Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Zelot
Wys³any: 2010-02-28, 14:45   Reklamacja kompresora z powodu wydajnosci?
0
UP DOWN

Witam
Popelnilem blad kupujac kompresor firmy Pansam. Kilka dni temu wyciagnalem na zlomie ladna butle 60L, podlaczylem i mierzylem czas jaki jest potrzebny do napelnienia zestawu. Wyszlo mi 5min 25sek. Chwile pomyslalem i policzylem wydajnosc kompresora.

84L x 7.5bar = 630L
630L/325s = 1,93l/s
1,93l/s x 60s = 115,8 l/min

Producent podaje chyba 200l/min. Wiem, ze tu chodzi o ssanie a nie o wydech powietrza. Jednak wpadlem by kupic kompresor wydajniejszy i niewiele drozszy. Czy przyjma moja reklamacje? Chcialem kupic kompresor ExPo 50l z napedem bezposrednim (wiem ze to kupa) ale wydajnoscia 356l/min (realne 296l/min) za 799pln a uzywam sporadycznie pistoletu HP Sico, pneumata (220l/min), szlifierki palcowej (160l/min) oraz przedmuchiwacza :)

foto: http://i45.tinypic.com/24b0okh.jpg

Przepraszam za glupie pytanie ale nie wiedzialem gdzie to napisac. Dziekuje za odpowiedzi.

Travolta 
Wys³any: 2010-02-28, 15:50   
0
UP DOWN

Sk±d: Radom
Wydaje mi siê ze reklamuj±c towar nie masz szans
Chyba ze na umowie by³o napisane wydajno¶æ praktyczna 200l/min Je¶li pisa³o ze teoretyczna z reklamacja bedzie ci bardzo ciê¿ko
Druga opcja to je¿eli od momentu kupna nie up³ynê³o du¿o czasu kompresor jest w stanie nienaruszonym i zachowa³e¶ oryginalne pud³o ,to spakuj go ³adnie leæ do sklepu i krêæ bajere ze kompresora u¿ywa³e¶ tylko raz i ma za s³aba wydajno¶æ pomyli³es sie bo my¶la³e¶ ze bêdzie mia³ 200l/min kupi³e¶ ju¿ pistolety itp No i wtedy masz dwie opcje popro sic o wymianê na lepszy sprzêt (to moze nie bedzie wcale trudne) no i poprosic o ca³kowity zwrot kosztów Jednak to ju¿ zale¿y od dobrej woli sprzedaj±cego który niestety nie ma obowi±zku przyj±æ od ciebie zakupionego towaru

Zelot
Wys³any: 2010-02-28, 16:25   
0
UP DOWN

Jest napisane: "Wydatek przeplywu powietrza: 200l/min". Niestety pudelka juz nie mam, kompresor jest u mnie od poczatku lipca - nie mam nawet karty gw podbitej wiec musze znalesc f-vat.

domagalka 
Wys³any: 2010-02-28, 20:14   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Sk±d: Beszowa
Daj se ch³opie spokuj bo cie wy¶miej± i ci wstydu narobi±??? My¶la³e¶ ¿e kupisz takie co¶ do malowania???? Do pompowania balonów na wesele sie nie bardzo nadaje. Od lipca i ty chcesz go oddaæ???? Pomy¶l co ty wogule piszesz???

Zelot
Wys³any: 2010-02-28, 20:47   
0
UP DOWN

Gwarancja 12 miesiecy - spadek wydajnosci pompowania?

crystal
Wys³any: 2010-02-28, 21:20   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Zelot napisa³/a:
Gwarancja 12 miesiecy - spadek wydajnosci pompowania?

Dobrze wiadomo ¿e to nie prawda :arrow: Zelot: Popelnilem blad kupujac kompresor
Zelot Nie szukaj sposobu na unikniêcie konsekwencji Twojej pomy³ki kosztem sprzedawcy tylko kup drugi kompresor.
Bêdziesz mia³ zapas albo prace równoleg³± albo dokup timer i zwiêksz cykl.

