Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Zelot
Wysłany: 2010-02-28, 14:45   Reklamacja kompresora z powodu wydajnosci?
0
UP DOWN

Witam
Popelnilem blad kupujac kompresor firmy Pansam. Kilka dni temu wyciagnalem na zlomie ladna butle 60L, podlaczylem i mierzylem czas jaki jest potrzebny do napelnienia zestawu. Wyszlo mi 5min 25sek. Chwile pomyslalem i policzylem wydajnosc kompresora.

84L x 7.5bar = 630L
630L/325s = 1,93l/s
1,93l/s x 60s = 115,8 l/min

Producent podaje chyba 200l/min. Wiem, ze tu chodzi o ssanie a nie o wydech powietrza. Jednak wpadlem by kupic kompresor wydajniejszy i niewiele drozszy. Czy przyjma moja reklamacje? Chcialem kupic kompresor ExPo 50l z napedem bezposrednim (wiem ze to kupa) ale wydajnoscia 356l/min (realne 296l/min) za 799pln a uzywam sporadycznie pistoletu HP Sico, pneumata (220l/min), szlifierki palcowej (160l/min) oraz przedmuchiwacza :)

foto: http://i45.tinypic.com/24b0okh.jpg

Przepraszam za glupie pytanie ale nie wiedzialem gdzie to napisac. Dziekuje za odpowiedzi.

Travolta 
Wysłany: 2010-02-28, 15:50   
0
UP DOWN

Wydaje mi siĂŞ ze reklamujÂąc towar nie masz szans
Chyba ze na umowie by³o napisane wydajnoœÌ praktyczna 200l/min Jeœli pisa³o ze teoretyczna z reklamacja bedzie ci bardzo ciê¿ko
Druga opcja to je¿eli od momentu kupna nie up³ynê³o du¿o czasu kompresor jest w stanie nienaruszonym i zachowa³eœ oryginalne pud³o ,to spakuj go ³adnie leÌ do sklepu i krêÌ bajere ze kompresora u¿ywa³eœ tylko raz i ma za s³aba wydajnoœÌ pomyli³es sie bo myœla³eœ ze bêdzie mia³ 200l/min kupi³eœ ju¿ pistolety itp No i wtedy masz dwie opcje popro sic o wymianê na lepszy sprzêt (to moze nie bedzie wcale trudne) no i poprosic o ca³kowity zwrot kosztów Jednak to ju¿ zale¿y od dobrej woli sprzedaj¹cego który niestety nie ma obowi¹zku przyj¹Ì od ciebie zakupionego towaru

Zelot
Wysłany: 2010-02-28, 16:25   
0
UP DOWN

Jest napisane: "Wydatek przeplywu powietrza: 200l/min". Niestety pudelka juz nie mam, kompresor jest u mnie od poczatku lipca - nie mam nawet karty gw podbitej wiec musze znalesc f-vat.

domagalka 
Wysłany: 2010-02-28, 20:14   
0
UP DOWN

Daj se chÂłopie spokuj bo cie wyÂśmiejÂą i ci wstydu narobiÂą??? MyÂślaÂłeÂś Âże kupisz takie coÂś do malowania???? Do pompowania balonĂłw na wesele sie nie bardzo nadaje. Od lipca i ty chcesz go oddaĂŚ???? PomyÂśl co ty wogule piszesz???

Zelot
Wysłany: 2010-02-28, 20:47   
0
UP DOWN

Gwarancja 12 miesiecy - spadek wydajnosci pompowania?

crystal
Wysłany: 2010-02-28, 21:20   
0
UP DOWN

Zelot napisał/a:
Gwarancja 12 miesiecy - spadek wydajnosci pompowania?

Dobrze wiadomo Âże to nie prawda :arrow: Zelot: Popelnilem blad kupujac kompresor
Zelot Nie szukaj sposobu na unikniĂŞcie konsekwencji Twojej pomyÂłki kosztem sprzedawcy tylko kup drugi kompresor.
Bêdziesz mia³ zapas albo prace równoleg³¹ albo dokup timer i zwiêksz cykl.

Zelot
Wysłany: 2010-02-28, 21:57   
0
UP DOWN

W takim razie poczekam az ta padnie i wtedy kupie nastepna, lepsza. Dzieki za odpowiedzi.

Travolta 
Wysłany: 2010-03-01, 01:44   
0
UP DOWN

wystaw na aledrogo w przystĂŞpnej cenie a moÂże ktos kupi bo czekanie na padniecie to rĂłznie bywa A moÂże okaÂże siĂŞ ze sprĂŞÂżarka jest skonstruowana z gÂłowÂą i nie padnie U mnie w garaÂżu ojciec ma 24l z Norwegii HOME WORK i do tej pory Âśmiga a minĂŞÂło juÂż z 5lat

Bodzio 
Wysłany: 2010-03-01, 17:05   
0
UP DOWN
--B_C_G--

O proszê, w koùcu znalaz³ siê temat o tak polecanych tanich kompresorach... Napalaj¹ siê ludzie jak szczerbaty na suchary a póŸniej pluj¹ w mordê ¿e s³aby, do d... i w ogóle.... No ale jak ktoœ na forum pisa³ tym¿e osobnikom ¿e to wielkie g... i nie nadaje siê do malowania, to taki osobnik mia³ to gdzieœ, "bo ja wiem lepiej" i kupowa³, a póŸniej pretensje do œwiata ¿e to nie dzia³a.... ¯AL.pl :sciana:

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-03-02, 10:38   
0
UP DOWN

crystal napisał/a:
albo prace równoleg³¹

Dobre rozwi¹zanie pod warunkiem ze pod³¹czymy silniki pod jeden presostat.

Zelot
Wysłany: 2010-03-02, 23:23   
0
UP DOWN

Bodzio napisał/a:
O proszê, w koùcu znalaz³ siê temat o tak polecanych tanich kompresorach... Napalaj¹ siê ludzie jak szczerbaty na suchary a póŸniej pluj¹ w mordê ¿e s³aby, do d... i w ogóle.... No ale jak ktoœ na forum pisa³ tym¿e osobnikom ¿e to wielkie g... i nie nadaje siê do malowania, to taki osobnik mia³ to gdzieœ, "bo ja wiem lepiej" i kupowa³, a póŸniej pretensje do œwiata ¿e to nie dzia³a.... ¯AL.pl :sciana:

Czyli kupujac cokolwiek w sklepie musze odrazu szukac porady w internecie? Skoro na kompresorze jest napisane, ze wydajnosc wynosi 200l/min a jakies urzadzenie potrzebuje 160l/min to oczywiste, ze zostaje 40l/min zapasu a to, ze producent klamie to juz nie moja wina. Jak dla mnie to wada fabryczna skoro to co jest napisane w instrukcji mija sie z rzeczywistoscia.

Fachowcy...

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-03-03, 08:57   
0
UP DOWN

Zelot napisał/a:

Czyli kupujac cokolwiek w sklepie musze odrazu szukac porady w internecie?

Czyli kupujÂąc w sklepie kaÂżesz sprawdzic sprzet i zamiast w domu ze stoperem latac po czasie , to wez ten stoper i kalkulator ze sobÂą do sklepu.
Wiem ze teraz taki mÂądry jestes a przedtem ufaÂłes instrukcji i sprzedawcy.
Sam bym tez kiedys zaufaÂł jak Ty.
I najlepiej sprawdzaj na dobijanie czyli z nabitej butli spuszczasz powietrze, np. z 8 do 6 atm i mierzysz czas w jakim dobije.
To jest miarodajny pomiar.

Mariuszczs
Wysłany: 2010-03-03, 15:01   
0
UP DOWN

czĂŞsto bywa Âże w instrukcji urzÂądzenia jest napisane Âże potrzebuje 160l/min a siĂŞ okazuje Âże potrzebuje 300l/min i teraz niewiadomo co reklamowaĂŚ kompresor czy urzÂądzenie :D

Bodzio 
Wysłany: 2010-03-03, 21:18   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Zelot napisał/a:
Czyli kupujac cokolwiek w sklepie musze odrazu szukac porady w internecie? Skoro na kompresorze jest napisane, ze wydajnosc wynosi 200l/min a jakies urzadzenie potrzebuje 160l/min to oczywiste, ze zostaje 40l/min zapasu a to, ze producent klamie to juz nie moja wina. Jak dla mnie to wada fabryczna skoro to co jest napisane w instrukcji mija sie z rzeczywistoscia.

Fachowcy...

Ufaj dalej instrukcjom chiùskich produktów, zobaczymy jak daleko zajdziesz... Ja tak przed zakupem wolê przejrzeÌ przez 30min kilka stron, jakieœ forum na dany temat co chcê kupiÌ, dopiero póŸniej myœlê i kupujê.... No ale ja szanuje swoje pieni¹dze i g... nie kupuje które za miesi¹c, 2 bêdzie traci³o swoje fabryczne ustawienia itp itd

Najwidoczniej Ty wolisz siĂŞ napaliĂŚ, wydaĂŚ kilka razy na coÂś co jest do d... zamiast przejrzeĂŚ czy ktoÂś przypadkiem takiego tematu wczeÂśniej nie przerabiaÂł i jakiÂś opinii nie wystawiÂł.... FLACHOWCU... :sciana: ^^

Travolta 
Wysłany: 2010-03-03, 22:24   
0
UP DOWN

Bodzio napisał/a:
Ja tak przed zakupem wolê przejrzeÌ przez 30min kilka stron, jakieœ forum na dany temat co chcê kupiÌ, dopiero póŸniej myœlê i kupujê....

DokÂładnie popieram w 100% Ja ma zawsze tak samo a czasami nawet dÂłuÂżej bo potrafiĂŞ tydzieĂą przesiedzieĂŚ na stronach allegro itp czekajÂąc na okazie I targuj sie ile wejdzie naprawdĂŞ moÂżna nieÂźle zbiĂŚ cenĂŞ

Dawid1989 
Wysłany: 2010-03-04, 00:10   
0
UP DOWN

To jest najlepsze ze ludzie kupuj¹ "kompresor" za 300z³ i chc¹ ¿eby sate poci¹gn¹³. Kiedyœ pods³ucha³em rozmowê ch³opaczków o starcie z malowaniem samochodów i ich zadaniem wystarczy sprê¿arka za300-max 500z³ i mozna ju¿ malowaÌ bo to super sprzêt. Nie czajê takich ludzi. :sciana:

Matik
Wysłany: 2010-03-04, 09:45   
0
UP DOWN

Bodzio napisał/a:
Ja tak przed zakupem wolê przejrzeÌ przez 30min kilka stron, jakieœ forum na dany temat co chcê kupiÌ, dopiero póŸniej myœlê i kupujê....

DokÂładnie. Zgadzam siĂŞ. TeÂż kiedyÂś myÂślaÂłem, Âże maÂły kompresor da radĂŞ wielu postawionym mu zadaniom ale wczeÂśniej przejrzaÂłem forum - miĂŞdzy innymi TO ("moje ulubione") - a Âże nie chciaÂłem wydawaĂŚ duÂżo kasy, to sam zbudowaÂłem kompresor. I wyszÂło. Cena marketowego "malucha" a osiÂągi o wiele lepsze (100l butla, sprĂŞÂżarka dwutÂłokowa ok. 270/m na wyjÂściu) ale to i tak absolutne minimum, Âżeby myÂśleĂŚ o amatorskim lakierowaniu. Taki kompresor 24l i 200 l/m na ssaniu to wypas ale dla modelarza a nie dla majsterkowicza, ktĂłry chce zderzak w metaliku polakierowaĂŚ i jeszcze tak, Âżeby to miaÂło rĂŞce i nogi.

front247
Wysłany: 2010-03-06, 16:48   
0
UP DOWN

Oj da rade, da ;)
Jest na to wiele przyk³adów,chyba ze chcesz jednym ci¹giem prysn¹Ì ca³y samochód to wtedy nie da rady:)
ale zderzak,nadkole,owiewki od moto..innymi sÂłowy nieduÂże elementy spokojnie da radĂŞ.
Poza tym autor w ogole nie napisa³ do czego chcia³ u¿yc tego kompresora,skoro ma s³ab¹ wydajnoœÌ to tu spece tr¹bi¹ ¿e nie poci¹gnie mocnego pistoletu...to ja nie kumam w czym problem,a Bodzio od razu przeszedl do meritum ¿e prawda wysz³a na jaw o chinskim badziewiu...a mo¿e ktoœ siê pomyli³ przy wyborze do zastosowaù i do posiadanego sprzêtu?
Pogadaj z RybÂą...on pomalowaÂł caÂłe auto takim,,chinskim badziewiem,,.w dodatku na 24 litrach...
pozdrawiam

Bodzio 
Wysłany: 2010-03-06, 19:23   
0
UP DOWN
--B_C_G--

front247 napisał/a:
a moÂże ktoÂś siĂŞ pomyliÂł przy wyborze do zastosowaĂą i do posiadanego sprzĂŞtu?
Pogadaj z RybÂą...on pomalowaÂł caÂłe auto takim,,chinskim badziewiem,,.w dodatku na 24 litrach...
pozdrawiam

No w³aœnie, pomyli³, to dlaczego narzeka ¿e s³abo bije itp? Przecie¿ wiedzia³ co kupuje, wystarczy³o wzi¹Ì wiêkszy kompresor... No ale wiêkszy wiêcej kosztuje, normalne... a w tym przypadku by³o: "A ch... kupiê, na pewno da radê do malowania, bo przecie¿ ma napisane 200l/min i wytrzyma xx lat" - ^^ A tutaj zonk, bo jakoœci na d³ugi czas za 200z³ nie mo¿na mieÌ, chyba zgodzisz siê front247, ze mn¹? Jak ktoœ chce lakierowaÌ cokolwiek, to musi zainwestowaÌ w sprzêt, tego siê nie przeskoczy, bo za miesi¹c, dwa, trzy siê coœ spieprzy i kolejny wydatek...

Tak jak juÂż pisaÂłem: Ja szanujĂŞ swoje pieniÂądze, bo ciĂŞÂżko na nie muszĂŞ zapracowaĂŚ, dlatego zanim kupie coÂś g... i nie sprawdzonego to pomyÂślĂŞ kilka razy, przeliczĂŞ czy siĂŞ opÂłaca, kiedy siĂŞ zwrĂłci i czy siĂŞ nie spieprzy za kilka dni uÂżytkowania.... :sciana:

No ale pozdrawiam równie¿ tych, którzy najpierw kupuj¹, póŸniej myœl¹, nastêpnie narzekaj¹ w domu/ gara¿u, póŸniej przenosz¹ swoje ¿ale na ró¿nego rodzaju fora :rotfl: Tak trzymaÌ, daleko dojdziecie z takim myœleniem ^^ :spoko:

Zelot
Wysłany: 2010-03-06, 20:27   
0
UP DOWN

Dobra, dajcie juz sobie na wstrzymanie chlopaki. Powiedzcie mi teraz, mam budzet max 1200zl. Jedyne co znalazlem (230V) to kompresor Expo 50L (czytalem recenzje na forum) za 800pln oraz Bass 50L za 1000zl z tym, ze z napedem paskowym. Roznica miedzy nimi to 200zl, oplaca sie pakowac w syfny ale paskowy? No i jeszcze w tym problem, ze nie wiem jak z wydajnoscia w Bass (Expo ma realne 237l/min).

Po drugie to byl moj pierwszy i ostatni 'nie przemyslany' zakup. Nie rozumiem dlaczego odrazu panowie profesjonalisci sie na mnie rzucili? Obecny sprzedaje na dniach, teraz planuje jakis wydajniejszy ale nie profesjonalny (bo za drogi, pod sile i nie wykorzystam jego potencjalu).

front247
Wysłany: 2010-03-06, 23:14   
0
UP DOWN

Bodzio jasne Âże siĂŞ zgadzam,,masz sto procent racji :)

Autorze tematu...do czego chcesz uÂżyc tego kompresora ?

http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2546
przeczytaj test,spytaj wlasciciela jak sie sprawuje...i podejmij decyzje:)

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-03-07, 00:23   
0
UP DOWN

Zelot, Jak bedziesz kupowaÂł to popros o uruchomienie.
Wez stoper i sprawdz jego wydajnosc.
Tak chyba najprosciej.

front247
Wysłany: 2010-03-07, 09:29   
0
UP DOWN

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Na filmiku powyÂżej mozna zaobserwowaĂŚ ile czasu facet pracuje na wcisniĂŞtym spuÂście kÂładÂąc klar,na bÂłotnik....

domagalka 
Wysłany: 2010-03-07, 11:07   
0
UP DOWN

Mi byÂłoby szkoda kasy na te chiĂąskie kompresory ktĂłre podaÂłeÂś bo i ten BASS i ExPo to chiĂączyki a za 1500zÂł mogĂŞ bez problemu zÂłoÂżyĂŚ takie coÂś na NOWYCH podzespoÂłach i na pompie ktĂłre montuje Walter. WÂłaÂśnie koĂącze mĂłj nowy kompresor na pompie Atmos takiej jak Walter zakÂłada na kompresor 880 z wydajnoÂściÂą okoÂło 800l/min kupiÂłem nowÂą w hurtowni za 1050zÂł z gwarancjÂą w tej samej hurtowni kupiÂłem butlĂŞ 270l za 1400zÂł i za caÂły kompresor z nowym silnikiem i wszystkimi nowymi podzespoÂłami wyniesie mnie 2800zÂł a identyczny Walter kosztuje okoÂło5600zÂł. Szkoda nerwĂłw na te chiĂączyki.

caci 
Wysłany: 2010-03-07, 13:42   
0
UP DOWN

Kolego domagalka twoj kompresor nie dosc ze kosztuje dwa razy tyle co dobry Expo (1500zl - 420l/min) to jeszcze musisz sam go skladaĂŚ co kosztuje czas i nerwy.
Proponujesz komus zakup kompresora za prawie trzy tysiaki w czĂŞsciach a ten ktos bedzie go uzywaÂł sporadycznie i wcale mu on nie potrzebny. Nie wszyscy potrzebuja armaty na muche. Komu potrzeba 800l/min do pomalowania paru elementĂłw od czasu do czasu ?
Amatorzy uÂżywajÂą prostych pistoletĂłw za ok 100zl o poborze powietrza w okolicach 200-300l.

domagalka 
Wysłany: 2010-03-07, 14:40   
0
UP DOWN

Co do kompresora to jest w czê¶ciach i z³o¿enie go w ca³o¶æ zajmuje oko³o 1 GODZINY, za taki kompresor trzeba daæ oko³o 5800z³ ja go mam za 2800 i my¶lê ¿e warto po¶wiêciæ t± 1 GODZINÊ ¿eby go z³o¿yæ i zaoszczêdziæ 3000z³ a pewne jest ¿e za nied³ugi czas kole¶ znowu napisze ¿e ¿e prosi o pomoc BO JEGO ZABAWKOWY I W DODATKU CHIÑSKI kompresor nie daje rady albo siê popsu³ wtedy napiszê mu ¿e sam kupi³ tego chinola mimo ¿e kto¶ radzi³ mu zrobiæ co¶ lepszego.

dobry Expo (1500zl - 420l/min) dobry bo ³adny jak jest nowy!!! nic wiêcej nie wskazuje na to ¿e dobry bo to chiñska zabawka. a za te 1500 z³o¿yæ mo¿na (w godzinê) co¶ z normalnej firmy nie jaki¶ badziew w³oski czy CHIÑSKI.

caci 
Wysłany: 2010-03-07, 16:38   
0
UP DOWN

W godzine to mozna napisac na forum kilka postów a nie z³o¿yÌ kompresor. Dajmy juz spokoj temu w¹tkowi bo coraz wiekszy kosmos mo¿na tu wyczytaÌ. GoœÌ chce kompresor za okolo 800z³ a nied³ugo bed¹ mu proponowaÌ sprzêt za 10tyœ.

domagalka 
Wysłany: 2010-03-07, 18:18   
0
UP DOWN

GoœÌ ju¿ kupi³ jeden badziew i tak jak mówisz kupi nastêpny i znowu bedzie mia³ pretensje ¿e mu niedomaga, i nie proponuje mu za 10 patyków tylko mówie ¿e mo¿na samemu zrobiÌ coœ lepszego ni¿ te expo i to w Godzine bo nie sk³adam czegoœ ze z³omów tylko nowe zak³adam na now¹ butlê skrêcam i dzia³a. ¿adnych przeróbek zadnych udziwnieù. Ale co tam kupujcie chiùskie rzeczy i p³aczcie póŸniej ¿e nie chodzi tak jak na kartce pisz¹ czy w chiùskich instrukcjach.

caci 
Wysłany: 2010-03-07, 18:26   
0
UP DOWN

Piszesz o czymÂś czego pewnie na oczy nie widziaÂłeÂś, juÂż nie mĂłwiÂąc Âże uÂżywaÂłeÂś. 90% narzĂŞdzi jest robiona w chinach lub na tajwanie. Nie wrzucaj wszystkiego do jednego worka. I nie badÂź taki pewien Âże twoj silnik albo pompa teÂż nie ma czeÂści z chin.
Ja tylko widze kilka osob narzekajÂąych np na Expo ktore nigdy go nie uzywaÂło, a chocby na tym forum jest wiele osob ktore go majÂą i tylko chwalÂą. Niektorzy juz ponad rok.

domagalka 
Wysłany: 2010-03-07, 18:36   
0
UP DOWN

No s¹dze ¿e pompa Atmos które zak³ada na swoje kompresory Walter nie podpisa³a by siê pod czymœ z chin, w takich firmach p³aci siê za jakoœÌ i bezawaryjnoœÌ nie przez rok czy trzy i za to ¿e nie trzeba pisaÌ na forum za jakiœ czas ¿e jakiœ tam zawór sie zacina czy coœ tam.

front247
Wysłany: 2010-03-07, 20:00   
0
UP DOWN

Gdyby jedynym moÂżliwym sposobem przeniesienia farby za pomaca powietrza,na dana powierzchnie bylo kupno czy zlozenie kompresora za 2800 to lakiernicy zarabiali by krocie i kolejki....
Uwazam ze nawet dla takiego amatora jak ja ktory chce sam ugry¿Ì jak to sie maluje pidtolem ,wydanie 800 zl na dwucylindrowy expo to spory wydatek.
Jest tak dlatego Âże raptem mam do prysniecia 5 plastikow,po kupnie kompresora i tak uwazam ze popracuje on nie wiecej niz 2-3 godziny raz na kwartaÂł,bo ja po prostu nie mam co malowaĂŚ:)
Wyobraz sobie teraz zakup kompresora za 2800 zl i ten totalny dó³ ¿e wyrzuci³em w b³oto tyle kasy,zamrozi³em j¹ tak by sta³a w garazu,i ¿ebym mogl chwaliÌ siê przed ludzmi ¿e mam super sprezarke...pewnie i tak by pukali sie w czo³o bo od czego s¹ lakiernicy?:)
Takze twoj pomysÂł zÂłoze3nia takiego kompa jest warty polecenia dla zawodowych lakiernikĂłw:)
nam amatorom pozostajÂą tanie badziewia ale z 2 letniÂą gwarancja:),a to sie liczy
pozdrawiam
DEbilizm w naszym piĂŞknym kraju polega na tym Âże cena za polakierowanie np 5 owiewek z moto u lakiernika to prawie 3xcena takiego expo 50 l....dlatego nie mam dylematu bo po pierwsze;
1.po kupnie moge se probowac i eksperymentowac ile chce
2.jak sie zepsuje oddaje na gwarancji
3.jak juz osiagne cel,to zawszemoge go wystawic na allegro i sprzedac z niewielkÂą startÂą

To jest czysty zysk+darmowa mo¿liwoœÌ eksperymentowania i jak do tego doliczymy wiedzê z forum....to sprawa staje siê jasna.
pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu