Autor |
Wiadomość |
 |
b-rad
|
Wysłany: 2010-03-07, 18:20 CP1500 zaciek na zacieku...
|
0
|
|
|
|
Witam, od jakiegoœ czasu u¿ywam profixa cp1500. Nie lakierujê na co dzieù, lecz ok 15litrów go zu¿y³em. Tym razem kupi³em w innej mieszalni. Problem jest taki, ¿e nie da³o siê go wylaÌ to w dodatku p³yn¹³ po ca³oœci, do takiego stopnia ¿e co 10cm zlewka na ca³ym boku w aucie.
3 miesiÂące temu lakierowaÂłem caÂłoÂściĂłwkĂŞ rĂłwnieÂż tym lakierem i nie byÂło Âżadnego problemu, lakier wylany na lustro, w sumie tylko jedna zlewka malutka byÂła... a tutaj masakra.
Warunki takie same czyli:
20% Rozpucha (tego samego co zawsze czyli APP) do mieszanki lakieru z utw.
Pistolet to airgunsa AZ3 HTE (wszystko po boÂżemu rĂłwny natrysk itd.)
Sprê¿arka tym razem WAN CE 115l. (500l./min) a poprzednio mia³em 250l. ale wydajnoœÌ by³a ok 200l./min
Temperatura otoczenia jak i elementĂłw w granicach 15-18stopni.
Lakier jak zawsze podgrzewaÂłem do ok 40stopni.
Na podÂłodze wylane ok 20 litrĂłw wody (rĂłwno po caÂłoÂści bez kaÂłuÂż) na to przyszÂła folia.
Utwardzacz 285
Klar kÂładÂłem tak:
1 warstwa to przeprĂłszenie delikatne caÂłoÂści, po 10 minutach peÂłna warstwa... Zacieki leciaÂły po 10 minutach jeszcze. Problem jest teÂż w tym Âże zlewki sÂą grube wiĂŞc nie ma moÂżliwoÂści Âżeby byÂł zbyt rzadki lakier.
Nie wiem co teraz zrobiÌ, w sumie straci³em 350z³ na materiale bo muszê na nowo pryskaÌ. ZmieniÌ lakier? Ostatnio jeden z lakierników stwierdzi³ ¿e lepkoœÌ profixa w puszcze równie¿ siê ró¿ni pomiêdzy partiami i powinno u¿ywaÌ siê kubek forda. Zastanawiam siê czy nie przejœÌ na jakiegoœ VHS....
ps. kiedyœ mia³em taki problem ¿e ten profix zbyt szybko schn¹³ a teraz na odwrót....
ProszĂŞ o odpowiedÂź i pozdrawiam. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=raUxREWnP7Q |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2010-03-08, 08:30 Re: CP1500 zaciek na zacieku...
|
0
|
|
|
|
b-rad napisał/a: | Witam, od jakiegoÂś czasu uÂżywam profixa cp1500. Nie lakierujĂŞ na co dzieĂą, lecz ok 15litrĂłw go zuÂżyÂłem. Tym razem kupiÂłem w innej mieszalni. Problem jest taki, Âże nie daÂło siĂŞ go wylaĂŚ to w dodatku pÂłyn¹³ po caÂłoÂści, do takiego stopnia Âże co 10cm zlewka na caÂłym boku w aucie.
3 miesiÂące temu lakierowaÂłem caÂłoÂściĂłwkĂŞ rĂłwnieÂż tym lakierem i nie byÂło Âżadnego problemu, lakier wylany na lustro, w sumie tylko jedna zlewka malutka byÂła... a tutaj masakra.
Warunki takie same czyli:
20% Rozpucha (tego samego co zawsze czyli APP) do mieszanki lakieru z utw.
Pistolet to airgunsa AZ3 HTE (wszystko po boÂżemu rĂłwny natrysk itd.)
Sprê¿arka tym razem WAN CE 115l. (500l./min) a poprzednio mia³em 250l. ale wydajnoœÌ by³a ok 200l./min
Temperatura otoczenia jak i elementĂłw w granicach 15-18stopni.
Lakier jak zawsze podgrzewaÂłem do ok 40stopni.
Na podÂłodze wylane ok 20 litrĂłw wody (rĂłwno po caÂłoÂści bez kaÂłuÂż) na to przyszÂła folia.
Utwardzacz 285
Klar kÂładÂłem tak:
1 warstwa to przeprĂłszenie delikatne caÂłoÂści, po 10 minutach peÂłna warstwa... Zacieki leciaÂły po 10 minutach jeszcze. Problem jest teÂż w tym Âże zlewki sÂą grube wiĂŞc nie ma moÂżliwoÂści Âżeby byÂł zbyt rzadki lakier.
Nie wiem co teraz zrobiÌ, w sumie straci³em 350z³ na materiale bo muszê na nowo pryskaÌ. ZmieniÌ lakier? Ostatnio jeden z lakierników stwierdzi³ ¿e lepkoœÌ profixa w puszcze równie¿ siê ró¿ni pomiêdzy partiami i powinno u¿ywaÌ siê kubek forda. Zastanawiam siê czy nie przejœÌ na jakiegoœ VHS....
ps. kiedyœ mia³em taki problem ¿e ten profix zbyt szybko schn¹³ a teraz na odwrót....
ProszĂŞ o odpowiedÂź i pozdrawiam. |
Nierobilem tym bezbarwnym wiĂŞc nie bĂŞde siĂŞ wypowiedaÂł ale jak chcesz coÂś zmieniĂŚ bezbarwny to kup sobie Duponta duxone 1044 ma utwardzacz szybki i wolny
na allegro masz go po 60 zÂł za koplet
albo glasurita teÂż na allegro sÂą po 350 zÂł za komplet 5 litrĂłw lakieru plus 2.5 litra utwardzacza
Ja tez wolaÂłbym robiĂŚ na Polskich lakierach ale sam siĂŞ przekonaÂłeÂś czemu nierobie . |
|
|
|
 |
b-rad
|
Wysłany: 2010-03-08, 13:54
|
0
|
|
|
|
A co powiecie na temat U-POL UHS ?? Jak siê tym lakieruje? Chcia³bym siê przesi¹œÌ na lakier do 100-120z³/litr max, w miarê pewny. Z tymi profixami cuda siê dziej¹. Na pocz¹tku wychodzi³o wszystko po bo¿emu, a ta ostatnia pucha co kupi³em to masakra. Mo¿liwe ¿e maj¹ jakieœ podróbki ? Co dziwne, dooko³a zacieków jest skórka pomaraùczy, wiêc nie ma mo¿liwoœci przelania elementu. |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2010-03-08, 22:52
|
0
|
|
|
|
u-pol nie jest zÂły na 1.5 warstwy na szkÂło 10% rozpuszczalnika tylko przy nim trzeba troche bliÂżej trzymaĂŚ pistol od elementu.Âładny polysk ale.... Za 120 moÂżna kupiĂŚ glasurita |
|
|
|
 |
b-rad
|
Wysłany: 2010-03-08, 23:01
|
0
|
|
|
|
Tak, moÂżna nawet dostaĂŚ w tej cenie standoxa easy, tylko problem jest taki Âże jestem ograniczony do 6 mieszalni, dostĂŞpne lakiery w nich to:
Dupont 3750s
Profix 1500 400 i chyba 2009
Novol 570 580 505
JakieÂś klary deebera i wÂłaÂśnie upol
APP
Inter Troton
no i to wszystko... |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2010-03-09, 09:35
|
0
|
|
|

|
b-rad napisał/a: | Ostatnio jeden z lakiernikĂłw stwierdziÂł Âże lepkoœÌ profixa w puszcze rĂłwnieÂż siĂŞ ró¿ni pomiĂŞdzy partiami i powinno uÂżywaĂŚ siĂŞ kubek forda |
JeÂżeli tak jest to chyba raczej producent powinien nauczyĂŚ siĂŞ uÂżywaĂŚ kubka forda
b-rad napisał/a: | kiedyÂś miaÂłem taki problem Âże ten profix zbyt szybko schn¹³ a teraz na odwrĂłt.... |
Nie potrafiÂą sobie poradziĂŚ ze stabilnoÂściÂą, ISO do tego nie wystarczy... |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2010-03-09, 09:53
|
0
|
