Autor |
Wiadomość |
 |
zip09
|
Wysłany: 2010-04-10, 14:41 pomalowalem akrylem - brak polysku
|
0
|
|
|
|
witajcie, pomalowaÂłem wÂłaÂśnie akrylem drzwi bÂłotnik i maskĂŞ oczywiÂście akryl naÂłoÂżyÂłem na podkÂład, jednak po malowaniu i wyschniĂŞciu lakieru nie ma w ogĂłle poÂłysku. Czy to trzeba polerowaĂŚ ? i jak tak to jakim sposobem ? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-04-10, 15:57
|
0
|
|
|
|
Wyjasnij dokÂładniej.
Czy ten akryl??? byÂł w komplecie z utwardzaczem czy tylko rozcienczalnik?
Bo nie widzÂąc twojej roboty to Âśmiem twierdzic ze jest to baza solidowa (czyli tak jak metalik tyle ze bez metalu - sam kolor) i byÂło to bez utwardzacza.
Na to przychodzi dopiero klar czyli bezbarwny lakier 2K czyli z utwardzaczem.
Jak byÂło , znaczy jest naprawde????
Napisz. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
zip09
|
Wysłany: 2010-04-10, 16:18
|
0
|
|
|
|
daÂłem klapkĂŞ od baku kolesiowi z mieszalni, dobrali mi kolor akrylowy taki jaki mam na aucie oryginalnie i dodatkowo dal mi utwardzacz na 0,5l akrylu daÂłem 0,25l utwardzacza. 1sze co zrobiÂłem to zeszlifowaÂłem stary lakier z elementĂłw, potem pomalowaÂłem podkÂładem, podkÂład wysechÂł, to papierem Âściernym spolerowaÂłem i odtÂłuÂściÂłem powierzchnie i pomalowaÂłem akrylem = zero polysku tylko taki mat. A moÂże wystarczy teraz zrobiĂŚ polerkĂŞ ? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-04-10, 17:14
|
0
|
|
|
|
Ciekawa sprawa.
Zrob probke polerki na jakims maÂłym kawaÂłku.
Bo jesli WCALE poÂłysku niema to raczej solid.
No jesli jest drobna kasza i ma jakÂąs tam bÂłyszczÂąca powÂłoke to polerka pomoze.
DaÂłbys foto to by byÂło bardziej wymowne niz opisy. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
zip09
|
Wysłany: 2010-04-10, 17:28
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
gizbern
|
Wysłany: 2010-04-11, 07:36
|
0
|
|
|

|
ByĂŚ moÂże dostaÂłeÂś baze zamiast akrylu,albo podkÂład nie wysechÂł. |
|
 |
walo
|
Wysłany: 2010-04-11, 14:19
|
0
|
|
|
|
Mi teÂż to wyglÂąda na solid a nie na akryl. A to 0.25 to pewnie rozpuch. Co koleÂś z mieszalni n apisaÂł na buteleczkach co Ci dawaÂł komplet |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-04-11, 14:25
|
0
|
|
|

|
Cytat: | Mi teÂż to wyglÂąda na solid a nie na akryl. |
Masz na myÂśli Âże baza systemu 2 warstwowego a nie akryl czyli system 1 warstwowy. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-04-11, 15:12
|
0
|
|
|
|
crystal napisał/a: |
Masz na myÂśli Âże baza systemu 2 warstwowego | |
|
|
|
 |
zip09
|
Wysłany: 2010-04-11, 20:40
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
zip09
|
Wysłany: 2010-04-12, 14:25
|
0
|
|
|
|
zrobiÂłem zdjĂŞcia. podkÂład "chyba" byÂł wyschniĂŞty, czekaÂłem 2h aÂż wyschnie, nie wiem moÂżne Âźle spolerowaÂłem podkÂład
 |
|
|
|
 |
walo
|
Wysłany: 2010-04-12, 19:59
|
0
|
|
|
|
crystal napisał/a: |
Masz na myÂśli Âże baza systemu 2 warstwowego a nie akryl czyli system 1 warstwowy. |
ChodziÂło mi o dwu warstwowy.
Ale po tych zdjĂŞciach moim zdaniem to akryl tylko nie wylany bo miejscami jest maÂły poÂłysk ale jest. Jak masz tÂą farbĂŞ rozrĂłb jej troszkĂŞ w takich proporcjach jak robiÂłeÂś i pomaluj kawaÂłek pĂŞdzelkiem i zobaczysz czy bĂŞdzie poÂłysk (wedÂług mnie bĂŞdzie).
Czeka Cie powtĂłrne malowanie. |
|
|
|
 |
zip09
|
Wysłany: 2010-04-12, 20:46
|
0
|
|
|
|
najgorsze jest to ze tej farby juÂż nie mam - rozcieĂączyÂłem go z rozcieĂączalnikiem jakimÂś i zrobiÂł siĂŞ momentalnie glut , bĂŞdĂŞ musiaÂł zamĂłwiĂŚ nowa, czy 90zl za 0,5l + utwardzacz to dobra cena ? czy na necie lepiej zamĂłwiĂŚ podajÂąc numer koloru. Czy jak bĂŞdĂŞ siĂŞ od nowa zabieraÂł za to, to zeszlifowaĂŚ wszystko jak tak to jakim papierem. Wydaje mi siĂŞ ze moja wina byÂła w podkÂładzie. Nie zeszlifowaÂłem dokÂładnie, bo jak pomalowaÂłem pas przedni pod maska to siĂŞ idealnie bÂłyszczy |
|
|
|
 |
marcpol
|
Wysłany: 2010-04-12, 21:59
|
0
|
|
|
|
To zÂła cena - dzisiaj pytaÂłem o czarny akryl - 106 zÂł za litr z utwardzaczem Deeber. Na allegro sÂą akryle po 40 zÂł za litr biaÂłe na dostawczaki. |
|
|
|
 |
zip09
|
Wysłany: 2010-04-12, 22:10
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-04-13, 08:48
|
0
|
|
|

|
walo napisał/a: | Mi teÂż to wyglÂąda na solid a nie na akryl.... |
Panowie
solid to zasadniczo typ / rodzaj efektu optycznego. Kontrefekt to per³a metalic lakier zmiennooptyczny itd. Ka¿dy z tych efektów mo¿e wystêpowaÌ w jedno lub dwu a nawet trójwarstwowych lakierach z ro¿n¹ substancj¹ b³onotwórcz¹ w lakierze ( czasami te¿ z ró¿n¹ substancj¹ b³onotwórcz¹ w bazie ).
Ostatnio coraz czĂŞÂściej branÂżowy Âżargon .... pozycjonuje okreÂślenie "solid" przy jednopowÂłokowych lakierach ( systemu 2 K ) bez efektu zimennooptycznego. Dlatego lakier typu ... Akryl, Poliuretan, ÂŻelkot, Epoksyd, Syntetyk itp. w jednym kolorze to SILID ... baza jednorodna i jednobarwna pokryta bezbarwnym to teÂż solid ...
.... choĂŚ tu juÂż niektĂłrzy mogÂą siĂŞ spieraĂŚ, ale tylko dlatego, Âże faktycznie to okreÂślenie ( solid ) towarzyszyÂło akrylom systemu 2K, a kiedy powszechnie pojawiÂły siĂŞ bazy wodorozcieĂączalne i wszystkie kolory sÂą juÂż dwupowÂłokowe z bezbarwnym na wierzchu to okreÂślenie solid ... lekko ewaluowaÂło i bardziej dotycz lakieru barwnego systemu 2K tj.. popularnych akryli z utwardzaczem ... ale nazwanie czerwonej bazy ( nie waÂżne czy wodnej, czy konwencjonalnej ) pokrytej klarem .... - solidem - zgodnie z pierwotnym znaczeniem tego okreÂślenia - jest poprawne !!! Natomiast sformuÂłowanie :
.... wyglÂąda na solid, a nie na akryl ! ... to juÂż ogromne pokrĂŞcenie znaczeĂą ....
to tak jakby ktoÂś napisaÂł ... wyglÂąda na metalic, a nie na bazĂŞ wodorozcieĂączalnÂą !
to tak .... w ramach sprostowania |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
zbovid
|
Wysłany: 2010-04-13, 16:05
|
0
|
|
|
|
Ja mam podobny problem z uzyskanie polysku.
Ale zauwazylem ze gdy napsikiam aerografem wieksza ilosc farby w jedno miejsce wtedy polysk jest, gdy jednak psikam mgielka polysku nie cholery nie ma.
Niestety jest to trudna sprawa bo cholernie latwo zrobic zacieki.
W weekend sprobuje pomalowac mniej rozcienczona farba nie wiem tylko ze kompresor pociagnie |
|
|
|
 |
aut
|
Wysłany: 2010-04-13, 17:40
|
0
|
|
|
|
To chyba normalne, ze trzeba lakier rozlaĂŚ, Âżeby miaÂł poÂłysk. |
|
|
|
 |
slavok
|
Wysłany: 2010-04-13, 17:47
|
0
|
|
|
|
PiĂŞknie ÂżeÂś to pomalowaÂł, razem z uszczelkami i szybÂą masakra |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-04-13, 18:08
|
0
|
|
|

|
Czepiasz siĂŞ, zip09 z pewnoÂściÂą widzi niedociÂągniĂŞcia i nastĂŞpnym razem bĂŞdzie lepiej. |
|
|
|
 |
slavok
|
Wysłany: 2010-04-13, 18:11
|
0
|
|
|
|
no racja lekkie niedociÂągniĂŞcia, wybacz nie lubiĂŞ smyrania po jajach. |
|
|
|
 |
zip09
|
Wysłany: 2010-04-13, 18:52
|
0
|
|
|
|
to byÂło moje pierwsze malowanie, ale olaĂŚ to... bĂŞdĂŞ siĂŞ przykÂładaÂł przy drugim malowaniu, tylko muszĂŞ jeszcze raz zamĂłwiĂŚ lakier. Czy moÂżecie opisaĂŚ co bĂŞdzie mi potrzebne Âżeby tym razem wyszÂło ok? czy mam zeszlifowaĂŚ ten lakier i naÂłoÂżyĂŚ podkÂład ? jakich rozcieĂączalnikĂłw mam uÂżywaĂŚ itp, jaki papier Âścierny, i gdzie mogĂŞ tanio dobraĂŚ lakier z okolic Gliwic - ÂŚlÂąskie i czy lakier ma byĂŚ dwu czy jedno skÂładnikowy. ProszĂŞ bardzo o rade i rozpiskĂŞ co muszĂŞ kupiĂŚ Âżeby byÂło OK |
_________________ Pomoc Drogowa Katowice Pomoc Drogowa Gliwice Pomoc Drogowa Zabrze |
|
|
|
 |
Dawidowski
|
Wysłany: 2010-05-02, 20:11
|
0
|
|
|
|
Hej mam ten sam problem tylko ¿e u mnie dodatkowo wystêpuje, jak rek¹ przejade wyczówalna chropowatoœÌ i nie ma po³ysku a podobnie jak u Ciebie jak pomaluje mniejszy element to jest ok. czy poradzi³eœ sobie z tym problemem ??? |
|
|
|
 |
gizbern
|
Wysłany: 2010-05-03, 13:47
|
0
|
|
|

|
Dawidowski napisał/a: | Hej mam ten sam problem tylko Âże u mnie dodatkowo wystĂŞpuje, jak rekÂą przejade wyczĂłwalna chropowatoœÌ i nie ma poÂłysku a podobnie jak u Ciebie jak pomaluje mniejszy element to jest ok. czy poradziÂłeÂś sobie z tym problemem ??? |
Lakier trzeba rozlaĂŚ a nie popruszyĂŚ. |
|