Szukaj FAQ Album

Otwarty przez: DrCruel 2010-04-05, 12:32
Autor Wiadomość
pufocek 
Wysłany: 2010-03-28, 16:55   ustawienie pistoletu
0
UP DOWN

witam.posiadam wysoko cisnieniowy pistolet z dysza 1,4 i moje pytanie takie,podczas lakireowania jak najlepiej ustawic pistolet ze by sie lakier fajnie wylal.malowalem kilka razy i stwierdzilem ze najmniejsze ryzyko zaciekĂłw jest w tedy jak sie na maksymalny strumien ustawi pistolet,a jak powinno sie ustawiac ilosc podawania lakieru na dysze,chodzi mi generalnie takie ustawienie przy ktĂłrym trzeba w miare szybko przemieszzcac pistolet ze by nie zrobic zacieku czy mniejsza ilosc lakieru i wolne przemieszczanie postoletu.pytam sie dlatego bo malowalem kilka razy wieksze powierzchnie i prawie za kazdym razem wychodzila mi delikatna gesia skĂłrka dodam ze cisnienie mialem prawidlowe

jurek 
Wysłany: 2010-03-28, 17:41   
0
UP DOWN

klarem max powietrze i max dawka materiaÂłu oczywiÂście w pistoleciku.

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-03-28, 18:14   
0
UP DOWN

jurek napisał/a:
max dawka materiaÂłu oczywiÂście w pistoleciku

To juz lepiej puszke srubokretem podziurawic i na element postawic.
Skad takie pomysÂły.
max powietrze i miotÂła
a ilosc materialu musisz tak ustawic aby kontrolowac nakÂładanÂą warstwe.
Pierwsze warstwy na mat a ostatniÂą wylewamy wiec dajemy wiecej materiaÂłu.
To taka mini instrukcja, koledzy dokÂładniej zapewne Ci wytÂłumaczÂą.

Edit.Cruel

jurek 
Wysłany: 2010-03-28, 18:38   
0
UP DOWN

moÂże Âżle to ujaÂłem ,chodziÂło mi o zwiĂŞkszenie, a nie max.

Robertlodz09 
Wysłany: 2010-03-28, 22:17   
0
UP DOWN

Kolego jeœli mogê coœ dodaÌ do tego co ju¿ koledzy napisali to proponuje kupiÌ puszke taniego bezbarwnego i trochê potrenowaÌ na jakimœ starym b³otniku. Jak to mówi¹ "trening czyni mistrzem". Potrenujesz i samemu wyczujesz jak najlepiej jest ustawiÌ iloœÌ materia³u. NapisaÌ jest ciê¿ko ,³atwiej jest zawsze pokazaÌ ,co tutaj jest niemo¿liwe. Pozdrawiam :spoko:

jasiek 
Wysłany: 2010-03-29, 22:01   
0
UP DOWN
lucas

powiem tak najpierw wyczuj sprzet a potem rob jak lubisz i jak lubi Twoj bezbarwny to wazne :)najbardziej wazne jak wyczujesz to dolej.i zostaw proponuje noc :cool:

pufocek 
Wysłany: 2010-03-30, 22:45   
0
UP DOWN

ale juz lakierowalem kilka razy i np.lakierowanie drzwi ciezko jest mi bez skĂłrki pomaranczy wyjsc,mozenie jest tak najgorzej ale chcial bym tal rozlewac lakier jak to fachowcy robia
.jest tak ze w miare mi sie lakier rozleje ale po wychchnieciu robi sie maky baranek.lakierowalem rĂłznimi lakierami i dalej tego efektu nie ma.jeszzce jedna pytanko mozna z butli gazowej zrobic dodatkowy zriornik na powietrze do malowania?
.

crystal
Wysłany: 2010-03-30, 22:58   
0
UP DOWN

Jakiej butli?

PROJEKTER
Wysłany: 2010-03-31, 00:12   Re: ustawienie pistoletu
0
UP DOWN

pufocek napisał/a:
witam.posiadam wysoko cisnieniowy pistolet z dysza 1,4 i moje pytanie takie,podczas lakireowania jak najlepiej ustawic pistolet ze by sie lakier fajnie wylal.malowalem kilka razy i stwierdzilem ze najmniejsze ryzyko zaciekĂłw jest w tedy jak sie na maksymalny strumien ustawi pistolet,a jak powinno sie ustawiac ilosc podawania lakieru na dysze,chodzi mi generalnie takie ustawienie przy ktĂłrym trzeba w miare szybko przemieszzcac pistolet ze by nie zrobic zacieku czy mniejsza ilosc lakieru i wolne przemieszczanie postoletu.pytam sie dlatego bo malowalem kilka razy wieksze powierzchnie i prawie za kazdym razem wychodzila mi delikatna gesia skĂłrka dodam ze cisnienie mialem prawidlowe

1. dysza 1,4 to dosyĂŚ duÂża dysza wiĂŞc mniej lakieru bezbarwnego wyjdzie z niego jak iglica nie cofnie siĂŞ do koĂąca. Jak nie masz jeszcze wyczucia to wkrĂŞĂŚ pokrĂŞtÂło blokady spustu tak Âżeby nie cofaÂł siĂŞ on do koĂąca.

2. pistolet wysokociœnieniowy z zasady ³adnie rozbija materia³ wiêÌ jak nie robisz zacieków a masz problem ze zbyt du¿¹ skórk¹ pomaraùczy ( nie gesi¹ ;) ) to dolej troszkê wiêcej rozcieùczalnika do klaru ¿eby by³ rzadszy i polakieruj cienko i niezbyt szybko jeden raz element .... tak aby wygl¹da³ jak byœ skoùczy³. Ma mieÌ wysoki po³ysk doskonale rozlany tj. rozpylony, bo jak dopuœcisz do tego ¿eby skórka pomaraùcza likwidowa³a siê przez rozlewnoœÌ materia³u ... zacieki pewne !

Gdy masz ... cienk¹ warstwê doskonale rozpylonego materia³u na elemencie ... czekasz jak wyschnie .... bardzo dobrze wyschnie ... czyli osi¹gnie py³osuchoœÌ tj. stan w którym utwardzacz wi¹¿e pow³okê, a rozpuszczalnik ju¿ odparowa³ ... nak³adasz drug¹ identyczna cieniutk¹ doskonale rozpylon¹ warstwê. Nie rozlewaj tylko nanoœ rozpylony materia³ na po³ysk ... Przy rzadkim klarze to po³ysk jest od razu po aplikacji.

Bez wzglêdu na zalecenia z instrukcji lakierowania ...o tzw. pó³ warstwach i pe³nych warstwach ... ka¿d¹ nak³adaj rzadkim klarem tak jakby mia³a byÌ na gotowo ... nie dolewaj nie pryskaj grubo i nie wciskaj spustu do koùca nie poprawiaj ... rzadszy lakier zrobi swoje jak g³owica pistoletu go rozbije na drobny py³.

PoniewaÂż takie malowanie daje cieniutkie warstwy to jak chcesz to wypolerowaĂŚ to niestety musisz daĂŚ trzy warstwy ... pamiĂŞtaj jednak o przerwach pomiĂŞdzy kaÂżdÂą z nich bo bĂŞdziesz ganiaĂŚ zacieki po elemencie .. nie Âśpiesz siĂŞ ... chyba, Âże w sklepie poprosisz o szybki rozpuszczalnik z aktywatorem i szybki utwardzacz to wtedy odstĂŞpy bĂŞdÂą krĂłtsze, ale warunek w garaÂżu musi byĂŚ ciepÂło tj. ok 14 - 16 st C

Jak opanujesz takÂą garaÂżowÂą technikĂŞ lakierowania ( bo w kabinie siĂŞ tak nie robi ) to bĂŞziesz mĂłgÂł spust trzymaĂŚ w odpowiednim poloÂżeniu palcami choĂŚ blokada bĂŞdzie cofniĂŞta i wtedy moÂżesz lakierowaĂŚ bez skorki i zaciekĂłw latem przy + 40 st C i zimÂą przy minus 5 st C ... poniÂżej jest zimno w rĂŞce ^^

PowÂłoka jest wtedy zbyt cienka Âżeby siĂŞ rozlaĂŚ i uformowaĂŚ zacieki i na tyle rzadka i doskonale rozbita przez gÂłowice pistoletu Âżeby nie byÂło skĂłrki.

UWAGA - ten numer nie udaje siĂŞ pistoletem HVLP ... ale pytaÂłeÂś o wysokociÂśnieniowy

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu