Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
b-rad
Wysłany: 2010-03-07, 18:20   CP1500 zaciek na zacieku...
0
UP DOWN

Witam, od jakiegoœ czasu u¿ywam profixa cp1500. Nie lakierujê na co dzieù, lecz ok 15litrów go zu¿y³em. Tym razem kupi³em w innej mieszalni. Problem jest taki, ¿e nie da³o siê go wylaÌ to w dodatku p³yn¹³ po ca³oœci, do takiego stopnia ¿e co 10cm zlewka na ca³ym boku w aucie.

3 miesiÂące temu lakierowaÂłem caÂłoÂściĂłwkĂŞ rĂłwnieÂż tym lakierem i nie byÂło Âżadnego problemu, lakier wylany na lustro, w sumie tylko jedna zlewka malutka byÂła... a tutaj masakra.

Warunki takie same czyli:

20% Rozpucha (tego samego co zawsze czyli APP) do mieszanki lakieru z utw.
Pistolet to airgunsa AZ3 HTE (wszystko po boÂżemu rĂłwny natrysk itd.)
Sprê¿arka tym razem WAN CE 115l. (500l./min) a poprzednio mia³em 250l. ale wydajnoœÌ by³a ok 200l./min
Temperatura otoczenia jak i elementĂłw w granicach 15-18stopni.
Lakier jak zawsze podgrzewaÂłem do ok 40stopni.
Na podÂłodze wylane ok 20 litrĂłw wody (rĂłwno po caÂłoÂści bez kaÂłuÂż) na to przyszÂła folia.
Utwardzacz 285

Klar kÂładÂłem tak:
1 warstwa to przeprĂłszenie delikatne caÂłoÂści, po 10 minutach peÂłna warstwa... Zacieki leciaÂły po 10 minutach jeszcze. Problem jest teÂż w tym Âże zlewki sÂą grube wiĂŞc nie ma moÂżliwoÂści Âżeby byÂł zbyt rzadki lakier.

Nie wiem co teraz zrobiÌ, w sumie straci³em 350z³ na materiale bo muszê na nowo pryskaÌ. ZmieniÌ lakier? Ostatnio jeden z lakierników stwierdzi³ ¿e lepkoœÌ profixa w puszcze równie¿ siê ró¿ni pomiêdzy partiami i powinno u¿ywaÌ siê kubek forda. Zastanawiam siê czy nie przejœÌ na jakiegoœ VHS....

ps. kiedyœ mia³em taki problem ¿e ten profix zbyt szybko schn¹³ a teraz na odwrót....

ProszĂŞ o odpowiedÂź i pozdrawiam.

lakierok 
Wysłany: 2010-03-08, 08:30   Re: CP1500 zaciek na zacieku...
0
UP DOWN

b-rad napisał/a:
Witam, od jakiegoœ czasu u¿ywam profixa cp1500. Nie lakierujê na co dzieù, lecz ok 15litrów go zu¿y³em. Tym razem kupi³em w innej mieszalni. Problem jest taki, ¿e nie da³o siê go wylaÌ to w dodatku p³yn¹³ po ca³oœci, do takiego stopnia ¿e co 10cm zlewka na ca³ym boku w aucie.

3 miesiÂące temu lakierowaÂłem caÂłoÂściĂłwkĂŞ rĂłwnieÂż tym lakierem i nie byÂło Âżadnego problemu, lakier wylany na lustro, w sumie tylko jedna zlewka malutka byÂła... a tutaj masakra.

Warunki takie same czyli:

20% Rozpucha (tego samego co zawsze czyli APP) do mieszanki lakieru z utw.
Pistolet to airgunsa AZ3 HTE (wszystko po boÂżemu rĂłwny natrysk itd.)
Sprê¿arka tym razem WAN CE 115l. (500l./min) a poprzednio mia³em 250l. ale wydajnoœÌ by³a ok 200l./min
Temperatura otoczenia jak i elementĂłw w granicach 15-18stopni.
Lakier jak zawsze podgrzewaÂłem do ok 40stopni.
Na podÂłodze wylane ok 20 litrĂłw wody (rĂłwno po caÂłoÂści bez kaÂłuÂż) na to przyszÂła folia.
Utwardzacz 285

Klar kÂładÂłem tak:
1 warstwa to przeprĂłszenie delikatne caÂłoÂści, po 10 minutach peÂłna warstwa... Zacieki leciaÂły po 10 minutach jeszcze. Problem jest teÂż w tym Âże zlewki sÂą grube wiĂŞc nie ma moÂżliwoÂści Âżeby byÂł zbyt rzadki lakier.

