Autor |
Wiadomość |
 |
Neonis
|
Wysłany: 2009-09-20, 16:33
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
Mam pytanie do ludzi (miĂŞdzy innymi do autora tematu), ktĂłrzy skombinowali sobie sami tego typu sprĂŞÂżarkĂŞ z agregatu:
Jak mogê zrobiÌ presostat, czyli wy³¹cznik ciœnieniowy (jeœli ciœnienie zejdzie poniŸej X to presostat w³¹cza sprê¿arkê, a jeœli ciœnienie przekroczy Y to wy³¹cza sprzêt.)?
Podobno moÂżna ze starego termostatu z lodĂłwki... A czy znacie jakieÂś inne, nawet prowizoryczne moÂżliwoÂści? |
_________________ Artystyczne malowanie aerografem tirĂłw, motocykli, kaskĂłw, samochodĂłw - Aerografit Studio |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2009-09-20, 17:11
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2009-09-22, 14:50
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
Cytat: | Jak mogĂŞ zrobiĂŚ presostat |
|
|
|
|
 |
Asellus5
|
Wysłany: 2009-09-22, 22:46
|
0
|
|
|
|
Nie wiem jak mozna mozna zrobic pretostat! ja swoj kupilem w leroy merlin na niecale 50 zl! Ta cena nie jest warta zachodu kombinowania,poza tym to bardzo powazne i odpowiedzialne urzadzenie!! |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-09-23, 09:05
|
0
|
|
|

|
Ja ju¿ jestem po wszystkim, kompresorak dzia³a i najg³oœniejsze jest w³¹czanie siê presostatu , a reszta pozostaje milczeniem moje spostrze¿enia s¹ nastêpuj¹ce po budowie wersji testowej: wyjœcie z kompresora musi byÌ ustawione poziomo lub najlepiej w dó³, ¿eby skropliny nie wraca³y do sprê¿arki tylko sp³uwa³y sobie gdzie tam chcemy. Mo¿na zastosowaÌ "ch³odnicê" powietrza, przez zrobienie z przewodu powietrznego zwyk³ej spirali, w której powietrze bêdzie stygn¹Ì, a skropliny sp³ywaÌ na dó³, i spostrze¿enie kolejne... ciiiisza.... ca³oœÌ umieœci³em w starej obudowie po komputerze, wpasowa³o siê nieŸle... trzeba jeszcze zwróciÌ uwagê na dobr¹ jakoœÌ opasek, bo potrafia strzelaÌ zanim z³apie siê szczelnoœÌ... aaah i jeszcze jedna rzecz, zamiast trójników typowo do pneumatyki, polecam z³¹czki do instalacji CO w systemie PEX lub AluPEX... ja mialem takie na stanie, a wydaje mi siê¿e s¹ taùsze ni¿ pneumat.
A co do zrobienia presostatu to obawiam siĂŞ, Âże gra nie warta Âświeczki. |
_________________ >>> Airbrush'Lab <<< |
|
|
|
 |
Asellus5
|
Wysłany: 2009-10-09, 21:31
|
0
|
|
|
|
Foto Lobo foto |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-10-12, 09:29
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-10-23, 09:08
|
0
|
|
|

|
Troche zakurzona maszynka do mielenia powietrza...
WykorzystaÂłem presostat ze starego kompresora tÂłokowego, odwadniacz z zatartego kompresorka MAR, butle po gaÂśnicy (aluminium, plus w planach jest jeszcze jeden zbiornik) do tego sprĂŞÂżareczka o mocy o ile siĂŞ nie mylĂŞ 130W, wszystko w obudowie od komputera... docelowo wszystko zabudowane... |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2009-10-23, 18:09
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
Witam,
ChciaÂłem siĂŞ podzieliĂŚ swoim pomysÂłem (nie gaĂącie mnie jeÂśli takowy juÂż ktoÂś opublikowaÂł):
Zamiast kupowaÌ drogiego presostatu (w celu utrzymania sta³ego ciœnienia) mo¿emy siê wyposa¿yÌ w tak¹ pneumatyczn¹ koùcówkê, która po prostu wypuszcza powietrze gdy ciœnienie w uk³adzie przekroczy pewn¹ wartoœÌ (3 atm, 4 atm... ró¿ne do wyboru s¹). Poprostu syczy gdy jest za du¿e ciœnienie, a nie wy³¹cza jak presostat
Kosztuje ona niecaÂłe 20zÂł...
PS: OczywiÂście kupujÂąc takie coÂś nie traktujmy tego jak reduktora - kupujemy sobie np na 3 atm (tak jak ja mam), a dodatkowo reduktor, za pomocÂą ktĂłrego bĂŞdziemy manipulowaĂŚ ciÂśnieniem wyjÂściowym. |
|
|
|
 |
shadow
|
Wysłany: 2009-10-23, 19:16
|
0
|
|
|
|
Witam - nie wiem czy to ma sens taki zawór upuszczaj¹cy powietrze - bo bêdzie sycza³ g³oœno i denerwowa³ co chwile a wy³¹cznik ciœnieniowy stosowany w bodaj¿e hydroforach kupi³em ostatnio za 24 z³ - zaskoczy³a mnie ta cena bo w innych castoramach ten sam kosztuje ponad 35
ale i tak warto
Niedawno skoĂączyÂłem budowĂŞ drugiego lodĂłwkowca tym razem mialem zaÂłozenie zeby byÂł bardziej mobilny i wsadziÂłem go do obudowy po komputerze podobnie jak LoboLoko
Z tym ze mam butle po 6kg gaœnicy 2 odwadniacze - jeden od razu przy agregacie a drugi razem z reduktorem na wyjsciu do tego 2 manometry (cisnienie w butli i na reduktorze) i z³¹czki trójniki do pneumatyki (niestety drogie a przyznam siê ze jest ich tam trochê)- agregat siê rzadko w³¹cza i nie grzeje siê tak jak przy 1kg. (kiedyœ mia³em 1kg). Ogólnie moim skromnym zdaniem dobrze zrobiony lodówkowiec jest idealny do aerografu i przewy¿sza niejedna fabryczna konstrukcjê -jest cichy i wydajny
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2009-10-24, 12:57
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
Zgadzam siê z tob¹: lodówkowce s¹ naprawdê doskona³e, zw³aszcza, jeœli robimy je samemu: sami wówczas decydujemy o wszystkim - od pojemnoœci zbiornika wyrównawczego, umieszczeniu i typie zaworów, iloœci manometrów po kolor, iloœÌ wgnieceù i zadrapaù na poszczególnych elementach....
WracajÂąc do zaworu upuszczajÂącego powietrze: wcale nie syczy aÂż tak gÂłoÂśno, w kaÂżdym razie mi to wcale nie przeszkadza |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-10-26, 08:03
|
0
|
|
|

|
Z tym zaworem to kwestia gustu... ja lodĂłwkowca zrobiÂłem Âżeby byÂł jak najbardziej cichy, wiĂŞc dodatkowe syczenie byÂłoby nie na miejscu, ale jak komuÂś nie przeszkadza to syczenie, oraz to Âże sprĂŞÂżarka ciÂągle mieli to jest to rozwiÂązanie do wykoÂżystania... |
|
|
|
 |
kkk
|
Wysłany: 2009-11-17, 22:35
|
0
|
|
|
|
Witam! RĂłwnieÂż posiadam podobne "cudo" - zdjeciem siĂŞ nie pochwalĂŞ,bo zbyt piĂŞknie nie wyglÂąda - ale dziaÂłanie - SUPER!!! Mam tylko jedno pytanie,ktĂłre spĂŞdza mi sen z powiek Podczas odkrĂŞcania agregatora ze starej zamraÂżarki niestety wylaÂł siĂŞ caÂły olej,od czasu skonstruowania nie byÂł wogĂłle uzupeÂłniony - nie wiem co teraz, czym go dopeÂłniĂŚ i ile?? ZaÂłoÂżyciel wÂątku napisaÂł,Âże wymieniaÂłolej w swoim agregacie - mĂłj jest identyczny, prosze wiĂŞc o wskazĂłwkĂŞ,jak, czym,i gdzie taki olej kupiĂŚ?? |
_________________ Trzeba uprzytomniĂŚ sobie, Âże nawet kiedy wszystko straci sens, znajdziesz przestrzeĂą gdzie... |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-11-18, 07:44
|
0
|
|
|

|
Z tego co wiem, je¿eli nie uda ci siê znaleŸÌ oleju do agregatów, to czyta³em , ¿e odpowiedni jest olej transformatorowy. Nie lej przypadkiem nic innego, bo spalisz sprê¿arkê. W œrodku puszki uzwojenia s¹ zanurzone w oleju, który nie mo¿e przewodziÌ pr¹du. Niektórzy olewaj¹ sprawdê oleju i te¿ ich kompresorek œmiga, pytanie jak d³ugo? |
|
|
|
 |
kkk
|
Wysłany: 2009-11-18, 10:13
|
0
|
|
|
|
DziĂŞki LoboLoco ale jestem zupeÂłnym laikiem w takich sprawach - wiĂŞc wogĂłle w jakim sklepie pytaĂŚ o taki olej? Pneumatycznym?I ile trzeba by go wlaĂŚ skoro wyleciaÂło wszystko |
_________________ Trzeba uprzytomniĂŚ sobie, Âże nawet kiedy wszystko straci sens, znajdziesz przestrzeĂą gdzie... |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-11-18, 10:37
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
kkk
|
Wysłany: 2009-11-27, 21:46
|
0
|
|
|
|
dziĂŞki wielkie!Niestety nic ustaliĂŚ siĂŞ nie udaÂło Z techniki jestem noga kompletna a na pytanie przez telefon nikt siĂŞ nie zgadza, moÂżna siĂŞ na wizytkĂŞ umĂłwiĂŚ i to w wiĂŞkszych sprawach niÂż jedna "bezolejowa" sprĂŞÂżarka.
Mo¿e uda mi siê znaleŸÌ jakiœ Piwnicowy Warsztat Naprawczy
Jakby co pytanie nadal aktualne: ile oleju do kompresora, starego lodĂłwkowego i gdzie taki olej kupiĂŚ?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kkk
|
Wysłany: 2009-12-10, 12:57
|
0
|
|
|
|
Eureka! wreszcie znalazÂłam odpowiedÂź i dziele siĂŞ jesli ktoÂś byÂłby zainteresowany
Wiêc nale¿y wlac ok pó³ litra specjalnego oleju do sprê¿arek np. R134 A. Je¿eli sprê¿arka pracuje g³oœniej, szybciej siê grzeje, to oznaka, ¿e trzeba dodaÌ oleju. A wlewa sie go rurk¹ która zasysa powietrze. Koniec mych poszukiwaù |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-12-10, 13:24
|
0
|
|
|

|
Nie wlewa siĂŞ go przez rurkĂŞ zasysajÂącÂą....
jest do tego osobna rurka... przeieÂż ta zasysajÂąca prowadzi do komory sprĂŞÂżania, a chyba nie chcesz mieĂŚ tego oleju w przewodzie do aerografu... A " R134 A " to chÂłodziwo a nie olej... chyba niestety bĂŞdziesz musiaÂł jeszcze poszukaĂŚ... |
|
|
|
 |
kkk
|
Wysłany: 2009-12-15, 21:59
|
0
|
|
|
|
Super! DziĂŞki za odpowiedÂź ale niestety to znaczy Âże znĂłw zostaje w polu
WiĂŞc znalazÂłam jeszcze coÂś takiego:
"LDA-100 rĂłwnieÂż pod nazwÂą Taurus 100 (w hurtowni smarĂłw i olejĂłw w Radomiu 15 zeta za 1L.) lub kaÂżdy inny olej sprĂŞÂżarkowy do sprĂŞÂżarek tÂłokowych i rotacyjnych.
Freole kojarzê dwa: 16 - 27, ale lepiej sprawdŸ. Z tego co wiem to Freol jest dro¿szy, bo ma wspó³pracowaÌ z okreœlonym czynnikiem ch³odz¹cym ("unosi siê" w ch³odziwie, jest z nim wymieszany). Jeœli sprê¿ara jest wymontowana ze swego naturalnego œrodowiska tzn. mówi¹c proœciej nie pracuje w lodówie, to ten wymóg znika. Nie jest wiêc istotne czy jest to olej mineralny (wspó³praca z freonem R12) syntetyczny czy pó³syntetyczny (czynnik ch³odz¹cy R134, R600)."
Co ty na to?? A o jakiej osobnej rurce mówisz? Jedna jest do zasysania, jedna przy³¹czona do butli i ta trzecia "do niczego" - to mo¿e do oleju? Bo wiêcej pomys³ów ju¿ nie mam |
|
|
|
 |
Asellus5
|
Wysłany: 2009-12-15, 22:19
|
0
|
|
|
|
Ja olej do mego agregatu znlazlem w Leroy Merlin-specjalny olej do sprezarek nieco zadszy od normalnego!! ,co do napelniania to robilem to strzykawka z rurka,gdy nalejesz za duzo to agregat bedzie plul olejem i po chwili sie wylanczal! wowczas nalezy odlac! Wlewalem olej do dziorki ktora zasysa powietrze!i jak do tej pory wszystko jest ok! |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-12-16, 07:54
|
0
|
|
|

|
W kompresorze s¹ 2 dziurki i obydwie "zasysaj¹" , ale zatkaj najpierw jedn¹ a potem drug¹ palcem, powinieneœ wyczuÌ ró¿nicê, która prowadzi to komory sprê¿ania, a która jest do uzupe³niania oleju. Po prostu jak zatkasz dolotow¹ to spada wydajnoœÌ... Co do kompatybilnoœci oleju z czynnikiem ch³odz¹cym to kkk, masz racjê, olej jest zawarty w ch³odziwie jako mgie³ka i jest dedykowany odpowiednim czynnikom ... Olej z leroy merylin jest, o ile siê nie mylê do sprê¿arek, ale t³okowych... ale jak siê spisuje to OK, ogólnie z tym olejem w sprê¿arce lodówkowej myk jest taki, ¿e w tym oleju kompie siê ca³e uzwojenie silnika sprê¿arki, wiêc olej ten nie mo¿e przewodziÌ pr¹du... a ¿e ma smarowaÌ to wiadomo |
|
|
|
 |
Erni
|
Wysłany: 2009-12-31, 18:07
|
0
|
|
|
|
Witam,
planuje zrobiÌ takie cudo jak w tym temacie. Mam pytanie odnoœnie konstrukcji bazuj¹cej na dwóch agregatach. A pytanie brzmi: czy aby podpi¹Ì dwa agregaty wystarczy trójnik i przewód, czy nale¿a³oby jakieœ zawory zwrotne... Gdzieœ czyta³em ¿e owe agregaty maj¹ ju¿ wbudowane zawory i raczej nie ma potrzeby montowania ich w uk³adzie. Mam jeszcze jedno laickie pytanie co to jest "cewka ze stycznikiem"? i do czego ona s³u¿y.
Pozdrawiam Erni |
_________________ "SÂą dwie rzeczy nieskoĂączone - wszechÂświat i gÂłupota ludzka, ale co do tego pierwszego nie jestem pewien"-A.E |
|
|
|
 |
manieks
|
Wysłany: 2010-01-02, 08:13
|
0
|
|
|

|
Tak do koĂąca nie jestem pewien czy agregat lodĂłwkowy ma wewnÂątrz jakiÂś zawĂłr zwrotny, chyba nie. Tak czy siak, ja mam zaraz za wyjÂściem z kompresora zamontowany taki zaworek by agregacik ruszaÂł na biegu jaÂłowym.
ciut o styczniku |
_________________ - ALS IXN XAN -
www.airbrushlab.pl | www.maniex.pl | www.muraliki.pl
 |
|
|
|
 |
lapus10
|
Wysłany: 2010-02-18, 17:24
|
0
|
|
|
|
tak sobie poczytaÂłem conieco
i wyrzeŸbi³em takie cóœ
pozdro
kompres(704 x 528).jpg
|
 |
Plik ściągnięto 890 raz(y) 75.34 KB |
|
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-02-18, 20:21
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-02-19, 00:03
|
0
|
|
|

|
Ile wytrzyma ten baniak?
WyglÂąda jak z bojlera. |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-02-19, 07:45
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
Erni
|
Wysłany: 2010-02-19, 08:51
|
0
|
|
|
|
napisz wraÂżenia w praktyce. Ile czasu nabija? Malujesz tylko aerografem czy wiĂŞkszymi pistoletami? Jak sie ogĂłlnie sprawuje?
OgĂłlnie Âładne wykonanie. Planuje zrobiĂŚ podobnÂą w przyszÂłym czasie.
pozdrawiam |
_________________ "SÂą dwie rzeczy nieskoĂączone - wszechÂświat i gÂłupota ludzka, ale co do tego pierwszego nie jestem pewien"-A.E |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-02-19, 09:05
|
0
|
|
|

|
Erni napisał/a: | Malujesz tylko aerografem czy wiĂŞkszymi pistoletami? |
WydajnoœÌ takiego agregatu lodówki zapewne nie przekracza 15l/min |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-02-19, 09:51
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-02-19, 10:56
|
0
|
|
|

|
crystal napisał/a: | ...takiego agregatu... |
Wiadomo, airbrush spoko, strzaÂł kluczem impulsowym teÂż ale myÂśleĂŚ o "lodĂłwce" w kategoriach lakiernictwa |
|
|
|
 |
wisnia1
|
Wysłany: 2010-02-19, 13:23
|
0
|
|
|
Tylko do przodu
|
|
|
|
 |
lapus10
|
Wysłany: 2010-02-19, 19:53
|
0
|
|
|
|
chcia³bym sprostowaÌ jedn¹ rzecz. niewiem jak siê sprawuje "sprê¿arka" w praktyce z prostego powodu. jeszcze nie zacz¹³em malowaÌ. prysn¹³em sobie kiedyœ coœ chiùczykiem i na tym mój zapa³ siê zakoùczy³. ale jeœli kiedyœ zaskoczy mnie nieodparta potrzeba zabawy z aero, to sprzêt ju¿ bêdzie czeka³.
czy robienie takiej sprê¿arki by³o zasadne? sceptykom mogê powiedzieÌ, ¿e prawie wszystkie podzespo³y zdoby³em za tak zwany krzywy ryj. zainwestowa³em tylko w ciœnieniówkê, szybkoz³¹czkê i jakiœtam trójnik. grzechem zaniechania by³oby nie z³o¿yÌ tego do kupy. no i wysz³o mi coœ takiego.
baniak ok 30l, prawdopodobnie z ukÂładu hamulcowego od starego autobusu. moÂże przypomina bojler ale to solidna konstrukcja przeznaczona do sporych ciÂśnieĂą, z zaworkiem na dole, ktĂłrym moÂżna pozbyĂŚ siĂŞ kondensatu.
ciÂśnieniĂłwkĂŞ moÂżna ustawiĂŚ na 5 atm,reduktor wedÂług potrzeby. zapas powietrza powinien wystarczyĂŚ na pryÂśniĂŞcie przyzwoitej powierzchni.
zamiast starterów u¿y³em przeka¿nika czasowego do od³¹czenia uzwojenia rozruchowego.
akurat takie coÂś miaÂłem pod rĂŞkÂą. tak mi byÂło Âłatwiej niÂż ganiaĂŚ za starterami.
pozdro |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-02-19, 22:46
|
0
|
|
|

|
lapus10 napisał/a: | baniak ok 30l, prawdopodobnie z ukÂładu hamulcowego |
Nie no, noto oddaje honor
Taki baniaczek to peÂłna kultura. |
|
|
|
 |
zolwik
|
Wysłany: 2010-03-13, 18:27
|
0
|
|
|

|
Od dziÂś wstÂąpiÂłem do grona lodĂłwkowcĂłw, znalazÂłem po cotce w piwnicy starÂą lodĂłwkĂŞ ,dziwnÂą bo wszĂŞdzie napisy po nieniecku a kompresorek identyczny jak na pierwszej fotce i raczej polski z 76' i dziaÂła .
Trzy rurki :
-ssÂący
-wydechowy
-zaÂślepiony tak przeglÂądaÂłem czytaÂłem i tak wyglÂąda Âże to od uzupeÂłniania oleju ?
Na schemacie autora postu jest gaœnica z pod³¹czeniem od do³u(wspawany gwint?) ,moje pytanie dlaczego nie od gotowego otworu ? |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-03-13, 18:49
|
0
|
|
|

|
To tylko schemat z neta... nie przejmuj siĂŞ nim GaÂśnica powinna mieĂŚ standardowy gwint. 3 rurka prowadzi do komory silnika. Pochwal siĂŞ swojÂą maszynÂą... |
|
|
|
 |
zolwik
|
Wysłany: 2010-03-17, 09:44
|
0
|
|
|

|
DziekĂłwka ,
Na razie nie mam czym siĂŞ chwaliĂŚ ,prace trwajÂą .
Jedna rzecz dla mnie nie jest do koĂąca jasna :
-G³ównie chodzi mi o , smarowanie zbieranie siê oleju w zbiorniczku i uzupe³nienie.
Z tego co wyczytaÂłem to spirali nie ma co budowaĂŚ by olej wracaÂł z powrotem do kompresora(bo bĂŞdzie siĂŞ zbieraĂŚ woda) ,z drugiej strony zbiorniczek w ktĂłrym ma siĂŞ zbieraĂŚ wypluty, moÂżna w spawaĂŚ na dole w butli „wentyl” tak jak to jest w fabrycznych sprĂŞÂżarkach . |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-03-17, 11:03
|
0
|
|
|

|
Tylko trzeba pamiêtaÌ, by przewód dmuchaj¹cy ze sprê¿arki by³ skierowany w dó³ do zbiornika. |
|
|
|
 |
cube
|
Wysłany: 2010-04-18, 14:05
|
0
|
|
|

|
NO to ja siĂŞ teÂż pochwalĂŞ...
zrobiony w/g zamieszczonych tu wytycznych
i teÂż podobnie jak koledzy dodaÂłem drugi reduktor Âżeby znaĂŚ ciÂśnienie wyjÂściowe i aktualne w ukÂładzie i jeszcze tak na wszelki wyp 3 skraplacz (choĂŚ juÂż nawet drugiego nie musiaÂłem osuszaĂŚ jeszcze nigdy)
w planie - zamiana butli gazowej na taki po 6kg gaœnicy jak tylko znajdê sposób na opró¿nienie jej z proszku ( bo komuœ siê uda³o spuœciÌ ciœnienie a zostawiÌ proszek)
P1020589.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 966 raz(y) 190.48 KB |
|
|
|
|
 |
zolwik
|
Wysłany: 2010-04-18, 16:25
|
0
|
|
|

|
cube napisał/a: | w planie - zamiana butli gazowej na taki po 6kg gaÂśnicy jak tylko znajdĂŞ sposĂłb na opró¿nienie jej z proszku ( bo komuÂś siĂŞ udaÂło spuÂściĂŚ ciÂśnienie a zostawiĂŚ proszek) |
No to ja jestem w trakcie budowy z gaœnicy (pozosta³oœÌ proszku która zosta³a wyp³uka³em)
Na dniach tez siĂŞ pochwale robie wolno bo kce na tiptop. |
|
|
|
 |
Asellus5
|
Wysłany: 2010-04-19, 13:31
|
0
|
|
|
|
Bardzo Âładnie cube!Prawie taka sama maszynka jak moja -PRAWIE bo martwi mnie tylko jedna rzecz!!powietrze trafia z agregatu do butli ta sama droga co z niej wychodzi! zastanawiales sie czy zdarzy sie ono wewnatrz rozprezyc,nieco skroplic czy przy wzroscie cisnienia nie bedzie ono szlo bezposrednio do separatora reduktora i tam mokre sie rozprezalo,czy zdarzy sie wyrownac (zadanie zbiornika wyrownujacego)Oczywiscie tak tez bedzie chodzila maszynka lecz wciaz istnieje ryzyko ze kiedys moze chlusnaĂŚ kleksem na projekt w zaawansowanej jego czesci-a tego bysmy nie chcieli!!prawda?? Uwierz mi bo ja to juz przerabialem,a przy montarzu gasnicy zrob 2-gie wyjscie!(wykozystaj miejsce na barometr lub wspawaj rurke!) a wowczas bedziesz mial idealna sprezarke! |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-04-20, 08:51
|
0
|
|
|

|
Zbiornik wyrĂłwnawczy ma za zadanie niwelowaĂŚ pulsacje powietrza wychodzÂącego ze sprĂŞÂżarki...nie rozprĂŞÂża siĂŞ ono tam... skraplanie siĂŞ kondensatu zwiÂązane jest nie z rozprĂŞÂżaniem siĂŞ powietrza, tylko z jego schÂłodzeniem, wtedy para wodna w nim zawarta przybiera formĂŞ wiĂŞkszych, widzialnych kropelek (pary wodnej) ...ale jakby nie patrzeĂŚ zbiornik z osobnym wlotem i wylotem jest lepszym rozwiÂązaniem... |
|
|
|
 |
zolwik
|
Wysłany: 2010-04-20, 09:55
|
0
|
|
|

|
Po rozebraniu gaœnicy jest rurka plastikowa przechodz¹ca przez ca³¹ d³ugoœÌ butli.
PozostawiÌ czy obci¹Ì ?
Ma to jakieÂś znaczenie jak jÂą zostawiĂŞ?
ps. z tego co widzê to w wiêkszoœci projektów jest wstawiony trójnik na wêzach i nie wpawane dodatkowe z³¹cze . |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-04-20, 19:34
|
0
|
|
|

|
Zbiorniki do gaÂśnic proszkowych nie sÂą liczone na przegnicie bo sÂą fabrycznie lub serwisowo zasypane suchym proszkiem, polecam coÂś co moÂże normalnie pracowaĂŚ z wilgotnoÂściÂą.
Butla CO2, zbiornik na powietrze do hamulcĂłw. |
|
|
|
 |
zolwik
|
Wysłany: 2010-04-20, 19:48
|
0
|
|
|

|
Ok przed chwilÂą dostalem aÂż muszĂŞ siĂŞ pochwaliĂŚ (od freonu)
ps. od gasnicy 2kg Âładnie pomalowaÂłem na gotowo i zmieniÂła mi sie perspektywa.Jak ktoÂś by byÂł zainteresowany w kolorze pomaraĂączowym to mogĂŞ odstapiĂŚ . |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-04-21, 13:25
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
Ha! Znam ten baniak! Mam jego brata i wiem coÂś o tym... Pogromcy warstwy ozonowej rzÂądzÂą:P
WdychaÂłeÂś te resztki freonu co tam byÂły? Nawet fajny zapach
A ja przy okazji teÂż opublikujĂŞ swĂłj sprzĂŞt:
http://www.instru.unl.pl/airbrush.html
Jak siĂŞ podoba? W niedalekiej przyszÂłoÂści mam zamiar zrobiĂŚ "tuning" mojego ciÂśnieniotwĂłrcy wiĂŞc pochwalĂŞ siĂŞ nim po raz drugi...
-----
Co do wÂłasnorĂŞcznego rzeÂźbienia lodĂłwkowca pragnĂŞ zaznaczyĂŚ jednÂą rzecz:
Jeœli nie mamy "wtyk", dostêpu do ró¿nego rodzaju badziewii to taka sprê¿arka mo¿e nas naprawdê drogo wyjœÌ.... Mówiê tu nie tylko o zorganizowaniu sobie agregatu, butli, reduktora, odwadniacza, ale jakichkolwiek drobnych rzeczach pneumatycznych niezbêdnych do takiej konstrukcji... Pragnê zaznaczyÌ, ¿e byle jaka koùcówka, z³¹czka, przejœciówka, trójnik, nakrêtka wcale nie kosztuje grosze jak mog³oby siê zdawaÌ...
Mi do dziÂś ojciec nie chce powiedzieĂŚ ile wydaÂł za zorganizowane dla mnie niektĂłre podzespoÂły niezbĂŞdne mi do zÂłoÂżenia tego wszystkiego do kupy... |
_________________ Artystyczne malowanie aerografem tirĂłw, motocykli, kaskĂłw, samochodĂłw - Aerografit Studio |
|
|
|
 |
zolwik
|
Wysłany: 2010-04-21, 13:50
|
0
|
|
|

|
Jeszcze jedno pytanko maÂło kto mĂłwi o zaworze wzrotnym-kierunkowym.
Po obejrzeniu u wujka google multum projektĂłw ,ludziska stosuja na wejÂściu z agregatu do butli wĂŞtyl samochodowy .
Co wy na to ?
Dodatkowo taki ( chyba odwadniacz ) czy jak to sie nazywa ( to szkalne przezroczyste)?
 |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-04-21, 13:55
|
0
|
|
|

|
Z tym wentylem pomysÂł caÂłkiem dobry... ja nie mam zaworĂłw i na prace lodĂłwy nie narzekam... wiĂŞc chyba szkoda roboty |
|
|
|
 |
cube
|
Wysłany: 2010-04-23, 12:21
|
0
|
|
|

|
Asellus5 napisał/a: | martwi mnie tylko jedna rzecz!!powietrze trafia z agregatu do butli ta sama droga co z niej wychodzi! istnieje ryzyko ze kiedys moze chlusnaĂŚ kleksem na projekt w zaawansowanej jego czesci |
Nigdy mi siê nic podobnego nie zdarzy³o ale od wyjœcia z butli jest ok 1m rury która idzie w dó³ potem znów w górê wchodzi do dwóch odwadniaczy a nastêpnie do kolejnej rurki 2,5m wiêc "dzie³a" s¹ raczej bezpieczne |
|
|
|