Autor |
Wiadomość |
 |
wazzie
|
Wysłany: 2010-02-13, 22:49 zacieniowanie elementu - b³êdy, porady
|
0
|
|
|
|
Witam,
trafi³o mi sie pomalowaÌ killka elementów we fiacie brava. przede wszystkim progi i trzeba wjechaÌ na tylny b³otnik bo tam by³a niewielka wspawka. Teraz to co mnie drêczy. Nie bede lakierowa³ ca³ych elementów bo to nie o to tutaj chodzi. Na tym mam sie nauczyÌ a nie obejœÌ problem. Chce to zacieniowaÌ. Kolor to niestety z³otawy metalik. Nie chce u¿ywaÌ zadnych ¿ywic. Pewnie nie da sie tego zrobiÌ bez chmur, ale chcia³bym ¿eby nie by³y jakieœ straszne. Element jest zapodk³adowany, zmatowiony papierem 1200 i 1000 troche wy¿ej (3M).
I teraz to co mnie drĂŞczy. Zawsze tam, gdzie koĂączĂŞ bazÂą zostaje taki jakby ciemniejszy pasek bazy, takiej ktĂłra jakby "nie przykleiÂła" sie dobrze. Nie wiem jak to nazwaĂŚ: odkurzem czy cuÂś...- co z tym zrobiĂŚ? (jak przylakieruje to widaĂŚ...) Powiedzcie mi bardzo Was proszĂŞ, jak zrobiĂŚ Âżeby zakoĂączenie bazy (ktĂłre jest na starym klarze) byÂło Âładne i jak to pokryĂŚ klarem (zawsze laÂłem jednÂą prawie na lustro i po ok 30min drugÂą na lustro, rozpuszczalnik z maÂłego pistoletu na przejÂściu po kaÂżdej warstwie - dobrze/Âźle?). RozcieĂączalnik do cieniowania ktĂłry kupiÂłem to NOVOL.
Kolejna sprawa. Za³ó¿my ¿e pokryje to ju¿ klarem, przejœcie troszke z dalsza i na to rozpuch. Zostawiam do obschniêcia (doba.) i polerka. Jak kiedyœ tak zrobi³em to nie wiem czy poprzeciera³em sie czy cos spie*** ale widaÌ by³o takie jakby przecierki na ³¹czeniu starego klaru z nowym.
Jak zrobiĂŚ poprawnie polerkĂŞ na cieniowanym elemencie? MiaÂłby ktoÂś moÂże zdjĂŞcie cieniowanego elementu przed i po polerce?
nie bijcie za mocno.
z gĂłry dziĂŞkujĂŞ za pomoc |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-02-17, 00:45
|
0
|
|
|

|
Kolego z tego co czytam to popeÂłniasz wiele bÂłedĂłw! Proponuje abyÂś poszukaÂł na forum gdzie temat cieniowania byÂł wielokrotnie waÂłkowany i sie z tym zapoznaÂł! Proponuje takze trenowaĂŚ na jakimÂś elemecie np. stary blotnik lub drzwi zamiast na "normalnej robocie". Trening czyni mistrzem! Jak masz jakieÂś stare mat. to w pistolet i trenujemy ,praktyka to najlepszy nauczyciel! Pozdrawiam |
|
|
|
 |
wazzie
|
Wysłany: 2010-02-17, 08:27
|
0
|
|
|
|
Czyta³em posty i nie pisa³bym gdyby wyczerpuj¹co odpowiedzia³y na moje pytania. Napisa³eœ ¿e pope³niam wiele b³êdów - nie napisa³eœ jakich. Ten samochód jest w³aœnie... do nauki. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-02-17, 21:33
|
0
|
|
|

|
Witam kolege praktykanta! A moÂże mi kolega zdradziĂŚ jakich firm uÂżywa materiaÂły? Bede wdzieczny za odpowiedz! I jeszcze jedno czy w pobliÂżu jest czy sa u kolegi jakieÂś mieszalnie? Pozdrawiam. Ten "odkurz" na koĂącach wymalowaĂą bazy powstaje dlatego ze pÂłytki-ziarno juÂż sie nie ma jak uÂłoÂżyĂŚ i "stoi". Dlatego widaĂŚ to bardzo wyraÂżnie po poÂłoÂżeniu bezbarwnego. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
wazzie
|
Wysłany: 2010-02-18, 09:31
|
0
|
|
|
|
baza max-mayer reszta novol. Jak sie pozbyĂŚ trgo odkurzu? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-02-21, 22:56
|
0
|
|
|

|
Kolego nie znam Max-Mayera ,tak¿e ciê¿ko mi tobie doradziÌ co do tego systemu jakie ma dodatki. Ja maluje DP. Jeœli interesuje ciebie jak zlikwidowaÌ tzw. odkurz to proponuje abyœ podes³a³ mi swój adres e-mail to przeœle ci kopie materia³ow szkoleniowych. Tak pisz¹c to ciê¿ko mi bedzie to tak napisaÌ i przekazaÌ abyœ zrozumia³ ,a tak to od razu bedziesz wiedzia³ o co chodzi i co musisz robiÌ aby unikn¹Ì tej wady! Plus zakup dodatkowych materia³ów! Pozdrawiam |
|
|
|
 |
wazzie
|
Wysłany: 2010-02-22, 08:30
|
0
|
|
|
|
Witam.
MĂłj adres: wazzie@o2.pl . BĂŞdĂŞ wdziĂŞczny za materiaÂłki.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-02-22, 08:44
|
0
|
|
|

|
Widze ¿e kolega jest teraz na forum! Porady jakie tutaj s¹ zamieszczane to proponuje z przymró¿eniem oka czytaÌ ,prawda jest taka ¿e ma³o kto chce podzieliÌ siê swoim doœwiadczeniem! Ja równie¿ ale poka¿e koledze kierunek w jakim nale¿y iœÌ ,reszta to ju¿ trening i praktyka która zrobi z kolegi lakiernika DoœÌ ciekawe filmy poruszaj¹ce interesuj¹cy kolege temat widzia³em w temacie filmów instruktarzowych ,polecam przejrzeÌ tematy z filmami. Najbardziej wiarygodne ¿ród³o informacji! Wieczorem podeœle to co obieca³em Pozdrawiam |
|
|
|
 |
wazzie
|
Wysłany: 2010-02-24, 21:40
|
0
|
|
|
|
Czy jest to jakaÂś wiedza tajemna, Âże nikt nie chce/nie potrafi pomĂłc?? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-02-25, 13:25
|
0
|
|
|

|
Niestety nie kazdy chce sie podzielic wiedzÂą aby mu konkurencja nie wyrosÂła! Ja sie podziele ale tylko materiaÂłami! Pozdrawiam ! |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2010-02-25, 18:54
|
0
|
|
|

|
wazzie napisał/a: | Czy jest to jakaÂś wiedza tajemna, Âże nikt nie chce/nie potrafi pomĂłc?? |
Nie mozna w kolko pisac tego samego .To nie wiedza tajemna , a Twoje leniwstwo nie pozwala znalezc odpowiedzi.Opcja "Szukaj" Panowie, nie zasmiecajcie Forum tematami ktore byly walkowane 1000 razy!!! |
|
|
|
 |
wazzie
|
Wysłany: 2010-02-25, 21:31
|
0
|
|
|
|
byÂło waÂłkowane... szukajka tez... nie wazne. Lepszy efekt przyniosÂła flacha rozpracowana ze znajomym lakiernikiem. Dzieki za pomoc |
|
|
|
 |
lechtdi
|
Wysłany: 2010-06-07, 22:29
|
0
|
|
|
|
witam
A czy byÂła by mozliwosc przesÂłania mi tez tych wskazowek na moj mail lechtdi@wp.pl chodzi o cieniowanie mam podobny problem co kolega. pozdrawiam |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-06-07, 23:03
|
0
|
|
|

|
lechtdi napisał/a: | witam
A czy byÂła by mozliwosc przesÂłania mi tez tych wskazowek na moj mail lechtdi@wp.pl chodzi o cieniowanie mam podobny problem co kolega. pozdrawiam |
Podobny problem to znaczy jaki ? ... bo w tym pierwszym jest ich przywoÂłanych kilka ? |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2010-07-10, 18:11
|
0
|
|
|
|
Witam Panowie to ¿e widaÌ w którym miejscu koùczy siê cieniowanie,co czesto ma ciemny kolor to nic innego jak tylko b³¹d lakierniczy polegaj¹cy na tym ¿e zosta³o zostawione zbyt malo miejsca na cieniowanie.Np.na 10 cm nie da siê zrobiÌ cieniowania baz¹ i za 5cm klarem.
Do tego dochodzi jeszcze umiejêtnoœc prrzygotowania pow³oki do cieniowania.Dobrze radzi sobie szmatka œcierna 600-800 w po³¹czeniu z past¹ matuj¹c¹. aha i nalezy u¿ywac szmatek antystatycznych podczas aplikacji bazy.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-07-10, 19:01
|
0
|
|
|