Nie wiem co teraz zrobiÌ, w sumie straci³em 350z³ na materiale bo muszê na nowo pryskaÌ. ZmieniÌ lakier? Ostatnio jeden z lakierników stwierdzi³ ¿e lepkoœÌ profixa w puszcze równie¿ siê ró¿ni pomiêdzy partiami i powinno u¿ywaÌ siê kubek forda. Zastanawiam siê czy nie przejœÌ na jakiegoœ VHS....

ps. kiedyœ mia³em taki problem ¿e ten profix zbyt szybko schn¹³ a teraz na odwrót....

ProszĂŞ o odpowiedÂź i pozdrawiam.

Nierobilem tym bezbarwnym wiĂŞc nie bĂŞde siĂŞ wypowiedaÂł ale jak chcesz coÂś zmieniĂŚ bezbarwny to kup sobie Duponta duxone 1044 ma utwardzacz szybki i wolny
na allegro masz go po 60 zÂł za koplet
albo glasurita teÂż na allegro sÂą po 350 zÂł za komplet 5 litrĂłw lakieru plus 2.5 litra utwardzacza
Ja tez wolaÂłbym robiĂŚ na Polskich lakierach ale sam siĂŞ przekonaÂłeÂś czemu nierobie .

b-rad
Wysłany: 2010-03-08, 13:54   
0
UP DOWN

A co powiecie na temat U-POL UHS ?? Jak siê tym lakieruje? Chcia³bym siê przesi¹œÌ na lakier do 100-120z³/litr max, w miarê pewny. Z tymi profixami cuda siê dziej¹. Na pocz¹tku wychodzi³o wszystko po bo¿emu, a ta ostatnia pucha co kupi³em to masakra. Mo¿liwe ¿e maj¹ jakieœ podróbki ? Co dziwne, dooko³a zacieków jest skórka pomaraùczy, wiêc nie ma mo¿liwoœci przelania elementu.

Dawid1989 
Wysłany: 2010-03-08, 22:52   
0
UP DOWN

u-pol nie jest zÂły na 1.5 warstwy na szkÂło 10% rozpuszczalnika tylko przy nim trzeba troche bliÂżej trzymaĂŚ pistol od elementu.Âładny polysk ale.... Za 120 moÂżna kupiĂŚ glasurita :cool:

b-rad
Wysłany: 2010-03-08, 23:01   
0
UP DOWN

Tak, moÂżna nawet dostaĂŚ w tej cenie standoxa easy, tylko problem jest taki Âże jestem ograniczony do 6 mieszalni, dostĂŞpne lakiery w nich to:

Dupont 3750s
Profix 1500 400 i chyba 2009
Novol 570 580 505
JakieÂś klary deebera i wÂłaÂśnie upol
APP
Inter Troton
no i to wszystko...

lukas
Wysłany: 2010-03-09, 09:35   
0
UP DOWN

b-rad napisał/a:
Ostatnio jeden z lakierników stwierdzi³ ¿e lepkoœÌ profixa w puszcze równie¿ siê ró¿ni pomiêdzy partiami i powinno u¿ywaÌ siê kubek forda

JeÂżeli tak jest to chyba raczej producent powinien nauczyĂŚ siĂŞ uÂżywaĂŚ kubka forda :D

b-rad napisał/a:
kiedyœ mia³em taki problem ¿e ten profix zbyt szybko schn¹³ a teraz na odwrót....

Nie potrafiÂą sobie poradziĂŚ ze stabilnoÂściÂą, ISO do tego nie wystarczy...

lakierok 
Wysłany: 2010-03-09, 09:53   
0
UP DOWN

z tych co wymieniÂłeÂś to weÂś duponta 3750s ja wzioÂłem ostatnio i obleciaÂłem astre 3
jest wydajny producent zaleca dolewania rozp. nie pÂłynie dobrze siĂŞ poleruje
ja mogĂŞ ci jeszcze poleciĂŚ lakier RM diamontop u mnie jest ok 100zÂł za komplet 5:1
kiedyÂś na allegro kupiÂłem lakier SIKKENS FL niebieski za komplet 5 litrĂłw z utwrdzaczen 2.5 l zapÂłaciÂłem 350 zÂł z przesyÂłkÂą teÂż super lakier
jakieÂś 6 lat tumu jak jeszcze pracowaÂłem u kogoÂś to ten wÂłaÂściciel wzioÂł tego u-pola i wtedy byÂłem dosyÂś z niego zadowolony ale teraz u mnie niema go wiĂŞc nie wiem ale jak inni na forum go zachwalajÂą to musi byĂŚ dobry .
Z tych lepszych firm to jeszcze nie robiÂłem Glasuritem ale to firma naleÂży pod BASF co RM

Robertlodz09 
Wysłany: 2010-03-09, 13:02   
0
UP DOWN

Kolego jeÂśli sie mogĂŞ wtrÂąciĂŚ to polecam DP 3750 pracuje juÂż na nim sporo czasu i nie miaÂłem z nim najmniejszych problemĂłw. WczeÂśniej teÂż "jechaÂłem" na DP 3050 i byÂło bez problemu. Natomiast w pracy mamy Standoxa takÂże ich podst. lakier jest takze bardzo dobry. Co do jakoÂści polskich lakierĂłw to nie bĂŞde zabieraĂŚ gÂłosu ,temat wielokrotnie poruszany! Pozdrawiam!

glover
Wysłany: 2010-03-09, 21:23   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
WczeÂśniej teÂż "jechaÂłem" na DP 3050 i byÂło bez problemu.

To chyba miaÂłeÂś szczĂŞÂście bo o obÂłaÂżeniu tego klaru byÂło sporo na forum.

@b-rad, jak lubisz robiĂŚ na jednÂą warstwĂŞ to moÂżesz sprĂłbowaĂŚ spectralem 505, jeszcze jak podgrzejesz to powinieneÂś daĂŚ radĂŞ, tylko nie dolewaj rozpuszczalnika.
Dysza max 1,3

Robertlodz09 
Wysłany: 2010-03-10, 00:59   
0
UP DOWN

Nie tyle szczeœcie co stosowa³em inny utwardzacz od tego który zalecali na pocz¹tku jak go wprowadzili. Podpowiedzieli mi to ch³opaki którzy maj¹ mieszalnik DP u siebie w serwisie. Ja na nim zacz¹³em robiÌ jak ju¿ przesz³a ta "burza" z jego ob³a¿eniem. Wczeœniej mia³em te¿ 120 DP.

PROJEKTER
Wysłany: 2010-03-10, 06:07   
0
UP DOWN

lakierok napisał/a:
Z tych lepszych firm to jeszcze nie robiÂłem Glasuritem ale to firma naleÂży pod BASF co RM

Tak ... tylko w tej sprawie. To faktycznie prawda, ale ju¿ technologia lakierów Glasuritu i RM to zupe³nie dwie ró¿ne historie. Dopóki CSV nie wykoùczy³o na amen Glasuritu w Polsce to by³ to bez w¹tpienia najlepszy dostêpny system materia³ów. Nie s¹dzê ¿eby cokolwiek siê zmieni³o w poziomie jakoœci produktów z papug¹ od kilku lat, szczególnie ¿e w wielu cywilizowanych i wymagaj¹cych jakoœciowo krajach to nadal symbol najwy¿szej jakoœci. Materia³y RM to zawsze by³ "knot" razem z tym ich Voschemem ... ale dystrybucja arogancka i bezkompromisowa wiêc stoj¹ mieszalnie w sieciach francuskich samochodów i wielu warsztatach wziêtych "szar¿¹" i niby dofinansowaniem.