Zelot
Wys³any: 2010-02-28, 21:57   
0
UP DOWN

W takim razie poczekam az ta padnie i wtedy kupie nastepna, lepsza. Dzieki za odpowiedzi.

Travolta 
Wys³any: 2010-03-01, 01:44   
0
UP DOWN

wystaw na aledrogo w przystêpnej cenie a mo¿e ktos kupi bo czekanie na padniecie to róznie bywa A mo¿e oka¿e siê ze sprê¿arka jest skonstruowana z g³ow± i nie padnie U mnie w gara¿u ojciec ma 24l z Norwegii HOME WORK i do tej pory ¶miga a minê³o ju¿ z 5lat

Bodzio 
Wys³any: 2010-03-01, 17:05   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Sk±d: lubuskie
O proszê, w koñcu znalaz³ siê temat o tak polecanych tanich kompresorach... Napalaj± siê ludzie jak szczerbaty na suchary a pó¼niej pluj± w mordê ¿e s³aby, do d... i w ogóle.... No ale jak kto¶ na forum pisa³ tym¿e osobnikom ¿e to wielkie g... i nie nadaje siê do malowania, to taki osobnik mia³ to gdzie¶, "bo ja wiem lepiej" i kupowa³, a pó¼niej pretensje do ¶wiata ¿e to nie dzia³a.... ¯AL.pl :sciana:

Lackdoctor 
Wys³any: 2010-03-02, 10:38   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
crystal napisa³/a:
albo prace równoleg³±

Dobre rozwi±zanie pod warunkiem ze pod³±czymy silniki pod jeden presostat.

Zelot
Wys³any: 2010-03-02, 23:23   
0
UP DOWN

Bodzio napisa³/a:
O proszê, w koñcu znalaz³ siê temat o tak polecanych tanich kompresorach... Napalaj± siê ludzie jak szczerbaty na suchary a pó¼niej pluj± w mordê ¿e s³aby, do d... i w ogóle.... No ale jak kto¶ na forum pisa³ tym¿e osobnikom ¿e to wielkie g... i nie nadaje siê do malowania, to taki osobnik mia³ to gdzie¶, "bo ja wiem lepiej" i kupowa³, a pó¼niej pretensje do ¶wiata ¿e to nie dzia³a.... ¯AL.pl :sciana:

Czyli kupujac cokolwiek w sklepie musze odrazu szukac porady w internecie? Skoro na kompresorze jest napisane, ze wydajnosc wynosi 200l/min a jakies urzadzenie potrzebuje 160l/min to oczywiste, ze zostaje 40l/min zapasu a to, ze producent klamie to juz nie moja wina. Jak dla mnie to wada fabryczna skoro to co jest napisane w instrukcji mija sie z rzeczywistoscia.

Fachowcy...

Lackdoctor 
Wys³any: 2010-03-03, 08:57   
0
UP DOWN

Zelot napisa³/a:

Czyli kupujac cokolwiek w sklepie musze odrazu szukac porady w internecie?

Czyli kupuj±c w sklepie ka¿esz sprawdzic sprzet i zamiast w domu ze stoperem latac po czasie , to wez ten stoper i kalkulator ze sob± do sklepu.
Wiem ze teraz taki m±dry jestes a przedtem ufa³es instrukcji i sprzedawcy.
Sam bym tez kiedys zaufa³ jak Ty.
I najlepiej sprawdzaj na dobijanie czyli z nabitej butli spuszczasz powietrze, np. z 8 do 6 atm i mierzysz czas w jakim dobije.
To jest miarodajny pomiar.

Mariuszczs
Wys³any: 2010-03-03, 15:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
czêsto bywa ¿e w instrukcji urz±dzenia jest napisane ¿e potrzebuje 160l/min a siê okazuje ¿e potrzebuje 300l/min i teraz niewiadomo co reklamowaæ kompresor czy urz±dzenie :D

Bodzio 
Wys³any: 2010-03-03, 21:18   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Zelot napisa³/a:
Czyli kupujac cokolwiek w sklepie musze odrazu szukac porady w internecie? Skoro na kompresorze jest napisane, ze wydajnosc wynosi 200l/min a jakies urzadzenie potrzebuje 160l/min to oczywiste, ze zostaje 40l/min zapasu a to, ze producent klamie to juz nie moja wina. Jak dla mnie to wada fabryczna skoro to co jest napisane w instrukcji mija sie z rzeczywistoscia.

Fachowcy...

Ufaj dalej instrukcjom chiñskich produktów, zobaczymy jak daleko zajdziesz... Ja tak przed zakupem wolê przejrzeæ przez 30min kilka stron, jakie¶ forum na dany temat co chcê kupiæ, dopiero pó¼niej my¶lê i kupujê.... No ale ja szanuje swoje pieni±dze i g... nie kupuje które za miesi±c, 2 bêdzie traci³o swoje fabryczne ustawienia itp itd

Najwidoczniej Ty wolisz siê napaliæ, wydaæ kilka razy na co¶ co jest do d... zamiast przejrzeæ czy kto¶ przypadkiem takiego tematu wcze¶niej nie przerabia³ i jaki¶ opinii nie wystawi³.... FLACHOWCU... :sciana: ^^

Travolta 
Wys³any: 2010-03-03, 22:24   
0
UP DOWN

Bodzio napisa³/a:
Ja tak przed zakupem wolê przejrzeæ przez 30min kilka stron, jakie¶ forum na dany temat co chcê kupiæ, dopiero pó¼niej my¶lê i kupujê....

Dok³adnie popieram w 100% Ja ma zawsze tak samo a czasami nawet d³u¿ej bo potrafiê tydzieñ przesiedzieæ na stronach allegro itp czekaj±c na okazie I targuj sie ile wejdzie naprawdê mo¿na nie¼le zbiæ cenê

Dawid1989 
Wys³any: 2010-03-04, 00:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: okolice Mielca
To jest najlepsze ze ludzie kupuj± "kompresor" za 300z³ i chc± ¿eby sate poci±gn±³. Kiedy¶ pods³ucha³em rozmowê ch³opaczków o starcie z malowaniem samochodów i ich zadaniem wystarczy sprê¿arka za300-max 500z³ i mozna ju¿ malowaæ bo to super sprzêt. Nie czajê takich ludzi. :sciana:

Matik
Wys³any: 2010-03-04, 09:45   
0
UP DOWN

Bodzio napisa³/a:
Ja tak przed zakupem wolê przejrzeæ przez 30min kilka stron, jakie¶ forum na dany temat co chcê kupiæ, dopiero pó¼niej my¶lê i kupujê....

Dok³adnie. Zgadzam siê. Te¿ kiedy¶ my¶la³em, ¿e ma³y kompresor da radê wielu postawionym mu zadaniom ale wcze¶niej przejrza³em forum - miêdzy innymi TO ("moje ulubione") - a ¿e nie chcia³em wydawaæ du¿o kasy, to sam zbudowa³em kompresor. I wysz³o. Cena marketowego "malucha" a osi±gi o wiele lepsze (100l butla, sprê¿arka dwut³okowa ok. 270/m na wyj¶ciu) ale to i tak absolutne minimum, ¿eby my¶leæ o amatorskim lakierowaniu. Taki kompresor 24l i 200 l/m na ssaniu to wypas ale dla modelarza a nie dla majsterkowicza, który chce zderzak w metaliku polakierowaæ i jeszcze tak, ¿eby to mia³o rêce i nogi.

front247
Wys³any: 2010-03-06, 16:48   
0
UP DOWN

Oj da rade, da ;)
Jest na to wiele przyk³adów,chyba ze chcesz jednym ci±giem prysn±æ ca³y samochód to wtedy nie da rady:)
ale zderzak,nadkole,owiewki od moto..innymi s³owy niedu¿e elementy spokojnie da radê.
Poza tym autor w ogole nie napisa³ do czego chcia³ u¿yc tego kompresora,skoro ma s³ab± wydajno¶æ to tu spece tr±bi± ¿e nie poci±gnie mocnego pistoletu...to ja nie kumam w czym problem,a Bodzio od razu przeszedl do meritum ¿e prawda wysz³a na jaw o chinskim badziewiu...a mo¿e kto¶ siê pomyli³ przy wyborze do zastosowañ i do posiadanego sprzêtu?
Pogadaj z Ryb±...on pomalowa³ ca³e auto takim,,chinskim badziewiem,,.w dodatku na 24 litrach...
pozdrawiam

Bodzio 
Wys³any: 2010-03-06, 19:23   
0
UP DOWN
--B_C_G--

front247 napisa³/a:
a mo¿e kto¶ siê pomyli³ przy wyborze do zastosowañ i do posiadanego sprzêtu?
Pogadaj z Ryb±...on pomalowa³ ca³e auto takim,,chinskim badziewiem,,.w dodatku na 24 litrach...
pozdrawiam

No w³a¶nie, pomyli³, to dlaczego narzeka ¿e s³abo bije itp? Przecie¿ wiedzia³ co kupuje, wystarczy³o wzi±æ wiêkszy kompresor... No ale wiêkszy wiêcej kosztuje, normalne... a w tym przypadku by³o: "A ch... kupiê, na pewno da radê do malowania, bo przecie¿ ma napisane 200l/min i wytrzyma xx lat" - ^^ A tutaj zonk, bo jako¶ci na d³ugi czas za 200z³ nie mo¿na mieæ, chyba zgodzisz siê front247, ze mn±? Jak kto¶ chce lakierowaæ cokolwiek, to musi zainwestowaæ w sprzêt, tego siê nie przeskoczy, bo za miesi±c, dwa, trzy siê co¶ spieprzy i kolejny wydatek...

Tak jak ju¿ pisa³em: Ja szanujê swoje pieni±dze, bo ciê¿ko na nie muszê zapracowaæ, dlatego zanim kupie co¶ g... i nie sprawdzonego to pomy¶lê kilka razy, przeliczê czy siê op³aca, kiedy siê zwróci i czy siê nie spieprzy za kilka dni u¿ytkowania.... :sciana:

No ale pozdrawiam równie¿ tych, którzy najpierw kupuj±, pó¼niej my¶l±, nastêpnie narzekaj± w domu/ gara¿u, pó¼niej przenosz± swoje ¿ale na ró¿nego rodzaju fora :rotfl: Tak trzymaæ, daleko dojdziecie z takim my¶leniem ^^ :spoko:

Zelot
Wys³any: 2010-03-06, 20:27   
0
UP DOWN

Dobra, dajcie juz sobie na wstrzymanie chlopaki. Powiedzcie mi teraz, mam budzet max 1200zl. Jedyne co znalazlem (230V) to kompresor Expo 50L (czytalem recenzje na forum) za 800pln oraz Bass 50L za 1000zl z tym, ze z napedem paskowym. Roznica miedzy nimi to 200zl, oplaca sie pakowac w syfny ale paskowy? No i jeszcze w tym problem, ze nie wiem jak z wydajnoscia w Bass (Expo ma realne 237l/min).

Po drugie to byl moj pierwszy i ostatni 'nie przemyslany' zakup. Nie rozumiem dlaczego odrazu panowie profesjonalisci sie na mnie rzucili? Obecny sprzedaje na dniach, teraz planuje jakis wydajniejszy ale nie profesjonalny (bo za drogi, pod sile i nie wykorzystam jego potencjalu).

front247
Wys³any: 2010-03-06, 23:14   
0
UP DOWN

Bodzio jasne ¿e siê zgadzam,,masz sto procent racji :)

Autorze tematu...do czego chcesz u¿yc tego kompresora ?

http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2546
przeczytaj test,spytaj wlasciciela jak sie sprawuje...i podejmij decyzje:)

Lackdoctor 
Wys³any: 2010-03-07, 00:23   
0
UP DOWN

Zelot, Jak bedziesz kupowa³ to popros o uruchomienie.
Wez stoper i sprawdz jego wydajnosc.
Tak chyba najprosciej.

front247
Wys³any: 2010-03-07, 09:29   
0
UP DOWN

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Na filmiku powy¿ej mozna zaobserwowaæ ile czasu facet pracuje na wcisniêtym spu¶cie k³ad±c klar,na b³otnik....

domagalka 
Wys³any: 2010-03-07, 11:07   
0
UP DOWN

Mi by³oby szkoda kasy na te chiñskie kompresory które poda³e¶ bo i ten BASS i ExPo to chiñczyki a za 1500z³ mogê bez problemu z³o¿yæ takie co¶ na NOWYCH podzespo³ach i na pompie które montuje Walter. W³a¶nie koñcze mój nowy kompresor na pompie Atmos takiej jak Walter zak³ada na kompresor 880 z wydajno¶ci± oko³o 800l/min kupi³em now± w hurtowni za 1050z³ z gwarancj± w tej samej hurtowni kupi³em butlê 270l za 1400z³ i za ca³y kompresor z nowym silnikiem i wszystkimi nowymi podzespo³ami wyniesie mnie 2800z³ a identyczny Walter kosztuje oko³o5600z³. Szkoda nerwów na te chiñczyki.

caci 
Wys³any: 2010-03-07, 13:42   
0
UP DOWN

Kolego domagalka twoj kompresor nie dosc ze kosztuje dwa razy tyle co dobry Expo (1500zl - 420l/min) to jeszcze musisz sam go skladaæ co kosztuje czas i nerwy.
Proponujesz komus zakup kompresora za prawie trzy tysiaki w czêsciach a ten ktos bedzie go uzywa³ sporadycznie i wcale mu on nie potrzebny. Nie wszyscy potrzebuja armaty na muche. Komu potrzeba 800l/min do pomalowania paru elementów od czasu do czasu ?
Amatorzy u¿ywaj± prostych pistoletów za ok 100zl o poborze powietrza w okolicach 200-300l.

domagalka 
Wys³any: 2010-03-07, 14:40   
0
UP DOWN

Co do kompresora to jest w czê¶ciach i z³o¿enie go w ca³o¶æ zajmuje oko³o 1 GODZINY, za taki kompresor trzeba daæ oko³o 5800z³ ja go mam za 2800 i my¶lê ¿e warto po¶wiêciæ t± 1 GODZINÊ ¿eby go z³o¿yæ i zaoszczêdziæ 3000z³ a pewne jest ¿e za nied³ugi czas kole¶ znowu napisze ¿e ¿e prosi o pomoc BO JEGO ZABAWKOWY I W DODATKU CHIÑSKI kompresor nie daje rady albo siê popsu³ wtedy napiszê mu ¿e sam kupi³ tego chinola mimo ¿e kto¶ radzi³ mu zrobiæ co¶ lepszego.

dobry Expo (1500zl - 420l/min) dobry bo ³adny jak jest nowy!!! nic wiêcej nie wskazuje na to ¿e dobry bo to chiñska zabawka. a za te 1500 z³o¿yæ mo¿na (w godzinê) co¶ z normalnej firmy nie jaki¶ badziew w³oski czy CHIÑSKI.

caci 
Wys³any: 2010-03-07, 16:38   
0
UP DOWN

W godzine to mozna napisac na forum kilka postów a nie z³o¿yæ kompresor. Dajmy juz spokoj temu w±tkowi bo coraz wiekszy kosmos mo¿na tu wyczytaæ. Go¶æ chce kompresor za okolo 800z³ a nied³ugo bed± mu proponowaæ sprzêt za 10ty¶.

domagalka 
Wys³any: 2010-03-07, 18:18   
0
UP DOWN

Go¶æ ju¿ kupi³ jeden badziew i tak jak mówisz kupi nastêpny i znowu bedzie mia³ pretensje ¿e mu niedomaga, i nie proponuje mu za 10 patyków tylko mówie ¿e mo¿na samemu zrobiæ co¶ lepszego ni¿ te expo i to w Godzine bo nie sk³adam czego¶ ze z³omów tylko nowe zak³adam na now± butlê skrêcam i dzia³a. ¿adnych przeróbek zadnych udziwnieñ. Ale co tam kupujcie chiñskie rzeczy i p³aczcie pó¼niej ¿e nie chodzi tak jak na kartce pisz± czy w chiñskich instrukcjach.

caci 
Wys³any: 2010-03-07, 18:26   
0
UP DOWN

Piszesz o czym¶ czego pewnie na oczy nie widzia³e¶, ju¿ nie mówi±c ¿e u¿ywa³e¶. 90% narzêdzi jest robiona w chinach lub na tajwanie. Nie wrzucaj wszystkiego do jednego worka. I nie bad¼ taki pewien ¿e twoj silnik albo pompa te¿ nie ma cze¶ci z chin.
Ja tylko widze kilka osob narzekaj±ych np na Expo ktore nigdy go nie uzywa³o, a chocby na tym forum jest wiele osob ktore go maj± i tylko chwal±. Niektorzy juz ponad rok.

domagalka 
Wys³any: 2010-03-07, 18:36   
0
UP DOWN

No s±dze ¿e pompa Atmos które zak³ada na swoje kompresory Walter nie podpisa³a by siê pod czym¶ z chin, w takich firmach p³aci siê za jako¶æ i bezawaryjno¶æ nie przez rok czy trzy i za to ¿e nie trzeba pisaæ na forum za jaki¶ czas ¿e jaki¶ tam zawór sie zacina czy co¶ tam.

front247
Wys³any: 2010-03-07, 20:00   
0
UP DOWN

Gdyby jedynym mo¿liwym sposobem przeniesienia farby za pomaca powietrza,na dana powierzchnie bylo kupno czy zlozenie kompresora za 2800 to lakiernicy zarabiali by krocie i kolejki....
Uwazam ze nawet dla takiego amatora jak ja ktory chce sam ugry¿æ jak to sie maluje pidtolem ,wydanie 800 zl na dwucylindrowy expo to spory wydatek.
Jest tak dlatego ¿e raptem mam do prysniecia 5 plastikow,po kupnie kompresora i tak uwazam ze popracuje on nie wiecej niz 2-3 godziny raz na kwarta³,bo ja po prostu nie mam co malowaæ:)
Wyobraz sobie teraz zakup kompresora za 2800 zl i ten totalny dó³ ¿e wyrzuci³em w b³oto tyle kasy,zamrozi³em j± tak by sta³a w garazu,i ¿ebym mogl chwaliæ siê przed ludzmi ¿e mam super sprezarke...pewnie i tak by pukali sie w czo³o bo od czego s± lakiernicy?:)
Takze twoj pomys³ z³oze3nia takiego kompa jest warty polecenia dla zawodowych lakierników:)
nam amatorom pozostaj± tanie badziewia ale z 2 letni± gwarancja:),a to sie liczy
pozdrawiam
DEbilizm w naszym piêknym kraju polega na tym ¿e cena za polakierowanie np 5 owiewek z moto u lakiernika to prawie 3xcena takiego expo 50 l....dlatego nie mam dylematu bo po pierwsze;
1.po kupnie moge se probowac i eksperymentowac ile chce
2.jak sie zepsuje oddaje na gwarancji
3.jak juz osiagne cel,to zawszemoge go wystawic na allegro i sprzedac z niewielk± start±

To jest czysty zysk+darmowa mo¿liwo¶æ eksperymentowania i jak do tego doliczymy wiedzê z forum....to sprawa staje siê jasna.
pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: