Autor |
Wiadomość |
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-03-07, 13:16 Jak naostrzyĂŚ iglicĂŞ Aerografu?
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
|
|
|
 |
lak
|
Wysłany: 2010-03-07, 16:41
|
0
|
|
|
|
A,,,po...co... |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-03-07, 17:00
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
|
|
|
 |
manieks
|
Wysłany: 2010-03-08, 00:39
|
0
|
|
|

|
ma znaczenie, moÂże nie zasadnicze ale ma
w ten sposób odzyska³em jedn¹ skazan¹ na zapomnienie ig³ê i powiem wiêcej- po tym zabiegu mogê ni¹ uzyskaÌ detal mniejszy ni¿ nomina³em
jeÂżeli czubek nie jest zagiĂŞty to papierek 1500/2000/2500 (drobnoziarnista oseÂłka lub nawet pilniczek do paznokci) dobrze siĂŞ do tego nadaje- a nastĂŞpnie pasta polerska.
nie wiem jak to robiÂą inni...
ja wkÂładam takÂą igieÂłkĂŞ do maÂłej "frezareczki" typu Dremel, nastawiam na najniÂższe obroty i trzymajÂąc jednoczeÂśnie za Âśrodek jednÂą rĂŞkÂą (przez szmatkĂŞ), drugÂą (w ktĂłrej mam papier/kawaÂłek filcu z pastÂą) szlifujĂŞ/polerujĂŞ koĂącĂłwkĂŞ igÂły.
mo¿na to samo zrobiÌ (chocia¿ mniej porêcznie) wk³adaj¹c ig³ê do zwyk³ej wiertarki (w miejsce wiert³a)
Nie zabieraj siĂŞ do szlifowania w ten sposĂłb bez rekawic i okularĂłw ochronnych!
Nie szlifuj papierem ca³ej powierzchni ig³y bo j¹ zdekalibrujesz (je¿eli istnieje takie s³owo - czyli utworzy siê zbyt du¿y luz pomiêdzy ig³¹, a uszczelk¹ "prowadz¹c¹")
Pytanie - po co?
sÂą dwie szkoÂły:
- jedna uczy, Âże im mniejszy opĂłr powietrza na iglicy tym mniejsze zawirowania farby, co w przypadku malowania drobiazgĂłw moÂże zaowocowaĂŚ lepszymi efektami przy mniejszym stresie
- druga (prawdopodobnie oszczêdnoœÌ kosztów wytworzenia, jak w przypadku nowych igie³ Badgera) twierdzi, ¿e odpowiednio chropowata iglica ma wytwarzaÌ kontrolowane "zawirowanie" farby co teoretycznie ma siê przek³adaÌ na stabilnoœÌ strumienia wyjœciowego (¿e niby taka symulacja rotacji pocisku jak w gwintowanej lufie karabinu) |
_________________ - ALS IXN XAN -
www.airbrushlab.pl | www.maniex.pl | www.muraliki.pl
 |
|
|
|
 |
malchov
|
Wysłany: 2010-03-08, 11:30
|
0
|
|
|

|
Takich operacji chirurgicznych to jeszcze nie wykonywa³em (pewnie i tak by mi to nie wysz³o). Za to na bie¿¹co "konserwujê" ig³ê smaruj¹c j¹ olejem, który u¿ywam do kompresora. Nie mam pojêcia, czy to coœ w rzeczywistoœci daje, ale postêpujê za rad¹ starszego kolegi. |
_________________ www.fotolog.com/honda_attack |
|
|
|
 |
Asellus5
|
Wysłany: 2010-03-10, 00:12
|
0
|
|
|
|
Manieks ma racje! ja tez mam wszystkie moje igly poostrzone, zwiekszony kat i wypolerowane! i po takiej operacjii jest wieksza dokladnosc kreski,tzn ciensza! Wszystko to co opisal Manieks jest ok! dodam tylko ze zly kat iglicy,a wlasciwie nierowna powierzchnia stozka moze powodowac gromadzenie sie farby przy zamykaniu i owocowac kleksem! zeby tego uniknac pod papier scierny nalezy podlozyc cos plaskiego! typu deseczka czy kawalek plaskownika,sztywnej blaszki! i nie przesadzac z naciskiem i wyginaniem jej bo peknie (tak jak dla mnie)! ja na poczatek jechalem papierem 500,pozniej 1000 i 2500 nastepnie polerka! na koniec w miare mozliwosci wyprostujcie ja aby nie ocierala o dyszke bo przetrze szybciej niz zalozyl producent! To taki domowy,malo profesjonalny aczkolwiek skuteczny sposob! ktory sam na poczatku wyprobowalem i jest skuteczny,pozniej gdy nadazyla mi sie okazja zrobilem to profesjonalnie w tokarce za pomoca oselki szlifierskiej ktora wyprowadzilem idealna powierzchnie stozka!Pozwolilem sobie tez na modyfikacje mojej Iwaty i teraz (od niedawna) jestem w stanie uzyskac linie ciensza od wlosa,przy dzyszy 0,3 i w pelni ja kontrolowac! |
|
|
|
 |
manieks
|
Wysłany: 2010-03-10, 02:08
|
0
|
|
|

|
Racja Asellus- zapomniaÂłem dodaĂŚ, Âże "ksztaÂłtowanie" stoÂżka odbywaĂŚ siĂŞ powinno na twardej powierzchni .
SamÂą polerkĂŞ koĂącĂłwki od czasu do czasu robiĂŞ na kawaÂłku grubej skĂłry bawolej przetartej jubilerska pastÂą polerskÂą (taka w kamieniu -zielona). Jest to trochĂŞ dziÂś zapomniana metoda ostrzenia koĂącowego dobrej jakoÂści dÂłut rzeÂźbiarskich - jak widaĂŚ przydaje siĂŞ i tutaj. |
 |
|
|
|
 |
hlecter
|
Wysłany: 2010-03-10, 07:42
|
0
|
|
|
|
ja równierz potwierdze dzia³anie polerowania , z tym ¿e ja tak drobiazgowo nie podchodzi³em , jeden papierek 2500 , ruchem jak "struganie o³ówka" i moj stary chinol lepiej pracowa³ , mniej plu³;] w iwatce jeszcze tego nie probowalem i trocha sie boje , ale kiedys nasostrzyc bêdzie trzeba , co do ostrzenia to dajcie jakiœ filmik instruktarzowkê koledzy fachowcy bo przepolerowaÌ to jedno ale ingerowaÌ w krzta³t sto¿ka to drugie pozdrawiam;D |
|
|
|
 |
malchov
|
Wysłany: 2010-03-10, 12:28
|
0
|
|
|

|
Linia ciensza od w³osa? WOW! A da siê tak przypolerowaÌ, ¿eby mo¿na by³o niewidzialn¹ liniê poci¹gn¹Ì? :P |
_________________ www.fotolog.com/honda_attack |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-03-10, 13:59
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-03-10, 14:56
|
0
|
|
|

|
Ja polerowaÂłem elementy cynowane bastÂą G3 i Luster z K2 i powiem , Âże ÂświeciÂło siĂŞ fajnie... ale cyna jest miĂŞkka... napewno przetestujĂŞ te pasty w wolnej chwili na igle... |
_________________ >>> Airbrush'Lab <<< |
|
|
|
 |
dawid
|
Wysłany: 2010-03-10, 17:32
|
0
|
|
|

|
igle do wkretarki ( nie za duze obroty) w dlon papier 2500 miedzy papier igle i szlifowanko bez przesady oczywiscie nastepnie szmatka pasta polerska i krecumy dalej, na koniec cos ekstra czyli cos na wysoki polysk i wtedy krecimy jak dlugo chcemy:) pod mikroskopem efekt jest idealny, ale nie dajcie sie zwiesc jesli igla nie bedzie pasowal idealnie do dyszy cienka linia bedzie nadal tylko na innych pracach:) |
_________________ hmmm |
|
|
|
 |
Asellus5
|
Wysłany: 2010-03-10, 18:54
|
0
|
|
|
|
Widac manieks ze znasz sie na rzeczy! zielona pasta polerska jest sredniej gradacji,niebieska,najgrubszej,a zolta wykanczajaca!ale kazda z nich poradzi sobie z powodzeniem z igliczka! mozna tez pasta do polerowania lakieru! ja nakladalem ja na lewa strone papieru sciernego i tez dawala rade!na plaskim dobrze widac ktora czesc sie poleruje!
Cienka linia malchov jest zasluga zmienionego kata w igliczce a nie polerki:)! |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-03-10, 21:47
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-03-10, 22:09
|
0
|
|
|

|
Im dÂłuÂższa igÂła wystaje z dyszy tym bardziej precyzyjna linia... |
|
|
|
 |
manieks
|
Wysłany: 2010-03-10, 22:29
|
0
|
|
|

|
ale wszystko z umiarem, bo tuneliki nakierowujÂące strumienie powietrza na wylocie z koronki nie sÂą dzieÂłem przypadku i jak przesadzisz z dÂługoÂściÂą koĂącĂłwki to (jak w Âżyciu) moÂżesz uzyskaĂŚ efekt odwrotny do zamierzonego
- optymalnym (teoretycznie) kÂątem stoÂżka na igle jest ten, ktĂłry opracowaÂł producent, co wcale nie znaczy, Âże jest to jedyny moÂżliwy kÂąt :P
...
psss...
przetestujĂŞ temat z ciekawoÂści... jak znajdĂŞ chwilkĂŞ zaostrzĂŞ zdecydowanie mocniej niÂż zazwyczaj i wklejĂŞ fotki na Labie |
 |
|
|
|
 |
dawid
|
Wysłany: 2010-03-12, 07:22
|
0
|
|
|

|
polerowanie ogly w 90 % zapobiega zasychaniu farby na koncowce
cienkosc lini zalezy od gestosci farby, cisnienia, wspolpracy igly z dysza, a przede wszystkim umiejetnoscia jezeli tego nie ma to nie ma cienkich lini niestety |
_________________ hmmm |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-04-08, 07:38
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
setka
|
Wysłany: 2010-04-08, 14:35
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-04-08, 14:45
|
0
|
|
|

|
Ja mam troszkĂŞ inny patent... postaram siĂŞ to wyjaÂśniĂŚ na LABie razem z fotkami jak tylko znajdĂŞ wolnÂą chwilĂŞ... |
|
|
|
 |
LuckyLuke1st
|
Wysłany: 2016-01-17, 10:42
|
0
|
|