Przypisywanie sobie przez RM poziomu jakoœci Glasuritu jest daleko posuniêtym nadu¿yciem. Nigdy tak nie by³o ¿eby te materia³y by³y porównywalne :nie: albo nawet do siebie zbli¿one jakoœci¹. To tak jak dwa ró¿ne modele pistoletów jednego producenta tylko ¿e Glasurit to zawsze by³ i nadal jest tym z najwy¿szej pó³ki. Nie dajcie siê nabraÌ na ewentualne wciskanie kitu, ¿e to to samo .... to absolutnie dwie ró¿ne historie, i ró¿ne miejsca produkcji. To k³amstwo, ¿e to idzie na jednej linii i jest lane w ró¿ne opakowania ... choÌ faktycznie RM robi wszystko co mo¿e ¿eby pojeŸdziÌ sobie na wysokiej klasie i dobrej opinii Glasuritu. Szkoda ¿e nie ma ich w Polsce ( tzn. s¹ ju¿ tylko - œladowo ).

Nie jestem dystrybutorem a nawet nie u¿ywam tego materia³u. Osobiœcie jednak mam do tych materia³ów ogromny sentyment i du¿e uznanie ... by³em kilka razy na szkoleniu w Niemczech. Widzia³em na w³asne ga³y czym dysponuje ten producent i jakie ma zaplecze ... a by³em te¿ u kliku innych ... no i Glasurit to klucz który otworzy³ Polskê na lakiery wodorozcieùczalne w czerwcu 1996 roku co po wielu awanturach z wszystkimi przedstawicielstwami firm lakierniczych w Polsce uwa¿am ju¿ za w³asny - osobisty sukces. Naprawdê szkoda ¿e dziœ dostêpnoœÌ tych produktów jest taka kiepska. Nie spotka³em siê jeszcze z opini¹ ¿eby Glasurit sknoci³ jakiœ produkt, a ka¿dy kto kiedyœ go u¿ywa³ bardzo sobie chwali. :spoko:

lukas
Wysłany: 2010-03-10, 10:36   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
DopĂłki CSV nie wykoĂączyÂło na amen Glasuritu w Polsce

CSV jest bardzo dobre w... wykaĂączaniu, powiedziaÂłbym Âże to ich specjalizacja :D

A Glasurit pewnie siê odbuduje w Polsce tylko trzeba poczekaÌ. BASF to w ogóle Polskê traktuje trochê po macoszemu, w budowlance jest to samo. W tak du¿ym koncernie jest bardzo du¿a bezw³adnoœÌ i pewnie st¹d to wynika. Bardziej skupiaj¹ siê na swoich sto³kach ni¿ na rynku.

lorakkr21 
Wysłany: 2010-03-10, 12:19   
0
UP DOWN
lorakkr21

Wczoraj malowalem U-POL-em z tym Âże HS-em !!! Bardzo dobry lakier i cena przystĂŞpna 78 zÂł za litr w kÂąplecie z szybkim utwardzaczem !!!

b-rad
Wysłany: 2010-03-10, 16:25   
0
UP DOWN

kupiÂłem U-POL UHS za 78zÂł w komplecie. MoÂże w sobote bĂŞdĂŞ tym pryskaĂŚ, wiĂŞc napisze jak to wyglÂąda.

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-03-10, 17:35   
0
UP DOWN

Ja kupuje w mieszalni u-pola hs za 64 zl

lorakkr21 
Wysłany: 2010-03-11, 12:52   
0
UP DOWN
lorakkr21

To u mnie krojÂą ludzi na 14 zÂł !!!

lakierok 
Wysłany: 2010-03-11, 23:01   
0
UP DOWN

no i Glasurit to klucz który otworzy³ Polskê na lakiery wodorozcieùczalne w czerwcu 1996 roku co po wielu awanturach z wszystkimi przedstawicielstwami firm lakierniczych w Polsce uwa¿am ju¿ za w³asny - osobisty sukces. Naprawdê szkoda ¿e dziœ dostêpnoœÌ tych produktów jest taka kiepska. Nie spotka³em siê jeszcze z opini¹ ¿eby Glasurit sknoci³ jakiœ produkt, a ka¿dy kto kiedyœ go u¿ywa³ bardzo sobie chwali. :spoko: [/quote]

To czemu nie zwiÂązaÂłeÂś siĂŞ z tÂą firmÂą (Glasuritem) :?:
a moÂże oni majÂą Polski rynek gdzieÂś daleko w ....... albo RM trzyma ÂłapkĂŞ i robi co chce ?

u nas dobre wspomnienia pozostawiÂł teÂż Standox

Dawid1989 
Wysłany: 2010-03-11, 23:48   
0
UP DOWN

ja robiÂłem DP, Ivat i glasuritem. Nie ma tego wiele ale baza glasuritu i lakier jest zaj*** Krycie .wchodzenie kolorĂłw .Lakier rozlewalnosc i poÂłysk. baza ivat 100 glasurit 200 ale wiem za co pÂłace :)

No-limit
Wysłany: 2010-03-12, 15:53   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Przypisywanie sobie przez RM poziomu jakoœci Glasuritu jest daleko posuniêtym nadu¿yciem. Nigdy tak nie by³o ¿eby te materia³y by³y porównywalne :nie: albo nawet do siebie zbli¿one jakoœci¹. To tak jak dwa ró¿ne modele pistoletów jednego producenta tylko ¿e Glasurit to zawsze by³ i nadal jest tym z najwy¿szej pó³ki. Nie dajcie siê nabraÌ na ewentualne wciskanie kitu, ¿e to to samo .... to absolutnie dwie ró¿ne historie, i ró¿ne miejsca produkcji. To k³amstwo, ¿e to idzie na jednej linii i jest lane w ró¿ne opakowania ... choÌ faktycznie RM robi wszystko co mo¿e ¿eby pojeŸdziÌ sobie na wysokiej klasie i dobrej opinii Glasuritu. Szkoda ¿e nie ma ich w Polsce ( tzn. s¹ ju¿ tylko - œladowo ).

Bez komentarza :grin: :cool: :spoko: :) ;) :D .J.W.

przemo1972 
Wysłany: 2010-03-12, 19:05   
0
UP DOWN

lakierok napisał/a:
u nas dobre wspomnienia pozostawiÂł teÂż Standox

Szczegolnie woda :D :D :D A wiec po kolei:
1 Sedymentacja pigmentow (w poniedzialek wrzuce Ci foto sitek z PPs-a)
2 Niektore pigmenty ubijaja sie jak bita smietana :D :D :D
3 Notoryczne opuznienia w aktualizacji receptur
4 Brak ok 40% fiszek
5 Bledy przy drukowaniu fiszek-kolor jest opisany jako ciemniejszy(D) a natrysk na odwrocie jest jasniejszy lub odwrotnie.
6 Beznadziejna pasownosc kolorow, beznadziejna jakosc powloki-szczegolnie srebra.

lukas
Wysłany: 2010-03-12, 23:15   
0
UP DOWN

przemo1972 napisał/a:
1 Sedymentacja pigmentow (w poniedzialek wrzuce Ci foto sitek z PPs-a)
2 Niektore pigmenty ubijaja sie jak bita smietana :D :D :D

Podobno przez te problemy wymieniajÂą klientom caÂłe komplety pigmentĂłw na ÂświeÂże, oczywiÂście na wÂłasny koszt.

b-rad
Wysłany: 2010-03-16, 22:32   
0
UP DOWN

No i polakierowane U-POL'em, mam wraÂżenie Âże kÂładzie sie podobnie jak DP 3750 tylko nie moÂżna wylaĂŚ go tak samo mocno, obrĂłbka tego lakieru jest wyÂśmienita, poÂłysk po polerce bomba.... Zobaczymy jak bĂŞdzie z twardoÂściÂą ale ogĂłlnie same superlatywy...

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu