Autor |
Wiadomo¶æ |
|
wazzie
|
Wys³any: 2010-02-13, 22:49 zacieniowanie elementu - b³êdy, porady
|
0
|
|
|
|
Witam,
trafi³o mi sie pomalowaæ killka elementów we fiacie brava. przede wszystkim progi i trzeba wjechaæ na tylny b³otnik bo tam by³a niewielka wspawka. Teraz to co mnie drêczy. Nie bede lakierowa³ ca³ych elementów bo to nie o to tutaj chodzi. Na tym mam sie nauczyæ a nie obej¶æ problem. Chce to zacieniowaæ. Kolor to niestety z³otawy metalik. Nie chce u¿ywaæ zadnych ¿ywic. Pewnie nie da sie tego zrobiæ bez chmur, ale chcia³bym ¿eby nie by³y jakie¶ straszne. Element jest zapodk³adowany, zmatowiony papierem 1200 i 1000 troche wy¿ej (3M).
I teraz to co mnie drêczy. Zawsze tam, gdzie koñczê baz± zostaje taki jakby ciemniejszy pasek bazy, takiej która jakby "nie przyklei³a" sie dobrze. Nie wiem jak to nazwaæ: odkurzem czy cu¶...- co z tym zrobiæ? (jak przylakieruje to widaæ...) Powiedzcie mi bardzo Was proszê, jak zrobiæ ¿eby zakoñczenie bazy (które jest na starym klarze) by³o ³adne i jak to pokryæ klarem (zawsze la³em jedn± prawie na lustro i po ok 30min drug± na lustro, rozpuszczalnik z ma³ego pistoletu na przej¶ciu po ka¿dej warstwie - dobrze/¼le?). Rozcieñczalnik do cieniowania który kupi³em to NOVOL.
Kolejna sprawa. Za³ó¿my ¿e pokryje to ju¿ klarem, przej¶cie troszke z dalsza i na to rozpuch. Zostawiam do obschniêcia (doba.) i polerka. Jak kiedy¶ tak zrobi³em to nie wiem czy poprzeciera³em sie czy cos spie*** ale widaæ by³o takie jakby przecierki na ³±czeniu starego klaru z nowym.
Jak zrobiæ poprawnie polerkê na cieniowanym elemencie? Mia³by kto¶ mo¿e zdjêcie cieniowanego elementu przed i po polerce?
nie bijcie za mocno.
z góry dziêkujê za pomoc |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-02-17, 00:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kolego z tego co czytam to pope³niasz wiele b³edów! Proponuje aby¶ poszuka³ na forum gdzie temat cieniowania by³ wielokrotnie wa³kowany i sie z tym zapozna³! Proponuje takze trenowaæ na jakim¶ elemecie np. stary blotnik lub drzwi zamiast na "normalnej robocie". Trening czyni mistrzem! Jak masz jakie¶ stare mat. to w pistolet i trenujemy ,praktyka to najlepszy nauczyciel! Pozdrawiam |
|
|
|
|
wazzie
|
Wys³any: 2010-02-17, 08:27
|
0
|
|
|
|
Czyta³em posty i nie pisa³bym gdyby wyczerpuj±co odpowiedzia³y na moje pytania. Napisa³e¶ ¿e pope³niam wiele b³êdów - nie napisa³e¶ jakich. Ten samochód jest w³a¶nie... do nauki. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-02-17, 21:33
|
0
|
|
|
|
Witam kolege praktykanta! A mo¿e mi kolega zdradziæ jakich firm u¿ywa materia³y? Bede wdzieczny za odpowiedz! I jeszcze jedno czy w pobli¿u jest czy sa u kolegi jakie¶ mieszalnie? Pozdrawiam. Ten "odkurz" na koñcach wymalowañ bazy powstaje dlatego ze p³ytki-ziarno ju¿ sie nie ma jak u³o¿yæ i "stoi". Dlatego widaæ to bardzo wyra¿nie po po³o¿eniu bezbarwnego. Pozdrawiam |
|
|
|
|
wazzie
|
Wys³any: 2010-02-18, 09:31
|
0
|
|
|
|
baza max-mayer reszta novol. Jak sie pozbyæ trgo odkurzu? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-02-21, 22:56
|
0
|
|
|
|
Kolego nie znam Max-Mayera ,tak¿e ciê¿ko mi tobie doradziæ co do tego systemu jakie ma dodatki. Ja maluje DP. Je¶li interesuje ciebie jak zlikwidowaæ tzw. odkurz to proponuje aby¶ podes³a³ mi swój adres e-mail to prze¶le ci kopie materia³ow szkoleniowych. Tak pisz±c to ciê¿ko mi bedzie to tak napisaæ i przekazaæ aby¶ zrozumia³ ,a tak to od razu bedziesz wiedzia³ o co chodzi i co musisz robiæ aby unikn±æ tej wady! Plus zakup dodatkowych materia³ów! Pozdrawiam |
|
|
|
|
wazzie
|
Wys³any: 2010-02-22, 08:30
|
0
|
|
|
|
Witam.
Mój adres: wazzie@o2.pl . Bêdê wdziêczny za materia³ki.
pozdrawiam |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-02-22, 08:44
|
0
|
|
|
|
Widze ¿e kolega jest teraz na forum! Porady jakie tutaj s± zamieszczane to proponuje z przymró¿eniem oka czytaæ ,prawda jest taka ¿e ma³o kto chce podzieliæ siê swoim do¶wiadczeniem! Ja równie¿ ale poka¿e koledze kierunek w jakim nale¿y i¶æ ,reszta to ju¿ trening i praktyka która zrobi z kolegi lakiernika Do¶æ ciekawe filmy poruszaj±ce interesuj±cy kolege temat widzia³em w temacie filmów instruktarzowych ,polecam przejrzeæ tematy z filmami. Najbardziej wiarygodne ¿ród³o informacji! Wieczorem pode¶le to co obieca³em Pozdrawiam |
|
|
|
|
wazzie
|
Wys³any: 2010-02-24, 21:40
|
0
|
|
|
|
Czy jest to jaka¶ wiedza tajemna, ¿e nikt nie chce/nie potrafi pomóc?? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-02-25, 13:25
|
0
|
|
|
|
Niestety nie kazdy chce sie podzielic wiedz± aby mu konkurencja nie wyros³a! Ja sie podziele ale tylko materia³ami! Pozdrawiam ! |
|
|
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2010-02-25, 18:54
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 551 Sk±d: SC
|
wazzie napisa³/a: | Czy jest to jaka¶ wiedza tajemna, ¿e nikt nie chce/nie potrafi pomóc?? |
Nie mozna w kolko pisac tego samego .To nie wiedza tajemna , a Twoje leniwstwo nie pozwala znalezc odpowiedzi.Opcja "Szukaj" Panowie, nie zasmiecajcie Forum tematami ktore byly walkowane 1000 razy!!! |
|
|
|
|
wazzie
|
Wys³any: 2010-02-25, 21:31
|
0
|
|
|
|
by³o wa³kowane... szukajka tez... nie wazne. Lepszy efekt przynios³a flacha rozpracowana ze znajomym lakiernikiem. Dzieki za pomoc |
|
|
|
|
lechtdi
|
Wys³any: 2010-06-07, 21:29
|
0
|
|
|
|
witam
A czy by³a by mozliwosc przes³ania mi tez tych wskazowek na moj mail lechtdi@wp.pl chodzi o cieniowanie mam podobny problem co kolega. pozdrawiam |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-06-07, 22:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
lechtdi napisa³/a: | witam
A czy by³a by mozliwosc przes³ania mi tez tych wskazowek na moj mail lechtdi@wp.pl chodzi o cieniowanie mam podobny problem co kolega. pozdrawiam |
Podobny problem to znaczy jaki ? ... bo w tym pierwszym jest ich przywo³anych kilka ? |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2010-07-10, 17:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
Witam Panowie to ¿e widaæ w którym miejscu koñczy siê cieniowanie,co czesto ma ciemny kolor to nic innego jak tylko b³±d lakierniczy polegaj±cy na tym ¿e zosta³o zostawione zbyt malo miejsca na cieniowanie.Np.na 10 cm nie da siê zrobiæ cieniowania baz± i za 5cm klarem.
Do tego dochodzi jeszcze umiejêtno¶c prrzygotowania pow³oki do cieniowania.Dobrze radzi sobie szmatka ¶cierna 600-800 w po³±czeniu z past± matuj±c±. aha i nalezy u¿ywac szmatek antystatycznych podczas aplikacji bazy.Pozdrawiam |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-07-10, 18:01
|
0
|
|
|