|
|
|
z tych co wymieniÂłeÂś to weÂś duponta 3750s ja wzioÂłem ostatnio i obleciaÂłem astre 3
jest wydajny producent zaleca dolewania rozp. nie pÂłynie dobrze siĂŞ poleruje
ja mogĂŞ ci jeszcze poleciĂŚ lakier RM diamontop u mnie jest ok 100zÂł za komplet 5:1
kiedyÂś na allegro kupiÂłem lakier SIKKENS FL niebieski za komplet 5 litrĂłw z utwrdzaczen 2.5 l zapÂłaciÂłem 350 zÂł z przesyÂłkÂą teÂż super lakier
jakieÂś 6 lat tumu jak jeszcze pracowaÂłem u kogoÂś to ten wÂłaÂściciel wzioÂł tego u-pola i wtedy byÂłem dosyÂś z niego zadowolony ale teraz u mnie niema go wiĂŞc nie wiem ale jak inni na forum go zachwalajÂą to musi byĂŚ dobry .
Z tych lepszych firm to jeszcze nie robiÂłem Glasuritem ale to firma naleÂży pod BASF co RM |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-03-09, 13:02
|
0
|
|
|

|
Kolego jeÂśli sie mogĂŞ wtrÂąciĂŚ to polecam DP 3750 pracuje juÂż na nim sporo czasu i nie miaÂłem z nim najmniejszych problemĂłw. WczeÂśniej teÂż "jechaÂłem" na DP 3050 i byÂło bez problemu. Natomiast w pracy mamy Standoxa takÂże ich podst. lakier jest takze bardzo dobry. Co do jakoÂści polskich lakierĂłw to nie bĂŞde zabieraĂŚ gÂłosu ,temat wielokrotnie poruszany! Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2010-03-09, 21:23
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: | WczeÂśniej teÂż "jechaÂłem" na DP 3050 i byÂło bez problemu. |
To chyba miaÂłeÂś szczĂŞÂście bo o obÂłaÂżeniu tego klaru byÂło sporo na forum.
@b-rad, jak lubisz robiĂŚ na jednÂą warstwĂŞ to moÂżesz sprĂłbowaĂŚ spectralem 505, jeszcze jak podgrzejesz to powinieneÂś daĂŚ radĂŞ, tylko nie dolewaj rozpuszczalnika.
Dysza max 1,3 |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-03-10, 00:59
|
0
|
|
|

|
Nie tyle szczeœcie co stosowa³em inny utwardzacz od tego który zalecali na pocz¹tku jak go wprowadzili. Podpowiedzieli mi to ch³opaki którzy maj¹ mieszalnik DP u siebie w serwisie. Ja na nim zacz¹³em robiÌ jak ju¿ przesz³a ta "burza" z jego ob³a¿eniem. Wczeœniej mia³em te¿ 120 DP. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-03-10, 06:07
|
0
|
|
|

|
lakierok napisał/a: | Z tych lepszych firm to jeszcze nie robiÂłem Glasuritem ale to firma naleÂży pod BASF co RM |
Tak ... tylko w tej sprawie. To faktycznie prawda, ale ju¿ technologia lakierów Glasuritu i RM to zupe³nie dwie ró¿ne historie. Dopóki CSV nie wykoùczy³o na amen Glasuritu w Polsce to by³ to bez w¹tpienia najlepszy dostêpny system materia³ów. Nie s¹dzê ¿eby cokolwiek siê zmieni³o w poziomie jakoœci produktów z papug¹ od kilku lat, szczególnie ¿e w wielu cywilizowanych i wymagaj¹cych jakoœciowo krajach to nadal symbol najwy¿szej jakoœci. Materia³y RM to zawsze by³ "knot" razem z tym ich Voschemem ... ale dystrybucja arogancka i bezkompromisowa wiêc stoj¹ mieszalnie w sieciach francuskich samochodów i wielu warsztatach wziêtych "szar¿¹" i niby dofinansowaniem.
Przypisywanie sobie przez RM poziomu jakoœci Glasuritu jest daleko posuniêtym nadu¿yciem. Nigdy tak nie by³o ¿eby te materia³y by³y porównywalne albo nawet do siebie zbli¿one jakoœci¹. To tak jak dwa ró¿ne modele pistoletów jednego producenta tylko ¿e Glasurit to zawsze by³ i nadal jest tym z najwy¿szej pó³ki. Nie dajcie siê nabraÌ na ewentualne wciskanie kitu, ¿e to to samo .... to absolutnie dwie ró¿ne historie, i ró¿ne miejsca produkcji. To k³amstwo, ¿e to idzie na jednej linii i jest lane w ró¿ne opakowania ... choÌ faktycznie RM robi wszystko co mo¿e ¿eby pojeŸdziÌ sobie na wysokiej klasie i dobrej opinii Glasuritu. Szkoda ¿e nie ma ich w Polsce ( tzn. s¹ ju¿ tylko - œladowo ).
Nie jestem dystrybutorem a nawet nie u¿ywam tego materia³u. Osobiœcie jednak mam do tych materia³ów ogromny sentyment i du¿e uznanie ... by³em kilka razy na szkoleniu w Niemczech. Widzia³em na w³asne ga³y czym dysponuje ten producent i jakie ma zaplecze ... a by³em te¿ u kliku innych ... no i Glasurit to klucz który otworzy³ Polskê na lakiery wodorozcieùczalne w czerwcu 1996 roku co po wielu awanturach z wszystkimi przedstawicielstwami firm lakierniczych w Polsce uwa¿am ju¿ za w³asny - osobisty sukces. Naprawdê szkoda ¿e dziœ dostêpnoœÌ tych produktów jest taka kiepska. Nie spotka³em siê jeszcze z opini¹ ¿eby Glasurit sknoci³ jakiœ produkt, a ka¿dy kto kiedyœ go u¿ywa³ bardzo sobie chwali. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2010-03-10, 10:36
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | DopĂłki CSV nie wykoĂączyÂło na amen Glasuritu w Polsce |
CSV jest bardzo dobre w... wykaĂączaniu, powiedziaÂłbym Âże to ich specjalizacja
A Glasurit pewnie siê odbuduje w Polsce tylko trzeba poczekaÌ. BASF to w ogóle Polskê traktuje trochê po macoszemu, w budowlance jest to samo. W tak du¿ym koncernie jest bardzo du¿a bezw³adnoœÌ i pewnie st¹d to wynika. Bardziej skupiaj¹ siê na swoich sto³kach ni¿ na rynku. |
|
|
|
 |
lorakkr21
|
Wysłany: 2010-03-10, 12:19
|
0
|
|
|
lorakkr21
|
Wczoraj malowalem U-POL-em z tym Âże HS-em !!! Bardzo dobry lakier i cena przystĂŞpna 78 zÂł za litr w kÂąplecie z szybkim utwardzaczem !!! |
|
|
|
 |
b-rad
|
Wysłany: 2010-03-10, 16:25
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-03-10, 17:35
|
0
|
|
|
|
Ja kupuje w mieszalni u-pola hs za 64 zl |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
lorakkr21
|
Wysłany: 2010-03-11, 12:52
|
0
|
|
|
lorakkr21
|
To u mnie krojÂą ludzi na 14 zÂł !!! |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2010-03-11, 23:01
|
0
|
|
|
|
no i Glasurit to klucz który otworzy³ Polskê na lakiery wodorozcieùczalne w czerwcu 1996 roku co po wielu awanturach z wszystkimi przedstawicielstwami firm lakierniczych w Polsce uwa¿am ju¿ za w³asny - osobisty sukces. Naprawdê szkoda ¿e dziœ dostêpnoœÌ tych produktów jest taka kiepska. Nie spotka³em siê jeszcze z opini¹ ¿eby Glasurit sknoci³ jakiœ produkt, a ka¿dy kto kiedyœ go u¿ywa³ bardzo sobie chwali. [/quote]
To czemu nie zwiÂązaÂłeÂś siĂŞ z tÂą firmÂą (Glasuritem)
a moÂże oni majÂą Polski rynek gdzieÂś daleko w ....... albo RM trzyma ÂłapkĂŞ i robi co chce ?
