Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
b-rad
Wys³any: 2010-03-07, 18:20   CP1500 zaciek na zacieku...
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Witam, od jakiego¶ czasu u¿ywam profixa cp1500. Nie lakierujê na co dzieñ, lecz ok 15litrów go zu¿y³em. Tym razem kupi³em w innej mieszalni. Problem jest taki, ¿e nie da³o siê go wylaæ to w dodatku p³yn±³ po ca³o¶ci, do takiego stopnia ¿e co 10cm zlewka na ca³ym boku w aucie.

3 miesi±ce temu lakierowa³em ca³o¶ciówkê równie¿ tym lakierem i nie by³o ¿adnego problemu, lakier wylany na lustro, w sumie tylko jedna zlewka malutka by³a... a tutaj masakra.

Warunki takie same czyli:

20% Rozpucha (tego samego co zawsze czyli APP) do mieszanki lakieru z utw.
Pistolet to airgunsa AZ3 HTE (wszystko po bo¿emu równy natrysk itd.)
Sprê¿arka tym razem WAN CE 115l. (500l./min) a poprzednio mia³em 250l. ale wydajno¶æ by³a ok 200l./min
Temperatura otoczenia jak i elementów w granicach 15-18stopni.
Lakier jak zawsze podgrzewa³em do ok 40stopni.
Na pod³odze wylane ok 20 litrów wody (równo po ca³o¶ci bez ka³u¿) na to przysz³a folia.
Utwardzacz 285

Klar k³ad³em tak:
1 warstwa to przeprószenie delikatne ca³o¶ci, po 10 minutach pe³na warstwa... Zacieki lecia³y po 10 minutach jeszcze. Problem jest te¿ w tym ¿e zlewki s± grube wiêc nie ma mo¿liwo¶ci ¿eby by³ zbyt rzadki lakier.

Nie wiem co teraz zrobiæ, w sumie straci³em 350z³ na materiale bo muszê na nowo pryskaæ. Zmieniæ lakier? Ostatnio jeden z lakierników stwierdzi³ ¿e lepko¶æ profixa w puszcze równie¿ siê ró¿ni pomiêdzy partiami i powinno u¿ywaæ siê kubek forda. Zastanawiam siê czy nie przej¶æ na jakiego¶ VHS....

ps. kiedy¶ mia³em taki problem ¿e ten profix zbyt szybko schn±³ a teraz na odwrót....

Proszê o odpowied¼ i pozdrawiam.

lakierok 
Wys³any: 2010-03-08, 08:30   Re: CP1500 zaciek na zacieku...
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Okolice
b-rad napisa³/a:
Witam, od jakiego¶ czasu u¿ywam profixa cp1500. Nie lakierujê na co dzieñ, lecz ok 15litrów go zu¿y³em. Tym razem kupi³em w innej mieszalni. Problem jest taki, ¿e nie da³o siê go wylaæ to w dodatku p³yn±³ po ca³o¶ci, do takiego stopnia ¿e co 10cm zlewka na ca³ym boku w aucie.

3 miesi±ce temu lakierowa³em ca³o¶ciówkê równie¿ tym lakierem i nie by³o ¿adnego problemu, lakier wylany na lustro, w sumie tylko jedna zlewka malutka by³a... a tutaj masakra.

Warunki takie same czyli:

20% Rozpucha (tego samego co zawsze czyli APP) do mieszanki lakieru z utw.
Pistolet to airgunsa AZ3 HTE (wszystko po bo¿emu równy natrysk itd.)
Sprê¿arka tym razem WAN CE 115l. (500l./min) a poprzednio mia³em 250l. ale wydajno¶æ by³a ok 200l./min
Temperatura otoczenia jak i elementów w granicach 15-18stopni.
Lakier jak zawsze podgrzewa³em do ok 40stopni.
Na pod³odze wylane ok 20 litrów wody (równo po ca³o¶ci bez ka³u¿) na to przysz³a folia.
Utwardzacz 285

Klar k³ad³em tak:
1 warstwa to przeprószenie delikatne ca³o¶ci, po 10 minutach pe³na warstwa... Zacieki lecia³y po 10 minutach jeszcze. Problem jest te¿ w tym ¿e zlewki s± grube wiêc nie ma mo¿liwo¶ci ¿eby by³ zbyt rzadki lakier.

Nie wiem co teraz zrobiæ, w sumie straci³em 350z³ na materiale bo muszê na nowo pryskaæ. Zmieniæ lakier? Ostatnio jeden z lakierników stwierdzi³ ¿e lepko¶æ profixa w puszcze równie¿ siê ró¿ni pomiêdzy partiami i powinno u¿ywaæ siê kubek forda. Zastanawiam siê czy nie przej¶æ na jakiego¶ VHS....

ps. kiedy¶ mia³em taki problem ¿e ten profix zbyt szybko schn±³ a teraz na odwrót....

Proszê o odpowied¼ i pozdrawiam.

Nierobilem tym bezbarwnym wiêc nie bêde siê wypowieda³ ale jak chcesz co¶ zmieniæ bezbarwny to kup sobie Duponta duxone 1044 ma utwardzacz szybki i wolny
na allegro masz go po 60 z³ za koplet
albo glasurita te¿ na allegro s± po 350 z³ za komplet 5 litrów lakieru plus 2.5 litra utwardzacza
Ja tez wola³bym robiæ na Polskich lakierach ale sam siê przekona³e¶ czemu nierobie .

b-rad
Wys³any: 2010-03-08, 13:54   
0
UP DOWN

A co powiecie na temat U-POL UHS ?? Jak siê tym lakieruje? Chcia³bym siê przesi±¶æ na lakier do 100-120z³/litr max, w miarê pewny. Z tymi profixami cuda siê dziej±. Na pocz±tku wychodzi³o wszystko po bo¿emu, a ta ostatnia pucha co kupi³em to masakra. Mo¿liwe ¿e maj± jakie¶ podróbki ? Co dziwne, dooko³a zacieków jest skórka pomarañczy, wiêc nie ma mo¿liwo¶ci przelania elementu.

Dawid1989 
Wys³any: 2010-03-08, 22:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: okolice Mielca
u-pol nie jest z³y na 1.5 warstwy na szk³o 10% rozpuszczalnika tylko przy nim trzeba troche bli¿ej trzymaæ pistol od elementu.³adny polysk ale.... Za 120 mo¿na kupiæ glasurita :cool:

b-rad
Wys³any: 2010-03-08, 23:01   
0
UP DOWN

Tak, mo¿na nawet dostaæ w tej cenie standoxa easy, tylko problem jest taki ¿e jestem ograniczony do 6 mieszalni, dostêpne lakiery w nich to:

Dupont 3750s
Profix 1500 400 i chyba 2009
Novol 570 580 505
Jakie¶ klary deebera i w³a¶nie upol
APP
Inter Troton
no i to wszystko...

lukas
Wys³any: 2010-03-09, 09:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
b-rad napisa³/a:
Ostatnio jeden z lakierników stwierdzi³ ¿e lepko¶æ profixa w puszcze równie¿ siê ró¿ni pomiêdzy partiami i powinno u¿ywaæ siê kubek forda

Je¿eli tak jest to chyba raczej producent powinien nauczyæ siê u¿ywaæ kubka forda :D

b-rad napisa³/a:
kiedy¶ mia³em taki problem ¿e ten profix zbyt szybko schn±³ a teraz na odwrót....

Nie potrafi± sobie poradziæ ze stabilno¶ci±, ISO do tego nie wystarczy...

lakierok 
Wys³any: 2010-03-09, 09:53   
0
UP DOWN

z tych co wymieni³e¶ to we¶ duponta 3750s ja wzio³em ostatnio i oblecia³em astre 3
jest wydajny producent zaleca dolewania rozp. nie p³ynie dobrze siê poleruje
ja mogê ci jeszcze poleciæ lakier RM diamontop u mnie jest ok 100z³ za komplet 5:1
kiedy¶ na allegro kupi³em lakier SIKKENS FL niebieski za komplet 5 litrów z utwrdzaczen 2.5 l zap³aci³em 350 z³ z przesy³k± te¿ super lakier
jakie¶ 6 lat tumu jak jeszcze pracowa³em u kogo¶ to ten w³a¶ciciel wzio³ tego u-pola i wtedy by³em dosy¶ z niego zadowolony ale teraz u mnie niema go wiêc nie wiem ale jak inni na forum go zachwalaj± to musi byæ dobry .
Z tych lepszych firm to jeszcze nie robi³em Glasuritem ale to firma nale¿y pod BASF co RM

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-03-09, 13:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolego je¶li sie mogê wtr±ciæ to polecam DP 3750 pracuje ju¿ na nim sporo czasu i nie mia³em z nim najmniejszych problemów. Wcze¶niej te¿ "jecha³em" na DP 3050 i by³o bez problemu. Natomiast w pracy mamy Standoxa tak¿e ich podst. lakier jest takze bardzo dobry. Co do jako¶ci polskich lakierów to nie bêde zabieraæ g³osu ,temat wielokrotnie poruszany! Pozdrawiam!

glover
Wys³any: 2010-03-09, 21:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Robertlodz09 napisa³/a:
Wcze¶niej te¿ "jecha³em" na DP 3050 i by³o bez problemu.

To chyba mia³e¶ szczê¶cie bo o ob³a¿eniu tego klaru by³o sporo na forum.

@b-rad, jak lubisz robiæ na jedn± warstwê to mo¿esz spróbowaæ spectralem 505, jeszcze jak podgrzejesz to powiniene¶ daæ radê, tylko nie dolewaj rozpuszczalnika.
Dysza max 1,3

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-03-10, 00:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Nie tyle szcze¶cie co stosowa³em inny utwardzacz od tego który zalecali na pocz±tku jak go wprowadzili. Podpowiedzieli mi to ch³opaki którzy maj± mieszalnik DP u siebie w serwisie. Ja na nim zacz±³em robiæ jak ju¿ przesz³a ta "burza" z jego ob³a¿eniem. Wcze¶niej mia³em te¿ 120 DP.

PROJEKTER
Wys³any: 2010-03-10, 06:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
lakierok napisa³/a:
Z tych lepszych firm to jeszcze nie robi³em Glasuritem ale to firma nale¿y pod BASF co RM

Tak ... tylko w tej sprawie. To faktycznie prawda, ale ju¿ technologia lakierów Glasuritu i RM to zupe³nie dwie ró¿ne historie. Dopóki CSV nie wykoñczy³o na amen Glasuritu w Polsce to by³ to bez w±tpienia najlepszy dostêpny system materia³ów. Nie s±dzê ¿eby cokolwiek siê zmieni³o w poziomie jako¶ci produktów z papug± od kilku lat, szczególnie ¿e w wielu cywilizowanych i wymagaj±cych jako¶ciowo krajach to nadal symbol najwy¿szej jako¶ci. Materia³y RM to zawsze by³ "knot" razem z tym ich Voschemem ... ale dystrybucja arogancka i bezkompromisowa wiêc stoj± mieszalnie w sieciach francuskich samochodów i wielu warsztatach wziêtych "szar¿±" i niby dofinansowaniem.

Przypisywanie sobie przez RM poziomu jako¶ci Glasuritu jest daleko posuniêtym nadu¿yciem. Nigdy tak nie by³o ¿eby te materia³y by³y porównywalne :nie: albo nawet do siebie zbli¿one jako¶ci±. To tak jak dwa ró¿ne modele pistoletów jednego producenta tylko ¿e Glasurit to zawsze by³ i nadal jest tym z najwy¿szej pó³ki. Nie dajcie siê nabraæ na ewentualne wciskanie kitu, ¿e to to samo .... to absolutnie dwie ró¿ne historie, i ró¿ne miejsca produkcji. To k³amstwo, ¿e to idzie na jednej linii i jest lane w ró¿ne opakowania ... choæ faktycznie RM robi wszystko co mo¿e ¿eby poje¼dziæ sobie na wysokiej klasie i dobrej opinii Glasuritu. Szkoda ¿e nie ma ich w Polsce ( tzn. s± ju¿ tylko - ¶ladowo ).

Nie jestem dystrybutorem a nawet nie u¿ywam tego materia³u. Osobi¶cie jednak mam do tych materia³ów ogromny sentyment i du¿e uznanie ... by³em kilka razy na szkoleniu w Niemczech. Widzia³em na w³asne ga³y czym dysponuje ten producent i jakie ma zaplecze ... a by³em te¿ u kliku innych ... no i Glasurit to klucz który otworzy³ Polskê na lakiery wodorozcieñczalne w czerwcu 1996 roku co po wielu awanturach z wszystkimi przedstawicielstwami firm lakierniczych w Polsce uwa¿am ju¿ za w³asny - osobisty sukces. Naprawdê szkoda ¿e dzi¶ dostêpno¶æ tych produktów jest taka kiepska. Nie spotka³em siê jeszcze z opini± ¿eby Glasurit sknoci³ jaki¶ produkt, a ka¿dy kto kiedy¶ go u¿ywa³ bardzo sobie chwali. :spoko:

lukas
Wys³any: 2010-03-10, 10:36   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Dopóki CSV nie wykoñczy³o na amen Glasuritu w Polsce

CSV jest bardzo dobre w... wykañczaniu, powiedzia³bym ¿e to ich specjalizacja :D

A Glasurit pewnie siê odbuduje w Polsce tylko trzeba poczekaæ. BASF to w ogóle Polskê traktuje trochê po macoszemu, w budowlance jest to samo. W tak du¿ym koncernie jest bardzo du¿a bezw³adno¶æ i pewnie st±d to wynika. Bardziej skupiaj± siê na swoich sto³kach ni¿ na rynku.

lorakkr21 
Wys³any: 2010-03-10, 12:19   
0
UP DOWN
lorakkr21

Pomóg³: 4 razy
Wczoraj malowalem U-POL-em z tym ¿e HS-em !!! Bardzo dobry lakier i cena przystêpna 78 z³ za litr w k±plecie z szybkim utwardzaczem !!!

b-rad
Wys³any: 2010-03-10, 16:25   
0
UP DOWN

kupi³em U-POL UHS za 78z³ w komplecie. Mo¿e w sobote bêdê tym pryskaæ, wiêc napisze jak to wygl±da.

Lackdoctor 
Wys³any: 2010-03-10, 17:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Ja kupuje w mieszalni u-pola hs za 64 zl

lorakkr21 
Wys³any: 2010-03-11, 12:52   
0
UP DOWN
lorakkr21

Pomóg³: 4 razy
To u mnie kroj± ludzi na 14 z³ !!!

lakierok 
Wys³any: 2010-03-11, 23:01   
0
UP DOWN

no i Glasurit to klucz który otworzy³ Polskê na lakiery wodorozcieñczalne w czerwcu 1996 roku co po wielu awanturach z wszystkimi przedstawicielstwami firm lakierniczych w Polsce uwa¿am ju¿ za w³asny - osobisty sukces. Naprawdê szkoda ¿e dzi¶ dostêpno¶æ tych produktów jest taka kiepska. Nie spotka³em siê jeszcze z opini± ¿eby Glasurit sknoci³ jaki¶ produkt, a ka¿dy kto kiedy¶ go u¿ywa³ bardzo sobie chwali. :spoko: [/quote]

To czemu nie zwi±za³e¶ siê z t± firm± (Glasuritem) :?:
a mo¿e oni maj± Polski rynek gdzie¶ daleko w ....... albo RM trzyma ³apkê i robi co chce ?

u nas dobre wspomnienia pozostawi³ te¿ Standox

Dawid1989 
Wys³any: 2010-03-11, 23:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: okolice Mielca
ja robi³em DP, Ivat i glasuritem. Nie ma tego wiele ale baza glasuritu i lakier jest zaj*** Krycie .wchodzenie kolorów .Lakier rozlewalnosc i po³ysk. baza ivat 100 glasurit 200 ale wiem za co p³ace :)

No-limit
Wys³any: 2010-03-12, 15:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
PROJEKTER napisa³/a:
Przypisywanie sobie przez RM poziomu jako¶ci Glasuritu jest daleko posuniêtym nadu¿yciem. Nigdy tak nie by³o ¿eby te materia³y by³y porównywalne :nie: albo nawet do siebie zbli¿one jako¶ci±. To tak jak dwa ró¿ne modele pistoletów jednego producenta tylko ¿e Glasurit to zawsze by³ i nadal jest tym z najwy¿szej pó³ki. Nie dajcie siê nabraæ na ewentualne wciskanie kitu, ¿e to to samo .... to absolutnie dwie ró¿ne historie, i ró¿ne miejsca produkcji. To k³amstwo, ¿e to idzie na jednej linii i jest lane w ró¿ne opakowania ... choæ faktycznie RM robi wszystko co mo¿e ¿eby poje¼dziæ sobie na wysokiej klasie i dobrej opinii Glasuritu. Szkoda ¿e nie ma ich w Polsce ( tzn. s± ju¿ tylko - ¶ladowo ).

Bez komentarza :grin: :cool: :spoko: :) ;) :D .J.W.

przemo1972 
Wys³any: 2010-03-12, 19:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: SC
lakierok napisa³/a:
u nas dobre wspomnienia pozostawi³ te¿ Standox

Szczegolnie woda :D :D :D A wiec po kolei:
1 Sedymentacja pigmentow (w poniedzialek wrzuce Ci foto sitek z PPs-a)
2 Niektore pigmenty ubijaja sie jak bita smietana :D :D :D
3 Notoryczne opuznienia w aktualizacji receptur
4 Brak ok 40% fiszek
5 Bledy przy drukowaniu fiszek-kolor jest opisany jako ciemniejszy(D) a natrysk na odwrocie jest jasniejszy lub odwrotnie.
6 Beznadziejna pasownosc kolorow, beznadziejna jakosc powloki-szczegolnie srebra.

lukas
Wys³any: 2010-03-12, 23:15   
0
UP DOWN

przemo1972 napisa³/a:
1 Sedymentacja pigmentow (w poniedzialek wrzuce Ci foto sitek z PPs-a)
2 Niektore pigmenty ubijaja sie jak bita smietana :D :D :D

Podobno przez te problemy wymieniaj± klientom ca³e komplety pigmentów na ¶wie¿e, oczywi¶cie na w³asny koszt.

b-rad
Wys³any: 2010-03-16, 22:32   
0
UP DOWN

No i polakierowane U-POL'em, mam wra¿enie ¿e k³adzie sie podobnie jak DP 3750 tylko nie mo¿na wylaæ go tak samo mocno, obróbka tego lakieru jest wy¶mienita, po³ysk po polerce bomba.... Zobaczymy jak bêdzie z twardo¶ci± ale ogólnie same superlatywy...

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: