Autor |
Wiadomość |
 |
siwus2007
|
Wysłany: 2010-04-22, 21:36 GaraÂż i jego system wentylacji
|
0
|
|
|

|
W zwi¹zku z tym ze coraz czêœciej bawie sie w lakiernika chcia³bym wyposarzyÌ mój gara¿ w miare wydalna i czyst¹ wymiane powietrza... mam doœÌ syfków na lakierze bo jest ich naprawde sporo i nie do zeszlifowania niekiedy mimo ze wszytsko jest zroszone dooko³a
ChciaÂłbym zapytaĂŚ jakiej wydajnoÂści potrzebuje wyciagĂłw by byÂł komfort pracy i wyeliminowac ten syf... I jak powinna wyglÂądac caÂła siec nawiewĂłw i wywiewĂłw. moze posiada ktoÂś jakieÂś schamaty bÂądz inne materiaÂły pomocnicze.
MĂłj garaÂż to 6,5m x 4m x 2,5m
Z gĂłry dzieki za pomoc |
|
|
|
 |
misiek707
|
Wysłany: 2010-04-27, 20:49
|
0
|
|
|
|
Pod³¹czê siê do tematu. |
|
|
|
 |
SpeedGold
|
Wysłany: 2010-04-27, 21:34
|
0
|
|
|
|
ByÂły podobne tematy ale nic konkretnego.... teÂż chĂŞtnie bym poczytaÂł |
|
|
|
 |
Tytexo
|
Wysłany: 2010-04-27, 22:35
|
0
|
|
|

|
Witam, dokÂładnie sam bym chĂŞtnie czyjegoÂś zdania posÂłuchaÂł, lepszy byÂłby wyciÂąg boczny tzn. na Âścianie w rogu przy suficie czy w suficie, jaki wentylator musiaÂł bym zamontowaĂŚ jak to powinno wyglÂądaĂŚ? |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-04-27, 22:59
|
0
|
|
|

|
... i znowu padÂło na mnie ??? ... i tak w koÂło ciÂągle to samo ! ..... Dobra Panowie.
Konkretne i jasne pytania ... bo jak zwentylowaĂŚ garaÂż to temat rzeka na 100 stron maszynowisu za ... 100 zÂł strona . WiĂŞc sprĂłbujcie jakoÂś konkretnie to pomogĂŞ. O co chodzi ? |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
misiek707
|
Wysłany: 2010-04-27, 23:37
|
0
|
|
|
|
Ja chciaÂłbym zrobiĂŚ jakiÂś moÂże i prymitywny ale jaki kolwiek wyciÂąg z garaÂżu by siĂŞ tak nie kurzyÂło. Mam okna w garaÂżu i mĂłgÂłbym je jakoÂś wykorzystaĂŚ. Od razu mĂłwiĂŞ , Âże nie maluje zawodowo, ale od czasu do czasu siĂŞ trafi robota i ... brak tej wentylacji jednak.
Czy jakiœ wentylator w okno wstawiÌ? Do niego jakiœ system rur wzd³ó¿ gara¿u. Tylko bez œmiania wiem, ¿e prawdziwej kabiny do malowania to ja nie stworze. |
|
|
|
 |
siwus2007
|
Wysłany: 2010-04-29, 23:21
|
0
|
|
|

|
A wiĂŞc...
Tak jak pisaÂłem posiadam graz o takich wymiarach jak wyÂżej... wykonany z pÂłyty OSB konstrukcja stalowa wszytsko elegancko ocieplone Âłacznie z dachem... wkrĂłtce zabieram sie za sufit ktĂłry podbije blachÂą bo na profilach dachowych zbiera siĂŞ kurz i pajaki:/ Dlatego tez byÂła by okazja odrazu sprawic sobie z rur PCV lub skretnych AL systemu nawiewu w suficie i w blasze umiescic kratki wentelacyjne...
konkretne...
1. Jakiej mocy badÂż wydajnosci (na 1m3) nalaeÂżaÂło by zakupic wentelator/dmuchawe
oraz czy jedna turbina da rade do nawiewu i wyciagu
2. jak spis¹³ by sie nawiew 4 punktowy na suficie, przypuszczalnie 4 kratki, nie mam mo¿liwosci jednej du¿ej katownicy na srodku zpowodu wzmocnienia konstrukcji...
3. Czy filtry nawiewu jak teÂż wyciagu moge zamontowac bezpoÂśrednio w okolicy dmuchawy? A nie przy kratkach.
4. Wyciag w moim przypadku jeœli mia³by byc od do³u to by³o by to mozliwe prez zastowowanie rur montowanych na czas lakietrowania przy scianie na pod³odze... Bo z jednej strony móg³by tylko byc na sta³ê zamontowany nana³ wywiewowy...
Niewiem czy to dobry pomysÂł bo taki mi przyszedÂł pomysÂł do gÂłowy
wiem ze to tak prowizorka zdeczka ale od czegos trezba zacz¹Ì:) |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-04-30, 10:01
|
0
|
|
|

|
Po pierwsze musicie najpierw zrozumieÌ jak dzia³a wentylacja pomieszczenia lakierniczego ... a dzia³a na zasadzie ró¿nicy ciœnieù. Zawsze wiêksza iloœÌ powietrza powinna byÌ wyci¹gana ni¿ nawiewana "podciœnienie" ... i tyle przepisy bezpieczeùstwa.
.... a w praktyce jest dok³adnie odwrotnie. Wiêksza iloœÌ jest na nadmuchu, mniejsza na wyci¹gu "nadciœnienie". Id¹c w tym kierunku mo¿na wiêc nadmuchiwaÌ masy powietrza do pomieszczenia i ... tyle. Wystarczy zostawiÌ otwór w œcianie, lub pod³odze a ró¿nica ciœnienie zrobi swoje i nie s¹ potrzebne ¿adne filtry w pod³odze czy na œcianach.
Wyci¹g pomaga ... ale to ju¿ wy¿sza szko³a jazdy bo musi on dzia³aÌ tylko minimalnie s³abiej od nadmuchu. To bardzo, bardzo trudne do ustawienia w szczelnym pomieszczeniu gdzie na prêdkoœÌ przep³ywu powietrza ma wp³yw ka¿da mata filtracyjna i to do tego zapychaj¹ca siê z ka¿dym kolejnym malowaniem wiêc powiêkszaj¹ca opór i ciœnienie w pomieszczeniu. Wtedy przy wyci¹gu i na dmuchu trzeba do¹zyÌ do kompensacji potencja³ów ... wiêc obie turbiny zasadniczo o podobnych parametrach i ci¹g³e sterowanie jak¹œ przepustnic¹ po ka¿dym malowaniu dodaj¹c wyci¹gowi mocy ( przetwornica czêstotliwoœci na siniku .... lub ¿aluzja i mechaniczne powiêkszania œrednicy otworu.
Obejrzyjcie sobie foto kabin w necie ( szczegĂłlnie USA ). Tam standard wyciÂągu jest przez tylnÂą ÂścianĂŞ zasysowÂą a nie przez podÂłogĂŞ. Tak teÂż dziaÂłajÂą skutecznie instalacje przemysÂłowe. WiĂŞc zasada Âże przez podÂłogĂŞ nie jest taka wcale jedyna sÂłuszna.
Jak ma byĂŚ tanio i po amatorsku ( kurde co ja robiĂŞ ???? ) to .... dziura z mechanicznie zamykanÂą ÂżaluzjÂą w dole drzwi wjazdowych i na gĂłrze przy suficie ( moÂże byĂŚ rozdzielony na dwa kanaÂły po bokach ) silny nawiew powietrza z filtrami .... ( nie wierzĂŞ Âże to napisaÂłem ) .... Dobra nie powoÂłujcie siĂŞ na mnie bo takie amatorski systemy wentylacyjne to szajs ... ale wentylujÂą skutecznie.
Âżeby lakier nie osadzaÂł siĂŞ na wrotach moÂżna zaÂłoÂżyĂŚ matĂŞ PAINT STOP ale wtedy wyciÂąg bĂŞdzie sÂłabszy i lakier bĂŞdzie pchany kaÂżdÂą nieszczelnoÂściÂą pomieszczenia na zewnÂątrz. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
Adam Rentel
|
Wysłany: 2010-04-30, 19:07 garaÂż-wentylacja
|
0
|
|
|
|
Witajcie! od PROJEKTERA mo¿ecie siê tylko uczyÌ ! tak jak piszecie ze zwyk³ego gara¿u ciê¿ko zrobiÌ komore,ja zrobi³em to tak,ola³em nawiew bo niby co ma wiaÌ w GARAZU wiatr !!chyba ¿e ktos sobie kupi za 30ty.zestaw nawiewu z palnikiem który jest montowany w kabinach ,ja mam 5 turbin promieniowych o mocy ³¹cznej 3 kilowaty,dwie na suficie na wyci¹gnieciu rêki chodzi mi o wysokoœÌ,dwie po rogach na wysokoœci klatki piersiowej i jedna bo boku na wysokoœci pasa,wszystkie turbiny otrzyma³y filtry takie jak sa w kabinach bo one zabespieczaj¹ turbiny i nie spowalniaj¹ ich,ogrzewanie mam elektryczne o mocy 8000WATT,wcale ta drogo nie wychodzi! ! napewno taniej jak spalanie palnika olejowego w KOMORZE ! jeszcze jedna uwaga odnoœnie turbin,niesugerujcie sie tylko moc¹ w kilowatach ! ! ka¿da z tych turbin ma tak ci¹gnÌ ¿e jak rêke sie przy³o¿y to a¿ wci¹ga tak jak by chcia³o was po³kn¹Ì acha zapomnia³em pod³oga to ma byÌ lustro ja mam wy³o¿on¹ kafelkami.¿ycze powodzenia-ADAM |
|
|
|
 |
siwus2007
|
Wysłany: 2010-05-02, 20:07
|
0
|
|
|

|
Adamie masz zupeÂłna racje
Moja koncepcja jest podobna z tym ze ja chce wykorzystac jedn¹ turbine promieniowa o wydajnoœÌi oko³o 9000m3/h i do niej kana³y wyciagowe... Zastanawiam sie czy dzia³aóo by to w obiegu zamknietym z nawiewem w który w kana³ g³ówny wbudowana by³a by nagrzewnica elektryczna si³owa... Z tym ze moje obawy to.... - filtracja powietrza (boje sie ze filtry nie wy³apia ca³ego zanieczyszczenia i nawiew wypluje mi ca³y ten syf na lakier).... druga obawa to czy taka wirówka o wydajnosci 9000m3/h podo³a |
|
|
|
 |
Koras
|
Wysłany: 2010-05-03, 21:48
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich po raz pierwszy
Ja mam pytanie w temacie. BĂŞdĂŞ robiÂł wylewkĂŞ w garaÂżu i zastanawiam siĂŞ czy nie wpuÂściĂŚ w wylewkĂŞ takich dwĂłch ciÂągĂłw odwodnienia liniowego w odstĂŞpie ok 1,5 m ktĂłre normalnie wpiĂŞte bĂŞdzie poprzez syfon do odwodnienia ale tez dodatkowo podpiĂŞte byÂłoby do mocnej turbiny i na czas jakiejÂś maÂłej roboty sÂłuzyÂłoby za wyciÂąg. Co o tym sÂądzicie? To juÂż sobie dawno wymyÂśliÂłem ale tytaj czytam Âże lepszy bĂŞdzie nawiew i juz teraz sam nie wiem. |
|
|
|