Szukaj FAQ Album

Otwarty przez: Tech 2008-07-17, 11:05
Autor Wiadomość
danielpainter 
Wysłany: 2007-12-16, 13:58   Aerograf a Reklama Prosze o wypowiedzi
0
UP DOWN
AIRBRUSH:D:D:D:D

Od dwoch lat spro ludzi dzwoni do mnie lub przyjerzdza chcac sie dowiedziec czy, jak i za ile namalowalbym im szyld reklamowy. Ja jakos uciekam od tego tematu, jak mi sie nie udaje i klient dalej chce malowac mimo :twisted: ceny zaporowej i dlugiego okresu realizacji :twisted: to maluje ale jakos bez przekonania. Nie wiem czy jest sens konkurowania z cyfrowymi drukami wielkoformatowymi i wyklejkami. Powiedzcie mi czy w tej walce cenowej i jakosciowej z maszynami japonskiej produkcji nie ginie gdzies sztuka i artystyczne podejscie do wizualnych form przekazu???? Jak byscie obliczali ceny za takie malowania???? i przede wszystkim czy wogole powinnismy brac sie za takie malowania, czy nie zabijamy tym sztuki aerografu????
Jakiegos mam dziwnego moralniaka z tego powodu. Moze dla tego ze moje zycie to samochody i motocykle, ryk silnikĂłw i zapach benzyny??
Tu jest kilka fotek szyldĂłw ktĂłre malowalem, powiedzcie co myslicie w tym temacie

http://www.fotosik.pl/sho...65851e8c0a06d0f

http://www.fotosik.pl/sho...4c2a1a70df8ba4d

http://www.fotosik.pl/sho...8ea6d3fed27f6c9

http://www.fotosik.pl/sho...24b06c8b1db446f

Pozdrawiam

aeroarte 
Wysłany: 2007-12-16, 18:48   
0
UP DOWN

Powiem tak- chcia³bym malowaÌ tylko swoje obrazy. Niestety nikt nie chce ich kupowaÌ. Zacz¹³em malowaÌ samochody i jakoœ p³ac¹ i s¹ chêtni. Malujê te¿ szyldy, nie odmawiam ,choÌ s¹ w cenie solwentu / 150 z³ za 1metrkw/ , zawsze to jakaœ wprawka, przy której mo¿na potrenowaÌ,a s¹ trwalsze , bo szewcowi 3 razy pomalowali spreyem i sobie nitro zmy³ ,a solwent by przepad³. Jak nie ma co robiÌ , to trzeba robiÌ wszystko np: szyldy.

Wysłany: 2007-12-17, 10:14   
0
UP DOWN
MTGarage.

Ja sie na aerografingu nie znam, ale na pewno nie stracisz malujÂąc szyldy :grin:

Zarobisz, zdobĂŞdziesz byĂŚ moÂże doÂświadczenie, a zadowolenie klienta jest b. waÂżne, wiĂŞc jeÂśli bĂŞdzie zadowolony, to bĂŞdzie Cie dalej polecaÂł :wink:

Grandi 
Wysłany: 2007-12-17, 21:56   
0
UP DOWN

ale w pracach widaĂŚ Âże robisz je bez przekonania...
jest tyle ile musi byĂŚ i wiĂŞcej siĂŞ nie pieÂścisz
mĂłgÂłbyÂś sprĂłbowaĂŚ dodaĂŚ sztuki do tego
wydaje mi siĂŞ ze kaÂżde zlecenie powinniÂśmy traktowaĂŚ jako miejsce na sztukĂŞ ktĂłrej w dzisiejszych czasach jest tak maÂło
no a przy tym sam ĂŚwiczysz rĂŞkĂŞ i oko :cool:

danielpainter 
Wysłany: 2007-12-17, 22:10   
0
UP DOWN

No tak ale jezeli za malowanie maski od samochodu liczy sie miedzy 800 a 1200 zl a za metr kwadratowy szyldu nie chca zaplacic wiecej niz 400, chcialbym znalezc gdzies w tym logike bo przy takiej rozbierznosci cen nie wiem jak wyjasnic klientowi, temu od maski, czenu musi zaplacic dwa lub trzy razy wiecej od tego ktĂłremu malowalem szyld. :???:
CZy przy szyldach wskazane jest wbijanie sie a szczegó³y???? Naogó³ ogl¹dane sa z daleka a patrzac z daleka szczegó³y sa niewidoczne, czy nie psu³yby efektu????

Grandi 
Wysłany: 2007-12-17, 23:15   
0
UP DOWN

co do klienterii dwie opcje...
albo mĂłwisz ze nie namalujesz szyldu za mniejsze pieniÂądze, albo mĂłwisz temu od maski ze prace na pojazdach wymagajÂą o wiele wiĂŞcej pracy ze wzglĂŞdu na przygotowanie powierzchni i prace czysto lakiernicze ...
a co do szczegó³ów to ju¿ zale¿y na ile wdasz siê w te szczegó³y ...

maverik
Wysłany: 2007-12-18, 00:51   Re: Aerograf a Reklama Prosze o wypowiedzi
0
UP DOWN

wychodze z zalozenia, ze powinnismy stac sie fachowcami w danej dziedzinie, wtedy zawsze bedziemy mieli prace, w aerografie jest bardzo duzo pole do popisu, sciany, motoryzacja, reklama, maluje motocykle dlatego ze juz wszystko na ten temat wiem w sensie lakierniczym, i ogolnie trendow jakie panuja w tej dziedzinie, natomiast kazda inna kategoria rzadzi sie swoimi prawami,
pozdr.

rbfm 
Wysłany: 2007-12-18, 03:57   
0
UP DOWN

danielpainter napisał/a:
ak wyjasnic klientowi, temu od maski, czenu musi zaplacic dwa lub trzy razy wiecej od tego ktĂłremu malowalem szyld

wyjasnij mu tak:

zwykle malowanie maski 500 zl + malowanie grafiki x zlotych.
w przypadku szyldu odpada mu ten pierwszy koszt.

Sylwia 
Wysłany: 2007-12-18, 09:43   
0
UP DOWN

Pomogła: 1 raz
Powiem Wam tak, za reklamê powinno sie braÌ konkretne pieni¹dze. Przez jakiœ czas pracowa³am w reklamie i robi³am takie projekty. Oto jeden przyk³ad: za tak¹ ma³¹ reklamê formatu A5 lub nawet mniejsz¹ (nie pamiêtam) klient p³aci 1000z³. Ja coœ takiego robi³am w pó³ godziny, a z poprawkami mo¿e trochê d³u¿ej. Dodam, ¿e to grafika komputerowa, która nijak ma sie do aerografii!! To daje trochê do myœlenia. Nie muszê mówiÌ dlaczego.

danielpainter 
Wysłany: 2007-12-18, 10:23   
0
UP DOWN

No wlasnie, nastêpny przyk³ad cisnie mi sie na usta, jezeli wykonujemy typowa naprawe lakiernicza np maski samochodowej która ma okolo jednego metra kwadratowego, ³atka szpachlówki, podk³ad i lakier, malujemu w jeden kolor i bierzemy za to 500 zl, a jak aeroarte napisal za metr kwadratowy szyldu bierze 150 zl, przecierz tak¹ blache tez trzeba zmatowac, uzyc wash primera, mnustwa róznych warstw lakierów, bezbarwny i wypolerowac. gdzie jest w tym sens, nie moge poj¹Ì??????
Postaram sie wrzucic dzisiaj foty jednego z moich ostatnich szyldĂłw i pociagnÂąc temat dalej, ciekawia mnie bardzo wasze opinie

maverik
Wysłany: 2007-12-18, 10:38   
0
UP DOWN

danielpainter napisał/a:
No wlasnie, nastêpny przyk³ad cisnie mi sie na usta, jezeli wykonujemy typowa naprawe lakiernicza np maski samochodowej która ma okolo jednego metra kwadratowego, ³atka szpachlówki, podk³ad i lakier, malujemu w jeden kolor i bierzemy za to 500 zl, a jak aeroarte napisal za metr kwadratowy szyldu bierze 150 zl, przecierz tak¹ blache tez trzeba zmatowac, uzyc wash primera, mnustwa róznych warstw lakierów, bezbarwny i wypolerowac. gdzie jest w tym sens, nie moge poj¹Ì??????
Postaram sie wrzucic dzisiaj foty jednego z moich ostatnich szyldĂłw i pociagnÂąc temat dalej, ciekawia mnie bardzo wasze opinie

IMO nie ma, dlatego trzeba dazyc do jak najwiekszych umiejetnosci i za tym powinny isc ceny,
wychodze z zalozenia ze malujac motocykl mam swoja cene znajac wartosc uslugi, 10u klientom ona nie odpowiada, trafi sie jeden a mnie sie przyjemniej pracuje,
pozdr.

[ Dodano: 2007-12-18, 10:42 ]
danielpainter napisał/a:

dodam jeszcze, ze raz mialem goscinnie okazje malowac z kolezanka z ASP, ktora zajmuje sie m.in. wnetrzami, byl to sklep w BlueCity w Wawie, dzien naszej pracy kosztowal 1000 zl, dziewczyna ma nadmiar zlecen,
pozdr.

aeroarte 
Wysłany: 2007-12-18, 18:35   
0
UP DOWN

Ceny pewnie s¹ ró¿ne w ró¿nych miejscach kraju . Moje miasto jest biedne ,œrednia pensja to 800z³. Na szyldach zarabia siê w³aœnie na powierzchni ,która nie jest ,a nawet nie mo¿e byÌ wype³niona ca³a skomplikowan¹ grafik¹. Dodajê zdjêcia ,ale nie wiem co z tego wyjdzie.

natty.jpg
60x40 czas 2godz
Plik ściągnięto 16820 raz(y) 62.63 KB

trimexim 008.jpg
jeszcz jeden znalazÂłem okÂło2,5mx0,80 czas 10godz
Pobierz Plik ściągnięto 956 raz(y) 130.83 KB

DSC06009.jpg
180X60 czas wykonania 4godz
Pobierz Plik ściągnięto 929 raz(y) 138.7 KB

Grandi 
Wysłany: 2007-12-18, 23:38   
0
UP DOWN

jak czytam o jakich w cenach rozmawiacie to nie mogĂŞ szczĂŞki pozbieraĂŚ :shock:
za pomalowanie kasku wstyd mi jest zawoÂłaĂŚ 150 zÂł, a tu dzieĂą pracy 1000 zÂł :shock:
niech mi ktoÂś powie skÂąd siĂŞ biorÂą takie ceny?

maverik
Wysłany: 2007-12-18, 23:45   
0
UP DOWN

Grandi napisał/a:
jak czytam o jakich w cenach rozmawiacie to nie mogĂŞ szczĂŞki pozbieraĂŚ :shock:
za pomalowanie kasku wstyd mi jest zawoÂłaĂŚ 150 zÂł, a tu dzieĂą pracy 1000 zÂł :shock:

z Warszawy :) ale ona jest dobra, naprawde dobra w tym co robi, jej portfolio to znane osoby, trzeba zrozumiec ze rozwoj jest podstawowa sprawa (jesli naprawde potrafimy), i reklama aby dotrzec do ludzi, ja za kask wolam od 600 zl,
pozdr. Arek

[ Dodano: 2007-12-18, 23:50 ]
Grandi napisał/a:

dodam jeszcze tak, ja z tej pracy postanowilem zyc, po jakims czasie zastanawiasz sie jak zarobic i niestety musisz wykorzystac swoje umiejetnosci by zyc na jakims poziomie, jesli nie malowalbym za takie ceny dawno bym to zostawil i poszedl do jakiejs tepsy ;) z wyksztalcenia jestem mgr teleinformatyki

rbfm 
Wysłany: 2007-12-19, 07:46   
0
UP DOWN

Grandi napisał/a:
za pomalowanie kasku wstyd mi jest zawoÂłaĂŚ 150 zÂł

i wlasnie przez takich ludzi jak ty lakiernicy przymieraja glodem. za 150 zeta to MOZE bym przemalowal na jeden kolor.

cudak2004 
Wysłany: 2007-12-19, 22:08   
0
UP DOWN

Grandi, Facet ja na towim mijescu ni episla cen za ile to robisz przeciez to jest skandal liczyles kiedys sobie materialy ile cie kosztuja amortyzacje sprzetu swiatlo moze robisz przy ognisku ale dren tez drogie 150 zl masakra to powinno sie tyle brac za no nie wiem hmmm pomalowanie brewek chociazby.

Grandi 
Wysłany: 2007-12-20, 13:35   
0
UP DOWN

eee jakby to powiedzieĂŚ...
dobrze wiedzieĂŚ :mrgreen: od teraz bĂŞdĂŞ Âświadom :mrgreen:
rbfm napisał/a:

i wlasnie przez takich ludzi jak ty lakiernicy przymieraja glodem.

co ja mogĂŞ Âżycie jest brutalne :wink:
dziĂŞki i pozdrawiam :mrgreen:

domi.nika
Wysłany: 2022-05-26, 12:10   
0
UP DOWN

Sylwia napisał/a:
Powiem Wam tak, za reklamê powinno sie braÌ konkretne pieni¹dze. Przez jakiœ czas pracowa³am w reklamie i robi³am takie projekty. Oto jeden przyk³ad: za tak¹ ma³¹ reklamê formatu A5 lub nawet mniejsz¹ (nie pamiêtam) klient p³aci 1000z³. Ja coœ takiego robi³am w pó³ godziny, a z poprawkami mo¿e trochê d³u¿ej. Dodam, ¿e to grafika komputerowa, która nijak ma sie do aerografii!! To daje trochê do myœlenia. Nie muszê mówiÌ dlaczego.

no troche myslenia, ale nie kaÂżdy sobie umie to wyobrazic. Mysli ze to takie proste ogarnac reklame

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Galeria Airbrush

Odpowiedz do tematu