . Trzeba najpierw zaplanowaæ ile tych lamp ma byæ i w jakim uk³adzie bo pod to siê dobiera stabilizatory. |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2010-02-01, 17:40
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 285 Sk±d: Podkarpacie
|
Witam
Równie¿ mam mam problem z o¶wietleniem do gara¿u i poszuka³em lamp po sklepach.
Znalaz³em w jednym z supermarketów lampy w promocji.
S± to lampy hermetyczne 2x36w z stabilizatorami elektronicznymi w cenie 49 z³ za sztukê.
S±dzê ¿e to jest dobra cena jak za takie lampy i nic lepszego do gara¿u nie znajdê.
Gara¿ mam 7m na 4,5m , jak s±dzicie ile tych lamp zamontowaæ i w jakich miejscach ? |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-02-01, 18:24
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
Nie gniewaj siê @marer, ale w tej cenie to hermetyczne to on na pewno nie s± ! Co najwy¿ej w obudowie przeciw kurzowej z uszczelk±. |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2010-02-01, 20:45
|
0
|
|
|
|
Spoko @PROJEKTER
Nie mam siê za co gniewaæ .
A co do tych lamp to raczej masz racjê jest uszczelka i ja sobie my¶la³em ¿e hermetyczne .
W sumie jak za t± kasê to i takie chyba siê op³aca ?
Powiedzcie jeszcze jak mo¿e siê zachowywaæ plastik w interesuj±cych nas warunkach.
Czy macie jakie¶ do¶wiadczenie no i sposoby jego zabezpieczenia w razie jakby sie mu co¶ dzia³o.
No i jeszcze sprawa czy te 2x36w to nie za s³abo czy do takiej lampy mo¿na mocniejsz± rurê za³o¿yæ ? |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-02-01, 21:00
|
0
|
|
|
|
Idealna ochrona lamp to .... nawiew powietrza z góry wyci±g z do³u ... lampy montujemy 5 cm powy¿ej dolnej krawêdzi kana³u nawiewowego po obu jego stronach. Pozostaj± czyste i bezpieczne latami ... nawet nie musza mieæ os³ony, |
|
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-02-01, 23:14
|
0
|
|
|
|
marer napisa³/a: | S±dzê ¿e to jest dobra cena jak za takie lampy |
Trudno powiedzieæ, mo¿e to byæ takie badziewie ¿e 5zl niewarte, ale faktem jest ¿e sam stabilizator ponad 50 kosztuje.
marer napisa³/a: | czy do takiej lampy mo¿na mocniejsz± rurê za³o¿yæ ? |
Czy nie jest tak ¿e d³ugo¶æ ¶wietlówki determinuje jej moc?
Jak± maj± d³ugo¶æ te 36W? |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2010-02-02, 07:46
|
0
|
|
|
|
¦wietlówki 36w maj± d³ugo¶æ 120 cm |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-02-02, 18:43
|
0
|
|
|
|
Noto s± 58W o tej d³ugo¶ci. Ale zostaje jeszcze kwestia wyprowadzeñ no i elektroniki.
Ciekawe czy by siê op³aci³o zrobiæ obudowê z blachy/plexi, d³awiki, bior±c 20kh pracy ¶wietlówki to nawet uszczelniæ PU, a bebechy na czê¶ci kupowaæ/wyj±æ ze z³omu(gniazda) |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2010-02-02, 20:07
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
crystal napisa³/a: | Noto s± 58W o tej d³ugo¶ci. Ale zostaje jeszcze kwestia wyprowadzeñ no i elektroniki. |
na moje, to 58W s± tylko o dlugo¶ci 150cm (mam 36 i 58 w lakierni ).
Z tym, ze te 58W bardzo ma³o popularne w PL s±... |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-02-02, 20:16
|
0
|
|
|
|
W³a¶nie dlatego siê obawiam czy to bêdzie ok bo te 58W na 120cm to wygl±da na inny typoszereg.
Z kupnem nie powinno byæ problemu, mo¿na te¿ 70W daæ, ale zastanawiam sie nad robion± opraw± bo przy takich warunkach(szczelno¶æ, moc) to mo¿e byæ trudno i/lub drogo, a kolega szuka tanio¶ci. |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2010-02-02, 20:20
|
0
|
|
|
|
Witam
Wydaje mi siê ¿e jak zastosujê te 36w to bêdzie ok.
Powiem szczerze ¿e u mnie w pracy mamy 2 kabiny lakiernicze o d³ugo¶ci 26 metrów , szeroko¶ci 7 metrów i wysoko¶ci 5,5 metra i lamp na oko³o jest mnóstwo tylko wszystkie.
Rozwi±zane jest to w ten sposób ¿e kabina ma szklane boki a lampy s± zamontowane na zewn±trz i w ten sposób sie nie brudz±.
Nie wiem ile bo nie liczy³em ale tych lamp jest oko³o 200 sztuk na kabinê |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2010-02-03, 23:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Lampy hermetyczne musz± miec klosze akrylowe a nie z poliwêglanu.
Nie wchodz± w reakcje z rozcienczalnikami i z nitrem i nie matowiej±.
Co do obmywania to |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2010-02-04, 13:05
|
0
|
|
|
|
Wiem ¿e klosze z poliwêglanu matowiej± pod wp³ywem rozpuszczalników.
Mo¿na takie klosze ³adnie owin±æ foli± ewentualnie jest taki ¶rodek co siê nim maluje i lampa jest jak zafoliowana .
Raz na jaki¶ czas ¶ci±gasz star± pow³okê , zak³adasz now± i jest ok. |
|
|
|
|
caci
|
Wys³any: 2010-03-09, 20:24
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
tajmus
|
Wys³any: 2010-03-10, 16:29
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-03-10, 16:48
|
0
|
|
|
|
Wg tej strony:
2X58W - 93,00PLN 5,8 kg
18W faktycznie dobre dla akwarium |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2010-03-19, 08:09
|
0
|
|
|
|
Witam
W nied³ugim czasie i ja bêdê siê boryka³ z monta¿em lamp w gara¿u.
Kupi³em 9 szt 2x36 w czy to wystarczy?
Gara¿ mam 7m x 4,5m i wysoki 2,3 m.
Jak najlepiej zamontowaæ te lampy i czy nie trzeba jeszcze dokupiæ.
Powiedzcie jeszcze jaki rodzaj instalacji macie w swoich gara¿ach bo ja teraz mia³em kable i puszki nad tynkiem ale nie wiem czy lepiej tego nie wpu¶ciæ w ¶cianê albo korytek za³o¿yæ.
My¶lê o tym z tego powodu bo na takich przewodach na wierzchu zbiera siê du¿o kurzu i jakbym chcia³ uprawiaæ swoje hobby to nie kurz nie wskazany jest .
[ Dodano: 2010-07-09, 06:41 ]
Witam
Jednak zdecydowa³em siê zamontowaæ lampy poziomo u góry ale pod k±tem w dó³ i drugi rz±d poziomo ni¿ej i tu mam pytanie.
Czy ten dolny rz±d jak zamontujê 80 cm od posadzki to bêdzie dobrze ? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-08, 22:22
|
0
|
|
|
|
Kupi³em 12 szt lamp OPRAWA HERMETYCZNA LAMPA 2x36W Zap. ELEKTRONICZNY
Cena za szt 43.90z³ z zap³onem elektronicznym.
http://screenshooter.net/2200499/wbqqqgp
Jakiego typu barwa ¶wiat³a jest najbardziej odpowiednia do lakierni ???
¦wietlówki oczywi¶cie trójpasmowe. O mniejszym spadku jasno¶ci w okresie koñcowym max 8%, gdzie normalne ¶wietlówki maj± spadek nawet do 40% jasno¶ci.
http://screenshooter.net/2200499/dmdkico
Przyznam siê ¿e dotychczas nie interesowa³a mnie barwa ¶wiat³a i chyba wszystkie ¶wietlówki mam o barwie --- zimna bia³a.
Myslê ¿e jak do³o¿ê te ¶wietlówki do ju¿ zainstalowanych i pomieszczenie bêdzie odpowiednio wykoñczone to efekt bêdzie odpowiedni.
Jaka barwa ???
Ja obstawiam 4000K lub 2700K aby zrównowa¿yæ barwê z pozosta³ymi lampami.
Dodam ¿e niema mozliwo¶ci wymiany wszystkich lamp na odpowiedni± barwê, bo ¶wietlówki trójpasmowe wymagaj± zap³onu elektronicznego. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-12-08, 23:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 415
|
W³a¶nie jestem w trakcie remonto-przebudowy i te¿ dokupowa³em oprawy oraz ¶wietlówki.
Oprawy to piku¶ ale ¶wietlówki masakra. Z tych czterech marek które testowa³em tylko jedne mog± nosiæ miano ¶wietlówki bo reszta to by³y tylko czyste po¿eracze pr±du tl±ce siê w oprawkach.
Z tych które mia³em do wyboru najlepsze by³y NARWY 6500K. Dok³adny symbol mogê podaæ jutro bo te¿ jest ich kilka.
Reszta przy tych tli³a siê jakby mia³a po³owê mocy tych które wybra³em. Ale byæ mo¿e s± jeszcze mocniejsze - lecz w tych sklepach w których ja szuka³em nic takiego nie mieli.
Jutro podam symbol i mo¿e fotkê jak sypi±. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-08, 23:14
|
0
|
|
|
|
senior napisa³/a: | najlepsze by³y NARWY 6500K. |
No tak.
Ale to jest barwa zimna bia³a - 6500K
Interesuje mnie jaka jest odpowiednia barwa do kabiny lakierniczej.
Moim zdaniem najlepsze bêd± o barwie 4000K oczywi¶cie trójpasmowe.
http://sagahurt.com.pl/B-...6508,2862).aspx
Opis ze strony...
Wersja trójpasmowa charakteryzuje siê podwy¿szonymi parametrami strumienia ¶wietlnego i trwa³o¶ci ale wymaga zap³onnika elektronicznego w oprawce. Moc 36 W Typ trzonka G13 Temperatura barwowa 4000 K Strumieñ ¶wietlny 3050 lm Trwa³o¶æ 10000 h |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-12-08, 23:31
|
0
|
|
|
|
Tak to s± zimne bia³e. Generalnie znawc± kabin nie jestem a wybiera³em na podstawie porównañ u siebie w warsztacie i te co wzi±³em bi³y pozosta³e na g³owê o nie przesadzê je¶li nie ok 40%.
Te dla mnie s± rewelka. Ale byæ mo¿e mog± byæ takie tylko dla mnie - chocia¿ z drugiej strony jak zdawa³em te co mi nie pasowa³y to by³ akurat jaki¶ elektryk prywaciarz który zwija³ takich kilkadziesi±t sztuk bo mówi³ ¿e gdzie¶ komu¶ wymieni³ kilka w firmie i w³a¶ciciel widz±c ró¿nicê kaza³ wymieniæ wszystkie.
Ale wiêcej i konkretniej chyba tylko Pan z nickiem na du¿e P....... podpowie. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-12-09, 10:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
senior napisa³/a: | Ale wiêcej i konkretniej chyba tylko Pan z nickiem na du¿e P....... podpowie. | i miejmy nadzieje ze za darmo...mi sie wydaje ze czym bielsze tym lepsze...ja mam kilka starych jeszcze tych grubych to ladnie swieca...ostatnio dokupilem kilka to mi na zolto swieca...traGEdia normalnie... |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-12-09, 10:57
|
0
|
|
|
|
6000 K ... lub powy¿ej ... zdecydowanie i wy³±cznie. ... Oczywi¶cie dotyczy to fazy lakierowania. Tu nie chodzi o ¶wiat³o najbardziej zbli¿one do z³o¿onego naturalnego pasma dziennego. Takie lampy s± OK w mieszalni i na stanowiskach przygotowania bo oczy siê nie mêcz± jak twierdz± fachowcy. W przypadku lakierowania ( kabina ) wy³±cznie lampy o mo¿liwie ... hmm .... nazwijmy to "wyja³owionym" ¶wietle.
z do¶wiadczenia .... lepiej 4 x 58 Watt w oprawie i dwa obwody na ka¿d± oprawê 2 + 2 ......... ni¿ 2 x 36 watt |
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-09, 12:03
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | lepiej 4 x 58 Watt w oprawie i dwa obwody na ka¿d± oprawê 2 + 2 ......... ni¿ 2 x 36 watt |
Wiem, niedawno da³em cia³a i nie kupi³em za 1000 z³ 6 lamp kabinowych z ko³nierzem do wpuszczenia , takich o których w³a¶nie piszesz.
PROJEKTER napisa³/a: | 6000 K ... lub powy¿ej ... zdecydowanie i wy³±cznie. |
Wielkie dziêki.
PROJEKTER napisa³/a: | Takie lampy s± OK w mieszalni i na stanowiskach przygotowania bo oczy siê nie mêcz± jak twierdz± fachowcy. |
Tu mam w³a¶nie dylemat, bo w tym pomieszczeniu robiê wszystko i zmiana barwy by by³a mile widziana.
4000K dla czê¶ci lamp podwieszonych kolo sufitu jednak kupiê.
Reszta 6500K i bêdzie znacznie lepiej.
PS
wiatraczka juz niema |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-12-09, 12:15
|
0
|
|
|
|
to pokaz na jakim etapie juz jestes??:) |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-09, 12:42
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | na jakim etapie juz jestes |
Nooo... wiatraczka niema
Pokazê po zakoñczeniu prac.
Najpierw poka¿e jak wysz³o.... potem usi±dziesz i poka¿ê jak by³o. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-12-09, 13:14
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Najpierw poka¿e jak wysz³o.... potem usi±dziesz i poka¿ê jak by³o. | jak bylo to ja widzialem no i podobny wystroj widze na codzien a tak z ciekawosci to nore remontujesz czy juz nowe??a co do oprawek to takie tez czesciowo idzie wpuscic w sciane razem z kablami...tylko trzeba pokombinowac ciutek |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-12-09, 18:34
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | 6000 K ... lub powy¿ej ... zdecydowanie i wy³±cznie | Dziêki.
Te co kupi³em s± 6500K i s± to NARVY o symbolu 865.
Jak wspomina³em kilka innych w porównaniu do tych praktycznie nie ¶wieci³y - tzn. ¶wieci³y ale jakby prawie o po³owê s³abiej.
¦wietlówka: http://imageshack.us/phot...ietlwka002.jpg/
Poza tym w Leroy Merlin s± w fajnej cenie oprawy hermetyczne 2x36W. Standardowe s± po ok. 85-95z³ a te s± ciut wê¿sze i po 48z³ BRUTTO. Wiêc kupi³em "troszeczkê" tych wê¿szych bo je¶li kosztuj± po³owê ceny to lepiej za te same pieni±¿ki wzi±æ dwa razy tyle sztuk.
Oprawy: http://www.leroymerlin.pl...1316441755.html
A ¶wiec± z tymi ¶wietlówkami tak {to ciemne pomieszczenie w nocy}:
http://imageshack.us/phot...696/rne010.jpg/
http://imageshack.us/phot...13/rne011i.jpg/
Teraz jak wspomina³em jestem w trakcie remontu i pracujê w pomieszczeniu zastêpczym {normalnie s³u¿y mi do mycia aut} gdzie jest tylko 7 tych opraw z pojedynczymi ¶wietlówkami i pracuj±c ca³y dzieñ oczy nic a nic mi siê nie mêcz± a mam o wiele widniej ni¿ z 18-stoma starymi ¶wietlówkami.
Tutaj niewiele widaæ ale w realu jest naprawdê widno a jest to bardzo ciemne pomieszczenie i ¶wieci siê w nim tylko 7 pojedynczych tych ¶wietlówek: http://imageshack.us/phot.../51/rne006.jpg/
Obecnie przy remonto/przebudowie wkuwam w ¶ciany po d³ugo¶ciach na wysoko¶ci ok 50cm od pod³ogi z obydwu stron i bêdzie tam takich podwójnych po 5 sztuk na stronê, plus po 5 na górze pod sufitem i plus po dwie na górach pod sufitem z obydwu wê¿szych stron. Czyli razem 24 oprawy 2x36W.
Mia³em 18 sztuk ¶wietlówek a bêdzie 48 i to du¿o mocniejszych wiêc ju¿ wiem ¿e bêdê HAPPY.
Troszeczkê siê pobawiê z ich pod³±czeniem bo bêd± odpalane i stronami oczywi¶cie i oddzielnie góra i dó³, oraz dodatkowo w wersji co druga oprawa.
No ale jeszcze troszeczkê to potrwa................. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-09, 18:50
|
0
|
|
|
|
senior napisa³/a: | Te co kupi³em s± 6500K i s± to NARVY o symbolu 865. |
Ja kupi³em takie oprawy
http://allegro.pl/oprawa-...html#tabsAnchor
Teraz szukam opinii na temat ¶wietlówek trójpasmowych
http://sagahurt.com.pl/B-...6508,2862).aspx
Czy ¶wiec± naprawdê lepiej od standardowych i po czasie spadek ich jasno¶ci to nie 40% lecz max 8%
Je¶li kto¶ mi to wyt³umaczy gdzie¶ lokalnie to napiszê na forum o co z nimi chodzi.
Dodam ¿e zap³on elektroniczny oszczêdza energiê elektryczn± a jak policzê moje lampy to wyjdzie 2 kW spokojnie.
To s± jakie¶ koszty i fajna sprawa by by³a gdyby sprawdzi³y siê ¶wietlówki diodowe.
Narazie cena powala - 150 zl szt.
Ich ¶wiat³o jest bia³e zimne, czyli barwa ponad 6000K
Na przygotowanie auta trochê szkoda energii na o¶wietlenie i robiê, ju¿ kiedy¶ praktykowany, obwód z o¶wietleniem 10 ¿arówek energooszczêdnych 25W/125W
http://allegro.pl/zarowka...1951496197.html
Co da znaczne oszczêdno¶ci a ich barwa jest bardziej ciep³a , co¶ ok 4000K.
Do lakierowania mogê je w³±czyæ razem.
Takie mam za³o¿enia a remont w trakcie. |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-12-09, 19:04
|
0
|
|
|
|
To chyba dok³adnie te same Lackdoctor napisa³/a: | Teraz szukam opinii na temat ¶wietlówek trójpasmowych | Dok³adnie dzisiaj odbiera³em resztê zamówionych ¶wietlówek -bo poprzednio nie by³o tyle ile chcia³em- i zapyta³em o te ¶wietlówki trójpasmowe i dosta³em odpowied¼ ¿e rzekomo te co wzi±³em takie s±. Ale odpowied¼ by³a ma³o przekonuj±ca wiêc nie wiem. Lackdoctor napisa³/a: | Na przygotowanie auta trochê szkoda energii na o¶wietlenie i robiê, ju¿ kiedy¶ praktykowany, obwód z o¶wietleniem 10 ¿arówek energooszczêdnych 25W/125W | Dlatego ja bêdê siê bawi³ z rozbiciem za³±czania: góra - dó³, strona lewa - prawa - czo³a, oraz dodatkowo za³±czanie co drugiej oprawy: czyli sporo wersji za³±czeñ w zale¿no¶ci od zapotrzebowania. Razem ok 9-10 klawiszy |
|
|
|
|
lak
|
Wys³any: 2011-12-10, 00:07
|
0
|
|
|
|
Te oprawy plastikowe s± do du...y, uchwyty trzymaj±ce klosz bêd± siê urywaæ po zetkniêciu z oparami lakierniczymi |
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2011-12-10, 01:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 523
|
lak napisa³/a: | Te oprawy plastikowe s± do du...y, uchwyty trzymaj±ce klosz bêd± siê urywaæ po zetkniêciu z oparami lakierniczymi |
Od dwóch lat takie mam i jeszcze nic nie pêk³o ani siê nie urwa³o. A odpinane s± co 3 miesi±ce na czyszczenie i polerowanie . |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-12-10, 10:01
|
0
|
|
|
|
Wiem ¿e ju¿ kupili¶cie ... ale dla innych taka rada ... Znacznie lepiej jest kupiæ kosze kotwiczne luzem ( blacha trzymaj±ca ca³y osprzêt ) i zrobiæ lampy samemu.
¯eby by³o taniej mo¿na wtedy kupiæ w markecie najtañsze oprawy ( w markecie ) i przezbroiæ. Taniej to nie jest ni¿ kupiæ te plastikowe powy¿ej, ale wtedy mo¿na budowane oprawy sp³aszczyæ, wbudowaæ w ¶cianê ... zrobiæ po prostu wszytko |
|
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-12-10, 10:25
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | eby by³o taniej mo¿na wtedy kupiæ w markecie najtañsze oprawy ( w markecie ) i przezbroiæ. Taniej to nie jest ni¿ kupiæ te plastikowe powy¿ej, ale wtedy mo¿na budowane oprawy sp³aszczyæ, wbudowaæ w ¶cianê ... zrobiæ po prostu wszytko | i na to cos ala plexa na przykrywke??? |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2011-12-10, 12:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
Cytat: | i na to cos ala plexa na przykrywke??? | Szk³o ,chyba ¿e jaki¶ poliwêglan albo po kilku lakierach same rury |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-12-10, 12:44
|
0
|
|
|
|
a tak z ciekawosci to czym sie tnie szklo???? |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-12-10, 16:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-12-10, 17:19
|
0
|
|
|
|
ciekawe jak to w realu wyglada:) |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-12-10, 19:02
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-13, 17:46
|
0
|
|
|
|
No to sprawa ¶wietlówek opanowana.
Porównajcie sobie parametry standardowych ¶wietlówek i nowego typu ¶wietlówek.
Bardzo ³atwo mo¿na do¶wietliæ pomieszczenie przy zachowaniu tej samej ilo¶ci lamp a co za tym idzie oszczêdno¶æ pr±du bêdzie znaczna je¶li we¼miemy pod uwagê ewentualno¶æ do³o¿enia co trzeciej lampy - to takie u¶rednione dane ze wzglêdu na szybkie straty jasno¶ci w standardowych ¶wietlówkach a do tego czas ich pracy 13000 godzin do 20000 godzin przy zastosowaniu nowoczesnych ¶wietlówek trójpasmowych.
Stary typ - standardowy
http://screenshooter.net/2200499/xfbuxsu
Nowe trójpasmowe
http://screenshooter.net/2200499/mgdcppv
Krótki opis nowego typu ¶wietlówek ...
http://screenshooter.net/2200499/dgkysqd
Ekonomia, ekologia, oddawanie barw, jasno¶æ..... co jeszcze???
Cena podobna, ale dok³adnie bêdê jutro wiedzia³ ile w lokalnej hurtowni kosztuj± takie ¶wietlowki o barwie 840.
Dodajmy do tego zastosowanie elektroniki i wywalenie stateczników i starterów a mamy nastêpny plus.. mniejsze zu¿ycie pr±du.
Jakie¶ problemy ??? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-12-13, 18:10
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Jakie¶ problemy ??? | wszystko jasne jak... |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-13, 18:23
|
0
|
|
|
|
senior,
Masz bardzo dobre ¶wietlówki, dok³adnie te o których piszê.
Fajnie ¿e trafi³em na to zagadnienie i sprawa jest opanowana.
Czyli najlepsze bêd± te z Twojego linka
http://imageshack.us/phot...ietlwka002.jpg/
, lub sprawdze jeszcze barwê 840 - dzienn± a nie zimn± dzienn±. |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-12-13, 19:17
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Masz bardzo dobre ¶wietlówki, dok³adnie te o których piszê. | No jam nie elektryk wiêc wybiera³em "na oko" czyli porównuj±c jak ¶wiec± i te mi siê bardzo spodoba³y
Ale je¶li kto¶ znajdzie lepsze to proszê siê chwaliæ bo mam jeszcze w planach dalsze zakupy.
A teraz pytanie odno¶nie monta¿u ¶wietlówek:
Jak/gdzie lepiej zamontowaæ w szeregu ¶wietlówki: pod sufitem {3 metry} aby ¶wieci³y w dó³, czy na ¶cianach na wysoko¶ci ok 2,2-2,5metra nad posadzk±? Bo mam z tym pewne w±tpliwo¶ci.
{Dodam tylko ¿e bêdzie to dodatkowy zestaw bo jeden bêdzie z obydwu stron ¶cian po ca³ej d³ugo¶ci na wysoko¶ci 50cm od posadzki} |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-12-13, 19:21
|
0
|
|
|
|
ja mam na dlugosc u gory pod katem 3 lampy + w pionie 3 lampy pomiedzy tymi u gory a na scianie od wiazdu tylko gora a na przeciwnej 2 piony+1 gora na maske zeby ladnie padalo" i swieci ok mimo ze co druga juz nie pali:) |
|
|
|