u nas dobre wspomnienia pozostawiÂł teÂż Standox |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2010-03-11, 23:48
|
0
|
|
|
|
ja robiÂłem DP, Ivat i glasuritem. Nie ma tego wiele ale baza glasuritu i lakier jest zaj*** Krycie .wchodzenie kolorĂłw .Lakier rozlewalnosc i poÂłysk. baza ivat 100 glasurit 200 ale wiem za co pÂłace |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2010-03-12, 15:53
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | Przypisywanie sobie przez RM poziomu jakoÂści Glasuritu jest daleko posuniĂŞtym naduÂżyciem. Nigdy tak nie byÂło Âżeby te materiaÂły byÂły porĂłwnywalne albo nawet do siebie zbliÂżone jakoÂściÂą. To tak jak dwa ró¿ne modele pistoletĂłw jednego producenta tylko Âże Glasurit to zawsze byÂł i nadal jest tym z najwyÂższej pó³ki. Nie dajcie siĂŞ nabraĂŚ na ewentualne wciskanie kitu, Âże to to samo .... to absolutnie dwie ró¿ne historie, i ró¿ne miejsca produkcji. To kÂłamstwo, Âże to idzie na jednej linii i jest lane w ró¿ne opakowania ... choĂŚ faktycznie RM robi wszystko co moÂże Âżeby pojeÂździĂŚ sobie na wysokiej klasie i dobrej opinii Glasuritu. Szkoda Âże nie ma ich w Polsce ( tzn. sÂą juÂż tylko - Âśladowo ). |
Bez komentarza .J.W. |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2010-03-12, 19:05
|
0
|
|
|

|
lakierok napisał/a: | u nas dobre wspomnienia pozostawiÂł teÂż Standox |
Szczegolnie woda A wiec po kolei:
1 Sedymentacja pigmentow (w poniedzialek wrzuce Ci foto sitek z PPs-a)
2 Niektore pigmenty ubijaja sie jak bita smietana
3 Notoryczne opuznienia w aktualizacji receptur
4 Brak ok 40% fiszek
5 Bledy przy drukowaniu fiszek-kolor jest opisany jako ciemniejszy(D) a natrysk na odwrocie jest jasniejszy lub odwrotnie.
6 Beznadziejna pasownosc kolorow, beznadziejna jakosc powloki-szczegolnie srebra. |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2010-03-12, 23:15
|
0
|
|
|

|
przemo1972 napisał/a: | 1 Sedymentacja pigmentow (w poniedzialek wrzuce Ci foto sitek z PPs-a)
2 Niektore pigmenty ubijaja sie jak bita smietana |
Podobno przez te problemy wymieniajÂą klientom caÂłe komplety pigmentĂłw na ÂświeÂże, oczywiÂście na wÂłasny koszt. |
|
|
|
 |
b-rad
|
Wysłany: 2010-03-16, 22:32
|
0
|
|
|
|
No i polakierowane U-POL'em, mam wraÂżenie Âże kÂładzie sie podobnie jak DP 3750 tylko nie moÂżna wylaĂŚ go tak samo mocno, obrĂłbka tego lakieru jest wyÂśmienita, poÂłysk po polerce bomba.... Zobaczymy jak bĂŞdzie z twardoÂściÂą ale ogĂłlnie same superlatywy... |
|
|
|