Autor |
Wiadomość |
 |
bogdan3010
|
Wysłany: 2010-04-06, 20:41 Malowanie zderzaka bez sprzetu?
|
0
|
|
|
|
Witam.Chcia³bym pomalowaÌ tzn zamalowaÌ pewne uszkodzenia zadrapania zderzaka ¿eby to w miarê wygl¹da³o nie rzuca³o siê w oczy jak teraz. Ale jest problem otó¿ nie mam dostêpu do sprzêtu lakierniczego chcia³bym to zamalowaÌ "zatuszowaÌ" .Czy da radê to zamalowaÌ za pomoc¹ farby w spreju?kod farby znam.Jak to zrobiÌ?co trzeba kupiÌ i co najpierw siê nak³ada?S³ysza³em ¿e trzeba miejsce malowania najpierw papierem œciernym zmatowaÌ, potem umyÌ i odt³uœciÌ rozpuszczalnikiem potem daÌ jakiœ podk³ad, na to ta farba w spreju i co na to?jakiœ lakier?W jakich odstêpach czasu co nak³adaÌ?Co kupiÌ aby w miarê to zatuszowaÌ.Proszê o pomoc poni¿ej fotki tego zderzaka.
        |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-04-06, 21:15
|
0
|
|
|
|
Daj do lakiernika. Tam jest wiecej roboty niz myslisz i szkoda kasy na marny efekt.
Lakier popekany w okolicy uszkodzenia jest do zdarcia.
Szkoda czasu i straconej kasy. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-04-06, 21:27
|
0
|
|
|

|
Tak jak kolega wczeÂśniej napisaÂł jedz do lakiernika! Ewentualnie moÂżesz jeÂśli nie masz na chwile obecnÂą finansĂłw na naprawe to podjedz na mieszalnie i dorĂłb 100ml bazy. KtĂłrÂą to bazÂą moÂżesz za pomocÂą pĂŞdzelka "zatuszowaĂŚ" do czasu wizyty u lakiernika te uszkodzenia. BĂŞdÂą sie mniej rzucaÂły w oczy ,niÂż teraz. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
bogdan3010
|
Wysłany: 2010-04-06, 21:58
|
0
|
|
|
|
Jakbym mia³ hajs to bym nawet tutaj posta nie pisa³. Lakiernik za pomalowanie takiego zderzaka chce od 300z³ i w gore.A ja nie chcem ca³ego malowaÌ chcem tylko zatuszowaÌ te uszkodzenia ¿eby by³y mniej widoczne. Tylko nie wiem jak , kumpel mi radzi³ ¿eby kupiÌ farbe w spreju pod auto bo mo¿na dostaÌ podaj¹c kod farby do tego dokupiÌ jakiœ lakier bezbarwny bo po samej farbie niby bêdzie mia³ takiego po³ysku i wtedy lakierem przejechaÌ bezbarwnym i bedzie niby w miarê.Ale nie wiem czy jak tak zrobiê czy nie bêdzie strasznej ru¿nicy w tym co malowane i nie.Raz mia³em przyjemnoœÌ robiÌ zaprawki i mo¿na powiedzieÌ ze tak zrobi³em jak wy¿ej.Wysz³o niby fajnie ale miejsca przejœcia z malowanego do niepomalowanego by³o strasznie wid¹Ì |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-04-07, 07:40
|
0
|
|
|
|
bogdan3010, W mojej okolicy nawet za 100 zl takie cos robiÂą, wiec dlatego tak napisaÂłem bo to koszt sprayĂłw. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-04-07, 09:52
|
0
|
|
|

|
Kolego spray to nie pistolet! Sprayem to moÂżna sobie Âściany na budynkach "dekorowaĂŚ" Zawsze bedzie widaĂŚ Âże byÂło tym malowane! Pozdrawiam |
|
|
|
 |
marcin
|
Wysłany: 2010-04-07, 15:01
|
0
|
|
|
|
Za stĂłwkĂŞ ktoÂś caÂły zderzak pomaluje? To jakis Âżart chyba. WidzĂŞ Âże lakiernicy sami sobie strzelajÂą w stopy takimi cenami. |
|
|
|
 |
bogdan3010
|
Wysłany: 2010-04-07, 17:01
|
0
|
|
|
|
Ja nie muszĂŞ mieĂŚ caÂłego pomalowanego, aby tylko te uszkodzenia zamalowaĂŚ. Najlepiej jakby to zrobiÂł jakiÂś lakiernik.
Wiem, Âże to bĂŞdzie widaĂŚ, Âże byÂło malowane ale ktoÂś wprawiony (lakiernik) lepiej to zrobi ode mnie. Zawsze to bĂŞdzie mniej widaĂŚ, ale kto pomaluje takie fragmenty? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-04-07, 19:50
|
0
|
|
|
|
marcin,
Bez problemu za 100 zl robiÂą w okolicy.
PodaĂŚ pare przykÂładow?
Prosze.
focus 2007 5d przeszczep dachu + klepanko + wymiana uszk elementow --- lakierowanie koszt caÂłkowity 2300 zl.
c3 podobne 2000 zl cena standardowa.
Mam wiecej przykÂładow ale one sÂą drastyczne cenowo wiec juz nie bede sie rozpisywaÂł.
Zeby nie byÂło to ja biore po 150 zl za element i czasem jest zdziwienie i jadÂą gdzie taniej.
Mam tez paru co pÂłacÂą 200 za drozsze fury za lepszy (troche) materiaÂł.
Zeby nie byÂło badziewiem nie robie ani tandety nie odwalam nigdy. |
|
|
|
 |
bogdan3010
|
Wysłany: 2010-04-07, 21:14
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor, a SkÂąd ty jesteÂś?ja z zachodniopomorskiego bo moÂże bym siĂŞ z tobÂą ugadaÂł na to malowanko |
|
|
|
 |
bogdan3010
|
Wysłany: 2010-04-07, 21:19
|
0
|
|
|
|
albo dobra za³o¿my ¿e chce pomalowaÌ tak jak pisa³em wczeœniej.To co w takim razie muszê kupiÌ? i jak to mniej wiecej nak³adaÌ tzn czym najpierw malowaÌ itd. aby by³o dobrze jak na sprey.Bo o to mi Chodzi g³ównie w tym poœcie.Pozdrawiam i czekam na odp. |
|
|
|
 |
marcin
|
Wysłany: 2010-04-07, 22:30
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor to ty musisz byĂŚ MKautos:) Ja ÂśledzĂŞ te fora od samego poczÂątku ich istnienia i prawdĂŞ mĂłwiÂąc nie mogĂŞ siĂŞ nadziwiĂŚ Âże niektĂłrzy robicie za takie pieniÂądze ale skoro region to wymusza to widaĂŚ nie ma rady. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-04-08, 00:04
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Lackdoctor to ty musisz byĂŚ MKautos:) |
Ja tez sie dziwie ze jest taka ró¿nica w cenach.
Tak tamtej ja to tez ja.
bogdan3010,
Odnosnie zderzaka.
OprĂłcz widocznego przetarcia masz do usuniecia popekany lakier az do plastyku.
Potem pzp, podkÂład wypeÂłniajÂący matowanko pod lakier jesli wgniecen niema i malowanie sprayami.
Jedz do mieszalni co nabijajÂą w spraye orginalne kolory bazy i najlepiej gdyby ci nabili spray z klarem i utwardzaczem - bedzie super ale mieszanka okolo 3-4 godziny do wykorzystania.
Matujesz pod lakier 800 na mokro, wczesniej lakier zdzierasz jakies 240 - 320 na sucho.
Zrobisz sam jesli bedziesz te spraye nakÂładaÂł warstwami nie robiÂąc zaciekow i dawaÂł czas na odparowanie.
Z klarem rob przejscie w poÂłowie zderzaka.
Czyli do poÂłowy matowanko 800-1000 na mokro.
Pytaj gdyby co ... powodzenia. |
|
|
|
 |
bogdan3010
|
Wysłany: 2010-04-08, 00:28
|
0
|
|
|
|
Sorki za moÂże gÂłupie pytania ale siĂŞ zapytam Âżeby potem wiedzieĂŚ wiec;"Potem pzp? co to pzp?, podkÂład wypeÂłniajÂący?musi byĂŚ?
A w³aœnie u nas w okolicy nie ma mieszalni wiêc ten pomys³ z "najlepiej gdyby ci nabili spray z klarem i utwardzaczem - bedzie super ale mieszanka okolo 3-4 godziny do wykorzystania."-nie wypali.To co w takim razie kupiÌ?kod lakieru znam to mi zamówia puszke z ta farb¹ i co wtedy jeszcze kupiÌ jakie spreye oprócz tej farby?Bardzo bym poprosi³ o dos³owne podanie co kupiÌ? ¿eby poprostu pójœÌ i kupiÌ
Jeszcze z tym mam problem "Z klarem rob przejscie w poÂłowie zderzaka.przejÂście tzn?
Czyli do poÂłowy matowanko 800-1000 na mokro.jak do poÂłowy?CaÂły zderzak malowaĂŚ czy tylko te fragmenty?:P?Pozdrawiam i przepraszam za kÂłopot |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2010-04-08, 23:03
|
0
|
|
|