Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
PIK 
Wysłany: 2010-02-18, 13:36   poczatkujÂący malarz
0
UP DOWN

Witam!

Otó¿, poczyta³em co nie co na waszym formu i potrzebujê g³êbszej porady. Do rzeczy:

Planujê amatorsko malowaÌ rower, nie jest to tak obszerna dziedzina jak wasz, ale równie¿ wymaga technicznej wiedz. Chcia³bym zakupiÌ sprê¿arkê i pistolet w miarê dobry dla pocz¹tkuj¹cego lakiernika. Przegl¹dam ró¿ne oferty. Czy ktoœ mo¿e mi powiedzieÌ jaki sprzêt
by³ by dobry do zapocz¹tkowania takiego dzia³ania. Przegl¹dam ró¿ne sprê¿arki i myœla³em o kupnie takiej ze zbiornikiem 50L np. Metabo BASIC 240-8/50. Czytaj¹c instrukcjê do tego urz¹dzenia natkne³em siê na zapis na " S3 - 25 oznacza: 2,5 minuty pracy i 7,5 minut przerwy"
który mnie zaniepokoi³. Bo czas pracy jest nie za du¿y. O pistoletach te¿ czyta³em równie¿ na waszym formu, ale do koùca nie wiem jak by mi pasowa. Czy mogê podk³ad i g³ówny lakier robiÌ jednym rodzajem pistoletu. Prosi³ bym o jakieœ porady fachowe. Bo jest tego tyle, ¿e sam nie wiem co mam kupiÌ.

Pozdrawiam .

jacenty 741
Wysłany: 2010-02-18, 16:33   
0
UP DOWN

Malarzy tak pocz¹tkuj¹cych,jak i zaawansowanych,zapraszamy na forum dla malarzy,tu siê mówi o lakierowaniu :D :D :D A tak na powa¿nie:wiêkszoœÌ sprê¿arek nie nadaje siê do pracy ci¹g³ej,i chwa³a firmie Metabo,¿e wyraŸnie to podkreœla w opisie produktu.Cykl pracy sprê¿arki to zazwyczj w³aœnie 30/70 lub podobne proporcje,ma to na celu zwiêkszenie trwa³oœci ,to czas ,,odpoczynku" dla kompresora.A zak³adaj¹c Twoje LAKIEROWANIE :D roweru to i tak nie zdarzy Ci siê ci¹giem z wciœniêtym spustem upuszczaÌ powietrza ze zbiornika.50 litrów to wystarczaj¹cy bufor do takiego LAKIEROWANIA :D ,jak Twoje.Nabijesz zbiornik przed LAKIEROWANIEM,skoùczysz je,a kompresor pewnie siê jescze nie w³¹czy.No,chyba ¿e bêdziesz MALOWA£ ;) stodo³ê,to mo¿e nie wydoliÌ.Zalecane jest kupienie oddzielnych pistoletów do podk³adu i do lakiery wykoùczeniowego,no,chyba ¿e masz to opanowane,stosujesz podk³ad mokro na mokro,i na niego bazê,to wtedy mo¿na siê pokusiÌ o tak¹ ,,oszczêdnoœÌ".

PIK 
Wysłany: 2010-02-19, 08:26   
0
UP DOWN

A zna kto¶ takie firmy, bo zastanawiam siê czy kupiæ t± sprê¿arkê Metabola . Wiadomo firma jest dobra ponoæ ludzie chwal± sobie. Tyle ¿e ten model to wyjedzie mnie z 800zl . Widzia³em ró¿ne odpowiedniki na allegro i tañsze ty, ¿e nie wiem czy to dobre firmy. Na pewno wychodzi taniej. 1) BLACK&DECKER CP5050 KOMPRESOR SPRʯARKA 50 L
http://www.allegro.pl/ite...zarka_50_l.html
2) Straus Austria
http://www.allegro.pl/ite...8bar_gw_fv.html
3)MAR
http://www.ceneo.pl/3792037
4) Granit
http://www.allegro.pl/ite...jakosc_hit.html
Jest tego peÂłno czy coÂś z tego moÂże siĂŞ nadawaĂŚ czy to sÂą aÂż tak kiepskie sprzĂŞty?

A i czy do takiego sprzêtu mo¿na pod³¹czaÌ aeograf. Wydaje mi siê ¿e tak skoro jest regulator ciœnienia na wyjœciu.

DziĂŞki za pomoc !

lukasz509
Wysłany: 2010-02-19, 10:00   
0
UP DOWN

aeograf. da siê pod³¹czyÌ. z tego co widze to wszystkie s¹ 1 t³okowe wiêc ci nie polecam. lepiesz szukaj 2 t³okowego.pozdro

PIK 
Wysłany: 2010-02-19, 11:00   
0
UP DOWN

tak tylko czy dwutÂłokowe nie bĂŞdÂą droÂższe? Nic poszukam zobaczĂŞ. Tylko siĂŞ zastanawiam czy przy moim malowaniu rowerĂłw naprawdĂŞ dwutÂłokowa jest potrzebna. Do tego szukam jeszcze pistoletĂłw. I raczej nie EVO, Air Gan bo to zbyt drogi sprzĂŞt. Chce kupiĂŚ coÂś do 150zl maks.

Pozdro

crystal
Wysłany: 2010-02-19, 11:28   
0
UP DOWN

Do rowerĂłw to moÂże lepszy pistolet mini?
Nie masz wielkiego wyboru do 150zl, zwróÌ uwagê na pobór powietrza jeœli kompresor zamierzasz s³aby kupiÌ.

PIK 
Wysłany: 2010-02-23, 09:57   
0
UP DOWN

DziĂŞki za radĂŞ, sprawdzĂŞ .
JeÂśli bĂŞdzie trzeba zwiĂŞkszĂŞ fundusze. Nie chciaÂłbym jednak przesadziĂŚ z wydatkami na caÂły sprzĂŞt, poniewaÂż nie bĂŞdzie to jakiÂś mĂłj interes na ktĂłrym zbije kasĂŞ malujÂąc rower. Raczej chcĂŞ dla siebie odremontowaĂŚ czasem. I jakoÂś powoli dobiorĂŞ coÂś. BĂŞdĂŞ szperaÂł dalej. W razie wu zadam znĂłw pytanie fachowcom od Lakiernictwa samochodowe.

Pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu